liveblog
NOS VoetbalAangepast

AZ en FC Twente plaatsen zich overtuigend voor play-offs Conference League

liveblog gesloten

Tot de volgende keer!

Volgende week zijn de play-offs. AZ speelt eerst thuis tegen Gil Vicente, FC Twente begint met een uitwedstrijd bij Fiorentina. In de play-offfs van de Champions League speelt PSV volgende week zijn eerste wedstrijd tegen de Rangers van Giovanni van Bronckhorst.

We houden ermee op hier in Hilversum.

AZ-DUN | Afgelopen: 7-0

Het is afgelopen in Alkmaar: AZ wint met 7-0 van Dundee United en gaat soepel door naar de play-offs van de Conference League waar het stuit op het Portugese Gil Vicente.

In de slotfase had AZ nog een paar kansen op een achtste goal, maar die bleef - tot opluchting van de overgebleven Schotten op de tribune - uit.

AZ-DUN | 75' Debuut Bazoer voor AZ

Een kwartier voor tijd maakt Bazoer zijn officiële debuut voor AZ. Bazoer, overgekomen van Vitesse, komt in de ploeg voor De Wit.

"Riechedly heeft nog wel een achterstand, maar is in ieder geval fit genoeg om plaats te nemen in de selectie", zei trainer Pascal Jansen gisteren op de persconferentie nog over zijn nieuweling.

AZ-Dundee United 7-0 (0-1)

ANP
Riechedly Bazoer komt in de ploeg voor Dani de Wit

AZ-DUN | 74' DOELPUNT AZ

En dat is zeven: AZ nam even wat gas terug, maar ineens is het toch weer raak door een schot in de verre hoek van invaller Lahdo.

Het is het eerste doelpunt in een officiële wedstrijd voor de Zweed.

AZ-Dundee United 7-0 (0-1)

AZ-DUN | 63' Denken aan Gil Vicente

Met een 6-0 op zak hoeft AZ zich geen zorgen meer te maken en kunnen de Alkmaarders de wedstrijd rustig uitspelen. En dat gebeurt dan ook.

In de play-offs voor de Conference League moet AZ het opnemen tegen de winnaar van het treffen tussen Gil Vicente FC en Riga FC. De wedstrijd in Portugal is eveneens om 21.00 uur begonnen en daar staat het 3-0 voor Gil Vicente, na een 1-1 gelijkspel in de eerste wedstrijd. Het lijkt er dus op dat AZ zich op kan maken voor een tweeluik met de Portugezen.

AZ-Dundee United 6-0 (0-1)

AZ-DUN | 50' Schotse fans naar huis

De tribune waarop de circa tweeduizend meegereisde Schotse fans hebben plaatsgenomen, stroomt al snel leeg. De fans van Dundee kunnen de vernedering niet meer aan en verlaten het AFAS Stadion.

AZ-DUN | 46' Doelpunt AZ!

Het antwoord op onderstaande vraag luidt minimaal één. Pavlidis schiet eerst nog tegen een Schotse verdediger aan, maar in de rebound schiet Dani de Wit wel raak.

AZ-Dundee United 6-0 (0-1)

AZ-DUN | 46' Aftrap

De bal rolt weer in Alkmaar. Hoeveel goals krijgen we er nog bij?

AZ-DUN | Rust in Alkmaar

Even uitblazen in Alkmaar, en even uithuilen voor de Schotse fans: het is rust, AZ leidt met 5-0 en kan zich nu al opmaken voor de play-offs van de Conference League.

AZ-DUN | 44' DOELPUNT AZ

Het houdt niet op voor AZ: Evjen probeerde het al een paar keer, en deze poging is raak. Het is 5-0 voor AZ.

AZ-Dundee United 5-0 (0-1)

ANP

AZ-DUN | 41' DOELPUNT AZ

Nog voor rust maakt AZ het kwartet vol tegen Dundee United. Reijnders schiet de 4-0 binnen tegen de Schotten.

Na opnieuw een prima aanval van de Alkmaarders komt de bal voor de voeten van Hatzidiakos, die Reijnders bedient.

AZ-Dundee United 4-0 (0-1)

AZ-DUN | 36' DOELPUNT AZ

En dat is drie: doelman Birighitti van Dundee United zit helemaal mis bij een corner van Evjen en Pavlidis kan eenvoudig zijn tweede goal van de avond binnenkoppen. Het is 3-0 voor AZ.

AZ-Dundee United 3-0 (0-1)

AZ-DUN | 31' DOELPUNT AZ

Het is na ruim een half uur 2-0 voor AZ door een puike uithaal van zo'n 25 meter van Reijnders. Doelman Birighitti ziet bal in de hoek verdwijnen.

Het ziet er ineens rooskleurig uit voor de Alkmaarders. Bij deze stand zijn de play-offs van de Conference League een feit.

AZ-Dundee United 2-0 (0-1)

AZ-Dun | 26' Halve omhaal

Bijna is daar de gelijkmaker! De Amerikaan Ian Harkes probeert het met een fraaie halve omhaal, maar AZ-doelman Hobie Verhulst tikt de bal met een knappe reflex over de lat.

AZ-Dundee United 1-0 (0-1)

AZ-DUN | 21' DOELPUNT AZ

Pavlidis is het eindstation van een prachtige aanval van AZ en hij schiet de 1-0 binnen tegen Dundee United.

De aanval werd opgezet door linkback Kerkez, die combineerde met Reijnders en de bal na een overstapje van Evjen terugkreeg. Daarna bood Kerkez spits Pavlidis een niet te missen kans op de openingstreffer.

AZ-Dundee United 1-0 (0-1)

Pro Shots

AZ-DUN | 20' Weer een aardige kans voor AZ

Daar was de tweede best grote kans voor AZ: keeper Birighitti van Dundee United moet zich strekken bij een gevaarlijk schot van Evjen. Het was al de derde schietpoging van de jonge Noor, de vorige twee waren vrij slapjes.

AZ-Dundee United 0-0 (0-1)

AZ-DUN | 6' De eerste kans

Daar is AZ voor het eerst gevaarlijk. Na een slim overstapje van De Wit kan Pavlidis uithalen, maar de Griekse spits doet dat niet hard genoeg. Doelman Mark Birighitti van Dundee United kan de bal zonder al te grote problemen pakken.

AZ-Dundee United 0-0 (0-1)

Pro Shots

AZ-DUN | Aftrap in Alkmaar

Het duel tussen AZ en Dundee United is begonnen. De opdracht voor de Alkmaarders is duidelijk na de 1-0 nederlaag van vorige week in Schotland: winnen, liefst met minstens twee goals verschil, want anders wordt het verlengen.

Pro Shots

AZ-DUN | Nu AZ nog

We schakelen over naar Alkmaar, waar AZ een wat lastigere klus te wachten staat. De ploeg moet een 1-0 achterstand tegen Dunde United uitwissen.

De aftrap is om 21.00 uur. Hier nogmaals de opstelling van AZ.

NOS

TWE-CUK | 90' Afgelopen!

FC Twente wint met 4-1 van Cukaricki, nadat het vorige week al 1-3 werd voor de Enschedeërs. De ploeg van trainer Ron Jans gaat volgende week naar Toscane, waar Fiorentina wacht.

Pro Shots
FC Twente viert de gelijkmaker van Robin Pröpper

TWE-CUK | 90' GOAL FC Twente!

Tzolis laat zich wel zien tijdens zijn invalbeurt. De Griek schiet opnieuw raak, ditmaal met een pegel in de kruising.

FC Twente-Cukaricki 4-1 (3-1)

TWE-CUK | 84' DOELPUNT FC TWENTE

De Griekse invaller Tzolis maakt er 3-1 van tegen Cukaricki. Hij haalt uit vanaf de rand van het strafschopgebied en de Servische doelman Micovic heeft daar geen antwoord op.

Volgende station: Fiorentina, dat kan niet meer misgaan.

FC Twente-Cukaricki 3-1 (3-1)

TWE-CUK | 76' Twente is er bijna

Nog een kwartier, ruim, te spelen in Enschede en er is geen vuiltje aan de lucht voor Twente. De Serviërs zouden drie keer moeten scoren om nog een verlenging af te dwingen, en dat zit er niet echt in.

Twente heeft nog altijd het beste van het spel, zonder echt grote kansen. Zojuist was er nog een aardig schot van Vlap, net over.

FC Twente-Cukaricki 2-1 (3-1)

Schotse fans overspoelen Alkmaar: "Maken er samen met de AZ-supporters feestje van"

Zeker tweeduizend supporters van de Schotse voetbalclub Dundee United hebben zich vanmiddag verzameld in de binnenstad van Alkmaar voor het duel met AZ. De sfeer was prima.

TWE-CUK | 55' Kansen aan beide kanten

In de beginfase van de tweede helft zien we alweer twee aardige kansen voor Twente. Eerst wordt Brenet fraai weggestuurd door Van Wolfswinkel, maar de Twenteverdediger stuit op keeper Micovic. En even later is er weer een kans voor Brenet, met hetzelfde resultaat.

Tussendoor had ook Cukaricki nog een beste mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar Unnerstall redde knap op een venijnig schot van Owusu. En even later moet de Duitse goalie weer gestrekt na een gevaarlijk schot.

FC Twente-Cukaricki 2-1 (3-1)

TWE-CUK | Tweede helft in Enschede: 2-1

De bal rolt weer. Nog 45 minuten en Twente kan zich opmaken voor de play-offs. Als er geen gekke dingen meer gebeuren natuurlijk.

TWE-CUK | Rust in Enschede: 2-1

Beide teams zoeken de kleedkamers op. FC Twente staat op een comfortabele 2-1 voorsprong en had in de slotfase nog twee kansen op meer via Rots en Van Wolfswinkel.

Bij elkaar opgesteld staat Twente op een 5-2 voorsprong, dus dat kan bijna niet meer misgaan. Een tripje naar Fiorentina in de play-offs van de Conference League gloort aan de horizon.

TWE-CUK | 34' DOELPUNT FC TWENTE

De zon schijnt weer in Enschede, want Vlap maakt er 2-1 van tegen Cukaricki! Hij kopt een voorzet van Rots hard binnen.

De play-offs van de Conference League zijn weer binnen handbereik na een uiterst moeizaam begin.

FC Twente-Cukaricki 2-1 (3-1)

ANP
Michel Vlap kopt de 2-1 binnen