liveblog
NOS WielrennenAangepast

Wat een anticlimax: verschroeiende aanval Roglic eindigt op asfalt, Pedersen wint

  • Mads Pedersen wint de16de etappe van de Vuelta is een rit van 189,4 km van Sanlúcar de Barrameda naar Tomares.
  • De koers ontbrandt in de laatste 3 km, waarin Roglic aanvalt en Evenepoel lek rijdt.
  • Met vier sprinters in het wiel is Roglic op weg naar tijdswinst, maar dan komt hij hard ten val.
  • Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje!
liveblog gesloten

¡Hasta mañana!

Op dit moment is nog niet helemaal duidelijk wat de gevolgen zijn van de valpartij van Roglic. Maar het is te hopen dat hij morgen, strijdbaar, aan de start verschijnt. Aan doorzettingsvermogen ontbreekt het niet bij de Sloveen.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot morgen.

Morgen begint ook La Vuelta voor vrouwen

We zouden het haast vergeten, maar morgenavond begint ook de Vuelta voor vrouwen met een ploegentijdrit. De Ceratizit Challenge by La Vuelta, zoals die officieel heet, heeft net als de Tour de France een upgrade gekregen en telt nu vijf etappes.

De Vuelta begint morgen na de 17de etappe van de mannen met een ploegentijdrit van 19,9 kilometer in en rond Marina de Cudeyo bij Santander. Een dag later liggen liefst vijf gecategoriseerde beklimmingen te wachten op de rensters. In de korte en atypische derde rit wordt eigenlijk alleen maar geklommen, maar zijn de laatste 30 kilometer weer relatief vlak. In beide ritten zijn veel scenario's mogelijk.

In de vierde rit zakken de vrouwen pas zuidelijker voor een overgangsrit naar Segovia om zondag de plaatselijke ronden in Madrid af te raffelen. Topfavoriet (en titelverdediger) Annemiek van Vleuten, die dit jaar alle drie de grote ronden op haar naam wil schrijven. Zij zal haar slag moeten slaan in de eerste drie dagen.

Dag van morgen: hele dag op en af, met niet al te steile slotklim

Remco Evenepoel had niet verwacht dat hij vandaag al onder druk gezet zou worden. Eerder woensdag, als de heuvelachtige etappe eindigt op een slotklim van 9,3 kilometer à 5,1 procent naar het Monasterio de Tentudía. Maar of Primoz Roglic fysiek nog in staat zal zijn om aan te vallen na zijn val van vandaag, dat valt te betwijfelen.

lavuelta.es
Het profiel van 17de etappe in de Vuelta.

Lees het wedstrijdverslag en bekijk de samenvatting

Mads Pedersen won, maar alle ogen waren in de laatste meters even op iemand anders gericht. Tientallen meters achter de juichende groenetruidrager lag namelijk Jumbo-Visma-kopman Primoz Roglic ietwat verward op het asfalt, zijn bril schuin op de neus. De finale van de zestiende etappe in de Ronde van Spanje was zeldzaam chaotisch.

Chaotische finish in Vuelta: Evenepoel rijdt lek, Roglic crasht en Pedersen wint

Puntenklassement: Pedersen heeft groen bijna binnen

Mads Pedersen vergroot zijn voorsprong in het puntenklassement met zijn tweede dagzege. Hij heeft nu 220 punten voorsprong op nummer twee Fred Wright. En er zijn nog maar maximaal 230 punten te verdienen deze Vuelta.

NOS
Het puntenklassement na de 16de etappe van de Vuelta.

Voor de volledigheid: toptien van etappe 16

NOS
De toptien van de 16de etappe in de Vuelta.

Schrale troost Roglic: Sloveen loopt 0.08 in op Evenepoel

Na deze chaotische finale had de jury even nodig om alle gevolgen voor het klassement te verwerken. Primoz Roglic wordt geklasseerd in de tijd van de winnaar. Remco Evenepoel krijgt dezelfde tijd als het peloton.

En dat heeft natuurlijk te maken met de driekilometerregel, waarin renners de tijd krijgen van de groep waar ze in zaten op het moment dat het incident (val / lekke band) plaatsvond.

NOS
Het algemeen klassement na de 16de etappe in de Vuelta.

Pedersen draagt zege op aan kersverse vader Kirsch en leeft mee met Roglic

Winnaar Mads Pedersen werd verrast door de aanval van Primoz Roglic, maar reed ernaartoe en kon zo zijn tweede ritzege boeken deze Vuelta. "Ik had Alex Kirsch beloofd dat ik vandaag zou winnen", aldus Pedersen voor de camera van de organisatie. "Hij is gisteren vader geworden van een dochter en kon niet bij de geboorte zijn. Daarom heeft het team keihard gewerkt om hem een tweede cadeautje te geven. Deze zege is voor Alex, zijn vrouw en zijn kindje."

Had Pedersen verwacht dat Primoz Roglic in de laatste kilometers zou aanvallen? "Niet echt, nee. Het was een heel slimme actie, iedereen zat al op de limiet. Ackermann zat meteen in zijn wiel en ik moest veel energie geven om dat gat te dichten. Zijn valpartij heb ik niet meegekregen. Na de finish wilde ik naar hem toe en toen zag ik al zijn wonden. Hij heeft weinig geluk gehad dit jaar, ik hoop dat het meevalt en hij kan blijven strijden om de eindzege."

Getty
Mads Pedersen is de snelste in de sprint van de kopgroep

'Geen breuken voor Roglic, wel veel schaafwonden'

Primoz Roglic zou al bij de dokter zijn geweest en de voorlopige conclusie is dat er niets gebroken is. Maar de schaafwonden op zijn lichaam zijn niet mis.

NOS
De elleboog van Primoz Roglic na zijn val in de laatste meters van de 16de etappe van de Vuelta.

Evenepoel heeft geluk: 'Ik hoop dat het goed gaat met Primoz'

Hachelijke momenten dus voor leider Remco Evenepoel, die in de laatste kilometers lek reed op het moment dat Roglic vooraan aanviel. "Ik reed achteraan lek. Ik zat al niet op de goede plek, want gisteren merkten we bij de verkenning dat de wegen erg glad waren", vertelde hij in het flashinterview na de finish. "Ik was dus wat te voorzichtig, maar net toen we wilden opschuiven reed ik lek. Ik ben blij dat de driekilometerregel bestaat, want anders had ik veel tijd kunnen verliezen. Zeker na die aanval van Primoz, ik hoop dat het goed met hem gaat."

Hield Evenepoel rekening meteen aanval van zijn rivaal in deze sprintersrit? "Eigenlijk wel. We weten dat Roglic heel explosief is en deze finale was gemaakt voor hem. Dat maakt het extra zuur voor hem dat hij valt."

NOS
Remco Evenepoel staat langs de kant van de weg met een lekke achterband.

Wat gebeurde nu met Roglic? Wright weet het ook niet helemaal: 'Niet bewust'

Het is niet helemaal duidelijk wat er nu gebeurde met die val van Roglic. Het lijkt erop of hij het achterwiel raakte van Danny van Poppel of een schouderdustje kreeg van Fred Wright. De Engelsman wist het ook niet helemaal, zo bleek in gesprek met Eurosport na afloop.

"Primoz kwam terugzakken en ik wilde naar voren en ik denk dat daardoor die val kwam. Maar het was niet bewust, uiteraard. Ik was al zo blij dat ik zijn wiel kon houden, want Primoz ging echt zo verschrikkelijk hard. Ik hoop echt dat het goed gaat met hem."

NOS
Primoz Roglic gaat onderuit in de laatste meters van de 16de etappe.

Roglic zwaar gehavend

Primoz Roglic is over de finish gekomen, maar moet nu al minuten bijkomen tegen een hek. Zijn knie, dijbeen en elleboog zijn zwaar gehavend. Kost dit hem de kans op de eindzege? En dat na zo'n geweldige aanval?

NOS
Primoz Roglic zit gedesillusioneerd tegen het hek na de finish van de 16de etappe.

FINISH | PEDERSEN WINT!

De Deen pakt zijn tweede ritzege deze Vuelta. Hij klopt Ackermann en Danny van Poppel in de sprint. Fred Wright wordt derde. En Roglic? Die moet wonden likken. Wat een pech!

100 m | ROGLIC VALT!

Oh nee, Roglic komt ten val!

1,5 km | Roglic met Van Poppel!

Roglic rijdt door met vier sprinters in het wiel: Ackermann, Pedersen, Van Poppel en Wright!

NOS
Primoz Roglic rijdt hard door naar de finish met Ackermann, Pedersen, Van Poppel en Wright in zijn wiel.

2 km | Evenepoel rijdt lek!

Evenepoel staat langs de kant van de weg met een lekke band. Maar het is wel in de laatste drie kilometer.

3 km | Roglic demarreert!

Pascal Ackermann begint met zijn UA-ploegmaten als eerste aan het klimmetje.

En dan demarreert Primoz Roglic!

NOS
Primoz Roglic valt aan in de laatste kilometers, alleen Pascal Ackermann kan zijn wiel houden.

4 km | Nerveus

We zien het gebruikelijke beeld van klassementsploegen en sprintersploegen vooraan.

Het is vreselijk nerveus, als dat maar goed gaat.

6 km | Van Poppel nu al voorin

Danny van Poppel wordt nu al naar voren gereden en rijdt vlak voor Pedersen.

Van Poppel wil vooraan zitten als de groep op een kilometer of drie nog een flink steil stuk voor de wielen krijgen.

8 km | Lekke band voor Groves

Lekke band voor Kaden Groves. De winnaar van de etappe naar Cabo del Gato zal vandaag niet om de zege kunnen sprinten.

12 km | Bask Azurmendi probeert het, maar vergeefs

Vlak nadat zijn ploegmaat Maté is ingerekend, gaat Ibai Azurmendi in de aanval. Hij demarreert vlak voor een kort, maar steil klimmetje.

En daar wordt hij ook weer ingerekend.

15 km | Maté zwaait af met 176 bomen

De vlucht van Maté en Okamika zit er na 176 kilometer nu echt op. Dat betekent dat Maté 176 bomen mag laten planten in zijn geboortestreek. Of beter: 352, want de Vuelta verdubbelt dat totaal.

We gaan op weg naar een sprint.

Interessant statistiekje: Teunissen meeste toptienplekken sinds laatste zege

Van de sprinters die vandaag van start zijn gegaan is Mike Teunissen met afstand de man met de meeste toptienklasseringen sinds zijn laatste zege. Die laatste zege weten we allemaal nog: etappe 1 van de Tour de France van 2019 in Brussel.

Of Teunissen vandaag om de zege kan sprinten is de vraag: vanochtend vertelde hij tegen de collega's van Sporza nog dat de finale waarschijnlijk te lastig is.

Meeste toptienklasseringen sinds laatste zege

top-10 laatste zege
1. Mike Teunissen (Jumbo-Visma) 47 6 juli 2019
2. Davide Cimolai (Cofidis) 27 29 juli 2019
3. Danny van Poppel (Bora) 26 5 oktober 2021
4. Daniel McLay (Arkéa) 23 3 oktober 2020
5. Bryan Coquard (Cofidis) 10 12 februari 2022

TUSSENSPRINT 28 km | Maté wint prestigesprintje, Pedersen pakt punten

De twee koplopers maken er een echte prestigesprint van om de 20 punten en de premie van 500 euro. Okamika gaat als eerste aan, maar Maté wint het sprintje.

Pedersen rijdt rustig naar plek drie en 15 punten. Daarmee zijn ook de bonificatieseconden weg. Was dat de reden dat ook Enric Mas even mee schoof met Pedersen?

Puntenklassement (virtueel)

1. Pedersen (Trek) 299 pnt
2. Wright (Bahrain) 111 pnt
3. Roglic (Jumbo-Visma) 107 pnt

30 km | Op weg naar de tussensprint

Op 28 kilometer van de finish ligt nog een tussensprint, waar Mads Pedersen zich al zo'n beetje kan verzekeren van de groene trui. Zijn voorsprong op Fred Wright is meer dan riant: 173 punten. Na vandaag zijn er nog maximaal 230 punten te behalen, maar dan moet je wel alle tussensprints en etappes winnen.

De 20 en 17 punten bij de tussensprint zullen trouwens naar de koplopers gaan, want die hebben nog altijd 1.02 op het peloton.

EPA
Mads Pedersen onderweg in de 16de etappe van de Vuelta.

40 km | Hoe gaat het eigenlijk met de vluchters?

Met nog een uur koers voor de boeg hebben Luis Ángel Maté en Ander Okamika nog altijd 1.49 voorsprong op het peloton. Reden voor vluchtkoning Okamika om even naar huis te zwaaien.

Kopgroep (2): Luis Àngel Maté (Euskaltel), Ander Okamika (Burgos-BH)
Peloton +1.49

Ondertussen in Sunderland: jonge Belg Bonneu wint in Tour of Britain

Maandag mocht Cees Bol na lange tijd weer eens een ritzege vieren op het podium, na een millimetersprint met Jake Stewart in de Ronde van Groot-Brittannië. Vandaag was het verschil groter, maar niet minder spannend.

De derde etappe werd namelijk gewonnen door de 23-jarige Belg Kamil Bonneu (Sport Vlaanderen), die medevluchters Benjamin Perry (WiV SunGod), Alexander Richardson (Saint Piran) en onze landgenoot Mathijs Paasschens (Bingoal) versloeg.

De rit van Durham naar Sunderland vond plaats in de stromende regen. De vier vluchters speelden desondanks met vuur in de slotkilometers, maar bleven het peloton net voor. Bonneu was de slimste met een late uitval en boekte de grootste zege in zijn loopbaan.

De Nieuw-Zeelander Corbin Strong blijft leider in het klassement.

Vreemd gespuis langs de weg