liveblog
NOS NieuwsAangepast

Publiek gevraagd te vertrekken bij paleis • Morgen weer veel ceremonieel in Londen

  • De Britse koningin Elizabeth is gisteren op 96-jarige leeftijd overleden. Volg de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.
  • In zijn eerste televisietoespraak heeft Charles gezegd de belofte van levenslange plicht te vernieuwen.
  • Tijdens een herdenkingsdienst in St. Paul's Cathedral is voor het eerst 'God save the King' gezongen.
  • William en Kate benoemd tot prins en prinses van Wales.
liveblog gesloten

Publiek gevraagd te vertrekken bij Buckingham Palace

Aan het eind van de avond is het publiek gevraagd te vertrekken bij de hekken van Buckingham Palace, meldt de BBC. De hele dag stroomden belangstellenden naar het woonpaleis van de koningin, om samen te zijn, bloemen te leggen en herinneringen te delen. Veel internationale media deden daarvan verslag.

Rond 23.00 uur werd de toegang tot het gebied rond het Victoriamonument voor het paleis afgesloten. Medewerkers van het paleis vroegen aanwezigen het gebied voor deze avond te verlaten.

Met deze mededeling sluiten we het liveblog met berichtgeving over de dood van koningin Elizabeth. We heten u graag morgen weer welkom op onze site voor het laatste nieuws daarover.

Queen geëerd met cartoons

Op Twitter wordt koningin Elizabeth niet alleen geëerd met woorden maar ook in beeld:

  • Twitter/Jeff Koterba
  • Twitter/@deAdder/@TheHillTimes
  • Twitter/@ScottStantis
  • Twitter/murphy's sketches
  • Twitter
  • Twitter/Clay Bennett

Opnames The Crown tijdelijk stilgelegd

Uit respect voor het overlijden van hun hoofdpersoon, hebben de makers van The Crown vandaag de opnames van de serie geschrapt. Ook op de dag van de uitvaart zal er niet worden gewerkt aan de serie die het levensverhaal van koningin Elizabeth geromantiseerd weergeeft.

"The Crown is een liefdesbrief aan haar. Ik heb even niks toe te voegen, behalve stilte en respect", laat schrijver Peter Morgan in een korte verklaring weten.

In november komt het vijfde seizoen op tv, de makers zijn inmiddels bezig met de opnames voor seizoen zes. In deze afleveringen speelt voor het eerst Imelda Staunton de oudere koningin, met Jonathan Pryce als haar prins Philip. In het laatste seizoen van de serie zullen ook de verhalen van prins William en zijn vrouw Kate worden verteld, daar hadden producenten juist deze week de acteurs voor bekendgemaakt.

Britse vlag op Brandenburger Tor

Op de Brandenburger Tor, de monumentale stadspoort van Berlijn, wordt vanavond de vlag van het Verenigd Koninkrijk geprojecteerd:

De Union Jack geprojecteerd op de Brandenburger Tor

Wat gebeurt er morgen?

Ook zaterdag staan er ceremoniële gebeurtenissen rond het overlijden van de Britse koningin en de troonsbestijging van Charles III op het programma:

  • Om 11.00 uur (Nederlandse tijd) wordt Charles officieel uitgeroepen tot koning tijdens een bijeenkomst van de Accession Council in St. James's Palace in Londen. Ook prins William is daarbij.
  • Om 12.00 uur, na die bijeenkomst, zal de proclamatie waarin het koningschap van Charles formeel wordt bekendgemaakt worden voorgelezen vanaf het balkon van het paleis.
  • Om 13.00 uur wordt diezelfde proclamatie nog een keer voorgelezen bij de Royal Exchange in Londen. Op zondag gebeurt dat op het middaguur ook in Schotland, Noord-Ierland en Wales.
  • Er mag gedurende 26 uur worden gevlagd voor de nieuwe koning, totdat de proclamatie in Schotland, Noord-Ierland en Wales is voorgelezen. Daarna gaan de vlaggen weer halfstok tot het einde van de officiële rouwperiode.
  • Tussen 15.00 en 23.00 uur komt het Britse parlement bijeen om eer te betonen aan koningin Elizabeth.

Charles tegen Truss: 'Het moment dat ik vreesde'

Tijdens de ontmoeting met de Britse premier Truss konden de tv-camera's een deel van het gesprek met de nieuwe koning opvangen. Hij sprak van "het moment dat ik vreesde, zoals ik weet dat veel mensen dat hebben gedaan", zei Charles tegen de premier in Buckingham Palace. "Maar we proberen de zaken door te laten gaan." Hij zei ook geroerd te zijn door de rouwende mensen en de vele bloemen bij het paleis toen hij vanmiddag aankwam in Londen.

Het bezoek van de premier duurde relatief kort. De koning stelde dat hij "niet te veel tijd" van de premier wilde opeisen.

Britse premier Truss ontmoet koning Charles

Video: een dag van rouw om het verlies van koningin Elizabeth

Overal in Groot-Brittannië werd gerouwd om de dood van de koningin. Er waren saluutschoten, het Lagerhuis hield een minuut stilte. Charles keerde als koning terug naar Buckingham Palace en kreeg daar een warm onthaal. Een dag van rouw in beeld:

Britse rouw om het verlies van koningin Elizabeth

Dienst eindigt met 'God save the King'

De herdenkingsdienst voor koningin Elizabeth is afgesloten met een samenzang van 'God save the King' door het koor en het publiek in St. Paul's Cathedral. Het is voor het eerst sinds het overlijden van de koningin dat het Britse volkslied met die tekst wordt gezongen in een officiële plechtigheid. Tijdens de samenzang ging het publiek staan.

Symboliek op Charles' bureau

Tijdens zijn tv-toespraak was het bureau van de nieuwe koning gedecoreerd met enkele voorwerpen met een extra betekenis. Zo stond er een boeket siererwten en rozemarijn, symbool van herinnering. De bloemen stonden in een vaas waarin de beeltenissen drie corgi's zijn verwerkt, een eerbetoon aan de liefde van de koningin voor het hondenras.

Hij gaf de toespraak vanuit de Blauwe Salon van Buckingham Palace. In die ruimte heeft koningin Elizabeth meerdere Kersttoespraken opgenomen.

Charles tijdens zijn eerste tv-toespraak als koning

Biden komt naar begrafenis

De Amerikaanse president Biden heeft aangekondigd de begrafenis van koningin Elizabeth te zullen bijwonen. Het is nog niet precies bekend wanneer de uitvaart zal plaatsvinden.

William en Kate nieuwe prins en prinses van Wales

Kroonprins William en zijn vrouw Kate zijn door koning Charles benoemd tot de nieuwe prins en prinses van Wales. Die titel droeg Charles sinds 1958 zelf. Traditiegetrouw draagt de koning of koningin die titel over. Charles zei te verwachten dat William en Kate het volk in hun nieuwe rol zullen inspireren.

De nieuwe koning sprak ook enkele woorden over Harry en Meghan. Hij sprak zijn liefde voor het paar uit "terwijl ze hun leven aan de andere kant van de oceaan verder opbouwen".

Koning Charles: 'Belofte van levenslange plicht hernieuw ik vandaag' 

In zijn eerste tv-toespraak als koning heeft koning Charles zijn moeder geëerd. "Haar belofte van levenslange plicht hernieuw ik met jullie vandaag." Het was meer dan een belofte, zei de nieuwe koning. "Ze maakte offers voor haar plicht. Haar toewijding verminderde nooit, ook niet in tijden van verdriet."

Hij noemde ook haar warmte, humor en vermogen om het beste te zien in mensen. "Ik deel het gevoel van verlies met jullie allen."

Charles beloofde in zijn speech het volk te dienen met trouw en respect, "waar jullie ook wonen in het verenigd Koninkrijk of in andere delen van de wereld".

De nieuwe monarch zei verder te beseffen dat zijn leven zal veranderen met alle nieuwe verantwoordelijkheden. Daardoor is er minder tijd voor de goede doelen waarvoor hij zich al die jaren als kroonprins heeft ingezet. Anderen zullen dat volgens hem overnemen.

Hij eindigde de toespraak met een laatste groet aan zijn moeder. "En aan mijn lieve mama: nu je begint aan je laatste grote reis om je bij mijn geliefde papa te voegen, wil ik eenvoudig dit zeggen: dank je wel."

'Lieve mamma, dank je voor je liefde en toewijding'

St. Paul's volgestroomd voor herdenkingsdienst

Duizenden rouwenden zijn naar de kathedraal gekomen voor de dienst die op dit moment begint.

Hoe zal Charles omgaan met Britse koloniale verleden?

Door velen werd Elizabeth gezien als een belangrijke factor die het Gemenebest bij elkaar hield. Nu Charles haar opvolgt, is de vraag of hij dit voort zal kunnen zetten:

Eerste rouwenden bij St. Paul's Cathedral

De eerste rouwende Britten zijn St. Paul's Cathedral binnengegaan voor de herdenkingsdienst die om 19.00 uur begint. Er zijn 2000 polsbandjes uitgedeeld aan het publiek. Er zullen bij deze dienst nog geen leden van de Britse koninklijke familie aanwezig zijn, maar de ceremonie wordt wel bijgewoond door premier Truss en enkele ministers uit haar kabinet. Voor het eerst zal tijdens de dienst officieel "God save the King" gezongen worden, het volkslied dat nu niet meer over de queen gaat.

Fotograaf over laatste officiële foto van de Queen

"Het was echt een voorrecht om deze foto te maken, een eer en een voorrecht", zegt fotograaf Jane Barlow over de foto die ze maakte van koningin Elizabeth bij de ontmoeting met de nieuwe premier Liz Truss, afgelopen dinsdag. De koningin was "fragiel" maar "in een goede bui", zegt Barlow bij de BBC. "Ik was er om de ontmoeting met de nieuwe premier vast te leggen, maar voor ,mij was de beste foto die waar de koningin alleen op staat. En dat is natuurlijk nu een belangrijke foto geworden."

Koningin Elizabeth afgelopen dinsdag bij de ontmoeting met Liz Truss

Premier Truss arriveert bij Buckingham Palace.

De premier heeft een audiëntie met het nieuwe staatshoofd.

De Royal standard wappert weer boven Buckingham Palace

De vlag die aangeeft of de Britse monarch in het koninklijk paleis aanwezig is, de Royal standard, is wappert weer boven Buckingham Palace. De vlag werd gehesen bij de aankomst van Charles, voor het eerst als koning. Eerder vandaag was de Britse Union Jack halfstok te zien boven het paleis in Londen.

De Royal standard, de koninklijke vlag, boven Buckingham Palace

Rutte: 'Overlijden Elizabeth is een transitie, een grote verandering'

Aan het begin van de persconferentie na de ministerraad stond premier Rutte even stil bij het overlijden van de Britse koningin. Hij noemde het "een grote gebeurtenis, een transitie, een grote verandering". Koningin Elizabeth was een van de invloedrijkste, belangrijkste mensen in de wereld sinds de Tweede Wereldoorlog, zei hij. "Iedereen kende haar, een baken van rust en stabiliteit. Maar ook iemand met een hele karaktervolle invulling van het ambt."

Eerbetoon op Sydney Opera House

Op het wereldberoemde gebouw is een portret van koningin Elizabeth te zien.

Rouwbetuigingen bij condoleanceregisters, ook in Nederland

Op verschillende plekken in Nederland wordt stilgestaan bij de dood van Koningin Elizabeth. Kerken en ambassades openen condoleanceregisters, waar vooral veel Britten hun respect betuigen aan de overleden koningin:

'Ik was een Engels meisje, ze was mijn koningin'

Rutte en Hoekstra tekenen condoleanceregister voor Queen

Premier Rutte stond aan het begin van zijn wekelijkse persconferentie nogmaals stil bij het overlijden van koningin Elizabeth. Hij hoorde het nieuws gisteren, toen hij een diner in Rotterdam had met voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie. "We hebben toen een moment stilte in acht genomen en ons gerealiseerd dat dit een grote gebeurtenis is, een transitie, een grote verandering."

Rutte noemde de Britse koningin "een van de meest invloedrijke en belangrijke mensen van de wereld sinds de Tweede Wereldoorlog". Ze was volgens hem "een baken van rust en stabiliteit". "Maar ook iemand met een karaktervolle invulling van het ambt, iemand met humor en met het vermogen om om te gaan met kritiek en de lange lijnen in de gaten te houden."

Hij heeft haar zelf een aantal keren kort ontmoet en vond dat plezierige gebeurtenissen. "Ik was altijd zeer van haar onder de indruk." Na de ministerraad van vandaag heeft Rutte met minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken het condoleanceregister getekend op de Britse ambassade in Den Haag.

Rutte en Hoekstra tekenen condoleanceregister voor koningin Elizabeth

Koning Charles neemt de tijd voor het publiek

Koning Charles is warm onthaald door de menigte bij Buckingham Palace. De koning schudde handen van het publiek en liet toe dat verschillende mensen hem omhelsden. Ook bekeek hij de vele bloemen aandachtig.

Charles krijgt warm welkom bij Buckingham Palace

Hatelijke tweet over dood Elizabeth leidt tot ophef

Een tweet van de Amerikaanse professor Uju Anya ging gisteren viraal. In de tweet schreef Anya over het overlijden van de koningin: "Ik hoorde dat de monarch van een verkrachtend, genocidaal roversrijk eindelijk stervende is. Moge ze onverdraaglijk lijden"

Veel twitteraars gingen in tegen haar tweet, onder wie de oprichter van Amazon, Jeff Bezos. "Is dit iemand die van de wereld een betere plek wil maken? Ik denk het niet. Wow." reageerde hij in een retweet.

Ook de Carnegie Mellon universiteit, de werkgever van Anya, nam afstand van de tweet. Twitter besloot na veel klachten de tweet te verwijderen, omdat die inging tegen de regels. Het is namelijk niet toegestaan anderen fysiek leed toe te wensen volgens het socialemediaplatform.

Troonjubileum Deense koningin Margarethe II gaat door in aangepaste vorm

Het 50-jarige troonjubileum van de Deense koningin Margrethe II gaat dit weekend door ondanks het overlijden van koningin Elizabeth. Wel is het programma aangepast, meldt het Deense Koningshuis. Onder andere een wisseling van de wacht onder toeziend oog van de koningin en koninklijke familie is afgelast. Een aantal andere activiteiten, zoals een kerkdienst en galabanket, gaat door in aangepaste vorm. Een lunch met een aantal staatshoofden gaat wel door volgens planning.

Charles geland in Londen

Koning Charles en koningin-gemalin Camilla zijn geland in Londen. Ze hebben de nacht doorgebracht in Balmoral Castle, waar de koningin gisteren overleed. Later vanmiddag ontmoet Charles premier Truss, voorafgaand aan zijn eerste toespraak als koning om 19.00 uur Nederlandse tijd.

In Londen klinken 96 saluutschoten voor de Queen

In Londen klinken 96 saluutschoten voor de Queen

De planning voor de komende uren

Een overzicht van wat ons in de loop van de middag te wachten staat:

  • Zojuist zijn er in Hyde Park en elders in het Verenigd Koninkrijk 96 saluutschoten afgevuurd om elk jaar van het leven van Elizabeth te markeren.
  • Koning Charles ontmoet later vanmiddag de Britse premier Liz Truss.
  • Om 19.00 uur wordt een herdenkingsdienst gehouden in St. Paul's Cathedral in Londen, waar de premier en andere ministers ook bij aanwezig zullen zijn.
  • Eveneens om 19.00 uur zal de koning naar verwachting zijn eerste televisietoespraak als staatshoofd houden.

Johnson: 'Boegbeeld van het Britse systeem'

Voormalig premier Boris Johnson sprak bij de herdenking in het parlement over "miljoenen mensen die een persoonlijk verlies ervaren" na het overlijden van koningin Elizabeth. Hij vroeg het parlement om stil te staan bij hoeveel van de oud-vorstin gevraagd werd als jonge koningin. Johnson noemde haar "het boegbeeld van het hele Britse systeem".

Voorbereidingen op saluutschoten in Londen

Bij de Tower of London bereiden soldaten zich voor op de saluutschoten vandaag. In Londen worden om 14.00 uur 96 saluutschoten afgevuurd ter ere van de overleden koningin.

Koning Charles verlaat Schotland en stapt in het vliegtuig naar Londen

Eerste videobeelden van koning Charles

President Macron: 'Dankbaar voor haar diepe genegenheid voor Frankrijk'

De Franse president Emmanuel Macron sprak burgers van het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest toe in het Engels. Hij zei dankbaar te zijn voor haar diepe genegenheid voor Frankrijk.

Koning Charles spreekt de natie toe om 19 uur

Koning Charles en koningin-gemalin Camilla hebben Balmoral Castle in Schotland verlaten. De twee vliegen terug naar Londen.

Koning Charles spreekt om ongeveer 19 uur Nederlandse tijd de natie toe. Dat heeft voorzitter van het Lagerhuis Lindsay Hoyle zojuist bekendgemaakt. Morgen om 11 uur wordt Charles officieel uitgeroepen tot de nieuwe monarch van Groot-Brittannië tijdens een vergadering van de Toetredingsraad in St James's Palace.

Koning Charles en Camilla verlaten kasteel Balmoral

  • Reuters
    Koning Charles verlaat kasteel Balmoral
  • Reuters
  • Reuters

Koning Charles en zijn vrouw Camilla hebben Balmoral, het Schotse kasteel waar de koningin gisteren overleed, verlaten. Dat meldt de BBC. Later vandaag zal de koning in Londen premier Truss ontmoeten.

Eerder verliet prins Harry het zomerverblijf. Hij werd later gezien op de luchthaven van Aberdeen, waar hij een arm om de schouders van een luchthavenmedewerkster sloeg.

Prins Harry op de luchthaven van Aberdeen

Duels Premier League geschrapt

Alle duels in de Premier League, de hoogste voetbalcompetitie in Engeland, zijn dit weekend afgelast vanwege het overlijden van Elizabeth. Dat heeft de Engelse voetbalbond bekendgemaakt.

Eerder werd al bekend dat de duels in de lagere Engelse divisies sowieso vandaag niet doorgaan. Ook andere sportevenementen gaan niet door.

Elizabeth en de sport, met als hoogtepunt opening Spelen 2012 met James Bond

Een overzicht van bezoekjes van de overleden Queen Elizabeth aan de sportwereld. Zo was ze bij het WK voetbal van 1966 en meermaals bij Wimbledon.

Elizabeth en de sport, met als hoogtepunt opening Spelen 2012 met James Bond

Website stichting van Harry en Meghan tijdelijk op zwart

De website van de stichting Archewell van prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle is tijdelijk op zwart gezet. Op de website staat alleen nog "In liefdevolle herinnering aan hare Majesteit koningin Elizabeth II". De rest van de website is volledig zwart en verder niet toegankelijk.

Prins Harry kwam gisteren aan in het Schotse kasteel Balmoral waar Elizabeth is overleden. Hij was daar samen met onder anderen zijn vader Charles en zijn broer William, Markle was hier niet bij. De prins verliet deze ochtend het kasteel.

Nationale dag van rouw afgekondigd in India

In India is er een nationale dag van rouw aangekondigd vanwege het overlijden van koningin Elizabeth. Zondag hangen vlaggen door het hele land halfstok, meldt het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken.

Op de dag vinden er geen officiële vieringen in overheidsgebouwen plaats.

Ook in India beheerst het nieuws van het overlijden van de koningin de voorpagina's:

'Ze was een moederfiguur voor veel veel inwoners van India'

In Nieuw-Zeeland al 96 saluutschoten voor de koningin

In Londen worden om 14.00 uur 96 saluutschoten afgevuurd ter ere van de overleden koningin. In Australië en Nieuw-Zeeland is dat al gebeurd.

Saluutschoten voor koningin Elizabeth

Ook condoleanceregister op Britse ambassade in Den Haag

Op de Britse ambassade in Den Haag ligt sinds 10.00 uur een condoleanceregister voor koningin Elizabeth. Mensen kunnen een afscheidsboodschap opschrijven voor de vorstin.

Bij de ambassade worden sinds gisteravond bloemen neergelegd. Een man die samen met zijn dochtertje naar het Lange Voorhout is gekomen, heeft twee bossen bloemen bij zich. "Wij komen uit Canada en zijn nu toevallig in Nederland. Ik wilde heel graag wat voor haar doen en bij haar leven stilstaan", zegt hij tegen Omroep West.

Dienst in St. Paul's Cathedral vanavond om 19.00 uur

De traditionele dienst van gebed en bezinning bij de dood van een vorst, vindt om 18.00 uur plaats (19.00 uur Nederlandse tijd) in St. Paul's Cathedral in Londen, meldt de BBC, die de dienst ook uitzendt. Premier Truss en de Londense burgemeester Khan zijn waarschijnlijk onder de aanwezigen. Er zijn ongeveer 2000 zitplaatsen vrijgehouden voor publiek.

Als de toespraak van koning Charles op het tijdstip van de ceremonie wordt uitgezonden, zal deze speech ook in de kathedraal te zien zijn.

Mensen rouwen met elkaar bij Buckingham Palace

Het wordt steeds drukker bij Buckingham Palace. Mensen komen er samen om met elkaar te rouwen. De zee van bloemen voor het hek groeit gestaag.

Drukte bij Buckingham Palace 'Ik word hier onverwacht emotioneel van'

'Vanwege Elizabeth was er weinig steun voor republiek in Australië'

Vanwege de populariteit van koningin Elizabeth was er lange tijd weinig discussie over de afschaffing van de monarchie in Australië en Nieuw-Zeeland, zegt correspondent Meike Wijers in het NOS Radio 1 Journaal.

Nadat koningin Elizabeth koningin was geworden, bracht ze bijna twee maanden door in Australië en reisde het hele land door. Wijers: "70 procent van de bevolking ging naar die evenementen om haar te ontmoeten." De vorstin bracht in totaal 16 bezoeken aan Australië en 10 aan Nieuw-Zeeland. Ze was er op belangrijke momenten, zoals de Gemenebestspelen en de opening van het Sydney Opera House in 1973. Ze bezocht Australië voor het laatst in 2011.

"Veel mensen die tegen de monarchie zijn in Australië en Nieuw-Zeeland hadden wél een zwak voor de koningin," zegt Wijers. "Daarom is er eigenlijk nooit veel steun geweest voor een republiek." Ze verwacht de komende tijd dat de discussie hierover weer opleeft.

'Rouwperiode koninklijke familie duurt tot zeven dagen na de begrafenis'

De rouwperiode die de Britse koninklijke familie aanhoudt vanwege de dood van koningin Elizabeth duurt tot zeven dagen na de begrafenis, meldt de BBC op basis van een verklaring van Buckingham Palace.

De periode is vandaag ingegaan. Het is nog niet bekendgemaakt wanneer de oud-vorstin precies begraven wordt.

Oud-premier May: 'Mensen voelden zich op hun gemak bij Elizabeth'

Volgens de Britse oud-premier Theresa May had Elizabeth "zeer goede mensenkennis". May vertelde tegen BBC over haar ontmoetingen met de koningin, volgens haar "de enige ontmoetingen waarbij alles binnenskamers bleef".

Deze ontmoetingen "gingen over de dagelijkse beslommeringen en ik kon van haar wijsheid en kennis gebruikmaken". "Ze had een zeer goede mensenkennis en kon in korte tijd de mensen beschrijven die ze ontmoet had. En soms vertelde ze niet alleen over een persoon, maar een geschiedenis van die persoon. Ook vertelde ze over haar ervaringen in bepaalde landen of met bepaalde onderwerpen."

Volgens May kon de koningin mensen snel op hun gemak stellen. "Er was vaak een glinstering in haar ogen en dan begon zij te glimlachen. Dat kalmeerde de zenuwen van velen en stelde mensen op hun gemak."

Klokken Westminster Abbey en Windsor Castle worden om 13.00 uur geluid

Om 12.00 uur (13.00 uur Nederlandse tijd) beginnen vandaag de eerste openbare plichtplegingen die rond de dood van een Britse vorst gelden. Zo worden op dat moment de klokken van Westminster Abbey, Windsor Castle en St Paul's Cathedral geluid.

Ook gaat op dat tijdstip een speciale zitting van het Hogerhuis en het Lagerhuis van start, gewijd aan Elizabeth. Om 14.00 uur Nederlandse tijd worden kanonnen afgevuurd in Hyde Park en op andere plekken. Het zijn 96 saluutschoten, verwijzend naar de leeftijd van de overleden vorstin. Tussen ieder schot zit een pauze van tien seconden.

Ook ontmoet koning Charles later vandaag premier Truss. Vanavond spreekt hij naar verwachting het land toe in een videoboodschap.

Máxima: 'De koning, prinses Beatrix en ik leven intens met hen mee'

Vanuit Amerika heeft ook koningin Máxima gereageerd op het overlijden van koningin Elizabeth.

'De koning, prinses Beatrix en ik leven intens met hen mee'

Vlaggen in Brussel halfstok

In Brussel zijn in het gebouw van de Raad van de Europese Unie en bij de Europese Commissie de vlaggen aangepast vanwege de dood van de Britse vorstin. Buiten hangen de vlaggen halfstok. Bij de Raad zijn zwarte linten om de vlaggenmasten gebonden.

  • AFP
    Zwarte linten bij de Europese Raad
  • AFP
    Vlaggen halfstok bij de Europese Commissie

Straten Windsor afgesloten vanwege verwachte drukte

Hoewel het bij Windsor Castle, een van de huizen van de koningin buiten Londen nog niet echt druk is, worden daar wel voorbereidingen getroffen. Er worden vele mensen verwacht die bloemen willen neerleggen. Een deel van de straten voor het koninklijk verblijf is daarom afgesloten en de straten zijn extra schoongemaakt.

  • SplashNews.com
    De wegen bij Windsor Castle zijn afgezet
  • SplashNews.com
    Bij het hek van Windsor Castle liggen al veel bloemen

Al vroeg druk bij Buckingham Palace

Al vroeg in de ochtend kwamen mensen naar Buckingham Palace in Londen om bloemen te leggen of om met elkaar te rouwen.

Bezoekers rouwen bij Buckinham Palace in Londen

Britse koninklijke familie opent online condoleanceregister

De Britse koninklijke familie heeft een online condoleanceregister geopend. Een selectie van berichten wordt aan de familie gegeven en in de koninklijke archieven bewaard.

Bond-ster Daniel Craig: 'Elizabeth laat onnavolgbare erfenis na'

Daniel Craig, de voormalige James Bond-ster zegt dat Elizabeth een "onnavolgbare erfenis nalaat".

De acteur speelde samen met de koningin in een filmpje dat tijdens de opening van de Olympische Spelen in Londen werd getoond. In het filmpje is hij als James Bond te zien samen met de koningin op Buckingham Palace. Ook springt hij samen met haar uit een vliegtuig (of tenminste: met een stuntvrouw die haar plaats inneemt).

"Net als velen, was ik diep bedroefd toen ik het nieuws hoorde. Mijn gedachten gaan uit naar de koninklijke familie, alle mensen die haar liefhadden en alle mensen die zij liefhad."

Bekijk het filmpje van James Bond en de koningin:

Britten bijeen bij Buckingham Palace: 'Het is alsof oma is overleden'

Veel Londenaren rouwen bij Buckingham Palace. Er worden bloemen gelegd en herinneringen opgehaald aan koningin Elizabeth.

'Het is alsof je oma is overleden'

Biden: 'Wij werden geraakt door haar vriendelijkheid'

Wereldleiders reageren bedroefd op de dood van Elizabeth. De Amerikaanse president Joe Biden zegt in een uitgebreide verklaring dat hij en zijn vrouw Jill "geraakt werden door haar vriendelijkheid'.

De koningin ontmoette in totaal dertien Amerikaanse presidenten. Alleen Lyndon Johnson ontmoette zij niet, omdat hij het VK nooit bezocht tijdens zijn presidentschap. Elizabeth schudde ook de hand van president Truman in Washington, maar toen was ze nog geen koningin.

Ook van andere wereldleiders stromen de condoleances binnen. De Chinese president Xi Jinping condoleerde het VK namens de Chinese regering en het Chinese volk en noemde haar dood "een groot verlies voor het Britse volk". In Brazilië kondigde president Bolsonaro drie dagen van nationale rouw af. In Saoedi Arabië noemde koning Salman haar "een model voor leiderschap" en zei verder dat de koningin een belangrijke plaats in de geschiedenis krijgt.

Nieuw-Zeelanders rouwen, overzeese gebieden denken aan einde monarchie

Elizabeth was niet alleen koningin van het Verenigd Koninkrijk, maar van veel meer landen binnen het Gemenebest. Ook daar verdrietige reacties bij veel mensen, hoewel ook de roep om het einde van de monarchie klinkt.

'We zijn allemaal met haar opgegroeid'

'U deed uw plicht', 'Onze harten gebroken': met deze krantenkoppen staan Britten op

Een dag na het overlijden van koningin Elizabeth staan Britse dagbladen vol met woorden van dankbaarheid en eerbied aan het adres van de vorstin.

Koningin op voorpagina's Nederlandse kranten

Net als de Britse kranten, openen de Nederlandse met de dood van Elizabeth. De meeste kranten kiezen voor een recente foto. NRC plaatst een foto van een jonge Elizabeth.

Elizabeth op de Nederlandse voorpagina's

Prins Charles, een leven lang wachten op de troon

Prins Charles heeft zich een leven lang voorbereid op de Kroon. 73 jaar oud, is hij dan eindelijk koning geworden. Nooit eerder kwam een Britse monarch op zo'n hoge leeftijd op de troon.

Prins Charles, een leven lang wachten op de troon

Premiers Australië en Nieuw-Zeeland tekenen condoleanceregisters

In de parlementsgebouwen van Nieuw-Zeeland en Australië zijn condoleanceregisters geopend voor Elizabeth. In Canberra tekende premier Albanese vandaag als eerste. In Wellington deed zijn Nieuw-Zeelandse evenknie Ardern dat.

Zij schreef: "Hartelijk dank voor uw liefde voor de mensen in Aotearoa (de Maori-naam voor Nieuw-Zeeland, red.) en voor uw leven van dienstbaarheid."

  • AFP
    Adern tekent het condoleanceregister in Nieuw-Zeeland
  • EPA
    De Australische premier Anthony Albanese tekende in Canberra een condoleanceregister, evenals president Sue Lines

Grote evenementen en sportwedstrijden afgelast

De meeste grote sportwedstrijden in het Verenigd Koninkrijk zijn vandaag afgelast vanwege het overlijden van de koningin. Zo gaan alle officiële paardenraces niet door, evenals voetbalwedstrijden in de Noord-Ierse voetbalcompetitie en de English Football League, de niveaus onder de Premier League in Engeland. In de Premier League, de hoogste competitie, stonden vandaag sowieso geen wedstrijden gepland.

Ook de zesde etappe van de wielerrace Tour of Britain is afgelast evenals een cricketwedstrijd tussen Engeland en Zuid-Afrika. meldt de BBC.

Voor de tweede opeenvolgende dag gaat ook BBC Proms, een groot klassiek muziekevenement niet door. Dat geldt ook voor de Last Night of the Proms van zaterdag, de traditionele afsluiting van het evenement.

Zo klinkt het 'nieuwe' volkslied

Nu Charles III de koning wordt, verandert de tekst van het volkslied van God save the queen naar God save the king. De vraag is echter wanneer de Britten deze tekst, die voor het laatst in de jaren 50 werd gebruikt toen koning George VI overleed, weer gaan gebruiken. Mogelijk houden velen nog even God save the queen aan als eerbetoon aan de gisteren overleden Elizabeth II.

God save the king klinkt zo:

Britse sterren staan stil bij dood Elizabeth

Bekende Britten reageren op sociale media op het overlijden van Queen Elizabeth. Zo schrijft Elton John: "Ze was een inspirerend persoon om bij aanwezig te zijn en leidde het land door sommige van de beste en donkerste momenten met elegantie, gevoeligheid en oprechte warmte. Koningin Elizabeth is een belangrijk onderdeel geweest vanaf mijn kindertijd tot deze dag en ik zal haar enorm missen."

Paul McCartney, die in 1997 werd geridderd door de koningin en in 2012 optrad bij haar diamanten jubileum, deelt op Twitter een foto van een jonge Elizabeth en schrijft: "God zegene de koningin en lang leve de koning."

The Rolling Stones delen via Twitter hun "diepste deelneming" met de familie van de koningin, die voor hen "een constante aanwezigheid in hun leven en dat van talloze anderen" was,

Schrijfster Joanne Rowling, bekend van de Harry Potter-boeken, stelt dat Elizabeth tot aan haar dood plichtsgetrouw was aan haar land. "Ze heeft haar rust verdiend."

Oud-Spice Girl Victoria Beckham spreekt van een verdrietige dag, "niet alleen voor ons land maar voor de hele wereld".

Dit staat er vandaag onder meer op de planning

Wat kun je vandaag allemaal verwachten?

  • Vandaag is de eerste van tien dagen van nationale rouw
  • Koning Charles ontmoet vandaag voor het eerst als koning premier Truss
  • Ook zal Charles vandaag zeer waarschijnlijk het volk toespreken.
  • Het Britse Lagerhuis komt om 12.00 uur lokale tijd samen met het Hogerhuis bijeen om de overleden koningin te gedenken. De speciale zitting duurt naar verwachting tot 22.00 uur.

Welkom in het liveblog

Gisteren overleed de Britse koningin Elizabeth op 96-jarige leeftijd. We gaan verder met een nieuw blog over de ontwikkelingen vandaag. Lees hier het liveblog van gisteren terug.