liveblog
NOS VoetbalAangepast

Emmen en Volendam spelen gelijk • Vitesse nu hekkensluiter eredivisie


De stand: Vitesse op laatste plaats

De stand in de eredivisie laat zien dat Vitesse nu de hekkensluiter van de eredivisie is. Bij winst of een gelijkspel van Vitesse zaterdag tegen SC Cambuur gaat Volendam weer naar de laatste plaats.

Stand eredivisie

Klaar in Emmen: 1-1

FC Emmen en FC Volendam hebben in Drenthe met 1-1 gelijkgespeeld. Daarmee laten de nummers één en twee van de eerste divisie van vorig seizoen de laatste plaats in de eredivisie in ieder geval voor even aan Vitesse, dat zaterdag op bezoek gaat bij SC Cambuur.

Ahmed El Messaoudi (FC Emmen) baalt

EMM-VOL | 67' DOELPUNT FC EMMEN!

Het is snel weer gelijk. Ahmed El Messaoudi was met het missen van een megakans de schlemiel van de eerste helft, maar maakt nu gelijk. Hij werkt een voorzet van Rui Mendes binnen.

FC Emmen-FC Volendam 1-1

EMM-VOL | 64' DOELPUNT FC VOLENDAM!

Invaller Walid Ould-Chikh kapt zich vrij en schiet met links raak.

FC Emmen-FC Volendam 0-1

EMM-VOL | Dubbele wissel bij rust

De tweede helft begint met een dubbele wissel bij FC Volendam. Achraf Douiri komt in de ploeg voor Buur en Walid Ould-Chikh voor Plat.

PEC leidt in topper in eerste divisie

Door goals van Gervane Kastaneer en Lennart Thy (2x) komt PEC Zwolle in de topper tegen Heracles Almelo op een 3-0 voorsprong. Op slag van rust tekent Samuel Armenteros voor de 3-1.

Als de stand zo blijft nadert PEC koploper Heracles in de eerste divisie tot op twee punten. Er is echter nog een tweede helft te gaan.

Gervane Kasteneer viert de 1-0

EMM-VOL | Rust

Het is rust in Emmen. De thuisploeg is de betere ploeg, maar verzuimt te scoren. Niet voor niets maakte Emmen dit eredivisieseizoen de minste goals (7).

EMM-VOL | 39' El Messaoudi mist voor leeg doel

Wat een kans voor El Messaoudi. De middenvelder tikt de bal voor een leeg doel niet over de lijn, maar in de handen van Volendam-doelman Stankovic.

Het is nog niet de avond van El Messaoudi. Eerder schoot hij al van dichtbij over.

FC Emmen-FC Volendam 0-0

Ahmed el Messaoudi baalt

EMM-VOL | Vroege uitvaller

Tegenslag voor de thuisploeg. Lucas Bernadou verlaat binnen vijf minuten geblesseerd het veld. Michaël Heylen is zijn vervanger.

Lucas Bernadou valt uit

EMM-VOL | Aftrap

De bal rolt bij het duel tussen de nummer 17, FC Emmen, en nummer 18, FC Volendam, in de eredivisie.

Mickey van der Hart is terug in de eredivisie

Jansen hanteert bij AZ na nederlaag 24-uursregel: 'Vizier op Feyenoord'

AZ verslaan dit seizoen. Het kan echt. Apollon Limasol bewees het gisteren in de Conference League. Trainer Pascal Jansen zag zijn ploeg met 1-0 onderuit gaan op Cyprus. Een slechte generale met oog op het belangrijke eredivisieduel met Feyenoord dit weekend.

Dat de Alkmaarders verloren van Apollon mag een verrassing genoemd worden. "Op slordige wijze komen we achter en daarna hebben we het gewoon niet meer om kunnen draaien", reageert Jansen. "We brachten aanvallend te weinig."

Jansen over AZ-Feyenoord: 'Wordt een mooi duel'

De Jong over compensatie arbeiders Qatar: 'FIFA, dit kunnen jullie!'

De Europese werkgroep die in gesprek is met de FIFA over mensenrechten, heeft de wereldvoetbalbond een ultimatum gesteld en wil dat de bond voor eind oktober met een uitspraak komt over een compensatiefonds voor arbeidsmigranten die hebben geleden bij de bouw van stadions voor het WK voetbal in Qatar.

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB: "We zijn er nu anderhalf jaar mee bezig. We zitten nu vijf weken voor het WK. Het is tijd dat er nu duidelijkheid komt."

OPSTELLING FC VOLENDAM: Bilal Ould-Chikh en Benamar starten

Bilal Ould-Chikh (tegen Ajax nog geschorst) en Benaissa Benamar keren bij de hekkensluiter terug in de basis ten koste van Achraf Douiri en Gaetano Oristanio.

Opstelling FC Volendam

In Emmen is de spanning voelbaar: 'We schieten die bal er maar niet in'

Donderdagmiddag gingen we langs bij FC Emmen. De spanning was voelbaar in de lucht. De supporters zijn kritisch. "We gaan het heel lastig krijgen. We schieten die bal er gewoon niet in", valt te horen.

FC Emmen-coach Dick Lukkien kijkt toe tijdens een eredivisiewedstrijd

OPSTELLING FC EMMEN: keeper Van der Hart onder de lat

Een keeperswissel bij FC Emmen. Mickey van der Hart krijgt de voorkeur boven Eric Oelschlägel. Ook spits Richairo Zivkovic is gepasseerd.

Opstelling FC Emmen thuis

Programma eerste divisie

Opnieuw een vol programma in de eerste divisie met tien wedstrijden die vanaf 20.00 uur op het programma staan.

Programma eerste divisie

MVV - Jong PSV
NAC Breda - ADO Den Haag
FC Den Bosch - Jong AZ
PEC Zwolle - Heracles Almelo
VVV-Venlo - FC Dordrecht
FC Eindhoven - TOP Oss
Helmond Sport - Willem II
De Graafschap - Jong FC Utrecht
Telstar - Roda JC
Almere City - Jong Ajax

Twente-middenvelder Sadílek heeft last van oorsuizen

FC Twente-middenvelder Michal Sadílek is door trainer Ron Jans een week naar zijn geboorteland Tsjechië teruggestuurd in de hoop van een opmerkelijk kwaal af te komen: oorsuizen.

"Woensdag heeft hij meegetraind en dat ging hartstikke goed", vertelt Jans tegenover TC Tubantia. "Maar daarna kreeg hij toch weer wat last van zijn hoofd. Dit is wel een lastig iets. Het belangrijkste is dat hij weer helemaal gezond en vrij is. Hij is nu terug naar huis, naar Tsjechië voor een second opinion. Hopelijk doet een andere omgeving hem goed."

Sadílek heeft al verschillende onderzoeken achter de rug gehad om van het ongemak af te komen. Hij heeft vanwege oorsuizen ook een slechte nachtrust, waardoor hij fysiek niet optimaal functioneert.

De Tsjech miste eerder dit seizoen een aantal duels van FC Twente vanwege een liesblessure, maar is daarvan inmiddels hersteld.

Michal Sadilek

Nog 37 dagen...

En dan begint het WK voetbal in Qatar.

Statistiekenbureau komt Gracenote komt dagelijks met een bijzonder feitje over het grootste voetbaltoernooi ter wereld.

Dit keer gaat over over de legendarische Fransman Just Fontaine.

Programma en stand eredivisie

Een duel op vrijdag, drie op zaterdag en zondag vijf wedstrijden.

De topvijf van de eredivisie komt zondag in actie.

FC Groningen mist doelman Verrips tegen FC Twente

FC Groningen mist doelman Michael Verrips zondag (aftrap 14.30 uur) in de uitwedstrijd tegen FC Twente. De eerste doelman bij Groningen heeft een schouderblessure opgelopen en ontbreekt daardoor in Enschede. Trainer Frank Wormuth mist daarnaast de verdedigers Radinio Balker (geschorst), Liam van Gelderen en Nordin Musampa (geblesseerd).

Balker werd vorige week met rood van het veld gestuurd tijdens de met 3-2 verloren thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. Groningen verloor vier van de laatste vijf competitieduels en staat met 8 punten maar net boven de degradatiezone in de eredivisie.

Michael Verrips

Kroos: 'Het WK in Qatar spelen is fout'

Nog meer Qatar-nieuws.

Toni Kroos van Real Madrid heeft andermaal zijn afkeuring laten blijken dat het WK voetbal in Qatar wordt gespeeld. "Het aanwijzen van dat land is een fout van de bonden. Maar het is een verkeerd verwachtingspatroon om te denken dat alle spelers niet komen opdagen", zegt Kroos tegen ZDF.

De 32-jarige Kroos bedankte in 2021 voor het nationale team van Duitsland. Hij speelde 106 interlands voor die Mannschaft.

Toni Kroos

Lineker: 'Homoseksuele voetballers tijdens WK uit de kast'

Gary Lineker zou het een sterk signaal vinden als een homoseksuele voetballer tijdens het WK voetbal in Qatar uit de kast zou komen. Qatar geldt als een land waar homoseksualiteit verboden is.

De Engelsman kent voetballers uit de Premier League die "heel dicht" op het punt hebben gestaan om hun homoseksuele geaardheid openbaar te maken. "Het zou fantastisch zijn. Ik ken een spelers die hiermee worstelen, maar het is uiteraard niet aan mij om bekend te maken wie die spelers zijn", zegt Lineker tegen de Mirror.

Homoseksualiteit in de voetballerij wordt nog altijd een moeilijk vraagstuk gezien, vanwege de veelal negatieve reacties die dit losmaakt, vooral in de stadions. "Ik zeg dan op mijn beurt: de fans zullen in stadion altijd wel dingen roepen. Elke vorm van gescheld door fans van de tegenpartij, moet als een compliment worden gezien."

"Er zullen altijd idioten blijven, maar ik heb makkelijk praten omdat ik nooit in deze situatie heb gezeten", aldus Lineker.

Dit jaar kwamen de Engelsman Jake Daniels en de Australiër Josh Cavallo openbaarlijk uit voor hun homoseksualiteit.

Gary Lineker

Simons licht clausule toe: 'Het klopt, maar voel me goed bij PSV'

Xavi Simons heeft een toelichting gegeven over de clausule in zijn contract met PSV. "Het is waar dat ik een clausule heb, maar het is iets tussen mij en PSV, en niet Paris Saint-Germain", zegt de jeugdinternational tegen PSV TV.

De 19-jarige voetballer kan aan het einde van het seizoen voor een bepaald bedrag, dat naar verluidt tussen de 10 en 12 miljoen euro ligt, naar de Parijse club terugkeren.

Het initiatief ligt dus bij Simons. "Maar om eerlijk te zijn: dit zit niet in mijn hoofd. Ik ben net gesetteld en voel me hier goed. Ik denk dat je dat ook wel op het voetbalveld kan zien. Ik ben degene die de keuze moet bepalen, maar ik denk er zeker niet aan om nu te vertrekken."

Barcelona met bijzonder shirt tegen Real Madrid

Toen FC Barcelona in maart bekendmaakte dat Spotify de komende vier jaar de nieuwe shirtsponsor zou worden, werd ook vermeld dat beide partijen meerdere keren per seizoen de handen ineen zouden slaan voor andere activiteiten.

Zo werd het stadion omgedoopt tot Spotify Camp Nou en werden er samenwerkingen met artiesten aangekondigd.

Komende zondag wordt dat voor het eerst gedaan bij de topper tegen Real Madrid. Dan spelen de Catalanen met het logo van rapper Drake op de borst.

Drake poseert met het speciale shirt

Jans heeft vertrouwen in duel met Groningen: 'Kom maar op'

Het is nog niet zeker of verdediger Mees Hilgers van FC Twente zondag speelt in de eredivisie-wedstrijd tegen FC Groningen. Hilgers viel afgelopen zondag geblesseerd uit in de verloren uitwedstrijd tegen Feyenoord (2-0).

Trainer Ron Jans kan in ieder geval niet beschikken over drie andere spelers uit zijn selectie. Zo is Václav Cerny geschorst na zijn rode kaart tegen Feyenoord en zijn Christos Tzolis en Michal Sadílek geblesseerd.

Aanvaller Denilho Cleonise trainde deze week weer mee en is inzetbaar. Vorige week ontbrak hij tegen Feyenoord vanwege een blessure aan zijn elleboog.

'Nuttig' oefenduel met Go Ahead

Ondanks de afwezige spelers heeft Jans vertrouwen in het duel met FC Groningen. "We hebben maandag een nuttige en goede oefenwedstrijd gespeeld tegen Go Ahead Eagles (4-0). We hebben goed getraind deze week en de bezieling was ook weer goed. Kom maar op."

FC Groningen staat na negen wedstrijden op de vijftiende plaats met 9 punten. FC Twente neemt de vijfde plek in met 16 punten uit negen wedstrijden.

Neymar maandag voor de rechter in grote fraudezaak

Neymar moet komende maandag in Barcelona voor de rechter verschijnen. De Braziliaanse steraanvaller en zijn entourage worden beschuldigd van fraude en corruptie bij de transfer van de voetballer van Santos naar FC Barcelona in 2013.

De Braziliaanse investeringsmaatschappij DIS, die destijds 40 procent van de transferrechten van Neymar in handen had, zegt een veel te laag bedrag te hebben ontvangen voor de speler omdat de transfersom moedwillig laag zou zijn gehouden.

Barcelona betaalde destijds 57 miljoen euro voor Neymar, waarvan 40 miljoen euro naar de familie van de speler zou zijn gegaan. Volgens de Braziliaanse justitie zou de aanvaller echter 83 miljoen euro hebben gekost.

De Spaanse justitie eist een celstraf van twee jaar voor Neymar, een boete van 10 miljoen euro voor de speler, vijf jaar gevangenisstraf voor voormalig Barcelona-voorzitter Sandro Rosell en 8,4 miljoen euro boete voor Barcelona.

Naast Neymar moeten ook zijn ouders, Barcelona, Santos, voormalig Barcelona-voorzitters Josep Maria Bartomeu en Rosell en ex-Santos-voorzitter Odilio Rodrigues voor de rechter verschijnen.

Neymar

Onderzoekers stadionramp Indonesië: top voetbalbond moet aftreden

De taskforce die onderzoek heeft gedaan naar de stadionramp op 1 oktober in Indonesië waarbij ruim 130 doden vielen, heeft de top van de Indonesische voetbalbond PSSI opgeroepen af te treden.

Volgens de onderzoekers moeten "het hoofd van de PSSI en alle leden van het uitvoerend comité aftreden om zo verantwoordelijkheid te nemen".

Naast die oproep stelde het onderzoeksteam ook voor dat de voetbalbond de reglementen herziet. Zo zou sprake zijn van belangenverstrengeling tussen de politie en de bond, onder meer omdat de huidige baas van de PSSI eerder politiechef van hoofdstad Jakarta was.

Volgens Indonesische voetbalexperts die spraken met persbureau AFP wordt de voetballerij in het land al tientallen jaren "op alle niveaus" slecht bestuurd.

Kelderkraker in Emmen

FC Emmen en FC Volendam spelen vanavond vanaf 20.00 uur een heuse kelderkraker in de eredivisie.

Bij de Emmenaren kan het allemaal wat positiever, al is dat natuurlijk niet makkelijk als er tot nu toe maar één keer is gewonnen.

Volgens trainer Dick Lukkien zitten Emmen en FC Volendam in hetzelfde schuitje. "Zij krijgen te veel goals tegen en creëren weinig kansen. Er zit veel spanning op dit duel. Maar ik heb er vertrouwen in."

De NOS ging bij Lukkien langs om de stemming in Emmen te peilen:

Oud-trainer Van de Meent overleden

Oud-trainer Pim van de Meent is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij was trainer van onder meer PEC Zwolle, DWS, FC Amsterdam, De Graafschap, NEC, MVV en ADO Den Haag.

Met FC Amsterdam werd hij vijfde in de eredivisie en haalde hij de laatste acht in de UEFA Cup, onder meer door Internazionale uit te schakelen.

Met NEC stond Van de Meent in de bekerfinale in 1983 die verloren werd van Ajax. In het seizoen daarop werd NEC in de Europa Cup II uitgeschakeld door FC Barcelona. Als speler kwam Van de Meent uit voor Holland Sport, DOS en NEC.

Hoogte- en dieptepunten voetbalcoach Van de Meent bij NEC

Shortlist Golden Boy Award: Gravenberch bij laatste twintig

Ryan Gravenberch is nog altijd in de race voor de Golden Boy Award. Dat is de jaarlijkse prijs voor het grootste Europese voetbaltalent voor spelers tot 21 jaar.

De 20-jarige middenvelder van Bayern München, die afgelopen zomer bij Ajax vertrok, staat op de shortlist van twintig spelers.

De lijst met genomineerden is teruggebracht van veertig naar twintig namen. Op de eerste shortlist stonden ook Xavi Simons (PSV) en Brian Brobbey (Ajax).

De Golden Boy Award werd in 2003 in het leven geroepen en Rafael van der Vaart was toen de eerste winnaar.

Matthijs de Ligt (2018) is de andere Nederlandse winnaar die de talentenprijs ooit heeft gewonnen.

Onder anderen Lionel Messi (2005), Sergio Agüero (2007), Kylian Mbappé (2017) en Erling Haaland (2020) hebben de Golden Boy Award in het verleden gewonnen. Barcelona-middenvelder Pedri won vorig jaar de prestigieuze prijs.

De jury van de Golden Boy Award bestaat uit journalisten uit heel Europa.

Vier kandidaten voor organisatie EK voetbal vrouwen in 2025

Vier kandidaten hebben zich bij de Europese voetbalbond UEFA gemeld voor de organisatie van het Europees kampioenschap voor vrouwen in 2025.

Frankrijk, Polen en Zwitserland hebben zich kandidaat gesteld om het EK te huisvesten. Ook kwam een gemeenschappelijk bid van Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden binnen bij de UEFA.

De Europese bond maakt in januari volgend jaar bekend waar het EK van 2025 wordt gehouden. Dit jaar vond het EK voor vrouwen in Engeland plaats.

WK 2027

Nederland probeert samen met Duitsland en België de organisatie van het WK voor vrouwen in 2027 binnen te halen.

Veerman valt op in Europa League

Waar PSV-aanvaller Cody Gakpo zich vorige week met twee goals in de kijker speelde in de Europa League, deed Joey Veerman dat gisteravond.

De Volendammer was de grote vormgever in de 5-0 zege van PSV op FC Zürich en verdiende mede daardoor een nominatie tot speler van de week in de Europa League. Ook Vitor Oliveira (Sporting Braga), William Bøving (Sturm Graz) en Francis Uzoho (Omonia Nicosia) werden genomineerd.

Veermans twee doelpunt, de 4-0 voor PSV, hoort volgens de UEFA bovendien tot de vier mooiste goals van deze Europa League-speelronde.

Bekijk via de onderstaande tweet de vier genomineerde goals:

Van Nistelrooij heeft Madueke bijna terug

PSV kan zondag in het thuisduel met FC Utrecht (aftrap 14.30 uur) wellicht weer beschikken over Noni Madueke. De Engelse aanvaller stond sinds eind juli aan de kant met een enkelblessure.

"Als hij de training van vandaag en morgen goed doorkomt, kunnen we kijken of hij zondag op de bank kan beginnen", vertelt Van Nistelrooij vrijdagochtend op de persconferentie.

Ook de Engelsman Jarred Branthwaite zit volgens de trainer dicht tegen een terugkeer aan. Hij miste door een blessure de voorbije drie duels van PSV. "Misschien is hij er zondag bij, en anders volgende week tegen Arsenal."

De Jong en Mauro Junior

Van Nistelrooij heeft ook Luuk de Jong (spierblessure) en Mauro Junior (lies) op korte termijn weer tot zijn beschikking. Beiden hebben deze week de teamtraining hervat.

"Luuk zit in zijn laatste fase van het herstel. Hij zou volgende week misschien weer bij de selectie kunnen zitten voor Arsenal", aldus Van Nistelrooij. "Het is belangrijk dat hij eerst helemaal in het ritme van de teamtraining komt."

Goedgemutste Van Nistelrooij ziet steeds meer PSV'ers terugkomen van blessures

De reacties van gisteravond

Ruud van Nistelrooij was donderdagavond vanzelfsprekend een tevreden man na de winst van PSV op FC Zürich.

Hoewel de uitslag hetzelfde was, klonk Feyenoord-trainer Arne Slot dit keer wel meer tevreden na de 2-2 tegen FC Midtjylland.

Van Nistelrooij: 'Een overtuigend resultaat, klinkende cijfers'
Slot dit keer wél tevreden na 2-2 tegen Midtjylland: 'Ander gezicht getoond'
Kökçu na tweede 2-2 tegen Midtjylland: 'Spel beter, maar teleurstelling overheerst'

Nog even terug naar donderdagavond

De Nederlandse clubs presteerden deze week wisselvallig in Europa.

PSV was thuis in de Europa League andermaal veel te sterk voor FC Zürich (5-0), terwijl Feyenoord in hetzelfde toernooi weer op 2-2 bleef steken tegen FC Midtjylland in De Kuip. AZ leed in de Conference League een 1-0 nederlaag bij Apollon Limassol.

Op woensdag incasseerde Ajax opnieuw veel goals tegen Napoli, dat na de 6-1 winst in Amsterdam nu in Napels met 4-2 won.

Goedemorgen!

Het is weer tijd voor onze wekelijkse dosis voorbeschouwen op het voetbalweekend.

Hoe hebben de eredivisieclubs de midweekse wedstrijden in Europa verteerd? Wat staat er allemaal de Europese velden te gebeuren?

We houden je in dit blog helemaal op de hoogte!