liveblog
NOS VoetbalAangepast

Napoli vernedert Ajax in Arena • Schreuder: 'Napoli en Liverpool een maatje te groot voor ons'

De derde speelronde in de groepsfase van de Champions League:

Updates van dit liveblog ontvangen op je smartphone? Vink dan het belletje aan.

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Slaap lekker.

Tadic en Schreuder reageren

De overige wedstrijden: Internazionale verslaat en wipt over Barcelona in Champions League

Vreugde bij Hakan Calhanoglu (Inter)

De koploper van Spanje heeft het afgelegd tegen de nummer tien van Italië. Internazionale wipt over FC Barcelona heen in groep C van de Champions League na een 1-0 overwinning in het Giuseppe Meazza in Milaan.

Daar hielden weinigen vooraf rekening mee, want Barcelona is koploper in La Liga en verkeert in prima vorm, terwijl het dondert boven Milaan. Internazionale staat tiende en de positie van trainer Simone Inzaghi wordt met de week onzekerder. Maar de overwinning op Barcelona geeft genoeg lucht om weer een paar speelrondes te overleven.

Schreuder op de persconferentie

Ook bij de persconferentie na afloop doet Schreuder zijn zegje. "Dit had ik niet verwacht. Ik wist dat ze goed waren en op dit moment in grote vorm verkeren. Maar dan moet je veel lef en moed tonen en dat hebben we niet gedaan. Zeker aan de bal hebben we te veel fouten gemaakt"

"Jullie zijn nu drie maanden bezig, maar het lijkt niet beter te worden", merkt verslaggever Joep Schreuder op. De Ajax-trainer kan zich wel vinden in die woorden. "Het klopt dat we de laatste weken geen stappen maken in ons spel. Het is te onrustig. Dat baart je zorgen, maar hier kunnen we alleen uit komen als we karakter tonen."

Schreuder reageert: 'Napoli en Liverpool een maatje te groot voor ons'

"Zij hadden een hele goede dag en wij een hele slechte dag", reageert trainer Alfred Schreuder na afloop voor de camera van RTL 7. "Als je naar Napoli en Liverpool kijkt, waren zij een maatje te groot voor ons. We zijn als team niet goed genoeg op dit moment."

Overwinteren lijkt door de ruime nederlaag lastig te gaan worden voor Ajax, dat met drie punten uit drie duels derde staat in groep A. "Als je realistisch bent dan wordt het steeds moeilijker", zegt Schreuder daarover. "Wij moeten volgende week daar winnen en uit een ander vaatje tappen, want dit is Ajax onwaardig."

Berghuis: 'Verliezen met 6-1 is Ajax onwaardig'

Steven Berghuis was hard in zijn oordeel over Ajax na de pijnlijke thuisnederlaag (1-6) tegen Napoli in de Champions League. "Napoli heeft ons overklast. Deze uitslag is Ajax onwaardig", zei de aanvaller voor de camera van RTL7.

"Ons niveau moet omhoog en dat heeft Napoli ons heel duidelijk gemaakt. Ik ben ervan overtuigd dat onze ploeg de kwaliteiten heeft, maar we hebben dat vanavond in elk geval niet laten zien. We gaven sommige goals kinderlijk eenvoudig weg. Het is teleurstellend en frustrerend, want verliezen met 6-1 is echt veel te veel."

AJA-NAP | Wedstrijdverslag

Steven Bergwijn ziet dat Napoli weer heeft gescoord in de Johan Cruijff Arena

Ajax incasseert tegen oppermachtig Napoli grootste Europese nederlaag ooit

Napoli werd vooraf gevreesd, maar dat het zo erg zou worden voor Ajax was vooraf moeilijk in te schatten. Het werd dinsdagavond maar liefst 1-6 in de Johan Cruijff Arena. Niet eerder verloor Ajax in Europa met dergelijke cijfers. Het was in alle opzichten een harde klap.

Coach Alfred Schreuder van Ajax greep tegen Napoli terug op zijn vaste Champions League-opstelling. Hij koos voor het team dat begin september indruk maakte met een 4-0 zege op Rangers, met Mohammed Kudus centraal voorin, geflankeerd door Steven Bergwijn en Dusan Tadic.

AJA-NAP | 90+1' Afgelopen

Een hele pijnlijke avond voor Ajax is ten einde. De Amsterdammers leiden de grootste Europese nederlaag ooit. Napoli wint met 6-1.

POR-LEV | 89' DOELPUNT FC PORTO!

De wedstrijd in Porto is wel gespeeld. Galeno maakt er 2-0 van waarna Frimpong zijn tweede gele kaart krijgt en mag inrukken.

AJA-NAP | 89' Bijna de zevende!

Het scheelde niet veel of het was 1-7 geworden. N'Dombele met het schot op de lat.

AJA-NAP | 81' DOELPUNT NAPOLI!

En nog maar een goal voor Napoli. Simeone loopt Bassey eruit en knalt de 1-6 binnen. Ajax stevent af op grootste Europese thuisnederlaag ooit.

POR-LEV | 69' DOELPUNT FC PORTO!

De eerdere goal van FC Porto werd afgekeurd, maar die van Sanusi telt. Porto op 1-0 voorsprong tegen Leverkusen.

AJA-NAP | 73' RODE KAART TADIC!

Alsof het nog niet erger kon voor Ajax moet ook aanvoerder Tadic met rood naar de kant. De aanvoerder plant zijn arm in het gezicht van zijn tegenstander en krijgt zijn tweede gele kaart van de avond.

CLU-ATL | 62' DOELPUNT CLUB BRUGGE!

De Spanjaard Ferrán Jutglà doet zijn landgenoten pijn in Brugge. De aanvaller tekent voor de 2-0 tegen Atlético.

AJA-NAP | Pas de tweede keer vijf tegengoals

In de 630 wedstrijden die Ajax sinds de opening van de Arena in 1996 afwerkte, kregen de Amsterdammers maar een keer eerder vijf tegentreffers te verwerken. Dat was 66 dagen geleden in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV (3-5).

AJA-NAP | 63' DOELPUNT NAPOLI!

Het wordt alleen maar erger voor Ajax. Kvaratskhelia schiet na een fraaie combinatie de 1-5 binnen.

LIV-RAN | 53' DOELPUNT LIVERPOOL!

In Liverpool zijn de Engelsen op 2-0 gekomen dankzij een benutte penalty van Mo Salah. Luis Diaz wordt door twee man gevloerd in de zestien waarna de bal op de stip gaat. Salah schiet hard binnen.

AJA-NAP | 47' DOELPUNT NAPOLI!

Ook na rust heeft Ajax het lek nog niet boven. Pasveer verspeelt de bal waarna Raspadori binnen schiet. Dit begint zo langzamerhand een pijnlijke avond te worden voor de Amsterdammers.

AJA-NAP | 46' Tweede helft

De bal rolt weer in de Arena, waar alleen de Italianen hebben gewisseld. N'Dombele komt in het veld voor Zielinski.

AJA-NAP | Rust

Een heftige eerste helft voor Ajax, dat totaal niet in het stuk voorkwam. Hopelijk kan Schreuder het een en ander rechtbreien in de rust.

INT-BAR | 45+1' DOELPUNT INTER!

Op slag van rust komen de Italianen op voorsprong. Hakan Çalhanoglu met de harde schuiver van net buiten de zestien.

POR-LEV | 42' Geen doelpunt Porto, penalty Leverkusen

Het doelpunt van FC Porto is afgekeurd omdat even daarvoor hands werd gemaakt in het Portugese strafschopgebied. Daarom geen goal, maar een penalty voor de Duitsers. Patrik Schick gaat achter de bal staan, maar ziet zijn inzet gestopt worden door keeper Diogo Costa.

AJA-NAP | 45' DOELPUNT NAPOLI!

Ajax wordt overrompeld in de eerste helft. Dit keer is het Zielinski die diep wordt gestuurd en oog-in-oog met Pasveer er 1-3 van maakt.

POR-LEV | 42' DOELPUNT FC PORTO!

1-0 voor FC Porto. Na een vlotte counter staat Taremi aan het eind van fijne combinatie.

AJA-NAP | 40' Pasveer houdt Ajax in de race

Daar was bijna de 1-3, maar doelman Pasveer staat opgesteld en houdt het harde schot van Zielinski uit zijn doel.

BRU-ATL | 36' DOELPUNT CLUB BRUGGE!

De Belgen komen in eigen huis op voorsprong tegen de Spaanse grootmacht. Sowah tikt van dichtbij binnen.

AJA-NAP | 33' DOELPUNT NAPOLI!

Het kondigde zich al een klein beetje aan. Napoli krijgt steeds meer de overhand en drukt dat nu ook uit in een doelpunt. Di Lorenzo kopt Napoli uit een corner op voorsprong in de Arena.

AJA-NAP | Genoeg te beleven

Het is een enerverende eerste helft tot nu toe tussen Ajax en Napoli. Wat wel opvallend is, is dat Ajax veel overtredingen nodig heeft om de tegenstander af te stoppen.

AJA-NAP | 18' DOELPUNT NAPOLI!

Ajax staat flink onder druk en Napoli maakt gelijk. Raspadori komt voor Blind en kopt fraai binnen na een voorzet van Olivera.

AJA-NAP | 17' Ajax ontsnapt weer

Na de grote kans van Lobotka even eerder was het weer bijna raak voor Napoli. Pasveer speelt de bal in op Timber, die flink onder druk staat en de bal verspeelt. Kvaratskhelia schiet vervolgens maar net naast het lege doel.

AJA-NAP | 9' DOELPUNT AJAX!

De eerste grote kans voor Ajax is meteen raak. Taylor schiet hard op doel, waarna de bal via Kudus erin gaat. De Ghanees staat dicht op de doellijn, maar er is geen sprake van buitenspel. Ajax op 1-0.

Ajax viert de 1-0 van Kudus

LIV-RAN | 8' DOELPUNT LIVERPOOL!

In die andere wedstrijd in groep A komt Liverpool op voorsprong. Trent Alexander-Arnold schiet op schitterende wijze een vrije trap binnen.

AJA-NAP | 3' Eerste kans voor Napoli

Opgelucht ademhalen voor Remko Pasveer. Blind verspeelt de bal en Lobotka kan simpel opstomen. Hij geeft de bal af op Raspadori, die de bal maar net naast schuift.

AJA-NAP | 1' Aftrap

Na een minuut stilte voor de slachtoffers van de stadionramp in Indonesië de wedstrijd in de Arena begonnen.

Nederlanders in actie vanavond

We hadden natuurlijk al Ryan Gravenberch en Matthijs de Ligt die mochten spelen bij Bayern en Jeremiah St. Juste die minuten maakte bij Sporting, maar eens even kijken welke Nederlanders er nog meer in actie komen vanavond.

Bij Inter-Barça is er bij de Italianen een basisplaats voor Stefan de Vrij, Denzel Dumfries zit op de bank. De geblesseerden Frenkie de Jong en Memphis Depay ontbreken bij Barcelona.

Bjorn Meijer begint voor Club Brugge in de basis tegen Atlético Madrid. Noa Lang zit op de bank bij de Belgen.

Bij FC Porto-Bayer Leverkusen speelt Jeremie Frimpong vanaf de start. Mitchel Bakker en Timothy Fosu-Mensah zitten op de bank bij de Duitsers.

Tot slot heeft Virgil van Dijk uiteraard een basisplaats voor Liverpool in het duel met Rangers van trainer Giovanni van Bronckhorst.

BAY-VIK | 90' Afgelopen

Bayern heeft geen kind aan Viktoria Plzen en doet hele goede zaken door met 5-0 te winnen. De Duitsers hebben alle drie hun duels tot nu toe gewonnen en kunnen op hun gemak gaan kijken naar Inter-Barcelona.

Ajax tegen Napoli weer in vaste Champions League-opstelling

  • NOS
    Opstelling Ajax
  • NOS
    Opstelling Napoli

Trainer Alfred Schreuder keert tegen Napoli terug naar zijn vaste Champions League-opstelling. De Amsterdammers beginnen met dezelfde elf basisspelers als in de vorige twee groepswedstrijden, tegen Rangers FC (4-0 winst) en Liverpool (2-1 verlies).

Oranje-internationals Steven Bergwijn en Steven Berghuis startten zaterdag in de eredivisie tegen Go Ahead Eagles (1-1) op de reservebank, net als middenvelder Edson Álvarez en spits Mohammed Kudus. Dat viertal start tegen Napoli, wat ten koste gaat van middenvelders Florian Grillitsch en Davy Klaassen en aanvallers Lucas Ocampos en Brian Brobbey.

Bij Napoli heeft trainer Luciano Spalletti oud-PSV'er Hirving Lozano een basisplaats gegeven. De Mexicaan begint in de Johan Cruijff Arena als rechtsbuiten. Afgelopen weekeinde was Lozano, in de door Napoli met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Torino, nog invaller.

BAY-VIK | 59' DOELPUNT BAYERN!

Gaan we hier de 10 halen? Het is inmiddels 5-0 en weer gaat het heel simpel voor Bayern. Goretzka krijgt alle tijd om Choupo-Moting in stelling te brengen. Via de binnenkant van de paal schiet hij de 5-0 binnen.

BAY-VIK | 50' DOELPUNT BAYERN!

Na rust gaat Bayern lekker door waar het in de eerste helft mee bezig was. Sané met zijn tweede van de avond en de vierde van Bayern. Inmiddels is het rust bij Marseille-Sporting.

MAR-SPO | 28' DOELPUNT MARSEILLE!

De Fransen profiteren wel heel snel van het mannetje meer. Uit een corner is Leonardo Balerdi de ingevallen keeper Franco Israel te snel af. 3-1 voor Marseille.

BAY-VIK | 45+1' Rust

Een dramatisch verdedigend Viktoria Plzen lijkt al na een helft kansloos in München. 3-0 voor de Duitsers.

MAR-SPO | 24' RODE KAART SPORTING!

Een man minder voor de Portugezen. Keeper Antonio Adán komt te ver uit zijn doel na een lange bal en tikt de bal weg op het moment dat hij buiten de zestien staat. Einde wedstrijd voor de Spanjaard.

MAR-SPO | Ook al drie treffers in Frankrijk

Inmiddels rolt de bal ook bij Olympique Marseille-Sporting Portugal. Francisco Trincão schoot daar Sporting op voorsprong, maar Alexis Sánchez en Amine Harit bogen daarna de achterstand om in een voorsprong.

BAY-VIK | 36' Geen vierde voor Bayern

Geen 4-0 voor Bayern. Musiala schiet de bal binnen, maar de VAR keurt de goal af wegens buitenspel. Niet veel later schiet Mané net over de kruising.

BAY-VIK | 21' DOELPUNT BAYERN!

Het gaat heel hard in München, dit keer is het Mané die scoort en weer gaat het kinderlijk eenvoudig. 3-0 inmiddels.

Sporting-Marseille op punt van beginnen

De aftrap van Olympique Marseille - Sporting Portugal is vertraagd. De Portugezen stonden vast in het verkeer.

BAY-VIK | 13' DOELPUNT BAYERN!

Dit zou zomaar eens een pijnlijke avond kunnen gaan worden voor Viktoria Plzen, dat de eerste groepswedstrijd met 5-1 verloor van FC Barcelona en daarna met 2-0 ten onder ging tegen Inter. Dit keer is Serge Gnabry die afrondt nadat Bayern wederom als een gloeiend heet mes door de gesmolten boter was gegaan. 2-0 in München.

BAY-VIK | 7' DOELPUNT BAYERN!

Bij Viktoria Plzen vergeten ze even wat verdedigen is waardoor Leroy Sané op z' gemak een kwart overloopt om vervolgens zonder enige druk op de bal uit te kunnen. De bal knalt vervolgens in het Tsjechische doel voor de 1-0.

Bayern viert de 1-0

BAY-VIK | 1' Aftrap

In München is de wedstrijd tussen Bayern en Viktoria Plzen inmiddels begonnen.

Napoli-trainer kijkt uit naar 'grote wedstrijd' tegen Ajax: 'Fantastische club'

Napoli-trainer kijkt uit naar 'grote wedstrijd' tegen Ajax: 'Fantastische club'

Bayern met De Ligt en Gravenberch tegen Viktoria Plzn

Bayern München begint in het duel met Viktoria Plzen uit Tsjechië in de Champions League met Matthijs de Ligt, Ryan Gravenberch en oud-Ajacied Noussair Mazraoui in de basis. De Duitse recordkampioen heeft de eerste twee wedstrijden in groep C gewonnen en gaat aan de leiding.

Coach Julian Nagelsmann van Bayern heeft De Ligt centraal in de verdediging gezet en Gravenberch op het middenveld. In de aanval heeft de coach gekozen voor Leroy Sané, Sadio Mané en Serge Gnabry en Jamal Musiala daar vlak achter.

Het brein, Kvaradona en de zoon van: op deze Napoli-spelers moet Ajax letten

Napoli is de trotse koploper van de Italiaanse competitie en rolde in de Champions League al Liverpool op. Vanavond mag Ajax het in een mogelijk cruciaal duel proberen tegen de Italianen. De Amsterdammers moeten uitkijken voor een Poolse spelmaker, 'Mini-Modric' en 'Kvaradona'.

Zielinski viert zijn doelpunt tegen Liverpool met Kvaratschelia

Volledig programma

Groep A

21.00 uur: Liverpool - Rangers

21.00 uur: Ajax - Napoli

Groep B

21.00 uur: Club Brugge - Atlético Madrid

21.00 uur: FC Porto - Bayer Leverkusen

Groep C

18.45 uur: Bayern München - Viktoria Plzen

21.00 uur: Internazionale - FC Barcelona

Groep D

18.45 uur: Olympique de Marseille - Sporting CP

21.00 uur: Eintracht Frankfurt - Tottenham Hotspur

Real Madrid zonder doelman Courtois tegen Sjachtar

Real Madrid mist woensdag in het duel met Sjachtar Donetsk uit de groepsfase van de Champions League Thibaut Courtois. De Belgische doelman heeft last van ischias, een zenuwpijn aan de onderkant van zijn rug die uitstraalt naar zijn linkerbeen. Courtois ontbrak zondag ook al in het competitieduel met Osasuna, dat in 1-1 eindigde.

"Hij is nog niet 100 procent, maar maandag heeft hij een behandeling ondergaan en sindsdien voelt hij zich al veel beter", zei Real-coach Carlo Ancelotti, die hoopt de Belg zaterdag tegen Getafe weer te kunnen opstellen. "Volgende week zal hij zeker terugkeren." Dan speelt Real Madrid de uitwedstrijd tegen Sjachtar.

Thibaut Courtois en Steven Bergwijn tijdens Nederland-België

Twee medewerkers Indonesische club Arema FC levenslang geschorst

Twee medewerkers van de Indonesische club Arema FC hebben een levenslange schorsing gekregen naar aanleiding van de stadionramp in Indonesië van afgelopen weekend. Dat heeft de Indonesische voetbalbond bekendgemaakt.

"Hoofd wedstrijdzaken Abdul Haris en Suko Sutrisno, de coördinator wedstrijdbeveiliging, mogen in hun leven niet meer betrokken zijn bij voetbalactiviteiten", zei Erwin Tobing namens de PSSI, de nationale voetbalbond van Indonesië.

Arema FC mag dit seizoen bovendien geen wedstrijden meer organiseren en kreeg een boete van 250 miljoen rupiah, omgerekend ruim 16.500 euro.

Minuut stilte bij Europese duels voor slachtoffers stadionramp

Voorafgaand aan alle voetbalduels op Europees niveau wordt deze week een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de stadionramp in Indonesië van afgelopen weekeinde. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA besloten. Bij rellen na een wedstrijd tussen Arema FC en Persebaya Surabaya vielen zeker 131 doden.

De minuut stilte zal worden toegepast in alle wedstrijden in de Champions League, Europa League, Conference League en de play-offs voor kwalificatie voor het WK vrouwenvoetbal. Ajax neemt het in de Champions League dinsdagavond op tegen het Italiaanse Napoli.

Ajax speelt belangrijke wedstrijd tegen Napoli

Ajax speelt vanavond in de Champions League de belangrijke thuiswedstrijd tegen Napoli. De Amsterdammers zullen in eigen stadion moeten winnen om uitzicht te houden op een plek in de achtste finales.

Napoli is bezig aan een sterk seizoen en verloor tot dusverre nog niet. Het elftal van trainer Luciano Spalletti is met 20 punten uit acht duels koploper in de Serie A. Ook in de Champions League gaat Napoli aan kop. Zowel van Liverpool (4-1) als Rangers FC (0-3) werd ruim gewonnen.

Ajax, dat dinsdag alleen de geblesseerde verdedigers Ahmetcan Kaplan en Jorge Sánchez mist, zit in een mindere periode. Na het verlies in de Champions League tegen Liverpool (2-1), verspeelde de ploeg van coach Alfred Schreuder in de eredivisie ook punten tegen AZ (2-1) en Go Ahead Eagles (1-1).