liveblog
NOS NieuwsAangepast

Zelensky meldt vordering in regio Cherson • Atoomagentschap wil vrijlating directeur Zaporizja

liveblog gesloten

Einde liveblog

We sluiten dit liveblog voor de nacht. Tot morgen!

Zelensky meldt terreinwinst in regio Cherson

De Oekraïense president Zelensky zegt dat in de regio Cherson een aantal dorpen zijn bevrijd. Het zou gaan om Arkhanhelske en Myrolyubivka. Zelensky deed de uitspraken in zijn nachtelijke videotoespraak. De Oekraïense president zei eerder al dat de herovering van de stad Lyman in de regio Donetsk, gisteren, niet het laatste succes zal zijn van het Oekraïense leger.

Amerikaanse topdiplomaat verzekert Oekraïne van blijvende steun

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan sprak vandaag in Istanbul met de Oekraïense presidentiële stafchef Andriy Yermak. De Verenigde Staten zullen de " Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit" blijvend steunen, verzekerde Sullivan Yermak.

De twee spraken ook over de situatie bij de kerncentrale Zaporizje en over samenwerking met de Verenigde Naties om de export van voedsel te kunnen garanderen.

Azovstal-verdediger Svjatoslav werd gevangengenomen door de Russen

Svjatoslav Jermonov was een van de verdedigers van de staalfabriek in Marioepol. Na de val ervan werd hij gevangengenomen door de Russen. Hij vertelt over zijn ervaringen als krijgsgevangene.

Azovstal-verdediger Svjatoslav werd gevangengenomen door de Russen

Alle gas weggelekt uit Nord Stream-pijpleidingen

De twee gaspijpleidingen van Nord Stream 1 zijn leeg. Denemarken meldt dat het lekken is gestopt. Gisteren werd al bekend dat er geen gas meer lekte uit Nord Stream 2. De eigenaar van de leidingen, Nord Stream AG, heeft aan het Deense Energieagentschap gemeld dat de druk in de leidingen stabiel is.

Nord Stream AG is van plan de schade op te nemen zodra daarvoor de benodigde vergunningen zijn verleend. Tot die tijd is niet te bepalen hoelang het duurt om de schade te herstellen.

De onderzeese explosie van de gaspijpleidingen leidde tot een groot methaanlek. Volgens Scandinavische onderzoekers moeten er honderden kilo's explosieven zijn gebruikt voor het opblazen van de leidingen. Wie er verantwoordelijk is voor de explosies, is nog niet duidelijk.

Paus roept Poetin op tot beëindiging spiraal van geweld

Paus Franciscus roept de Russische president Poetin op onmiddellijk een eind te maken aan "de spiraal van geweld en dood, uit liefde voor zijn eigen volk". Ook verwerpt hij de optie van een nucleaire aanval. Hij deed dat in zijn zondagse zegen op het Sint-Pietersplein in Rome. Hij vroeg Poetin ook om respect voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van alle landen.

Het was de meest dringende oproep van de paus tot nu toe in de inmiddels ruim zeven maanden durende oorlog in Oekraïne. Hij vroeg de Oekraïense president Zelensky open te staan voor serieuze vredesbesprekingen. De internationale gemeenschap riep hij op om alle mogelijke diplomatieke middelen in te zetten om deze "enorme tragedie" en de "verschrikkingen van de oorlog" te beëindigen.

IAEA roept op tot vrijlating directeur kerncentrale Zaporizja

Het hoofd van de atoomwaakhond van de VN, het IAEA, heeft opgeroepen de directeur van de kerncentrale van Zaporizja vrij te laten. Zijn gevangenneming vormt een bedreiging voor de veiligheid, stelt het IAEA. Ihor Moerasjov werd vrijdag door een Russische patrouille gevangengenomen. Volgens topman Grossi van het Internationaal Atoomenergieagentschap heeft Rusland zijn gevangenneming bevestigd. De kerncentrale is in Russische handen, maar draait met Oekraïens personeel.

Grossi zegt dat hij hoopt dat Moerasjov snel weer gezond en wel bij zijn familie is en dat hij zijn belangrijke werk in de kerncentrale snel kan hervatten. Volgens hem heeft zijn afwezigheid grote invloed, ook op het overige personeel. Moerasjov is verantwoordelijk voor de nucleaire veiligheid en de veiligheid van de centrale. Hij ziet erop toe dat alle procedures worden nageleefd.

Grossi spreekt naar verwachting komende week in Moskou en Kiev over het creëren van een veiligheidszone rond de kerncentrale.

Vandaag werden opnieuw explosies gehoord in de buurt van de kerncentrale. Het IAEA gaat ervan uit dat het gaat om landmijnen, net als eerder deze week.

Zelfdoding populaire Russische rapper om mobilisatie te voorkomen

De populaire Russische rapper Ivan Petoenin heeft een einde gemaakt aan zijn leven, melden lokale media in zijn woonplaats Krasnodar. In een afscheidsvideo op zijn Telegramaccount spreekt hij zijn fans toe over de mobilisatiecampagne van president Poetin. Hij zegt dat hij niet bereid is andere mensen te doden.

De 27-jarige rapper, bekend onder zijn artiestennaam Walkie, zag geen andere uitweg om te voorkomen dat hij zou moeten vechten in Oekraïne.

"Vergeef me lieve mensen", zegt hij zichtbaar geëmotioneerd, "soms moet je sterven voor je principes. Mijn laatste beslissing is hoe ik doodga, als iemand die wordt herinnerd om de steun aan wat er gebeurt, of vanwege zijn laatste protestactie. We zijn allemaal gevangenen van een maniak die ons de keus geeft tussen de gevangenis, het leger of de keus die ik heb gemaakt."

Het lichaam van Petoenin werd gevonden op straat onder aan een hoog flatgebouw. Hij zou op bezoek zijn geweest bij vrienden.

Volgens lokale media publiceerde hij in de uren voor zijn dood zijn laatste album, met als titel Walk Out Boy 3.

De afscheidsvideo van Ivan 'Walkie' Petoenin. De inhoud kan als schokkend worden ervaren.

Zelensky: het blijft niet bij Lyman

De Oekraïense president Zelensky zegt dat binnen een week meer gebieden zullen worden heroverd op de Russen. Die uitspraken deed hij na de herovering van Lyman gisteren. Lyman was de eerste stad die de Oekraïense strijdkrachten heroverden na de verklaring van de Russische president Poetin dat gebieden in het oosten nu bij Rusland horen. In zijn toespraak bij deze annexatie zei Poetin dat hij die gebieden met alle mogelijke middelen zal verdedigen.

Een medewerker van president Zelensky, Kyrylo Timosjenko, plaatste gisteravond op Telegram een video waarin Oekraïense troepen te zien zijn die verklaren dat ze de oostelijke stad Lyman onder controle hebben.

"Beste Oekraïners, vandaag hebben de strijdkrachten van Oekraïne (...) de nederzetting Lyman in de regio Donetsk bevrijd en ingenomen", zegt een van de soldaten in de video.

Welkom in het blog

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.