liveblog
NOS WielrennenAangepast

Roglic raakt rood kwijt aan Molard • Soler boekt eerste Spaanse ritzege sinds 2020

  • Etappe 5 van de Vuelta voerde over 187 km van Irún naar Bilbao
  • Marc Soler wint de etappe na een spannende finale
  • Primoz Roglic raakt rode trui kwijt aan Rudy Molard
  • Hoole gaat niet van start na positieve covid-test
  • Automatische updates ontvangen? Klik dan op het belletje!
liveblog gesloten

Gracias y hasta mañana!

We houden ermee op hier in Bilbao, maar we werpen eerst natuurlijk nog even een blik op de etappe van morgen.

Welnu, de rit van Bilbao naar Pico Jano is 181,2 kilometer lang en onderweg gaat het op Spaanse wijze weer de hele dag op en neer. De etappe eindigt met de (nieuwe) slotklim naar de Pico Jano, 12,6 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 procent.

De start is om 12.20 uur en we zijn er met dit liveblog uiteraard weer vanaf de start bij. Adios!

Vuelta.es
Het profiel van de zesde etappe van de Vuelta

Molard verovert voor tweede keer de rode trui

In de Vuelta van 2018 droeg Rudy Molard al eens vier dagen de rode leiderstrui, vandaag krijgt de 32-jarige Fransman hem opnieuw om de schouders. En dan mag je als ploeg best Britney Spears citeren.

Ondertussen in Overijse: Louvel wint bij rentree Van der Poel

De Fransman Matis Louvel heeft de 62ste editie van de Druivenkoers op zijn naam gebracht. Mathieu van der Poel reed zijn eerste wedstrijd sinds de Tour de France. De renner van Alpecin speelde geen rol van betekenis.

De 23-jarige Louvel (Arkéa-Samsic) kwam in de wedstrijd over 192 kilometer met start en finish in het Belgische Overijse solo over de meet.

Nadat op 25 kilometer van de finish de vlucht van de dag onschadelijk was gemaakt, gingen in de finale Dries Van Gestel, Arnaud Démare, Bram Welten, Simon Clarke en Louvel ervandoor. Met nog 6 kilometer m te gaan liet de Fransman z'n vluchtgenoten achter zich.

Het algemeen klassement

Primoz Roglic is de rode trui kwijt en zakt naar de vijfde plek, op 4.09 van Rudy Molard.

Top-10 algemeen klassement

1. Rudy Molard Fra, Groupama-FDJ 16.07.22
2. Fred Wright GB, Bahrain +0.02
3. Nikias Arndt Dui, DSM +1.09
4. Lawson Craddock VS, Bike-Exchange +2.27
5. Primoz Roglic Slo, Jumbo-Visma +4.09
6. Sepp Kuss VS, Jumbo-Visma +4.22
7. Pavel Sivakov Fra, Ineos +4.35
8. Tao Geoghegan Hart VS, Ineos +4.35
9. Remco Evenepoel Bel, QuickStep +4.36
10. Richard Carapaz Ecu, Ineos +4.42

Peloton op ruim vijf minuten

Het peloton komt op 5.09 van ritwinnaar Soler over de finish in Bilbao.

Top-10 vijfde Vuelta-etappe

1. Marc Soler 4.15,23
2. Daryl Impey +0.04
3. Fred Wright z.t.
4. Rudy Molard z.t.
5. Lawson Craddock z.t.
6. Nikias Arndt z.t.
7. Victor Langellotti z.t.
8. Vadim Pronskiy z.t.
9. Gregor Mühlberger z.t.
10. Roger Adrià z.t.

SOLER WINT, MOLARD PAKT ROOD

Marc Soler houdt het net vol en wint de vijfde etappe van de Vuelta! Rudy Molard neemt de rode trui over van Roglic. Voor Soler is het de zesde profzege en zijn tweede ritzege in de Ronde van Spanje.

Daryl Impey komt als tweede over de finish, voor Fred Wright. Wright had tweede moeten worden om met behulp van bonificaties de nieuwe leider te worden. Dat werd nu dus de Fransman Molard.

Getty
Marc Soler voor het peloton

1 km -We zijn er bijna

De laatste kilometer voor Soler. Met een jagende achtervolgingsgroep een handvol secondes achter de Spanjaard. Spannend, spannend.

4 km - Hitchcock-finale

Achter koploper Soler zijn de leden van de voormalige kopgroep weer bij elkaar: Molard, Wright, Craddock, Pronski, Impey, Mühlberger, Masnada, Arndt, Langellotti en Adria.

De voorsprong van de Spanjaard is een seconde van vijf. Een Hitchcock-finale ligt in het verschiet.

7 km - Soler soleert

Soler blijft het volhouden en aast op de eerste Spaanse ritzege sinds 2020.

Hij heeft wel slechts 10 seconden voorsprong op Molard, Wright, Craddock ,Pronskiy en Langellotti. Dus dat wordt nog spannend.

14 km - Soler als eerste boven

Soler is als eerste boven en begint nu aan de lange, lange afdaling naar de finish in Bilbao. Wright, Molard, Pronskiy en Langellotti zitten er vlak achter.

Langellotti heeft de bergtrui nu definitief binnen.

15 km - Soler erop en erover

Soler, die eerder op de dag al de sprong maakte van het peloton naar de kopgroep, maakt nu de sprong van de groep van elf naar koploper Stewart. Soler is ontketend en gaat erop en erover.

EPA
Primoz Roglic neemt vandaag afscheid van de rode trui

17 km - Stewart op kop op de klim

De tweede beklimming van de Alto del Vivero is in volle gang. Stewart heeft een half minuutje voorsprong op de groep van elf, waarin het onrustig is. Het peloton volgt op een kleine 4,5 minuut.

22 km - Stewart ontsnapt in Bilbao

Stewart is op de pedalen gaan staan en 15 seconden voorsprong gepakt op zijn elf vluchtmakkers. Het peloton rijdt op een kleine 5 minuten.

30 km - Twaalf man over

Na het geweld op de Alto del Vivero hebben De Marchi, Azurmendi, Johansen, Malecki, Caicedo en Delaplace de kopgroep moeten laten gaan. Er zijn nog twaalf man over, met vijf minuten voorsprong op het peloton.

De kopgroep: Wright, Molard, Mühlberger, Masnada, Craddock, Langellotti, Adria, Pronskiy, Arndt, Impey, Stewart en Soler.

31 km - Bilbao in zicht, voor de eerste keer

We passeren straks de eerste keer de finish in Bilbao. Daarna nog een keer de Alto de Vivero op, en vervolgens in een lange dalende lijn terug naar de Baskische stad.

Bilbao, is de Vuelta daar niet eens eerder geweest? Eh, ja, al 75 keer om precies te zijn. Dertien keer eindigde de Vuelta in Bilbao, vijf keer ging de Ronde van Spanje er van start.

44 km - Craddock in de aanval

Actie in de kopgroep tijdens de beklimming van de Alto del Vivero! Craddock gaat in de aanval en pakt een handvol secondes. De Marchi en Caicedo bungelen dientengevolge achter de kopgroep.

Craddock is als eerste boven, Langellotti komt daar na een flinke krachtsinspanning vlak achter. Wright, Molard, Masnada, Mühlberger, Impey, Soler en Pronskiy volgen op korte afstand.

De voorsprong op het peloton is ondertussen weer opgelopen naar ruim 4 minuten.

47 km - Alto del Vivero!

We rijden voor de eerste keer de Alto del Vivero op, tweede categorie, 4,6 kilometer à 8 procent. De voorsprong van de groep van 18 is teruggelopen naar 3,5 minuut. Blijkbaar heeft Jumbo-Visma het tempo daar nog een beetje opgevoerd.

Straks passeren we de finish, dan gaan de renners nog een keer de Alto del Vivero over.

NOS
Het profiel van de vijfde etappe in de Vuelta.

62 km - Monegask in de bollentrui

Victor Langellotti, de Monegask van de Burgos-ploeg, is ook als eerste op de top van de Alto de Morga. Hij heeft de bergtrui nu wel binnen.

63 km - Bol valt!

Jetse Bol ligt ineens op de grond! De Nederlander van Burgos is onderuit gegaan in het peloton, maar krabbelt weer op en fietst door.

Het peloton rijdt ruim vijf minuten achter de Nederlanderloze kopgroep van achttien.

De kopgroep: Wright, Stewart, Molar, De Marchi, Mühlberger, Masnada, Craddock, Langellotti, Adria, Pronskiy, Johansen, Arndt, Delaplace, Caicedo, Malecki, Azurmendi, Impey en Soler.

69 km - De derde klim

Klim nummer drie van de vijf: de Alto de Morga van de derde categorie, 8,6 km à 3,5 procent.

De kopgroep van 18 heeft 4 minuten voorsprong op het peloton, dat wordt aangevoerd door Mike Teunissen namens Jumbo-Visma.

81 km - Langellotti opnieuw als eerste boven

Langellotti heeft interesse in de bergtrui, want hij is ook als eerste boven op het Balcon de Bizkaia, de tweede klim van de derde categorie van vandaag.

Soler is inmiddels bij de kopgroep, die nu 18 renners telt. Hun voorsprong op het peloton is 3.40.

De kopgroep: Wright, Stewart, Molar, De Marchi, Mühlberger, Masnada, Craddock, Langellotti, Adria, Pronskiy, Johansen, Arndt, Delaplace, Caicedo, Malecki, Azurmendi, Impey en Soler.

88 km - Langellotti als eerste boven

Langellotti is als eerste boven op de de Puerto de Gontzagarigana en pakt 3 bergpunten. Adria heeft er 2, Molard 1.

Het peloton volgt op bijna 2,5 minuut. Soler, en dat is knap, heeft het gat bijna overbrugd en lijkt zo te gaan aansluiten bij de kopgroep van 17.

De kopgroep: Fred Wright (Bahrain), Jake Stewart en Rudy Molard (Groupama-FDJ), Alessandro De Marchi en Daryl Impey (Israel), Gregor Mühlberger (Movistar), Fausto Masnada (QuickStep), Lawson Craddock (BikeExchange), Victor Langellotti, (Burgos), Roger Adria (Kern Pharma),Vadim Pronskiy (Astana), Julius Johansen (Intermarché), Nikias Arndt (DSM), Anthony Delaplace (Arkea-Samsic), Jonathan Caicedo (EF Education), Kamil Malecki (Lotto Soudal) en Ibai Azurmendi (Euskaltel)

91 km - Soler waagt de sprong

De kopgroep van zeventien heeft ruim 2 minuten voorsprong op het peloton. Typisch: Marc Soler probeert alsnog de sprong te maken naar het leidende gezelschap. Hij heeft nog een minuut te gaan.

92 km - Eerste klim van de dag

We zijn toe aan de eerste klim van de dag: de Puerto de Gontzagarigana van de derde categorie, 5.3 km à 4.5 procent. Hänninen is net onderuit gegaan en ruilt de kopgroep in voor het peloton.

De vier achtervolgers zijn aangesloten bij de kopgroep en we hebben nu dus zeventien leiders.

De kopgroep: Fred Wright (Bahrain), Jake Stewart en Rudy Molard (Groupama-FDJ), Alessandro De Marchi en Daryl Impey (Israel), Gregor Mühlberger (Movistar), Fausto Masnada (QuickStep), Lawson Craddock (BikeExchange), Victor Langellotti, (Burgos), Roger Adria (Kern Pharma),Vadim Pronskiy (Astana), Julius Johansen (Intermarché), Nikias Arndt (DSM), Anthony Delaplace (Arkea-Samsic), Jonathan Caicedo (EF Education), Kamil Malecki (Lotto Soudal) en Ibai Azurmendi (Euskaltel)

NOS
Het profiel van de vijfde etappe in de Vuelta.

96 km - Anderhalve minuut

De veertien vluchters hebben anderhalve minuut op het peloton. En er zijn nog vier renners die de aansluiting proberen te maken.

Die vier zijn: Jonathan Caicedo (EF Education), Daryl Impey (Israel), Kamil Malecki (Lotto Soudal) en Ibai Azurmendi (Euskaltel).

Van de kopgroep staat Molard er het beste voor in het klassement, met 0.58 achterstand op Roglic. De Fransman rijdt nu al virtueel in het rood.

105 km - Is dit dan de vlucht van de dag?

Is het dan toch gebeurd? Een groep van veertien renners heeft een gaatje geslagen van een halve minuut. Is het waar, is dit de vlucht van de dag? We zien geen Nederlanders bij de 14.

De kopgroep: Jaakko Hänninen (AG2R), Fred Wright (Bahrain), Jake Stewart en Rudy Molard (Groupama-FDJ), Alessandro De Marchi (Israel), Gregor Mühlberger (Movistar), Fausto Masnada (QuickStep), Lawson Craddock (BikeExchange), Victor Langellotti, (Burgos), Roger Adria (Kern Pharma),Vadim Pronskiy (Astana), Julius Johansen (Intermarché), Nikias Arndt (DSM) en Anthony Delaplace (Arkea-Samsic).

122 km - Pedersen dan misschien?

Rijdend langs de Golf van Biskaje was er een groep van twaalf die de zoveelste mislukte poging deed om een kopgroep te worden.

Nu zien we Mads Pedersen, die de afgelopen drie etappes steevast tweede werd, een poging doen. Maar helaas voor de Deen wordt dit ook niks.

AFP
Het peloton onderweg in de vijfde etappe van de Vuelta

134 km - Straf tempo

We zijn inmiddels een uurtje aan het fietsen en daarin is 50,1 kilometer afgelegd. Ondanks een enorme hoeveelheid vluchtpogingen is het peloton nog bijeen.

Straks gaan we de heuvels in, eens zien wat er dan gebeurt.

Ondertussen in Overijse: Van der Poel is terug

Mathieu van der Poel is terug na ruim een maand zonder serieuze koers. Vandaag komt hij voor het eerst in actie sinds zijn opgave in de Tour de France. Hij doet mee aan de Druivenkoers in het Belgische Overijse.

"Ik heb competitie nodig om te weten waar ik sta", zei Van der Poel voor de start. "De afgelopen periode heb ik vooral veel in de fitness gezeten. En ik heb de basis getraind, maar nog niet heel intensief. De hardheid probeer ik er nu met koersen in te krijgen."

De 27-jarige Van der Poel stelde teleur in de Ronde van Frankrijk. Hoe kwam dat? "Dat is heel moeilijk om specifiek te duiden. Na de Giro heb ik misschien iets te lang zonder fiets gezeten en was ik misschien nog niet klaar voor de hoogtestages. Misschien heb ik ook iets te hard op hoogte getraind, want in de Tour stond ik stil", aldus de renner van Alpecin-Deceuninck.

"Ik denk dat ik wel in orde ben om te koersen, anders had ik hier niet gestaan. Ik ben zelf ook wel benieuwd, maar ik heb zeker nog niet mijn topvorm."