liveblog
NOS WielrennenAangepast

Jumbo blijft aan de knoppen in Vuelta: Roglic pakt ritzege, rode trui en bonificaties

  • Primoz Roglic wint de vierde etappe in de Vuelta, een rit van 152,5 kilometer van Vitoria-Gasteiz naar Laguardia.
  • Na Gesink, Teunissen en Affini is Roglic de vierde rodetruidrager van Jumbo-Visma.
  • Julius van den Berg raakt de bergtrui kwijt aan de Spanjaard Bou.
  • Deze etappe is helaas niet live te zien bij de NOS. De samenvatting is te zien in het Sportjournaal om 18.50 uur en op NOS.nl. Een uitgebreide samenvatting is te zien om 23.18 uur op NPO 1.
  • Automatische updates ontvangen van dit liveblog? Klik dan op het belletje!
liveblog gesloten

¡Hasta mañana!

We sluiten af met de samenvatting van de vierde etappe in de Vuelta, een dag die weer perfect verliep voor Jumbo-Visma. Maar in de vijfde etappe wordt het een stuk lastiger om de truiencaroussel te laten draaien. Wordt Primoz Roglic de eerste renner deze Vuelta die de leiderstrui langer dan een dag in bezit heeft?

We zullen zien. Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot morgen!

Roglic slaat meteen toe op Spaanse bodem in Vuelta: dagzege, rode trui en bonificaties

Dag van morgen: explosief dagje van Irun via San Sebastian naar Bilbao

Morgen krijgen de renners een parcours voorgeschoteld dat wel wat lijkt op dat van vandaag. Na een relatief rustige eerste 80 kilometer vanuit startplaats Irun is het in de laatste 100 kilometer telkens op en af naar de finish in Bilbao. Scherprechter is de Alto del Vivero (4,7 kilometer à 7,7 procent), die in de finale zelfs twee keer bedwongen moet worden.

De streep in Bilbao wordt bereikt na een afdaling van 14 kilometer en twee vlakke laatste kilometers, dus renners met ambitie voor de dagzege moeten ook over daalcapaciteiten beschikken. De officiële start is om 12.58 uur, aankomst wordt verwacht rond 17.30 uur.

  • NOS
    Het profiel van de vijfde etappe in de Vuelta.
  • lavuelta.es
    De vijfde etappe gaat van Irun via San Sebastian naar Bilbao.

Algemeen klassement

Primoz Roglic is de vierde renner van Jumbo-Visma in de leiderstrui in vier dagen.

Edoardo Affini zei het al na de finish vandaag: "Laten we hopen dat de rode trui de rest van de Vuelta bij dezelfde persoon blijft." Als we kijken naar het algemeen klassement komt alleen Sepp Kuss nog in aanmerking voor de truiencaroussel binnen Jumbo-Visma. De Amerikaanse klimmer is tweede op 13 tellen en daarmee de enige ploeggenoot die nog binnen de minuut staat van Roglic.

Ploegenklassement

Ethan Hayter blijft de beste jongere in deze Vuelta. En voor zijn ploeg Ineos was er ook een ander succesje. Voor het eerst sinds de ploegentijdrit in Utrecht staat Jumbo-Visma niet meer aan de leiding van het ploegenklassement. Die eer is nu voor de Britse formatie.

Puntenklassement

Mads Pedersen deed goede zaken in het puntenklassement door Sam Bennett te kloppen in de tussensprint en later zelfs tweede te worden in de eindsprint, toen zijn Ierse concurrent al in geen velden of wegen meer te bekennen was. Bennett houdt nog 9 punten over van zijn voorsprong op de Deen.

De rest volgt op grote afstand.

Bergklassement

Julius van den Berg probeerde aan het begin van de etappe mee te gaan in de vlucht, maar slaagde er niet in de oversteek te maken. Toen Joan Bou de bergtrui virtueel van hem overnam op de eerste gecategoriseerde beklimming, moest Van den Berg zelfs lossen uit het peloton.

Uiteindelijk is hij binnen gekomen als 174ste op 18.39 van winnaar Roglic. En dus start Bou morgen in de blauwe bollentrui.

Wedstrijdverslag: geen twijfels meer bij Roglic

De eerste etappe op Spaans grondgebied van deze editie van de Vuelta is gewonnen door Primoz Roglic. Op een aankomst na een korte klim liet de renner van Jumbo-Visma de concurrentie overtuigend achter zich.

Na Robert Gesink, Mike Teunissen en Edoardo Affini is Roglic de vierde klassementsleider van Jumbo-Visma na vier koersdagen. De Sloveen, die de laatste drie edities van de Ronde van Spanje wist te winnen, pakte onderweg drie bonificatieseconden en bij de finish nog eens tien.

Met zijn etappezege neemt Roglic de twijfels over zijn huidige vorm weg. Sinds zijn opgave in de Tour de France, wegens de gevolgen van een valpartij, was de winnaar van de laatste drie edities van de Vuelta niet meer in actie gekomen.

Pedersen voor derde dag op rij tweede

Dat Primoz Roglic vandaag mee zou doen om de ritzege was wel verwacht. Dat Mads Pedersen mee zou kunnen in het klimgeweld hadden weinigen verwacht. De Deense oud-wereldkampioen wordt voor de derde keer in drie dagen tweede.

Roglic grapt na machtsvertoon: 'Vandaag was mijn geluksdag'

De tiende ritzege van Roglic smaakte zoet, zeker na zijn moeizame en onzekere voorbereiding. "Ik ben superblij, goh. Ik had de benen, dus ik ging ervoor. Het is pas het begin van deze Vuelta, maar je kunt maar beter wat seconden voorsprong hebben dan op achterstand staan."

Roglic is de vierde rodetruidrager van Jumbo-Visma in vier etappes. Zelf kan hij wel lachen om de truiencaroussel: "Het is ons plan om elke dag te wisselen van rodetruidrager binnen de ploeg. Vandaag was mijn geluksdag. We zullen zien wat er morgen gebeurt."

KLASSEMENT

KLASSEMENT (VOORLOPIG)
1. Roglic
2. Kuss +0.13
3. Hayter +0.26
4. Sivakov +0.26
5. Geoghegan Hart +0.26
6. Evenepoel +0.27
7. Carapaz +0.33
8. Rodríguez + 0.33
9. Pedersen +0.34
10. Yates +0.51

FINISH | Extra tijdsverlies

Er is een gat gevallen na de eerste twaalf en dat betekent dat flink wat mannen vandaag minimaal 0.07 verliezen. Wilco Kelderman wordt negende en verliest dus geen tijd. Arensman helaas wel. Net als Carapaz en Yates trouwens!

Zelfde tijd als Roglic (buiten topvijf):

6. O'Connor
7. Hayter
8. Evenepoel
9. Kelderman
10. Hindley
11. Geoghegan Hart
12. Kuss

De andere concurrenten voor het klassement verliezen 0.07 (of meer).

UITSLAG | De topvijf

UITSLAG

1. Roglic
2. Pedersen
3. Mas
4. Pacher
5. Sivakov

FINISH | ROGLIC WINT EN PAKT RODE TRUI!

Er staat geen maat op Primoz Roglic! Hij moet afrekenen met sprinter Mads Pedersen, maar doet dat met veel overtuiging! De rode trui blijft in de ploeg van Jumbo-Visma: Roglic is de nieuwe drager en pakt bovendien 13 bonificatieseconden op de concurrentie!

1 km | Laatste kilometer

Het treintje van Movistar begint aan die steile laatste kilometer.

De rest volgt makkelijk, ook Hayter en Pedersen trouwens.

1,5 km | Wachten, wachten, wachten

We zien de steile laatste kilometer liggen. Wachten, wachten, wachten...

2,5 km | Nog altijd geen aanvallen

Nu zien we de mannen van Movistar van vorien voor Mas en vooral Valverde! Maar het is vooral wachten op de steile laatste kilometer.

5 km | Uitgedund peloton gaat strijden om de zege

Een uitgedund peloton van een man of veertig gaat zo beginnen aan het slotklimmetje naar de finish.

Alle grote namen zijn present. Maar het is weer Daan Hoole die de dans leidt.

8 km | Vliegende vaart

Het gaat nu heel hard richting het slotklimmetje naar Laguardia. In de afdaling vallen flinke gaten in het peloton. Een man ging zelfs letterlijk tegen de grond, Vojtech Repa van Kern Pharma.

En we zien een aanval van een man van Astana: het lijkt Vincenzo Nibali. Maar hij wordt tot de orde geroepen.

11 km | Evenepoel zet concurrentie onder druk in afdaling

In de snelle, gevaarlijke afdaling zien we Remco Evenepoel op kop!

Hij zet de rest onder druk, zoals hij eerder dit jaar ook deed in de Ronde van Baskenland.

15 km | Roglic wint bergsprint van Alaphilippe

Primoz Roglic is als eerste boven op de Puerto de Herrera en pakt een paar meter verderop ook de 3 bonificatieseconden.

Hij moet erom sprinten met Alaphilippe, maar doet dat overtuigend.

Jay Vine is als derde boven, maar Santiago Buitrago pakt de laatste boniseconde.

Primoz Roglic

15 km | Dennis op kop

Intussen heeft Jumbo-Visma het commando overgenomen van Trek en we zien Rohan Dennis op kop van het peloton met Roglic, Kuss en Oomen in zijn wiel. Maar ook QuickStep met Alaphilippe en Evenepoel zit helemaal voorin.

Behalve de bonificatieseconden is het ook zaak om voorin aan de afdaling te beginnen, want die is steil en gevaarlijk.

18 km | Hayter in laatste wiel

Ook Ethan Hayter lijkt het moeilijk te hebben. Hij rijdt in het laatste wiel van het peloton, maar zijn tred ziet er dan weer niet slecht uit.

Ondertussen in België: De Lie klopt Démare in Zottegem

Arnaud De Lie heeft in Zottegem de Egmont Cycling Race gewonnen. De sprinter van Lotto-Soudal won de sprint van Arnaud Démare. Jasper De Buyst, de lead-out van De Lie, werd derde. Het is al de 9de zege dit seizoen voor de 20-jarige neoprof.

20 km | Higuita en Ayuso in problemen

Opvallend: we zien Colombiaans kampioen Sergio Higuita en het Spaanse talent Juan Ayuso helemaal achterin het peloton, zwoegend en stoempend.

Dat is geen goed teken.

20 km | Affini neemt afscheid van rode trui

Het peloton is begonnen aan de Puerto de Herrera (7,3 km à 4,8 procent) met Daan Hoole op kop voor Trek.

Rode trui Affini, Teunissen en Gesink moeten al lossen. En dat geldt ook voor mannen als Froome en Soler.

Over de rode trui: Roglic, Oomen, Hayter of iemand anders?

De afgelopen dagen zagen we een doorgeefspelletje van Jumbo-Visma wat betreft de leiderstrui. Vandaag zal dat een stuk lastiger worden, omdat de laatste kilometers flink omhoog lopen en er dus veel andere mannen om de ritzege zullen willen strijden.

Als Jumbo de rode trui wil behouden dan zijn Primoz Roglic en Sam Oomen de eerste kandidaten om de trui over te nemen van Edoardo Affini. Als Oomen de trui wil, dan moet hij in dezelfde tijd als Roglic eindigen en maximaal vijf plekken achter zijn Sloveense kopman over de streep komen. Als je alle resultaten van de twee namelijk optelt dan komt Oomen op 88 plekken en Roglic op 93.

Maar er is ook nog een ander scenario: als Ethan Hayter drie bonificatieseconden pakt bij de tussensprint en ook de eindsprint dan zou hij op basis van bonificaties leider kunnen worden. En iedere andere renner die een voorsprong weet te pakken, maakt ook kans uiteraard.

TUSSENSPRINT | Tien punten voor Bennett

We schreven dat de punten bij de tussensprint naar de vijf koplopers gingen, maar er waren er uiteraard nog maar drie.

En dus pakt Bennett toch nog 10 punten.

1. Shaw 20 pnt
2. De Marchi 17 pnt
3. Loetsenko 15 pnt
4. Pedersen 13 pnt
5. Bennett 10 pnt

34 km | Peloton komt te laat voor tussensprint

Het peloton komt net te laat voor de tussensprint en dus gaan de meeste punten naar de koplopers. Shaw rolt als eerste over de lijn.

Vlak na de tussensprint worden de koplopers ingerekend. Dat is balen voor Bennett, die nog wel een sprintje trok met rivaal Mads Pedersen.. En dan heeft hij ook nog mechanische pech, waardoor hij van de fiets moet.

36 km | Bennett schuift op voor tussensprint

Opeens zien we de groene trui van Sam Bennett voor in het peloton en dat kan maar een ding betekenen: de tussensprint komt eraan. Liefst sprint hij voor de volle 20 punten, maar dan moet het gat van 0.20 op de vijf koplopers nog wel even worden dicht gereden.

Bij die tussensprint zijn trouwens geen bonificatieseconden te verdienen. De 3, 2 en 1 boniseconden zijn trouwens wel te verdienen, maar dan op de top van de Puerto de Herrera, de klim van derde categorie die over een kilometer of twaalf volgt.

Ondertussen in Frankrij: Sarreau sprint naar zege in eerste rit Poitou-Charentes

Marc Sarreau van AG2R heeft de eerste rit in de vierdaagse Poitou-Charentes gewonnen. De Fransman troefde in de 198 kilometer lange etappe Edward Theuns (Trek) en de jonge Paul Penhoët (Groupama) af in de massasprint.

Er hoefde niet veel geklommen te worden tussen Chauray en Périgny. Wel grepen zes renners een helling van 500 meter na 20 kilometer koers aan voor een vlucht. De Spanjaard Sergio Martin en de Fransman Grellier werden van de zes het laatst ingerekend,op 5 km van de finishlijn. Naesen trok daarna de sprint aan voor Sarreau en die klaarde klus zonder veel moeite.

Voor de 29-jarige Sarreau is het de derde dagzege in deze koers. Eerder won hij een etappe in 2015 en in 2017. Voor de ploeg van oud-renner Vincent Lavenu, die zijn oorsprong had in de Franse formaties Chazal en Casino, is het de 500ste zege in 30 jaar.

50 km | Nog drie koplopers

Met nog maar 50 kilometer te gaan, begint het hoge tempo zijn tol te tellen. Drizners en Bou hebben moeten lossen uit de kopgroep. Loetsenko, De Marchi en Shaw gaan door en hebben 1.28 op het peloton.

Op ruim 1.30 van dat peloton rijdt een groep met Julius van den Berg.

52 km | Nieuwenhuis, Hirt en De Gendt met Van den Berg op achterstand

Inmiddels hebben we ook de samenstelling van de groep-Van den Berg, die dus ruim een minuut achter het peloton zit. Behalve Van den Berg en Joris Nieuwenhuis zitten daar ook een paar opvallende namen bij als Jan Hirt (Intermarché) en Thomas De Gendt (Lotto-Soudal).

Dat zijn renners die dit parcours toch aan zouden moeten kunnen.

Kopgroep (5): Loetsenko (Astana) en De Marchi (Israel-Premier Tech), Drizners (Lotto-Soudal), Shaw (EF) en Bou (Euskaltel).
Peloton +0.58
Groep-Van den Berg +2.52

55 km | Kijk eens aan: ook QuickStep meldt zich

Opeens zien we ook een mannetje van QuickStep bij de voorsten van het peloton. En dat is niet de minste: tempobeul Rémi Cavagna. Daaruit kunnen we opmaken dat Julian Alaphilippe zich goed voelt. Of zou Remco Evenepoel snode plannen hebben?

Kopgroep (5): Loetsenko (Astana) en De Marchi (Israel-Premier Tech), Drizners (Lotto-Soudal), Shaw (EF) en Bou (Euskaltel).
Peloton +0.58
Groep-Van den Berg +2.06

59 km | Voorsprong kopgroep verdwijnt als sneeuw voor de zon

Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Jonas Koch en Ryan Mullen (Bora-hansgrohe) zijn het gat naar de kopgroep nu rap aan het dichtrijden. Loetsenko en co hebben nog maar 0.46 voorsprong. De groep met Julius van den Berg is intussen wat groter geworden: 2.08 op de kopgroep.

De enige Bask in de kopgroep, Ander Okamika, heeft die kopgroep trouwens moeten laten gaan en is zelfs al ingelopen door het peloton.

Bora-hansgrohe en Jumbo-Visma houden het tempo hoog in het peloton.

62 km | Van den Berg is bergtrui kwijt en lost nu ook nog

Het peloton houdt de kopgroep binnen schootsafstand. Het verschil is 1.38. In dat peloton heeft Julius van den Berg trouwens moeten lossen. Samen met Davide Cimolai (Israel-Premier Tech) rijdt hij een kleine minuut achter het peloton op 2.33.

En er zijn meer renners die nu al lossen, dat is dan weer goed nieuws voor Van den Berg.

Kopgroep (6): Loetsenko (Astana) en De Marchi (Israel-Premier Tech), Drizners (Lotto-Soudal), Shaw (EF), Okamika (Burgos-BH) en Bou (Euskaltel).
Peloton +1.38
Groep-Van den Berg +2.33

Een boompje over Basken en bomen

Vroeger reden alleen Basken voor Euskaltel, de Baskische formatie in het oranje. Maar dat is al een tijdje niet meer zo. Bou komt dus uit Valencia en zaterdag zagen we ook al Luis Ángel Maté uit Andalusië. Die Maté gunnen we ook wel een plekje in de kopgroep: voor elke kilometer in de aanval wordt namelijk een boom geplant in zijn door bosbranden geteisterde thuisregio.

Overigens is er dus wel een Bask meegeslopen in de kopgroep: Ander Okamika, rijdend voor Burgos-BH. Hij wilde aanvallen in zijn regio en in die missie is hij geslaagd.

90 km | Bou wint bergsprint

Bou wint het bergsprintje, pakt 5 bergpunten en maakt een grote kans om straks de bergtrui om de schouders te krijgen. Hij is Drizners de baas.

Een mooi succes voor zijn Baskische ploeg Euskaltel, al is Bou zelf geboren in Valencia.

91 km | Bijna sprinten

Laten we eens kijken wie het meeste zin heeft in de bollentrui. Loetsenko bepaalt het tempo en in zijn rug loeren er vijf renners. Drizners is de eerste die aangaat, maar ook Bou wil de punten.

De wegen van Beloki

Het parcours van deze en de komende twee etappes is trouwens uitgetekend door Joseba Beloki en die kennen we natuurlijk als een van belangrijkste concurrenten van Lance Armstrong aan het begin van de 21ste eeuw. In 2003 gold de Bask als de grootste uitdager van de Texaan, tot hij een vreselijke val meemaakte door het gesmolten asfalt op de Col de Rochet.

Beloki brak zijn dijbeen, pols en elleboog en werd nooit meer de oude op de fiets. In 2006 beëindigde hij zijn loopbaan.

Tour 2003: Beloki valt, Armstrong door het gras

93 km | Weer met zes

Drizners en Bou zijn weer terug vooraan, waarschijnlijk zijn ze dus alleen wat drinken gaan halen. Ze zijn weer met zijn zessen.

95 km | Drizners en Bou lossen als weg omhoog loopt

De kopgroep is begonnen aan de klim van tweede categorie en meteen moeten twee renners passen. Voor Jarrad Drizners en Joan Bou gaat het te snel.

Loetsenko, De Marchi, Shaw en Okamika gaan door en hebben 2.30 op het peloton.

100 km | Bollentrui naar een van de koplopers?

Het eerste uur is afgewerkt met een gemiddelde boven de 47 kilometer per uur. Er wordt dus ontzettend snel gereden in de aanloop naar de eerste serieuze klim van vandaag. De Puerto de Opkua is 5,3 kilometer lang met een gemiddelde van 6,8 procent.

Op de top van de klim liggen 5, 3 en 1 bergpunten voor het oprapen. En dat betekent dat een van de vluchters de bollentrui zal gaan overnemen van Julius van den Berg, want die heeft 3 punten achter zijn naam.

Kopgroep (6): Loetsenko (Astana) en De Marchi (Israel-Premier Tech), Drizners (Lotto-Soudal), Shaw (EF), Okamika (Burgos-BH) en Bou (Euskaltel).

Peloton +2.18

Loetsenko en De Marchi wonnen al eens in de Vuelta

Zowel Aleksej Loetsenko als Alessandro De Marchi won al eens een rit in de Vuelta. Loetsenko deed dat in de vijfde rit van de Vuelta van 2017, in een rit die wel wat lijkt op die van vandaag. Loetsenko rondde destijds een vlucht met Jetse Bol - die zelfs even virtueel leider was - solo af en pakte ruim vijf minuten op het peloton.

Loetsenko wint op steile slotklim, Bol komt tekort voor rode trui

De Marchi was zelfs al drie keer succesvol in de Vuelta, in 2014, 2015 en 2018. Vooral de laatste spreekt tot de verbeelding, want achteraf noemde medevluchter Bauke Mollema de rit van Mombuey naar Luintra 'misschien wel de zwaarste etappe van het jaar.'

Vorig jaar droeg De Marchi bovendien twee dagen de roze trui in de ronde van zijn eigen land, de Giro d'Italia.

Mollema kleurt enerverende elfde etappe; De Marchi wint

120 km | Loetsenko virtueel in het rood

Natuurlijk, het is veel te voorbarig. Maar toch is het wel interessant om te kijken naar de achterstanden van de koplopers in het algemeen klassement. Op dit moment rijdt Loetsenko virtueel in het rood.

66. Loetsenko +0.46

100. Shaw +1.19

120. Bou +1.32

138. Okamika +1.58

154. Drizners +2.58

168. De Marchi +4.44

Kopgroep (6): Loetsenko (Astana) en De Marchi (Israel-Premier Tech), Drizners (Lotto-Soudal), Shaw (EF), Okamika (Burgos-BH) en Bou (Euskaltel).

Peloton +2.26

133 km | Daar is Jumbo toch!

Het kon ook eigenlijk niet anders. Ook Jumbo-Visma steekt een handje bij. En dat lijkt verstandig, want met name Loetsenko moet je niet te veel voorsprong geven.

Kopgroep (6): Loetsenko (Astana) en De Marchi (Israel-Premier Tech), Drizners (Lotto-Soudal), Shaw (EF), Okamika (Burgos-BH) en Bou (Euskaltel).

Peloton +2.19

135 km | Jumbo pokert

Niet Jumbo-Visma, maar Bora-hansgrohe is begonnen met achtervolgen in het peloton. De Duitse ploeg heeft met Jai Hindley, Wilco Kelderman en Sergio Higuita drie kandidaten voor een topklassering in Madrid. En voor de dagzege lijkt met name Higuita geknipt.

Jumbo pokert.

137 km | Peloton geeft Loetsenko de ruimte

Het peloton geeft Loetsenko en De Marchi de ruimte. Ze hebben nog gezelschap gekregen van Jarrad Drizners (Lotto-Soudal), James Shaw (EF Education-EasyPost), Ander Okamika (Burgos-BH) en Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) en dus hebben we zes koplopers.

Het verschil met het peloton is al 1.50.

Kopgroep (6): Kopgroep (6): Loetsenko (Astana) en De Marchi (Israel-Premier Tech), Drizners (Lotto-Soudal), Shaw (EF), Okamika (Burgos-BH) en Bou (Euskaltel).

Peloton +1.50

145 km | Loetsenko valt aan, Van den Berg en Bol in tegenaanval

Opmerkelijk! Aleksej Loetsenko, de nummer 9 van de afgelopen Tour de France, is er samen met Alessandro De Marchi vandoor gegaan. In de achtergrond probeerden Julius van den Berg, Jetse Bol en de Bask Xabier Mikel Azparren (een trio die ook zaterdag al samen in de kopgroep zat) het gat te dichten, maar dat is niet gelukt.

Loetsenko en De Marchi gaan nog even door, maar hun voorsprong is slechts 0.11.

De Vuelta anticipeerde vanochtend trouwens al op een aanval van De Marchi met onderstaande tweet. Of hebben we nu het antwoord al verklapt?

SALIDA | Officiële start!

De officiële start van de vierde etappe is gegeven! Met 50 kilometer tot aan de eerste zware klim zou het weleens lang kunnen duren tot een kopgroep gevormd is.

Zes Basken aan het vertrek

Mikel Landa hebben we al onder de loep genomen, maar hij is niet de enige Bask die vandaag in eigen regio mag rijden. Ook Ander Okamika (Burgos-BH), Mikel Bizkarra, Gotzón Martín, Xabier Mikel Azparren en Mikel Iturria (Euskaltel-Euskadi) spreken Baskisch.

Benieuwd of we een van hen vandaag in de aanval zien.

SALIDA NEUTRALIZADA | Vertrokken!

180 renners zijn vertrokken voor de vierde etappe van de Vuelta, een dagje klimmen en dalen in Baskenland!

Nu nog geneutraliseerd, de officiële start is rond 13.50.

Terug naar de actualiteit: de truien

Voor de derde dag op rij is de rode leiderstrui in handen van Jumbo-Visma. Vandaag mag Edoardo Affini van start in het rood, maar het moet gek lopen wil de grote tijdrijder ook vanavond nog aan de leiding staan. Grijpt Sam Oomen vandaag zijn kans?

Ook Julius van den Berg zal alle zeilen moeten bijzetten om de blauwe bollentrui in bezit te houden. Sam Bennett lijkt nog wel even zeker van het groen, maar met meer dan 2.000 hoogtemeters vandaag heeft de Ier vast heel andere zorgen. En Ethan Hayter staat stevig in de witte jongerentrui, maar loert met een schuin oog naar de ritzege en mogelijk zelfs de rode trui.

Rode trui: Edoardo Affini (Jumbo-Visma)

Groene trui: Sam Bennett (Bora-hansgrohe)

Bolletjestrui: Julius van den Berg (EF Education-Easypost)

Witte trui: Ethan Hayter (Ineos)

Ploegenklassement: Jumbo-Visma

Edoardo Affini is de derde renner van Jumbo-Visma op rij in de rode leiderstrui.

Mathieu Hermans werd een grote wielrenner in Baskenland: 'Over de ETA praat je niet'

Dat de Vuelta verder gaat in Baskenland is trouwens niet vanzelfsprekend. De regio mag dan een van de meest wielergekke plekken ter wereld zijn, het was decennialang ook de plek waar afscheidingsbeweging ETA strijd voerde tegen de machthebbers uit Madrid.

Ook het wielrennen werd niet ontzien door de afscheidingsbeweging, die met bomaanslagen hun doel kracht bij zette. Wie daar alles van weet is Mathieu Hermans. De sprinter, in 1988 goed voor liefst zes (!) ritzeges in de Vuelta, tekende als 21-jarige in 1981 als veldrijder een contract bij een Baskische ploeg, ging wonen in het dorpje Astigarraga en werd daar zelfs ereburger.

In 2018 spraken we uitgebreid met Hermans over zijn ervaringen. Een fragment:

In 1985 is Baskenland nog het strijdtoneel van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, berucht om zijn bomaanslagen op Spaanse doelwitten. Ook Hermans kreeg de gevolgen mee van de onafhankelijkheidsstrijd. "Bij trainingsritten kwamen we vaak wegblokkades tegen. Daar leerde ik al snel dat je altijd moet stoppen en geen vragen moest stellen. Dan kon je ongestoord verder. Ik heb ook wel eens middenin een opstootje met de politie gezeten. Dan moest je echt rennen."

In december 1973 pleegde de ETA een bomaanslag waarbij Luis Carrero Blanco, premier onder de Spaanse generaal Franco, om het leven kwam.

"Destijds werd de politiek eigenlijk doodgezwegen. Niemand wist wie je tegenover je had en aan welke kant die stond. Dus werd er gezwegen. Later heb ik bij mensen thuis nog raketwerpers en ander wapentuig bekeken. De regio zit vol met van die privémusea over de strijd van de ETA. Maar niemand zal je ooit vertellen waar precies."

Geen gemakkelijke omgeving voor een jonge wielrenner, maar voor het thuisfront was het natuurlijk nog moeilijker. "Sommige renners durfden niet naar Baskenland. Mijn moeder ook niet, al had ze geen idee van al die toestanden."

Nadat de ETA en de Spaanse regering in 2010 een permanente wapenstilstand hadden gesloten, keerde de Vuelta in 2011 na 33 jaar terug naar Baskenland. Die etappe naar Bilbao werd gewonnen door de Baskische held Igor Anton.

Het hele portret van Mathieu Hermans en zijn jaren in Spanje hieronder lees en bekijk je via de onderstaande link.

Wat hebben Wellington en Jordi Cruijff te maken met de etappe van vandaag?

De start vandaag is in de hoofdstad van Baskenland, die de plek kennen als Gasteiz. In de rest van Spanje staat de stad met 229.00 inwoners echter bekend als Vitoria, een naam die al bestond voordat de bevrijding de Engelse generaal Wellington in 1813 de stad bevrijdde van het leger van Napoleon.

Vitoria-Gasteiz is ook de thuishaven van voetbalclub Déportivo Alaves, de club die met Jordi Cruijff als smaakmaker ooit een van de spectaculairste UEFA Cup-finales met 5-4 verloor van Liverpool. En ook leuk om te weten: volgend jaar begint de tweede etappe van de Tour de France - na het Grand Départ in Bilbao - in deze stad.

Landa rijdt naar Landa

Mikel Landa

Winnen lijkt vandaag wat veel gevraagd, maar voor Mikel Landa zal deze etappe toch bijzonder aanvoelen. De klimmer van Bahrain Victorious, die opvallend genoeg nog nooit de toptien haalde in het klassement van de Vuelta, in namelijk geboren in Murgia op een steenworp van startplaats Vitoria-Gasteiz.

En onderweg passeren de renners ook nog het dorpje Landa.

Bezorgt Valverde zichzelf een afscheidscadeau?

Een etappe als vandaag zou in de afgelopen twee decennia ook koren op de molen zijn van ene Alejandro Valverde. In zijn afscheids-Vuelta zal 'Bala' zeker nog een keer willen scoren. Maar kan hij dat nog op zijn 42ste?

Overigens was Valverde niet echt te spreken over de rondgang langs dorpsstraten, vluchtheuvels en middenbermen in Nederland. Zaterdag ging hij zelfs onderuit op weg naar Utrecht. En hij was niet de enige, zoals je kunt lezen in het onderstaande artikel.

Klimmen geblazen!

Vergeet de Amerongse Berg of de Rijzende Weg. Vandaag moet meteen serieus geklommen al worden, al zou je de vierde etappe voor Baskische begrippen ook bijna vlak kunnen nomen. De vierde etappe van Vitoria-Gasteiz naar Laguardia (152,5 km) is namelijk vooral gemaakt voor sterke punchers met knappe klimmersbenen.

Na een aanloop van een kilometer of 50 begint het klimwerk met de Puerto de Opakua (2de categorie). Daarna blijft het op en af gaan tot de Puerto de Herrera (3de categorie) met de top op een kleine 15 kilometer van de finish. Na een afdaling voor waaghalzen loopt de laatste kilometer venijnig omhoog.

Een parcours waarop veel mogelijk is: sterke avonturiers kunnen mogelijk overleven en anders zien we misschien wel een krachtmeting tussen punchers als Sergio Higuita en Julian Alaphilippe en de explosieve mannen van het klassement. Primoz Roglic, bijvoorbeeld.

Ongi etorria Euskal Herrira!

Zondagavond zijn de renners al naar Baskenland gevlogen, waar ze maandag tijdens de rustdag alvast hebben kunnen proeven van de fraaie, maar steile wegen in Baskenland. En wie weet hebben ze nog een klein dansje gewaagd.

Bijvoorbeeld op deze aanstekelijke discokneiter van oud-wielrenner Joseba Beloki en drie Baskische wielerhelden van nu: Pello Bilbao en de broertjes Ion en Gorka Izagirre. Waarschuwing: als je deze video aanklikt, krijg je het deuntje vandaag niet meer uit je hoofd.

Stand in het klassement

Het leek wel playstation. Dankzij een ijzersterke ploegentijdrit kon Jumbo-Visma de afgelopen dagen uitkiezen wie ze in de rode leiderstrui wilden hebben. Het begon met Robert Gesink en via Mike Teunissen is de trui nu in handen van de Italiaanse meesterknecht Edoardo Affini.

Wist je trouwens dat Affini mede dankzij zijn Nederlandse vriendin een aardig woordje Nederlands spreekt?

Helaas niet live...

Deze etappe is helaas niet live te volgen bij de NOS. De samenvatting is te zien in het Sportjournaal om 18.50 uur en op NOS.nl. Een uitgebreide samenvatting is te zien om 23.18 uur op NPO 1.

Adios Holanda!

Na drie dagen Nederland gaat de Vuelta vandaag verder op het Spaanse vasteland. Niet zomaar het vasteland, maar de wielergekke regio Baskenland! Maar voordat we beginnen met de vierde etappe kijken we nog een keer terug naar drie bijzondere dagen van de Vuelta Holanda.