liveblog
NOS WielrennenAangepast

Wat een anticlimax: verschroeiende aanval Roglic eindigt op asfalt, Pedersen wint

  • Mads Pedersen wint de16de etappe van de Vuelta is een rit van 189,4 km van Sanlúcar de Barrameda naar Tomares.
  • De koers ontbrandt in de laatste 3 km, waarin Roglic aanvalt en Evenepoel lek rijdt.
  • Met vier sprinters in het wiel is Roglic op weg naar tijdswinst, maar dan komt hij hard ten val.
  • Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje!
liveblog gesloten

¡Hasta mañana!

Op dit moment is nog niet helemaal duidelijk wat de gevolgen zijn van de valpartij van Roglic. Maar het is te hopen dat hij morgen, strijdbaar, aan de start verschijnt. Aan doorzettingsvermogen ontbreekt het niet bij de Sloveen.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot morgen.

Morgen begint ook La Vuelta voor vrouwen

We zouden het haast vergeten, maar morgenavond begint ook de Vuelta voor vrouwen met een ploegentijdrit. De Ceratizit Challenge by La Vuelta, zoals die officieel heet, heeft net als de Tour de France een upgrade gekregen en telt nu vijf etappes.

De Vuelta begint morgen na de 17de etappe van de mannen met een ploegentijdrit van 19,9 kilometer in en rond Marina de Cudeyo bij Santander. Een dag later liggen liefst vijf gecategoriseerde beklimmingen te wachten op de rensters. In de korte en atypische derde rit wordt eigenlijk alleen maar geklommen, maar zijn de laatste 30 kilometer weer relatief vlak. In beide ritten zijn veel scenario's mogelijk.

In de vierde rit zakken de vrouwen pas zuidelijker voor een overgangsrit naar Segovia om zondag de plaatselijke ronden in Madrid af te raffelen. Topfavoriet (en titelverdediger) Annemiek van Vleuten, die dit jaar alle drie de grote ronden op haar naam wil schrijven. Zij zal haar slag moeten slaan in de eerste drie dagen.

Dag van morgen: hele dag op en af, met niet al te steile slotklim

Remco Evenepoel had niet verwacht dat hij vandaag al onder druk gezet zou worden. Eerder woensdag, als de heuvelachtige etappe eindigt op een slotklim van 9,3 kilometer à 5,1 procent naar het Monasterio de Tentudía. Maar of Primoz Roglic fysiek nog in staat zal zijn om aan te vallen na zijn val van vandaag, dat valt te betwijfelen.

Het profiel van 17de etappe in de Vuelta.

Lees het wedstrijdverslag en bekijk de samenvatting

Mads Pedersen won, maar alle ogen waren in de laatste meters even op iemand anders gericht. Tientallen meters achter de juichende groenetruidrager lag namelijk Jumbo-Visma-kopman Primoz Roglic ietwat verward op het asfalt, zijn bril schuin op de neus. De finale van de zestiende etappe in de Ronde van Spanje was zeldzaam chaotisch.

Chaotische finish in Vuelta: Evenepoel rijdt lek, Roglic crasht en Pedersen wint

Puntenklassement: Pedersen heeft groen bijna binnen

Mads Pedersen vergroot zijn voorsprong in het puntenklassement met zijn tweede dagzege. Hij heeft nu 220 punten voorsprong op nummer twee Fred Wright. En er zijn nog maar maximaal 230 punten te verdienen deze Vuelta.

Het puntenklassement na de 16de etappe van de Vuelta.

Voor de volledigheid: toptien van etappe 16

De toptien van de 16de etappe in de Vuelta.

Schrale troost Roglic: Sloveen loopt 0.08 in op Evenepoel

Na deze chaotische finale had de jury even nodig om alle gevolgen voor het klassement te verwerken. Primoz Roglic wordt geklasseerd in de tijd van de winnaar. Remco Evenepoel krijgt dezelfde tijd als het peloton.

En dat heeft natuurlijk te maken met de driekilometerregel, waarin renners de tijd krijgen van de groep waar ze in zaten op het moment dat het incident (val / lekke band) plaatsvond.

Het algemeen klassement na de 16de etappe in de Vuelta.

Pedersen draagt zege op aan kersverse vader Kirsch en leeft mee met Roglic

Winnaar Mads Pedersen werd verrast door de aanval van Primoz Roglic, maar reed ernaartoe en kon zo zijn tweede ritzege boeken deze Vuelta. "Ik had Alex Kirsch beloofd dat ik vandaag zou winnen", aldus Pedersen voor de camera van de organisatie. "Hij is gisteren vader geworden van een dochter en kon niet bij de geboorte zijn. Daarom heeft het team keihard gewerkt om hem een tweede cadeautje te geven. Deze zege is voor Alex, zijn vrouw en zijn kindje."

Had Pedersen verwacht dat Primoz Roglic in de laatste kilometers zou aanvallen? "Niet echt, nee. Het was een heel slimme actie, iedereen zat al op de limiet. Ackermann zat meteen in zijn wiel en ik moest veel energie geven om dat gat te dichten. Zijn valpartij heb ik niet meegekregen. Na de finish wilde ik naar hem toe en toen zag ik al zijn wonden. Hij heeft weinig geluk gehad dit jaar, ik hoop dat het meevalt en hij kan blijven strijden om de eindzege."

Mads Pedersen is de snelste in de sprint van de kopgroep

'Geen breuken voor Roglic, wel veel schaafwonden'

Primoz Roglic zou al bij de dokter zijn geweest en de voorlopige conclusie is dat er niets gebroken is. Maar de schaafwonden op zijn lichaam zijn niet mis.

De elleboog van Primoz Roglic na zijn val in de laatste meters van de 16de etappe van de Vuelta.

Evenepoel heeft geluk: 'Ik hoop dat het goed gaat met Primoz'

Hachelijke momenten dus voor leider Remco Evenepoel, die in de laatste kilometers lek reed op het moment dat Roglic vooraan aanviel. "Ik reed achteraan lek. Ik zat al niet op de goede plek, want gisteren merkten we bij de verkenning dat de wegen erg glad waren", vertelde hij in het flashinterview na de finish. "Ik was dus wat te voorzichtig, maar net toen we wilden opschuiven reed ik lek. Ik ben blij dat de driekilometerregel bestaat, want anders had ik veel tijd kunnen verliezen. Zeker na die aanval van Primoz, ik hoop dat het goed met hem gaat."

Hield Evenepoel rekening meteen aanval van zijn rivaal in deze sprintersrit? "Eigenlijk wel. We weten dat Roglic heel explosief is en deze finale was gemaakt voor hem. Dat maakt het extra zuur voor hem dat hij valt."

Remco Evenepoel staat langs de kant van de weg met een lekke achterband.

Wat gebeurde nu met Roglic? Wright weet het ook niet helemaal: 'Niet bewust'

Het is niet helemaal duidelijk wat er nu gebeurde met die val van Roglic. Het lijkt erop of hij het achterwiel raakte van Danny van Poppel of een schouderdustje kreeg van Fred Wright. De Engelsman wist het ook niet helemaal, zo bleek in gesprek met Eurosport na afloop.

"Primoz kwam terugzakken en ik wilde naar voren en ik denk dat daardoor die val kwam. Maar het was niet bewust, uiteraard. Ik was al zo blij dat ik zijn wiel kon houden, want Primoz ging echt zo verschrikkelijk hard. Ik hoop echt dat het goed gaat met hem."

Primoz Roglic gaat onderuit in de laatste meters van de 16de etappe.

Roglic zwaar gehavend

Primoz Roglic is over de finish gekomen, maar moet nu al minuten bijkomen tegen een hek. Zijn knie, dijbeen en elleboog zijn zwaar gehavend. Kost dit hem de kans op de eindzege? En dat na zo'n geweldige aanval?

Primoz Roglic zit gedesillusioneerd tegen het hek na de finish van de 16de etappe.

FINISH | PEDERSEN WINT!

De Deen pakt zijn tweede ritzege deze Vuelta. Hij klopt Ackermann en Danny van Poppel in de sprint. Fred Wright wordt derde. En Roglic? Die moet wonden likken. Wat een pech!

100 m | ROGLIC VALT!

Oh nee, Roglic komt ten val!

1,5 km | Roglic met Van Poppel!

Roglic rijdt door met vier sprinters in het wiel: Ackermann, Pedersen, Van Poppel en Wright!

Primoz Roglic rijdt hard door naar de finish met Ackermann, Pedersen, Van Poppel en Wright in zijn wiel.

2 km | Evenepoel rijdt lek!

Evenepoel staat langs de kant van de weg met een lekke band. Maar het is wel in de laatste drie kilometer.

3 km | Roglic demarreert!

Pascal Ackermann begint met zijn UA-ploegmaten als eerste aan het klimmetje.

En dan demarreert Primoz Roglic!

Primoz Roglic valt aan in de laatste kilometers, alleen Pascal Ackermann kan zijn wiel houden.

4 km | Nerveus

We zien het gebruikelijke beeld van klassementsploegen en sprintersploegen vooraan.

Het is vreselijk nerveus, als dat maar goed gaat.

6 km | Van Poppel nu al voorin

Danny van Poppel wordt nu al naar voren gereden en rijdt vlak voor Pedersen.

Van Poppel wil vooraan zitten als de groep op een kilometer of drie nog een flink steil stuk voor de wielen krijgen.

8 km | Lekke band voor Groves

Lekke band voor Kaden Groves. De winnaar van de etappe naar Cabo del Gato zal vandaag niet om de zege kunnen sprinten.

12 km | Bask Azurmendi probeert het, maar vergeefs

Vlak nadat zijn ploegmaat Maté is ingerekend, gaat Ibai Azurmendi in de aanval. Hij demarreert vlak voor een kort, maar steil klimmetje.

En daar wordt hij ook weer ingerekend.

15 km | Maté zwaait af met 176 bomen

De vlucht van Maté en Okamika zit er na 176 kilometer nu echt op. Dat betekent dat Maté 176 bomen mag laten planten in zijn geboortestreek. Of beter: 352, want de Vuelta verdubbelt dat totaal.

We gaan op weg naar een sprint.

Interessant statistiekje: Teunissen meeste toptienplekken sinds laatste zege

Van de sprinters die vandaag van start zijn gegaan is Mike Teunissen met afstand de man met de meeste toptienklasseringen sinds zijn laatste zege. Die laatste zege weten we allemaal nog: etappe 1 van de Tour de France van 2019 in Brussel.

Of Teunissen vandaag om de zege kan sprinten is de vraag: vanochtend vertelde hij tegen de collega's van Sporza nog dat de finale waarschijnlijk te lastig is.

Meeste toptienklasseringen sinds laatste zege

top-10 laatste zege
1. Mike Teunissen (Jumbo-Visma) 47 6 juli 2019
2. Davide Cimolai (Cofidis) 27 29 juli 2019
3. Danny van Poppel (Bora) 26 5 oktober 2021
4. Daniel McLay (Arkéa) 23 3 oktober 2020
5. Bryan Coquard (Cofidis) 10 12 februari 2022

TUSSENSPRINT 28 km | Maté wint prestigesprintje, Pedersen pakt punten

De twee koplopers maken er een echte prestigesprint van om de 20 punten en de premie van 500 euro. Okamika gaat als eerste aan, maar Maté wint het sprintje.

Pedersen rijdt rustig naar plek drie en 15 punten. Daarmee zijn ook de bonificatieseconden weg. Was dat de reden dat ook Enric Mas even mee schoof met Pedersen?

Puntenklassement (virtueel)

1. Pedersen (Trek) 299 pnt
2. Wright (Bahrain) 111 pnt
3. Roglic (Jumbo-Visma) 107 pnt

30 km | Op weg naar de tussensprint

Op 28 kilometer van de finish ligt nog een tussensprint, waar Mads Pedersen zich al zo'n beetje kan verzekeren van de groene trui. Zijn voorsprong op Fred Wright is meer dan riant: 173 punten. Na vandaag zijn er nog maximaal 230 punten te behalen, maar dan moet je wel alle tussensprints en etappes winnen.

De 20 en 17 punten bij de tussensprint zullen trouwens naar de koplopers gaan, want die hebben nog altijd 1.02 op het peloton.

Mads Pedersen onderweg in de 16de etappe van de Vuelta.

40 km | Hoe gaat het eigenlijk met de vluchters?

Met nog een uur koers voor de boeg hebben Luis Ángel Maté en Ander Okamika nog altijd 1.49 voorsprong op het peloton. Reden voor vluchtkoning Okamika om even naar huis te zwaaien.

Kopgroep (2): Luis Àngel Maté (Euskaltel), Ander Okamika (Burgos-BH)
Peloton +1.49

Ondertussen in Sunderland: jonge Belg Bonneu wint in Tour of Britain

Maandag mocht Cees Bol na lange tijd weer eens een ritzege vieren op het podium, na een millimetersprint met Jake Stewart in de Ronde van Groot-Brittannië. Vandaag was het verschil groter, maar niet minder spannend.

De derde etappe werd namelijk gewonnen door de 23-jarige Belg Kamil Bonneu (Sport Vlaanderen), die medevluchters Benjamin Perry (WiV SunGod), Alexander Richardson (Saint Piran) en onze landgenoot Mathijs Paasschens (Bingoal) versloeg.

De rit van Durham naar Sunderland vond plaats in de stromende regen. De vier vluchters speelden desondanks met vuur in de slotkilometers, maar bleven het peloton net voor. Bonneu was de slimste met een late uitval en boekte de grootste zege in zijn loopbaan.

De Nieuw-Zeelander Corbin Strong blijft leider in het klassement.

Valverde ziet dat het goed is

Alejandro Valverde ziet dat het goed is in de wandeletappe naar Tomares.

Blije López warm onthaald in woonplaats

Eerder in dit liveblog spraken we over Juan Pedro López, die vandaag door zijn woonplaats Lebrija reed. Inmiddels zijn er foto's van zijn doortocht, die plaatsvond in het eerste uur van de etappe.

Juan Pedro López groet een bekende bij de doorkomst door zijn woonplaats Lebrija in de 16de etappe van de Vuelta.

63 km | Binnen de twee minuten

Met nog 63 kilometer te gaan is de voorsprong van Maté en Okamika voor het eerst onder de twee minuten. Het peloton, waarin nog altijd veel gekeuveld wordt, heeft alles onder controle om straks te kunnen sprinten.

Kopgroep (2): Luis Àngel Maté (Euskaltel), Ander Okamika (Burgos-BH)
Peloton +1.57

Primoz Roglic en Chris Froome keuvelen tijdens de 16de etappe van de Vuelta.

Wat kan goedgeluimde Danny van Poppel?

Op papier is dit ook een aankomst voor Danny van Poppel. Ook zonder zijn sprinter Sam Bennett lijkt de snelle sprintaantrekker het naar zijn zin te hebben deze Vuelta. In de laatste twee massasprints eindigde hij als tweede en vijfde. En ook in de rit naar Sierra Nevada afgelopen zondag had hij het naar zijn zin, zo blijkt uit onderstaande tweet.

Vuelta 2017: Trentin wint sprint op zware aankomst in Tomares

De Vuelta van 2017 is duidelijk inspiratie geweest voor deze editie. De finales van de bergritten van zaterdag en zondag waren kopieën van vijf jaar geleden. En ook voor vandaag kunnen we kijken naar 2017.

In dat jaar won Matteo Trentin na een zware finale in Tomares zijn derde etappe van de Vuelta. Hij zou ook de slotrit naar Madrid nog winnen, maar eindwinnaar van het puntenklassement werd hij niet. Chris Froome sprintte in de slotrit in zijn rode leiderstrui namelijk mee, werd elfde en mocht daardoor ook het groen mee naar huis nemen.

Vuelta 2017: Trentin grijpt derde ritzege in Tomares

In 2017 kwamen de pure sprinters er trouwens niet aan te pas in Tomares, maar destijds was de aanloop ook flink wat zwaarder dan vandaag.

Maté zou zijn vluchtkilometers wel willen ruilen met Okamika

Luis Ángel Maté gaat in zijn eentje op avontuur in de bossen tussen Amersfoort en Soest in de tweede rit van de Vuelta.

Van alle renners in het peloton heeft Luis Ángel Maté de beste reden om zoveel vluchtkilometers te verzamelen, maar tot nu toe wil dat nog niet echt lukken. In de tweede etappe reed hij tussen Amersfoort en Soesterberg een tijdje in zijn eentje en ook in etappe 9 en 15 ging hij mee in de aanval.

De bomenteller stond tot vandaag echter pas op 52 kilometer, maar inmiddels heeft hij er al ruim 78 kilometer bij. Vluchtmaat Ander Okamika, die zich in rit drie naar Breda voor he eerst meldde in de vlucht, is na vandaag de absolute vroegevluchtkoning van deze Vuelta.

Julius van den Berg is derde op die ranglijst, Jetse Bol twaalfde.

Voor de duidelijkheid: in tegenstelling tot de Giro bestaat er geen 'vluchtersklassement' in de Vuelta. De onderstaande lijst is dus vooral voor de eer en eeuwigdurend opscheprecht.

Fictief vluchtersklassement

etappes in vlucht totaal km
1. Ander Okamika (Burgos-BH) 3, 4, 13, 16 476 km (oplopend)
2. Samuele Battistella (Astana) 7, 9, 12 449 km
3. Julius van den Berg (EF-EasyPost) 2, 3, 13 444 km
12. Jetse Bol (Burgos-BH) 2, 9, 11 301 km
47. Luis Ángel Maté (Euskaltel) 2, 9, 15, 16 130 km (oplopend)

115 km | Trager dan het langzaamste schema

Met nog 115 kilometer te gaan is de voorsprong van Maté en Okamika nog altijd ruim drie minuten. Het gemiddelde in deze vlakke etappe ligt in de eerste twee uren op 37,8 km/uur. Dat is heel snel voor de gemiddelde recreant, maar bij de profs spreken we dan van een wandeletappe.

We lopen ook iets achter op het langzaamste tijdschema. Dat betekent dat de finish misschien wel richting 18.00 uur zal zijn.

Kopgroep (2): Luis Àngel Maté (Euskaltel), Ander Okamika (Burgos-BH)
Peloton +3.19

Evenepoel kijkt al vooruit: 'Zaterdag ga ik mijn beste benen nodig hebben'

Vandaag lijkt op een extra rustdag uit te draaien voor Remco Evenepoel en de andere kannonnen in deze Vuelta. De jonge Belg keek vanochtend bij de collega's van Eurosport ook al vooruit naar de rest van de week. "Woensdag, donderdag en vooral zaterdag worden belangrijk. Ik denk dat ik vooral zaterdag de beste benen van deze Vuelta nodig ga hebben."

Een extra hersteldag heeft hij niet nodig. "Ik had niet de beste benen dit weekend en had ook nog best wat last van die valpartij. Maar de stijfheid is weg, alle pijntjes zijn verdwenen."

Remco Evenepoel

Vanmarcke verlost zichzelf en helpt ploeg met zege in Baltimore

Die wedstrijd in Baltimore, waar Samuel Mugisha dus niet van start ging, werd trouwens gewonnen door Sep Vanmarcke. Voor de 34-jarige Vanmarcke - sinds jaar en dag een vaste waarde in de finale van de voorjaarsklassiekers, maar vrijwel nooit winnaar - was het de eerste zege in drie jaar tijd.

En dat was ook precies de reden waarom Vanmarcke door zijn ploeg uit de Tour en de Vuelta werd gehouden. Israël-Premier Tech is namelijk nog volop in de strijd tegen degradatie uit de WorldTour.

Dat zit zo: aan het einde van dit jaar maakt de UCI een klassement op van de resultaten van WorldTour en de beste ProContinentale ploegen in de afgelopen drie jaren. Alleen de beste 18 ploegen komen in aanmerking voor een WorldTour-licentie, die ook nog eens voor drie jaar wordt afgegeven.

Die degradatiestrijd heeft grote gevolgen voor het najaar: ploegen die op het laatste moment de punten nog hard nodig hebben, stellen hun beste renners op in kleinere koersen. Ook zijn er ploegen die hun renners niet naar het WK in Australië laten gaan om ze in te kunnen zetten in kleinere koersen of zich optimaal voor te laten bereiden op het wielernajaar.

Hoe die degradatiestrijd precies werkt, leggen we je uit in onderstaande video.

Wielerwiskunde: promotie en degradatie

Op dit moment bevinden Israel-Premier Tech en Lotto-Soudal zich onder de streep en dreigen dus de WorldTour-status kwijt te raken. Movistar, BikeExchange en EF Education bevinden zich in de gevarenzone.

Jumbo-Visma gaat ruim aan de leiding op de ranglijst van de afgelopen drie jaar.

150 km | Voorsprong stabiliseert

Eenzame vluchters Luis Ángel Maté en Ander Okamika onderweg in de 16de etappe van de Vuelta.

Inmiddels rijden Maté en Okamika al een uur op kop en beseffen dat hun voorsprong niet veel verder zal groeien dan zo'n drie à vier minuten. Dat komt omdat de ploegen van Mads Pedersen (Trek) en Bryan Coquard (Cofidis) op kop zijn gaan rijden.

Kopgroep (2): Luis Àngel Maté (Euskaltel), Ander Okamika (Burgos-BH)
Peloton +3.19

Even iets anders: Rwandese wielrenner Mugisha nog altijd vermist

De Rwandese wielrenner Samuel Mugisha in actie tijdens de WK wielrennen in Imola in 2020.

De situatie in de koers zal voorlopig wel even hetzelfde blijven. En dus hebben we tijd voor wat ander nieuws. Zoals dat van de Rwandese wielrenner Samuel Mugisha. De 24-jarige wielrenner, in 2018 winnaar van de Ronde van Rwanda, zou afgelopen zondag deelnemen aan de Maryland Cyling Classic, de eerste profkoers op Amerikaanse bodem sinds de coronapandemie.

Alleen is van Mugisha - die in het verleden reed voor Dimension Data - niets meer vernomen sinds zijn aankomst in de Verenigde Staten. Zijn ploeg ProTouch bevestigde op Twitter dat Mugisha niet met de ploeg is doorgereisd naar Baltimore voor de wedstrijd, maar dat hij door iemand anders op het vliegveld van New York is opgepikt.

Zijn ploeg heeft Mugisha inmiddels opgegeven als vermist. Zijn oudere broer Moise Mugisha - dit jaar eindwinnaar in de Ronde van Rwanda - rijdt overigens ook voor Pro Touch.

Maté vindt decadentie Mbappé en Galtier 'verachtelijk'

PSG-coach en Mbappé barsten in lachen uit na vraag over vliegreis

Maté voelt zich niet alleen betrokken bij de ecologische staat in zijn thuisregio, maar ook met die van de wereld. Zo verbaasde hij zich over de schamperende reactie van PSG-coach Christophe Galtier en stervoetballer Kylian Mbappé, nadat zijn gisteren bij een persconferentie de vraag kregen waarom de ploeg liever per privéjet van Parijs naar Nantes vloog dan de reis per TGV te doen.

"Het gebrek aan gezond verstand van deze personages, die een voorbeeld zouden moeten zijn, is verachtelijk", schreef Maté op Twitter.

184 km | Peloton vindt het prima

Na drie kilometer is de voorsprong van Maté en Okamika al 1.11. Het lijkt erop dat we voorlopig kunnen genieten van een Andalusiër in Baskische dienst en een Bask in Spaanse dienst dus.

Kopgroep (2): Luis Àngel Maté (Euskaltel), Ander Okamika (Burgos-BH)
Peloton +1.11

SALIDA | Boomplanter Maté meteen in de aanval

Het officiële startsein is gegeven in de 16de etappe van de Vuelta en meteen schiet Luis Àngel Maté (Euskaltel) ervandoor. Dat is goed nieuws voor zijn geboortestreek in Andalusië, want voor elke kilometer in de vlucht wordt een boom geplant in zijn door bosbranden geteisterde thuisregio. Meerdere bomen zelfs, want de Vuelta-organisatie verdubbelt het aantal.

Maté is weg met de Bask Ander Okamika (Burgos-BH), ook geen onbekende in de vroege vlucht deze Vuelta.

Maté kondigde zijn initiatief op 5 augustus via twitter aan, zoals je hieronder kunt zien.

SALIDA NEUTRALIZADA | Renners vertrokken!

Met een kleine vertraging zijn de renners begonnen aan de geneutraliseerde kilometers van de 16de etappe. De officiële start zal iets na 13.00 uur zijn.

Betis-voetballer Canales wacht winnaar (en Juanpe) op aan de streep

Sergio Canales, voetballer van Real Betis, zal vanmiddag op het podium in Tomares de prijzen uitreiken. Vooral voor Juan Pedro López zal dat een extra aanmoediging zijn. De revelatie van de afgelopen Giro, die vandaag ook nog door zijn geboortestad Lebrija rijdt, is een groot fan van de tweede club van Sevilla.

Zelf winnen zal echter lastig worden voor de klimmer van Trek-Segafredo. Misschien mag hij mee met ploeggenoot Mads Pedersen, als het zover komt?

Motto van de dag: #BeLekker

Niet eens zo heel lang geleden deelde Chris Froome de lakens uit in elke grote ronde waar hij aan de start stond, maar na zijn vreselijke val in de verkenning van de tijdrit in de Dauphiné van 2020 is hij slechts een schim van vroeger. In de afgelopen Tour leek Froome op de weg terug, maar deze Vuelta kun je alleen maar bleek noemen.

Toch houdt de Keniaanse Brit de moed erin. en in zijn Zuid-Afrikaanse ploegmaat Daryl Impey heeft hij in ieder geval een zielsverwant. #BeLekker

Chaves en Van Gils niet van start

Ook vandaag hebben we weer te maken met uitvallers. De Colombiaan Esteban Chaves, in het verleden meervoudig etappewinnaar en podiumklant in Giro én Vuelta, stapt niet meer op. Reden voor die beslissing geeft zijn ploeg EF Education niet, maar de goedlachse Colombiaan zou met fysieke en mentale problemen kampen.

Ook de Belg Maxime Van Gils (Lotto-Soudal) zal de Vuelta niet uitrijden. De 22-jarige klimmer, aan het begin van dit jaar nog verrassend eindwinnaar van de Saudi Tour, is geveld door corona.

In totaal zijn nu 40 renners voortijdig naar huis gegaan, waarvan 24 door corona.

Etappe van vandaag: zo vlak als maar kan in Spanje, tot de laatste kilometers

De etappe van vandaag is zo vlak als maar kan in Andalusië en dus zijn de sprinters weer bij de pinken. Maar vergis je niet, de finale is niet voor iedereen weggelegd. Die finale begint op 8 kilometer met een klim van anderhalve kilometer à 6,1 procent.

Sprinters die daarna nog in de voorste gelederen zitten, moeten ook nog over heel sterke benen beschikken want in de laatste 500 meter van deze rit loopt de we zelfs 8 procent omhoog. Wie verwachten we voorin? Groenetruidrager Mads Pedersen heeft al laten zien dat hij dit kan. Maar ook mannen als Bryan Coquard, Fred Wright én Danny van Poppel moeten dit goed aankunnen.

Het profiel van de 16de etappe in de Vuelta.

Relatief makkelijke slotweek, maar niet zonder gevaar

In de meeste grote ronden is het gebruikelijk dat de derde week volgepropt is met loodzware etappes. Deze Vuelta is daarop de uitzondering: het hooggebergte doen de renners niet meer aan en ook de slotklimmen deze week zijn niet bijzonder steil.

Maar vergis je niet, de hoogteverschillen en opeenvolgende beklimmingen op woensdag, vrijdag en vooral zaterdag lenen zich wel degelijk voor hinderlagen. Bekijk hieronder de profielen van rit 17 tot en met 21. Het profiel van de etappe van vandaag zullen we zo onder de loep nemen.

  • lavuelta.es
    Het profiel van 17de etappe in de Vuelta.
  • lavuelta.es
    Het profiel van 18de etappe in de Vuelta.
  • lavuelta.es
    Het profiel van 19de etappe in de Vuelta.
  • lavuelta.es
    Het profiel van de 20ste etappe in de Vuelta.
  • lavuelta.es
    Het profiel van de 21ste etappe in de Vuelta, de slotrit naar Madrid.

In de ban van Arensman

België is in de ban van Remco Evenepoel, maar ook Nederland beleefde een geweldige zondag. Terwijl Max Verstappen het mooie weer maakte in Zandvoort, klom Thymen Arensman gewoon naar de zege in de koninginnenrit van de Vuelta. Ook steeg hij met stip naar plek acht in het algemeen klassement, een doel waar hij bijna al afscheid van had genomen na een zonnesteek in de tijdrit naar Alicante.

Arensman blikt terug op koninginnenritzege in Vuelta: 'Het is een ontdekkingsreis'

De truitjes

Rode trui: Remco Evenepoel (QuickStep)

Groene trui: Mads Pedersen (Trek-Segafredo)

Bollentrui: Jay Vine (Alpecin-Deceuninck)

Witte trui: Evenepoel (gedragen door Juan Ayuso, UAE)

Ploegenklassement: UAE

Het algemeen klassement na de 15de etappe van de Vuelta.

Spannende week voor België

Heel België voelt de kriebels al. Voor het eerst sinds Johan De Muynck in de Giro van 1978 kan een zoon van het wielerland bij uitstek weer een grote ronde winnen. Bijna twee weken lang was Remco Evenepoel de beste, maar afgelopen weekend kwamen er - mede door zijn val van donderdag - toch wat scheurtjes in zijn pantser.

De pas 22-jarige Evenepoel bleef opmerkelijk rustig, beperkte de schade en gaat met een voorsprong van 1.34 op Primoz Roglic de laatste week in.

Even terugkijken naar het afgelopen weekend? Dat kan hieronder!

¡Bienvenido de Sanlúcar de Barrameda!

De beslissende derde week van deze Vuelta begint in Sanlúcar de Barrameda, een Andalusisch stadje aan de monding van de rivier Guadalquivir. Vanuit dit stadje lichtte Christoffel Columbus in 1498 de ankers om koers te zetten naar Amerika, zijn derde expeditie naar de West.

Bijna 190 kilometer later is de streep getrokken in Tomares, een buitenwijk van Sevilla dat door de Guadalquivir gescheiden wordt van Sevilla. Tot de verbeelding spreekt die finishplaats niet, tot bij bouwvakkers bij graafwerkzaamheden in 2016 opeens stuitten op een stapel oude vazen. Het bleken zelfs 19 Romeinse amfora's te zien, vol met bronzen en zilveren muntstukken.

Vandaag ligt de zilvervloot van Tomares waarschijnlijk klaar voor een sprinter, die zijn hand niet omdraait voor machtssprint op een hellende strook. Mads Pedersen wrijft zich vast in de handen.

Een van de 19 amfora's vol Romeinse munten, die in 2016 in Tomares ontdekt werden.