liveblog

'Beuker' Brown wint derde Vuelta-rit • Pedersen voltooit hattrick bij de mannen

liveblog gesloten

De etappe van morgen voor de mannen

En de mannen dan? De voorlaatste - en op papier beslissende - etappe van de Vuelta voert over 181 kilometer van Moralzarzal naar Puerto de Navacerrada. Met onderweg, even ademhalen, twee beklimmingen van de tweede categorie en drie van eerste, waaronder de slotklim.

Vuurwerk verzekerd, zou je zeggen, hoewel Remco Evenepoel zo sterk oogt dat het wel heel raar moet lopen wil zijn rode trui in gevaar komen. Maar zeg nooit nooit in de wielrennerij.

De start is om 12.45 uur, de uitzending via deze livestream om 14.30 uur en de finish is, even kijken, dit keer rond 17.30 uur. Adios en tot morgen!

Het profiel van de 20ste etappe in de Vuelta.

De etappe van morgen voor de vrouwen

Morgen rijden de vrouwen in de vierde etappe 160 kilometer van Palencia naar Segovia. Het hobbelt de hele dag op zijn Spaans op en neer. Volgens Roxane Knetemann moeten de rensters morgen oppassen voor de wind en voor de lastige finale.

De vierde etappe gaat om 15.17 uur van start en vanaf 18.20 uur kun je weer live meekijken via deze livestream op NOS.nl en de NOS-app. De finish is weer tegen 19.45 uur.

Het profiel van de vierde etappe van de Vuelta voor vrouwen

Algemeen klassement

De rode trui van Annemiek van Vleuten en de derde plaats van Demi Vollering kwamen niet in gevaar.

Uitslag derde etappe

Grace Brown wint, Annemiek van Vleuten wordt tiende en behoudt zonder problemen de rode trui.

Op een paar seconden volgt de groep, waar Balsamo de sprint wint.

Op ruim 5 minuten volgt het grote peloton.

BROWN WINT DERDE ETAPPE

Grace Brown gaat als eerste over de finish, ze is Elise Chabbey te snel af in de (matig in beeld gebrachte) sprint.

Knuffels voor Grace Brown na haar ritzege

1 km - 20 seconden voor de beukers

Chabbey en Brown hebben 20 seconden voorsprong op de grote groep. We zijn er bijna.

5 km - Chabbey en Brown op kop

Chabbey en opnieuw Brown zijn gedemarreerd uit de kopgroep. Ruim 20 seconden is de voorsprong. In de groep met favorieten is het pokeren en kijken geblazen.

"Het zijn twee beukers op kop", aldus Roxane Knetemann op de livestream. Het duo rijdt ruim 65 kilometer per uur, geeft de meter aan, maar dit stuk gaat wel even naar beneden.

18 km - Kraak en Brown alweer gegrepen

Het avontuur van Kraak en Brown duurde niet gek lang. De groep met favorieten, inclusief de rode trui van Van Vleuten, is alweer aangesloten.

Op een kleine 50 seconden volgen de restanten van het peloton.

Annemiek van Vleuten aan kop van de kopgroep in de derde etappe

23 km - Kraak bij Brown

Kraak is in de achtervolging gegaan en Brown lijkt even op de Nederlandse Jumbo-Visma-renster te wachten. Met z'n tweeën maken ze meer kans om voor het peloton uit te blijven.

Kraak is inmiddels bij Brown gearriveerd.

Grace Brown en Amber Kraak op kop in de derde etappe

24 km - Brown gaat ervandoor

Grace Brown gaat ervandoor en slaat al snel een gaatje van 30 seconden. In het peloton wordt nog niet gereageerd.

Een bedreiging voor Van Vleuten is de Australische niet. Ze staat 32ste op 8.43.

32 km - Van Vleuten haalt García terug

De lange beklimming naar de Hoces de Bárcena zit erop. UAE-renster García reed een tijdje voor de grote groep uit, maar werd vlak voor de top hoogstpersoonlijk door Van Vleuten ingerekend.

"Iedereen zit nu met zijn kin op het stuur", aldus commentator Danny Nelissen. Dat is wel een goed moment om eens te proberen op avontuur te gaan.

40 km - Enorm lange beklimming

Het peloton, of inmiddels beter gezegd de groep met favorieten, is bezig aan de tweede beklimming, en oh oh wat is die lang. Liefst 16 kilometer à 3,4 procent gemiddeld.

Van Vleuten rijdt in de rode trui mee in de grote groep.

Het profiel van de derde etappe van de Vuelta voor vrouwen

47 km - Groep van achttien slaat een gaatje

Een groep van achttien heeft een gaatje geslagen met het peloton. Het verschil is een halve minuut. Zodra we kunnen zien we er in die groep zitten, laten we het weten!

In ieder geval Amber Kraak is van de partij, maar ze zal toch vast niet de enige Nederlandse zijn.

Vuelta (v) - 76 km - Compleet peloton over eerste berg

Bij de vrouwen is de eerste van twee gecategoriseerde beklimming achter de rug, de Alto de Hijas van de derde categorie.

Lucinda Brand, draagster van de bolletjestrui, was als eerste boven, voor Anouska Koster, Elisa Longo Borghini en Demi Vollering.

Straks volgt nog de Hoces de Bárcena van de tweede categorie.

De etappe is vanaf 18.20 live te zien via deze livestream op NOS.nl en de NOS-app, met commentaar van Danny Nelissen en Roxane Knetemann.

Het profiel van de derde etappe van de Vuelta voor vrouwen

De top van het algemeen klassement

De toptien van het algemeen klassement met nog twee etappes te gaan in de Vuelta. Er is helemaal niets veranderd ten opzichte van gisteren

Uitslag negentiende etappe

De uitslag van de negentiende etappe van de Vuelta. Pedersen voltooit zijn hattrick, Teunissen wordt vijfde en Van Baarle tiende.

PEDERSEN WINT NEGENTIENDE ETAPPE

Mads Pedersen wint de negentiende etappe van de Vuelta! Het is al de derde ritzege voor de Deen in de groene trui.

Wright komt als tweede over de finish, voor Vermeersch, Turner en Teunissen.

Het was een sprint uit het boekje van Pedersen. En eerlijk is eerlijk: wij hadden deze ritzege al lang en breed voorspeld.

Mads Pedersen maakt zijn trilogie compleet

Vuelta (m) - 2 km - Pedersen, Wright of Teunissen?

Pedersen, Wright en Teunissen lijken de voornaamste kandidaten voor de ritzege. Nog eventjes en het is sprinten geblazen. De sprintersploegen draaien momenteel aan de knoppen.

Vuelta (m) - 6 km - Kans voor Teunissen of Van Poppel?

We zien Pedersen met twee ploegmaten voorin het peloton. Als we straks gaan sprinten, liggen er misschien ook kansen voor Teunissen en Van Poppel.

Hoewel, Van Poppel is zo te zien niet van voren aanwezig.

Vuelta (v) - 90 km - Ook een compleet peloton

Bij de vrouwen zijn er nog geen geslaagde ontsnappingen geweest in de eerste kilometers. Ook hier is het peloton compleet.

Vuelta (m) - 10 km - Pedersen in zijn element

Met gezwinde spoed koerst het peloton af op de finish in Talavera de la Reina. Voor groenetruidrager Pedersen verloopt alles volgens plan.

Vuelta (v) - Start!

De vrouwen zijn ondertussen begonnen aan hun derde etappe van de Ronde van Spanje. Annemiek van Vleuten nam gisteren al een voorschot op de eindwinst en op haar roze-geel-rode trilogie.

Maar de rodetruidraagster moet vandaag nog wel even aan de bak. De derde etappe voert over 96 kilometer van Camargo naar Aguilar de Campoo met onderweg twee beklimmingen.

De etappe is vanaf 18.20 live te zien via deze livestream op NOS.nl en de NOS-app, met commentaar van Danny Nelissen en Roxane Knetemann.

Het profiel van de derde etappe van de Vuelta voor vrouwen

24 km - Allen tezamen

Blijft het peloton inderdaad compleet tot de finish? Vooralsnog wel. Elissonde (Trek) en Mäder (Bahrain) bepalen het tempo.

38 km - Carapaz als eerste boven, Pedersen favoriet

Carapaz is als eerste boven op de laatste beklimming van de dag en verstevigt zijn leiding in het bergklassement met vijf verse punten. Mülberger kan drie bergpunten bijschrijven, Mas eentje.

Pedersen is ook goed over de top gekomen en bombardeert zichzelf daarmee toch wel tot grote favoriet voor de ritzege

Het profiel van 19de etappe in de Vuelta.

Roglic heeft kritiek op Wright en spreekt zich uit

Primoz Roglic heeft van zich laten horen, en de Sloveen is niet blij. Met zijn verwondingen gaat het naar omstandigheden "iets beter", blijkt uit een persbericht van zijn ploeg Jumbo-Visma.

"Ik kan een klein beetje lopen. Daar ben ik voor het moment al blij mee. Na de val kostte het me tijd om dingen op een rijtje te zetten. Ik vroeg me af: hoe kan dit?", zegt de drievoudig Vuelta-winnaar.

Roglic moest afstappen na een botsing met Fred Wright in de slotfase van de zestiende etappe. "Dit zou niet moeten gebeuren", zegt hij. "Er wordt snel weer overheen gestapt en we gaan over tot de orde van de dag. Voor mij geldt dat niet. Dit is niet de manier waarop ik wil dat de sport verder gaat en dat signaal wil ik afgeven."

"De waarheid is dat de val niet werd veroorzaakt door een slechte weg of door een gebrekkige veiligheid, maar door het gedrag van een renner. Ik heb geen ogen in mijn rug, anders had ik me breed gemaakt. Wright kwam van achter en reed het stuur uit mijn handen voordat ik het wist."

Chaotische finish in Vuelta: Evenepoel rijdt lek, Roglic crasht en Pedersen wint

49 km - Kopgroep ingerekend

Tijdens de tweede beklimming van de Puerto del Piélago is de kopgroep van drie snel opgeveegd. Caicedo, McNulty en Okamika worden bedankt voor hun diensten.

We hebben weer een compleet peloton, en we moeten nog wel even.

Pedersen ziet een derde etappezege vandaag wel zitten

Mads Pedersen, drager van de groene trui, won al twee etappes in deze Vuelta en de Trek-renner heeft wel trek in een derde. "Natuurlijk heb ik deze etappe ook rood omcirkeld. Maar het ligt eraan of de andere ploegen willen rijden", zei de Deen voor de start.

"Als de klassementsrenners of de klimmers hard willen gaan op de beklimmingen, moet ik misschien wel lossen. Maar als ze ons de koers laten controleren, is er een mogelijkheid op een beperkte massasprint. Het ligt dus heel erg aan de andere ploegen."

Vooralsnog lijkt alles volgens plan te voor Pedersen en zijn ploeg. Er is een kopgroep van drie met anderhalve minuut voorsprong op het peloton.

Bekijk de zeges van Pedersen in de dertiende en zestiende Vuelta-etappe.

71 km - Craddock geeft op, alleen trio nog over

Craddock heeft het opgegeven en heeft zich met een sip gezicht laten terugzakken naar het peloton. We hebben nu dus alleen nog maar Caicedo, McNulty en Okamika op kop, met nog slechts een kleine 2 minuten voorsprong.

De kopgroep: Jonathan Caicedo (Ecu/EF), Brandon McNulty (VS/UAE) en Ander Okamika (Spa/Burgos)

De kopgroep in de negentiende etappe van de Vuelta: Jonathan Caicedo (Ecu/EF), Brandon McNulty (VS/UAE) en Ander Okamika (Spa/Burgos)

'Remcoorts' in België stijgt tot grote hoogte

Voor de gemiddelde Nederlandse wielerfan gaat deze Vuelta qua spanningsniveau misschien een beetje als een nachtkaars uit, maar in België is dat heel anders. De 'Remcoorts' stijgt daar tot grote hoogte, vooral in Schepdaal, de thuisgemeente van Remco Evenepoel.

De gemeente heeft daar iedereen opgeroepen om het straatbeeld zoveel mogelijk rood te kleuren. Ook presentator Karl van Nieuwkerke van wielerprogramma Vive le Vélo deed een oproep aan de Belgen om allemaal in het rood gekleed te gaan.

83 km - Harper gegrepen, Craddock heeft het moeilijk

Het peloton heeft Harper opgeslokt. De situatie wordt daardoor iets overzichtelijker. Caicedo, McNulty en Okamika hebben 2.30 voorsprong op het peloton, waar Trek het tempo bepaalt voor groenetruidrager Pedersen.

De arme Craddock verliest terrein en rijdt 50 seconden achter het leidende trio.

98 km - Voorsprong trio slinkt

Door toedoen van Trek is er ineens een minuutje afgesnoept van de voorsprong van het leidende trio. Nog 3.20 is er over.

Craddock, die deze etappe rood had omcirkeld, rijdt nog altijd 40 seconden achter de kopgroep.

Bizkarra is ingerekend. Harper rijdt nog alleen op 2.57.

De kopgroep: Jonathan Caicedo (Ecu/EF), Brandon McNulty (VS/UAE) en Ander Okamika (Spa/Burgos)

Toch een prijs voor Gesink

Robert Gesink won gisteren nét niet de achttiende etappe, maar kreeg wel de prijs voor de strijdlustigste renner van de dag. Vanochtend poseerde de Nederlander trots met de award, die overigens meer weg heeft van een zakje drop.

"Het was goed, maar net niet goed genoeg", was de conclusie van Gesink gisteren voor de camera van Eurosport. "Ik was blij om vooraan te rijden, maar ik was nog veel gelukkiger geweest als het was gelukt. Of er nog een kans komt? Ik moet eerst hiervan herstellen. Maar wie weet, op de voorlaatste dag."

108 km - McNulty als eerste boven

McNulty is als eerste boven na de eerste beklimming van de Puerto del Piélago en pakt 5 bergpunten. Samen met Okamika (3 punten) en Caicedo (1 punt) heeft hij 40 seconden voorsprong op Craddock, die langzaam naderbij kruipt.

Op 3.26 rijden Bizkarra en Harper. Op 3.43 rijdt het peloton.

114 km - Eerste klim voor kopgroep

De kopgroep van drie (Caicedo, McNulty en Okamika) is begonnen aan de eerste klim van de dag, de Puerto del Piélago van de tweede categorie.

Op ruim anderhalve minuut volgt Craddock. Op 4.18 rijden Bizkarra en Azurmendi. Op 4.30 volgt het peloton.

De kopgroep: Jonathan Caicedo (Ecu/EF), Brandon McNulty (VS/UAE) en Ander Okamika (Spa/Burgos)

Het profiel van 19de etappe in de Vuelta.

Van Vleuten rijdt even 50 kilometer na het ontbijt

Gisteravond rond 19.45 uur kwam Annemiek van Vleuten over de finish na de koninginnenrit van de Vuelta bij de vrouwen. Vanochtend om 08.30 uur zat ze alweer op de fiets voor een ritje van 50 kilometer, om alvast te wennen aan de tijdzone in Australië, waar vanaf volgende week de WK wielrennen worden gehouden.

Na een oproep op Twitter van Van Vleuten reden er zelfs twee dappere Spanjaarden met haar mee.

120 km - Rust keert nog niet terug

Craddock is ingerekend. Het trio Caicedo-McNulty-Okamika heeft een voorsprong van 1.45.

Vanuit het peloton wordt nog altijd geprobeerd naar de kopgroep toe te fietsen. Sterker nog: we zien Craddock voor de tweede poging.

"Ik hoop echt dat ik me ermee kan bemoeien en vandaag kan strijden om de etappezege", zei de Amerikaanse BikeExchange-renner voor de start.

Sneu afscheid van Richie Porte

De Ronde van Groot-Brittannië is afgebroken na het overlijden van koningin Elizabeth. Volgens de organisatie heeft de Britse politie geen tijd meer om in het slotweekeinde de etappekoers te begeleiden.

De Spanjaard Gonzalo Serrano, de leider in het klassement, gaat als winnaar van de Britse etappekoers de boeken in. De 28-jarige renner van Movistar had woensdag met winst van de vierde etappe de leiding genomen.

Het afblazen voor de koers is buitengewoon sneu voor Richie Porte: voor de 37-jarige Australiër was de Ronde van Groot-Brittannië zijn laatste wedstrijd als profrenner. Zijn pensioen is nu met drie dagen vervroegd.

Richie Porte tijdens de afgelopen Tour de France

125 km - De tweede poging

We noteren poging nummer twee: Caicedo, McNulty en Okamika slaan een gaatje van een minuut. Zou dit hem dan al zijn?

Craddock denkt van wel en gaat snel in de achtervolging.

START - Meteen de eerste poging

De wielen draaien voor de negentiende etappe en uiteraard wordt er meteen weer gestreden voor een ontsnapping.

We zien een eerste groep die zich probeert los te trekken, met onder anderen Bol en Nibali, maar deze poging mislukt alvast.

Minuut stilte voor koningin Elizabeth

Een minuut stilte voor koningin Elizabeth voor de start van de negentiende etappe

Rodríguez ondanks val gewoon van de partij

Ineos-renner Carlos Rodríguez kwam gisteren lelijk ten val, samen met de uitgevallen Jay Vine, maar stapt vandaag toch weer op.

Medisch onderzoek heeft uitgewezen dat hij alleen schaafwonden heeft, en geen hersenschudding. De Spanjaard staat vijfde in het klassement, op 6.49 van Evenepoel.

Later vandaag live : de derde etappe van de vrouwen

Om 17.00 uur stappen de vrouwen op de fiets, voor hun derde etappe van de Vuelta. Annemiek van Vleuten nam gisteren al een voorschot op de eindwinst en op haar roze-geel-rode trilogie.

Maar de rodetruidraagster moet vandaag nog wel even aan de bak. De derde etappe voert over 96 kilometer van Camargo naar Aguilar de Campoo met onderweg twee beklimmingen. Waarover later meer.

De etappe is vanaf 18.20 live te zien via deze livestream op NOS.nl en de NOS-app, met commentaar van Danny Nelissen en Roxane Knetemann.

Van Vleuten slaat toe in koninginnenrit en pakt leiding in Vuelta

Waarheen leidt de weg?

De renners hebben een beetje kunnen uitslapen - de etappe begint pas tegen 14.00 uur - en het is ook nog een relatief korte rit van ruim 138 kilometer. Het parcours is ook nog eens overzichtelijk: twee rondjes door en om Talavera de la Reina, met onderweg twee keer dezelfde berg: de Puerto del Piélago van de tweede categorie, 9,3 kilometer à 5,6 procent.

Het lijkt een rit die geschikt is voor aanvallers. Morgen staat er nog een hele pittige bergetappe op het programma en zondag wordt het ongetwijfeld sprinten geblazen in Madrid.

Het profiel van 19de etappe in de Vuelta.

De stand en de truitjes

Het is er gisteren niet spannender op geworden in de Vuelta, waar Remco Evenepoel - zeker na het uitvallen van Primoz Roglic - onderweg lijkt naar de eindzege. Maar je weet het natuurlijk nooit, en zeg nooit nooit in de wielrennerij.

Thymen Arensman staat nog altijd keurig zevende. De bolletjestrui veranderde van eigenaar door het uitvallen van Jay Vine.

Rode trui: Remco Evenepoel (QuickStep)

Groene trui: Mads Pedersen (Trek)

Bolletjestrui: Richard Carapaz (Ineos)

Witte trui: Remco Evenepoel (Juan Ayuso (UAE) draagt hem)

De toptien van het algemeen klassement

Hoe ging het gisteren?

Robert Gesink had de zege in de achttiende etappe van de Ronde van Spanje voor het grijpen, maar werd in de laatste 400 meter voorbijgereden door Remco Evenepoel en Enric Mas. De Belgische rodetruidrager boekte zijn tweede etappezege en liep verder uit op zijn concurrenten. Voor de ongelukkige Gesink restte slechts plaats drie. Thymen Arensman werd vijfde.

Gesink geeft alles wat hij heeft, maar Evenepoel wint achttiende etappe Vuelta

Bienvenida desde Talavera de la Reina!

Welkom vanuit Talavera de la Reina in de Spaanse provincie Toledo, waar tegen 14.00 uur de negentiende etappe van de Vuelta bij de mannen van start gaat. Het is een relatief korte rit van 138,8 kilometer waarin twee rondjes worden afgelegd, en tegen 17.30 uur finishen we dan weer in Talavera de la Reina.

De start- en finishplaats is beroemd vanwege zijn kleurrijke aardewerk, zoals hieronder is te zien op een foto van de kerstmarkt van afgelopen december. Talavera is de naam van het aardewerk, dat oorspronkelijk uit Mexico komt. Vrij vertaald is de naam van de plaats in het Nederlands 'aardewerk van de koningin'. En dat op de dag na het overlijden van koningin Elizabeth.