liveblog
NOS WielrennenAangepast

Vine wint zesde Vuelta-rit • Evenepoel zorgt voor slagveld en pakt rode trui

liveblog gesloten

Gracias y hasta mañana!

We houden ermee op hier boven op de Pico Jano. Maar morgen stappen we om 12.30 uur alweer op de fiets voor de zevende etappe van de Vuelta.

De rit over 190 kilometer van Camargo naar Cistierna oogt een stuk overzichtelijk dan de etappe van vandaag. Het parcours gaat wederom op en af en toe neer, met één grote uitschieter: de Puerto de San Glorio, 22,4 kilometer lang à 5,5 procent.

Met dit liveblog zijn we er dan ook weer bij. Adios!

Lavuelta.es
Het profiel van de zevende etappe van de Vuelta

Rodetruidrager Evenepoel: 'Een droom die uitkomt'

Ook voor Remco Evenepoel is een droom uitgekomen, zo vertelde de Belgische rodetruidrager na de finish.

"Ik ben heel gelukkig en trots om de leider in het klassement te zijn. Wat ik vandaag heb laten zien, is volgens mij het beste dat ik ooit op een fiets heb gedaan. Hopelijk kunnen we dit gevoel met het team blijven vasthouden."

Ritwinnaar Vine: 'Dit is een droom die uitkomt'

Jay Vine verdiende in 2020 een profcontract bij (het toenmalige) Alpecin-Fenix door het talentenprogramma te winnen van online wielerplatform Zwift. En nu boekt hij een zege in de Vuelta.

"Dit is een droom die uitkomt", sprak de Australiër. "Ik heb hier het hele jaar naartoe gewerkt, nadat ik er vorig jaar zo dicht bij was gekomen. En dan eindig ik voor de groep met klassementsrenners. Gelukkig, nou ja gelukkig, had ik 13 minuten achterstand in het klassement, zodat ze me lieten gaan."

Vine droeg de ritwinst op aan zijn vrouw: "Deze is voor mijn vrouw, die al drie, vier jaar alles voor me doet om dit te kunnen bereiken."

Het algemeen klassement

Het algemeen klassement van na de zesde etappe. Remco Evenepoel neemt de rode trui over van Rudy Molard.

Evenepoel is de eerste Belgische rodetruidrager sinds Dylan Teuns in 2019.

Wilco Kelderman is de beste Nederlander in het klassement. Hij staat twaalfde op 1.55. Thymen Arensman is de nummer 16 op 2.14.

NOS

De uitslag van etappe 6

De uitslag van een enerverende zesde Vuelta-rit met het venijn in de staart.

NOS

EVENEPOEL PAKT RODE TRUI

De rode trui van Rudy Molard komt op 5.06 over de finish. Dat betekent dat Remco Evenepoel de nieuwe leider is in het klassement!

VINE WINT ZESDE ETAPPE VUELTA

Daar is hij: Jay Vine wint de zesde etappe van de Vuelta! Het is door de regen en de mist nauwelijks te zien, maar knap is het!

Evenepoel komt op 15 seconden als tweede over de finish, voor Mas en Ayuso. Roglic volgt op 1.37 van Vine.

NOS
Knuffels voor Jay Vine

1 km - Vine onderweg naar ritzege

Een minuut is de achterstand al van Roglic op het duo Evenepoel en Mas. Jay Vine heeft nog altijd 20 seconden voorsprong op Evenepoel en Mas. De Australiër lijkt onderweg naar de ritzege.

4 km - Vine loopt uit, Kelderman bij Roglic

Roglic heeft gezelschap gekregen van een tiental renners, onder wie Kelderman. In die groep moet Roglic het wel in zijn eentje doen. Een halve minuut daarvoor rijden Evenepoel en Mas.

Vine rijdt solo op kop, met een kleine halve minuut voorsprong op Evenepoel en Mas. Daar 20 seconden achter rijdt de 19-jarige Spanjaard Ayuso, de jongste renner in deze Vuelta.

6 km - Slagveld op de Pico Jano

Alleen Mas kan Evenepoel nog volgen in de stromende regen op de slotklim. Vine is ondertussen Padoen voorbijgereden en rijdt op kop. Roglic rijdt een half minuutje achter Evenepoel.

7 km - Roglic kan Evenepoel niet volgen

Evenepoel trekt hard door, alleen Roglic, Sivakov en Mas kunnen hem nog volgen. En dit gezegd hebbende moet Roglic lossen!

Padoen leidt nog, op 0.23 rijdt Vine, op 0.43 het groepje-Evenepoel.

8 km - Daar gaat Evenepoel

De aanval van Simon Yates wordt onschadelijk gemaakt door Sivakov. En dan volgt het moment van Evenepoel: de Belg versnelt, met Roglic in zijn wiel. Ook Mas en Yates kunnen volgen.

Wie zien we niet van voren? Mannen als Carapaz, Kelderman en Arensman.

9 km - Padoen loopt uit, aanval Yates

Padoen loopt uit op het peloton, zijn voorsprong loopt op tot 1.28.

In het peloton ontsnappen eerst Villella, Gesbert en Vine. En ook Simon Yates trekt ten aanval.

12 km - De slotklim!

Met 55 secondes voorsprong op het peloton is Padoen begonnen aan de slotklim naar Pico Jano. Deze nieuwe slotklim is van de eerste categorie: 12,6 kilometer lang à 6,5 procent.

Het peloton wordt al een hele tijd voortgetrokken door de mannen van QuickStep, die snode plannen lijken te hebben met Evenepoel.

Kelderman en Arensman zijn van de partij in het peloton.

Vuelta.es

15 km - Alleen Padoen nog over

Fernández en Masnada zijn opgeslokt door het peloton. Alleen Padoen rijdt nu nog van voren, met 0.49 voorsprong op de grote groep.

De slotklim naar Pico Jano kan beginnen.

18 km - Venijn in de staart

We naderen de slotklim naar de Pico Jano en de spanning loopt op. Padoen heeft 0.45 voorsprong op het duo Fernández-Masnada.

Het peloton zit daar 8 seconden achter en de rode trui van Molard is ook weer bijna aangesloten.

In de tussentijd was er nog een tussensprint in Santa Cruz de Iguña, die weinig spektakel opleverde. Uiteraard ging Padoen als eerste over de streep.

27 km - Afdaling niet te doen voor Padoen

Padoen gaat héél voorzichtig naar beneden in de regen en zijn voorsprong loopt snel terug.

De Oekraïner heeft nog maar 25 seconden op Fernández en Masnada, die weer samen zijn. Het peloton volgt op 1 minuut.

33 km - Padoen als eerste boven

Padoen is in goeden doen en komt als eerste boven op de Collada de Brenes. Hij heeft 1 minuut voorsprong op Fernández.

Daarachter rijden andere voormalige kopgroepleden, op 1.51 rijdt het peloton. We gaan afdalen in de regen, oppassen geblazen dus.

Padoen pakt 10 bergpunten, Fernández 6, Masnada 4, Oliveira 2 en Bakelants 1. Bergtruidrager Langellotti leidt nog altijd het klassement met 13 punten.

Vuelta.es

36 km - Padoen is los, Molard lost

Padoen heeft al een gat van 50 seconden met zijn achtervolger Masnada en Fernández. Van de voormalige kopgroep van tien is niets meer over.

Het peloton (op 2.07) wordt aangevoerd door QuickStep-renners Alaphilippe en Vervaeke. Voor rodetruidrager Molard gaat het allemaal te snel, hij moet lossen.

38 km - Padoen rijdt weg

Padoen geeft hem in de kopgroep van katoen en slaat een gaatje met zijn vluchtkompanen. Bakelants, Brenner en Masnada rijden op 15 seconden van de Oekraïner, de rest nog wat verder.

Het peloton volgt op 1.50. Na een behoorlijke saaie periode gebeurt er nu toch van alles in deze zesde etappe.

41 km - Breuk in peloton

De valpartij heeft voor een breuk gezorgd in het peloton. Een groep van 15, met o.a. Roglic, Evenepoel en Carapaz, heeft een kleine voorsprong op de rest.

Maar het gat is niet groot en zal ongetwijfeld worden gedicht. Sterker nog, dat is inmiddels ook gebeurd.

De beklimming van de Collado de Brenes (6,8 kilometer à 8,2 procent) is inmiddels in volle gang.

44 km - Valpartijen door natte wegdek

Cataldo, lid van de kopgroep, schuift onderuit op het natte wegdek, maar krabbelt snel weer overeind.

Even later gaan in dezelfde bocht een aantal renners in het peloton tegen de vlakte. Carl Fredrik Hagen (Israel) blijft kermend van de pijn liggen. Dat ziet er niet goed uit.

De voorsprong van de kopgroep loopt snel terug: nog maar 2.18 is het verschil.

50 km - Berg in zicht

We naderen de Collado de Brenes, de tweede serieuze klim van de dag: eerste categorie, 6,8 kilometer à 8,2 procent.

De voorsprong van de tien koplopers begint ondertussen gestaag terug te lopen. Nog 3.40 is er over.

De kopgroep: Mikel Azparren (Euskaltel), Jan Bakelants (Intermarché), Marco Brenner (DSM), Dario Cataldo (Trek), Rubén Fernández (Cofidis), Kaden Groves (BikeExchange), Fausto Masnada (QuickStep), Xandro Meurisse (Alpecin), Nelson Oliveira (Movistar) en Mark Padoen (EF).

Vuelta.es

70 km - Pech aan de fiets

71 km - Zowel rodetruidrager Rudy Molard als Remco Evenepoel stond even stil met pech aan de fiets. Maar beiden zijn zonder problemen teruggekeerd in het peloton.

De voorsprong van de tien koplopers: 4.45.

83 km - Rust keert terug

De rust is weergekeerd in het peloton. De breukjes zijn gelijmd, het is weer één grote groep. De voorsprong van de kopgroep van tien is wel iets geslonken: nog 4.30 staat er op de teller.

Bakelants is door de teruggelopen voorsprong zijn virtuele rode trui (voorlopig) wel weer kwijt. Tot overmaat van ramp is het nu ook begonnen met regenen, heuse pijpenstelen komen uit de Spaanse lucht.

De kopgroep: Mikel Azparren (Euskaltel), Jan Bakelants (Intermarché), Marco Brenner (DSM), Dario Cataldo (Trek), Rubén Fernández (Cofidis), Kaden Groves (BikeExchange), Fausto Masnada (QuickStep), Xandro Meurisse (Alpecin), Nelson Oliveira (Movistar) en Mark Padoen (EF).

89 km - Trammelant in het peloton

Een valpartij in het peloton: Herrada, Mas en Okamika hebben onvrijwillig het asfalt opgezocht. Door de heisa rond de drie Spanjaarden is het peloton in drie stukken uiteengevallen.

96 km - Fernández als eerste boven

Fernández was als eerste boven op de Puerto de Alisas en pakt 5 bergpunten. Cataldo was de nummer twee, Azparren de nummer 3.

Ze maken deel uit van een kopgroep van tien, die 5.50 voorsprong heeft op het peloton. Bakelants rijdt virtueel in het rood.

111 km - Eerste klim, Bakelants virtueel in rood

De kopgroep begint aan de eerste gecategoriseerde klim van de dag: de Puerto de Alisas, tweede categorie, 8,7 kilometer à 5,8 procent.

De voorsprong van de tien is opgelopen tot 5.30. Dat betekent dat Jan Bakelants (in het klassement 5.02 achter Molard) nu virtueel in de rode trui rijdt.

De kopgroep: Mikel Azparren (Euskaltel), Jan Bakelants (Intermarché), Marco Brenner (DSM), Dario Cataldo (Trek), Rubén Fernández (Cofidis), Kaden Groves (BikeExchange), Fausto Masnada (QuickStep), Xandro Meurisse (Alpecin), Nelson Oliveira (Movistar) en Mark Padoen (EF).

Vuelta.es

Van videogameverslaafde tot bolletjestruidrager: Victor Langellotti

Zolang de kopgroep van tien man nog vooruit is, zijn er weinig bergpunten te verzamelen voor Victor Langellotti, de Monegask in dienst van Burgos die sinds gisteren de bolletjestrui draagt.

De 27-jarige Langellotti werd pas op het laatste moment opgeroepen voor de Vuelta, omdat Ángel Madrazo - bekend van zijn karakteristieke bril en een ritzege in de Vuelta van 2019 - moest afhaken met corona.

"Dit betekent veel voor me, voor Ángel en voor mij", zei Langellotti voor de start. "Hij stuurde me een berichtje, ik hoop dat hij trots op me is. Ik heb een zware periode achter de rug, waarin ik verslaafd was aan videogames. Maar dat is nu achter me. Ik wil blijven strijden en kijk uit naar de koers."

133 km - 42,3 kilometer

Het eerste uur hebben de tien leden van de kopgroep 42,3 kilometer afgelegd. Gisteren zaten we na een uur al boven de 50 kilometer. De voorsprong van de tien, zonder Nederlanders, is 4,5 minuut.

De kopgroep: Mikel Azparren (Euskaltel), Jan Bakelants (Intermarché), Marco Brenner (DSM), Dario Cataldo (Trek), Ruben Fernandez (Cofidis), Kaden Groves (BikeExchange), Fausto Masnada (QuickStep), Xandro Meurisse (Alpecin), Nelson Oliveira (Movistar) en Mark Padoen (EF).

AFP
Rust in het peloton tijdens de zesde Vuelta-etappe, met Rudy Molard in de rode trui