liveblog
NOS VoetbalAangepast

AZ loopt in slotfase uit tegen Gil Vicente • Twente vecht zich terug tegen Fiorentina

Heenwedstrijden play-offs Conference League

Updates ontvangen van dit liveblog op je smartphone? Vink dan het belletje aan

liveblog gesloten

Tot morgen!

Bedankt voor het volgen van ons liveblog!

Morgen zijn we terug met Warming-up, ons vaste blog richting het voetbalweekend. Tot dan!

De Wit na ruime zege op Gil Vicente: 'We roken bloed'

De Wit na ruime zege op Gil Vicente: 'We roken bloed'

Grote clubs winnen

in de play-offs van de Conference League waren de grootste clubs donderdagavond ongenaakbaar. West Ham United was thuis te sterk voor Viborg (3-1) en ook Villarreal won in eigen huis, met 4-2 van het Kroatische Hajduk Split.

De enige verrassing kwam uit Duitsland, waar FC Köln op eigen veld onderuit ging tegen MOL Fehervar uit Hongarije. De nummer zeven van het afgelopen Bundesliga-seizoen moet in de return een 2-0 nederlaag weg zien te poetsen.

West Ham United viert de 3-1

Druijf redt punt Rapid Wien

Ex-AZ-speler Ferdy Druijf heeft het Oostenrijkse Rapid Wien aan een punt geholpen op bezoek bij FC Vaduz in Liechtenstein. Als invaller maakt hij in de 53ste minuut de 1-1.

Ferdy Druijf (m)

Klaar in Florence: Twente knokt zich terug in tweede helft

Een zwakke eerste helft leek FC Twente op te gaan breken op bezoek bij Fiorentina, maar de treffer van invaller Vaclav Cerny na rust zorgde voor hoop voor de return van volgende week in een ongetwijfeld kolkende Grolsch Veste: 2-1.

Vaclav Cerny maakt de 2-1

Klaar in Alkmaar: AZ dendert over Gil Vicente heen

AZ is de play-offs in de Conference League begonnen met een afgetekende 4-0 overwinning op Gil Vicente. Na de 1-0 ruststand wisten de Alkmaarders in het laatste kwartier duidelijk afstand te nemen van de gasten uit Portugal, die zelf amper tot kansen kwamen.

Dani de Wit heeft AZ naar 1-0 gekopt

AZ-GIL | 89' En weer een DOELPUNT AZ!

Invaller Mees de Wit glijdt de voorzet van Sugawara bij de tweede paal binnen. Opeens een zeer comfortabele voorsprong voor AZ.

AZ - Gil Vicente FC 4-0

AZ-GIL | 85' DOELPUNT AZ!

Pavlidis miste eerder een grote kans, maar slaat nu toe. De spits kapt naar binnen en haalt uit.

AZ - Gil Vicente FC 3-0

Vangelis Pavlidis

AZ-GIL | 78' DOELPUNT AZ!

Invaller Mayckel Lahdo, koud in het veld, scoort. Gil Vicente-verdediger Lucas, ook net in het veld, tikt de bal na een voorzet van Håkon Evjen op de eigen paal en de Zweed Lahdo werkt de rebound binnen.

AZ - Gil Vicente FC 2-0

AZ-GIL | Weer een gemiste kans AZ

De Wit legt terug op Pavlidis, maar de Griekse spits slaagt er van dichtbij niet in te scoren. Doelman Andrew da Silva Ventura redt opnieuw.

AZ - Gil Vicente FC 1-0

FIO-TWE | 64' DOELPUNT FC TWENTE!

Invaller Václav Cerný maakt na een goede pass van Gijs Smal van links achter de Italiaanse verdediging de aansluitingstreffer. Hij schiet met links knap in de hoek. Een beloning voor een sterker en steviger Twente in de tweede helft.

Fiorentina - FC Twente 2-1

AZ-GIL | 60' Prachtaanval niet bekroond

Een prachtige aanval, opgezet door Tijjani Reijnders, wordt door diezelfde Reijnders net niet bekroond met een goal. Doelman Andrew da Silva Ventura redt knap.

Eerder liet Pavlidis een kans liggen. AZ verzuimt de score uit te bouwen.

AZ - Gil Vicente FC 1-0

FIO-TWE | Twee wissels bij Twente

Mees Hilgers en Václav Cerný staan bij de start van de tweede helft aan de aftrap bij Twente bij Fiorentina. Ze vervangen Julio Pleguezuelo en Daan Rots.

AZ-GIL | Tweede helft in Alkmaar

De bal rolt weer voor de tweede helft bij AZ - Gil Vicente (1-0).

Elder Santana en Bruno Martins Indi

Antwerp knokt zich in slotfase naar gelijkspel

Royal Antwerp FC verwerft een redelijke uitgangspositie voor een plaats in de groepsfase van de Conference League. De ploeg van trainer Mark van Bommel knokt zich in het uitduel met Istanbul Başakşehir naar een gelijkspel (1-1).

Mounir Chouia opende in de 51ste minuut de score voor Istanbul Başakşehir en Dinis Almeida scoorde in de 88ste minuut met een rake kopbal voor Antwerp.

Jurgen Ekkelenkamp had een basisplaats bij Antwerp en Vincent Janssen was geschorst. De return is komende donderdag in het Bosuilstadion in Antwerpen.

Jurgen Ekkelenkamp

RUST

In Alkmaar en Florence wordt gefloten voor de rust.

  • AZ - Gil Vicente FC 1-0
  • Fiorentina - FC Twente 2-0
Michel Vlap en Sofyan Amrabat

FIO-TWE | 45' Unnerstall op dreef

Doelman Lars Unnerstall voorkomt op slag van rust een derde goal van Fiorentina. Hij redt knap op een kopbal van Arthur Cabral.

Fiorentina - FC Twente 2-0

FIO-TWE | 40' Vrije trap Vlap

Met een vrije trap van Michel Vlap laat Twente zich voor het eerst dreigend zien in de buurt van Fiorentina-doelman Pietro Terracciano. De vrije trap gaat net naast het Florentijnse doel.

Fiorentina - FC Twente 2-0

FIO-TWE | 31' DOELPUNT FIORENTINA!

De Italianen komen op 2-0. Spits Arthur Cabral glijdt een voorzet van Riccardo Sottil binnen. Twente heeft het eerste half uur helemaal niets in te brengen.

Fiorentina - FC Twente 2-0

Arthur Cabral (r) viert zijn goal

FIO-TWE | 25' Twente onder druk

FC Twente heeft het moeilijk in Florence en komt niet aan voetballen toe. Nicolás González is dicht bij de 2-0, maar mist de bal net.

Fiorentina - FC Twente 1-0

AZ-GIL | 24' DOELPUNT AZ!

Dani de Wit kopt uit een afgemeten voorzet van Milos Kerkez fraai binnen.

AZ - Gil Vicente FC 1-0

Dani de Wit

AZ-GIL | 15' Zoeken naar gaatje in Portugese muur

In Alkmaar heeft Gil Vicente een muur opgetrokken en het is aan AZ om een gaatje te vinden. Dat lukt al bijna via onder anderen Myron van Brederode, maar nog niet helemaal. De druk is er wel van AZ.

AZ - Gil Vicente FC 0-0

Vangelis Pavlidis (m)

FIO-TWE | 2' DOELPUNT FIORENTINA

Nicolás González kopt binnen uit een voorzet van Cristiano Biraghi van links knap binnen. Een rampstart voor Twente.

Fiorentina - FC Twente 1-0

Nicolás González (r) viert zijn goal

Aftrap in Alkmaar en Florence

Bij AZ - Gil Vicente en Fiorentina - FC Twente is afgetrapt.

Overige Nederlanders

Er komen donderdagavond ook op de over Europese velden in de voorronde van de Europa League en Conference League meerdere Nederlanders in actie.

Zoals bijvoorbeeld Joris van Overeem met Maccabi Tel Aviv tegen OGC Nice met Calvin Stengs in de voorronde van de Conference League (en Brandley Kuwas en Pablo Rosario op de bank). Of Antwerp FC met coach Mark van Bommel en Jurgen Ekkelenkamp en zonder de geschorste Vincent Janssen.

Mark van Bommel

Opstelling AZ; geen wijzigingen

Geen wijzigingen bij AZ tegen Gil Vicente tov de laatste wedstrijd tegen Sparta, die dankzij matchwinner Milos Kerkez met 3-2 werd gewonnen.

Opstelling AZ

Opstelling Fiorentina: Amrabat in de basis

Bij Fiorentina staat oude bekende Sofyan Amrabat op het middenveld. De Huizenaar speelde eerder voor FC Utrecht, Feyenoord, Club Brugge en Hellas Verona.

Opstelling FC Twente: Zerrouki start

FC Twente begint de uitwedstrijd tegen Fiorentina met Ramiz Zerrouki in de basis. De middenvelder viel zondag in de met 3-0 gewonnen competitiewedstrijd tegen Fortuna Sittard geblesseerd uit. Zerrouki sloeg woensdag een deel van de groepstraining in het Stadio Artemio Franchi in Florence over, maar hij blijkt fit genoeg.

Zerrouki, die in de belangstelling staat van Feyenoord, is een belangrijke kracht in het elftal van trainer Ron Jans.

Opstelling FC Twente

Vrouwen Twente zorgen met ontketende Kalma voor doelpuntenfestijn in CL-voorronde

De vrouwen van FC Twente hebben in de voorronde van de Champions League in Enschede hard uitgehaald tegen het Moldavische CSF Anenii Noi: 13-0. Eerder op donderdag wonnen de voetbalsters van Ajax ook hun eerste wedstrijd in de CL-voorronde met 3-1 van Kristianstad uit Zweden.

Bij landskampioen FC Twente was spits Fenna Kalma de grote uitblinkster. Ze scoorde zeven keer.

Fenna Kalma viert een van haar zeven goals

Coach Jansen wil dat AZ niveau verhoogt, tegen 'typisch Portugees' Gil Vicente

Coach Jansen wil dat AZ niveau verhoogt, tegen 'typisch Portugees' Gil Vicente

Jans weet: 'Fiorentina neemt deze ontmoeting serieus'

Jans weet: 'Fiorentina neemt deze ontmoeting serieus'

Twente treft met Fiorentina unieke en bijzondere club: 'Is allesoverheersend daar'

Wie over de club spreekt met fans van Fiorentina, voelt de passie en trots in elke zin. "Fiorentina is daar overal", vertelt journaliste Renate Verhoofstad. Ze werd op slag verliefd op de club toen ze begin deze eeuw in Florence ging wonen. Naar eigen zeggen voelde ze zich geadopteerd door de club.

AZ denkt tegen Gil Vicente niet aan Nederlands belang

Of hij weleens van de term coëfficiëntenpolonaise had gehoord? AZ-middenvelder Tijjani Reijnders moest even lachen na die vraag, op de persconferentie daags voor het Conference League-duel met Gil Vicente. "Nee, van de polonaise heb ik nog nooit gehoord. Van de lijst zeker wel."

Het treffen tussen AZ en Gil Vicente, die strijden om een ticket voor de groepsfase van de Conference League, is in bredere zin ook een clash tussen Nederland en Portugal, twee directe concurrenten op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Aan de hand van deze ranglijst wordt bepaald hoeveel startbewijzen elk land krijgt voor de Europese clubtoernooien.

AZ denkt niet direct aan coëfficiëntenlijst: 'Geconcentreerd op onze tegenstander'

Weg naar play-offs

FC Twente bereikte de play-offs van de Conference League door tegen het Servische uit met 3-1 te winnen en thuis met 4-1.

AZ stroomde al in in de tweede voorronde en woin daarin thuis met 1-0 van het Bosnische FK Tuzla City en uit met 4-0. In de derde voorronde maakten de Alkmaarders een 1-0 nederlaag in de uitwedstrijd tegen Dundee United goed met een zevenklapper in eigen huis (7-0).

AZ - Dundee

Welkom!

Welkom bij ons liveblog op deze donderdagavond. AZ en FC Twente vervolgen hun reis richting het hoofdtoernooi van de Conference League met wedstrijden tegen respectievelijk het Portugese Gil Vicente FC en het Italiaanse Fiorentina. De wedstrijden beginnen om 21.00 uur. Met dit liveblog blijf je overal van op de hoogte.

FC Twente juicht na de 4-1 tegen FK Cukaricki