liveblog
NOS WielrennenAangepast

Klimmer Herrada blijkt snelste sprinter in kopgroep • Bennett verstevigt groene trui

liveblog gesloten

Hasta mañana!

We besluiten dit liveblog met de tranen van de winnaar. Drie jaar na zijn laatste zege in de Vuelta mag Jesús Herrada weer juichen in de ronde van zijn thuisland. Hij zorgt voor de tweede Spaanse zege in drie dagen, nadat het Spaanse wielrennen 121 koersdagen zonder zege was gebleven in een grote ronde.

Dan mag je best een traantje laten. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

De samenvatting

Klimmer Jesús Herrada verschalkt jagend peloton en sprint naar tweede ritzege in Vuelta

Dag van morgen: loodzware bergrit in Asturië met helse aankomst bergop

Het tweede weekend in deze Vuelta wordt er een om de vingers bij af te likken, met twee stevige bergritten in Asturië in het noordwesten van Spanje. De etappe van zaterdag van Pola de Laviana naar Collau Fancuaya (156 km) is zelfs een van de zwaarste van deze Vuelta.

Direct vanuit de start wacht de Alto de la Collodonna (tweede categorie, 6,4 km à 7 procent) en dat is de nachtmerrie voor elke sprinter of sprintaantrekker in het peloton. Daarna volgen nog liefst vier gecategoriseerde beklimmingen (een van tweede, drie van derde categorie) voordat de renners beginnen aan de slotklim Colláu Fancuaya (eerste categorie, 10,2 km à 7,9 procent).

In de laatste twee kilometer is het stijgingspercentage zelfs op sommige stukken 17 procent, dus daar zullen verschillen gemaakt worden in de top van het klassement. De officiële start is om 13.28 uur, aankomst is rond 17.30 uur.

  • NOS
    Het profiel van de achtste etappe in de Vuelta.
  • NOS
    Het profiel van de slotklim in de achtste etappe van de Vuelta.

Ploegenklassement: schrale troost voor gedesillusioneerde Wright

Dankzij de derde plek van Fred Wright vandaag neemt Bahrain Victorious wel de leiding over in het ploegenklassement van UAE-Emirates. Een schrale troost voor Wright, die na de finish behoorlijk gedesillusioneerd leek. "Niemand zei dat er tegenwind stond in die laatste meters", liet hij zich ontvallen tegen zijn ploegleiders bij de teambus.

Wellicht krijgt hij nog een kans en is driemaal scheepsrecht voor de Londenaar. Right, said Fred.

Het ploegenklassement na de 7de etappe in de Vuelta.

Ondertussen in Duitsland: Kristoff wint in Deutschland Tour

De Noor Alexander Kristoff heeft de tweede rit in de Ronde van Duitsland op zijn naam geschreven. De renner van het Belgische Intermarché was na 200 kilometer de snelste van een uitgedunde groep.

Het venijn van de etappe zat hem in de laatste 40 kilometer ,waarin drie beklimmingen van niet langer dan 3 kilometer zaten. Nadat een kopgroep van vier was ingelopen, was het geen moment rustig in het peloton. Behalve Mick van Dijke en Gijs Leemreize (Jumbo) probeerden ook Bauke Mollema (Trek) en Romain Bardet (DSM) het.

Door toedoen van de helpers van Alebrto Bettiol (EF) mondde de rit toch uit in een sprint. De 35-jarige Kristoff was daarin te rap voor Florian Sénéchal (QuickStep) en Bettiol. De Italiaan nam wel de leiderstrui over van landgenoot Filippo Ganna.

Teruglezen: het wedstrijdverslag

Jesús Herrada heeft de zevende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De 32-jarige Spanjaard was onderdeel van de kopgroep, die het jagende peloton voor wist te blijven. Op de eindstreep bleef hij de Italiaan Samuele Battistella nipt voor.

Ook Fred Wright sprintte mee om de ritzege, maar de Brit werd net als twee dagen geleden derde. Voor Herrada is het zijn tweede zege in de Vuelta a España. Ook in 2019 won hij een rit in de Spaanse grote ronde.

Bergklassement: nog een dagje Langellotti

Victor Langellotti moest vandaag als een van de eersten lossen en kwam binnen als 152ste op 21.11 van winnaar Herrada. Maar toch mocht de Monegask naar het podium. Hij blijft nog een dagje aan de leiding van het bergklassement.

Het bergklassement na de zevende etappe in de Vuelta.

Puntenklassement: Bennett loopt uit

Het verschil tussen Sam Bennett en Mads Pedersen was 9 punten en is na vandaag 15 punten. Een flinke opsteker voor de Ier in het groen.

Het puntenklassement na de zevende etappe van de Vuelta.

Algemeen klassement: makkelijk dagje Evenepoel

Remco Evenepoel beleefde een relatieve rustdag en is de eerste renner deze Vuelta, die de rode trui langer dan een dag in bezit houdt.

Het algemeen klassement na de zevende etappe in de Vuelta.

Toptien: Herrada wint, Wright weer derde

De toptien van de zevende etappe in de Vuelta.

Herrada wint met een half wiel

Jesús Herrada klopt Samuele Battistella en Fred Wright in de zevende etappe van de Vuelta.

FINISH | Bennett doet prima zaken in strijd om groen

De sprint van het peloton wordt gewonnen door Sam Bennett. Mads Pedersen wordt slechts 9de. Vooraf werd verwacht dat Pedersen misschien wel het groen zou kunnen overnemen, maar uiteindelijk loopt de Ier zelfs uit!

Sam Bennett sloeg de aanval van Mads Pedersen niet alleen af, hij loopt zelfs uit in het puntenklassement.

Herrada doet het weer!

Jesús Herrada was de enige koploper die al eens won in de Vuelta en nu doet hij het weer. Het is de 18de profzege van de Spanjaard van Cofidis. En daar is hij heel blij mee!

  • NOS
    Jesús Herrada wint voor de tweede keer een etappe in de Vuelta.
  • NOS
    Jesús Herrada wordt na zijn tweede zege in de Vuelta geknuffeld door zijn oudere broer en ploeggenoot José.

FINISH | HERRADA WINT!

Het is Jesús Herrada, die wint! Wright leek de sterkste, maar zorgt eigenlijk voor een leadout voor de rest en wordt geklopt door Battistella en Herrada. De klimmer wint deze sprint!

Jesús Herrada komt als eerste over de finish in de zevende etappe van de Vuelta.

500 m | Wright als eerste de bocht in

Janssens gaat aan, maar Wright zit in zijn wiel. De Engelsman gaat als eerste de laatste bocht in.

2 km | Weer Wright op kop

Net als twee dagen geleden zien we vooral Wright op kop.

De Londenaar is snel, maar wellicht zou hij zich toch wat moeten sparen.

3 km | Kopgroep gaat het redden

De kopgroep gaat het redden hoor! De vijf gaan strijden om de dagzege. In het peloton gaan we een sprint zien tussen Bennett en Pedersen met de groene trui als inzet.

Kopgroep (5): Janssens (Alpecin), Battistella (Astana), Jesús Herrada (Cofidis), Sweeny (Lotto-Soudal), Wright (Bahrain)
Peloton +0.42

7 km | Kopgroep verliest amper

In de laatste drie kilometer heeft de kopgroep amper tien seconden verloren. Dat ziet er dus goed uit, maar dan moeten de vijf niet naar elkaar gaan kijken.

De kopgroep in de zevende etappe van de Vuelta

10 km | Nagelbijten

Het is nagelbijten in de Vuelta vandaag, want de vijf koplopers beginnen met een voorsprong van 1 minuut aan de laatste 10 kilometer.

Vooral voor Fred Wright is het spannend: twee dagen geleden liet hij zich de kaas van het brood eten in de slotfase. Lukt het nu wel?

Soler soleert in Hitchcock-finale naar ritzege, Roglic verliest rode trui

TUSSENSPRINT | Wright pakt de premie

Inmiddels zijn de renners ook de tussensprint in Las Salas gepasseerd. Fred Wright kwam daar als eerste door. Voor de volledigheid...

1. Wright 20 pnt
2. Sweeny 17 pnt
3. Battistella 15 pnt
4. Janssens 13 pnt
5. Herrada 10 pnt

20 km | Voorsprong loopt nu toch snel terug

Ook de helpers van Sam Bennett melden zich aan kop van het peloton.

En dan zien we de voorsprong van de vijf koplopers toch opeens snel teruglopen: nog 1.37 hebben Herrada, Janssens, Sweeny, Battistella en Wright

27 km | Opgave Rochas

Gisteren smakte Rémy Rochas (Cofidis) al tegen de grond en zojuist is de Fransman in de ploegleidersauto gestapt. De Vuelta telt nog 175 renners.

31 km | Kopgroep geeft weinig prijs

Het gaat in dalende lijn richting de finish in Cistierna en dus lopen de kilometers snel terug. De kopgroep geeft nog altijd weinig prijs op het peloton, waar BikeExchange (Groves) en Arkéa (McLay) inmiddels de achtervolging hebben ingezet.

Dit gaat een dubbeltje op zijn kant worden...

Kopgroep (5): Janssens (Alpecin), Battistella (Astana), Jesús Herrada (Cofidis), Sweeny (Lotto-Soudal), Wright (Bahrain)
Peloton +2.06

46 km | Bennett terug in het peloton

Inmiddels is Sam Bennett terug in het peloton. Dat is goed nieuws voor de Ier en wellicht minder goed nieuws voor de koplopers. Want nu zal de ploeg van Bennett vast ook een handje toesteken in de achtervolging, samen met Trek (Pedersen), BikeExchange (Groves) en wellicht Ineos (Hayter).

Kopgroep (5): Janssens (Alpecin), Battistella (Astana), Jesús Herrada (Cofidis), Sweeny (Lotto-Soudal), Wright (Bahrain)
Peloton +2.13

50 km | Wat een uitzicht!

Een schitterend uitzicht op de hoogvlakte naar Cistierna in de zevende etappe van de Vuelta.

Ondertussen in Duitsland: Bernal als tempomaker

Ook in Duitsland wordt gekoerst in de tweede etappe van de Deutschland Tour. En daar zien we Egan Bernal op kop sleuren van het peloton. Een vreemd beeld voor de Colombiaanse klimmer en winnaar van Tour en Giro. Maar ook een mooi beeld, gezien zijn vreselijke valpartij dit voorjaar.

Bernal werkt aan zijn herstel!

56 km | Bennett op 0.35

Sam Bennett rijdt op 0.35 van het peloton en heeft steun van ploegmaat Jonas Koch.

64 km | Bennett moet klein gaatje dichtrijden

Ook het peloton is boven op de Puerto de San Glorio op 2.43 van de koplopers.

Sam Bennett moest in de laatste kilometer alsnog lossen, maar zijn achterstand op de staart van het peloton is klein. De Ier gaat wel terugkomen. En dat is heel knap van de man in het groen!

Kopgroep (5): Janssens (Alpecin), Battistella (Astana), Jesús Herrada (Cofidis), Sweeny (Lotto-Soudal), Wright (Bahrain)
Peloton +2.43

Vlak onder de top van de Puerto de San Glorio moet Sam Bennett pas lossen.

64 km | Herrada als eerste boven

Jesús Herrada trekt een sprintje en pakt de 10 bergpunten op de Puerto de San Glorio.

1. Herrada 10 pnt
2. Wright 6 pnt
3. Janssens 4 pnt
4. Sweeny 2 pnt
5. Battistella 1 pnt

66 km | Bijna boven

De kopgroep heeft nog maar 1,5 kilometer te gaan op deze lange beklimming en nog altijd is het verschil met het peloton 2.52. Ze gaan dus met een mooie marge boven komen, maar of het genoeg is om dat peloton in de dalende laatste 65 kilometer voor te blijven?

In het peloton blijft Trek alles op alles zetten om Bennett te lossen, maar dat is nog altijd niet gelukt. Het lijkt erop dat de Ier dus zonder of met een kleine achterstand zal beginnen aan de afdaling. En dat betekent dat hij een kans heeft om straks mee te sprinten.

Kopgroep (5): Janssens (Alpecin), Battistella (Astana), Jesús Herrada (Cofidis), Sweeny (Lotto-Soudal), Wright (Bahrain)
Peloton +2.52

Ondertussen in Frankrijk: Küng wint Poitou-Charentes, slotrit voor Mazin

Ondertussen is de slotrit van de Tour Poitou-Charentes geëindigd in een massasprint, die gewonnen is door de Fransman Lorrenzo Manzin (Total). Hij is zijn landgenoten Benjamin Thomas (Cofidis), Marc Sarreau (AG2r) en Paul Penhoët (Groupama) te snel af.

De eindwinnaar in West-Frankrijk is voor de Zwitser Stefan Küng.

69 km | Koplopers met hoofd in de wolken

De koplopers rijden intussen bijna met het hoofd in de wolken. En dat mag ook, want met nog 5 kilometer te klimmen lopen Janssens (Alpecin), Battistella (Astana), Jesús Herrada (Cofidis), Sweeny (Lotto-Soudal), Wright (Bahrain) zelfs weer wat uit op het peloton: 2.57.

De vijf koplopers rijden bijna met het hoofd in de wolken op de Puerto de San Glorio

72 km | Goldstein lost uit kopgroep

De zes koplopers zijn er trouwens vijf geworden. De Israeliër Omer Goldstein heeft moeten lossen. In het peloton hebben we afscheid genomen van onder meer Pascal Ackermann en Chris Froome. Sam Bennett zit nog in het peloton, maar rivaal Mads Pedersen ruikt bloed en maant zijn ploeg om het tempo nog wat op te voeren.

Kopgroep (5): Janssens (Alpecin), Battistella (Astana), Jesús Herrada (Cofidis), Sweeny (Lotto-Soudal), Wright (Bahrain)
Peloton +2.46

74 km | Bergkoning Langelotti moet lossen

Slecht nieuws voor het Monegaskische wielrennen. Victor Langelotti, de drager van de bolletjestrui, moet lossen. Toch hoeft de renner van Burgos-BH nog niet meteen te vrezen voor zijn bergtrui, in ieder geval niet zolang de zes koplopers voorop blijven.

Op de top van de Puerto de San Glorio zijn namelijk maximaal 10 punten te verdienen en geen van de zes koplopers heeft al een punt achter zijn naam. Langelotti staat op 13 bergpunten, twee meer dan Jay Vine en Rubén Fernández.

Victor Langelotti moet als een van de eersten lossen op de Puerto de San Glorioso.

78 km | Nu wordt het serieus: Elissonde en Juanpe López op kop

Inmiddels heeft Pedersen twee echte klimmers naar de kop gestuurd: Kenny Elissonde en Giro-held Juanpe López. Sprinter Tim Merlier heeft al moeten lossen en nu zien we ook Chris Froome aan het elastiek bungelen.

En Bennett? Die houdt vol, maar wel op zijn tandvlees. Nog 13 kilometer duurt de klim...

Kopgroep (6): Janssens (Alpecin), Battistella (Astana), Goldstein (Israel), Jesús Herrada (Cofidis), Sweeny (Lotto-Soudal), Wright (Bahrain)
Peloton +2.46

80 km | Bennett geeft zich niet zomaar gewonnen

In de eerste kilometers zien we Sam Bennett in zijn groene trui helemaal voorin. De Ier laat zich niet zonder slag of stoot eraf rijden, lijkt de boodschap. Maar dit is nog slechts het makkelijke deel van de klim.

In de eerste kilometers van de Puerto de San Glorio rijdt Sam Bennett helemaal voorin.

82 km | Cataldo voert tempo op in peloton

Na vier van de 22 kilometer is de voorsprong van de koplopers al teruggebracht naar 3.13 en dat komt vooral door het tempo dat Dario Cataldo het peloton oplegt in dienst van Mads Pedersen. Zijn doel is ongetwijfeld tweeledig: de koplopers geen ruimte geven en...Sam Bennett lossen.

Vooralsnog houdt Bennett zich staande, maar de vraag is hoe lang nog?

Kopgroep (6): Janssens (Alpecin), Battistella (Astana), Goldstein (Israel), Jesús Herrada (Cofidis), Sweeny (Lotto-Soudal), Wright (Bahrain)
Peloton +3.13

Dario Cataldo op kop van het peloton in de zevende etappe van de Vuelta.

Bewolkt, maar geen regen

Gisteren werd het peloton verrast door regen en mist in Cantabrië. Vandaag gaan de renners vanuit Cantabrië naar Castilië en Léon en opnieuw zien we grijze wolken, maar het is nog wel droog.

86 km | Klimmen geblazen...en nu écht!

De zes koplopers zijn nu officieel begonnen aan de Puerto de San Glorio, 22,4 km klimmen met een gemiddelde van 5,5 procent. De voorsprong op het peloton: 3.30.

Het profiel van de zevende etappe in de Vuelta.

Pedersen weet het zeker: 'Vandaag is niet voor de vluchters'

Mads Pedersen (Trek) denk vandaag zijn slag te kunnen slaan en na drie tweede plaatsen eindelijk die ritzege binnen te slepen in de sprint van een uitgedund peloton. als hem dat lukt, dan neemt hij waarschijnlijk ook de groene trui over van Sam Bennett, want de kans dat de Ier de Puerto de San Glorio overleeft is klein.

Het verschil tussen Bennett en Pedersen in het puntenklassement is slechts negen punten.

Het puntenklassement na de zesde etappe in de Vuelta.

110 km | Klimmen geblazen!

De kopgroep is inmiddels bezig met de aanloop naar de Puerto de San Glorio en dat betekent dat de weg al een paar procenten omhoog loopt. De echte klim begint op 86,6 kilometer van de streep.

De eerste zes kilometer van die lange klim van 22,4 kilometer stellen nog niet zo heel veel voor, maar daarna zakt het stijgingspercentage nog maar zelden onder de 6,5 procent. De voorsprong van de koplopers is 3.50. Gerieflijk, maar ook klein genoeg voor andere aanvallers om de oversteek te maken.

Kopgroep (6): Janssens (Alpecin), Battistella (Astana), Goldstein (Israel), Jesús Herrada (Cofidis), Sweeny (Lotto-Soudal), Wright (Bahrain)
Peloton +3.45

Het profiel van de Puerto de San Glorio, de lange klim halverwege de 7de etappe in de Vuelta.

123 km | Alleen Herrada won al eens in de Vuelta

Van de zes koplopers heeft alleen Jesús Herrada al een ritzege in de Vuelta op zijn naam. In 2019 won de jongste van de broers Herrada in de heuvelachtige zesde etappe de sterkste van een kopgroep van negen, met onder anderen Robert Gesink. Herrada (in goede doen) is op papier ook de beste klimmer in de kopgroep. Op zijn palmares staan liefst 17 zeges.

Fred Wright werd uiteraard al een keer derde, twee dagen geleden op weg naar Bilbao. Samuele Battistella kennen we natuurlijk als de man die in 2019 wereldkampioen werd bij de beloften in Yorkshire, maar niet nadat de jury de eigenlijke winnaar Nils Eekhoff had gedeclasseerd wegens stayeren. Battistella vond dat uiteraard een terechte beslissing.

De 24-jarige Australiër Harry Sweeny heeft nog geen profzeges op zijn naam staan. Omer Goldstein wel, maar zijn vier profzeges waren allemaal kampioenschappen van zijn land. En de 33-jarige Jimmy Janssens, ten slotte, kennen we vooral als hardrijder in dienst van sprinters Tim Merlier of Jasper Philipsen. Winnen deed hij nog niet op profniveau, maar hij reed al wel wat ereplaatsen bijeen in lastige eendagskoersen als de Druivenkoers, Parijs-Camembert en Volta Limburg Classic.

Herrada wint in Vuelta, aanvaller Gesink moet passen in slotfase

Poels over toekomst: 'Ik fiets nog twee jaar. Bij dit team? Dat zit er wel in, ja"

De collega's van het Belgische Sporza spraken voor de start met Wout Poels. De Limburger gaat deze Vuelta niet voor het klassement, maar hoopt nog wel een keer mee te kunnen gaan in de aanval. "Ik ga proberen een keertje mee te gaan in de vroege vlucht en voor de rit te gaan, maar het is even afwachten welke rit dat gaat worden."

Ook ging Poels nog even in op zijn toekomst. Vorig jaar kreeg hij pas in tweede instantie een contractverlenging bij Bahrain Victorious en ook nu is zijn toekomst nog niet verzekerd. Tenminste... "Da's een goeie", lacht Poels. "Ik weet eigenlijk niet of ik dat al mag zeggen. Maar het ziet er wel goed uit. We fietsen nog twee jaar. Bij dit team? Dat zit er wel in ja."

Wout Poels in de leiderstrui van de Ronde van Andalusië in februari van dit jaar.

132 km | Valpartij Fedorov

Het peloton is even opgeschrikt door een valpartij van de Kazach Jevgeni Fedorov. Hij wordt behandeld door de dokter.

De voorsprong van de zes koplopers is inmiddels gegroeid naar ruim 4 minuten. Daar zijn het de mannen van BikeExchange en Trek die controleren: dat betekent dat Mads Pedersen (al drie keer tweede deze Vuelta) zichzelf een kans geeft vandaag. En gaan de Australiërs voor hun sprinter Kaden Groves?

Kopgroep (6): Janssens (Alpecin), Battistella (Astana), Goldstein (Israel), Jesús Herrada (Cofidis), Sweeny (Lotto-Soudal), Wright (Bahrain)
Peloton +4.03

150 km | Wright bestgeklasseerde op 21.57

De voorsprong van de zes koplopers groeit gestaag naar bijna drie minuten. Dat zullen ze ook wel nodig hebben om straks op de top van de Puerto de San Glorio aan te kunnen pikken.

Remco Evenepoel hoeft zich over deze kopgroep in ieder geval geen zorgen te maken. Fred Wright is de best geklasseerde op 21.57.

158 km | Peloton staakt achtervolging

Ze hebben er flink voor moeten strijden, maar het lijkt erop dat de zes koplopers de zegen krijgen. De voorsprong is inmiddels 2.00.

Kopgroep (6): Janssens (Alpecin), Battistella (Astana), Goldstein (Israel), Jesús Herrada (Cofidis), Sweeny (Lotto-Soudal), Wright (Bahrain)
Peloton +2.00

Bennett krijgt toch applaus en een nieuwe groene trui

Hieronder schreven we al dat groenetruidrager Sam Bennett gisteren te laat was voor zijn eigen feestje. Maar dat is inmiddels geod gemaakt: voor de etappe van vandaag kreeg de Ierse anti-klimmer toch zijn welverdiende applaus.

166 km | Zes koplopers moeten heel hard werken

De zes koplopers moeten heel hard werken voor hun voorsprong. Zij willen met voorsprong beginnen aan de eindeloze Puerto de San Glorio, want daar zullen er ongetwijfeld meer renners zijn die op zoek gaan naar dagsucces.

Maar voorlopig rijden ze met een gemiddelde van boven de 48 kilometer per uur en toch wordt de voorsprong maar niet groter dan een half minuutje.

Kopgroep (6): Jimmy Janssens (Alpecin), Samuele Battistella (Astana). Omer Goldstein (Israel), Jesús Herrada (Cofidis), Harry Sweeny (Lotto-Soudal), Fred Wright (Bahrain)
Peloton +0.27

173 km | Helaas, Bol redt het niet

Helaas, Bol is weer ingerekend door het peloton. Daar is vooral het Baskische Euskaltel aan het achtervolgen: zij willen een mannetje mee in de vlucht. En als het verschil met de zes koplopers 0.33 is probeert Xabier Azparren in zijn eentje de oversteek te maken.

Dat wordt niet makkelijk.

Kopgroep (6): Jimmy Janssens (Alpecin), Samuele Battistella (Astana). Omer Goldstein (Israel), Jesús Herrada (Cofidis), Harry Sweeny (Lotto-Soudal), Fred Wright (Bahrain)
Peloton +0.27

177 km | Jetse Bol in aantocht

Gisteren was het wonden likken voor Jetse Bol, die woensdag ten val kwam in een afdaling. Maar blijkbaar is hij voldoende hersteld: de Noord-Hollander in Spaanse dienst gaat in de tegenaanval.

183 km | Van den Berg wil ook in de aanval

Ook Julius van den Berg heeft weer zin in een dagje in de aanval. Hij gaat in de tegenaanval op Loetsenko, maar beiden worden even later ingerekend. Zes anderen hebben wel een (klein) gaatje: Jimmy Janssens (Alpecin), Samuele Battistella (Astana). Omer Goldstein (Israel), Jesús Herrada (Cofidis), Harry Sweeny (Lotto-Soudal) en... Fred Wright (Bahrain)!

Wright had woensdag de ritzege en de rode leiderstrui voor het grijpen, maar greep mis op beide fronten. Na gisteren speelt hij geen rol meer in het klassement, maar toch probeert de Londenaar het opnieuw.

SALIDA 190 km | Loetsenko meteen in de aanval

Het officiële startsein is gegeven in de 7de etappe. En net als dinsdag gaat Aleksej Loetsenko meteen in de aanval.

Toen bleek het niet de juiste vlucht, heeft de Kazach vandaag meer geluk?

Achterland van Oscár Freire

De etappe begint vandaag op de wegen van Oscár Freire. De legendarische sprinter van Rabobank, die liefst drie keer wereldkampioen werd, is namelijk afkomstig uit Torrelavega, een stadje dat we na 16 kilometer zullen aandoen.

Of het ook echt de trainingswegen van Freire waren, is niet helemaal zeker trouwens. De Spanjaard, die niet bekend stond als trainingsbeest, liet zijn trainingen namelijk vaak afhangen van het weer. Als de wind teveel tegen stond of de wolken te grijs waren, stapte Freire doodleuk in de auto om honderd kilometer verderop een rondje te rijden.

En toch was hij een buitengewone klasbak met een erelijst om u tegen te zeggen.

Oscar Freire won in 2010 Milaan-Sanremo.

SALIDA NEUTRALIZADA | Corona slaat toe bij ploeg O'Connor

Het peloton is van start gegaan voor de eerste geneutraliseerde kilometers van de 7de etappe in de Vuelta. Zonder de Fin Jaakko Hänninnen en de Italiaan Andrea Vendrame (AG2R). Beiden hebben positief getest op covid.

Dat betekent dat kopman Ben O'Connor (15de op 2.09) twee mannetjes minder heeft.

Gekwetste Hagen en Juanpe López gaan van start

Gisteren zagen we de Noor Carl Fredrik Hagen op een vreselijke manier onderuitgaan in de afdaling. De Noorse nummer 8 van de Vuelta van 2019 bracht de avond door in het ziekenhuis, maar zal toch van start gaan in de zevende etappe. "Hij is teruggekomen met het goede nieuws dat hij geen breuken heeft opgelopen. Hij heeft wel meerdere kneuzingen en een wond op zijn rechterelleboog die gehecht moest worden. Maar Carl gaat door", aldus zijn ploeg Israel-Premier Tech.

Ook Juan Pedro López, revelatie van Trek-Segafredo in de Giro waar hij tien dagen het roze droeg en uiteindelijk als 10de eindigde in het algemeen klassement, vervolgt zijn weg deze Vuelta ondanks de nodige knieklachten. Een goed klassement kan de jonge Spanjaard vergeten. Donderdag kwam hij boven op 19.53 van winnaar Vine.

De truitjes

Rode trui: Remco Evenepoel (QuickStep)

Groene trui: Sam Bennett (Bora-hansgrohe)

Bolletjestrui: Victor Langelotti (Burgos-BH)

Witte trui: Evenepoel (gedragen door Juan Ayuso, UAE)

Ploegenklassement: UAE

Remco Evenepoel op de eerste rij voorafgaand aan de zevende etappe van de Vuelta.

Eenkhoorn voor twee jaar naar Belgische Lotto-ploeg

Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn stapt na dit seizoen over van Jumbo-Visma naar Lotto Dstny. Bij de Belgische ploeg, die dit seizoen nog rijdt onder de naam Lotto-Soudal, heeft de 25-jarige renner een contract getekend voor twee seizoenen. Het sprak hem aan dat hij bij de ploeg een vrijere rol krijgt en voor ritzeges in grote rondes en voorjaarsklassiekers kan gaan. Dat zijn de grote doelen van Eenkhoorn.

"Ik ben nu vijf jaar prof en heb veel geleerd bij mijn huidige ploeg. Sommige dingen daarvan kan ik zeker ook meenemen naar Lotto Dstny. Maar ik wil ook wat meer vrijheid in het koersen. Nu is het moment waarop ik de keuze nog kan maken om mijn eigen ambities na te jagen", aldus de Nederlands kampioen, die ook veel indruk maakte in de afgelopen Giro d'Italia en daar door zijn aanvalslust en grappen en grollen met Mathieu van der Poel uitgroeide tot publiekslieveling.

Eenkhoorn is sterkste op de VAM-berg en pakt Nederlandse titel op de weg

Of Eenkhoorn met de Belgische ploeg ook in de WorldTour zal blijven rijden is nog wel de vraag. De Belgische formatie verkeert nog altijd in de gevarenzone wat betreft degradatie naar het procontinentale niveau . Aan het einde van dit seizoen maakt de UCI een ranglijst op, waarin de resultaten van alle WorldTour-ploegen in de laatste drie jaar zijn verwerkt. De twee slechtste ploegen krijgen geen WorldTour-licentie.

Hoe werkt die promotie en degradatie in het wielrennen ook alweer? We leggen het uit in onderstaande video.

Wielerwiskunde: promotie en degradatie

Grupetto life: als je te laat binnen bent op je eigen feestje

De kans is groot dat er straks gesprint kan worden om de zege met een aanzienlijke kopgroep of een uitgedund peloton. Voor Sam Bennett zal de Puerto de San Glorio te hoog gegrepen zijn. Gisteren kwam de Ier, winnaar van beide sprintetappes in Nederland, binnen op 36.18 van winnaar Vine.

Toch kwam hij nog even naar het podium om een nieuwe groene trui in ontvangst te nemen. Alleen was er niemand om dat succes mee te delen. Maar dat kon de pret van de goedlachse Bennett niet drukken.

Profiel etappe 7: voor elk wat wils

Het merkwaardige profiel van de zevende etappe zou je kunnen uitleggen als 'voor elk wat wils'. De eerste 70 kilometer zijn 'Spaans vlak', wat wil zeggen dat het behoorlijk op en af gaat. Daarna begint de ellende voor de anti-klimmers in het peloton.

De Puerto de San Glorio (eerste categorie, 22,4 km à 5,5 procent) begint namelijk op zeeniveau en eindigt na een geleidelijke klim van liefst 22,4 kilometer op een hoogte van 1.603 meter. Toch loont het de moeite voor de rappe mannen in het peloton om op de tanden te bijten, want na de top loopt de weg nog 65 kilometer voornamelijk in dalende lijn naar de finish in Cistierna.

Klassementsrenners zullen zich vandaag waarschijnlijk gedeisd houden.

  • lavuelta.es
    Het profiel van de zevende etappe in de Vuelta.
  • lavuelta.es
    Het profiel van de Puerto de San Glorio, de lange klim halverwege de 7de etappe in de Vuelta.

Evenepoel: 'Beste wat ik ooit op een fiets heb laten zien'

Aan sterke staaltjes geen gebrek in de nog altijd prille carrière van Remco Evenepoel: op de erelijst van het 22-jarige fenomeen staan niet minder dan 33 zeges, waarvan een groot deel behaald met indrukwekkende solo's. Denk maar aan zijn ongewoon lange solo's in Luik-Bastenaken-Luik (2022) en Clásica San Sebastián (2019 en 2022).

Toch was hij zelf het meest onder de indruk van zijn prestatie van gisteren: "Dit was het beste wat ik ooit op een fiets heb laten zien".

Evenepoel: 'Dit was het beste wat ik ooit op een fiets heb laten zien'

Klassement

Even terugkijken: machtsvertoon Evenepoel, maar Vine wint

Vooraf hadden weinigen gedacht dat de eerste serieuze aankomst bergop meteen voor vuurwerk zou zorgen. Maar geholpen door onverwacht zware omstandigheden - regen en dichte mist - en een ontketende Remco Evenepoel werd het een slagveld.

Enric Mas was de enige klassementsrenner die het spoor van de aerokogel uit Schepdaal kon volgen. Maar winnen, deed Evenepoel niet. Een man trapte namelijk nog hogere wattages per kilogram op de slotklim. En dat is ook niet zo gek, want door de hoogste wattages per kilogram te produceren op online wielerplatform Zwift kwam Jay Vine anderhalf jaar geleden aan zijn profcontract.

Niemand zag hem over de streep rijden in de dichte mist, maar het was toch echt de eerste profzege van Vine. Bekijk de samenvatting.

Dolgelukkige Vine wint rit 6 van de Vuelta

Bienvenido desde Camargo!

Na het machtsvertoon van Remco Evenepoel in de door mist getekende zesde etappe, kunnen de renners even op adem komen in een rit van 190 km van Camargo naar Cistierna. Het merkwaardige profiel van deze etappe - met een 22 kilometer lange beklimming halverwege en daarna ruim 50 kilometer vlak naar de finish - biedt kansen voor aanvallers en sterke sprinters.

Remco Evenepoel is het zonnetje in huis na zijn indrukwekkende prestatie op de Pico Jano.