liveblog
NOS WielrennenAangepast

Arensman wint koninginnenrit in Vuelta • Evenepoel verliest wat terrein op Roglic en Mas

liveblog gesloten

¡Hasta el martes!

Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot dinsdag!

Morgen rustdag, dinsdag verder met sprintersrit

Thymen Arensman krijgt een dag om na te genieten van zijn eerste zege in een grote ronde (en pas zijn tweede WorldTour-zege na de tijdrit in de Ronde van Polen een maand geleden). Maandag is het namelijk rustdag, een dag die renners zullen doorbrengen in Jerez de la Frontera.

Dinsdag begint de beslissende derde week met een buitengewoon vlakke etappe van Sanlúcar de Barrameda naar Tomares, een buitenwijk van Sevilla. We blijven nog even in Andalusië, kortom.

NOS
Het profiel van de 16de etappe in de Vuelta.

Het verhaal van Arensman: geleidelijk naar de top

Thymen Arensman kwam bij wielerliefhebbers in het vizier met zijn tweede plaats in de ronde van de Toekomst van 2018, waar hij als tweede eindigde achter ene Tadej Pogacar. Zijn ontwikkeling verloopt iets geleidelijker dan die van de Sloveen: in het coronajaar 2020 reed hij zijn eerste Vuelta voor Sunweb en viel meteen door in twee succesvolle ontsnappingen mee te glippen.

Daar leerde hij ook wat nodig is om te winnen, iets wat Tim Wellens beide etappes met speels gemak deed.

In de Vuelta van 2021 was de onbevangenheid verdwenen. Wat volgde was een stroeve ronde, met een uitschieter: de derde plaats in de individuele tijdrit op de slotdag in Santiago de Compostela. Voor Arensman was dat wel de bevestiging dat hij tot de top van het tijdritgilde zou kunnen behoren en dus was hij afgelopen winter meer dan ooit op die tijdritfiets te zien.

De Giro van dit jaar reed Arensman in dienst van kopman Romain Bardet, maar toen de Fransman in kansrijke positie moest opgeven verdween ook de focus van Arensman. Hij viel aan op zoek naar een ritzege, soms zelfs tegen zijn zin. Zo belandde hij in de voorlaatste rit met aankomst op de Passo Fedaia naar eigen zeggen per ongeluk in de kopgroep.

Arensman baalt: 'Ik belandde in de kopgroep maar dat was niet de bedoeling'

De wisselwerking tussen de plannen van de ploegleiding en zijn eigen ambities zorgde vaker voor ruis op de lijn. Ook deze Vuelta was dat het geval. Een week geleden zat Arensman namelijk ook in een kansrijke kopgroep, maar liet zich ondanks de voorsprong van ruim 2.30 op het peloton hoofdschuddend terugzakken. Het interview na afloop was veelzeggend. 'We hebben dit samen besloten en dus heb ik me laten terugzakken", zei Arensman keer op keer op keer.

Volgend jaar rijdt Arensman in Britse dienst bij Ineos, de ploeg die hij verkoos boven Jumbo-Visma. Sommigen zeggen dat hij daar bevrijd wordt van de rigide structuren van DSM. Maar wie Arensman vandaag over de streep zag komen, beseft dat hij de ploeg die hem zijn eerste stappen in het profwielrennen liet zetten heel graag dit afscheidscadeau wilde geven.

Arensman maakt belofte waar met sublieme zege in koninginnenrit Ronde van Spanje

Klassement | Arensman achtste

Thymen Arensman komt ook met stip de toptien binnen en nestelt zich op de achtste plaats, vlak achter João Almeida. Dat gaat wel ten koste van de onfortuinlijke Wilco Kelderman, die aan het begin van de rit hard ten val kwam en als 29ste binnen kwam op 10.42 van zijn landgenoot.

Kelderman is nu veertiende in het klassement.

NOS
Het algemeen klassement na de 15de etappe van de Vuelta.

Toptien | Verschillen tussen favorieten klein

NOS
De toptien van de 15de etappe van de Vuelta, de koninginnenrit met aankomst in de Sierra Nevada.

Thymen Arensman win de koninginnenrit in de Vuelta! Remco Evenepoel ziet rivalen Roglic (0.15) en Mas (0.36) dichterbij komen, maar zal tevreden zijn.

Laatste kilometer van Arensman in koninginnenrit

Etappezege voor Arensman in koninginnenrit Ronde van Spanje

Arensman: 'Koninginnenrit in Vuelta, kan het niet geloven'

"Ik kan het niet geloven", stamelde de welbespraakte voormalig geschiedenisstudent Arensman na afloop. "Iedereen had het over deze rit in de Sierra Nevada, op hoogte. toen ik alleen was hoorde ik mijn ploegleider Matt Winston in mijn oortje. Ik dacht alleen maar: 'Duw meer dan 400 watts!'. En het lukte."

Precies een week geleden moest Arensman zich nog tegen zijn zin laten terugzakken uit een veelbelovende kopgroep, maar vandaag was daar geen sprake van. Arensman spaarde zich niet en sloeg toe op de slotklim. Op de streep wees hij zelfs dankbaar naar de sponsor op zijn shirt, bij wijze van afscheidscadeau. Volgend jaar rijdt Arensman voor Ineos.

Zijn status zal na vandaag zeker anders zijn. "Het leek of Marc Soler op me wachtte en ik dacht, hij is zo'n grote renner. Maar toen hij brak hij toch. Ongelooflijk."

Arensman kan zege zelf nauwelijks geloven: 'De koninginnenrit in de Vuelta!'

Wedstrijdverslag: Arensman maakt belofte waar in koninginnenrit!

Thymen Arensman heeft de vijftiende etappe in de Vuelta a España op zijn naam geschreven. In de koninginnenrit over 142,6 kilometer naar Alto de la Hoya in de Sierra Nevada ontsnapte de Nederlander op ruim zes kilometer voor de meet en reed hij solo naar de streep.

FINISH | Roglic pakt 15 tellen terug op Evenepoel

Roglic is in de laatste kilometer toch nog weggereden bij Evenepoel en snoept aan de streep weer een seconde of vijftien af van zijn achterstand.

Ook Mas doet goede zaken.

Maar de beste zaken vandaag zijn gedaan door Thymen Arensman!

FINISH | ARENSMAN WINT!

Thymen Arensman slaat de handen voor de ogen en komt juichend over de streep! Hij wint de koninginnenrit!

1,3 km | Arensman gaat winnen!

Lopez en Mas zijn een beetje aan het ruziën en dat is natuurlijk in het voordeel van Arensman! Hij gaat het halen! De koninginnenrit in de Vuelta!

2 km | Arensman, wat doe je?!

Zijn achtervolgers komen nauwelijks dichter bij de 22-jarige Arensman.

Lopez, Mas en Vine zijn nu de eerste achtervolgers op 1.18.

3,5 km | Arensman loopt uit!

Arensman verliest niets in de laatste kilometer met de wind in de rug. Kan hij hier voor een heel bijzondere ritzege zorgen?

Koploper: Arensman

Achtervolgers +1.27: Mas, Lopez, Meintjes, Hindley

Evenepoel, Roglic, O'Connor +1.52.

Ayuso +2.12

4,5 km | Arensman heeft een aardig gaatje!

Het ziet er best goed uit voor Arensman, die nog altijd 1.18 heeft op Mas en López. Van zijn medevluchters heeft hij niets te vrezen, want die worden nu ingerekend door Mas en Lopez.

En Roglic, Evenepoel en O'Connor zitten ook niet ver daarachter: 1.50 van Arensman.

NOS
Thymen Arensman geeft alles op kop in de koninginnenrit van de Vuelta.

8 km | Arensman demarreert!

Arensman demarreert! De jonge Nederlander rijdt weg uit de kopgroep en gaat op weg naar Soler! Hij kan hem al zien! Nog maar 0.20!

NOS
Thymen Arensman demareert en gaat op weg naar koploper Soler.

9 km | Mas demarreert en rijdt naar López, Roglic pokert

En nu gaat ook Enric Mas ervandoor. Roglic wacht rustig af en laat Evenepoel het gat dichten. Maar of dat lukt?

Mas is intussen op weg naar López, die hulp heeft gekregen van de wachtende De la Cruz.

10 km | Aanval Superman López!

Daar gaat de winnaar van deze etappe in 2017: Miguel Ángel López! De Colombiaanse 'Superman' is bijna op 1.800 meter en dat is voor hem het sein om aan te vallen.

NOS
Miguel Ángel López ontsnapt uit de groep met favorieten.

12 km | Ook Almeida keert terug bij Ayuso en Rodriguez

Hoe kan het ook anders: ook João Almeida rijdt in eigen tempo terug naar ploeggenoot Ayuso, Rodriguez en Carapaz.

Vooraan is hun ploegmaat Marc Soler weer bezig aan een sterk staaltje: hij heeft 0.49 op Arensman en co en 2.13 op Evenepoel, Roglic, Mas, López en O'Connor.

13 km | Ayuso komt bij Rodriguez, die hulp krijgt van Carapaz

Juan Ayuso komt bij Carlos Rodriguez, zo'n 0.25 achter het groepje favorieten. Daar zien we Evenepoel, Roglic, Mas, López en O'Connor. En kijk nou: ze krijgen hulp van Carapaz, die zich laat terugzakken uit de kopgroep.

15 km | Roglic houdt kruit droog

Primoz Roglic rijdt nu al een tijdje in laatste gelid van de groep met favorieten en laat het kopwerk aan Evenepoel. Maar de Sloveen oogt prima. Zint Roglic op een coup als we boven de 2.000 meter komen?

NOS
Het profiel van de Alto Hoya de la Mora, de slotklim van de koninginnenrit in de Vuelta.

16 km | Soler loopt iets uit

We zien Thymen Arensman vaak aan kop van de groep achtervolgers op Marc Soler, maar die loopt toch een klein beetje uit: 0.40 heeft hij op Arensman, Urán, Mäder, Hindley, Meintjes en De la Cruz.

17 km | Ayuso bijna terug

Juan Ayuso ziet de favorieten voor zich rijden en lijkt te gaan terugkeren. De zwaarste kilometers van deze slotklim zitten er zometeen op en dan vlakt het iets af. Hoewel, dat afvlakken is zeer relatief.

NOS
Juan Ayuso is aan het terugkeren naar de groep met favorieten.

18 km | Ayuso knokt zich terug naar groep-Evenepoel

Ayuso knokt en knokt en rekent nu Landa en Taaramäe, die de favorieten hebben moeten laten gaan, in.

De Spanjaard rijdt nog wel voor ploeggenoot Almeida.

Koploper: Soler (UAE)

Achtervolgers (9): Vine (Alpecin), Arensman (DSM), De la Cruz (Astana), Mäder (Bahrain), Hindley (Bora), Urán (EF), Reichenbach (Groupama-FDJ), Carapaz (Ineos), Meintjes (Intermarché).

Groep Roglic/Evenepoel (7) +2.40: Evenepoel (QuickStep), Roglic (Jumbo), Mas (Movistar), López (Astana), Rodriguez, Geoghegan Hart (Ineos), O'Connor (AG2R)

19 km | Arensman houdt knap stand

Arensman houdt trouwens stand in de kopgroep, 0.39 achter Soler.

Koploper: Soler (UAE)

Achtervolgers (9): Vine (Alpecin), Arensman (DSM), De la Cruz (Astana), Mäder (Bahrain), Hindley (Bora), Urán (EF), Reichenbach (Groupama-FDJ), Carapaz (Ineos), Meintjes (Intermarché).

Groep Roglic/Evenepoel +2.59: Evenepoel (QuickStep), Roglic (Jumbo), Mas (Movistar), López (Astana), Rodriguez, Geoghegan Hart (Ineos), O'Connor (AG2R), Landa (Bahrain), Taaramäe (Intermarché)

19 km | Ayuso, Almeida en Kelderman kunnen niet mee

Wie zijn gelost? Ayuso, Almeida en Kelderman kunnen het tempo niet volgen, maar rijden ook niet heel ver achter de favorieten.

Daar is Rodriguez net weer aangesloten trouwens.

20 km | Nog zes man over

De tempoversnelling van Oomen heeft er wel voor gezorgd dat de groep met favorieten uiteen is gespat, inclusief zijn eigen ploeg.

Roglic, Evenepoel, O'Connor, Mas en López kunnen mee. En ook Harper is sterk, hij meldt zich bij kopman Roglic.

21 km | Bommetje van Oomen

Tegenslag voor Evenepoel, want Fausto Masnada mist een bocht.

Intussen rijdt Oomen veel te hard voor de rest en peoft zo weg bij de favorieten.

Dat kan niet de bedoeling zijn. Dat is het ook niet, want nu staat Oomen stil.

21 km | Soler valt aan bij begin moordende slotklim

De steile kilometers van de moordend lange slotklim zijn begonnen en dan zien we een aanval van de eerder geloste Marc Soler.

Louis Vervaeke lost intussen en wacht met flink wat bidonnen op zijn kopman Remco Evenepoel.

23 km | Oomen en Dennis maken tempo voor Roglic

Kijk, het masterplan van Jumbo-Visma kan in werking worden gesteld.

Sam Oomen en Rohan Dennis hebben zich laten terugzakken en gaan op kop rijden van het peloton.

Daar heeft Roglic nu nog vier helpers, Evenepoel staat onder druk.

27 km | Gesink houdt tempo hoog, toch ontsnapt Geoghegan Hart

Robert Gesink houdt het tempo hoog in het peloton als de weg omhoog loopt, maar de echte slotklim nog moet beginnen. Hij kan niet voorkomen dat Tao Geoghegan Hart er in zijn eentje vandoor gaat. De voormalig Giro-winnaar is 9de in het klassement op 6.56 van Evenepoel.

Vooraan zit ook nog zijn ploeggenoot Richard Carapaz in de groep met Thymen Arensman. Die groep heeft Vine en Craddock weer ingerekend en ook van achteren zijn er wat mannen teruggekomen.

Koplopers (2): Vine (Alpecin), Craddock (BikeExchange), Arensman (DSM), De la Cruz (Astana), Mäder (Bahrain), Hindley (Bora), Urán (EF), Reichenbach (Groupama-FDJ), Carapaz (Ineos), Meintjes (Intermarché), Soler (UAE), Vervaeke (QuickStep).

Peloton +3.42