liveblog

Heerenveen blijft ongeslagen na zege op Fortuna • Feyenoord zet Emmen aan de kant

Volg in dit liveblog de laatste (transfer)ontwikkelingen op deze voetbalzaterdag. Er zijn vier wedstrijden in de eredivisie.

Updates ontvangen op je smartphone? Druk dan bovenin op het belletje.

liveblog gesloten

En dit is de stand...

De stand in de eredivisie

Even resumeren: de vierde speelronde tot dusver

Het programma van speelronde 4 in de eredivisie

HEE-FOR | 90+3' Heerenveen wint!

Arbiter Dennis Higler fluit voor het einde van Heerenveen-Fortuna Sittard. De Friezen staan in de slotfase nog even onder druk, maar blijven overeind.

Heerenveen blijft ongeslagen en staat nu derde, achter Feyenoord en Ajax. Fortuna is de hekkensluiter, met nul punten uit vier wedstrijden.

Lees het wedstrijdverslag van Heerenveen-Fortuna hier.

Heerenveen-Fortuna Sittard: 2-1

HEE-FOR | 86' Yilmaz maakt haast met ingooi

Als het aan Yilmaz ligt, is het nog niet klaar in Heerenveen. De Turkse spits wil haast maken met een ingooi en trekt de bal uit de handen van een treuzelende Friese ballenjongen.

Yilmaz trekt de bal uit de handen van een treuzelende ballenjongen

HEE-FOR | 84' GOAL FORTUNA SITTARD!

Kan het dan toch nog voor Fortuna? Burak Yilmaz wordt neergehaald door Joost van Aken, verdient een penalty en schiet die zelf binnen: 2-1.

HEE-FOR | 79' Wachten op slotoffensief

De afdeling financiën van Fortuna Sittard hoeft vooralsnog geen premies uit te keren. Waar de spelers bij een overwinning op Heerenveen ieder duizend euro zouden krijgen, stevenen ze in plaats daarvan af op een nieuwe nederlaag.

Alleen een wervelend slotoffensief kan Fortuna nog redden. Vooralsnog krijgt Heerenveen, dat zojuist via Sydney van Hooijdonk dicht bij 3-0 was, echter de beste mogelijkheden.

Heerenveen-Fortuna Sittard: 2-0

Zirkzee van Bayern naar Bologna

Het kan bijna niet anders of Joshua Zirkzee vervolgt zijn carrière in de Serie A. De 21-jarige spits zit zaterdagavond op de tribune in San Siro in Milaan, waar zijn beoogde nieuwe club Bologna het opneemt tegen AC Milan.

Zirkzee speelt sinds 2017 voor Bayern München, dat aan de aanstaande transfer volgens de Italiaanse journalist en transferexpert Fabrizio Romano een slordige acht miljoen euro overhoudt. De Duitsers zouden ook een doorverkooppercentage van vijftig procent en een terugkoopclausule hebben afgedwongen.

Zirkzee wordt de vierde Nederlander bij Bologna, na Jerdy Schouten, Mitchell Dijks en Denso Kasius.

HEE-FOR | 49' Bijna raak voor Seuntjens

Daar is bijna de aansluitingstreffer van Fortuna. Mats Seuntjens komt dichtbij, maar ondervindt hoe moeilijk het is om Andries Noppert te passeren.

De keeper van Heerenveen, die nog geen tegentreffer heeft geïncasseerd, houdt een schot van Seuntjens knap uit zijn doel.

HEE-FOR | 46' Slaat Fortuna nog terug?

Bij Heerenveen-Fortuna Sittard staan de spelers weer op het veld. Zijn de Limburgers nog in staat tot een comeback of gaat de door Burak Yilmaz geregelde premie aan de neuzen van spelers voorbij?

FEY-EMM | 90+4' Klaar in De Kuip!

Het duurde even voordat Feyenoord z'n draai wist te vinden tegen FC Emmen, maar uiteindelijk wordt het een ruime overwinning.

Door de 4-0 zege is Feyenoord de nieuwe koploper in de eredivisie. Het gaat Ajax, dat morgen op bezoek gaat bij FC Utrecht, voorbij.

Feyenoord-FC Emmen: 4-0

De spelers van Feyenoord bedanken het publiek

FEY-EMM | 90+2' GOAL FEYENOORD!

Het is nu even niet meer bij te houden in De Kuip: Feyenoord maakt er nog eentje.

Na een knappe redding van Eric Oelschlägel maakt Sebastian Szymanski er in de rebound 4-0 van.

FEY-EMM | 88' GOAL FEYENOORD!

Zo wordt het toch nog een grote uitslag voor Feyenoord. De Rotterdammers komen via Jacob Rasmussen op een 3-0 voorsprong.

Lutsharel Geertruida slingert de bal erin, Santiago Giménez verlengt en Rasmussen volleert raak.

Feyenoord-FC Emmen: 3-0

De VAR kijkt nog even, maar Rasmussen (linksboven) staat duidelijk geen buitenspel

HEE-FOR | 44' GOAL HEERENVEEN!

Heerenveen gaat rusten met een 2-0 voorsprong. Milan van Ewijk maakt z'n eerste van dit seizoen.

De rechtsback van de Friezen volleert knap raak, nadat een schot van Amin Sarr is geblokt.

FEY-EMM | 85' GOAL FEYENOORD!

Net als Emmen stiekem durft te hopen op de gelijkmaker, gooit Feyenoord de wedstrijd in het slot.

Invaller Santiago Giménez wordt weggestuurd door Alireza Jahanbakhsh en maakt er 2-0 van. Het is de eerste treffer van de Mexicaan in het shirt van Feyenoord.

Feyenoord-FC Emmen: 2-0

FEY-EMM | 80' Wat kan Emmen nog?

Af en toe meldt Emmen zich nu in het strafschopgebied van Feyenoord. Tot grote kansen leidt dat nog niet.

Feyenoord zal desondanks, zolang het slechts 1-0 staat, nog niet helemaal gerust zijn op een goede afloop.

Feyenoord-FC Emmen: 1-0

HEE-FOR | 32' Halilovic was dichtbij

Het is nog steeds 1-0 bij Heerenveen-Fortuna. Namens de thuisclub kreeg Tibor Halilovic zojuist een goede mogelijkheid. Het harde schot van de Kroaat werd gepareerd door zijn landgenoot Ivor Pandur.

Heerenveen-Fortuna Sittard: 1-0

HEE-FOR | 22' GOAL HEERENVEEN!

Ook Heerenveen komt op 1-0, thuis tegen Fortuna Sittard. Na zijn hattrick van vorige week is Sydney van Hooijdonk opnieuw trefzeker.

Een van richting veranderd schot van Amin Sarr komt voor de voeten van Van Hooijdonk, die de debuterende doelman Ivor Pandur verschalkt.

FEY-EMM | 60' GOAL FEYENOORD!

Daar is dan het doelpunt voor Feyenoord: Quinten Timber zet de Rotterdammers op voorsprong.

Aan de goal ging een mooie combinatie met nieuwkomer Dávid Hancko vooraf.

Quinten Timber (rechts) heeft Feyenoord op voorsprong gezet

FEY-EMM | 56' Feyenoord wordt sterker

Feyenoord meldt zich steeds vaker voor het doel van FC Emmen, maar de bezoekers houden stand.

Doelman Eric Oelschlägel had een fraai antwoord op een schot van Marcus Pedersen en een poging van Danilo ging naast.

Feyenoord-FC Emmen: 0-0

FEY-EMM | 46' Wat kan Feyenoord?

Feyenoord en FC Emmen voetballen weer. De thuisploeg had voor rust moeite om grote kansen te creëren. Wat brengt de tweede helft?

HEE-FOR | 1' Worden Fortuna-spelers rijk?

De bal rolt in het Abe Lenstra-stadion, waar Heerenveen het opneemt tegen Fortuna Sittard.

Voor de Limburgers is het de eerste wedstrijd na het ontslag van coach Sjors Ultee. De Turkse sterspeler Burak Yilmaz heeft voor zijn medespelers een premie van duizend euro geregeld als ze vanavond winnen.

Sjoerd Ars, de technisch manager van Fortuna, legt in de video hieronder uit hoe het zit met die premie en de invloed van Yilmaz in Sittard.

Burak Yilmaz regelt extra premie bij winst Fortuna: 'Dat verhaal klopt'

Leesvoer voor tussendoor: Bayern laat punten liggen

Voordat Feyenoord en Emmen weer verdergaan en de wedstrijd tussen Heerenveen en Fortuna Sittard begint, is er nog even tijd om te lezen wat er vandaag gebeurde in de Duitse Bundesliga.

Bayern München liet voor het eerst punten liggen (1-1 tegen Borussia Mönchengladbach) en de Nederlanders Jeremie Frimpong en Sheraldo Becker kwamen tot scoren.

Een uitgebreide update vind je hier.

FEY-EMM | 45+1' Deel 1 zit erop!

Het is rust in Rotterdam, waar Feyenoord en Emmen de kleedkamers opzoeken met een 0-0 tussenstand.

In de slotfase van de eerste helft meldde Feyenoord zich nog een aantal keer in het Drentse strafschopgebied, maar onder anderen Javairô Dilrosun en Orkun Kökçü kregen de bal er niet in.

Feyenoord-aanvaller Patrik Wålemark probeert te schieten

FEY-EMM | 38' Emmen doet goed mee

Emmen biedt vooralsnog prima partij aan Feyenoord, dat in De Kuip nog niet tot grote kansen komt.

VIT-RKC | 90+5' Over en uit in Arnhem!

In De Gelredome heeft het eindsignaal geklonken. Vitesse knokte zich terug van een 0-2 achterstand en heeft het eerste puntje van dit seizoen binnen.

Dat hadden er nog drie kunnen zijn trouwens, ware het niet dat een wild schot van invaller Mohamed Sankoh diep in de blessuretijd naast het RKC-doel verdween.

Het volledige verslag van Vitesse-RKC lees je hier.

Vitesse-RKC Waalwijk: 2-2

Opstellingen van Heerenveen en Fortuna

Terwijl Vitesse-RKC en Feyenoord-Emmen nog volop bezig zijn, werpen we alvast een blik op het laatste duel van deze zaterdagavond: Heerenveen-Fortuna Sittard.

Never change a winning team, zal Heerenveen-coach Kees van Wonderen hebben gedacht. Hij stuurt dezelfde elf spelers de wei in als vorige week, toen Heerenveen met 4-0 van Vitesse won.

Bij Fortuna is doelman Yanick van Osch zijn basisplaats kwijt. Jeroen Schepens en Dominic Vergoossen, de tijdelijke vervangers van de eerder deze week ontslagen trainer Sjors Ultee, kiezen voor de Kroaat Ivor Pandur.

• NOS
    De opstelling van sc Heerenveen
  • NOS
    De opstelling van Fortuna Sittard

VIT-RKC | 71' GOAL VITESSE!

Daar is opnieuw een goal van Vitesse, dat zich helemaal terug in de wedstrijd heeft geknokt.

Een corner van Maximilian Wittek valt op het hoofd van Ryan Flamingo, die er 2-2 van maakt.

VIT-RKC | 60' GOAL VITESSE!

Vitesse doet iets terug: Matús Bero tekent vanaf elf meter voor de aansluitingstreffer.

De penalty was toegewezen na een overtreding van RKC-verdediger Juriën Gaari, die Nikolai Baden Frederiksen naar de grond werkte.

Vitesse-RKC Waalwijk: 1-2

FEY-EMM | 1' Het is begonnen!

Na het indrukwekkende afscheid van Jens Toornstra, die na acht jaar in Rotterdam vertrekt naar FC Utrecht, is Feyenoord in De Kuip begonnen aan het thuisduel met FC Emmen.

Het Legioen neemt afscheid van Jens Toornstra

• ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP

VIT-RKC | 50' GOAL RKC!

Vitesse had de eerste kans van de tweede helft, maar RKC komt opnieuw tot scoren. Het is een schitterende treffer van Iliass Bel Hassani.

De middenvelder van RKC schiet een vrije trap van net buiten het strafschopgebied achter doelman Kjell Scherpen.

Vitesse-RKC Waalwijk: 0-2

Een moeilijke hoek, maar hij krijgt hem erin: Bel Hassani benut de vrije trap

VIT-RKC | 46' Wat een begin!

Het is meteen leuk in Arnhem, waar Vitesse en RKC zijn begonnen aan de tweede helft.

Vitesse krijgt binnen een minuut een dubbele mogelijkheid, maar Million Manhoef en Nikolai Baden Frederiksen krijgen de bal er niet in.

Vitesse-RKC Waalwijk: 0-1

Opstellingen van Feyenoord en FC Emmen

Dávid Hancko maakt meteen zijn debuut voor Feyenoord, dat om 20.00 uur begint aan het thuisduel met FC Emmen. De Slowaakse international werd afgelopen week door de Rotterdammers vastgelegd.

Ook Marcus Pedersen heeft een basisplaats, terwijl Oussama Idrissi en Sebastian Szymanski in tegenstelling tot vorige week op de bank beginnen.

Bij Emmen staat Mark Diemers wederom in de basis. De ervaren middenvelder wordt dit seizoen gehuurd van Feyenoord.

• NOS
    De opstelling van Feyenoord
  • NOS
    De opstelling van FC Emmen

VIT-RKC | 45+2' Tijd voor thee!

Het is rust bij Vitesse-RKC. Kan de geplaagde thuisploeg het in de tweede helft omdraaien?

VIT-RKC | 35' GOAL RKC!

Hij was er eerder al dichtbij, maar nu slaat hij daadwerkelijk toe: Florian Jozefzoon zet RKC op voorsprong in Arnhem.

Jozefzoon is na een snelle uitbraak net iets eerder bij de bal dan Vitesse-doelman Kjell Scherpen en opent de score.

Jozefzoon klopt de Vitesse-defensie en zet RKC op voorsprong

VIT-RKC | 25' Nog geen goals in Arnhem

We zijn halverwege de eerste helft in De Gelredome. Vitesse heeft het betere van het spel, maar de beste kans was voor RKC.

Florian Jozefzoon probeerde in de openingsfase te scoren met een lobje, maar zijn poging miste net wat precisie.

Vitesse-RKC Waalwijk: 0-0

VIT-RKC | 1' De bal rolt!

Vitesse en RKC zijn begonnen aan het tweede eredivisieduel van vandaag.

Vooral bij de thuisploeg staat de druk er vol op. Vitesse heeft na drie wedstrijden nog altijd geen punt gepakt.

Ondertussen in Engeland: Liverpool evenaart record, hattrick Haaland

Ook Virgil van Dijk pikte een doelpuntje mee voor Liverpool

Nadat Erik ten Hag met Manchester United al Southampton had verslagen, hebben ook Liverpool en Manchester City overwinningen geboekt in de Premier League.

Liverpool, dat tot dusver nog niet had gewonnen, schoot op Anfield uit z'n slof tegen Bournemouth. De ploeg van coach Jürgen Klopp won met liefst 9-0, een evenaring van de grootste competitiezege ooit.

Bij Manchester City was - natuurlijk - Erling Haaland de grote man. De Noorse topspits maakte een hattrick voor City, dat thuis tegen Crystal Palace een 0-2 achterstand ongedaan maakte.

Een uitgebreide Premier League-update lees je hier.

GAE-SPA | 90+5' Sparta wint!

Sparta heeft de eerste overwinning binnen. De Rotterdammers houden in de tweede helft eenvoudig stand tegen Go Ahead, dat de wedstrijd dus met tien man eindigt.

Tobias Lauritsen krijgt in de slotfase nog een goede mogelijkheid om zijn tweede treffer te maken, maar het blijft bij die ene goal uit de eerste helft.

Het wedstrijdverslag lezen? Klik hier.

Go Ahead Eagles-Sparta: 0-1

GAE-SPA | 76' Wel kansjes, geen goals

Na een sterk begin aan de tweede helft is Go Ahead - vooral door de rode kaart van Fernandes - al een tijdje machteloos.

En dus stevent Sparta, dat de voorsprong comfortabel verdedigt, nog altijd af op de eerste overwinning van het seizoen.

Opstellingen van Vitesse en RKC

Alvast voor straks: de 22 spelers die om 18.45 uur van start gaan in De Gelredome, voor Vitesse-RKC.

Bij de thuisploeg beginnen Tomas Hajek en Toni Domgjoni op de bank. Het tweetal wordt vervangen door Ryan Flamingo en Thomas Buitink.

Florian Jozefzoon staat voor het eerst in de basis bij RKC, waar Zakaria Bakkali debuteert in de wedstrijdselectie.

• NOS
    De opstelling van Vitesse
  • NOS
    De opstelling van RKC Waalwijk

GAE-SPA | 56' RODE KAART GO AHEAD!

Net nu Go Ahead wat beter in de wedstrijd komt, moet de ploeg verder met tien man.

Rashaan Fernandes pakt een oliedomme rode kaart, nadat hij bij een ruzietje met Spartaan Shurandy Sambo een kopstoot uit heeft gedeeld.

Het opstootje tussen Sambo en Fernandes, waarna laatstgenoemde rood krijgt

GAE-SPA | 46' Gaan we weer!

De bal rolt weer in Deventer. Krijgen we in de tweede helft meer spektakel te zien?

Eén wissel: Evert Linthorst vervangt de geblesseerde Oliver Edvardsen bij Go Ahead.

GAE-SPA | 45+1' Rust in De Adelaarshorst!

Go Ahead en Sparta maken er nog geen hoogstaand duel van. De bezoekers leiden bij rust, na een keurige goal van Tobias Lauritsen.

Voor wie nog geen biertje of zakje chips heeft gescoord, is dit het moment.

Al voor het einde van de eerste helft is het dringen in de rij bij de kiosk

GAE-SPA | 31' Kan Go Ahead een keer counteren?

Het loopt nog niet bij Go Ahead, dat Sparta amper onder druk krijgt. Van hun veerkracht moeten de Eagles het doorgaans ook niet hebben: sinds oktober 2021 hebben ze geen punten meer gepakt nadat ze in eigen stadion op achterstand waren gekomen.

GAE-SPA | 19' GOAL SPARTA!

Het is 1-0 voor Sparta, dat het initiatief na een moeizame start langzaam naar zich toetrok.

De treffer komt op naam van spits Tobias Lauritsen, die daarmee zijn eerste voor Sparta heeft gemaakt. De Noor scoort uit de rebound, nadat een poging van Joshua Kitolano van de lijn is gehaald.

Het moment waarop Lauritsen (links) Sparta op voorsprong zet

GAE-SPA | 1' We zijn los in Deventer!

Scheidsrechter Jochem Kamphuis heeft in De Adelaarshorst gefloten voor het begin van Go Ahead-Sparta.

Go Ahead verloor zijn laatste acht eredivisieduels (sinds april van dit jaar). Komt aan die reeks vandaag een einde of pakt Sparta z'n eerste zege van dit seizoen?

Opstellingen van Go Ahead en Sparta

De eerste eredivisiewedstrijd van vandaag is Go Ahead Eagles-Sparta. Beide clubs hebben nog geen wedstrijd gewonnen (Go Ahead is zelfs nog puntloos) en gaan dus op jacht naar de eerste zege.

Bij de thuisploeg staat Bobby Adekanye voor het eerst in de basis. Centraal achterin is Justin Bakker de vervanger van de Spanjaard José Fontán.

Sparta-coach Maurice Steijn heeft zijn elftal op één positie gewijzigd: Younes Namli keert terug in de basis. De Belg Jason Lokilo, die vorige week tegen Ajax nog aan de aftrap stond, zit daarom op de bank.

• NOS
    Opstelling Go Ahead Eagles
  • NOS
    Opstelling Sparta

'Transfer Hoedemakers naar FC Utrecht van de baan'

FC Utrecht is er niet in geslaagd om middenvelder Mees Hoedemakers los te weken bij SC Cambuur. De Utrechters wilden uiteindelijk niet voldoen aan de in hun ogen te hoge vraagprijs, zo meldt VI. De kans is nu aannemelijk dat Hoedemakers het seizoen afmaakt in Leeuwarden om vervolgens gebruik te maken van een transfervrije status.

'Chelsea betaalt bijna 90 miljoen euro voor Fofana'

De transfer van Wesley Fofana van Leicester City naar Chelsea is bijna afgerond, zo meldt onder anderen transferexpert Fabrizio Romano. De 21-jarige centrale verdediger levert Leicester naar verluidt bijna 90 miljoen euro op en daarmee wordt Fofana de duurste verdediger ter wereld.

Die titel staat nu op naam van Harry Maguire. Manchester United betaalde eerder 87 miljoen euro voor de Engelsman. Virgil van Dijk was daarvoor de duurste verdediger ooit. Hij ging voor 85 miljoen euro van Southampton naar Liverpool.

Letsch ziet dat er nog nieuwe spelers nodig zijn bij Vitesse: 'Hangt van de markt af'

'Groningen en Vitesse azen op Bayern-talent Vidovic'

FC Groningen en Vitesse hebben volgens BILD interesse in Bayern-talent Gabriel Vidovic. De 18-jarige aanvaller mag verhuurd worden. De Nederlandse clubs ondervinden wel veel concurrentie, want ook uit onder meer de Bundesliga en België is er geïnformeerd naar Vidovic.