liveblog
NOS VoetbalAangepast

Feyenoord eerste koploper van het seizoen • FC Emmen de eerste hekkensluiter

liveblog gesloten

Ekkelenkamp van Hertha naar Van Bommels Antwerp

Jurgen Ekkelenkamp vervolgt zijn loopbaan bij Royal Antwerp FC, de club van trainer Mark van Bommel en technisch directeur Marc Overmars. De 22-jarige middenvelder komt over van Hertha BSC. Ekkelenkamp heeft voor vier jaar getekend in België.

Ekkelenkamp, die in Antwerpen ploeggenoot wordt van Vincent Janssen, is afkomstig uit de jeugdopleiding van Ajax. Vorig jaar verhuisde hij van Amsterdam naar Hertha BSC.

Studio Voetbal is terug, om 23 uur op NPO 1

Vanaf 23.00 uur op NPO 1 wordt er teruggeblikt op het eredivisieweekeinde in Studio Voetbal met Rafael van der Vaart, Pierre van Hooijdonk, Ibrahim Afellay en Arno Vermeulen.

De stand na speelronde 1

Feyenoord is de eerste koploper van de eredivisie in het seizoen 2022/2023. PSV staat tweede en AZ derde. Kampioen Ajax volgt op de vijfde plaats, vlak achter Excelsior.

De uitslagen van de eerste speelronde

AZ-GAE | Afgelopen in Alkmaar: 2-0

Het laatste fluitsignaal klinkt: ook AZ wint zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Het wordt 2-0 tegen Go Ahead Eagles.

Bekijk de samenvatting van AZ-Go Ahead Eagles

AZ-GAE | 86' DOELPUNT AZ

Van Brederode speelde een prima wedstrijd en bekroont zijn debuut met een doelpunt: 2-0.

Het zijn de jonkies die het doen bij AZ: de aanval begint bij invaller Lahdo en via de kluts belandt de bal van invaller Barasi bij Van Brederode, die alleen maar hoeft uit te halen.

AZ-Go Ahead Eagles 2-0

Myron van Brederode (r) was goed voor de 2-0

AZ-GAE | 80' Geel voor De Wit na elleboog

Het veld ligt even stil als Fontán aangeslagen op de grond ligt na een aanvaring met de elleboog van Dani de Wit. De VAR roept scheidsrechter Lindhout naar de monitor (is het een rode kaart?), maar die vindt geel een afdoende straf.

AZ-Go Ahead Eagles 1-0

AZ-GAE | 70' DOELPUNT AZ

Eindelijk is het raak, Pavlidis tikt de bal hard in het dak van het doel op aangeven van Witry. De Griek had al een handvol kansen gemist, maar zorgt nu voor de bevrijdende voorsprong.

Ook de jarige Kees Kist op de tribune kan de goal waarderen en balt zijn vuist.

AZ-Go Ahead Eagles 1-0

Vangelis Pavlidis is blij met zijn goal tegen Go Ahead Eagles

AZ-GAE | 60' Nog een kans voor AZ

En daar was weer een beste mogelijkheid voor AZ. Evjen legde terug van de achterlijn, maar de inzet van Pavlidis was te zacht om keeper De Lange in verlegenheid te brengen.

Trainer Jansen grijpt met twee wissels: Witry en Mees de Wit vervangen Hatzidiakos en Kerkez.

AZ-Go Ahead Eagles 0-0

AZ-GAE | 51' Grote kans voor AZ

Wat een enorme kans voor Pavlidis. De Griekse spits weet zich door de Deventer defensie te wurmen en komt dan oog in oog met keeper De Lange te staan, maar de 1.90 meter lange keeper brengt redding.

Even later is er een nieuwe AZ-poging: een schot van Evjen belandt in de armen van De Lange.

AZ-Go Ahead Eagles 0-0

AZ-GAE | Tweede helft in Alkmaar

Geen wissels in de rust, dus AZ en Go Ahead Eagles zijn ongewijzigd aan de tweede helft begonnen.

Bekijk de reacties na Vitesse-Feyenoord (2-5)

AZ-GAE | Rust in Alkmaar: 0-0

De grootste kans van de eerste helft is niet voor AZ, maar voor Go Ahead. De bal komt vlak voor rust vlak voor het doel op het hoofd van Kuipers, maar doelman Verhulst weet de bal nog over te tikken.

En dan is het rust, na een teleurstellend eerste bedrijf.

Seizoen nu al voorbij voor Kieftenbeld (FC Emmen)

Maikel Kieftenbeld komt dit seizoen niet meer in actie voor FC Emmen. Medisch onderzoek heeft uitgewezen dat de middenvelder gisteren in de slotseconden van het verloren uitduel met PSV (4-1) een zware kruisbandblessure heeft opgelopen.

Kieftenbeld raakte geblesseerd toen PSV-invaller Sávio na een actie onderuit ging en tegen het rechterbeen van de 32-jarige middenvelder aan viel. Op tv-beelden was te zien dat de knie van Kieftenbeld daarbij naar binnen klapte.

Kieftenbeld keerde deze zomer bij FC Emmen terug in de eredivisie, nadat hij zeven jaar in Engeland had gevoetbald bij Birmingham City en Millwall. De middenvelder beleefde een ongelukkig debuut: hij maakte in Eindhoven na 25 minuten een kolderiek eigen doelpunt.

Bekijk de samenvatting van PSV-FC Emmen.

Bekijk de samenvatting van PSV - FC Emmen

AZ-GAE | 37' AZ begint aan te dringen

AZ is na een beginfase vol gelanterfant de druk op het doel van Go Ahead aan het opvoeren. Zeker Van Brederode laat zich steeds meer zien met leuke acties. Grote kansen heeft dat nog niet opgeleverd. Zojuist werd nog een niet al te harde kopbal van De Wit simpel gevangen door keeper De Lange.

AZ-Go Ahead Eagles 0-0

AZ-GAE | 26' Aardige aanval AZ

We zagen in de 23ste minuut de tot nu toe enige aardige aanval van AZ, die eindigde met een schot van Reijnders dat werd gesmoord in een woud van Go Ahead-benen.

Voor de rest is niet best wat de Alkmaarders ons voorschotelen. Het is stroef en ongeïnspireerd. Go Ahead vindt het allemaal best.

AZ-Go Ahead Eagles 0-0

Hakon Evjen in duel met Enric Llansana

Dortmund haalt Modeste als vervanger Haller

Borussia Dortmund gaat Anthony Modeste aantrekken als vervanger van Sébastien Haller. De Duitse voetbalclub heeft een akkoord bereikt met 1. FC Köln over een transfer van de 34-jarige Franse spits.

Dortmund nam eerder deze zomer Haller voor ruim 30 miljoen euro over van Ajax als opvolger van de naar Manchester City overgestapte topschutter Erling Haaland, maar bij de Ivoriaanse spits werd teelbalkanker ontdekt. De tumor bleek kwaadaardig en daarom moet de 28-jarige Haller de komende maanden chemotherapie ondergaan.

AZ-GAE | 15' Matig eerste kwartier

Het eerste kwartier van AZ-Go Ahead was buitengewoon matig. AZ weet, net als tegen Dundee United, vooralsnog weinig tot niets te creëren. Go Ahead laat ook niet veel zien, maar blijft tot nu toe eenvoudig overeind.

Het enige vertier werd tot nu toe geboden door de vandaag 70 jaar geworden oud-AZ-spits Kees Kist.

AZ-Go Ahead Eagles 0-0

Een prominente voormalige AZ-spits viert vandaag zijn 70ste verjaardag

Ten Hag verliest met United eerste competitieduel van Brighton

Erik ten Hag had zijn start in de Premier League met Manchester United ongetwijfeld anders voorgesteld. De nieuwe trainer van United leed op de eerste speeldag een 2-1 thuisnederlaag tegen Brighton & Hove Albion.

Erik ten Hag

AZ-GAE | Aftrap in Alkmaar

Het laatste duel van de eerste speelronde is begonnen: AZ-Go Ahead Eagles.

De Alkmaarders hebben natuurlijk al drie serieuze Europese duels in de benen, voor de Eagles is het het eerste potje om het echie.

Ondertussen in Manchester: aansluitingstreffer voor Ten Hag

Manchester United heeft zijn eerste officiële doelpunt gemaakt met Erik ten Hag als trainer. Het was wel een eigen doelpunt van Brighton-middenvelder Mac Allister, die de bal van de lijn probeerde te halen. Brighton leidt nog wel op Old Trafford met 2-1.

NEC-TWE | Afgelopen in Nijmegen: 0-1

FC Twente boekt een benauwde en niet al te verdiende zege op NEC: 1-0.

Sem Steijn

VIT-FEY | Afgelopen in Arnhem: 2-5

Het is klaar: Feyenoord boekt een ruime 5-2 zege op Vitesse.

Bekijk de samenvatting van Vitesse-Feyenoord

NEC-TWE | 90+1' DOELPUNT FC TWENTE

Sem Steijn, ingevallen in de rust, scoort bij zijn debuut in de extra tijd, op aangeven van Brenet. Het is 1-0 voor FC Twente.

NEC-FC Twente 0-1

NEC-TWE | 86' Weinig te beleven

De slotfase loopt in Nijmegen, waar de tweede helft (nog) minder vermakelijk was dan de eerste. Een ouderwetse scrimmage voor het doel van Twente, dat eindigde met een schot van Brenet ver over, dat was eigenlijk het interessantste moment na rust. Dat het 0-0 staat, is dan ook logisch.

Dit gezegd hebbende scoort Tavsan nog bijna voor NEC, maar hij stuit op keeper Unnerstall.

NEC-FC Twente 0-0

AZ-GAE | De opstelling van Go Ahead Eagles

En dit is de opstelling van Go Ahead-trainer René Hake voor het duel met AZ. De aftrap is om 16.45 uur.

AZ-GAE | De opstelling van AZ

De eerste speelronde wordt vanaf 16.45 uur afgesloten met het duel tussen AZ en Go Ahead Eagles. Bij de Alkmaarders maakt Van Brederode zijn debuut in de basis.

VIT-FEY | 69' DOELPUNT FEYENOORD

Vitesse is achterin even helemaal de kluts kwijt en dit keer profiteert Geertruida. De verdediger maakt er 5-2 van voor Feyenoord.

Vitesse-Feyenoord 2-5

VIT-FEY | 66' DOELPUNT FEYENOORD

Doelman Houwen gaat verschrikkelijk in de fout, verspeelt de bal aan Danilo en de Braziliaan tikt simpel de 4-2 binnen.

Houwen was blijkbaar even aan het rondkijken na twee wissels van Feyenoord (Toornstra en Idrissi kwamen erin voor Szymanski en Walemark) en let totaal niet op bij een terugspeelbal.

Vitesse-Feyenoord 2-4

Danilo is blij met zijn tweede goal van de middag

VIT-FEY | 61' DOELPUNT FEYENOORD

Feyenoord komt op een 3-2 voorsprong door een prachtige goal van Dilrosun. Iedereen verwacht een voorzet, maar de eenmalig Oranje-international krult de bal op grandioze wijze onhoudbaar in de verre bovenhoek.

Vitesse-Feyenoord 2-3

VIT-FEY | DOELPUNT VITESSE

De goal werd in eerste instantie afgekeurd wegens buitenspel, de VAR ging vervolgens kijken en er blijkt van buitenspel geen sprake te zijn. Baden Frederiksen maakt er 2-2 van tegen Feyenoord.

Opnieuw ziet Rasmussen er niet best uit bij zijn officiële Feyenoord-debuut, terwijl Manhoef na zijn goal nu goed is voor een assist.

Vitesse-Feyenoord 2-2

Ondertussen in Manchester: Ten Hag met 2-0 achter

Dat zal toch niet de bedoeling zijn geweest van Erik ten Hag. Nog voor rust wordt het 2-0 voor Brighton door een goal van Gross in de rebound.

NEC-TWE | Tweede helft in Nijmegen

Ook bij NEC-FC Twente rolt de bal weer, zonder wissels. We wachten in Nijmegen nog op doelpunten.

VIT-FEY | Tweede helft in Arnhem

Vitesse en Feyenoord zijn ongewijzigd aan de tweede helft begonnen. De Rotterdammers leiden met 2-1.

Al snel laat Vitesse zich weer zien met een kansje. Manhoef stuit in de korte hoek op Bijlow.

Ondertussen in Manchester: Ten Hag op achterstand

Manchester United kijkt in zijn eerste competitiewedstrijd met trainer Erik ten Hag na een half uur tegen een achterstand aan. Brighton is via Welbeck op 1-0 gekomen op Old Trafford.

Bij United staan Eriksen en Martínez in de basis. Ronaldo en Van de Beek zitten op de bank. Bij Brighton staat Veltman in de defensie.

Wormuth over Groningse transfertargets: 'Willen Strand Larsen houden, De Leeuw mag vertrekken'

Michael de Leeuw zat niet bij de selectie van FC Groningen voor het duel met FC Volendam. De 34-jarige spits heeft van trainer Frank Wormuth te horen gekregen dat hij mag vertrekken. De andere spits van de Noorderlingen, Jørgen Strand Larsen, willen ze graag behouden.

"Ik heb het met Michael besproken en hij heeft het geaccepteerd. Hij mag gaan. Daar zijn we open in geweest. Hij wil weg en kan weg. Op 34-jarige leeftijd wil je niet op de bank zitten. "

Wormuth over transfers: 'Willen Strand Larsen houden, De Leeuw mag vertrekken'

NEC-TWE | Rust in Nijmegen: 0-0

Het was geen fantastische eerste helft, maar gelukkig heeft NEC Tannane binnen de gelederen. De aanwinst was goed voor twee knappe schoten en een puike voorzet op Marques, die het doel miste. Ook El Karouani was dicht bij een treffer. FC Twente heeft heel weinig laten zien.

VIT-FEY | Rust in Arnhem: 1-2

Vitesse en Feyenoord zoeken de kleedkamers op bij een stand van 1-2.

VIT-FEY | 41' DOELPUNT FEYENOORD

Door een knappe spitsengoal van Danilo komt Feyenoord op een 2-1 voorsprong bij Vitesse. Wederom is de assist van Szymanski, de Braziliaanse oud-Ajacied maakt het af.

De VAR keek nog even, want het was randje buitenspel, maar de duim gaat omhoog. En zo is Feyenoord na een moeizaam begin toch helemaal terug in de wedstrijd.

Vitesse-Feyenoord 1-2

VIT-FEY | 31' DOELPUNT FEYENOORD

De Rotterdammers hadden het lastig, maar na een snelle tegenaanval komt Feyenoord op 1-1 door een goal van Walemark.

Op aangeven van de actieve Szymanski komt de Zweed tot een verfijnd schot, dat langs Houwen het doel insuist.

Vitesse-Feyenoord 1-1

Patrik Walemark krijgt knuffels na zijn goal

VIT-FEY | 19' DOELPUNT VITESSE

Feyenoord raakte paal en lat, maar even later is het raak aan de andere kant. Manhoef schiet de 1-0 binnen voor Vitesse.

Er is veel strijd in de openingsfase in Arnhem. Namens Feyenoord ging Dilrosun ervandoor over links en schoot op de paal. Uit de daaropvolgende corner volgde een verraderlijke voorzet van Walemark, die pardoes bovenop de kruising plofte.

Maar de goal valt aan de andere kant: Manhoef kreeg alle ruimte om te draaien en te schieten en hij laat Bijlow dan ook kansloos.

Vitesse-Feyenoord 1-0

Gernot Trauner treurt, Vitesse juicht

NEC-TWE | 5' Onverwachte kans NEC

In Nijmegen is het Tannane die voor de eerste opwinding zorgt. Hij schiet van bijna 50 meter onverwacht op doel, en de bal gaat net naast het doel van Twente-goalie Unnerstall.

NEC-FC Twente 0-0

VIT-FEY | 4' Onverwachte kans Vitesse

De eerste opwinding in Arnhem volgt na drie minuten. De Portugese verdediger Ferro knalt van zo'n 45 meter wild in de richting van het doel van Feyenoord en keeper Bijlow ziet de bal maar net over de lat scheren.

Even later is weer enige ophef: Rasmussen brengt de doorgebroken Bero ten val, maar scheidsrechter Kamphuis ziet er net als de VAR geen overtreding in.

Vitesse-Feyenoord 0-0

Lutsharel Geertruida in duel met Maximilian Wittek

NEC-TWE | Aftrap in Nijmegen

Ook NEC en FC Twente zijn begonnen aan hun nieuwe seizoen.

VIT-FEY | Aftrap in Arnhem

Vitesse en Feyenoord zijn begonnen aan het eredivisieseizoen 2022/2023. Beide ploegen staan nog volop in de steigers, wie weet hoe ze er over een paar weken voorstaan, maar er zal toch moeten worden gevoetbald.

Complicaties bij transfer Cillessen naar NEC: 'Geschil tussen zaakwaarnemer en Valencia'

Waar blijft de presentatie van Jasper Cillessen bij NEC? Technisch directeur Ted van Leeuwen geeft uitleg.

Complicaties bij transfer Cillessen naar NEC: 'Geschil tussen zaakwaarnemer en Valencia'

PEC Zwolle klopt De Graafschap na vermakelijke tweede helft

Het naar de Keuken Kampioen Divisie gedegradeerde PEC Zwolle is het nieuwe seizoen gestart met een overwinning. De kraker tegen De Graafschap eindigde in 2-1 in het voordeel van de Zwollenaren.

Thomas van den Belt is het middelpunt van de feestvreugde

GRO-VOL | Afgelopen: 2-2

In de laatste seconde van dit attractieve potje voetbal werkt Strand Larsen de bal met een omhaal nog net over het Volendam-doel. We sluiten de boeken in Groningen met een 2-2 gelijkspel.

Bekijk de samenvatting van FC Groningen-FC Volendam

GRO-VOL | 88' Slotoffensiefje Groningen

Groningen heeft nog een heus slotoffensief in petto en dat levert twee kansen op. Invaller Oratmangoen werd weggestuurd, stormde alleen op keeper Stankovic af, maar faalde in de afwerking. Even later creëerde Strand Larsen nog zijn eigen kans, maar ook die ging er niet in.

Maar ook Volendam is in blessuretijd nog een paar keer dreigend. Het is een leuk slotstuk van een aantrekkelijke wedstrijd.

FC Groningen-FC Volendam 2-2

VIT-FEY | De opstelling van Feyenoord

Marcos Senesi ontbreekt dus bij Feyenoord vanwege zijn transferbeslommeringen, maar er is nog een bijzonder aardig elftal over waar we allemaal erg nieuwsgierig naar zijn.

De opstelling van Feyenoord

VIT-FEY | De opstelling van Vitesse

Vitesse opent het eredivisieseizoen 2022/2023 om 14.30 uur thuis tegen Feyenoord met deze opstelling.

De opstelling van Vitesse

GRO-NEC | 80' Slotfase in Groningen

Nog tien minuten te spelen in Groningen, waar FC Volendam zich heeft teruggeknokt naar 2-2. Groningen dringt wel weer aan en had bescheiden schietkansjes via Duarte en Kasanwirjo.

FC Groningen-FC Volendam 2-2

NEC-TWE | De opstelling van NEC

NEC begint het nieuwe seizoen om 14.30 uur tegen FC Twente met deze elf mannen.

GRO-VOL | 68' DOELPUNT FC VOLENDAM

Benamar kopte alweer een tijdje geleden de 2-2 binnen, maar het was niet duidelijk of de bal over de lijn was - Kasanwirjo haalde de bal van/voor/achter de lijn - en scheidsrechter Kooij liet doorspelen.

De VAR heeft echter gezien dat de bal wel degelijk over de lijn was. Dus mag Volendam een paar minuten later alsnog juichen.

FC Groningen-FC Volendam 2-2

Benaissa Benamar viert zijn gelijkmaker tegen Groningen

NEC-TWE | De opstelling van FC Twente

FC Twente speelt om 14.30 een uitwedstrijd bij NEC. Trainer Ron Jans heeft deze elf spelers uitgekozen voor de basis. Onder hen de door Feyenoord begeerde Ramiz Zerrouki.

GRO-VOL | 53' Volendam op de paal, Groningen in zijnet

De paal redt Groningen! Wat was Van Mieghem daar dicht bij de gelijkmaker. Hij snijdt soepel door de Groningse defensie heen en schiet de bal vervolgens op de paal.

Een paar minuten is er een beste kans voor Groningen: Ngonge ontsnapt en stoomt op over rechts, maar zijn inzet eindigt in het zijnet.

FC Groningen-FC Volendam 2-1

GRO-VOL | Tweede helft in Groningen

De bal rolt weer in Groningen voor de tweede helft. De thuisploeg leidt na een leuke eerste helft met 2-1. Er is niet gewisseld in de rust.

Vrijwel meteen na de hervatting is Volendam alweer gevaarlijk. Veerman legt terug op Mühren, maar Ngonge zit er op tijd tussen.

Atalanta verhuurt Lammers aan Empoli

Sam Lammers speelt komend seizoen op huurbasis bij Empoli. De Nederlandse spits wordt gehuurd van Atalanta, dat hem eerder verhuurde aan Eintracht Frankfurt.

Lammers verruilde in 2020 PSV voor Atalanta, maar heeft daar niet al te veel potten gebroken.

Clubloze Isco gaat tekenen bij Sevilla

Isco heeft met Sevilla een nieuwe club gevonden. De 30-jarige middenvelder zat zonder werkgever nadat Real Madrid zijn contract niet had verlengd.

Als de medische keuring geen problemen oplevert, tekent Isco voor twee jaar bij de nummer vier van afgelopen seizoen in La Liga. De Spanjaard speelde al sinds 2013 bij Real en won er drie landstitels en vijf keer de Champions League.

GRO-VOL | Rust in Groningen: 2-1

Scheidsrechter Kooij blaast op zijn fluitje, we zoeken de kleedkamers op.

Het was een leuke eerste helft om te zien. Na de aansluitingstreffer kreeg Volendam nog een aardige mogelijkheid om zelfs op gelijke hoogte te komen. Eerst maaide Veerman over een voorzet heen, in de rebound werden twee schoten van Van Mieghem geblokt.

GRO-VOL | 38' DOELPUNT FC VOLENDAM

Van Mieghem schiet de aansluitingstreffer binnen voor de Volendammers. Het staat nog maar 2-1 voor Groningen. Het is dertien jaar geleden dat Volendam voor het laatst in de eredivisie scoorde.

Meteen daarna voert trainer Jonk de eerste wissel door: Henk Veerman - die in 2015 vertrok bij Volendam maar nu weer terug is - komt in de ploeg voor El Kadiri.

FC Groningen-FC Volendam 2-1

De Volendammers brengen de bal terug naar de middenlijn na de goal van Daryl van Mieghem

Senesi ontbreekt bij Feyenoord 'vanwege mogelijke tranfer

Marcos Senesi ontbreekt in de selectie van Feyenoord voor de eerste competitiewedstrijd van het seizoen, straks tegen Vitesse. De Argentijnse verdediger staat voor een transfer naar de Engelse club Bournemouth. Feyenoord laat weten dat Senesi niet meedoet tegen Vitesse omdat hij "in een fase zit van een mogelijke transfer".

De 25-jarige Argentijn verhuist voor naar verluidt 15 miljoen euro naar de Engelse club, die afgelopen seizoen promoveerde naar de Premier League. Senesi is na Tyrell Malacia (Manchester United) en Luis Sinisterra (Leeds United) de derde Feyenoorder die deze zomer naar Engeland vertrekt.

Trainer Arne Slot moest ook afscheid nemen van onder anderen Guus Til, Cyriel Dessers en Bryan Linssen. Mogelijk vertrekt ook de Noorse middenvelder Fredrik Aursnes, die in de belangstelling staat van Benfica.

GRO-VOL | 34' DOELPUNT FC GRONINGEN

Strand Larsen is het eindstation van een vlotte aanval en de Noor tikt de 2-0 binnen op aangeven van Ngonge.

FC Groningen-FC Volendam 2-0

Jørgen Strand Larsen juicht na zijn goal tegen Volendam

GRO-VOL | 30' Groningen slordiger

Groningen is nog altijd beter, maar wordt gaandeweg wel wat slordiger. De nieuwe aanvoerder Pelupessy had een tijdje geleden nog een kansje.

Volendam heeft nog niet veel kunnen creëren, maar net was er wel bijna een mogelijkheid voor Mühren, na slordig balverlies in de Groningen-defensie.

FC Groningen-FC Volendam 1-0

GRO-VOL | 15' Grote kans voor Volendam

FC Groningen is in de beginfase de betere ploeg en kreeg na acht minuten ook nog een beste kans via Strand Larsen, die op aangeven van Suslov bij de eerste paal hoog over schoot.

Maar de grootste kans was vervolgens voor Volendam: Antonucci produceerde een schitterend geplaatst schot, dat door Verrips net uit het doel kon worden getikt.

FC Groningen-FC Volendam 1-0

GRO-VOL | 2' DOELPUNT FC GRONINGEN

Al heel snel is het 1-0 voor FC Groningen. Antonucci gaat na anderhalve minuut in de fout met een terugspeelbal, Ngonge profiteert, haalt uit en scoort.

Wim Jonk zal zich zijn rentree met Volendam in de eredivisie iets anders hebben voorgesteld.

FC Groningen-FC Volendam 1-0

Joey Pelupessy en Cyril Ngonge vieren de 1-0 van laatstgenoemde

GRO-VOL | Aftrap in Groningen!

Het duel tussen FC Groningen en FC Volendam is begonnen. Volendam speelde voor het laatst in 2009 in de eredivisie.

GRO-VOL | Opstelling FC Volendam

En dit is de opstelling van FC Volendam, dat na dertien seizoenen is teruggekeerd in de eredivisie. Trainer Wim Jonk heeft Carel Eiting meteen een basisplaats gegeven, Henk Veerman neemt plaats op de bank.

Jonk heeft ook de 16-jarige verdediger Billy van Duijl in de basis gezet. De Volendamse tiener is de eerste in 2005 geboren voetballer die speelminuten maakt in de eredivisie.

GRO-VOL | Opstelling FC Groningen

De eredivisiezondag begint om 12.15 uur met FC Groningen-Volendam. Dit is de opstelling van de thuisploeg van de nieuwe trainer Frank Wormuth.

Van Iperen buiten levensgevaar na botsing met keeper

Donny van Iperen van de Moldavische club FC Zimbru is buiten levensgevaar. De speler ligt in Moldavië in het ziekenhuis nadat hij gisteren bij een botsing met de doelman van tegenstander Dinamo-Auto bewusteloos is geraakt. Van Iperens club meldt dat zijn toestand stabiel is.

De 27-jarige voormalig speler van Telstar en Go Ahead Eagles werd na de botsing overgebracht naar het ziekenhuis in hoofdstad Chisinau. Daar zouden artsen vechten om zijn leven te redden, meldde de club eerder op de dag. Volgens Zimbru is Van Iperen nog steeds bewusteloos, maar ligt hij niet in coma en heeft hij geen bloedingen in de schedel gehad.

"Het laatste nieuws over de gezondheid van Donny is goed. De speler vertoonde de eerste tekenen van herstel en dat geeft ons nog meer vertrouwen dat alles goed komt", schrijft de club op zijn Facebookpagina.

Van Iperen maakte zijn profdebuut bij Telstar, nadat hij in de jeugd had gespeeld voor AZ en Cambuur. Hij speelde daarna nog voor Go Ahead Eagles en voor AE Karaiskakis op het tweede niveau in Griekenland.

Donny van Iperen in het shirt van Go Ahead Eagles in 2020

Ajax en CF América akkoord over Mexicaanse rechtsback Sánchez

Jorge Sánchez draagt de komende seizoenen het shirt van Ajax. De 24-jarige Mexicaan vliegt vandaag naar Amsterdam, zo bevestigt zijn club CF América.

De transfer van Sánchez kondigde zich de afgelopen dagen al aan. Technisch manager Gerry Hamstra van Ajax liet gisteren rond het competitieduel met Fortuna Sittard al weten dat een akkoord nabij was.

Jorge Sánchez

Gewilde PSV'er Sangaré verlengt contract bij Eindhovenaren tot 2027

Een dag na de klinkende 4-1 zege op FC Emmen is er meer goed nieuws voor PSV. Ibrahim Sangaré heeft zijn contract bij de Eindhovense club verlengd tot 2027.

Voor de middenvelder bestond veel belangstelling, vooral vanuit Engeland van onder meer Everton en Crystal Palace, maar de Ivoriaan wil met PSV "kampioen worden en de Champions League halen", zegt hij in een persbericht van de club.

De stand van zaken

PSV is vooralsnog de koploper en als er de rest van het seizoen niets verandert, kan Excelsior zich opmaken voor de voorronde van de Champions League. Maar het seizoen is nog lang.

De stand na zaterdag in speelronde 1

De wedstrijden van gisteren

PSV won simpel, Ajax won moeizaam, Bas Dost liet zich zien en FC Emmen maakt het wonderlijkste eigen doelpunt van het seizoen.

Welkom bij de eredivisiezondag!

De eerste speeldag van de eredivisie in het seizoen 2022/2023 wordt vandaag afgesloten met vier duels.

Met dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte. Na de wedstrijden zijn op NOS.nl en de NOS-app meteen korte samenvattingen te zien. De lange samenvattingen kun je, met het spreekwoordelijke bord letterlijk op schoot, vanaf 19.00 uur bekijken in Studio Sport.

Uitslagen en programma van speelronde 1