liveblog
NOS WielrennenAangepast

Vine wint weer mistetappe: 'Zo'n leuke dag' • Roglic en Mas blijven bij Evenepoel

liveblog gesloten

Hasta mañana! Dan gaan we weer de hoogte in

Het profiel van de negende etappe in de Vuelta.

De negende etappe in de Vuelta start in Villaviciosa en eindigt 171,4 kilometer later boven op Les Praeres. Weer finish bergop, ja. Weer een kans voor de klassementsrenners om Remco Evenepoel uit de rode leiderstrui te rijden. Maar de 22-jarige Belg toonde aan dat hij zeer sterk is in de bergen. Primoz Roglic en Enric Mas wacht een grote opgave.

De etappe van zondag biedt in ieder geval genoeg kansen voor een masterplan. Het peloton moet vijf gecategoriseerde beklimmingen bedwingen, waarvan vooral de onregelmatige Mirador del Fito (9 km à 6%, met platte delen maar ook stukken van 10%) en de helse slotklim naar Les Praeres (3,9 km à 12.9%, met uitschieters naar 24%) enorm lastig zijn.

  • lavuelta.es
    Het profiel van de Mirador del Fito (eerste categorie) in de negende etappe van de Vuelta.
  • lavuelta.es
    Het profiel van de slotklim naar Les Praeres.

Een loodzware bergetappe dus. Maar maandag heeft het peloton een rustdag, dus niemand hoeft zich in te houden.

Dinsdag is er een individuele tijdrit. Tot morgen!

Samenvatting van etappe 8

Vine boekt opnieuw dagsucces in bergrit Vuelta

Kraak zo dichtbij!

Amber Kraak heeft net naast de zege in de Classic Lorient Agglomération, een koers in de Women WorldTour, gegrepen. De renster van Jumbo-Visma boog na 158 kilometer koers in de sprint voor Mavi García.

Oud-roeister Kraak maakte eind 2019 de overstap naar het wielrennen en tekende vorig jaar zomer een contract bij Jumbo-Visma.

Amber Kraak

Even naar Duitsland

Adam Yates heeft in de derde etappe in de Ronde van Duitsland de macht gegrepen. De 30-jarige Brit kwam solo over de meet in de 148 kilometer lange bergrit door Zuid-Duitsland en nam de leiderstrui over van Alberto Bettiol.

In de stromende regen ontbond Yates zijn duivels halverwege de slotklim van de dag: de Schauinsland (11 km à 6,5%). Alleen de Spanjaard Antonio Pedrero kon de Ineos-coureur volgen, maar toen Yates op zes kilometer van de finish nogmaals aanzette, moest ook de Movistar-renner lossen.

Adam Yates

Evenepoel: 'Goed om Roglic zo sterk te zien'

Rodetruidrager Remco Evenepoel behield zonder al te veel moeite de leiding in het algemeen klassement. "Het doel was om geen tijd te verliezen en als er een mogelijkheid was dan om wat tijd winnen. Ik pakte op veel renners tijd, behalve op de twee belangrijkste: Primoz Roglic en Enric Mas." De Sloveen staat op 1.01 achterstand, de Spanjaard op 0.28.

De rodetruidrager had mooie woorden over voor concurrent Roglic, die net op tijd weer fit was voor de Vuelta. "Het was goed om Primoz zo sterk te zien vandaag. Dat is goed voor de race."

Evenepoel reageert na afloop van etappe 8

Evenepoel bedankt ook zijn ploeg voor het harde werk. Onder andere Julian Alaphilippe deed veel werk. "Zij duwden mij naar dit resultaat. Een perfecte dag."

"Het team is erg sterk en we zullen proberen de trui te houden morgen. En een ritzege zou heel mooi zijn", blikte Evenpoel alvast vooruit naar morgen.

Ritwinnaar Vine: 'Het was zo'n leuke dag'

Jay Vine zei na afloop van de race dat het veroveren van de bergtrui geen doel was vanochtend. Eenmaal in de kopgroep dacht hij: "Als ik de bergpunten kan krijgen zonder te veel ervoor te hoeven strijden, ga ik ervoor, maar de rit winnen was het hoofddoel."

Op de slotklim plaatste Loetsenko als eerste een versnelling en Vine kon mee. "Ik was min of meer in het wiel. Met nog ongeveer 25 minuten te gaan, net als twee dagen geleden (bij zijn ritwinst in Pico Jano, red.), besloot ik de druk erop te houden. En anderhalve minuut later keek ik naar beneden en zag geen wiel, dus toen bleef ik maar gaan."

Het is de tweede ritzege van Vine deze Vuelta. "Het is ongelofelijk. Ik heb zoveel meer vertrouwen in mezelf na die eerste. Alle druk is eraf. Ik heb genoten. Het was zo'n leuke dag."

Jay Vine

Vine boekt tweede dagsucces in Vuelta, Evenepoel nog altijd in het rood

De achtste etappe van de Vuelta is gewonnen door Jay Vine. De Australiër van Alpecin meldde zich als eerste bovenop de Colláu Fancuaya, waar de streep na een tien kilometer lange klim van de eerste categorie bereikt werd, en boekte zijn tweede ritzege van deze Ronde van Spanje.

Na de start 154 kilometer eerder in La Pola Llaviana had zich direct een groep van acht renners losgemaakt. Ze kregen niet veel later gezelschap van twee man van FDJ, waardoor die ploeg drie troeven in de voorste gelederen had.

Jay Vine

Evenepoel houdt rood

Het algemeen klassement na etappe acht

De rituitslag: weer Vine

Uitslag van etappe 8

Evenpoel houdt makkelijk stand

Je moet goed kijken, maar hier komen Evenepoel, Mas en Roglic binnen op anderhalve minuut achterstand op ritwinnaar Vine.

Het drietal loopt daarmee wat uit op de concurrentie.

Evenepoel komt aan met Roglic en Mas

FINSH | Vine wint!

Jay Vine wint de achtste etappe, het is zijn tweede ritzege deze Vuelta. En hij pakt de bergtrui. Soler wordt tweede. Taaramäe derde.

Even daarachter probeert Evenepoel Roglic en Mas nog te lossen, maar die weten nog aan te haken.

Evenepoel kijkt hoe Mas en Roglic eraan toe zijn

800 m | Evenepoel sterk

Vine gaat winnen! Maar wat gebeurt daarachter? Het is lastig te ontrafelen, maar als ze uit de mist opdoemen, blijkt dat Evenepoel ervandoor is gegaan met Roglic en Mas.

1,1 km | Vine op kop, Soler erachter

Vine rijdt nog steeds op kop. Soler rijdt een halve minuut erachter.

Daarachter komen Evenepoel, Roglic, Mas, O'Connor, Hindley, Carthy Geoghegan Hart en Yates heel snel dichtbij. Dat zijn de nog overgebleven mannen uit de groep met favorieten. Ze pikken onder meer Loetsenko al op.

1,8 km | Vine is er al bijna

Het beeld uit Spanje was lange tijd verdwenen, ongetwijfeld door het slechte weer op de top. Geen beeld van de motoren, net toen Tao Geoghegan Hart versnelde. Maar duidelijk is dat Vine op weg is naar de overwinning.

3,9 km | 'Peloton' dunt volledig uit

De groep met klassementsfavorieten is volledig uitgedund door het hoge tempo van Evenepoel en zijn mannen.

Groep met klassementsrenners

5,9 km | Vine demarreert!

Jay Vine trekt ineens heel hard door en de Australiër rijdt iedereen eraf in de kopgroep. Pinot, Landa, Loetsenko, ze moeten allemaal lossen.

De top van de Colláu Fancuaya ligt vanmiddag al in de mist. En daar houdt Vine wel van...

Dolgelukkige Vine wint rit 6 van de Vuelta

7,3 km | Alaphilippe trekt door

Het gaat nu toch wel hard met de voorsprong van de kopgroep. INEOS sleurde op kop van het peloton, net als wereldkampioen Alaphilippe. Er is al meer dan een minuut afgereden.

Kopgroep (8): Loetsenko, Landa, Taaramäe, Hamilton, Soler, Vine, Pinot en Reichenbach

Peloton: +2.18

9,9 km | Kopgroep begonnen aan slotklim

Daar gaat de kopgroep de Colláu Fancuaya op. Het is smal, het is groen, het is erg steil op sommige plekken. Ga er maar voor zitten.

Het peloton draait even later ook de slotklim op. Met eerst INEOS op kop, inclusief Van Baarle, maar al snel gaat de wereldkampioen op kop rijden. Alaphilippe aan het werk voor Evenepoel. De voorsprong van de kopgroep loopt nu toch wel erg hard terug.

Kopgroep (8): Loetsenko, Landa, Taaramäe, Hamilton, Soler, Vine, Pinot en Reichenbach

Peloton: +2.37

14 km | INEOS en Movistar melden zich

In volle vaart op weg naar de slotklim laten INEOS en Movistar zich voor het eerst zien vandaag. Wat gaan we straks zien op de lastige Colláu Fancuaya?

De voorsprong van de kopgroep blijft wel gelijk. Armirail moet daar lossen overigens, hij heeft zijn werk voor Pinot gedaan. Nog acht renners op kop dus.

Kopgroep (8): Loetsenko, Landa, Taaramäe, Hamilton, Soler, Vine, Pinot en Reichenbach

Peloton: +3.33

Groep Bennett: +8.40

17 km | Pedersen lost

Neem het hem eens kwalijk... Pedersen laat het voor wat het is en laat zich terugzakken uit de kopgroep. Zijn doel van de dag is bereikt: Bennett uit het groen rijden.

Er blijven nog negen koplopers over! En de slotklim is officieel nog niet eens begonnen. Reichenbach sleurt namens FDJ flink op kop. Ploegmaat Pinot zit in zijn wiel.

Kopgroep (9): Loetsenko, Landa, Taaramäe, Hamilton, Soler, Vine, Armirail, Pinot en Reichenbach

Peloton: +3.33

Groep Bennett: +8.40

Pedersen lost

23 km | Karren naar slotklim

Nog zo'n tien kilometer te gaan tot de slotklim: de lastige, onregelmatige Colláu Fancuaya. Ruim 10 kilometer lang à gemiddeld 7,8 procent. Pittig met stukken van gemiddeld 11,8 procent. En een uitschieter van zelfs 19 procent. De laatste twee kilometer hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 9 procent.

De kopgroep rijdt 3.29 voor het peloton. Het is nog maar de vraag of dat genoeg is. In de kopgroep zitten wel mannen die goed genoeg kunnen klimmen om die voorsprong te behouden.

Het profiel van de slotklim in de achtste etappe van de Vuelta.

Kopgroep (10): Loetsenko (Astana), Landa (Bahrain), Taaramäe (Intermarché), Hamilton (BikeExchange), Pedersen (Trek), Soler (UAE), Vine (Alpecin), Armirail, Pinot en Reichenbach (FDJ)

Peloton: +3.29

Groep Bennett: +7.40

26 km | Groen Pedersen

Nu heeft ook de groene trui een nieuwe eigenaar. Pedersen (147) pikt 20 punten op in de tussensprint en lost Bennett (142) af als leider in het puntenklassement. Pedersen in het groen morgen!

Het puntenklassement

37 km | Evenepoel oogt koel

Remco Evenepoel

38 km | Vine puntjes, Pedersen is er nog

Het wordt een beetje eentonig: Vine komt als eerste boven en schrijft drie punten bij in het bergklassement.

Het peloton dunt intussen een beetje uit op het een na laatste klimmetje van de dag. Het hoge tempo, de vele hoogtemeters, het is menig renner te veel. Ongeveer een derde van het peloton is eraf gereden. Quickstep rijdt daar nog steeds op kop. Maar het verschil met de kopgroep blijft nagenoeg gelijk.

Kopgroep (10): Loetsenko (Astana), Landa (Bahrain), Taaramäe (Intermarché), Hamilton (BikeExchange), Pedersen (Trek), Soler (UAE), Vine (Alpecin), Armirail, Pinot en Reichenbach (FDJ)

Peloton: +4.01

43 km | Nog één pittig klimmetje voor Pedersen

De kopgroep begint aan de Puerto de Perlavia (3,8km à 7,8%), kort maar steil. Pedersen moet deze nog zien te overleven en dan komt straks de tussensprint van de dag, waar de Deen genoeg punten kan pakken om over Bennett heen te gaan in de strijd om de groene trui.

Op de streep liggen twintig punten op hem te wachten. Maar Pedersen zit achteraan de kopgroep te harken om maar niet te lossen...

Kopgroep (10): Loetsenko (Astana), Landa (Bahrain), Taaramäe (Intermarché), Hamilton (BikeExchange), Pedersen (Trek), Soler (UAE), Vine (Alpecin), Armirail, Pinot en Reichenbach (FDJ)

Peloton: +4.18

Pedersen (nummer 167) harkt zich omhoog

48 km | Live kijken?

We zitten intussen in de laatste 50 kilometer van deze etappe. De kopgroep heeft nog steeds ruim vier minuten voorsprong. Het lijkt erop dat we straks op de laatste klim een strijd op twee fronten krijgen: een voor de dagzege, en een voor het klassement.

Live kijken? Dat kan hier!

55 km | Vine morgen in bollen

Boven op de Puerto de Tenebredo is het officieel: Jay Vine begint morgen in de bollentrui. Hij komt als eerste boven, schrijft drie punten bij en komt in totaal op 27.

57 km | Bennett lost

Zo zwaar is de klim ook weer niet, maar de geklommen kilometers tellen lelijk op. Voor groenetruidrager Sam Bennett is het allemaal even te veel. Hij moet lossen uit het peloton en rijdt iets meer dan een halve minuut achter het peloton.

62 km | Ervaring op kop, mist op de top

Aan de voet van de Puerto de Tenebredo (5,9km à 5,4%) is het gat met het peloton nog ruim vier minuten. Kunnen de mannen in de kopgroep al dromen van de ritwinst? Er rijden in ieder geval mannen met genoeg ervaring met Vuelta-finales.

Pinot won twee etappes in de editie van 2018. Landa won een etappe in die van 2015. Taaramäe deed het in 2011 en 2021. Soler won in 2020 en drie dagen geleden nog in Bilbao. Loetsenko pakte een ritzege in 2017. En twee dagen geleden won Vine zijn eerste zege als professional. Alleen zag niemand dat, vanwege dichte mist op de top.

De finish van vandaag ligt overigens weer in de wolken...

71 km | Even vlak, maar het gaat hard

In de relatief vlakke oversteek van de derde naar de vierde klim van de dag blijft het tempo erg hoog. We zitten op het snelste tijdschema. Na iets meer dan twee uur koers ligt de gemiddelde snelheid iets boven de 40 km/h. Nogal slopend in dit landschap.

Kopgroep (10): Loetsenko (Astana), Landa (Bahrain), Taaramäe (Intermarché), Hamilton (BikeExchange), Pedersen (Trek), Soler (UAE), Vine (Alpecin), Armirail, Pinot en Reichenbach (FDJ)

Peloton: +4.17

76 km | Abandon Einhorn

Itamar Einhorn (Israel-Premier Tech) houdt het voor gezien. De Israëliër stapt af.

87 km | Vine, pak jij ze maar

"That's Vine", lijkt Pinot te denken die achter Vine op de top aankomt. De bergpunten op de Alto de Santo Emiliano zijn dus voor de Alpecin-renner. Dat is drie uit drie voor de Australiër, die nu 24 punten heeft.

91 km | Naar de heilige Emiliano

De kopgroep klimt weer! Op naar de top van Alto de Santo Emiliano (5.8 km à 5.3%). Vine rijdt alweer vooraan de kopgroep. Als het doel van de Alpecin-renner nog niet duidelijk was, is dat het nuwel: de bollentrui.

De voorsprong van de kopgroep schommelt een beetje rond de vier minuten. Veel meer wil rodetruidrager Evenepoel blijkbaar niet prijsgeven.

Kopgroep (10): Loetsenko (Astana), Landa (Bahrain), Taaramäe (Intermarché), Hamilton (BikeExchange), Pedersen (Trek), Soler (UAE), Vine (Alpecin), Armirail, Pinot en Reichenbach (FDJ)

Peloton: +3.59

Vine trekt door

94 km | Poels bochtje gemist?

En plots schakelt de Spaanse regie naar de achterkant van het peloton. Omdat er iemand in de berm staat. Het is Wout Poels. Hij lijkt niet te zijn gevallen, maar moet toch een wankel momentje hebben beleefd in de afdaling van de Mozqueta.

Hij zet de achtervolging in op het peloton. Niks aan de hand.

102 km | Vine als eerste boven

Vine pakt 5 bergpunten boven op de Alto de la Mozqueta en verstevigt zijn virtuele bollentrui.

De kopgroep trekt lekker door. De voorsprong op het peloton is inmiddels bijna vier minuten. Geen probleem voor de rode trui. Landa staat het kortst, op 6,33 minuut, maar wil je Landa wel terug laten komen in het klassement?

Kopgroep (10): Loetsenko (Astana), Landa (Bahrain), Taaramäe (Intermarché), Hamilton (BikeExchange), Pedersen (Trek), Soler (UAE), Vine (Alpecin), Armirail, Pinot en Reichenbach (FDJ)

Peloton: +3.46

De stand in het bergklassement

106 km | Abandona bollentrui

De bolletjestrui zit morgen hoe dan ook om nieuwe schouders. De leider in het klassement Victor Langellotti (Burgos) heeft opgegeven. De Monegask was een van de eerste renners die moest lossen vandaag op de eerste klim van de dag.

108 km | Weer klimmen!

De kopgroep is inmiddels begonnen aan de tweede klim van de dag. De Alto de la Mozqueta, een klim van de tweede categorie. Ruim zeven kilometer lang met gemiddeld stijgingspercentage van 6%. Vine, die virtueel in de bollentrui rijdt, zal weer punten willen sprokkelen.

De QuickStep-mannen van Evenepoel rijden vooraan het peloton. De boel controlerend. Het gat met de koplopers loopt wel op.

Kopgroep (10): Loetsenko (Astana), Landa (Bahrain), Taaramäe (Intermarché), Hamilton (BikeExchange), Pedersen (Trek), Soler (UAE), Vine (Alpecin), Armirail, Pinot en Reichenbach (FDJ)

Peloton: +3.14

Pedersen op kop van de kopgroep

113 km | FDJ-drietal is erbij

Het ging niet vanzelf, maar de drie FDJ-ploegmaten Armirail, Pinot en Reichenbach zijn bij de kopgroep gekomen. Tien man op kop nu - en niet de minste renners.

Kopgroep (10): Loetsenko (Astana), Landa (Bahrain), Taaramäe (Intermarché - Wanty-Gobert), Hamilton (BikeExchange), Pedersen (Trek), Soler (UAE), Vine (Alpecin), Armirail, Pinot en Reichenbach (FDJ)

Peloton: +2.46

116 km | Drie dolende FDJ'ers

Armirail heeft zich laten terugzakken uit de kopgroep om zijn FDJ-ploegmaten Pinot en Reichenbach bij te staan in de achtervolging op koplopers.

Het gat is nog ruim een halve minuut. Vooraan rijden ze flink door. Maak het die drie ploeggenoten niet te makkelijk, zullen ze daar denken.

Drie FDJ-renners in de achtervolging

124 km | Kopgroep met flinke namen

We hebben een kopgroep met mooie namen! Acht renners zijn los, het gat met het peloton is bijna anderhalve minuut. Wie precies?

Alexei Loetsenko (Astana), Mikel Landa (Bahrain), Rein Taaramäe (Intermarché - Wanty-Gobert), Lucas Hamilton (BikeExchange), Mads Pedersen (Trek), Marc Soler (UAE), Jay Vine (Alpecin) en Bruno Armirail (FDJ).

Daarachter proberen Thibaut Pinot en Sébastien Reichenbach, beiden FDJ, over te steken.

Live de etappe volgen?

Het commentaar is van Herbert Dijkstra en Stef Clement.

134 km | Vine en Soler op avontuur

Jay Vine (Alpecin) en Marc Soler (UAE) rijden ervandoor in de afdaling van de Alto de la Colladona. Ze hebben een gaatje met het peloton geslagen van iets meer dan twintig seconden.

Uit dat peloton proberen nog steeds renners weg te komen. Taaramäe is er maar druk mee. Loetsenko voelt zich duidelijk goed en kan de benen niet stilhouden. Pedersen doet ook een poging.

144 km | Vine pakt bergpunten

We zijn al boven op de eerste klim. Jay Vine is als eerste op de top, sprokkelt vijf punten bijeen en rijdt nu virtueel in de bollentrui. Er is nog geen groot gat geslagen met het peloton. Kijken of iemand in de afdaling een verschil kan maken.

Vine virtueel in de bollentrui

145 km | Onrust op openingsklim

Het is onrustig op de openingsklim. Zo'n twintig man probeert weg te komen en rijdt in plukjes de Alto de la Colladona op, onder wie Carapaz, Valverde, Padun, Soler en Dennis.

Het gat met het peloton, waar Alaphilippe vooraan rijdt, is klein, niet veel meer dan tien seconden.

149 km | Aanvallen maar!

De weg gaat omhoog en de eerste renners met ambitie laten zich zien. Loetsenko heeft weer plannen. We zien McNulty, Vine en Stannard. En Pinot probeert het ook. We zijn begonnen, hoor!

SALIDA | Loetsenko gaat weer direct

Het officiële startsein van de achtste etappe van de Vuelta is gegeven! Vlak is het al niet meer. Nog een paar kilometer en het echte klimmen begint, de Alto de la Collodonna (6,4 km à 7%).

Net als gisteren gaat Loetsenko er weer direct vandoor. En het lijkt erop dat hij wat renners met zich meekrijgt.

Salida neutralizada | Warm draaien voor eerste klim

Het peloton rolt onder luid applaus La Pola Llaviana uit voor de eerste geneutraliseerde kilometers van de achtste etappe.

Nog twee thuisblijvers

Er was al coronanieuws uit het DSM-kamp. Nu blijkt ook bij Arkéa een besmetting te zijn: Anthony Delaplace testte vanochtend positief en start straks niet.

Ook Groupama-FDJ heeft een afmelding: Jake Stewart. De Brit is ziek (geen corona), meldt zijn ploeg. Balen voor de Franse ploeg, want Stewart was sterk deze Vuelta. Hij reed naar een zesde, zevende, achtste en twee twaalfde plekken.

Vamos a escalar: kan Evenepoel rood behouden?

Etappe 8 is niet zo lang - iets meer dan 153,4 kilometer - maar het gaat wel flink op en neer. Het peloton heeft 3.751 hoogtemeters voor de wielen. De eerste kilometers gaan ook direct flink omhoog. We tellen zes gecategoriseerde beklimmingen:

  1. Alto de la Colladona: 7km à 6,3% (tweede categorie)
  2. Alto de la Mozqueta: 7,2km à 6% (tweede categorie)
  3. Alto de Santo Emiliano: 5,8km à 5,3% (derde categorie)
  4. Puerto de Tenebredo: 5,9km à 5,4% (derde categorie)
  5. Puerto de Perlavia: 3,8km à 7,8% (derde categorie)
  6. Colláu Fancuaya: 10,2km à 7,8% (eerste categorie)

Vooral de slotklim naar de finish bovenop de Colláu Fancuaya is een pittige, met stukken van gemiddeld 11,8 procent. De laatste twee kilometer van de etappe hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 9 procent.

Kansen voor (aanvallende) klimmers dus, zou je zeggen. En de rode trui van Evenepoel is ook allerminst veilig. Mas, Roglic, Yates, Sivakov, Ayuso, wie waagt het erop vandaag?

  • NOS
    Het profiel van de achtste etappe in de Vuelta.
  • NOS
    Het profiel van de slotklim in de achtste etappe van de Vuelta.

Corona-update: Arensman verliest twee ploegmaten

Thymen Arensman moet het met twee knechten minder doen. Mark Donovan en Nikias Arndt hebben positief getest op het coronavirus en starten niet in de achtste etappe van de Vuelta.

De Team DSM-renners lagen bij elkaar op de kamer. Volgens de Nederlandse ploeg heeft zowel Donovan als Arndt geen symptomen en gaat het goed met ze.

Arensman staat zestiende in het algemeen klassement op 2.14 van rodetruidrager Evenepoel.

Het klassement

Het algemeen klassement na etappe zeven van de Vuelta

Wie rijdt in welke kleur?

Rode trui: Remco Evenepoel (QuickStep)

Groene trui: Sam Bennett (Bora-hansgrohe)

Bolletjestrui: Victor Langellotti (Burgos-BH)

Witte trui: Evenepoel (gedragen door Juan Ayuso, UAE)

Ploegenklassement: Bahrain - Victorious

Even terug naar gister: kopgroep blijft jagend peloton voor, Herrada wint

Jesús Herrada won vrijdag de zevende etappe. De 32-jarige Spanjaard was onderdeel van de kopgroep, die het jagende peloton nipt voor bleef. Op de eindstreep was hij net sneller dan de Italiaan Samuele Battistella.

Aanvallers roken hun kans gisteren in de overgangsetappe. Het was al direct vanuit de start raak.

Bekijk hieronder de samenvatting van de etappe:

Klimmer Jesús Herrada verschalkt jagend peloton en sprint naar tweede ritzege in Vuelta

¡Bienvenidos desde La Pola Llaviana!

Het peloton is vanochtend wakker geworden in Asturië, zo'n vijftig kilometer onder kustplaats Gijón in het noorden van Spanje. De klimmers stonden vandaag het snelst naast hun bed, met het profiel van de etappe aan de muur gespijkerd.

In de regio van de fabada (een soort schotel met witte bonen en bijvoorbeeld chorizo), cabrales (koeienkaas) en cider vertrekken de renners vanuit La Pola Llaviana. Na 154,3 kilometer fietsen finishen ze bovenop de Colláu Fancuaya. Daarvoor moeten ze over vijf gecategoriseerde beklimmingen.

De vraag is: heeft Remco Evenepoel straks rond 17.30 uur - de verwachte finishtijd - nog in de rode trui?

Het profiel van de achtste etappe in de Vuelta.