liveblog
NOS WielrennenAangepast

Klimmer Herrada blijkt snelste sprinter in kopgroep • Bennett verstevigt groene trui

liveblog gesloten

Hasta mañana!

We besluiten dit liveblog met de tranen van de winnaar. Drie jaar na zijn laatste zege in de Vuelta mag Jesús Herrada weer juichen in de ronde van zijn thuisland. Hij zorgt voor de tweede Spaanse zege in drie dagen, nadat het Spaanse wielrennen 121 koersdagen zonder zege was gebleven in een grote ronde.

Dan mag je best een traantje laten. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

De samenvatting

Klimmer Jesús Herrada verschalkt jagend peloton en sprint naar tweede ritzege in Vuelta

Dag van morgen: loodzware bergrit in Asturië met helse aankomst bergop

Het tweede weekend in deze Vuelta wordt er een om de vingers bij af te likken, met twee stevige bergritten in Asturië in het noordwesten van Spanje. De etappe van zaterdag van Pola de Laviana naar Collau Fancuaya (156 km) is zelfs een van de zwaarste van deze Vuelta.

Direct vanuit de start wacht de Alto de la Collodonna (tweede categorie, 6,4 km à 7 procent) en dat is de nachtmerrie voor elke sprinter of sprintaantrekker in het peloton. Daarna volgen nog liefst vier gecategoriseerde beklimmingen (een van tweede, drie van derde categorie) voordat de renners beginnen aan de slotklim Colláu Fancuaya (eerste categorie, 10,2 km à 7,9 procent).

In de laatste twee kilometer is het stijgingspercentage zelfs op sommige stukken 17 procent, dus daar zullen verschillen gemaakt worden in de top van het klassement. De officiële start is om 13.28 uur, aankomst is rond 17.30 uur.

 • NOS
  Het profiel van de achtste etappe in de Vuelta.
 • NOS
  Het profiel van de slotklim in de achtste etappe van de Vuelta.

Ploegenklassement: schrale troost voor gedesillusioneerde Wright

Dankzij de derde plek van Fred Wright vandaag neemt Bahrain Victorious wel de leiding over in het ploegenklassement van UAE-Emirates. Een schrale troost voor Wright, die na de finish behoorlijk gedesillusioneerd leek. "Niemand zei dat er tegenwind stond in die laatste meters", liet hij zich ontvallen tegen zijn ploegleiders bij de teambus.

Wellicht krijgt hij nog een kans en is driemaal scheepsrecht voor de Londenaar. Right, said Fred.

NOS
Het ploegenklassement na de 7de etappe in de Vuelta.

Ondertussen in Duitsland: Kristoff wint in Deutschland Tour

De Noor Alexander Kristoff heeft de tweede rit in de Ronde van Duitsland op zijn naam geschreven. De renner van het Belgische Intermarché was na 200 kilometer de snelste van een uitgedunde groep.

Het venijn van de etappe zat hem in de laatste 40 kilometer ,waarin drie beklimmingen van niet langer dan 3 kilometer zaten. Nadat een kopgroep van vier was ingelopen, was het geen moment rustig in het peloton. Behalve Mick van Dijke en Gijs Leemreize (Jumbo) probeerden ook Bauke Mollema (Trek) en Romain Bardet (DSM) het.

Door toedoen van de helpers van Alebrto Bettiol (EF) mondde de rit toch uit in een sprint. De 35-jarige Kristoff was daarin te rap voor Florian Sénéchal (QuickStep) en Bettiol. De Italiaan nam wel de leiderstrui over van landgenoot Filippo Ganna.

Teruglezen: het wedstrijdverslag

Jesús Herrada heeft de zevende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De 32-jarige Spanjaard was onderdeel van de kopgroep, die het jagende peloton voor wist te blijven. Op de eindstreep bleef hij de Italiaan Samuele Battistella nipt voor.

Ook Fred Wright sprintte mee om de ritzege, maar de Brit werd net als twee dagen geleden derde. Voor Herrada is het zijn tweede zege in de Vuelta a España. Ook in 2019 won hij een rit in de Spaanse grote ronde.

Bergklassement: nog een dagje Langellotti

Victor Langellotti moest vandaag als een van de eersten lossen en kwam binnen als 152ste op 21.11 van winnaar Herrada. Maar toch mocht de Monegask naar het podium. Hij blijft nog een dagje aan de leiding van het bergklassement.

NOS
Het bergklassement na de zevende etappe in de Vuelta.

Puntenklassement: Bennett loopt uit

Het verschil tussen Sam Bennett en Mads Pedersen was 9 punten en is na vandaag 15 punten. Een flinke opsteker voor de Ier in het groen.

NOS
Het puntenklassement na de zevende etappe van de Vuelta.

Algemeen klassement: makkelijk dagje Evenepoel

Remco Evenepoel beleefde een relatieve rustdag en is de eerste renner deze Vuelta, die de rode trui langer dan een dag in bezit houdt.

NOS
Het algemeen klassement na de zevende etappe in de Vuelta.

Toptien: Herrada wint, Wright weer derde

NOS
De toptien van de zevende etappe in de Vuelta.

Herrada wint met een half wiel

NOS
Jesús Herrada klopt Samuele Battistella en Fred Wright in de zevende etappe van de Vuelta.

FINISH | Bennett doet prima zaken in strijd om groen

De sprint van het peloton wordt gewonnen door Sam Bennett. Mads Pedersen wordt slechts 9de. Vooraf werd verwacht dat Pedersen misschien wel het groen zou kunnen overnemen, maar uiteindelijk loopt de Ier zelfs uit!

NOS
Sam Bennett sloeg de aanval van Mads Pedersen niet alleen af, hij loopt zelfs uit in het puntenklassement.

Herrada doet het weer!

Jesús Herrada was de enige koploper die al eens won in de Vuelta en nu doet hij het weer. Het is de 18de profzege van de Spanjaard van Cofidis. En daar is hij heel blij mee!

 • NOS
  Jesús Herrada wint voor de tweede keer een etappe in de Vuelta.
 • NOS
  Jesús Herrada wordt na zijn tweede zege in de Vuelta geknuffeld door zijn oudere broer en ploeggenoot José.

FINISH | HERRADA WINT!

Het is Jesús Herrada, die wint! Wright leek de sterkste, maar zorgt eigenlijk voor een leadout voor de rest en wordt geklopt door Battistella en Herrada. De klimmer wint deze sprint!

NOS
Jesús Herrada komt als eerste over de finish in de zevende etappe van de Vuelta.

500 m | Wright als eerste de bocht in

Janssens gaat aan, maar Wright zit in zijn wiel. De Engelsman gaat als eerste de laatste bocht in.

2 km | Weer Wright op kop

Net als twee dagen geleden zien we vooral Wright op kop.

De Londenaar is snel, maar wellicht zou hij zich toch wat moeten sparen.

3 km | Kopgroep gaat het redden

De kopgroep gaat het redden hoor! De vijf gaan strijden om de dagzege. In het peloton gaan we een sprint zien tussen Bennett en Pedersen met de groene trui als inzet.

Kopgroep (5): Janssens (Alpecin), Battistella (Astana), Jesús Herrada (Cofidis), Sweeny (Lotto-Soudal), Wright (Bahrain)
Peloton +0.42

7 km | Kopgroep verliest amper

In de laatste drie kilometer heeft de kopgroep amper tien seconden verloren. Dat ziet er dus goed uit, maar dan moeten de vijf niet naar elkaar gaan kijken.

NOS
De kopgroep in de zevende etappe van de Vuelta

10 km | Nagelbijten

Het is nagelbijten in de Vuelta vandaag, want de vijf koplopers beginnen met een voorsprong van 1 minuut aan de laatste 10 kilometer.

Vooral voor Fred Wright is het spannend: twee dagen geleden liet hij zich de kaas van het brood eten in de slotfase. Lukt het nu wel?

Soler soleert in Hitchcock-finale naar ritzege, Roglic verliest rode trui

TUSSENSPRINT | Wright pakt de premie

Inmiddels zijn de renners ook de tussensprint in Las Salas gepasseerd. Fred Wright kwam daar als eerste door. Voor de volledigheid...

1. Wright 20 pnt
2. Sweeny 17 pnt
3. Battistella 15 pnt
4. Janssens 13 pnt
5. Herrada 10 pnt

20 km | Voorsprong loopt nu toch snel terug

Ook de helpers van Sam Bennett melden zich aan kop van het peloton.

En dan zien we de voorsprong van de vijf koplopers toch opeens snel teruglopen: nog 1.37 hebben Herrada, Janssens, Sweeny, Battistella en Wright

27 km | Opgave Rochas

Gisteren smakte Rémy Rochas (Cofidis) al tegen de grond en zojuist is de Fransman in de ploegleidersauto gestapt. De Vuelta telt nog 175 renners.

31 km | Kopgroep geeft weinig prijs

Het gaat in dalende lijn richting de finish in Cistierna en dus lopen de kilometers snel terug. De kopgroep geeft nog altijd weinig prijs op het peloton, waar BikeExchange (Groves) en Arkéa (McLay) inmiddels de achtervolging hebben ingezet.

Dit gaat een dubbeltje op zijn kant worden...

Kopgroep (5): Janssens (Alpecin), Battistella (Astana), Jesús Herrada (Cofidis), Sweeny (Lotto-Soudal), Wright (Bahrain)
Peloton +2.06

46 km | Bennett terug in het peloton

Inmiddels is Sam Bennett terug in het peloton. Dat is goed nieuws voor de Ier en wellicht minder goed nieuws voor de koplopers. Want nu zal de ploeg van Bennett vast ook een handje toesteken in de achtervolging, samen met Trek (Pedersen), BikeExchange (Groves) en wellicht Ineos (Hayter).

Kopgroep (5): Janssens (Alpecin), Battistella (Astana), Jesús Herrada (Cofidis), Sweeny (Lotto-Soudal), Wright (Bahrain)
Peloton +2.13

50 km | Wat een uitzicht!

NOS
Een schitterend uitzicht op de hoogvlakte naar Cistierna in de zevende etappe van de Vuelta.

Ondertussen in Duitsland: Bernal als tempomaker

Ook in Duitsland wordt gekoerst in de tweede etappe van de Deutschland Tour. En daar zien we Egan Bernal op kop sleuren van het peloton. Een vreemd beeld voor de Colombiaanse klimmer en winnaar van Tour en Giro. Maar ook een mooi beeld, gezien zijn vreselijke valpartij dit voorjaar.

Bernal werkt aan zijn herstel!

56 km | Bennett op 0.35

Sam Bennett rijdt op 0.35 van het peloton en heeft steun van ploegmaat Jonas Koch.

64 km | Bennett moet klein gaatje dichtrijden

Ook het peloton is boven op de Puerto de San Glorio op 2.43 van de koplopers.

Sam Bennett moest in de laatste kilometer alsnog lossen, maar zijn achterstand op de staart van het peloton is klein. De Ier gaat wel terugkomen. En dat is heel knap van de man in het groen!

Kopgroep (5): Janssens (Alpecin), Battistella (Astana), Jesús Herrada (Cofidis), Sweeny (Lotto-Soudal), Wright (Bahrain)
Peloton +2.43

NOS
Vlak onder de top van de Puerto de San Glorio moet Sam Bennett pas lossen.

64 km | Herrada als eerste boven

Jesús Herrada trekt een sprintje en pakt de 10 bergpunten op de Puerto de San Glorio.

1. Herrada 10 pnt
2. Wright 6 pnt
3. Janssens 4 pnt
4. Sweeny 2 pnt
5. Battistella 1 pnt