liveblog
NOS WielrennenAangepast

Oppermachtige Pedersen wint, positieve Ayuso rijdt door, Evenepoel zonder zorgen

liveblog gesloten

Etappe 14 live op NPO 1 en NOS.nl

We houden ermee op hier in Montilla. De veertiende etappe is morgen live te zien bij de NOS, op NPO 1, NOS.n. En dat komt goed uit, want de bergetappe zou weleens vuurwerk kunnen opleveren. De rit voert over 160,3 kilometer van Montoro naar Sierra de la Pandera.

Fun fact: Montoro is de plek in Spanje waar vorig jaar augustus met 47,1 graden de hoogste temperatuur sinds het begin van de metingen in Spanje werd bereikt. Maar geen zorgen: volgens de Spaanse Gerrit Hiemstra wordt het morgen slechts 33 graden.

De etappe begint nog relatief rustig en vlak, maar in de tweede helft treffen de renners achtereenvolgens een beklimming van de derde, de tweede en de eerste categorie aan.

De start is om 13.05 uur, de uitzending op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app begint om 15.40 uur.

vuelta.es
Het profiel van de veertiende etappe van de Vuelta

Het algemeen klassement

Er is niets veranderd.

NOS

Uitslag dertiende etappe

Op een rijtje: de uitslag van de dertiende etappe van de Vuelta. Mads Pedersen wint, Danny van Poppel wordt vijfde.

NOS

PEDERSEN WINT DERTIENDE ETAPPE

Mads Pedersen is de sterkste in de sprint en wint de dertiende etappe!

Ackermann ging van ver aan, maar wordt op het laatst overtuigend voorbijgereden door de Deen.

Coquard komt op gepaste afstand als tweede over de finish, voor Ackermann, Wright en Van Poppel.

Getty
Mads Pedersen zegeviert in zijn groene trui in de dertiende etappe

2 km - We zijn er bijna

De voorlaatste kilometer is nog vlak, de laatste kilometer gaat flink omhoog. De sprinttreintjes zijn aan het dringen aan de kop van het peloton.

5 km - Montilla in zicht

Montilla is in zicht. Komt er nog een aanval van een dappere renner? Of wordt het gewoon sprinten geblazen?

We noemen nog een keer de voornaamste kanshebbers bij een mogelijke massasprint: Danny van Poppel, Kaden Groves, Tim Mellier, Bryan Coquard en Mads Pedersen. En met zo'n sprint bergop moeten we Primoz Roglic natuurlijk ook niet vergeten.

9 km - Ook Okamika en Bou opgeslokt

Ook Okamika en Bou zijn gegrepen door het peloton, niet heel verrassend nieuws.

Het complete peloton stormt nu af op de finish in Montilla, waar de laatste 700 meter verraderlijk omhoog gaan.

14 km - Van den Berg is er klaar mee

Van den Berg houdt het voor gezien in de kopgroep en laat zich afzakken naar het peloton.

Okamika en Bou blijven over, met niet meer dan 10 seconden voorsprong. Bou 'wint' dan ook de tussensprint, voor Okamika en nog net Van den Berg. Pedersen is de snelste van het peloton.

22 km - Het gaat nu hard

Nog maar 40 seconden is er over van de voorsprong van het trio-Julius van den Berg. Zou het peloton het gat al willen dichtrijden voor de tussensprint, straks in Espejo, 14 kilometer voor de finish? Of mag de kopgroep nog even bungelen?

De kopgroep: Julius van den Berg (Ned/EF), Ander Okamika (Spa/Burgos), Joan Bou (Spa/Euskaltel)

36 km - Voorsprong trio-Van den Berg slinkt

Met nog een klein uur te fietsen is de voorsprong van het trio-Van den Berg toch aan het slinken. Minder dan 2 minuten hebben Van den Berg, Okamika en Bou nog. De kans op een massasprint groeit zienderogen.

45 km - Bora meldt zich voor Danny van Poppel

Ook de Bora-Hansgrohe-ploeg bemoeit zich nu met het tempo aan de kop van het peloton. Bora-sprinter Bennett heeft de Vuelta al verlaten, maar er liggen misschien kansen voor Danny van Poppel, die in etappe 11 nog tweede werd. En ook de truitjes van Alpecin (de ploeg van Merlier) herkennen we vooraan.

De voorsprong van de kopgroep met Van den Berg schommelt nog altijd rond 2.45. De weg is Spaans vlak maar gaat dus wel flink op en neer.

De kopgroep: Julius van den Berg (Ned/EF), Ander Okamika (Spa/Burgos), Joan Bou (Spa/Euskaltel)

Lavuelta.es
Het profiel van de dertiende etappe van de Vuelta

Ondertussen in de Ladies Tour: etappezege voor Markus

Riejanne Markus heeft de vierde rit in de Simac Ladies Tour gewonnen. De renster van Jumbo-Visma kwam na 135 kilometer over glooiend terrein solo over de meet in Landgraaf. Lorena Wiebes werd tweede en bleef de leidster in het klassement.

Kirstie van Haaften ging al vroeg op avontuur en kreeg later gezelschap van Julie Van de Velde en Anna Henderson. De Belgische en de Britse reden weg bij Van Haaften, maar werden op 9 kilometer van de eindstreep teruggepakt door de favorietengroep.

Markus reed met nog 3 kilometer te gaan weg en sloeg al gauw een flink gat. Ze boekte haar eerste zege sinds de wedstrijd om de nationale titel. Wiebes, die de eerste twee ritten won, gaf 0.14 toe op Markus.

67 km - Guernalec stapt af

Nieuws uit de Vuelta: Thibault Guernalec is afgestapt. De Franse renner van Arkéa-Samsic was betrokken bij een valpartij en heeft opgegeven.

Het trio-Van den Berg heeft nog altijd ruim 3 minuten voorsprong op het peloton, waar Julien Bernard (Trek), Thomas Champion (Cofidis) en Luke Durbridge (BikeExchange) het tempo bepalen.

92 km - Wachten op de massasprint?

Er is niks veranderd in de koers. Het trio-Van den Berg heeft 2.20 voorsprong op het peloton, dat het zo prima vindt en gecontroleerd doorfietst, in afwachting van een gewenste massasprint in Montilla.

Stel dat het op sprinten aankomt, op wie moeten we dan letten? Op Danny van Poppel misschien wel, mits hij een lead-out van het kaliber Danny van Poppel heeft. Andere namen: Kaden Groves, Tim Mellier en Bryan Coquard. En laten we Mads Pedersen niet vergeten.

De kopgroep: Julius van den Berg (Ned/EF), Ander Okamika (Spa/Burgos), Joan Bou (Spa/Euskaltel)

EPA
De kopgroep in de dertiende etappe van de Vuelta, met Julius van den Berg

110 km - Trio met bekende namen

De voorsprong van de drie koplopers is weer ietsje teruggelopen, naar ruim 2 minuten. Het is zeker niet de eerste keer dat de leden van het trio op kop zich laten zien in de Vuelta.

Julius van den Berg zat al in de vlucht in de tweede en derde etappe en veroverde in Nederland ook de bolletjestrui. Ander Okamika zat in de derde en vierde etappe al eens in de ontsnapping en Bou zagen we van voren in de vierde rit en enkele dagen geleden in de etappe naar Cabo de Gata.

Van den Berg is de enige van het trio met een profzege op zak: de 25-jarige Purmerender won vorig jaar de zevende etappe van de Ronde van Polen.

EPA
Julius van den Berg wint de zevende etappe van de Ronde van Polen, voor Alexis Renard

Evenepoel zet vraagtekens bij doorrijden Ayuso

Vanochtend hoorden we het opvallende nieuws dat Juan Ayuso positief heeft getest op corona, maar toch van start is gegaan omdat er, volgens zijn teamarts, "weinig kans op besmetting is".

Rodetruidrager Remco Evenepoel reageerde op het nieuws bij onze collega's van Sporza: "Wat ik van de situatie van Ayuso vind? Riskant. Ik ga goed ver weg van hem staan aan de start."

128 km - Overzichtelijke situatie

Het is een uiterst overzichtelijke situatie in deze typische sprintersetappe. De kopgroep met Van den Berg, Okamika en Bou heeft al een tijdje tegen de 3 minuten voorsprong op het peloton.

De kopgroep: Julius van den Berg (Ned/EF), Ander Okamika (Spa/Burgos), Joan Bou (Spa/Euskaltel)

Lavuelta.es
Het profiel van de dertiende etappe van de Vuelta

Evenepoel: 'Lekker geslapen'

Het was gisteren even schrikken voor Remco Evenepoel toen hij tijdens de twaalfde etappe onderuit ging. Een gescheurde broek en een flinke schaafwond op zijn been waren het gevolg, maar de Belg toonde zich uiteindelijk weer de sterkste van de klassementsrenners en zijn rode trui kwam niet in gevaar.

"Alles is goed, ik heb heel lekker geslapen dus ik denk dat alles wel redelijk oké is", zei de rodetruidrager vanochtend voor de start. "Mijn verwondingen lijken al goed geheeld. Ik hoop dat het vandaag een gecontroleerde race en een normale sprintetappe wordt, net als twee dagen geleden."

NOS
Remco Evenepoel stond in de twaalfde etappe na een val ineens naast zijn fiets

155 km - Van den Berg niet voor het eerst

In het peloton maken Trek, BikeExhange en Cofidis tempo. De voorsprong van de groep-Van den Berg blijft daardoor vooralsnog rond de 2,5 minuut hangen.

De Nederlandse oud-bolletjestruidrager was in de derde en vierde etappe ook al aanwezig in de vlucht van de dag. Zou driemaal scheepsrecht zijn?

De kopgroep: Julius van den Berg (Ned/EF), Ander Okamika (Spa/Burgos), Joan Bou (Spa/Euskaltel)

161 km - Meteen drie man weg

Meteen na de start gaan drie renners op avontuur en ze pakken meteen al 2 minuten.

Leuk: een van de drie is Julius van den Berg, de Nederlander van EF die de eerste bergtrui veroverde. Ander Okamika en Joan Bou zijn de andere twee.

AFP
Het peloton rijdt over de iconische brug in Ronda

START!

De 147 overgebleven renners zijn begonnen aan de opwarmkilometers van de dertiende etappe. Ook de positief geteste Ayuso zit dus op de fiets.

Coronaleed: Ayuso test positief, maar rijdt toch door

Opvallend nieuws uit de ziekenboeg vandaag: Juan Ayuso, de jonge Spanjaard van UAE Emirates, heeft vanochtend positief getest op het coronavirus. Maar de nummer vijf in het algemeen klassement stapt vandaag toch weer op.

"Juan is asymptomatisch en uit analyse van zijn PCR-test blijkt dat er weinig kans is op besmetting", zegt UAE-teamarts Adrian Rotunno. Hij verwijst naar soortgelijke gevallen in de Tour de France en zegt dat het besluit om door te gaan is genomen in overleg met de medische instanties, de Vuelta-organisatie en de UCI.

Tijdens de Tour gebeurde hetzelfde met Rafal Majka, die halverwege de ronde ook positief testte maar blijkbaar ook slechts een laag gevaar voor infectie had.

De afgelopen dagen hebben veel renners al na een positieve test de Vuelta moeten verlaten, onder wie klassementsrenners Simon Yates en Pavel Sivakov en de Nederlanders Daan Hoole, Wout Poels en Boy van Poppel.

Waarheen leidt de weg?

De rit van Ronda naar Montilla over 168,4 kilometer lijkt vooral leuk voor de sprinters, de punchers of een fortuinlijke vlucht van de dag. Er liggen in ieder geval geen bergen van formaat op het parcours.

Maar, zoals altijd in Spanje, het hobbelt wel de hele dag op en neer. De laatste 700 meter lopen ook nog eens tot 5 procent omhoog, dus dat wordt nog interessant bij een mogelijke sprint.

Lavuelta.es
Het profiel van de dertiende etappe van de Vuelta

De stand van zaken en de truitjes

Remco Evenepoel kende gisteren totaal geen problemen en de jonge Belg staat nog fier aan de leiding.

Rode trui: Remco Evenepoel (QuickStep)

Groene trui: Mads Pedersen (Trek-Segafredo)

Bolletjestrui: Jay Vine (Alpecin-Deceuninck)

Witte trui: Evenepoel (gedragen door Juan Ayuso, UAE)

NOS

Hoe ging het gisteren in de Vuelta?

Het venijn zat in de staart tijdens de twaalfde etappe, met een klim van 19 kilometer en een gemiddelde stijging van 6,7 procent. Uiteindelijk bleek Richard Carapaz over de beste benen te beschikken.

De Ecuadoraan was Wilco Kelderman net te snel af. De Nederlander maakte wel een sprong in het klassement en staat nu zesde, op 6.28 van de rode trui van Remco Evenepoel.

Carapaz toont zich de sterkste in twaalfde etappe Vuelta

Bienvenidos desde Ronda!

Ronda, in de provincie Málaga, is vooral bekend om de iconische Puente Nuevo, de 'Nieuwe Brug' die al meer dan twee eeuwen oud is. In juni werd er nog een modeshow van Agatha Ruiz de la Prada gelopen op de brug.

Maar vandaag is in Ronda de start van de dertiende etappe van de Ronde van Spanje, een rit over 168,4 kilometer naar Montilla. Een rit voor sprinters, punchers of vluchters, maar zeker niet voor de klassementsrenners, zo lijkt het.

De start is rond 13.15 uur, de finish maar weer eens rond 17.30 uur.

AFP
De beroemde brug in Ronda was in juni de catwalk van een modeshow van Agatha Ruiz de la Prada