liveblog
NOS VoetbalAangepast

VAR is vriend Feyenoord, dat 0-2 weggeeft • Karlsson redt AZ

liveblog gesloten

Tot morgen!

We gaan inpakken, al met al was het een prima avond voor het Nederlandse voetbal. PSV en AZ winnen, Feyenoord eindigt een lastige uitwedstrijd met een gelijkspel.

Morgen in de loop van de ochtend zijn we terug met een liveblog, waarin we vooruitblikken op het voetbalweekend in binnen- en buitenland.

Om 20.00 uur openen FC Groningen en RKC Waalwijk het eredivisieweekend. De Oranjevrouwen zouden donderdagavond een oefenduel spelen tegen Zambia, maar dat kon wegens virusproblemen niet doorgaan. Nu spelen ze vrijdag een geïmproviseerd oefenpotje tegen de vrouwen van Feyenoord en ADO Den Haag.

Morgen verder dus, tot dan!

PSV gaat over Bodo/Glimt heen

Stand groep A Europa League

AZ glansrijk aan kop

De volgende speelronde is donderdag 13 oktober

Feyenoord koploper ondanks gelijkspel

Stand groep F Europa League

Feyenoord geeft 2-0 voorsprong weg bij Midtjylland

Feyenoord heeft na een 2-0 voorsprong bij rust met 2-2 gelijkgespeeld bij FC Midtjylland in de Europa League. In dezelfde groep F speelden Sturm Graz en Lazio eerder op donderdag met 0-0 gelijk.

Daardoor hebben alle teams nog steeds evenveel punten (nu ieder vier) en blijft Feyenoord op doelsaldo koploper.

David Hancko

AZ al bijna zeker van overwintering na doelpuntrijke zege op kampioen Cyprus

Het moet gek lopen, wil AZ niet overwinteren in Europa. Ook het derde duel in de Conference League werd gewonnen. Na de thuiszege op Apollon Limassol (3-2) gaan de Alkmaarders comfortabel aan de leiding in de groep.

Het is niet echt een poule waar de vonken vanaf spatten, met ook SK Dnipro-1 en FC Vaduz. Maar keurig wint AZ zijn wedstrijdjes, want de groepswinnaar mag een tussenronde met Europa League-afvallers overslaan en gaat direct door naar de achtste finales.

Odgaard viert de 1-0 met Beukema

MID-FEY | 90+4' Klaar in Denemarken!

Feyenoord speelt met 2-2 gelijk tegen FC Midtjylland, nadat het (met wel wat hulp van de VAR) op 0-2 voorsprong was gekomen.

AZ-APL | 90+5' AZ wint!

Het ging zeker niet vanzelf, maar AZ wint wel en zet de goede reeks thuis tegen Apollon Limasol door: 3-2.

MID-FEY | 85' Goal Midtylland!

Ai, Feyenoord geeft een 0-2 voorsprong weg. Een harde voorzet en bij de tweede paal loopt Juninho de gelijkmaker binnen. Langzaam maar zeker voerden de Denen de druk op Bijlows doel in de tweede helft en vlak voor tijd breekt dan toch het verzet. Zo heel veel hadden de Rotterdammers ook weer niet te zeggen na rust.

FC Midtjylland - Feyenoord: 2-2

AZ-APL | 85' GOAL AZ!

Wie anders dan... Jesper Karlsson! Kerkez krult de bal afgemeten op het voorhoofd van invaller Karlsson, die de 3-2 binnenkopt.

AZ - Apollon: 3-2

Jesper Karlsson

MID-FEY | 73' Weer op de lat

Een verschroeiend slotoffensief van de Denen zien we nog niet. Intussen krult Pione Sisto wel een vrije trap op de lat en wordt het wat onvriendelijker. Midtjylland-middenvelder Martínez zaagt bijna Szymański bij de enkels af en het gezanik bij de scheidsrechter neemt met de minuut toe. Feyenoord probeert het hoofd koel te houden...

FC Midtjylland - Feyenoord: 1-2

AZ-APL | 71' Goal Apollon!

O, o, het blijft een lastige avond voor AZ. Apollon komt door een mooie curve van Cabral op 2-2.

Direct hoog overleg op de bank van AZ, trainer Pascal Jansen vraagt zich af: wat nu? Jesper Karlsson is intussen al ingevallen.

AZ - Apollon: 2-2

AZ-APL | 62' GOAL AZ!

Proeven we daar wat opluchting in Alkmaar? Dani de Wit benut een zelf veroorzaakte strafschop. Het is verdiend, die 2-1, het zat er al een tijdje aan te komen.

Dani de Wit schiet de 2-1 binnen

MID-FEY | 54' Goal Midtjylland!

Feyenoord-fans, houd u vast! Het kan nog even gaan stormen in Herning. Isaksen volleert met een stuit zo de 1-2 de lange hoek in. De aansluitingstreffer van de Denen.

FC Midtjylland - Feyenoord: 1-2

Van Nistelrooij na winst in Zürich: 'Ja, ik ben trots'

Een bijzonder moment tijdens de persconferentie na afloop van het Europa League-duel tussen FC Zürich en PSV (1-5). Yorbe Vertessen had de pers te woord gestaan na zijn twee goals en terwijl de Belg wegliep, keek Ruud van Nistelrooij hem na. "Dit is een mooi moment", zei de coach.

"Ik denk terug aan de tijd bij Onder 19 (van PSV, red.) waarin ik met hem samenwerkte", ging Van Nistelrooij verder. "Nu hebben we hier samen succes. Ik ben trots, ja. Hoe we in de jeugd samen hebben gewerkt, in stappen hebben toegewerkt naar het eerste. Nu staan we met deze jongens, ook met Ismael Saibari, op het veld in de Europa League."

Van Nistelrooij ziet Vertessen en denkt aan vroeger: 'Ja, ik ben trots'

AZ-APL | 56' AZ valt aan

Zo goed als het ging thuis tegen Ajax en uit tegen Groningen, zo moeizaam gaat het vanavond tegen de ploeg uit Cyprus. Ja AZ valt aan, en ja AZ heeft de bal, en ja AZ is beter, maar gigantische kansen levert het niet op.

AZ - Apollon: 1-1

Rust bij Feyenoord en AZ

Het was al even rust bij AZ en nu kunnen de Denen - ze leken behoorlijk over hun toeren na de arbitrale beslissingen bij de twee Feyenoord-goals - ook even op adem komen.

Noteert u even mee? De belangrijkste ruststanden:

  • AZ - Apollon Limassol: 1-1
  • FC Midtjylland - Feyenoord: 0-2
  • Arsenal - FK Bodø/Glimt: 2-0, en dat is een fijne uitslag voor PSV, dat eerder op de avond dik won bij FC Zürich. Op deze manier pakt PSV plek twee in de poule.
Stand groep A Europa League

MID-FEY | 45' GOAL FEYENOORD!

Kökcu viert de 0-2 met de fans

Oei, weer moet de VAR er aan te pas komen om Feyenoord aan een goal te helpen. Kökcu neemt een vrije trap vanaf een meter of 17 en schiet de bal op de elleboog van een Deense verdediger. Penalty, oordeelt de VAR. Feyenoord mag niet klagen en Kökcu krijgt 'm vanaf zes meter dichter bij het doel wel erin. Al toucheert doelman Lössl de penalty wel.

FC Midtjylland - Feyenoord: 0-2

MID-FEY | 22' GOAL FEYENOORD!

Szymański viert de 0-1

Er was even verwarring, want het had alle schijn van buitenspel van Danilo, maar de VAR keurt de 0-1 goed. De voet van de Braziliaan stond op gelijke hoogte met de laatste verdediger. Szymański reageert alert en schiet de 0-1 binnen.

AZ-APL | 20' Goal Apollon!

De Nederlander in Cypriotische dienst doet AZ pijn met de gelijkmaker. Patrick Joosten schiet de 1-1 binnen.

AZ - Apollon: 1-1

Apollon thuis? Zeg het maar Pascal Jansen

Hatzidiakos voor duel met Apollon: 'Enige die AZ kan stoppen, zijn wijzelf'

AZ-APL | 17' GOAL AZ!

Een beetje lucky, maar wat maakt het uit. Odgaard lepelt de bal via een Cypriotisch been zo de verre kruising in: 1-0 voor AZ.

Wat dacht Slot eigenlijk over het duel in Denemarken?

Slot: 'Dochter verklaart favoriet aan de hand van Instagram-volgers'

Messi terug naar Barca, zou het echt?

Eduard Romeu, vice-directeur financiële zaken van FC Barcelona, wordt gevraagd of Lionel Messi terugkeert naar FC Barcelona. Zijn antwoord wekt speculaties.

Messi terug naar Barcelona? Vice-directeur financiën zorgt voor speculaties

MID-FEY | 7' Denen raken lat

Het kan best eens een heet avondje worden voor Feyenoord in het regenachtige Herning. FC Midtjylland zet het vroeg vast en opbouwen is lastig voor de ploeg van Arne Slot.

Gustav Isaksen krulde al een vrije trap boven op de lat. Ze kunnen wel wat hoor, die Denen.

FC Midtjylland - Feyenoord: 0-0

United boekt moeizame zege in Nicosia dankzij gouden wissels Ten Hag

Manchester United heeft zijn derde groepswedstrijd in de Europa League bij Omonia Nicosia met veel moeite gewonnen. Het werd 3-2 voor de ploeg van trainer Erik ten Hag, die een gelukkige hand had met zijn wissels.

Marcus Rashford en Anthony Martial waren de gouden wissels van Erik ten Hag

MID-FEY | 1' Na 14 seconden al schot

Feyenoord is begonnen tegen FC Midtjylland, zet gelijk druk en na 14 seconden schiet Szymański al op doel. Lekker begin.

AZ-APL | 1' AZ begonnen!

AZ is na een minuut stilte voor de slachtoffers van de stadionramp in Indonesië begonnen aan het duel met Apollon.

Een minuut stilte bij AZ-Apollon

PSV vindt in FC Zürich gewillig slachtoffer om vertrouwen te herwinnen

PSV heeft met een eclatante 5-1 overwinning bij FC Zürich in de groepsfase van de Europa League de nare smaak van de blamage bij SC Cambuur (3-0 verlies) een beetje weggespoeld. Bij rust stond het al 4-0 voor de ploeg van Ruud van Nistelrooij.

Na de afgang in Leeuwarden zocht PSV in Zwitserland naar eerherstel, en dat vonden ze.

ZUR-PSV | 90+1' PSV wint!

PSV viert feest in Zürich

Een prettige avond voor PSV in Zürich. Met een prima 5-1 overwinning herstelt het zich van de nederlaag tegen Cambuur.

ZUR-PSV | 87' GOAL ZÜRICH!

Okita, die nog even bij NEC speelde, knikt een mooie voorzet binnen. De Zwitserse aanhang zingt de hele avond al hartstochtelijk en deze 1-5 is de beloning.

FC Zürich - PSV: 1-5

AZ start met Odgaard

AZ-trainer Pascal Jansen voert één wijziging door voor het duel met Apollon Limassol in de Conference League. Jens Odgaard, die zaterdag tegen FC Groningen ontbrak, keert terug in de basis voor de wedstrijd in Alkmaar.

Odgaard vervangt Jesper Karlsson, die op de bank plaatsneemt. Dani de Wit, die tegen Groningen nog uitviel met een lichte blessure, staat eveneens aan de aftrap.

De opstelling van AZ tegen Apollon

ZUR-PSV | 75' PSV zoekt zesde goal

PSV heeft een makkelijke avond in Zürich. Ook na rust komt het niet of nauwelijks in de problemen. Totale dominantie kunnen we het niet noemen, want de Zwitsers hebben nog best veel de bal (47%), maar als er een goal valt is het er een van de Eindhovenaren. Dat zou de zesde goal van de avond zijn. Invaller Anwar El Ghazi raakte kort hiervoor al de lat.

FC Zürich - PSV: 0-5

Geertruida terug in basis bij Feyenoord

Feyenoord begint in Denemarken tegen FC Midtjylland met twee andere namen ten opzichte van afgelopen weekend tegen NEC

Marcus Pedersen en Alireza Jahanbakhsh starten op de bank. Lutsharel Geertruida en Sebastian Szymański beginnen in de basis.

De opstelling van Feyenoord tegen FC Midtjylland

ManU draait achterstand om

Wat Ten Hag in de rust heeft gezegd, heeft gewerkt, want Manchester United heeft de 1-0 achterstand op Cyprus omgedraaid. Zeven minuten na rust scoorde Rashford de gelijkmaker en net scoort invaller Martial de 1-2.

ZUR-PSV | 61' Wisselen maar

Bij een 5-0 stand is het wel tijd om de bankzitters wat minuten te geven. Vertessen, Gakpo en Simons gaan eruit. El Ghazi, Bakayoko en Til komen erin.

FC Zürich - PSV: 0-5

ZUR-PSV | 56' GOAL PSV!

Laat Gakpo niet schieten vanaf een meter of 18, want hij ramt 'm zo in de bovenhoek. PSV begon niet zo overtuigend aan de tweede helft, maar komt wel op 5-0.

Cody Gakpo viert de vijfde

ZUR-PSV | 46' Teze valt in

PSV begint de tweede helft met een nieuwe naam: Armando Obispo is aan het douchen, Jordan Teze is ingevallen.

Wat gebeurt er op andere velden?

Even een snel rondje langs de velden bij andere wedstrijden die er toe doen.

Bij Sturm Graz-Lazio, het andere duel in de poule van Feyenoord, staat het nog 0-0. En bij SK Dnipro-FC Vaduz, de ploegen die AZ treft in de Europa League, is het 1-1.

ZUR-PSV | 45' Rust bij PSV

FC Zürich is duidelijk geen SC Cambuur en al helemaal geen Napoli. PSV hoeft zich nauwelijks in te spannen en staat bij rust met 4-0 voor.

ZUR-PSV | 35' GOAL PSV!

Het gaat wel hard zo: nu is het Xavi Simons die scoort, zijn eerste Europese goal. En het is een knappe goal. In een uiterste poging de bal te raken tikt hij 'm met de punt van de schoen voorbij doelman Brecher, die een vervelende avond heeft zo. PSV laat niets heel van Zürich: het staat al 4-0.

FC Zürich - PSV: 0-4

Simons wijst naar Gakpo, van wie hij de bal kreeg voor de 0-4

ManU in moeilijkheden

Erik ten Hag zit met Manchester United in de problemen op Cyprus. Omonia Nicosia komt net op een 1-0 voorsprong, nadat Malacia op het middenveld de bal had verspeeld.

Bij United staan Malacia, Martinez, Antony en Cristiano Ronaldo in de basis.

ZUR-PSV | 22' GOAL PSV!

Het is prijsschieten voor PSV in Zwitserland. In zijn 150ste officiële wedstrijd scoort Gakpo, het staat na ruim twintig minuten al 3-0.

FC Zürich - PSV: 0-3

Gakpo, Vertessen en Simons vieren de 3-0

ZUR-PSV | 16' GOAL PSV!

Daar gaat die watervlugge Vertessen weer en hij prikt 'm behendig langs de FC Zürich-doelman. PSV staat al op 2-0 in Zwitserland, het gaat vrij makkelijk bij de Eindhovenaren in de beginfase.

FC Zürich - PSV: 0-2

ZUR-PSV | 10' GOAL PSV!

Vertessen viert zijn 0-1

Vertessen heeft één kans nodig en scoort gelijk. De lange bal van Obispo is fraai, zo in de loop van de Belgische aanvaller. De sterke openingsfase van PSV wordt al snel bekroond: 1-0.

FC Zürich - PSV: 0-1

ZUR-PSV | 3' Simons gevaarlijk

Xavi Simons heeft er zin in. Vertessen stuurt Simons de diepte in en die spurt zo recht op de doelman van Zürich af. Op het allerlaatste moment speelt hij de bal af, waar hij ook best zelf had kunnen schieten. Kans verspeeld. Maar de intenties van PSV zijn duidelijk. Gakpo lost kort daarna ook een schot.

Het vertrouwen bij de Zwitsers zal niet enorm hoog zijn. De landskampioen staat onderaan de competitie met drie punten uit negen wedstrijden. Het stadion zit ook bepaald niet vol. Als er een ploeg is waartegen PSV het zelfvertrouwen wat kan opkrikken, dan is het FC Zürich wel...

ZUR-PSV | 1' PSV is begonnen!

PSV is begonnen aan hun tweede duel in de groepsfase van de Europa League. Tegen het Zwitserse FC Zürich zoekt het naar eerherstel na de pijnlijke nederlaag tegen Cambuur.

PSV met Vertessen en Ramalho

André Ramalho keert terug in de basis bij PSV en ook Phillipp Mwene start tegen FC Zürich, terwijl Jordan Teze en Jarrad Branthwaite op de bank beginnen.

Verder krijgt Vertessen een kans in de spits en is Guus Til gepasseerd. In totaal dus drie wijzigingen in vergelijking tot het met 3-0 verloren duel met SC Cambuur.

De opstelling van PSV tegen FC Zürich

PSV en Feyenoord zoeken Europese oppepper, AZ vol zelfvertrouwen

PSV zint op eerherstel na de pijnlijke 3-0 nederlaag tegen SC Cambuur afgelopen weekend. "De nederlaag bij Cambuur heeft pijn gedaan. Dan wil je meteen de kans krijgen om weer een beter PSV te laten zien. En de wedstrijd tegen FC Zürich is dan een uitgelezen kans", blikt trainer Ruud van Nistelrooij vooruit op het duel met Zürich.

"We zijn profs en het hoort erbij", vervolgde de trainer. "We zijn na Cambuur hard en eerlijk naar elkaar toe geweest: hoe komt dat? Het recept is dat je moet opstaan na een nederlaag."

Van Nistelrooij wil tegen Zürich 'kop goed zetten en mooie wedstrijd spelen'

Welkom!

Op de derde avond Europees voetbal op rij komen drie Nederlandse ploegen in actie! En het Nederlandse voetbal kan wel een oppepper gebruiken, na het debacle van Ajax in de Champions League tegen Napoli.

De taak ligt in handen van PSV en Feyenoord in de Europa League en AZ in de Conference League. PSV gaat bij het Zwitserse Zürich (18.45 uur) op zoek naar eerherstel na de beschamende 3-0 nederlaag tegen SC Cambuur. Feyenoord probeert zich om 21.00 uur bij het Deense FC Midtjylland te herstellen van het slippertje tegen NEC van afgelopen weekend.

Het in uitstekende vorm verkerende AZ treft om 21.00 uur thuis het Cypriotische Apollon Limasol.

  • NOS
    De stand in de poule van PSV in de Europa League
  • NOS
    De stand in de poule van Feyenoord in de Europa League