liveblog
NOS VoetbalAangepast

Nederland klopt België, Wales degradeert • Eindtoernooi met Oranje volgend jaar in Nederland

Meerdere wedstrijden in de Nations League vanavond

Updates van dit blog ontvangen op je smartphone? Vink dan het belletje aan

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Fijne avond!

Eindstand Nations League groep A4, Nederland naar finaleronde, Wales degradeert

Eindstand Nations League groep A4

NED-BEL | Wedstrijdverslag

Virgil van Dijk viert de 1-0

Nederlands elftal plaatst zich voor Final Four na overwinning op België

Het Nederlands voetbalelftal heeft met een 1-0 zege op België een plekje bij de Final Four van de Nations League veiliggesteld. In de Johan Cruijff Arena leek de wedstrijd op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen, maar een kwartier voor tijd maakte Virgil van Dijk uit een corner toch nog een doelpunt.

Dat Nederland de Nations League-poule zou winnen was vooraf eigenlijk al wel duidelijk. De 4-1 zege op bezoek bij België bleek achteraf bepalend. Interessant was vooral ook wie er in absentie van sleutelspelers als Frenkie de Jong en Memphis Depay - die geblesseerd raakten tegen Polen - in de basis zouden staan tegen de Belgen.

Kroatië naar Final Four na winst op Oostenrijk, zege Denen op Fransen zonder waarde

Luka Modric viert zijn treffer

Kroatië heeft zich geplaatst voor de Final Four van de Nationals League. De Kroaten wonnen het laatste groepsduel in Wenen met 3-1 van Oostenrijk, waardoor de zege van concurrent Denemarken op Frankrijk (2-0) geen betekenis meer had. Kroatië eindigde in groep 1 van divisie A met één punt voorsprong op nummer twee Denemarken.

Van Dijk reageert

Aanvoerder Virgil van Dijk was tevreden na het duel. "Het was hard werken, maar we winnen hem en dat is het allerbelangrijkste", zegt hij tegen verslaggever Jeroen Stekelenburg. "Een prima gevoel om zo naar het WK te gaan."

NED-BEL | 90+4' Afgelopen

Nederland wint met 1-0 van België en gaat als groepswinnaar naar de finaleronde van de Nations League, die in Nederland georganiseerd gaat worden. In de laatste seconde had het zomaar nog 1-1 kunnen worden toen Dodi Lukebakio met een mooie omhaal keihard op de kruising knalde.

NED-BEL | 89' Grote kans Bergwijn

Dit keer is het Bergwijn die oog in oog komt te staan met Courtois. België lijkt rijp voor de slacht, maar keer op keer staat de lange keeper in de weg. Even later redt hij ook op een inzet van Gakpo.

NED-BEL | 87' Grote kans Klaassen

Gakpo ontdoet zich van drie tegenstanders en stoomt het veld op. Daarna geeft hij af op Klaassen die alleen voor Courtois op de keeper schiet. Bijna 2-0 voor Oranje.

NED-BEL | Bijna 2-0

Bergwijn maakt er heel snel na de 1-0 bijna 2-0 van. Zijn harde schot van een meter of 10 gaat echter in het zijnet. Aan de andere kant schiet Castagne hard voorlangs. De groepswinst is wel binnen voor Oranje, maar een overwinning nog niet helemaal.

NED-BEL | De goal van Van Dijk in beeld

Van Dijk kopt Oranje op voorsprong tegen Belgen

NED-BEL | 73' DOELPUNT NEDERLAND!

Het is aanvoerder Virgil van Dijk die kneiterhard binnenkopt vanuit een corner. Oranje op voorsprong in de Arena.

NED-BEL | 67' Geweldige redding Pasveer

Een hele fraaie redding van Pasveer voorkomt een voorsprong van de Belgen. Amadou Onana probeert het van dichtbij, maar de Ajax-keeper tikt met een katachtige reflex de bal uit zijn doel. Knappe actie van de 38-jarige doelman.

WAL-POL | 58' DOELPUNT POLEN!

In Cardiff komen de Polen op voorsprong tegen Wales. Lewandowski wordt aangespeeld in de punt van de aanval en met een hele mooie voetbeweging legt hij de bal panklaar voor Swiderski die de bal door de benen van keeper Hennessey heen schiet.

NED-BEL | '46 Courtois knalt tegen Dumfries op

Even een momentje oponthoud omdat Denzel Dumfries een invliegende Courtois tegen zich aan krijgt. De Belgische keeper moet even behandeld worden aan het hoofd, maar kan verder.

NED-BEL | 46' Malacia en Taylor binnen de lijnen

Bondscoach Van Gaal gaat wisselen in de tweede helft. Tyrell Malacia komt in het veld voor Nathan Aké en Kenneth Taylor vervangt Vincent Janssen. Inmiddels is de tweede helft begonnen.

NED-BEL | 45' Rust

De eerste helft zit erop in Amsterdam. Oranje had het in het begin even moeilijk, maar naarmate de wedstrijd vorderde, kwam het duel wat meer in evenwicht. 0-0 na 45 minuten spelen.

NED-BEL | 31' Berghuis naar de kant

Voor Steven Berghuis is het al snel einde wedstrijd. De Ajacied had na het duel met Polen al last van zijn rug en leek net op tijd fit voor dit duel. Na een half uur spelen moet hij toch naar de kant. Cody Gakpo is zijn vervanger.

NED-BEL | 28' Eerste kans Oranje

Daar was de eerste mogelijkheid voor Nederland. Na een fraaie aanval komt de bal bij Denzel Dumfries die met zijn linkerbeen, bepaald niet zijn sterkste, hoog over schiet.

NED-BEL | 14' Volgende kans België

Dit keer is het Batshuayi die gevaarlijk doorkomt aan de linkerkant na balverlies van Berghuis. Zijn schot is te zwak om Pasveer echt in de problemen te brengen.

NED-BEL | 11' Moeizame start Oranje

Vooralsnog zijn de Belgen de baas in de Arena. Oranje kan maar moeilijk de bal in de ploeg houden en de Belgen zetten Nederland flink onder druk. Behoudens de kans van Hazard zijn ze echter nog niet gevaarlijk geworden.

NED-BEL | 1' Aftrap

De bal rolt in de Arena!

Nog meer op het spel, finaleronde in Nederland?

Naast de groepswinst en een plek in de finaleronde, staat er nog meer op het spel vanavond. Er zijn namelijk vier landen die hebben aangegeven de finaleronde van de Nations league te willen organiseren. Nederland, België, Wales en Polen, landen die ook bij elkaar in de groep zitten.

Omdat de finaleronde in een land gehouden moet worden dat ook meedoet aan die finaleronde, is die rol weggelegd voor het land dat de groep wint na vanavond.

Van Gaal blikt vooruit

Van Gaal verkiest ervaren De Roon boven Taylor op 'zes': 'Is een sleutelpositie'

NED-BEL | De tactische opstelling van Oranje in beeld

Opstelling Oranje

NED-BEL | Wat feitjes op een rij

- De Belgen moeten het doen zonder bondscoach Roberto Martinez. De Spanjaard hield een bal te lang vast in het duel met Wales van afgelopen donderdag waarna hij rood kreeg. Daardoor zit assistent Thierry Henry op de bank in de Arena.

- België draagt tegen Oranje voor het eerst het nieuwe uittenue dat is ontworpen voor het WK in Qatar. Het shirt draagt de boodschap LOVE en is geïnspireerd op het festival Tomorrowland.

Klaassen, De Roon en Janssen in de basis

Opstelling Oranje

Zo ging het in juni

Oranje geeft België pak slaag in 128ste Derby der Lage Landen: 4-1

Het Nederlands elftal heeft voor het eerst in 25 jaar weer eens een zege geboekt op België. En hoe: in de 128ste Derby der Lage landen won Oranje in het uitverkochte Koning Boudewijn-stadion in Brussel met liefst 4-1.

Bondscoach Louis van Gaal had een aantal verrassingen in petto: zo stond Jasper Cillessen onder de lat en gaf hij Nathan Aké en Jurriën Timber een kans in de defensie. Dat ging ten koste van Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij. Steven Berghuis en Davy Klaassen stonden met Frenkie de Jong op het middenveld.

Bekijk hier de samenvatting België - Nederland

Groepsfoto!

Groepsfoto in Zeist

Glenn Loovens, Stijn Schaars, Paul Verhaegh, Romeo Castelen, Dirk Marcellis, Urby Emanuelson, Dwight Tiendalli, Gregory van der Wiel, Darryl Janmaat, Michel Vorm, Nigel de Jong, Robin van Persie, Ibrahim Afellay en Arjen Robben op de groepsfoto tijdens het afscheid van 18 internationals.

Ook shirt voor Nigel de Jong

Ook Nigel de Jong krijgt een speciaal Oranje-shirt van Marianne van Leeuwen

En afscheid van 18 internationals...

Ibrahim Afellay krijgt een Oranje-shirt. De KNVB neemt afscheid van 18 internationals voorafgaand aan de interland Nederland – Belgie. De internationals krijgen allemaal hun naam bijgezet in de Oranje wall of fame.

KNVB benoemt WK-finalisten Robben en Van Persie tot bondsridder

De KNVB heeft Arjen Robben en Robin van Persie benoemd tot bondsridder. Dat gebeurde zondag tijdens een bijeenkomst voor oud-internationals in Zeist, voorafgaand aan de laatste groepswedstrijd in de Nations League in Amsterdam tussen Nederland en België. Het bondsridderschap is na het erelidmaatschap de hoogste onderscheiding die de voetbalbond kent. Wesley Sneijder, met 134 interlands recordinternational van het Nederlands elftal, werd vier jaar geleden al tot bondsridder benoemd.

Robben speelde 96 wedstrijden voor Oranje en scoorde daarin 37 keer. Van Persie kwam tot 102 interlands en is met 50 doelpunten topscorer aller tijden van Nederland. Memphis Depay en Klaas-Jan Huntelaar volgen met 42 treffers.

Robin van Persie en Arjen Robben krijgen de eretitel bondsridder

Ondertussen goed nieuws in Eindhoven...

PSV-aanvoerder Luuk de Jong hoopt komende zaterdag in de uitwedstrijd tegen SC Cambuur weer mee te doen. De 32-jarige aanvaller kampte sinds eind vorige maand met een kuitblessure en werkte afgelopen week weer zijn eerste individuele sessie af op op het trainingsveld. Dat wil De Jong komende week gaan opbouwen met meer trainingen met de groep.

"Het gaat goed, ik ben goede stappen aan het maken. Ik hoop spoedig terug te zijn bij het team, maar het blijft lastig te voorspellen met spierblessures. Elke dag bekijken we hoe de kuit aanvoelt en dan kan het snel gaan", aldus de spits in een door PSV gepubliceerde video.

De Jong scoorde één keer in de twee competitiewedstrijden die hij speelde sinds zijn terugkeer in Eindhoven afgelopen zomer.

Gravenberch en Brobbey aangesloten bij Oranje

Memphis Depay, Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners hebben vrijdag het trainingskamp van Oranje verlaten nadat ze donderdag in het met 2-0 gewonnen uitduel met Polen geblesseerd waren uitgevallen. Middenvelder Ryan Gravenberch van Bayern München en Ajax-spits Brian Brobbey zijn als vervangers opgeroepen. Brobbey kan zijn debuut maken bij Oranje.

Ryan Gravenberch en Brian Brobbey op de training van Oranje

Welkom!

De laatste groepswedstrijden in groep 4 van de Nations League speelt Oranje vanavond in de eigen Johan Cruijff Arena tegen België. Een kleine nederlaag is voldoende voor Nederland om zich als groepswinnaar te plaatsen voor de finaleronde van het landentoernooi. Wales en Polen gaan in Cardiff uitmaken welke van de twee degradeert naar de B-divisie.

Toch zal de wedstrijd van vanavond vooral in het teken staan van toewerken naar het WK dat in november in Qatar op de rol staat.