liveblog
NOS NieuwsAangepast

Biden waarschuwt Poetin • Zeker 30 doden door raketaanval konvooi Zaporizja


Beelden uit door de Oekraïners omsingeld Lyman

De Russische troepen hebben het zwaar in Lyman, zeggen ze zelf

Russisch consulaat in New York beklad met rode verf

Demonstranten hebben vandaag uit protest tegen de oorlog in Oekraïne, de Russische mobilisatie en het schijnreferendum in de bezette Oekraïense regio's rode verf gespoten op het Russische consulaat in Manhattan, New York.

De vernielingen gebeurden enkele uren voordat president Poetin zijn toespraak hield in Moskou over de annexatie van vier regio's in Oekraïne.

 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters

Niet iedereen viert feest op het Rode Plein: 'Het is verdrietig'

Moskou 'viert' annexatie met concerten op Rode Plein

Biden richt woord tot Poetin: 'Geen centimeter NAVO-gebied'

De Amerikaanse president Biden heeft in een toespraak gezegd dat de VS en zijn bondgenoten "zich niet zullen laten intimideren door Poetins roekeloze woorden en bedreigingen". Sprekend in het Witte Huis over de annexatie zei Biden: "De Verenigde Staten zullen dit nooit erkennen. En eerlijk gezegd zal de wereld het ook niet erkennen. Hij kan het territorium van zijn buurland niet innemen en er zo simpel mee wegkomen. En we blijven doorgaan op de ingezette koers."

Vervolgens richtte Biden zich direct tot zijn Russische ambtsgenoot. "Amerika is volledig voorbereid om samen met onze NAVO-bondgenoten elke centimeter van het NAVO-territorium te verdedigen, elke centimeter. Dus, mijnheer Poetin, begrijp goed wat ik zeg: elke centimeter."

Zeker 30 doden door raketaanval konvooi Zaporizja

Er zijn nu zeker dertig mensen zijn omgekomen bij de raketaanval op een konvooi van voertuigen in de buurt van Zaporizja vanmorgen. Dat heeft de Oekraïense politie bekendgemaakt. Eerder stond het aantal doden op 25. Daarnaast zouden bij de aanval meer dan 88 gewonden zijn gevallen.

Het zou gaan om een konvooi van burgers die vanuit Zaporizja hulpgoederen aan familieleden wilden brengen in bezet gebied. Ook wilden ze mensen terugbrengen naar Oekraïens grondgebied. De stad Zaporizja is in handen van Oekraïners. De gelijknamige regio wordt voor een groot deel bezet door Rusland.

De autoriteiten in het door Rusland bezette deel van de regio zeggen dat Oekraïne achter de aanval zit. Ook zou het konvooi juist bestaan uit burgers die vanuit Oekraïens terrein naar het door Rusland ingenomen deel van de regio wilden rijden.

Feest op het Rode Plein voor illegale annexatie

Op het Rode Plein in Moskou is vandaag de illegale annexatie van vier Oekraïense provincies gevierd met een door het Russische regime georganiseerd popconcert. Terwijl de annexatie door regeringsleiders over de hele wereld is veroordeeld en onwettig verklaard, zijn in Moskou duizenden mensen naar de festiviteiten gekomen om de inlijving van de vier provincies te vieren.

Op Telegram circuleerden geruchten dat mensen werden betaald om aanwezig te zijn en werden aangemoedigd om vlaggen en dergelijke mee te nemen. Ook zouden studenten worden uitgenodigd om deel te nemen in ruil voor studiepunten. In 2014 was er een soortgelijk concert na de annexatie van de Krim. Daar was Poetin aanwezig, en vandaag opnieuw.

Een BBC-verslaggever die naar het concert toeging vertelt dat er van een feeststemming geen sprake was. "Ik zou het omschrijven als slap - zelfs ellendig. Mensen zingen, klappen of zingen meestal niet. Velen leken niet blij om er te zijn", zegt hij.

"We spraken met veel mensen die bevestigden dat ze als georganiseerde groepen met bussen uit steden buiten Moskou waren gebracht. De meesten waren werknemers in de publieke sector. Veel mensen met wie we probeerden te praten, wilden niet praten en weigerden te zeggen waarom ze daar waren. Eén vrouw wist niet waar het evenement over ging."

 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters

VS: dreiging gebruik kernwapens door Rusland 'loze woorden'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft de nucleaire dreigingen van president Poetin omschreven als "loze woorden". De VS hebben tot nu toe weinig bewijs gezien van serieuze dreiging.

"We kijken heel zorgvuldig om te zien of Rusland daadwerkelijk iets doet dat suggereert dat ze het gebruik van kernwapens overwegen. Tot op heden hebben we ze deze acties niet zien ondernemen", zei Blinken op een persconferentie in Washington.

Poetin zei vandaag in zijn toespraak over de illegale annexatie van Oekraïens grondgebied de Amerikaanse inzet van kernwapens tijdens de Tweede Wereldoorlog een precedent gecreëerd zou hebben voor het gebruik ervan.

Video: President Zelensky vraagt om versnelde toetreding NAVO na Russische annexatie

Zelensky vraagt om versnelde toetreding NAVO na Russische annexatie

NAVO-chef: 'Rusland mag niet winnen'

NAVO-topman Jens Stoltenberg veroordeelt de annexatie van de vier regio's in Oekraïne door Rusland. De NAVO erkent deze annexatie en die van de Krim niet. Het zijn regio's die bij Oekraïne horen, benadrukte hij. "Rusland mag niet winnen want dat betekent het einde van Oekraïne als soeverein land", zei Stoltenberg.

Deze illegale annexatie is volgens hem de gevaarlijkste escalatie sinds het begin van de oorlog. Over Poetin's dreigement om kernwapens in te zetten is Stoltenberg helder. Volgens hem zullen er bij een kernoorlog nooit winnaars zijn.

Over de aanvraag van Zelensky voor een versneld NAVO-lidmaatschap zei Stoltenberg dat elke Europese democratie een aanvraag mag doen. Maar hij benadrukte dat alle dertig NAVO-lidstaten daarmee in moeten stemmen. De focus ligt volgens hem nu vooral op het steunen van Oekraïne in de strijd tegen Rusland.

Kernwapendreigementen Rusland schrikken G7 niet af

De 'nucleaire retoriek' van Rusland schrikt de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 niet af om Oekraïne te blijven steunen. De G7 bestaat uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Japan, Duitsland, Frankrijk en Italië.

"We herhalen onze veroordeling van de onverantwoordelijke nucleaire retoriek van Rusland. Het zal ons niet afleiden of ervan weerhouden Oekraïne te steunen, zolang als nodig is", zeggen de ministers in een gezamenlijke verklaring.

President Poetin heeft meermaals gezegd dat Moskou mogelijk kernwapens in zal zetten in de oorlog tegen Oekraïne. Een poging van Oekraïne om de 'Russische' gebieden in te nemen is mogelijk ook een reden om kernwapens te gebruiken, zei Poetin vandaag.

'Oekraïne gaat door met terugveroveren grondgebied'

Voor Oekraïne is er niets veranderd in de militaire strategie nu Rusland Oekraïens grondgebied heeft ingelijfd. "Door te proberen de regio's Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson in Oekraïne te annexeren, probeert Poetin gebieden te veroveren die hij fysiek niet eens in handen heeft", schrijft minister van Buitenlandse Zaken Koeleba op Twitter.

"Er verandert niets voor Oekraïne: we blijven ons land en onze mensen bevrijden en onze territoriale integriteit herstellen", schrijft de minister. De Russische president Poetin heeft gezegd dat elke aanval op de regio's wordt gezien als een directe aanval op Russisch territorium.

In het uiterste geval kan Moskou volgens de grondwet dan kernwapens inzetten. 'We zullen ons land met alle mogelijke middelen verdedigen", zei Poetin in een toespraak. Daarna was de ondertekening van de annexatie-documenten.

Biden: 'Annexaties Moskou zijn nep en illegaal'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een verklaring de illegale annexatie van de Oekraïense regio's veroordeeld. "Vergis je niet: deze acties hebben geen enkele legitimiteit", zei Biden. De verklaring van Biden werd verspreid tegelijk met de aankondiging van nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland.

"De Verenigde Staten zullen de internationaal erkende grenzen van Oekraïne altijd respecteren. We zullen de inspanningen van Oekraïne blijven steunen om de controle over zijn grondgebied terug te krijgen met militaire en diplomatieke middelen."

Biden zei dat de VS onverschrokken is bij het leveren van wapens aan Oekraïne. "Ik dring er bij alle leden van de internationale gemeenschap op aan om de illegale pogingen van Rusland tot annexatie te verwerpen en zo lang als nodig is schouder aan schouder te staan met de bevolking van Oekraïne."

Amerikaanse ministerie legt Rusland nieuwe sancties op

De VS heeft Rusland nieuwe sancties opgelegd als gevolg van de illegale annexatie van vier regio's in Oekraïne. Het Amerikaanse ministerie van Financiën zegt dat het zich richt op het "militair-industriële complex" achter de oorlog in Oekraïne. Het gaat onder meer om twee internationale leveranciers, drie leiders van de Russische financiële infrastructuur, directe familieleden van enkele hoge Russische functionarissen en 278 leden van de Russische wetgevende macht.

"We zullen niet toekijken terwijl Poetin op frauduleuze wijze probeert delen van Oekraïne te annexeren", zei minister van Financiën Janet Yellen. "Het ministerie van Financiën en de Amerikaanse regering nemen vandaag ingrijpende maatregelen om het toch al verzwakte militair-industriële complex van Rusland verder te ondermijnen en zijn vermogen om zijn illegale oorlog te voeren te beperken."

Yellen voegt eraan toe dat de VS en bondgenoten niet zullen aarzelen om "strenge maatregelen" te nemen tegen mensen en bedrijven binnen en buiten Rusland "die medeplichtig zijn aan deze oorlog en deze schijnreferenda".

Zelensky vraagt om versnelde toetreding NAVO

Oekraïne heeft een formele aanvraag ingediend om toe te treden tot de NAVO. "We zetten onze beslissende stap om de Oekraïense aanvraag voor versnelde toetreding tot de NAVO te willen ondertekenen", schrijft hij op Telegram.

Zelensky zegt dat dat Oekraïne "de facto" al deel uitmaakt van de westerse militaire alliantie "We vertrouwen elkaar, we helpen elkaar en we beschermen elkaar", zei hij.

In een videotoespraak zei Zelensky dat alleen door "Oekraïne te versterken en de bezetters van ons hele grondgebied te verdrijven de vrede zal herstellen. We zijn onderweg om dat te bereiken", zei hij.

Daarnaast blijft Oekraïne open staan om te onderhandelen, zei hij. "Het was ons land dat Rusland altijd aanbood om het eens te worden over coëxistentie op gelijke, eerlijke en waardige voorwaarden. Het is duidelijk dat dit bij deze Russische president onmogelijk is. Hij weet niet wat waardigheid en eerlijkheid is. Daarom zijn we klaar voor een dialoog met Rusland, maar wel met een andere president."

Rutte: 'Dit is ook onze oorlog, Nederland steunt nieuw sanctiepakket'

Nederland steunt een nieuw internationaal sanctiepakket tegen Rusland "waar nu keihard aan gewerkt wordt". Dat heeft premier Rutte gezegd aan het begin van zijn wekelijkse persconferentie. Ook op andere manieren, bijvoorbeeld door het leveren van wapens en humanitaire hulp, zal Nederland Oekraïne "op alle manieren blijven helpen om deze strijd te winnen".

"Laat glashelder zijn dat Nederland deze annexatie, net als die van de Krim, nooit zal erkennen", zei Rutte. "De wereld zal niet accepteren dat Poetin met een paar pennenstreken de grenzen verlegt. De internationale eensgezindheid is groot. We kunnen niet toestaan dat Poetin alles vernietigt wat we na de Tweede Wereldoorlog hebben opgebouwd. Daarmee is dit ook onze oorlog."

Papieren illegale annexatie zijn ondertekend, wat gebeurt er nu?

De annexatiedocumenten zijn ondertekend en Poetin heeft zijn toespraak gehouden. Maar wat gebeurt er hierna? Een kort overzicht.

 • Vanavond is er een concert op het Rode Plein om de inlijving van de vier regio's te vieren. Op Telegram circuleren geruchten dat sommige mensen worden betaald om aanwezig te zijn en worden aangemoedigd om vlaggen en dergelijke mee te nemen. Ook zouden studenten worden uitgenodigd om deel te nemen in ruil voor studiepunten. In 2014 was er een soortgelijk concert na de annexatie van de Krim. Daarbij was ook Poetin aanwezig.
 • Het Constitutionele Hof van Rusland moet de annexaties goedkeuren. De verwachting is dat dit in de komende dagen gebeurt.
 • Na de goedkeuring van het Constitutionele Hof moet de Doema overeenkomsten en grondwetswijzigingen goedkeuren om de uitbreiding van de Russische Federatie officieel te maken.
 • De documenten worden vervolgens goedgekeurd door het Hogerhuis, waarna het besluit van de Doema officieel wordt ondertekend door Vladimir Poetin.
 • Het hele proces is naar verwachting op 4 oktober afgerond. Dit gaat dan om het Russische juridische proces. De illegale annexaties zullen niet worden erkend door de internationale gemeenschap.

Poetin en leiders regio tekenen documenten voor illegale annexatie

De Russische president tekende de documenten samen met de door Rusland geïnstalleerde leiders van die regio's, Loegansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja.

Poetin en leiders regio tekenen documenten voor illegale annexatie

Poetin in speech over annexatie: 'Dit is de wens van miljoenen mensen'

Met de illegale annexatie van de Oekraïense regio's Loegansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja willigt Rusland "de wens in van miljoenen mensen". Dat zei de Russische president Poetin in een speech voorafgaand aan de ondertekening van de annexatieverdragen. De annexatie is in strijd met het internationaal recht.

Poetin kondigt illegale annexatie aan: 'Dit is de wens van miljoenen mensen'

Hoekstra ontbiedt Russische ambassadeur over 'illegale annexatie'

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken gaat de Russische ambassadeur ontbieden. Hij zal hem vertellen dat Nederland de annexatie van vier Oekraïense provincies "volstrekt onacceptabel" en "illegaal" vindt. Hij hoopt dat ook andere landen duidelijk zullen maken "dat we met elkaar doorgaan met het steunen van Oekraïne". Dat betekent ook dat Nederland opnieuw wapens zal leveren, als daar een verzoek voor komt.

"Laten we ons realiseren wat hier gebeurt: er wordt in een land dat niet van Rusland is een referendum gehouden en dat is op geen enkele manier acceptabel", zei Hoekstra in reactie op de speech van de president Poetin.

De Nederlandse minister noemt het dreigen met kernwapens "zeer zorgwekkend". "We moeten rekening houden met heel verschrikkelijke scenario's. Poetin doet dit allemaal niet omdat het voor hem in Oekraïne van een leien dakje gaat. Je ziet dat hij ook nu weer kiest voor verdere escalatie."

Europese regeringsleiders wijzen Russische annexatie Oekraïens grondgebied af

De Europese Raad van regeringsleiders heeft in een gezamenlijke verklaring de illegale annexatie van Oekraïens grondgebied "krachtig en ondubbelzinnig" veroordeeld.

De regeringsleiders zeggen de illegale 'referenda' nooit te erkennen, "noch de vervalste en illegale resultaten ervan", aldus de verklaring. De Raad zegt de beperkende EU-maatregelen tegen de illegale acties van Rusland te gaan versterken. "Ze zullen de druk op Rusland om zijn agressieoorlog te beëindigen verder opvoeren."

President Poetin heeft in het Kremlin zojuist documenten ondertekend waarmee Rusland vier gedeeltelijk bezette Oekraïense regio's annexeert. Het gaat om Loegansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja. Ook de door Rusland geïnstalleerde leiders van die regio's hebben hun handtekening gezet.

De regio's worden volgens het Kremlin Russisch grondgebied, waarmee elke aanval wordt gezien als een directe aanval op Russisch territorium. In het uiterste geval kan Moskou volgens de grondwet dan kernwapens inzetten. 'We zullen ons land met alle mogelijke middelen verdedigen", zei Poetin.

Poetin verwijt Westen hypocrisie

Poetin zei in zijn toespraak over de illegale annexatie van Oekraïens grondgebied dat het Westen hypocriet is. Hij herinnerde de landen aan hun koloniale verleden van slavernij en onderdrukking. "Het Westen heeft geen enkele moreel recht om over democratie te spreken."

Volgens de president is de ontwikkeling van Rusland een "bedreiging voor het Westen" en zoekt de westerse wereld naar manieren om zijn land zwakker te maken. Hij sprak ook over de Amerikaanse inzet van kernwapens tijdens de Tweede wereldoorlog, die daarmee een precedent gecreëerd zou hebben voor het gebruik ervan.

Poetin zei verder open te staan voor een bestand en onderhandelingen met Oekraïne. Hij zei wel dat de ingelijfde gebieden nooit meer worden afgestaan.

Verder legde Poetin de schuld voor de explosies van afgelopen week in de Nord Stream-gasleidingen bij de VS, dat de Europese energiemarkt voor zichzelf zou willen hebben.

Poetin over annexatie: 'We zullen ons land met alle mogelijke middelen verdedigen'

In het Kremlin in Moskou heeft president Poetin een toespraak gehouden voorafgaand aan de ondertekening van de annexatieverdragen van de Oekraïense regio's Loegansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja.

Hij verwees naar de schijnreferenda die vorige week zijn gehouden in de regio's en hij zei dat de uitslagen evident waren. "Miljoenen mensen willen dit", zei Poetin over de inlijving van Oekraïens gebied door Rusland. De annexatie is in strijd met het internationaal recht.

De regio's worden volgens Moskou Russisch grondgebied, waarmee elke aanval wordt gezien als een directe aanval op Russisch territorium. In het uiterste geval kan Moskou volgens de grondwet dan kernwapens inzetten. 'We zullen ons land met alle mogelijke middelen verdedigen", zei Poetin.

In zijn speech haalde Poetin opnieuw uit naar het westerse landen, die hij aan hun koloniale verleden van slavernij en onderdrukking herinnerde. "Het Westen heeft geen enkel moreel recht om over democratie te spreken."

Reuters
Poetin tijdens zijn toespraak over de annexatie van vier Oekraïense regio's

Kremlin: aanval op geannexeerde regio's is aanval op Rusland

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov heeft gezegd dat Moskou een aanval op de Oekraïense regio's die vanmiddag worden geannexeerd, ziet als een aanval op Rusland zelf. De vrees bestaat dat Rusland daarmee de eventuele inzet van kernwapens in die gebieden wil verantwoorden.

Woensdag zinspeelde president Poetin in zijn mobilisatietoespraak op de inzet van kernwapens. Het Witte Huis reageerde door aan het Kremlin duidelijk te maken dat het gebruik van die wapens direct wordt beantwoord. "We zijn heel duidelijk en precies geweest over wat dat inhoudt", zei de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan afgelopen weekend.

Rusland informeert Doema over annexatie, volgende stap in proces

De Doema, het Lagerhuis van het Russische parlement, is door president Poetin geïnformeerd over de annexatie van vier Oekraïense regio's. Het gaat om Loegansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja.

Het informeren van het Lagerhuis is een volgende stap in het annexatieproces. Vanmiddag wordt door Poetin aangekondigd dat de regio's in Oekraïne vanaf dat moment officieel Russisch grondgebied zijn. Die claim wordt internationaal niet erkend.

In 2014 werd het Oekraïense schiereiland De Krim geannexeerd door Rusland. Onder meer Syrië en Noord-Korea erkennen de claim van de Russen, de internationale gemeenschap doet dat niet.

Dodental raketaanval op burgerkonvooi naar 25

Het aantal doden bij de raketaanval in de bezette regio Zaporizja is opgelopen naar 25. Vanmorgen werd nog gesproken over 23 dodelijke slachtoffers.

Rusland en Oekraïne geven elkaar de schuld van de aanval. Naar verluidt waren de slachtoffers onderweg naar de door Rusland bezette regio Donetsk om hun families op te halen, en voor humanitaire hulp. Er zijn ook tientallen gewonden gevallen.

Letland weigert voor mobilisatie vluchtende Russen

Honderdduizenden Russen ontvluchtten de afgelopen week hun moederland na de aankondiging van de mobilisatie, maar op asiel in EU-buurland Letland hoeven ze niet te rekenen.

"Ze wisten dat het leger onschuldige burgers doodde in Oekraïne en deden niets. Ze kwamen niet massaal de straat op. En nu willen ze plotsklaps weg omdat ze zelf gedood dreigen te worden? Laat ze maar naar andere landen in de Europese Unie gaan", zegt de Letse minister van Buitenlandse Zaken, Edgars Rinkevics.

Hij heeft niet alleen morele bezwaren tegen de komst van de Russen. Hij maakt zich ook zorgen over de veiligheid in zijn land.

Leider separatisten Donetsk: we zijn 'half omsingeld' in Lyman

De leider van de zelfverklaarde 'volksrepubliek Donetsk', Denis Poesjilin, zegt dat het Oekraïense leger bezig is om de stad Lyman te omsingelen. Hij noemt het nieuws "alarmerend".

Twee dorpen in de buurt van de zwaarbevochten stad zijn voor een deel weer in handen van de Oekraïners, schrijft Poesjilin op de berichtendienst Telegram. Poetin gaat Donetsk vandaag officieel annexeren. Volgens Poesjilin probeert Oekraïne "uit alle macht deze historische gebeurtenis voor ons zwart te maken".

Lyman wordt sinds mei bezet door de Russen. Sinds het tegenoffensief van Oekraïne is de stad weer het middelpunt van hevige gevechten.

Door Rusland geïnstalleerde hoge functionaris Cherson gedood bij Oekraïense aanval

Een door Rusland geïnstalleerde hoge functionaris in de Oekraïense regio Cherson is volgens Russische staatsmedia gedood door een Oekraïense aanval. Aleksej Katerinitsjev was het plaatsvervangende hoofd van de bezette regio. Katerinitsjev bekleedde zijn functie sinds anderhalve maand.

Vandaag wordt Cherson geannexeerd door Rusland. Afgelopen week werd er een schijnreferendum gehouden. Daarmee is het voor Moskou vanaf dat moment Russisch grondgebied. Hetzelfde geldt voor de regio's Loegansk, Donetsk en Zaporizja.

Burgers gedood bij aanval op konvooi naar Zaporizja

Bij een Russische raketaanval op een konvooi zijn minstens 23 mensen omgekomen, zegt de Oekraïense gouverneur van Zaporizja. Het zou om burgers gaan die familie of vrienden wilden evacueren uit de door Rusland bezette gebieden.

Burgers gedood bij aanval op konvooi naar Zaporizja

Russische inlichtingendienst beschuldigt Westen van betrokkenheid bij lekken Nord Stream 1 en 2

Het hoofd van de Russische buitenlandse inlichtingendienst zegt dat Moskou aanwijzingen heeft dat het Westen betrokken is bij de lekken in de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Dat schrijft het Russische staatspersbureau Interfax.

"We hebben materiaal dat wijst op een westerse voetafdruk bij de organisatie en uitvoering van deze terroristische daden", zegt het hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst van de Russische Federatie, Sergej Narysjkin. Volgens hem doet het Westen er "alles aan om de echte daders en organisatoren van deze daad te verbergen". Hij heeft niet gezegd welke aanwijzingen Rusland heeft en de uitspraken zijn dan ook niet te controleren.

De Europese Unie doet onderzoek naar de oorzaak van de lekken en wie daar voor verantwoordelijk is. De Zweedse minister van Energie zei vandaag dat het zeer waarschijnlijk door een staat is gedaan. Oekraïne wees de beschuldigende vinger naar Rusland.

Afgelopen maandag werden er explosies gemeld bij de pijpleidingen. De lekken werden kort daarna ontdekt toen schepen opborrelende gasbellen zagen.