liveblog
NOS VoetbalAangepast

Transfers: 'Ajax denkt aan Ziyech als Antony gaat' • Juve en Barça naderen akkoord Depay

  • Senesi-opvolger Hancko 'bijna binnen' bij Feyenoord
  • 'Ajax denkt aan Ziyech als Antony vertrekt'
  • In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle belangrijke transfers in binnen- en buitenland.
liveblog gesloten

Aanvaller Van Duinen keert terug bij Excelsior

Mike van Duinen keert met Excelsior terug in de Eredivisie. De 30-jarige aanvaller heeft overeenstemming bereikt over een driejarig contract, zo meldt de club uit Rotterdam.

Van Duinen droeg van 2016 tot en met 2018 ook al het shirt van Excelsior. Hij trainde daar vorig jaar mee om zijn conditie op peil te houden. Van Duinen koos toen voor een Griekse avontuur met OFI Kreta. Inmiddels heeft hij daar zijn contract laten ontbinden.

Van Duinen voetbalde in Nederland ook voor ADO Den Haag, Roda JC en PEC Zwolle.

Ten Hag haalt Real-steunpilaar Casemiro naar United

Manchester United en Real Madrid hebben een akkoord bereikt over de transfer van Casemiro. De 30-jarige Braziliaanse middenvelder, die met Real onder meer vijf keer de Champions League won, komt voor naar verluidt 70 miljoen euro over naar Engeland.

Casemiro

'Kudus dicht bij overgang naar Everton'

Ajacied Mohammed Kudus lijkt onderweg te zijn naar de Premier League. De Ghanese middenvelder wordt naar verluidt eerst een jaar verhuurd, waarna volgende zomer een definitie transfer zou volgen.

Kudus kende twee seizoenen geleden een geweldige start in Amsterdam, maar werd daarna haast voortdurend geplaagd door blessureleed. Deze zomer draaide hij een sterke voorbereiding, maar trainer Alfred Schreuder lijkt het meer te zien zitten in de andere middenvelders in zijn selectie.

Juventus en Barcelona naderen akkoord over Depay

Een definitief akkoord is er nog niet, maar Juventus en FC Barcelona naderen een akkoord over de transfer van Memphis Depay naar Turijn. Naar verwachting komt er dit weekend witte rook. De 28-jarige Depay is zelf nog niet in Turijn.

'Ajax denkt aan Ziyech als Antony vertrekt'

Mocht Ajax de Braziliaan Antony toch kwijtraken aan Manchester United hebben de Amsterdammers Hakim Ziyech op het oog als vervanger, zo melden de Telegraaf en Voetbal International. De 29-jarige Ziyech verruilde Ajax in 2020 voor Chelsea en zit in Londen momenteel op een dood spoor. Ajax wil Ziyech bij een vertrek van Antony voor één seizoen huren.

Hakim Ziyech

Tegenstanders PSV, AZ en FC Twente wel in actie

De KNVB heeft de drie Nederlandse clubs die komende week in Europa voetballen (PSV, AZ en FC Twente) dit weekend vrijaf gegeven in de eredivisie. Dat geldt niet voor hun tegenstanders.

  • Rangers FC treft in aanloop naar de beslissende krachtmeting met PSV in de play-off van de Champions League, komende woensdag om 21.00 uur, eerst nog Hirbernian in de competitie. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst speelt op zaterdag om 13.30 uur.
  • Fiorentina gaat zondagavond in de Serie A op bezoek bij Empoli (aftrap 18.30 uur). La Viola reist daarna af naar Nederland voor de return tegen FC Twente in de play-offs van de Conference League op donderdag (aftrap 19.00 uur).
  • De planning van het Gil Vicente richting de tweede play-offs tegen AZ is nog scherper. De Portugese club speelt maandagavond om 21.15 uur eerst nog tegen Famalicão, waarna drie dagen later het Conference League-duel met AZ volgt (aftrap 21.00 uur).

Scherpen gaat meteen debuteren bij Vitesse

Kjell Scherpen maakt zaterdagmiddag zijn debuut voor Vitesse in het thuisduel met sc Heerenveen (aftrap 16.30 uur). Trainer Thomas Letsch dat de van Brighton & Hove Albion gehuurde doelman direct inzetbaar is.

"Kjell is een goede bekende van de Eredivisie, die ondanks zijn leeftijd al veel ervaring heeft, ook vanuit het buitenland. Hij komt met zijn persoonlijkheid zeer volwassen over. Ik ben blij dat Kjell hier is. Hij zal ook gaan starten tegen sc Heerenveen", vertelt Letsch op de website van Vitesse.

Scherpen vertrok vorig seizoen van Ajax naar Brighton, maar bij de Premier League-club kwam hij niet aan spelen toe, afgezien van één duel in de FA Cup. Vitesse huurt Scherpen voor één seizoen.

Resultaten niet goed

Letsch en Vitesse smachten na de nederlagen tegen Feyenoord (2-5) en Excelsior (3-1) naar een goed resultaat in de Gelredome. "De resultaten zijn duidelijk niet goed en dat moeten we zo snel mogelijk omdraaien. Het zit hem op dit moment vooral in de onnodige fouten en tegengoals", aldus de Duitse trainer.

Kjell Scherpen tijdens zijn presentatie bij Vitesse

Stengs en Karlsson genoemd bij PSV

Op de achtergrond van de mogelijke transfer van Antony naar Manchester United speelt ook het eventuele vertrek van Cody Gakpo bij PSV. In diverse Britse media wordt gemeld dat de Oranje-international als goedkoper alternatief voor Antony wordt gezien.

Het Eindhovens Dagblad schrijft dat PSV minimaal een gegarandeerd bedrag van tussen de 45 en 50 miljoen euro (dus exclusief bonussen) voor Gakpo verlangt. Dat bedrag kan wellicht nog hoger uitvallen, wetende dat Ajax een bod van United van 80 miljoen euro op Antony heeft afgewezen.

Het is overigens nog onduidelijk in hoeverre Gakpo zijn zinnen op een vertrek uit Eindhoven heeft gezet. Hij strijdt nu met PSV om plaatsing voor de Champions League (woensdag is de return tegen Rangers) en weet ook dat een eventuele transfer een risico kan vormen met het oog op zijn plek in de WK-selectie.

"Tussen het management van de PSV-aanvaller en de club (Manchester United, red.) zijn al meerdere gesprekken gevoerd, waarbij duidelijk is geworden dat de persoonlijke eisen van de Eindhovenaar geen struikelblok zullen zijn als er wordt geboden", aldus het Eindhovens Dagblad.

Karlsson en Stengs

Jesper Karlsson van AZ ("een peperdure optie") en Calvin Stengs van Nice ("eerder een speler voor de rechterkant") worden door het ED genoemd als mogelijke opvolgers van Gakpo bij PSV.

PSV is naar verluidt sowieso nog op zoek naar een aanvaller voor de rechterkant door het wegvallen van de geblesseerde Noni Madueke.

Calvin Stengs

Ajax haalt Turkse verdediger (19) van Trabzonspor

Ajax heeft de Turkse verdediger Ahmetcan Kaplan voor vijf jaar vastgelegd. De negentienjarige voetballer komt over van de Turkse landskampioen Trabzonspor.

Kaplan doorliep de jeugdopleiding van Trabzonspor en maakte vorig seizoen zijn debuut in het A-elftal. De centrale verdediger kost Ajax naar verluidt 9,5 miljoen euro.

De Turkse jeugdinternational geldt in Amsterdam als vervanger voor de naar Torino vertrokken Perr Schuurs.

Ahmetcan Kaplan met Gerry Hamstra en Klaas Jan Huntelaar

'United geeft Antony nog niet op'

De transfersaga rondom Ajax-aanvaller Antony en een mogelijke transfer naar Manchester United is nog volop gaande.

Eerder werd duidelijk dat Ajax een bod van 80 miljoen euro van United op de Braziliaan heeft afgewezen, maar volgens transferspecialist Fabrizio Romano laat de club van Erik ten Hag het er niet bij zitten.

United heeft volgens Romano "het gevoel" dat Antony graag naar United wil vertrekken. Het is daarbij zelfs niet uitgesloten dat Antony zondag ontbreekt in de selectie van Ajax voor het uitduel met Sparta.

Romano schrijft overigens ook dat PSV-aanvaller Cody Gakpo als een 'goedkopere' optie wordt gezien.

Paixão en López nog niet inzetbaar bij Feyenoord

Arne Slot laat weten dat hij (voorlopig) nog niet kan beschikken over de Braziliaan Igor Paixão en de Peruaan Marcos López. Het papierwerk van de twee Zuid-Amerikaanse aankopen van Feyenoord moet nog worden afgerond.

Niet ideaal

Slot vindt het "niet ideaal" dat hij potentiële basisspelers zoals David Hancko, Paixão of López pas in een later stadium aan zijn selectie kan toevoegen. "Normaal gebruik je een oefenwedstrijd voor dit soort zaken. Nu gaat het gelijk om competitiewedstrijden. Nu zal je veel op een training moeten doen, al kan je natuurlijk niet onuitputtelijk dingen op een training proberen."

"Aan de andere kant, we hebben veel om uit te kiezen, want we hebben veel kwaliteit binnengehaald", spreekt de trainer zich verwachtingsvol uit. "Ik ben ontzettend tevreden over wat de club voor elkaar heeft gekregen als je naar de versterkingen kijkt. Er is ontzettend veel moeite voor gedaan."

Feyenoord speelt komende zondag, dus nog zonder de bovengenoemde aankopen, om 16.45 uur de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk.

Arne Slot

Slot: 'Hancko absolute versterking voor Feyenoord'

Arne Slot kijkt uit naar de komst van David Hancko. De trainer van Feyenoord ziet de Slowaak van Sparta Praag als "een versterking" voor zijn defensie.

"Ik denk dat hij bijna binnen is", aldus Slot op de persconferentie. "David is een fysiek sterke jongen. Hij is snel, zeker ook met langere afstanden, dus hij kan ook met grote ruimtes in de rug prima uit de voeten. En aan de bal voelt hij zich ook comfortabel. Op basis van wat we van hem gezien hebben, denken we absoluut een versterking binnen te krijgen, als hij komt..."

Slot voegt er ook meteen aan te doen dat hij normaal gesproken niet over spelers praat als ze nog niet onder contract bij Feyenoord staan, om aan te geven dat hij zeker van zijn zaak is dat de Hancko-transfer rond gaat komen.

De Ligt onzeker bij Bayern door handblessure

Matthijs de Ligt heeft bij Bayern München een handblessure opgelopen. Volgens trainer Julian Nagelsmann is het daarom onzeker of de Nederlandse verdediger zondag kan spelen in de Duitse competitiewedstrijd tegen VfL Bochum.

"Ik wil hem graag laten spelen, maar het is afwachten hoe het gaat", zei Nagelsmann. De Ligt heeft één van de banden in een hand gescheurd en draagt voorlopig een soort spalk. "Als hij niet te veel pijn heeft, kan hij wellicht meedoen."

Aanvaller Serge Gnabry kampt opvallend genoeg met een vergelijkbare blessure, aan de pols. Verdediger Dayot Upamecano heeft een kuitblessure en vormt daardoor ook een twijfelgeval voor het duel met Bochum. In de eerste twee competitiewedstrijden kreeg de Fransman centraal achterin de voorkeur boven De Ligt.

Nagelsmann zei ook dat de van Ajax overgekomen Noussair Mazraoui en Ryan Gravenberch, vooralsnog invallers, nog niet klaar zijn voor een basisplaats.

"Ze hebben tijd nodig om te wennen aan alles. Op de training kunnen ze laten zien wat ze kunnen. Ik zet ze erin als ze 100 procent zijn", aldus de trainer van Bayern.

Matthijs de Ligt

Jans van Sparta naar Duitse derdedivisionist

Sparta heeft afscheid genomen van rechtsback Laurent Jans, die een contract heeft getekend bij de Duitse derdedivisionist Waldhof Mannheim.

De 84-voudig international van Luxemburg speelde afgelopen seizoen op Het Kastel en moest het vooral hebben van invalbeurten.

Jans had bij Sparta nog een contract tot en met 2023, maar het is onduidelijk of de club nog een vergoeding voor de speler ontvangt. Jans kwam dit seizoen nog in actie.

Laurent Jans

Ancelotti bevestigt vertrek Casemiro

Carlo Ancelotti heeft bevestigd dat Casemiro bij Real Madrid vertrekt. De middenvelder staat op het punt om bij Manchester United te tekenen.

"De onderhandelingen zijn nog gaande, maar hij heeft besloten om Real Madrid te verlaten", aldus de Italiaanse coach van de Spaanse grootmacht.

Opvallend genoeg trainde Casemiro vandaag wel nog mee met de selectie van de Madrilen in aanloop naar het competitieduel met Celta de Vigo, komende zaterdagavond.

Feyenoord kijkt naar opvolger Senesi

Feyenoord is bezig om opnieuw een speler binnen te halen. Volgens Voetbal International is de Slowaakse verdediger David Hancko onderweg naar Rotterdam.

De negentienvoudig international geldt voor trainer Arne Slot als opvolger van de naar Bournemouth Marcos Sensesi en wordt door VI omschreven als het "ontbrekende puzzelstuk" voor de Feyenoord-trainer.

De linksbenige Hancko (24) speelde eerder in eigen land voor voor MSK Zilina, dat hem in 2018 aan Fiorentina verkocht.

Zijn Italiaanse avontuur werd geen succesvolle, want Hancko werd in 2019 door Sparta Praag overgenomen. De club huurde de voetballer eerst twee jaar, waarna hij in 2021 definitief door Sparta Praag werd ingelijfd.

David Hancko in december 2021 in dienst van Sparta Praag

Zes duels in de eerste divisie vanavond

Net als in de eredivisie zijn we ook toe aan de derde speelronde van de eerste divisie. VVV-Venlo-PEC Zwolle (zondag vanaf 12.15 uur) is de topper van deze speelronde.

Vanavond staan er zes wedstrijden op het programma, met onder meer medekoplopers FC Eindhoven en Roda JC in actie.

Vrijdag, 20.00 uur:
FC Dordrecht - Jong FC Utrecht
MVV Maastricht - ADO Den Haag
NAC Breda - TOP Oss
Willem II - Telstar
FC Den Bosch - Roda JC
Helmond Sport - FC Eindhoven

Zondag,12.15 uur:
VVV-Venlo - PEC Zwolle

Maandag, 20.00 uur:
Jong Ajax - De Graafschap
Jong PSV - Heracles Almelo
Jong AZ - Almere City FC

Heracles-aanvaller Samuel Armenteros

PSV-Rangers in uitverkocht Philips Stadion

De allesbeslissende ontmoeting tussen PSV en Rangers FC in de play-offs van de Champions League wordt komende woensdag in een uitverkocht Philips Stadion afgewerkt.

Dat betekent dat 35.000 toeschouwers aanwezig zullen zijn in Eindhoven. De aftrap is woensdagavond om 21.00 uur.

PSV en Rangers speelden afgelopen dinsdag met 2-2 gelijk in Glasgow. De Eindhovenaren stelden toen in het slotkwartier het gelijkspel veilig door een doelpunt van Armando Obispo.

PSV heeft vanwege de ontmoeting met Rangers dit weekend vrijaf gekregen voor de eredivisie, waardoor het thuisduel met FC Volendam naar woensdag 31 augustus is verschoven.

Luuk de Jong in duel met spelers van Rangers, Joey Veerman kijkt toe

Lukkien hoopt dat stadionklok morgen weer werkt

Het was afgelopen zaterdag voor de spelers bij FC Emmen-RKC (1-1) lastig in te schatten hoelang de wedstrijd zou duren. Het probleem? De stadionklok in De Oude Meerdijk werkte niet.

"Heel vervelend. Je wist niet hoeveel er nog precies te spelen was, dus dat is misschien nog van invloed geweest", stond Emmen-trainer Dick Lukkien even stil bij dit opvallende mankement.

Lukkien blikte met RTV Drenthe ook vooruit op het treffen van komende zaterdag met FC Utrecht (aftrap 21.00 uur). "Utrecht heeft te weinig punten. Ze hebben gewoon veel goede spelers. Als het daar gaat lopen en je geeft ze wat ruimte, dan kunnen ze goed voetballen."

Aankoop Richairo Zivkovic heeft nog geen grote rol voor Emmen gespeeld en moet volgens Lukkien "beter in zijn kracht worden gebruikt".

Basisdebuut Diemers

Voor een andere nieuweling, de van Feyenoord gehuurde Mark Diemers, gloort zijn eerste basisplaats bij Emmen. "Ik vind dat Mark er heel goed op staat. Afhankelijk van de wedstrijd gaan we zien hoelang hij op het veld blijft staan", aldus Lukkien.

Lukkien waakzaam voor FC Utrecht: 'Ze hebben te weinig punten'

Topaankoop Man Utd aanstaande

Trainer Erik ten Hag mag op kort termijn een nieuwe speler gaan verwelkomen. Manchester United staat op het punt om Casemiro van Real Madrid over te nemen, zo schrijven onder meer het gezaghebbende The Athletic en Marca.

De 30-jarige middenvelder wordt vandaag medische gekeurd en gaat een contract voor vier jaar tekenen, met een optie voor nog een extra seizoen.

Real Madrid ontvangt naar verluidt 60 miljoen euro voor Casemiro en dat bedrag kan door eventuele bonussen oplopen naar 70 miljoen. Hij had in Madrid nog een contract tot en met medio 2025.

De Braziliaan speelt sinds 2013 voor de Koninklijke en kwam tot 336 optredens (31 goals) voor de club. Hij won met Real vijf keer de Champions League en drie keer de landstitel.

Casemiro (midden) geflankeerd door Luka Modric (links) en Toni Kroos na het winnen van de Super Cup met Real Madrid

Gilissen wordt technisch manager FC Utrecht

Na zijn afscheid bij Heracles Almelo gaat Tim Gilissen aan de slag bij FC Utrecht. Hij wordt in de Domstad als technisch manager verantwoordelijk voor de jeugdopleiding en de beloftenploeg.

De 40-jarige Gilissen, die in mei na drie jaar uit Almelo vertrok, gaat bij Utrecht nauw samenwerken met technisch directeur Jordy Zuidam.

Het nieuwe technische duo van FC Utrecht: Tim Gilissen (links) en Jordy Zuidam

'Rvc Ajax wil Hendriks als rechterhand Van der Sar'

Als het aan de raad van commissarissen van Ajax ligt, treedt Maurits Hendriks (61) op korte termijn toe tot de directie van de Amsterdamse topclub. Dat meldt De Telegraaf.

De oud-hockeyer en voormalig technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF heeft volgens de krant aangegeven open te staan voor een dienstverband in de Johan Cruijff Arena en is in afwachting van het oordeel van de ondernemingsraad.

Maurits Hendriks, voormalig technisch directeur NOC*NSF/Team NL

Topavond AZ, Twente houdt hoop

FC Twente heeft donderdagavond de eerste wedstrijd in de play-offs van de Conference League tegen Fiorentina verloren. De Enschedeërs hielden de schade beperkt tot 2-1 en zijn daardoor nog kansrijk voor het bereiken van de groepsfase.

AZ won het thuisduel met het Portugese Gil Vicente in de play-offs van de voorrondes met 4-0.

'Ajax wijst 80 miljoen voor Antony af'

Manchester United is nog altijd geïnteresseerd in Ajax-aanvaller Antony. Volgens Voetbal International heeft de club van coach Erik ten Hag donderdag een bod van 80 miljoen euro uitgebracht op de Braziliaan.

Ajax wil Antony, die afgelopen zondag een van de uitblinkers was tegen FC Groningen, niet kwijt en heeft het bod geweigerd.

Als United er niet in slaagt om Antony los te weken, zou PSV'er Cody Gakpo in beeld komen. Ook de Belg Yannick Carrasco van Atlético Madrid staat op de lijst.

Erik ten Hag (links) ziet zijn voormalig pupil Antony graag naar Manchester komen

Het eredivisieprogramma van dit weekend

Er zijn dit weekend niet negen, maar slechts zes wedstrijden in de eredivisie. Vanwege de Europese verplichtingen zijn PSV, AZ en FC Twente vrij. Hun ontmoetingen met respectievelijk FC Volendam, NEC en Excelsior zijn verzet naar een latere datum.

Het programma van de derde speelronde in de eredivisie

Welkom!

We gaan dit weekend verder met de derde speelronde van de eredivisie. Dat betekent weer volop vooruitblikken in ons liveblog.

Diverse clubs hebben vandaag weer een mediamoment om al het laatste nieuws te delen. We houden je hier uiteraard op de hoogte!

Dit is verder ook de plek om op de hoogte te blijven van alle belangrijke transfers in binnen- en buitenland.