liveblog
NOS SportAangepast

Verregende vrije trainingen voor Verstappen en co • Mercedes verrassend snel

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Morgen zijn we terug met de derde vrije training (05.00 uur Nederlandse tijd) en de kwalificatie (08.00 uur Nederlandse tijd).

Voor morgen is er geen regen voorspeld, dus de data die de teams vandaag hebben verzameld zal weinig nut hebben. Dat is anders voor de race van zondag.

Ferrari, dat moet winnen om het titelfeestje van Max Verstappen uit te stellen, zag er niet goed uit vandaag. Maar wellicht fijn voor Verstappen en consorten is dat Mercedes zich nadrukkelijk mengt in de strijd om de voorste plaatsen. Mocht de Nederlander niet kunnen winnen zondag, kunnen Russell en Hamilton er eventueel voor zorgen dat Ferrari niet wint.

De uitslag van de tweede vrije training

VT 2 afgelopen

Zo komt er een einde aan anderhalf uur vrije training in Japan. George Russell is de snelste, ploeggenoot Lewis Hamilton heeft de tweede tijd neergezet. Verstappen (derde) en Peréz maken de topvier compleet.

Verstappen klaagde aan het eind van de sessie nog over zijn banden, die totaal geen grip meer opleverden voor de Nederlander. Zoals gezegd hebben de groene 'intermediates' het zwaar op Suzuka, dat belooft wat voor de race op zondag, die naar alle waarschijnlijkheid ook in de regen zal plaatsvinden.

Het regent weer

Er vallen weer wat druppels in Japan dus de kans dat er gereden gaat worden op de slicks is nihil. Verder valt het op dat de intermediates het zwaar te verduren hebben tijdens de trainingen vandaag.

Verstappen weer naar buiten

Otmar Szafnauer, teambaas van Alpine, bespreekt de vrije trainingen. "We zijn nu vooral aan het leren. Elk rondje leer je meer hier. De trainingen vandaag zijn vooral oefeningen voor de race van zondag, voor het geval de omstandigheden dan vergelijkbaar zijn."

Ondertussen is Max Verstappen weer de baan op gegaan.

Nog een half uurtje te gaan

Met Russell en Hamilton op de eerste twee plekken zal Mercedes vooralsnog tevreden zijn. Verstappen, die net als in de eerste sessie maar weinig meters heeft gemaakt, heeft op dit moment de derde tijd, voor ploeggenoot Pérez.

Dekker: 'Drukke slotfase op komst'

Ondertussen ziet verslaggever Louis Dekker dat de baan flink verandert en zal veranderen de komende tijd. "Het komend half uur is het waarschijnlijk droog, dus er is een drukke slotfase op komst op een langzaam opdrogende baan", laat hij weten.

Verstappen meteen snel

De Nederlander gaat meteen rap rond en zet de snelste tijd neer. Lewis Hamilton is daarna weer iets sneller dan Verstappen, maar de Nederlander laat zien niet lang te hoeven wennen aan de lastige omstandigheden.

Tsunoda gaat eraf

Yuki Tsunoda schiet even van de baan de grindbak in en dat op zijn thuiscircuit, waar hij veel goede herinneringen aan heeft.

"Het is een geweldig circuit. Ik heb hier duizenden rondjes afgelegd, dus de baan kent weinig geheimen voor me. Ik ken denk ik alle trucjes hier, dus dat moet helpen. En dat is ook nodig: want ik reed hier nog nooit een F1-weekend. Ik ben in de de Formule 4 gewend aan rondjes die dik een halve minuut langer duren. Dus dat wordt toch nog even wennen."

Niet veel later schiet ook Leclerc de grindbak in. Nog altijd lastige omstandigheden in Japan dus.

Verstappen naar buiten

De baan begint steeds meer op te drogen nu het gestopt is met regenen, dus de leider in de WK-stand gaat zo ook naar buiten.

Bijzondere fans altijd in Japan

Een Max verstappen-fan op Suzuka

Pirelli: 'Afstelling lastig voor teams'

Pirelli-chef Mario Isola blikt vooruit op de rest van het weekend. De topman van de bandenleverancier verwacht een droge kwalificatie morgen en een natte race op zondag. Daardoor verwacht hij dat de afstelling een lastige klus gaat worden voor de teams dit weekend.

Nog maar vier man op de baan geweest

Naast Latifi is zijn ploeggenoot Alex Albon ook op de baan. Ferrari-coureur Carlos Sainz en Daniel Ricciard (McLaren) hebben inmiddels ook hun rondjes gereden. Sainz is daarbij even van de baan geschoten en heeft een stukje grind meegepakt. In de pits heeft een ontspannen Verstappen een onderonsje met zijn crew.

Latifi als eerste naar buiten

De Canadees van Williams opent het bal met de blauwe 'full-wet'-banden.

Geen bandentest, wel langer

Zoals eerder gemeld duurt deze tweede vrije training een half uur langer omdat bandenleverancier Pirelli de banden voor komend seizoen wilde testen. Die testen gaan niet door vanwege de natte omstandigheden, maar de extra tijd blijft wel op het bord staan.

De testen zijn nu verplaatst naar de Grand Prix van Mexico, die op 30 oktober op het programma staat.

Nog altijd regen op Suzuka

Ook de tweede vrije training zal een natte worden. De verwachting is dat het zeker tot aan het einde van de sessie matig tot licht gaat regenen in Japan.

De crash van Schumacher in beeld

Klik op de tweet hieronder om te zien hoe Schumacher in de barrières belandde.

Nog meer lof voor Suzuka

Fernando Alonso is niet de enige die met veel liefde spreekt over het circuit in Japan, dat is ontworpen door de Nederlander Hans Hugenholtz. Dezelfde man die een eigen bocht heeft op het circuit van Zandvoort, waar hij jarenlang directeur was.

Sergio Pérez won vorige week in Singapore, maar stond in Japan nog nooit op het podium: "Suzuka hoort bij de beste circuits ter wereld. Je moet hier veel risico nemen voor een snelle ronde. Er zijn weinig uitloopstroken, maar daar houden we van. Dolblij dat ik in Singapore eindelijk weer heb laten zien wat ik waard ben. Ik heb vrij zware maanden achter de rug en merkte dat media al vonden dat ik weg moest bij Red Bull omdat ik niet opgewassen was tegen Max. Dus die zege kwam op het gewenste moment."

Charles Leclerc: "Het is een geweldig circuit, een van de mooiste. Zeker de eerste serie bochten is geweldig. Als je een foutje maakt in de eerste slinger heb je daar bochtenlang last van."

Sebastian Vettel, bezig met zijn laatste F1-races: "De laatste keer dat ik hier rij en deze ga ik missen. Dit circuit springt er echt uit", zegt de man die vier keer won op Suzuka.

"Vanaf de eerste keer dat ik hier reed ben ik al gek op deze baan. Een icoon voor deze sport. Een 8, de enige op de kalender. Ik neem afscheid van de sport, maar als hier in de toekomst een coureur verhinderd is mag elk team me bellen. Dan kom ik meteen en stap ik eenmalig in."

WK-stand

Nog even helder krijgen hoe de rijders ervoor staan zo voor dit weekend. Zoals bekend staat Max Verstappen bovenaan de ranglijst. Charles Leclerc van Ferrari volgt als tweede, Verstappens ploeggenoot Sergio Pérez is nummer drie op de lijst.

De stand in het WK na de GP van Singapore

Alonso kondigde het al aan

In de aanloop naar de eerste vrije training liet Fernando Alonso al weten dat het circuit van Suzuka een favoriet van hem is. "Elke coureur houdt van Suzuka. Ik won hier in 2006 en het is een heel bijzonder circuit dankzij al die snelle, vloeiende bochten. En de fans. Die zijn uniek. Ze zijn helemaal gek van autosport. Wat een passie. De grand prix van Japan is altijd een groots, meeslepend weekend. We krijgen hier ook altijd heel veel cadeautjes van de fans."

Werk aan de winkel voor Haas

De auto van Mick Schumacher

De uitslag van de eerste vrije training

Aftellen naar tweede vrije training

Om 08.00 uur staat de tweede vrije training op het programma in Japan. Het zal nog even afwachten zijn of Schumacher dan een auto heeft om in te trainen. Tot die tijd blikken we vooruit op de rest van het weekend.

Afgelopen, Alonso snelste

De eerste vrije training is ten einde. Uiteindelijk is het Fernando Alonso die in de regen in zijn Alpine de snelste tijd neerzet. Carlos Sainz is op 0.315 tweede, net voor Ferrari-teamgenoot Charles Leclerc (0,386). Verstappen is zesde op iets meer dan een seconde, maar zoals gezegd betekent dat weinig omdat de Nederlander maar een paar rondjes reed.

Regen neemt toe

Charles Leclerc (Ferrari) en Daniel Ricciardo (McLaren) schieten even van de baan, waarbij Leclerc zelfs even een uitstapje maakt in het grind. Mercedes-coureur George Russell heeft het lastig en gaat in zijn eerste rondjes niet lekker rond. "Deze banden hebben geen grip, ik glij alle kanten op", reageert hij op de boordradio.

Verstappen naar binnen

De Nederlander heeft er vier rondjes op zitten en staat inmiddels weer in de pitbox. Op de droger wordende baan zijn meerdere rijders op dit moment sneller dan Verstappen, maar de wereldkampioen is tevreden met de kilometers die hij tot nu toe heeft gemaakt.

Suzuka bijzondere plek voor Verstappen

Verstappen wil Honda iets bijzonders geven: 'In Japan liggen mooie herinneringen'

Titelprolongatie op Suzuka is om meerdere redenen een prachtscenario voor de 25-jarige Verstappen.

"Hier liggen veel mooie herinneringen", zegt de WK-leider op het circuit waar in 2014 zijn F1-carrière begon met zijn eerste officiële vrijdagtraining voor renstal Toro Rosso. "Ik herinner me dat nog goed, hoewel het inmiddels best lang geleden is."

"Het was behoorlijk pittig en ik schrok in de eerste ronde flink van het vermogen van een F1-auto. Ik had nog maar een jaar ervaring met race-auto's, kwam bij wijze van spreken net uit de karts. Dan is Suzuka niet echt het meest voor de hand liggende circuit om je eerste meters te maken, maar het was een ontzettend mooi weekend."

Max Verstappen en vader Jos op Suzuka in 2014

De 'inters' werken prima

De groene band heeft veel meer grip dan de blauwe want Verstappen is bijna vier seconden sneller dan Carlos Sainz, die tot nu toe de snelste tijd had neergezet. De Nederlander rijdt nog een rondje door en is weer een stuk sneller. Nu afwachten hoe de andere coureurs het gaan doen op de groene band.

Verstappen naar buiten

Max Verstappen is inmiddels begonnen aan zijn sessie. Hij gaat net als ploeggenoot Sergio Perez naar buiten op de groene 'intermediates' omdat de baan inmiddels aan het opdrogen is. Wel krijgt hij te horen dat het straks weer een beetje gaat harder regenen.

Grand Prix van Japan bij de NOS

De Grand Prix van Japan begint zondag om 07.00 uur Nederlandse tijd en is live te volgen op NPO Radio 1 en via een audiostream en liveblog op NOS.nl en in de NOS-app.

Een samenvatting met de analyse van Jan Lammers is vanaf 18.10 uur te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

Wat moet Verstappen doen voor de titel?

Max Verstappen krijgt komende zondag bij de Grand Prix van Japan opnieuw de kans om zijn tweede wereldtitel in de Formule 1 te grijpen. Het goede nieuws voor de Nederlander: hij heeft dit keer de regie in eigen hand.

Het tweede wereldkampioenschap voor Verstappen is een feit als hij op Suzuka de race wint en ook een extra WK-punt vergaart voor de snelste raceronde. "We hebben een perfect weekend nodig", blikte hij vooruit. "Het zou heel mooi zijn als het hier zou lukken."

Bekijk hieronder de scenario's waarin Verstappen wereldkampioen zou kunnen worden.

  • NOS
    In deze scenario's is een wereldkampioenschap van Max Verstappen mogelijk
  • NOS
    In deze scenario's is een wereldkampioenschap van Max Verstappen mogelijk

Vandaag regen, morgen droog, zondag wellicht ook regen

Zoals gezegd regent het in Japan, waar de verwachting is dat het morgen droog zal zijn tijdens de kwalificatie. Voor zondag wordt er tijdens de race weer regen verwacht. Een onzeker weekend voor de boeg dus, waarin van alles kan gebeuren.

Tweede vrije training duurt wat langer

Vanwege een test van bandenleverancier Pirelli duurt de tweede vrije training, die om 08.00 uur begint, langer dan gebruikelijk. De teams gaan de banden van komend seizoen aan testen onderwerpen waardoor er een half uur meer wordt uitgetrokken voor de training. Ook bij de GP van Amerika later deze maand zal het nieuwe rubber worden getest en duurt de tweede vrije training langer.

Magnussen en Tsunoda als eerste naar buiten

De Deen is de eerste man die de baan op gaat. De coureur van Haas heeft de blauwe full-wets laten monteren. Tsunoda (AlphaTauri) heeft hetzelfde gedaan.

Nog even afwachten

Het regent in Japan, wat ervoor zorgt dat de coureurs voorlopig nog niet van plan zijn om naar buiten te gaan. Nog maar een paar rijders zitten in hun auto. Mannen als Lando Norris, Charles Leclerc, Sebastian Vettel en Alexander Albon zijn nog volop in conclaaf met hun team.

Yōkoso!

Yōkoso, oftewel welkom in ons liveblog van de eerste twee vrije trainingen van de Grote Prijs van Japan. Op het circuit van Suzuka kan Max Verstappen dit weekend zijn tweede wereldtitel pakken. De eerste vrije training staat om 05.00 uur Nederlandse tijd op het programma, de tweede om 08.00 uur. Zaterdag zijn voor de derde vrije training en de kwalificatie de tijden hetzelfde. De race op zondag begint om 07.00 uur.