liveblog
NOS WielrennenAangepast

Carapaz wint twaalfde etappe, Kelderman tweede • Geen zorgen voor Evenepoel

  • Etappe 12 voerde over 192,7 km van Salobreña naar Peñas Blancas
  • Met een lange aanloop en een heftige slotklim
  • Carapaz wint de etappe, Kelderman tweede
  • Evenepoel houdt rood, Kelderman nu zesde
  • Samenvatting: om 18.45 uur in het Sportjournaal en op NOS.nl
  • Automatisch updates ontvangen op je smartphone? Druk op het belletje!
liveblog gesloten

Tot morgen in Ronda!

Dat was nog best een opwindende etappe, ondanks de lange aanloop. Morgen trekt het Vuelta-peloton verder in de dertiende etappe, van Ronda naar Montilla over 168,4 kilometer.

Het zou weleens een etappe voor de sprinters kunnen worden, aangezien er geen bergen van formaat op het parcours liggen. Maar, zoals altijd in Spanje, het hobbelt wel de hele dag op en neer.

De start is om 13.15 uur en met ons liveblog zijn we er weer de hele dag bij. Tot morgen!

Lavuelta.es
Het profiel van de dertiende etappe van de Vuelta

Het algemeen klassement: Kelderman naar plek 6

Remco Evenepoel staat nog altijd ruim aan de leiding in de Vuelta. Wilco Kelderman zal balen van zijn tweede plek in de twaalfde etappe, maar staat nu wel zesde in het algemeen klassement. Een schrale troost waarschijnlijk.

NOS

Uitslag etappe 12

De uitslag van de twaalfde etappe van de Vuelta. Richard Carapaz wint, Wilco Kelderman moet het doen met de tweede plek.

NOS

Evenepoel wint sprint met favorieten

Rodetruidrager Evenepoel wint de sprint van de groep met favorieten. De Belg heeft opnieuw laten zien dat hij ijzersterk is.

2 km - Groep van favorieten

De groep met favorieten is nog eventjes onderweg, met de favorieten bij elkaar. Arensman en Almeida hebben wel moeten lossen.

Evenepoel kent vooralsnog geen problemen. Sterker nog: de jonge Belg rijdt hard op kop.

CARAPAZ WINT, KELDERMAN TWEEDE

Richard Carapaz wint de twaalfde etappe van de Vuelta! Wilco Kelderman wordt tweede op 9 seconden.

De andere voormalige kopgroepleden druppelen daarna binnen.

NOS
Een verfrissing voor Ricard Carapaz na de finish

1 km - Carapaz of Kelderman?

De laatste kilometer, Kelderman rijdt 8 seconden achter Carapaz.

NOS
Richard Carapaz onderweg naar de ritzege

2 km - Daar gaat Carapaz!

Daar gaat Carapaz! Gesbert komt er niet bij, Kelderman lijkt ook te moeten passen.. of toch niet?

De Nederlander rijdt 10 seconden achter Carapaz.

3 km - Vine lost uit kopgroep

Het gaat niet fijn met Vine: de bergkoning kan niet meer volgen en lost uit de kopgroep. Kelderman, Carapaz, Brenner en Polanc zijn in de achtervolging van Gesbert, die dit niet gaat redden.

Ondertussen in het peloton: Mas, de nummer drie uit het klassement, demarreert. Evenepoel pareert. Ook Roglic haakt weer aan.

5 km - Gesbert springt weg

Het begint onrustig te worden. Gesbert springt weg uit de kopgroep, waar Soler achteraan bungelt. Hagen is gelost.

Het spel is op de wagen, zoals dat zo mooi heet. De voorsprong op het uitgedunde peloton is 8.48.

Uit het peloton is Navarro weggesprongen.

7 km - Fabbro rijdt door, Harper houdt op

Fabbro blijft maar hard doorrijden aan de kop van de kopgroep. De voorsprong ligt al een tijdje iets onder de 9 minuten.

Nog negen namen telt de kopgroep: Fabbro, Kelderman, Carapaz, Hagen, Brenner, Soler, Polanc, Vine en Gesbert.

Aan de kop van het uitgedunde peloton houdt Harper het namens Jumbo-Visma voor gezien. Roglic zal het nu zelf moeten doen. Rodetruidrager Evenepoel heeft nog twee QuickStep-makkers bij zich.

9 km - Nog tien koplopers over

Tien koplopers zijn er over: Fabbro maakt tempo voor Kelderman, Vine, Gesbert, Carapaz, Brenner, Soler, Polanc, Hagen en Champoussin. Hun voorsprong is 8.50.

11 km - Twee ploegmaten voor Evenepoel

Het peloton bestaat nog uit een man of dertig. Rodetruidrager Evenepoel heeft twee ploegmaten bij zich: Vervaeke en Van Wilder. Dennis heeft het kopwerk overgeven aan zijn Jumbo-Visma-ploegmakker Harper.

Voorsprong van de groep-Kelderman: 9 minuten.

12 km - Loetsenko lost, Dennis trekt door

Ook Loetsenko lost uit de kopgroep, die nog uit een mannetje of 14 bestaat. Met Kelderman, Carapaz en Vine als grote namen.

Dennis trekt ondertussen hard door aan het peloton. Het verschil is nog 9.11.

14 km - Jumbo-Visma meldt zich

Ook Jumbo-Visma meldt zich in de persoon van Rohan Dennis aan de kop van het peloton. Zou Roglic nog snode plannen hebben? Teunissen rijdt nog rond tussen de kopgroep en het peloton.

De uitgedunde kopgroep met Kelderman heeft nog 9.30 voorsprong op het peloton.

17 km - Teunissen lost

Een achttal renners heeft al moeten lossen uit de kopgroep, onder wie Mike Teunissen.

De kopgroep wordt aangevoerd door Bora-renner Fabbro, met zijn ploeggenoot Kelderman in het wiel. De Nederlander aast allicht op de ritzege en een reuzensprong in het klassement.

De voorsprong op het peloton is 10 minuten.

20 km - Daar is de slotklim

Met 10.50 voorsprong op het peloton begint de kopgroep van 31 man aan de pittige slotklim naar Peñas Blancas: een klim van de eerste categorie, 19 kilometer lang à 6,7 procent.

In die kopgroep: Kelderman, Teunissen, Vine en Carapaz.

lavuelta.es
Het profiel van de slotklim naar Peñas Blancas in de 12de etappe van de Vuelta.

Wiebes gunt ploeggenoot Kool etappezege in Ladies Tour

Charlotte Kool heeft de derde etappe in de Simac Ladies Tour op haar naam geschreven. Kool, normaliter 'lead-out' voor topsprintster Lorena Wiebes, werd de dagprijs gegund.

Wiebes zorgde er wel voor dat ze de leiderstrui behoudt, Kool volgt haar op een afstand van zeventien seconden.

ANP
Charlotte Kool

27 km - De slotklim nadert

De slotklim naar Peñas Blancas nadert. De voorsprong van de kopgroep met Kelderman, Teunissen, Vine en Carapaz bedraagt nog ruim 10 minuten.

QuickStep-renner Vervaeke laat zich terugzakken uit de kopgroep, vermoedelijk om de rode trui van Evenepoel bij te staan tijdens de slotklim.

De kopgroep: Teunissen, Kelderman, Carapaz, Vine, Fabbro, Champoussin, Battistella, Loetsenko, Zambanini, Caicedo, Shaw, Bakelants, Bevin, Goldstein, Hagen, Oliveira, Rojas, Craddock, Brenner, Hvideberg, Tiberi, Soler, Oliveira, Polanc, Taminiaux, Vermeersch, Díaz, Canal, Iturria, Gesbert en Owsian.

lavuelta.es
Het profiel van de 12de etappe in de Vuelta.

42 km - Alles is oké met Evenepoel

De teamarts komt even informeren bij de rode trui, maar Evenepoel geeft aan dat alles oké is. Hij is bijna terug in het peloton.

Ondertussen is Battistella ingerekend door de kopgroep. De voorsprong is 11.40.

45 km - Evenepoel valt!

O jee: rodetruidrager Evenepoel staat met een gescheurde broek en een bebloed bovenbeen aan de kant. De Belg is onderuit gegaan, baalt, maar blijft rustig.

Uit een herhaling blijkt dat hij onderuit schuift in een bocht. De schade lijkt niet bijzonder groot en hij rijdt samen met een ploegmaat terug naar het peloton.

NOS
Remco Evenepoel staat na een val ineens naast zijn fiets

Porte hangt fiets in Groot-Brittannië aan de wilgen

De Ronde van Groot-Brittannië wordt de laatste professionele wedstrijd van Richie Porte. Dat heeft zijn team INEOS Grenadiers laten weten. De 37-jarige Australische wielrenner maakte eerder al bekend na dit seizoen te stoppen.

Porte kwam in mei voor het laatst in actie in de Giro, maar stapte in de negentiende etappe af. Hij eindigde dit jaar als vierde in Tirreno-Adriatico.

De klassementsrenner won in zijn loopbaan Parijs-Nice (2013 en 2015), de Tour Down Under (2017 en 2020), de Ronde van Catalonië (2015), de Ronde van Romandië (2017), de Ronde van Zwitserland (2018) en het Critérium du Dauphiné (2020). In 2020 eindigde hij als derde in de Tour de France.

Even terug naar gisteren: de val van Alaphilippe

Julian Alaphilippe moest gisteren tijdens de elfde etappe opgeven na een ongelukkige val. De Franse wereldkampioen en luxeknecht van Evenepoel kwam ten val en werd in een ambulance afgevoerd. Zijn schouder was uit de kom, maar niet gebroken.

Zijn val was niet te zien op de televisiebeelden, maar wel via onderstaand filmpje van een toeschouwer.

56 km - Minuutje voor Battistella

Eenzame koploper Battistella heeft een minuutje te pakken op de voormalige kopgroep. Die 31 man, onder wie Kelderman en Teunissen, hebben dan weer 9,5 minuut op het peloton. Kelderman nadert op deze wijze, virtueel, de top-5.

Zou de QuickStep-ploeg van rodetruidrager Evenepoel daar vrede mee hebben? Het lijkt er vooralsnog wel op.

In de voormalige kopgroep doen Alpecin-renners Taminiaux en Vermeersch nu het zware werk, in dienst van hun bergkoning Vine.

De kopgroep: Teunissen, Kelderman, Carapaz, Vine, Fabbro, Champoussin, Battistella, Loetsenko, Zambanini, Caicedo, Shaw, Bakelants, Bevin, Goldstein, Hagen, Oliveira, Rojas, Vervaeke, Craddock, Brenner, Hvideberg, Tiberi, Soler, Oliveira, Polanc, Taminiaux, Vermeersch, Díaz, Canal, Iturria, Gesbert en Owsian.

65 km - Battistella demarreert

Op het ongecategoriseerde klimmetje onderweg demarreert Battistella uit de kopgroep.

De Italiaan van Astana rijdt een halve minuut voor de andere 31 uit. Het peloton volgt op 8 minuten.

67 km - Kelderman sluipt virtueel de top-10 binnen

De voorsprong van de 32 groeit verder en is nu 7,5 minuut. Wilco Kelderman sluipt daardoor, virtueel, de top-10 van het algemeen klassement binnen. Maar de slotklim naar de Peñas Blancas is nog ver.

lavuelta.es
Het profiel van de 12de etappe in de Vuelta.

76 km - Voorsprong naar ruim zes minuten

De voorsprong van de 32 loopt verder op en staat nu al op 6.40.

Het tempo van het peloton wordt bepaald door QuickStep. Rodetruidrager Evenepoel zei voor de start dat hij prima kon leven met een kopgroep die om de zege zou strijden, en dat lijkt dan ook te gebeuren.

De kopgroep: Teunissen, Kelderman, Carapaz, Vine, Fabbro, Champoussin, Battistella, Loetsenko, Zambanini, Caicedo, Shaw, Bakelants, Bevin, Goldstein, Hagen, Oliveira, Rojas, Vervaeke, Craddock, Brenner, Hvideberg, Tiberi, Soler, Oliveira, Polanc, Taminiaux, Vermeersch, Díaz, Canal, Iturria, Gesbert en Owsian.

Of wordt het toch weer gewoon Vine?

Bergkoning Jay Vine schreef deze Vuelta al twee etappes op zijn naam. De Australiër won zowel de zesde als de achtste rit. Bekijk hieronder nog eens de beelden.

Kelderman verdient wel weer eens een overwinning

Wilco Kelderman die een etappe wint, dat zou toch wat zijn. De laatste zege van de Nederlander, die maar al te vaak door pech wordt achtervolgd, was in 2017. Toen veroverde hij in Noorwegen met Team Sunweb de wereldtitel op de ploegentijdrit.

In de Ronde van Spanje eindigde Kelderman al drie keer in de top-10, met zijn vierde plek uit 2017 als beste prestatie. In de Tour de France werd hij vorig jaar vijfde, in de Giro legde hij in 2020 beslag op de derde plek.

95 km - Voorsprong naar 5 minuten

De voorsprong van de 32 renners, met Kelderman en Teunissen, is bij het passeren van Malaga toch weer opgelopen.

De teller staat nu op ruim 5 minuten. Kelderman staat zoals gezegd in het algemeen klassement op 14.04 van de rode trui van Remco Evenepoel.

De eerste twee uur hebben de renners 47,4 kilometer per uur afgelegd. En dan moet de loodzware slotklim straks nog volgen.

AFP
Het was aan de Costa del Sol, daar reed het Vuelta-peloton voorbij