liveblog
NOS WielrennenAangepast

Vine wint zesde Vuelta-rit • Evenepoel zorgt voor slagveld en pakt rode trui

liveblog gesloten

Gracias y hasta mañana!

We houden ermee op hier boven op de Pico Jano. Maar morgen stappen we om 12.30 uur alweer op de fiets voor de zevende etappe van de Vuelta.

De rit over 190 kilometer van Camargo naar Cistierna oogt een stuk overzichtelijk dan de etappe van vandaag. Het parcours gaat wederom op en af en toe neer, met één grote uitschieter: de Puerto de San Glorio, 22,4 kilometer lang à 5,5 procent.

Met dit liveblog zijn we er dan ook weer bij. Adios!

Het profiel van de zevende etappe van de Vuelta

Rodetruidrager Evenepoel: 'Een droom die uitkomt'

Ook voor Remco Evenepoel is een droom uitgekomen, zo vertelde de Belgische rodetruidrager na de finish.

"Ik ben heel gelukkig en trots om de leider in het klassement te zijn. Wat ik vandaag heb laten zien, is volgens mij het beste dat ik ooit op een fiets heb gedaan. Hopelijk kunnen we dit gevoel met het team blijven vasthouden."

Ritwinnaar Vine: 'Dit is een droom die uitkomt'

Jay Vine verdiende in 2020 een profcontract bij (het toenmalige) Alpecin-Fenix door het talentenprogramma te winnen van online wielerplatform Zwift. En nu boekt hij een zege in de Vuelta.

"Dit is een droom die uitkomt", sprak de Australiër. "Ik heb hier het hele jaar naartoe gewerkt, nadat ik er vorig jaar zo dicht bij was gekomen. En dan eindig ik voor de groep met klassementsrenners. Gelukkig, nou ja gelukkig, had ik 13 minuten achterstand in het klassement, zodat ze me lieten gaan."

Vine droeg de ritwinst op aan zijn vrouw: "Deze is voor mijn vrouw, die al drie, vier jaar alles voor me doet om dit te kunnen bereiken."

Het algemeen klassement

Het algemeen klassement van na de zesde etappe. Remco Evenepoel neemt de rode trui over van Rudy Molard.

Evenepoel is de eerste Belgische rodetruidrager sinds Dylan Teuns in 2019.

Wilco Kelderman is de beste Nederlander in het klassement. Hij staat twaalfde op 1.55. Thymen Arensman is de nummer 16 op 2.14.

De uitslag van etappe 6

De uitslag van een enerverende zesde Vuelta-rit met het venijn in de staart.

EVENEPOEL PAKT RODE TRUI

De rode trui van Rudy Molard komt op 5.06 over de finish. Dat betekent dat Remco Evenepoel de nieuwe leider is in het klassement!

VINE WINT ZESDE ETAPPE VUELTA

Daar is hij: Jay Vine wint de zesde etappe van de Vuelta! Het is door de regen en de mist nauwelijks te zien, maar knap is het!

Evenepoel komt op 15 seconden als tweede over de finish, voor Mas en Ayuso. Roglic volgt op 1.37 van Vine.

Knuffels voor Jay Vine

1 km - Vine onderweg naar ritzege

Een minuut is de achterstand al van Roglic op het duo Evenepoel en Mas. Jay Vine heeft nog altijd 20 seconden voorsprong op Evenepoel en Mas. De Australiër lijkt onderweg naar de ritzege.

4 km - Vine loopt uit, Kelderman bij Roglic

Roglic heeft gezelschap gekregen van een tiental renners, onder wie Kelderman. In die groep moet Roglic het wel in zijn eentje doen. Een halve minuut daarvoor rijden Evenepoel en Mas.

Vine rijdt solo op kop, met een kleine halve minuut voorsprong op Evenepoel en Mas. Daar 20 seconden achter rijdt de 19-jarige Spanjaard Ayuso, de jongste renner in deze Vuelta.

6 km - Slagveld op de Pico Jano

Alleen Mas kan Evenepoel nog volgen in de stromende regen op de slotklim. Vine is ondertussen Padoen voorbijgereden en rijdt op kop. Roglic rijdt een half minuutje achter Evenepoel.

7 km - Roglic kan Evenepoel niet volgen

Evenepoel trekt hard door, alleen Roglic, Sivakov en Mas kunnen hem nog volgen. En dit gezegd hebbende moet Roglic lossen!

Padoen leidt nog, op 0.23 rijdt Vine, op 0.43 het groepje-Evenepoel.

8 km - Daar gaat Evenepoel

De aanval van Simon Yates wordt onschadelijk gemaakt door Sivakov. En dan volgt het moment van Evenepoel: de Belg versnelt, met Roglic in zijn wiel. Ook Mas en Yates kunnen volgen.

Wie zien we niet van voren? Mannen als Carapaz, Kelderman en Arensman.

9 km - Padoen loopt uit, aanval Yates

Padoen loopt uit op het peloton, zijn voorsprong loopt op tot 1.28.

In het peloton ontsnappen eerst Villella, Gesbert en Vine. En ook Simon Yates trekt ten aanval.

12 km - De slotklim!

Met 55 secondes voorsprong op het peloton is Padoen begonnen aan de slotklim naar Pico Jano. Deze nieuwe slotklim is van de eerste categorie: 12,6 kilometer lang à 6,5 procent.

Het peloton wordt al een hele tijd voortgetrokken door de mannen van QuickStep, die snode plannen lijken te hebben met Evenepoel.

Kelderman en Arensman zijn van de partij in het peloton.

15 km - Alleen Padoen nog over

Fernández en Masnada zijn opgeslokt door het peloton. Alleen Padoen rijdt nu nog van voren, met 0.49 voorsprong op de grote groep.

De slotklim naar Pico Jano kan beginnen.

18 km - Venijn in de staart

We naderen de slotklim naar de Pico Jano en de spanning loopt op. Padoen heeft 0.45 voorsprong op het duo Fernández-Masnada.

Het peloton zit daar 8 seconden achter en de rode trui van Molard is ook weer bijna aangesloten.

In de tussentijd was er nog een tussensprint in Santa Cruz de Iguña, die weinig spektakel opleverde. Uiteraard ging Padoen als eerste over de streep.

27 km - Afdaling niet te doen voor Padoen

Padoen gaat héél voorzichtig naar beneden in de regen en zijn voorsprong loopt snel terug.

De Oekraïner heeft nog maar 25 seconden op Fernández en Masnada, die weer samen zijn. Het peloton volgt op 1 minuut.

33 km - Padoen als eerste boven

Padoen is in goeden doen en komt als eerste boven op de Collada de Brenes. Hij heeft 1 minuut voorsprong op Fernández.

Daarachter rijden andere voormalige kopgroepleden, op 1.51 rijdt het peloton. We gaan afdalen in de regen, oppassen geblazen dus.

Padoen pakt 10 bergpunten, Fernández 6, Masnada 4, Oliveira 2 en Bakelants 1. Bergtruidrager Langellotti leidt nog altijd het klassement met 13 punten.

36 km - Padoen is los, Molard lost

Padoen heeft al een gat van 50 seconden met zijn achtervolger Masnada en Fernández. Van de voormalige kopgroep van tien is niets meer over.

Het peloton (op 2.07) wordt aangevoerd door QuickStep-renners Alaphilippe en Vervaeke. Voor rodetruidrager Molard gaat het allemaal te snel, hij moet lossen.

38 km - Padoen rijdt weg

Padoen geeft hem in de kopgroep van katoen en slaat een gaatje met zijn vluchtkompanen. Bakelants, Brenner en Masnada rijden op 15 seconden van de Oekraïner, de rest nog wat verder.

Het peloton volgt op 1.50. Na een behoorlijke saaie periode gebeurt er nu toch van alles in deze zesde etappe.

41 km - Breuk in peloton

De valpartij heeft voor een breuk gezorgd in het peloton. Een groep van 15, met o.a. Roglic, Evenepoel en Carapaz, heeft een kleine voorsprong op de rest.

Maar het gat is niet groot en zal ongetwijfeld worden gedicht. Sterker nog, dat is inmiddels ook gebeurd.

De beklimming van de Collado de Brenes (6,8 kilometer à 8,2 procent) is inmiddels in volle gang.

44 km - Valpartijen door natte wegdek

Cataldo, lid van de kopgroep, schuift onderuit op het natte wegdek, maar krabbelt snel weer overeind.

Even later gaan in dezelfde bocht een aantal renners in het peloton tegen de vlakte. Carl Fredrik Hagen (Israel) blijft kermend van de pijn liggen. Dat ziet er niet goed uit.

De voorsprong van de kopgroep loopt snel terug: nog maar 2.18 is het verschil.

50 km - Berg in zicht

We naderen de Collado de Brenes, de tweede serieuze klim van de dag: eerste categorie, 6,8 kilometer à 8,2 procent.

De voorsprong van de tien koplopers begint ondertussen gestaag terug te lopen. Nog 3.40 is er over.

De kopgroep: Mikel Azparren (Euskaltel), Jan Bakelants (Intermarché), Marco Brenner (DSM), Dario Cataldo (Trek), Rubén Fernández (Cofidis), Kaden Groves (BikeExchange), Fausto Masnada (QuickStep), Xandro Meurisse (Alpecin), Nelson Oliveira (Movistar) en Mark Padoen (EF).

70 km - Pech aan de fiets

71 km - Zowel rodetruidrager Rudy Molard als Remco Evenepoel stond even stil met pech aan de fiets. Maar beiden zijn zonder problemen teruggekeerd in het peloton.

De voorsprong van de tien koplopers: 4.45.

83 km - Rust keert terug

De rust is weergekeerd in het peloton. De breukjes zijn gelijmd, het is weer één grote groep. De voorsprong van de kopgroep van tien is wel iets geslonken: nog 4.30 staat er op de teller.

Bakelants is door de teruggelopen voorsprong zijn virtuele rode trui (voorlopig) wel weer kwijt. Tot overmaat van ramp is het nu ook begonnen met regenen, heuse pijpenstelen komen uit de Spaanse lucht.

De kopgroep: Mikel Azparren (Euskaltel), Jan Bakelants (Intermarché), Marco Brenner (DSM), Dario Cataldo (Trek), Rubén Fernández (Cofidis), Kaden Groves (BikeExchange), Fausto Masnada (QuickStep), Xandro Meurisse (Alpecin), Nelson Oliveira (Movistar) en Mark Padoen (EF).

89 km - Trammelant in het peloton

Een valpartij in het peloton: Herrada, Mas en Okamika hebben onvrijwillig het asfalt opgezocht. Door de heisa rond de drie Spanjaarden is het peloton in drie stukken uiteengevallen.

96 km - Fernández als eerste boven

Fernández was als eerste boven op de Puerto de Alisas en pakt 5 bergpunten. Cataldo was de nummer twee, Azparren de nummer 3.

Ze maken deel uit van een kopgroep van tien, die 5.50 voorsprong heeft op het peloton. Bakelants rijdt virtueel in het rood.

111 km - Eerste klim, Bakelants virtueel in rood

De kopgroep begint aan de eerste gecategoriseerde klim van de dag: de Puerto de Alisas, tweede categorie, 8,7 kilometer à 5,8 procent.

De voorsprong van de tien is opgelopen tot 5.30. Dat betekent dat Jan Bakelants (in het klassement 5.02 achter Molard) nu virtueel in de rode trui rijdt.

De kopgroep: Mikel Azparren (Euskaltel), Jan Bakelants (Intermarché), Marco Brenner (DSM), Dario Cataldo (Trek), Rubén Fernández (Cofidis), Kaden Groves (BikeExchange), Fausto Masnada (QuickStep), Xandro Meurisse (Alpecin), Nelson Oliveira (Movistar) en Mark Padoen (EF).

Van videogameverslaafde tot bolletjestruidrager: Victor Langellotti

Zolang de kopgroep van tien man nog vooruit is, zijn er weinig bergpunten te verzamelen voor Victor Langellotti, de Monegask in dienst van Burgos die sinds gisteren de bolletjestrui draagt.

De 27-jarige Langellotti werd pas op het laatste moment opgeroepen voor de Vuelta, omdat Ángel Madrazo - bekend van zijn karakteristieke bril en een ritzege in de Vuelta van 2019 - moest afhaken met corona.

"Dit betekent veel voor me, voor Ángel en voor mij", zei Langellotti voor de start. "Hij stuurde me een berichtje, ik hoop dat hij trots op me is. Ik heb een zware periode achter de rug, waarin ik verslaafd was aan videogames. Maar dat is nu achter me. Ik wil blijven strijden en kijk uit naar de koers."

133 km - 42,3 kilometer

Het eerste uur hebben de tien leden van de kopgroep 42,3 kilometer afgelegd. Gisteren zaten we na een uur al boven de 50 kilometer. De voorsprong van de tien, zonder Nederlanders, is 4,5 minuut.

De kopgroep: Mikel Azparren (Euskaltel), Jan Bakelants (Intermarché), Marco Brenner (DSM), Dario Cataldo (Trek), Ruben Fernandez (Cofidis), Kaden Groves (BikeExchange), Fausto Masnada (QuickStep), Xandro Meurisse (Alpecin), Nelson Oliveira (Movistar) en Mark Padoen (EF).

Rust in het peloton tijdens de zesde Vuelta-etappe, met Rudy Molard in de rode trui

143 km - Helft van kopgroep al eens succesvol in grote ronde

Vijf van de tien leden van de kopgroep hebben al eens succes geboekt in een grote ronde.

Rubén Fernández droeg in 2016 één dag de rode leiderstrui in de Vuelta. Nelson Oliveira won in 2015 een etappe in de Vuelta, Dario Cataldo deed dat in 2012 en won zeven jaar later ook nog eens een rit in de Giro.

Fausto Masnada was in 2019 succesvol met een etappezege in de Giro. Jan Bakelants, last but not least, won in 2013 een Touretappe en droeg ook twee dagen de gele trui.

149 km - Vier minuten

De voorsprong van de kopgroep van tien is gestaag opgelopen tot vier minuten. Voorlopig zal dit dus wel de situatie blijven in de zesde Vuelta-etappe. De eerste klim, de Puerto de Alisas van de tweede categorie, volgt over zo'n 35 kilometer.

De kopgroep: Mikel Azparren (Euskaltel), Jan Bakelants (Intermarché), Marco Brenner (DSM), Dario Cataldo (Trek), Ruben Fernandez (Cofidis), Kaden Groves (BikeExchange), Fausto Masnada (QuickStep), Xandro Meurisse (Alpecin), Nelson Oliveira (Movistar) en Mark Padoen (EF).

162 km - Voorsprong loopt op

Deze kopgroep is voorlopig een blijvertje, want de voorsprong loopt al snel op tot ruim 2 minuten. Welke tien renners zijn het?

Mikel Azparren (Euskaltel), Jan Bakelants (Intermarché), Marco Brenner (DSM), Dario Cataldo (Trek), Ruben Fernandez (Cofidis), Kaden Groves (BikeExchange), Fausto Masnada (QuickStep), Xandro Meurisse (Alpecin), Nelson Oliveira (Movistar) en Mark Padoen (EF).

Bakelants staat er van deze tien mannen het beste voor in het klassement. De Belg heeft 5.02 achterstand op de rode trui van Molard.

166 km - Een kopgroep van tien

We hebben een kopgroep, een stuk eerder dan gisteren. Tien man hebben een gaatje geslagen van bijna een minuut. Nederlanders ontbreken helaas.

175 km - Iturria is de eerste

We zien de gebruikelijke taferelen na de start. En de Bask Iturria is de eerste renner die in eigen land op avontuur gaat. Het avontuur van Iturria, in 2019 al eens etappewinnaar in de Vuelta, is al snel voorbij. Wie is de volgende?

België rouwt om man die Tour 1968 op slotdag verloor van Janssen

Op 79-jarige leeftijd is Herman Van Springel overleden, de Belgische wielrenner die in de Tour de France van 1968 op de slotdag de gele trui kwijtraakte aan Jan Janssen. Van Springel was al geruime tijd ziek.

De Belg begon in 1968 met een voorsprong van 16 seconden op Janssen aan de afsluitende tijdrit over ruim 55 kilometer naar Parijs. De nu 82-jarige Nederlander profiteerde van een inzinking van Van Springel en won de Tour met 38 tellen voorsprong.

Van Springel won in zijn carrière meer dan 130 wedstrijden, waaronder Gent-Wevelgem, de Ronde van Lombardije en Parijs-Tours, maar staat ook bekend om de koersen die hij net niet won. Van Springel werd derde in de Vuelta van 1970 en tweede in de Giro van 1971. Op de WK van 1968 moest hij genoegen nemen met zilver.

Van Springel kreeg de bijnaam 'Monsieur Bordeaux-Parijs', omdat hij maar liefst zeven keer de monstertocht over zo'n 600 kilometer tussen die Franse steden won. Bordeaux-Parijs werd eind jaren tachtig voor het laatst verreden.

Herman Van Springel (r) feliciteert Jan Janssen met zijn Tourzege in 1968

START!

De renners zijn begonnen aan de opwarmkilometers van de zesde etappe van de Vuelta, met de eerste aankomst bergop. Na het uitvallen van Hirt zijn er nog 178 renners over.

En vijf minuten later wordt er met de vlag gezwaaid: de zesde etappe is nu echt begonnen. Gisteren duurde het liefst 70 kilometer voor de vlucht van de dag was gevormd, eens kijken hoelang het vandaag duurt.

Tweede coronageval in Vuelta: Hirt valt uit

Intermarché-Wanty-Gobert meldt dat Jan Hirt positief heeft getest op covid-19. De Tsjechische klimmer had last van milde symptomen en na een coronatest trof de ploegarts twee streepjes aan.

Hirt stond in het algemeen klassement op plek 167, met ruim 36 minuten achterstand op de nieuwe klassementsleider Rudy Molard uit Frankrijk.

Hirt is de tweede renner die uitvalt vanwege corona. De Nederlandse Trek-renner Daan Hoole was gisteren de klos.

Geen verdriet om verliezen rode trui

Vier dagen was de rode leiderstrui in de Ronde van Spanje in het bezit van Jumbo-Visma, telkens om de schouders van een andere renner. Aan die unieke reeks kwam gisteren een einde. De Nederlandse ploeg liet een kopgroep wegrijden waardoor de Fransman Rudy Molard de nieuwe leider is.

"We hebben de koers gecontroleerd en wilden die trui liever kwijt", zei voormalig rodetruidrager Robert Gesink na de etappe. "Zo'n trui brengt een hoop extra verplichtingen met zich mee. Het is een voorrecht om in de leiderstrui te rijden, maar door de verplichtingen op het podium en met de pers ben je langer bezig na de finish."

"De Vuelta duurt drie weken. Het is belangrijk om de rode trui op de laatste dag te hebben en daarom waren we hem liever kwijt. Het feit dat we de leiderstrui nu niet meer in bezit hebben, scheelt de komende dagen energie. Ook al moeten we natuurlijk scherp blijven om het klassement te controleren."

Robert Gesink was de eerste leider in de Ronde van Spanje na de ploegentijdrit in Utrecht

Waarheen leidt de weg?

De rit van Bilbao naar Pico Jano is 181,2 kilometer lang en onderweg gaat het op Spaanse wijze weer de hele dag op en neer. De etappe eindigt met de (nieuwe) slotklim naar de Pico Jano, 12,6 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 procent.

De slotklim is niet superlastig - voor professionele wielrenners tenminste - maar wel onregelmatig. Het zou zomaar kunnen zijn dat Primoz Roglic laat zien wat hij kan.

De officieuze start is om 12.20 uur, de officiële start om en nabij 12.37 uur.

De stand en de truitjes

De beste Nederlander in het klassement is Wilco Kelderman, nummer 21 op 5.03. Sam Oomen staat op plek 26 (+5.11), Thymen Arensman is nummer 36 (+5.22).

Rode trui: Rudy Molard

Groene trui: Sam Bennett

Bolletjestrui: Victor Langellotti

Witte trui: Fred Wright

Top-10 algemeen klassement

1. Rudy Molard Fra, Groupama-FDJ 16.07.22
2. Fred Wright GB, Bahrain +0.02
3. Nikias Arndt Dui, DSM +1.09
4. Lawson Craddock VS, Bike-Exchange +2.27
5. Primoz Roglic Slo, Jumbo-Visma +4.09
6. Sepp Kuss VS, Jumbo-Visma +4.22
7. Pavel Sivakov Fra, Ineos +4.35
8. Tao Geoghegan Hart VS, Ineos +4.35
9. Remco Evenepoel Bel, QuickStep +4.36
10. Richard Carapaz Ecu, Ineos +4.42

Hoe ging het gisteren?

Marc Soler won op indrukwekkende wijze de vijfde etappe. In de heuveletappe over ruim 187 kilometer van Irún naar Bilbao bleef de UAE-renner op het nippertje de achtervolgende kopgroep voor.

In die groep zat Rudy Molard, die de rode trui overnam van de bereidwillige Primoz Roglic.

Soler soleert in Hitchcock-finale naar ritzege, Roglic verliest rode trui

Bienvenido a Bilbao!

Daar zijn we weer, in Bilbao, waar iets na 12.30 uur de officiële start is van de zesde etappe van de Ronde van Spanje. Na 1977 en 2019 is het de derde keer dat Bilbao startplaats is van een Vuelta-etappe.

De rit van vandaag is 181,2 kilometer lang en voert - uiteraard - weer over de nodige heuvels en bergen naar de top van de Pico Jano, waar de eerste renner rond 17.30 uur wordt verwacht.

De Fransman Rudy Molard start in de rode trui. Een samenvatting is te zien in het Sportjournaal om 18.50 uur en op NOS.nl.

Rudy Molard veroverde de rode trui in de vijfde etappe