liveblog
NOS VoetbalAangepast

1-0 is genoeg: Ajax, Feyenoord en FC Groningen winnen op z'n Italiaans

liveblog gesloten

Tot woensdag!

Voor de reacties na RKC-Feyenoord en de mening van trainer Arne Slot over het aanstaande vertrek van sterkhouder Fredrik Aursnes verwijzen we je graag naar de berichten later vanavond op NOS.nl. Woensdag zijn we terug met dit liveblog voor het beslissende duel van PSV tegen Rangers om een plek in de groepsfase van de Champions League.

Bedankt voor het volgen en graag tot dan!

Alle uitslagen

De uitslagen van de gespeelde wedstrijden in de derde speelronde van de eredivisie.

De stand in de eredivisie

Ajax en Feyenoord prijken aan kop van de eredivisie na dit weekend, maar er moeten natuurlijk nog drie wedstrijden ingehaald worden.

De stand in de eredivisie na (een deel van) de derde speelronde.

RKC-FEY | AFGELOPEN

Het is afgelopen in Waalwijk. Net als Ajax boekt Feyenoord een benauwde 1-0 zege. Daar zal trainer Arne Slot tevreden mee zijn, want aan het spel valt nog heel veel te verbeteren. Lees hieronder het wedstrijdverslag.

EINDSTAND: RKC Waalwijk - Feyenoord 0-1

RKC-FEY | 90'+6 Wat een kans nog voor RKC!

In de laatste seconden gaat het nog bijna mis voor Feyenoord! Weer is het Jozefzoon die kan inschieten, maar de bal is het te lastig om met een goede volley af te drukken. Toch komt Feyenoord daar heel goed weg!

RKC Waalwijk - Feyenoord 0-1

RKC-FEY | 90'+1 Zes minuten blessuretijd

Er komen zes minuten blessuretijd bij in Waalwijk, maar of dat genoeg is voor RKC? Wel zagen we Jozefzoon net al voor de tweede keer bijna tot op de doellijn van doelman Bijlow dribbelen, maar beide keren zat er nog net een Rotterdams voetje tussen.

RKC probeert het wel in ieder geval!

RKC Waalwijk - Feyenoord 0-1

RKC-FEY | 88' Toch nog Giménez voor Danilo

Daar is dan toch nog de wissel, die Arne Slot eigenlijk al voor de 1-0 wilde doorvoeren. De in Argentinië geboren Mexicaan Santiago Giménez lost Danilo af. En dat gaat op zijn elfendertigst, maar dat is logisch.

RKC Waalwijk - Feyenoord 0-1

RKC-FEY | 83' Alles-of-niets voor RKC

RKC-trainer Joseph Oosting gaat alles-of-niets spelen. Hij brengt met Julen Lobete (vorige week trefzeker als invaller) en Roy Kuijpers twee aanvallers in de ploeg voor de slotfase. Verdediger Van den Buijs en middenvelder Oukili verlaten het veld.

RKC Waalwijk - Feyenoord 0-1

RKC-FEY | 75' Danilo mag toch nog even verder, maar Kramer krijgt kans

De benutte strafschop heeft een extra voordeel voor Danilo, want hij mag toch nog even blijven staan in het veld. Wat geldt voor Danilo, geldt omgekeerd voor de arme Lutonda. Hij wordt vervangen door Pelle Clement. Ook voor Feyenoord-debutant Hartman zit het duel er trouwens op: zijn vervanger heet Mohamed Taabouni.

Tussen de bedrijven hebben we nog een kans gezien trouwens, voor Michiel Kramer. Maar die ging er niet in.

RKC Waalwijk - Feyenoord 0-1

Danilo dankt de hogere machten na zijn treffer tegen RKC.

RKC-FEY | 69' GOAL FEYENOORD

Danilo stond op het punt gewisseld te worden, maar maakt nog wel even de 1-0 voor Feyenoord vanaf de strafschopstip.

RKC Waalwijk - Feyenoord 0-1

Danilo benut de strafschop met een subtiel geplaatst schot.

RKC-FEY | 67' STRAFSCHOP FEYENOORD

Lutonda is inderdaad te laat met zijn tackle en raakt alleen de benen van Walemark. Het is een strafschop voor Feyenoord!

RKC Waalwijk - Feyenoord 0-0

Thierry Lutonda is te laat met zijn tackle en raakt de benen van Patrik Walemark.

RKC-FEY | 65' Feyenoord schreeuwt om strafschop

Patrik Walemark is boos op arbiter Edwin van de Graaf want hij vindt dat hij in de zestien onderuitgegleden wordt door Theirry Lutonda. De VAR roept Van de Graaf naar het beeldscherm en meestal betekent dat....

RKC Waalwijk - Feyenoord 0-0

Thierry Lutonda heeft het na rust moeilijk met Patrik Walemark.

FEY-RKC | 62' Vermakelijke tweede helft

De wissels van Arne Slot lijken effect te hebben in de tweede helft, want Feyenoord speelt veel frisser en met veel meer urgentie dan voor rust. RKC blijft gedisciplineerd verdedigen, maar komt er af en toe ook gevaarlijk uit. En met Anita en Jozefzoon voor Daneels en Bel Hassani hoopt trainer Joseph Oosting ook wat extra energie in de ploeg te brengen.

Het kan nog alle kanten op in Waalwijk.

RKC Waalwijk - Feyenoord 0-0

Ondertussen in Bochum: De Ligt scoort bij basisdebuut in Bundesliga

Matthijs de Ligt viert de 1-0 van Leroy Sané tegen Bochum.

Mooi nieuws vanuit Bochum. Want daar is Matthijs de Ligt niet alleen bezig met zijn eerste Bundeliga-duel in de basis van Bayern, hij heeft meteen gescoord! Na 25 minuten tekent de verdediger voor de 2-0 van Bayern.

Ondertussen in Londen: Chelsea lijdt nederlaag tegen Leeds, Ziyech maakt eerste minuten

Chelsea heeft op bezoek bij Leeds United een pijnlijke 3-0 nederlaag geleden in derde speelronde van de Premier League. De Blues eindigden het duel op Elland Road ook nog met tien man door een tweede gele kaart voor verdediger Kalidou Koulibaly.

Hakim Ziyech viel in de 64ste minuut in bij Chelsea en maakte daarmee zijn eerste competitieminuten van het seizoen. De 29-jarige linkspoot, eerder deze zomer nog begeerd door Leeds, zit bij Chelsea op een dood spoor en is naar verluidt voor Ajax een optie als Antony vertrekt.

RKC-FEY | 49' Het antwoord van RKC

Na de twee kansen van Feyenoord is daar ook meteen het antwoord van RKC: Trauner wordt op snelheid geklopt door Daneels en die stelt Bel Hassani in staat om uit te halen. Maar doelman Bijlow staat paraat.

RKC Waalwijk - Feyenoord 0-0

RKC-FEY | 46' Toornstra en Walemark in de ploeg bij Feyenoord

Toornstra en Walemark moeten voor oplossingen zorgen in de tweede helft tegen RKC. Ze zijn ingevallen voor Kökçü en Idrissi. Met name de Zweed laat zich meteen zien met een vlammend schot, dat met moeite gepareerd kan worden door Vaessen. En daarna heeft hij een prima voorzet op Dilrosun, die de kans niet op waarde weet te schatten.

Een hoopvol begin van de Rotterdammers.

RKC Waalwijk - Feyenoord 0-0

Ajax-trainer Schreuder over transferwensen Antony

Schreuder over Antony: ‘Ik wil dat hij blijft, ik vind ook dat hij moet blijven’

Even terug naar Sparta-Ajax: Bergwijn en Pasveer aan het woord

RKC-FEY | RUST

Voor rust liet Arne Slot al spelers als Jens Toornstra en Marcus Pedersen warmlopen, want op deze manier gaat Feyenoord dit duel niet winnen. Benieuwd wat de coach verzint in de rust.

RKC Waalwijk - Feyenoord 0-0

RKC-FEY | 39' Was dat een kans? Vooruit, Hartman!

Een echte kans kun je het niet noemen. Maar de schuiver debutant Quilindschy Hartman doet de Rotterdamse supporters toch even opspringen. De bal gaat rakelings voorlangs.

RKC Waalwijk - Feyenoord 0-0

  • NOS
    Debutant Quilindschy Hartman schiet rakelings voorlangs tegen RKC Waalwijk...
  • NOS
    ...en slikt de teleurstelling weg.

RKC-FEY | 31' Grote kans Kramer

De laatste minuten dringt Feyenoord wat meer aan, zonder echt gevaarlijk te worden. Maar de grootste kans is voor Michiel Kramer en die speelt nu toch al een tijdje in Waalwijk. De spits wordt in volledige vrijheid gevonden door Iliass Bel Hassani, maar kan net niet genoeg boven de bal komen om de bal in het doel te koppen.

De tweede grote kans al voor de thuisploeg, dat zijn er twee meer dan Feyenoord heeft gehad.

RKC Waalwijk - Feyenoord 0-0

PEC Zwolle op de weg terug: na drie duels nog foutloos in eerste divisie

PEC Zwolle blijft foutloos in de Keuken Kampioen Divisie. De gedegradeerde ploeg van trainer Dick Schreuder versloeg VVV in Venlo met 4-0, is na drie duels nog zonder puntenverlies en staat bovenaan op doelsaldo.

De pas 18-jarige Jens Jacobs eiste bij VVV een negatieve hoofdrol op. Hij verving vroeg in de wedstrijd de geblesseerde Sem Dirks, veroorzaakte niet veel later een penalty en kreeg na ruim een halfuur zijn tweede gele kaart en dus rood.

Lees hieronder verder.

RKC-FEY | 20' Nog geen kans gezien van Feyenoord

Inmiddels zijn er al 20 minuten gespeeld in Waalwijk en Feyenoord heeft eigenlijk nog geen kans gehad. Of het moet het ziedende schot van Sebastian Szymanski zijn, maar dat vloog toch nog ruim over het doel van de jubilerende doelman Etienne Vaessen.

RKC-trainer Joseph Oosting heeft zijn zaakjes weer prima voor elkaar, zo lijkt het.

RKC Waalwijk - Feyenoord 0-0

RKC-trainer Joseph Oosting coacht zijn ploeg in het duel met Feyenoord.

RKC-FEY | RKC met rouwbanden vanwege overlijden oud-bestuurder

RKC speelt trouwens met rouwbanden vanwege het overlijden van oud-bestuurder Tini Voogd. Voor het duel in Waalwijk was er ook een minuut stilte.

  • Pro Shots
    Eerbetoon aan oud-bestuurder Tini Voogd in Waalwijk.
  • Pro Shots
    En een minuut stilte voor de wedstrijd.

RKC-FEY | 5' Eerste kansen voor RKC

De eerste grote kans in Waalwijk is voor de thuisclub. Patrick Vroegh, overgekomen van Vitesse, krijgt vrij baan nar het doel, maar schiet te gehaast en dus vliegt de bal naast. En kort daarna levert debutant Quilindschy Hartman zomaar de bal in, maar het schot van Michiel Kramer is te zacht om Justin Bijlow te verontrusten.

RKC Waalwijk - Feyenoord 0-0

Ondertussen in Denemarken: Bakker schittert met omhaal in Champions League

De voetbalsters van Ajax hebben de tweede voorronde van de Champions League bereikt. De ploeg uit Amsterdam was in het Deense Hjørring met 2-1 te sterk voor Eintracht Frankfurt.

De ingevallen Eshly Bakker maakte in blessuretijd het winnende doelpunt. Chasity Grant bracht Ajax al in de achtste minuut op voorsprong. Lara Prasnikar maakt in de 55ste minuut gelijk voor Frankfurt.

Lees verder en bekijk hieronder de treffer van Bakker.

AFTRAP | Bal rolt bij RKC-Feyenoord

De bal rolt bij de laatste wedstrijd van dit eredivisieweekend: RKC Waalwijk-Feyenoord.

RKC Waalwijk - Feyenoord 0-0

Over naar Waalwijk: RKC en Feyenoord ontlopen elkaar niet veel...

- RKC en Feyenoord ontlopen elkaar in Waalwijk niet veel.RKC won 8 keer, Feyenoord 9 keer en het werd 8 keer gelijk.

- Feyenoord was vorig seizoen met 2-0 te sterk door goals van Orkun Kökcü en de ingevallen Jorrit Hendrix. In De Kuip werd het 2-2.

- RKC-aanvaller Michiel Kramer pakte in 2017 de landstitel met Feyenoord, waarvoor hij in totaal 18 eredivisiegoals maakte.

De arbitrage staat onder leiding van Edwin van de Graaf.

Michiel Kramer in het kampioensjaar 2017 in het shirt van Feyenoord.

SPA-AJA | AFGELOPEN

Sprankelend was het niet. Sterker, misschien had Sparta wel een puntje verdiend vandaag. Maar dat komt er niet. Net als de afgelopen twee seizoenen wint Ajax met 1-0 op het Kasteel.

EINDSTAND: Sparta Rotterdam - Ajax 0-1

SPA-AJA | 90'+2 Vier minuten blessuretijd

We zitten al in de derde van vier extra minuten op Het Kasteel en Ajax probeert de wedstrijd rustig uit te spelen. Tot nu toe lukt dat aardig.

Sparta Rotterdam - Ajax 0-1

SPA-AJA | 87' Alles of niet bij Sparta

Drie minuten brengt trainer Steijn aanvaller Brym en stormram Eerdhuijzen voor Auassar en De Guzman. Alles of niets, dus.

De wedstrijd had trouwens al beslist kunnen zijn, maar Taylor stuitte na een knappe individuele actie op doelman Olij.

Sparta Rotterdam - Ajax 0-1

SPA-AJA | 83' Grote kans Kudus

Een doelpunt zou voor grote opluchting zorgen bij Ajax, maar dat is niet besteed aan Kudus. De Ghanees kan op een meter of twaalf uithalen, maar mikt de bal naast de paal. En dus blijft het spannend in Spangen.

Sparta Rotterdam - Ajax 0-1

SPA-AJA | 80' Sparta ruikt bloed en brengt Duitser Engels

Sparta voelt dat er iets te halen valt in dit duel met Ajax en dus brengt trainer Maurice Steijn zijn joker in. De Duitse balgoochelaar Mario Engels vervangt Jason Lokilo.

Sparta Rotterdam - Ajax 0-1

SPA-AJA | Zorgelijke blik bij Schreuder

Alfred Schreuder ziet dat zijn ploeg het moeilijk heeft tegen Sparta.

SPA-AJA | 70' Uitblinkende Pasveer voorkomt gelijkmaker (2x)

Op die ene levensgrote kans van Brobbey na, weet Ajax deze tweede helft eigenlijk geen kans te creëren. Sterker, met een iets minder goede doelman had het al 1-1 gestaan. Maar Remko Pasveer stond net twee keer pal op harde knallen van Namli en Lokilo.

Ajax is nog niet klaar op Het Kasteel, zeker niet. Zojuist is Brobbey trouwens naar de kant gegaan en vervangen door Mohammed Kudus.

Sparta Rotterdam - Ajax 0-1

Ondertussen in België: oud-Groninger Meijer bezorgt Club Brugge zege

Voetballer Bjorn Meijer heeft landskampioen Club Brugge zondag een thuiszege op KV Kortrijk bezorgd. De van FC Groningen overgekomen jeugdinternational maakte in de blessuretijd van de eerste helft de 2-1, wat later het winnende doelpunt bleek. De Spaanse aanvaller Ferrán Jutglà had Brugge in de 4e minuut al op voorsprong gezet, Habib Guèye maakte namens de uitploeg na ruim een halfuur gelijk.

Meijer was de enige Nederlander die een basisplaats kreeg van trainer Carl Hoefkens. Noa Lang viel in de 71e minuut in, maar raakte geblesseerd en moest 4 minuten later alweer het veld verlaten. Vlak voor tijd kreeg Youssef Challouk, invaller bij Kortrijk, de rode kaart.

Het is voor Club Brugge de derde overwinning in vijf wedstrijden. Met 10 punten staat de club derde.

Bjorn Meijer viert zijn treffer voor Club Brugge tegen KV Kortrijk.

SPA-AJA | 65' Berghuis naar de kant

Hij kreeg zijn kans door de afwezigheid van Antony, maar in 65 minuten speeltijd heeft Steven Berghuis geen indruk gemaakt. En dus gaat hij onder een flauw fluitconcertje naar de kant. Davy Klaassen is zijn vervanger.

Sparta Rotterdam - Ajax 0-1

Steven Berghuis wordt gewisseld tegen Sparta.

RKC-FEY | Opstelling RKC

FC Emmen-uit of Feyenoord-thuis, het maakt trainer Joseph Oosting niet uit. En dus houdt de trainer van RKC Waalwijk vast aan dezelfde elf namen.

De opstelling van RKC Waalwijk voor het eredivisieduel met Feyenoord.

RKC-FEY | Opstelling Feyenoord

Zoals bekend geen Fredrik Aursnes bij Feyenoord in het duel met RKC Waalwijk om 16.45 uur. De Noor is op weg naar Benfica en wordt vervangen door de teruggekeerde Orkun Kökçü. Verder valt het eredivisiedebuut van linksback Hartman op. De 20-jarige Quilindschy Hartman om precies te zijn.

Nog net genoeg tijd om te oefenen op die voornaam.

De opstelling van Feyenoord voor het eredivisieduel met RKC Waalwijk.

SPA-AJA | 49' Brobbey raakt de lat

Wat een schitterend uitgespeelde aanval van Ajax, maar wat een misser van Brobbey! Via Bassey, Taylor en Blind wordt de spits helemaal vrijgespeeld voor het doel van Sparta, maar Brobbey schiet de bal hard tegen de lat.

Sparta Rotterdam - Ajax 0-1

Brian Brobbey mikt de bal op de lat boven doelman Nick Olij.

SPA-AJA | TWEEDE HELFT

De bal rolt weer op Het Kasteel, waar Younes Namli in het veld is gekomen voor Vito van Crooy.

Ajax leidt met 1-0 dankzij een goal van Steven Bergwijn, zijn vierde al in drie wedstrijden voor de Amsterdammers.

Sparta Rotterdam - Ajax 0-1

Even terug naar Groningen-Eagles: pechvogel De Lange steekt hand in eigen boezem

Hoe zit het nu met Antony?

Een vertrek van aanvaller Antony bij Ajax lijkt aanstaande. De Braziliaan gaf zondag bij trainer Alfred Schreuder aan dat hij zich niet honderd procent voelde om zondagmiddag het uitduel met Sparta Rotterdam te spelen.

De 22-jarige Antony staat in de belangstelling van Manchester United, dat naar verluidt een bod van 80 miljoen euro op hem heeft gedaan. Ajax zou dat bedrag hebben geweigerd.

Lees verder in de link hieronder.

SPA-AJA | RUST

Ajax leidt bij rust met 1-0 tegen Sparta op Het Kasteel. Opnieuw maakte Steven Bergwijn het verschil.

Sparta Rotterdam - Ajax 0-1

SPA-AJA | 37' GOAL AJAX

Ajax had het lastig, maar dan brengt opnieuw Steven Bergwijn uitkomst.

Hij schudt Sambo van zich af, steekt het halve veld over en schuift de bal via de binnenkant van de paal in het Sparta-doel.

Ajax leidt met 1-0 op Het Kasteel.

Sparta Rotterdam - Ajax 0-1

Steven Bergwijn heeft de score geopend tegen Sparta.

SPA-AJA | 32' Geel Álvarez

Ook Ajax heeft de eerste gele kaart te pakken. Edson Álvarez ontvangt de prent voor een overtreding op Sven Mijnans.

Sparta Rotterdam - Ajax 0-0

  • NOS
    Rinus Israel en Sjaak Swart denken het hunne van de gele kaart van Edson Álvarez.
  • Pro Shots
    De overtreding van Álvarez op Mijnans: oordeel zelf...

SPA-AJA | 26' Rensch raakt de paal

Nee, dit is nog geen makkelijke middag voor de koploper in de eredivisie. Dusan Tadic was net wel dicht bij de openingstreffer, maar zijn verraderlijke vrije trap (met stuit) wordt gekeerd door Nick Olij.

En een minuutje later is Devyne Rensch nog dichterbij een treffer, maar de rechtsback raakt de paal. Dat had 0-1 moeten zijn.

Sparta Rotterdam - Ajax 0-0

SPA-AJA | 16' Werk aan de winkel voor de VAR?

Ajax heeft in dit eerste kwartier trouwens nog amper kansen gehad, maar de kans voor Brian Brobbey net was een heel grote! Hij krijgt de bal van Bergwijn, draait weg bij Auassar maar krijgt de bal niet langs doelman Olij. En bovendien stond Brobbey een fractie buitenspel, zo oordeelt de arbitrage tenminste.

Sparta Rotterdam - Ajax 0-0

  • ANP
    Brian Brobbey worstelt zich langs Adil Auassar, maar kan niet afronden.
  • NOS
    Brian Brobbey staat een fractie buitenspel.

SPA-AJA | 14' Geel voor De Guzman

De eerste gele kaart is voor oud-international Jonathan De Guzman. Hij gaat veel te hard door op Jurriën Timber en raakt de Ajax-verdediger op het bovenbeen.

Sparta Rotterdam - Ajax 0-0

SPA-AJA | 10' Sambo profiteert net niet van misverstand Blind en Pasveer

Ajax deelt de lakens uit op Het Kasteel, maar de beste kans was toch voor de thuisploeg. Daley Blind en doelman Remko Pasveer wachten allebei op elkaar bij een hoge bal en zo kan Shurandy Sambo er met de bal vandoor, maar Calvin Bassey brengt net op tijd redding.

Sparta Rotterdam - Ajax 0-0

Shurandy Sambo kan net niet profiteren van een misverstand tussen Daley Blind en Remko Pasveer.

SPA-AJA | 3' Hands van De Guzman?

In de derde minuut wil Ajax een strafschop, als Jonathan De Guzman een wippertje van Steven Bergwijn tegen zijn arm krijgt. Arbiter Manschot vindt het niet genoeg voor een penalty en wordt in dat oordeel gesteund door VAR Van der Eijk.

Sparta Rotterdam - Ajax 0-0

Jonathan De Guzman krijgt de bal tegen de arm.

SPA-AJA | AFTRAP

De wedstrijd op Het Kasteel tussen Sparta en Ajax is iets later begonnen, omdat iemand op de tribune dringend medische assistentie nodig had. Maar inmiddels rolt de bal!

Sparta Rotterdam - Ajax 0-0

SPA-AJA | Over naar Rotterdam!

Snel over naar Het Kasteel waar Sparta-Ajax op het punt van beginnen staat. Nog even tijd voor wat opmerkelijke weetjes.

- Dit is een historisch affiche in de eredivisie. Sparta ontving Ajax maar liefst 56 keer en won 18 keer. Ajax staat, mede dankzij 6 overwinningen in de laatste 6 seizoenen, op 26 zeges.

- In 2009 won Sparta voor het laatst, met 4-0. Huidig Feyenoord-coach Arne Slot gaf toen 2 assists. Trainer Marco van Basten stapte na dit duel op bij Ajax.

- De laatste twee edities boekte Ajax een minieme 1-0 overwinning.

Arbiter van dienst is Jeroen Manschot.

Trainer Marco van Basten en assistent John van 't Schip kijken bezorgd in hun laatste wedstrijd voor Ajax in 2009 tegen Sparta (4-0).

Wedstrijdverslag: Groningen wint dankzij mazzelgoal

FC Groningen heeft ten koste van Go Ahead Eagles zijn eerste competitiezege van het nieuwe seizoen binnen. Het werd in de eigen Europborg 1-0 tegen Go Ahead Eagles, dat nu al drie wedstrijden op het eerste punt wacht.

Lees het wedstrijdverslag hieronder.

GRO-GAE | AFGELOPEN

Na negen duels zonder zege wint FC Groningen weer eens in de eredivisie. In een matig duel winnen de Groningers dankzij een vroeg eigen doelpunt van Eagles-doelman De Lange.

Opmerkelijk: de laatste eredivisiezege van FC Groningen was tegen FC Utrecht, toen nog getraind door René Hake. En ook vandaag was Hake de opponent. Zijn ploeg Go Ahead wacht nog altijd op het eerste punt dit seizoen.

EINDSTAND: FC Groningen - Go Ahead Eagles 1-0

René Hake blijft met lege handen in het duel met FC Groningen.

GRO-GAE | 90'+5 Geel Rommens

Romano Postema dacht de 2-0 van Groningen in het lege doel van Go Ahead te kunnen schuiven, maar wordt de voet dwars gezet door Philippe Rommens. Het levert de Belg van Go Ahead ook nog een gele kaart op.

GRO-GAE | 90'+2 Opstootje

Toch nog een opstootje in de blessuretijd, nadat Adekaniye onderuitgeschoffeld werd door Kalley. De Zweedse invaller bij Groningen laat zich deze tweede helft vooral opmerken met keiharde tackles en deze levert hem dan eindelijk een gele kaart op.

Sommige spelers van Go Ahead vinden dat niet zwaar genoeg en dus wordt er even geduwd. En ook weer gesust, zoals dat meestal gaat.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 1-0

GRO-GAE | 89' Eagles kan geen vuist maken

Go Ahead Eagles wil wel, maar mist gewoon de klasse om het Groningen moeilijk te maken vanmiddag. Daar kan de zojuist ingevallen Griekse Armeen Aventis Aventisian ook niet veel aan veranderen. Voorlopig dan.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 1-0

GRO-GAE | 81' Ngonge bijna

Cyril Ngonge maakte ooit een wonderdoelpunt met de hak en heeft sowieso een patent op fraaie treffers. Daar had net weer een exemplaar aan toegevoegd kunnen worden, maar zijn krul wordt door doelman De Lange net naast de paal geduwd.

Toch een spaarzaam hoogtepuntje in dit duel.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 1-0

GRO-GAE | 75' Gebeurt er nog iets in Groningen?

De krachten lijken een beetje weg te vloeien bij Go Ahead en ook bij FC Groningen zit er niet veel vaart in. En dus sleept deze wedstrijd zich een beetje naar het einde. Adekaniye zorgt wel voor dreiging bij Go Ahead, maar zijn voorzet op Lidberg zojuist kon nog net worden onderschept door Groningen-doelman Verrips.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 1-0

Bobby Adekaniye valt in voor Go Ahead Eagles tegen FC Groningen.

GRO-GAE | 65' Kan Adekaniye het doen voor Go Ahead?

Hij speelde elf duels in de Serie A voor Lazio, maar moet nu het verschil maken in het rood en geel van Go Ahead Eagles. Trainer René Hake brengt Bobby Adekanye in plaats van Rashaan Fernandes.

En er zijn mogelijkheden genoeg, want FC Groningen vraagt eigenlijk al een tijdje om de gelijkmaker.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 1-0

SPA-AJA | Opstelling Sparta

Trainer Maurice Steijn kiest in het thuisduel met Ajax voor Sven Mijnans, Shurandy Sambo en Joshua Kitolano in plaats van Dirk Abels, Arno Verschueren en Younes Namli.

De opstelling van Sparta voor het eredivisieduel met Ajax.

GRO-GAE | 57' Ontevreden Wormuth grijpt in

Vlak nadat Fernandes bijna de gelijkmaker in het Groningse doel had gekopt, vindt Groningen-coach Wormuth het mooi geweest. Hij voert drie wissels door: Suslov, Postema en Kalley komen erin. Dat gaat ten koste van Lundqvist, Määtta en Oratmangoen.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 1-0

GRO-GAE | 54' Go Ahead krijgt corners, Groningen de kans

Go Ahead Eagles is met iets meer ambitie uit de kleedkamer gekomen en krijgt in de beginfase van de tweede helft drie corners op rij. Maar als Amofa vevolgens de bal verspeelt, staan er te veel Deventenaren voor de bal en krijgt Ngonge een prima kans. Dit keer staat De Lange een treffer in de weg.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 1-0

SPA-AJA | Opstelling Ajax

De opstelling van Ajax is inderdaad zoals hieronder beschreven: Steven Berghuis vervangt Antony. Calvin Bassey keert tegen Sparta terug in de basis en dat gaat ten koste van Owen Wijndal.

De opstelling van Ajax voor het eredivisieduel met Sparta.

GRO-GAE | TWEEDE HELFT

De bal rolt weer in Groningen. De thuisclub leidt met 1-0 tegen Go Ahead Eagles.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 1-0

Antony ontbreekt bij Ajax: met hoofd bij Manchester United?

Eerder vandaag meldden we al dat Fredrik Aursnes zal ontbreken bij Feyenoord vandaag vanwege een aanstaande transfer naar Benfica. Bij Ajax lijkt hetzelfde het geval te zijn met Antony. De Braziliaanse smaakmaker trainde de afgelope dagen niet met de selectie, nadat Ajax een bod van naar verluid 80 miljoen euro van Manchester United had afgeslagen.

Steven Berghuis vervangt Antony vanmiddag tegen Sparta. Ook verdediger Calvin Bassey keert terug in de basis van Alfred Schreuder. Daley Blind schuift door naar linksback, Owen Wijndal begint op de bank.

,

GRO-GAE | Groningen met voorsprong de rust in

De eerste helft zit erop in de Euroborg. De thuisclub leidt in een matig duel met 1-0, dankzij een vroege treffer die als eigen treffer van Go Ahead-doelman Jeffrey de Lange de boeken zal ingaan.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 1-0

Pechvogel Jeffrey de Lange

GRO-GAE | 43' Ontevreden gezichten bij Groningen

De thuisclub leidt met 1-0 tegen Go Ahead Eagles, maar toch zien we vooral ontevreden gezichten bij FC Groningen. Dat komt door het matige spel, natuurlijk. En dat is een understatement.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 1-0

  • NOS
    FC Groningen-trainer Frank Wormuth is niet tevreden over zijn ploeg...
  • NOS
    ...en ook algemeen directeur Wouter Gudde en technisch directeur Mark-Jan Fledderus kijken niet vrolijk.

GRO-GAE | 30' Niveau daalt in Euroborg

Het duel begon zo leuk met een veel beter FC Groningen, maar de laatste minuten is het niveau flink gedaald in de Euroborg. Bij Go Ahead Eagles lukt voorlopig bijna niets. Slechts een goede kans kregen de bezoekers, maar Rashaan Fernandes zag zijn volledig vrijstaande ploeggenoot Edvardsen over het hoofd.

De laatste minuten gunt Groningen de bal wel wat meer aan Go Ahead.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 1-0

Go Ahead-aanvoerder Bas Kuipers doet er alles aan om Cyril Ngonge van de bal te krijgen.

GRO-GAE | Groningen-trainer Wormuth beetje in de war na curieuze 1-0

Deze willen we je niet onthouden: het lijkt erop dat Groningen-trainer Frank Wormuth ook een beetje in de war is van de curieuze 1-0 van Lundqvist. Zo zat de Duitse oefenmeester op de bank na de treffer.

FC Groningen-trainer Frank Wormuth na de 1-0 van Ramon Lundqvist.

Bij nader inzien was er zelfs sprake van een dubbele billengoal: doelman De Lange duwt de bal namelijk met de vingertoppen tegen de binnenkant van de paal, maar de bal verdwijnt vervolgens via zijn achterwerk (inderdaad!) over de lijn. En dus noteren we de treffer als een eigen doelpunt.

Doelman Jeffrey de Lange heeft pech: de bal verdwijnt via zijn achterwerk over de lijn.

GRO-GAE | 10' Enerverend begin in Groningen

Het is een lekker begin in de Euroborg, zeg. Na de curieuze openingstreffer van Groningen zagen we al een gele kaart voor Mike te Wierik na een te harde tackle. En vervolgens leken de bezoekers een enorme kans te krijgen na mistasten van doelman Verrips, maar arbiter Van Boekel oordeelde dat de Groningse goalie gehinderd werd door Linthorst.

De bal werd overigens sowieso rakelings overgeschoten.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 1-0

GRO-GAE | 3' GOAL FC GRONINGEN

Wat een rare goal van FC Groningen! Lundqvist verandert de bal met het achterwerk van richting en ziet Go Ahead-doelman De Lange blunderen.

Groningen leidt met 1-0.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 1-0

FC Groningen komt al in de derde minuut op voorsprong tegen Go Ahead Eagles.

AFTRAP | De bal rolt in Euroborg!

De bal rolt bij FC Groningen -Go Ahead Eagles.

FC Groningen - Go Ahead Eagles 0-0

Groningen viert Gronings Ontzet met Pronkjewail

Voor de wedstrijd in de Euroborg wordt luidkeels het Gronings volkslied gezongen, terwijl op de tribunes een prachtig historisch tafereel wordt uitgerold. Dat is om te herdenken dat de stad Groningen 350 jaar geleden bevrijd werd uit de omsingeling van Bommen Berend, een Duitse bisschop met snode plannen.

Een stukje historisch besef in het pronkjewail in golden raand!

Het publiek in de Euroborg viert het 350-jarig jubileum van het Gronings Ontzet voor het duel met Go Ahead Eagles.

Opstelling Go Ahead Eagles

Jamal Amofa is bij Go Ahead Eagles de vervanger van de geschorste Mats Deijl als rechtsback. Voorin krijgt Rashaan Fernandes tegen FC Groningen de voorkeur boven Finn Stokkers.

De opstelling van Go Ahead Eagles voor het eredivisieduel met FC Groningen.

Opstelling FC Groningen

Ragnar Oratmangoen begint voor het eerst in de basis bij FC Groningen en dat uitgerekend tegen zijn oude club Go Ahead Eagles. Hij krijgt van trainer Frank Wormuth de voorkeur boven Tomas Suslov.

De opstelling van FC Groningen voor het duel met Go Ahead Eagles.

12.15 uur: FC Groningen-Go Ahead Eagles

- FC Groningen won 11 van de vorige 18 thuisduels met Go Ahead Eagles, dat 2 keer als winnaar van het veld stapte.

- De laatste zege van de bezoekers was in 1995. Harry Decheiver maakte 3 goals: 2-3.

- Groningen wacht al 9 eredivisieduels op een zege. De laatste driepunter was op 20 maart tegen FC Utrecht.

- Ragnar Oratmangoen (Groningen) speelde vorig seizoen 33 competitiewedstrijden voor Go Ahead. Mats Deijl (GAE) is geschorst na zijn rode kaart vorige week tegen PSV.

- Arbiter van dienst is Pol van Boekel.

Harry Decheiver als speler van Go Ahead Eagles in 1988.

'Aursnes niet bij selectie Feyenoord vanwege overgang naar Benfica'

Feyenoord besluit deze eredivisiezondag in Waalwijk tegen RKC, maar zal dat doen zonder middenvelder Fredrik Aursnes. De Rotterdammers hebben namelijk een akkoord bereikt met Benfica over de transfer van de Noorse sterkhouder. De Telegraaf meldt dat de club van voormalig PSV-trainer Roger Schmidt liefst 15 miljoen euro overmaakt naar Rotterdam.

Aursnes zit in ieder geval niet bij de selectie van Feyenoord voor het duel met RKC.

Naar verluidt wil Feyenoord het vertrek opvangen met de komst van FC Twente-middenvelder Ramiz Zerrouki. De Enschedese club laat de Algerijnse middenvelder echter vooralsnog niet gaan.

,

Ten Hag had hem nog zo gewaarschuwd...

Bij Ajax, de voormalig werkgever van Ten Hag, loopt het voorlopig crescendo met twee zeges in twee duels. Opvallend is de onopvallende manier waarop jeugdspeler Kenneth Taylor zich in de basis manifesteert bij de Amsterdammers. En dat terwijl de middenvelder uit Heiloo vorig jaar van Ten Hag nog het advies kreeg om zich te laten verhuren.

Lees het portret van Taylor en bekijk wat hij zelf te zeggen heeft over zijn rol in het nieuwe Ajax.

'Beetje eigenwijze' Taylor houdt internationals uit Ajax-basis en kent eigen zwakke plek

De worsteling van Old Trafford: Van Gaal had Ten Hag nog zo gewaarschuwd...

Eerder deze zomer ging Erik ten Hag in op een ander lucratief aanbod. De klus bij topclub Manchester United blijkt echter loodzwaar: de eerste twee duels in de Premier League werden kansloos verloren. En morgen wacht de thuiswedstrijd tegen Liverpool.

Ervaringsdeskundige Louis van Gaal had Ten Hag nog zo gewaarschuwd.

Menzo stapt op als bondscoach Suriname

Stanley Menzo stapt per 1 september op als bondscoach van het Surinaamse voetbalelftal. De oud-keeper van onder meer Ajax, PSV en het Nederlands elftal is ingegaan op een "lucratief aanbod" uit het buitenland. Dat heeft hij via een videopersconferentie aan de Surinaamse pers medegedeeld.

Lees verder via onderstaande link.

Stand van zaken in de eredivisie

Stand in de eredivisie

Eerder dit weekend: Friese afstandspegels en weer een blamage in Arnhem

Alle samenvattingen van de tot nu toe gespeelde wedstrijden in de derde speelronde van de eredivisie terugkijken. Dat kan natuurlijk. Klik op het onderstaande linkje!

Programma eredivisie

Vandaag slechts drie duels dus in de eredivisie en dat heeft alles te maken met de Europese verplichtingen van PSV, AZ en FC Twente. Om die ploegen de kans te geven zich optimaal voor te bereiden op de duels met Rangers (PSV, play-offs Champions League), Fiorentina (FC Twente) en Gil Vicente (AZ, beide play-offs Conference League), zijn die duels een week uitgesteld.

PSV-FC Volendam en FC Twente-Excelsior worden nu gespeeld op woensdag 31 augustus. AZ-NEC is een dag later op donderdag 1 september.

Het programma van speelronde 3

Welkom!

Vandaag drie wedstrijden in de eredivisie: FC Groningen-Go Ahead Eagles (12.15 uur), Sparta Rotterdam-Ajax (14.30 uur) en RKC Waalwijk-Feyenoord (16.45 uur). Blijft Ajax ook in zijn derde duel foutloos en pakt Feyenoord na het gelijkspel tegen Heerenveen nu wel drie punten? Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

.