liveblog
NOS NieuwsAangepast

Horner prijst Verstappen • Mercedes: 'Hebben Ferrari's in zicht' • Circuitdirecteur: 'Droomuitslag'

liveblog gesloten

Bedankt!

We houden ermee op hier in Zandvoort! Het was een gedenkwaardig raceweekend, waarin Max Verstappen zijn vierde zege op rij pakte in de Formule 1.

Bedankt voor het volgen van alle gebeurtenissen de afgelopen drie dagen. Het Formule 1-circus verplaatst zich naar Italië voor de GP op het circuit van Monza.

Volgende week zondag zijn we er weer met een liveblog, tot dan!

Hamilton en Russell positief na race in Zandvoort: 'Hebben die Ferrari's in zicht'

Even leek Mercedes de winst te kunnen pakken in Zandvoort. Even maar. Toch geeft de GP van Nederland Mercedes hoop, in een stroef seizoen.

George Russell eindigde als tweede en is te spreken over de progressie die zijn team maakt. "We hebben die Ferrari's in zicht."

Lewis Hamilton analyseerde achteraf wat er nou precies gebeurde nadat de safety car het circuit op was gekomen. "Ik wist niet dat Verstappen was gestopt. Het was pijnlijk om het zo door mijn vingers te zien glippen."

Hamilton kon zich niet inhouden toen het misging en hij ook nog werd ingehaald door teamgenoot Russell. "Ik heb spijt wat ik zei over de boordradio." Al met al kijkt Hamilton positief terug op de racedag. "We waren heel on-point als team vandaag."

Verstappen laat Zandvoort juichen: 'Na moeilijke race is de voldoening groter'

De concurrentie kwam uit een andere hoek dan verwacht, maar het lijkt voor Max Verstappen allemaal niet uit te maken dit seizoen. Wie er ook in zijn buurt komt, wie hem ook bedreigt, Red Bull Racing heeft een passend antwoord. Ook op Zandvoort.

"Het was geen gemakkelijke race, maar de voldoening is ook groter", zegt Verstappen, opnieuw winnaar van zijn thuisrace. "Ik heb er dit jaar harder voor moeten werken."

ANP
Verstappen viert zijn zege op Zandvoort

Sainz over mislukte GP in Zandvoort: 'Als wat mis kon gaan, ging mis'

Carlos Sainz heeft wel eens een lekkerdere racedag gehad. "We begonnen op P3, we eindigen op P8, alles dat mis kon gaan, ging mis", analyseerde de Ferrari-coureur na afloop.

De zondagmiddag van Ferrari in Zandvoort zat vol foutjes. "We zullen moeten blijven analyseren en verbeteren. Want we maken nog steeds veel fouten en dat kost ons punten."

Sainz over mislukte GP in Zandvoort: 'Als wat mis kon gaan, ging mis'

Horner prijst Verstappen om presteren onder druk: 'Fenomenaal'

Christian Horner was onder de indruk van hoe rustig Verstappen bleef dit weekend. "Met de verwachtingen van dit publiek was het een grootse prestatie", zei de Red Bull-teambaas na afloop van de gewonnen race.

Het was een tactische race, beaamde Horner. "De safety cars zorgden voor een paar zeer ingewikkelde scenario's, vooral op het einde." Toch maakte de Brit zich niet druk in de finale. "Het was Max versus Lewis, en toen was er eigenlijk maar één uitkomst mogelijk."

Horner prijst Verstappen om presteren onder druk: 'Fenomenaal'

Circuitdirecteur heeft niets te klagen na 'droomuitslag'

Directeur Robert van Overdijk van het circuit van Zandvoort had na de tweede overwinning van Max Verstappen in de Dutch GP niets te klagen. "Een droomuitslag. Dit is waar je vooraf op hoopt en voor tekent, maar niet op rekent", zei Van Overdijk.

"Als je vandaag niet kan lachen, dan gaat er iets niet goed met je. Het was een geweldig feest en voor zover ik weet heeft iedereen zich prima gedragen", aldus de circuitdirecteur.

"Ik kan eigenlijk niets negatiefs verzinnen over dit weekend. De rookbommen die zaterdag tijdens de kwalificatie werden afgestoken en op de baan gegooid, zijn wel een van de vele evaluatiepunten. We hebben nog zoveel te wensen over voor volgend jaar. Ik maak me geen zorgen dat we dan minimaal een even goede, zo niet een betere, editie drie kunnen neerzetten."

Verstappen gaat dieper in op raceplan: 'Zijn rustig gebleven'

Verstappen reageert op zijn winst in de GP van Nederland. Op het circuit van Zandvoort moest zijn team wegens safety cars improviseren, maar dat ging uitstekend.

"Het zag er toen we de zachte banden erop zaten weer goed uit. Daarna ging ik er zo snel mogelijk langs bij Hamilton om die race te winnen."

Verstappen over tumult met safety car en bandenstrategie: 'Team bleef weer rustig'

Leclerc legt zich neer bij dominantie Verstappen: 'Hij was te snel vandaag'

Charles Leclerc toonde zich na zijn derde plaats realistisch. Maar ondanks de grote achterstand op Verstappen weigert hij de hoop op de wereldtitel op te geven "zoals ik al eerder zei op Spa, ik blijf het van race naar race benaderen".

Leclerc legt zich neer bij dominantie Verstappen: 'Hij was te snel vandaag'

Ook feest in Zandvoortse straten

Ook inwoners van Zandvoort die niet bij de race waren, vieren feest.

NOS/Hasan Coşkun

Het feest van Verstappen in beeld

 • AFP
  Verstappen wordt gefeliciteerd door zijn vriendin Kelly
 • AFP
  De monteurs van de Nederlander vieren het feestje mee
 • ANP
 • ANP
  Verstappen wint op Zandvoort
 • ANP
  Verstappen viert zijn zege op Zandvoort
 • Reuters

Racedag voorbij, maar deel fans blijft zitten

Direct na de podiumceremonie verlaten toeschouwers massaal het circuit, maar een deel kiest er ook voor om te blijven. Bij het circuit zijn tot 20.15 uur nog optredens van Kris Kross Amsterdam en Lucas & Steve.

Russell tevreden met tweede plaats, bedankt Nederlandse fans

George Russell is blij met zijn tweede plaats. "Het is fijn om auto's van drie teams op het podium te zien."

Zijn teamgenoot Lewis Hamilton kwam uiteindelijk door (virtuele) safety cars op ongelukkige momenten niet tot een podiumplaats. "We waren heel snel, maar het teamresultaat valt tegen", zegt Russell.

Hij bedankt de Nederlandse fans voor hun "ongelofelijke ontvangst". De fans reageren met een groot applaus.

Russell: 'Fijn om auto's van drie teams op het podium te zien'

De WK-stand, die er nu nóg beter uit ziet voor Verstappen

NOS
De nieuwe stand in het WK

Verstappen: 'Moesten er voor strijden'

Verstappen was dolblij met zijn zege van de GP in Zandvoort, waar hij keihard voor moest knokken. "Het was echt geen gemakkelijke race, we moesten echt strijden. Door de safety cars stonden we voor een paar lastige beslissingen, maar dat hebben we uiteindelijk goed gedaan."

De regerend wereldkampioen, die vandaag zijn tiende GP van het seizoen won, genoot van het publiek. "Het is altijd speciaal om je thuisrace te winnen, zeker omdat ik er zo hard voor moest werken. Geweldig dat er zoveel fans waren, trots om Nederlander te zijn."

Verstappen wint Zandvoort opnieuw: 'Moest er harder voor werken dan vorig jaar'

En daar is de oranje rook!

De hele baan is gehuld in oranje rook. Hoewel het eigenlijk niet mag, steken fans massaal hun rookfakkels aan. Het geluid dat van de tribunes komt is oorverdovend.

GP van Nederland 72/72 | Verstappen wint op Zandvoort!

De zege is een feit. Na een spannende race, die mede beslist werd door safety cars, komt hij ruim voor Russell over de streep.

"We hebben de juiste beslissingen genomen vandaag!", aldus Verstappen op de boordradio.

GP van Nederland 70/72 | Verstappen kan zege al ruiken

Een overwinning op Zandvoort komt steeds dichterbij voor Verstappen. Hij rijdt op bijna 4 seconden van achtervolger Russell.

GP van Nederland 69/72 | Tijdstraf Sainz

Sainz van Ferrari krijgt een tijdstraf van 5 seconden. In de pitstraat hinderde hij Alonso. Hij rijdt nu op de vijfde plaats.

Hamilton woedend op team: ‘Jullie hebben mij benadeeld'

"Ik kan niet geloven dat jullie mij zo hebben benadeeld", zegt Hamilton over de boordradio met een aantal scheldwoorden. Op zijn medium banden is hij een prooi voor alle coureurs op de zachte banden.

Hij leek op weg naar een mogelijke overwinning op zijn harde banden, maar ziet zijn podiumkansen nu in rook opgaan.

GP van Nederland 66/72 | Ook Leclerc langs Hamilton

Leclerc van Ferrari gaat langs Hamilton, die steeds meer snelheid verliest. Russell rijdt op 3 seconden van nummer één Verstappen.

De topdrie:

1. Verstappen
2. Russell
3. Leclerc

GP van Nederland 64/72 | Russell haalt Hamilton in

Russell gaat voorbij aan Hamilton, die razend is dat zijn teamgenoot aan hem voorbij gaat.

GP van Nederland 61/72 | Verstappen erlangs!

En meteen knalt Verstappen voorbij Hamilton. Dit ging wel erg snel, Hamilton hoopte toch te profiteren van de safety car.

Voor Verstappen is het nu een zaak van volhouden en uitrijden.

GP van Nederland 60/72 | We gaan weer racen

De safety car is weg. Hamilton rijdt voorop op zijn mediums, met Verstappen op de zachte band erachter.

Deze fans wacht een spectaculair slot

AFP

GP van Nederland 59/72 | Verstappen op P2

Bij Mercedes was er wat twijfel over de strategie. Verstappen rijdt nu voor Russell en achter Hamilton, maar met zijn zachte banden staat hij er niet slecht voor.

We gaan zo als de safety car weg is weer racen.

GP van Nederland 56/72 | Safety car: spannende strijd wacht

Een safety car na het uitvallen van Bottas. Red Bull zet Verstappen op de zachte band en hij komt na de pit uit op P3 achter Hamilton en Russell.

GP van Nederland 55/72 | Bottas staat stil op de weg

Plots komt Bottas midden op de baan tot stilstand. Er is een gele vlag.

Uitgelegd: Uitvallen van Tsunoda werkte optimaal voor Verstappen

Verstappen heeft maximaal geprofiteerd van het uitvallen van Tsunoda. Doordat de auto van de Japanner moest worden weggehaald, was er een virtual safety car. Dat betekende dat alle rijders langzamer moesten rijden.

Voor Verstappen zorgde dat ervoor dat hij met een pitstop veel minder tijd verloor dan als er met de gebruikelijke snelheid gereden zou worden. Zo kon hij toch voor Hamilton de baan op komen, die hem op de harde band met rasse schreden aan het naderen was.