liveblog
Tour 2022
NOS WielrennenAangepast

Slotetappe en eindzege voor Van Vleuten • Vollering verzekert zich van bolletjestrui

  • Slotetappe Tour de France
  • Van Lure naar La Planche des Belles Filles, 123 kilometer
  • Updates ontvangen op je telefoon? Druk op het belletje
liveblog gesloten

Tot volgend jaar!

We sluiten af met een prachtig plaatje. Een compleet Nederlands podium met de groene trui van Vos, de gele trui van Van Vleuten, de witte trui van Van Anrooij en de bolletjestrui van Vollering.

De Tour de France zit erop. Volgend jaar zijn we op 1 juli terug met de Tour voor mannen. Daarop aansluitend, op 23 juli, begint de volgende editie van de Tour voor vrouwen.

Vos, Van Vleuten, Van Anrooij en Vollering op het Tourpodium

Van Anrooij vindt Tour de France geslaagd

"Het was superzwaar, maar ik ben zeker tevreden", laat Shirin van Anrooij weten, nadat ze zich verzekerd heeft van de witte trui. "Ik heb heel erg veel afgezien, maar het is vooral ook heel gaaf geweest."

Van Anrooij beste jongere in de Tour: 'Superzwaar, maar zeker tevreden'

Vos spreekt van 'ontzettend mooie week'

Marianne Vos is de trotse winnares van de groene trui en kijkt met een positief gevoel terug op de Tour de France. "Het was een ontzettend mooie week", zegt ze na de achtste en laatste etappe. "Het zijn maar acht dagen, maar het is wel behoorlijk pittig en intens geweest."

Vos kijkt terug op Tour de France: 'Behoorlijk pittig en intens geweest'

Van Vleuten wilde graag winnen

"Ik wilde stiekem wel heel graag winnen vandaag", erkent Van Vleuten na afloop van de laatste Touretappe. "Om in het geel te winnen en hier op deze aankomst was een droom."

De winnares van de Tour moest onderweg wel vier keer van fiets wisselen. De eerste keer omdat ze lek reed. Concurrerende ploegen trokken vervolgens hard door en daar is Van Vleuten niet over te spreken. "Van voren vond een aantal ploegen het nodig om door te trekken. Dat is niet mijn stijl van racen."

Tourwinnares Van Vleuten ziet droom uitkomen: 'In het geel winnen op deze aankomst'

Bekijk hier de finish van Van Vleuten

Van Vleuten komt solo binnen op La Planche des Belles Filles en wint Tour

Alle truien voor Nederland

De Ronde van Frankrijk is ten einde en alle truien zijn gewonnen door Nederlandse rensters. Het geel is voor Van Vleuten, het groen voor Vos, de bolletjestrui voor Vollering en de witte trui van het jongerenklassement is gewonnen door Shirin van Anrooij.

De eindstand van de Tour

Eindstand van de Tour de France

FINISH - Ook Vos is binnen

Ook Marianne Vos is binnen. Daarmee is ze de winnares van het puntenklassement. Ze zal straks de groene trui uitgereikt krijgen.

De uitslag van de laatste etappe

Uitslag laatste etappe Tour

FINISH - Vollering behoudt bollentrui

En ook Demi Vollering is binnen. Ze wordt tweede in de etappe, tweede in het algemeen klassement en eerste in het bergklassement. De Nederlandse zal straks gehuldigd worden als winnares van de bolletjestrui.

FINISH - Van Vleuten pakt ritzege en eindzege

Van Vleuten is ook in de laatste etappe van de Tour de France ongenaakbaar. Ze komt als eerste over de streep op La Super Planche des Belles Filles en mag zich de winnares noemen van de Tour de France.

1 km - Van Vleuten op gravelstrook

Daar is Van Vleuten op de steile gravelstrook, oftewel La Super Planche des Belles Filles. Nog 800 meter tot de finish.

2 km - Van Vleuten houdt stand

Bij Van Vleuten zijn nog geen tekenen van verzwakking te zien. Ze gaat harder dan iedereen. Vollering ligt tweede. Zij volgt op veertig seconden.

4 km - Van Vleuten loopt uit

Annemiek van Vleuten toont zich net als gisteren de beste klimmer van het Tourpeloton. Het gat met Demi Vollering, de nummer twee van het klassement, wordt steeds groter.

Van Vleuten lijkt dus hard op weg naar haar tweede ritzege op rij en de eindzege in de Tour.

5 km - Van Vleuten maakt tempo

Van Vleuten kan zich niet langer inhouden en versnelt. Met de hulp van een ploeggenote haalt ze de koploopsters bij. Demi Vollering rijdt haar eigen tempo en laat het gat nog niet heel groot. Ze heeft Van Vleuten nog altijd in zicht.

6 km - Rooijakkers ervandoor

Rooijakkers demarreert uit de kopgroep en slaat meteen een gaatje. Alleen Garcia kan mee met de Nederlandse.

In de groep met favorieten zitten Uttrup Ludwig, Niewiadoma, Vollering, Van Vleuten, Labous en Longo Borghini nog bij elkaar.

7 km - Kopgroep begint aan slotklim

De kopgroep heeft de voet van de slotklim bereikt. De voorsprong op de groep favorieten is geslonken tot zo'n veertig seconden.

De groep met Markus, Garcia, Rooijakkers en Doebel-Hickok is weer teruggepakt door de medevluchters.

13 km - Markus valt aan

Riejanne Markus vindt het in de kopgroep niet snel genoeg gaan en gaat ervandoor. De Nederlands kampioene krijgt gezelschap van Garcia, Rooijakkers en Doebel-Hickok.

20 km - Kopgroep van tien

Tien rensters hebben zich gehandhaafd in de kopgroep van de dag: Leah Thomas, Paula Patino, Grace Brown, Riejanne Markus, Liane Lippert, Elise Chabbey, Pauliena Rooijakkers, Mavi Garcia, Krista Doebel-Hickok, Yara Kastelijn.

Uit de groep favorieten is Rachel Neylan weggesprongen. Van Vleuten ziet in de Australische geen gevaar en laat haar gaan.

25 km - Vollering voert tempo op

Demi Vollering voert het tempo flink op in de afdaling van de Ballon d'Alsace. Van Vleuten heeft wat moeite het tempo van haar landgenote bij te houden, maar klampt aan. Het lukt Vollering tot nu toe niet de gele trui los te rijden.

32 km - Op naar La Planche

Nog één klim te gaan voor de rensters in de Tour en niet zomaar eentje, namelijk La Planche des Belles Filles. Als de rensters boven zijn zit de Ronde van Frankrijk erop en weten we wie zich de winnares mag noemen.

La Planche des Belles Filles

38 km - Garcia als eerste boven

Mavi Garcia is als eerste boven op de Ballon d'Alsace en pakt de meeste bergpunten. Daarmee is ze geen bedreiging voor Demi Vollering, de huidige drager van de bolletjestrui.

Het peloton is inmiddels uitgedund tot een select gezelschap met daarin onder anderen Van Vleuten en Vollering. Hun achterstand op de kopgroep is ruim een minuut.

41 km - Vollering valt aan

Demi Vollering plaatst een versnelling en doet een poging weg te rijden bij de groep met geletruidraagster Annemiek van Vleuten.

De andere klassementsrensters zijn attent en laten de nummer twee van het klassement niet zomaar wegrijden.

43 km - Nóg een fietswissel

En dat is fietswissel nummer vier voor Van Vleuten. Het kost haar nu weinig tijd, waardoor ze snel weer in de groep met favorieten zit.

Fietswissel Van Vleuten

46 km - Van Vleuten sluit aan aan voet tweede klim

Aan de voet van de tweede klim, de Ballon d'Alsace, sluit Van Vleuten weer aan en rijdt ze direct door naar voren in het peloton. Bergop durft ze opnieuw een fietswissel aan. Ze rijdt weer op haar eigen gele fiets.

Vooraan heeft de kopgroep van tien gezelschap gekregen van de achtervolgers. De complete samenstelling: Mavi Garcia, Paula Patino, Grace Brown, Riejanne Markus, Liane Lippert, Elise Chabbey, Pauliena Rooijakkers, Yara Kastelijn, Coralie Demay, Jeanne Korevaar, Ane Santesteban, Antri Christoforou en Victoire Berteau.

49 km - Van Vleuten toch weer in de achtervolging

Van Vleuten kan de aansluiting met het peloton, waar nu volop gekoerst wordt, niet houden. De concurrenten van Van Vleuten zien mogelijkheden nu de Nederlandse op achterstand rijdt.

56 km - Fietswissel Van Vleuten

Annemiek van Vleuten moet in de afdaling van fiets wisselen en rijdt dus even op achterstand. Na een korte achtervolging sluit ze weer aan.

Vooraan de koers zijn de achtervolgers nog altijd niet bij de kopgroep gekomen.

61 km - Rensters in de achtervolging

Victoire Berteau probeert nog over te steken naar de kopgroep. Achter haar zien ook Ane Santesteban, Antri Christoforou, Jeanne Korevaar, Christine Majerus en Mie Bjørndal Ottestad nog de mogelijkheid te ontsnappen uit het peloton.

66 km - Kopgroep gevormd

Na de beklimming van de Côte d'Esmoulières vormt zich een kopgroep van tien rensters. Leah Thomas is de initiatiefneemster en wordt vergezeld door Mavi Garcia, Paula Patino, Grace Brown, Riejanne Markus, Liane Lippert, Elise Chabbey, Pauliena Rooijakkers, Yara Kastelijn en Coralie Demay.

Het gat met het peloton is bijna een halve minuut.

70 km - Vollering als eerste boven

De eerste klim van de dag zit erop en Demi Vollering trekt er een sprintje uit om als eerste boven te zijn. Dat lukt. Ze laat Rachel Neylan achter zich en verstevigt haar leidende positie in het bergklassement.

73 km - Geen strijd bij tussensprint

Bij de tussensprint zien we geen strijd. Marianne Vos is al zeker van het groen en hoeft alleen nog de etappe uit te rijden om vanavond gehuldigd te worden als nummer één van het puntenklassement.

Maria Giulia Confalonieri komt als eerste over de streep van de tussensprint. Ze wordt gevolgd door de ploegen van de klassementsrensters. Het peloton heeft namelijk de voet van de eerste klim van de dag bereikt.

Ook op de livestream en NPO 1

De laatste etappe van de Tour de France is nu ook te volgen via deze livestream en op NPO 1.

85 km - Meerdere rensters kunnen tempo niet volgen

Het tempo in het peloton ligt hoog en dat zorgt voor slachtoffers achteraan. Meerdere rensters, onder wie Chantal van den Broek-Blaak, Lone Meertens, Kim De Baat, Hannah Barnes en Maike van der Duin, kunnen de groep niet volgen en moeten al vroeg in de etappe lossen.

90 km - Twee rensters niet meer van start

In Lure stonden twee rensters minder aan de start dan er gisteren gefinisht waren. Ashleigh Moolman-Pasio, de nummer twaalf van het klassement, en Anna Henderson, een teamgenoot van Marianne Vos bij Jumbo-Visma, waren niet fit genoeg om de laatste etappe te rijden.

95 km - Van Vleuten in het geel met rode rugnummers

Annemiek van Vleuten rijdt op de slotdag helemaal in het geel, maar wel met een rood accent. Haar rugnummers zijn namelijk rood omdat ze gisteren tot strijdlustigste renner werd uitgeroepen.

103 km - Nog altijd geen kopgroep

Meerdere rensters hebben een poging ondernomen, maar er is nog geen kopgroep gevormd in de slotetappe van de Tour. Over 32 kilometer begint het peloton aan de eerste klim van de dag, de Côte d'Esmoulières van de tweede categorie.

Vollering hoopt bollentrui te behouden

Demi Vollering staat er met een tweede plaats goed voor in het klassement en is daarnaast drager van de bollentrui. Als er geen groepje vooruit is, gaat ze proberen voor de bergpunten te sprinten, anders spaart ze haar krachten voor de loodzware slotklim.

Vollering verwacht zware laatste meters op La Planche: 'De dood of de gladiolen'

120 km - Eerste aanvalspoging

De eerste demarrage is al een feit. Drie rensters proberen het peloton direct uit de start achter zich te laten, maar worden al snel weer ingelopen.

Départ réel

Daar is het officiële startsein en de rensters zijn onderweg in de slotetappe.

Het profiel van de achtste en laatste etappe van de Tour de France

Départ fictif

De rensters zitten op de fiets en rijden eerst door een korte geneutraliseerde zone voordat de slotetappe officieel van start gaat. Dan moet er nog 123 kilometer gereden worden, voordat er wordt gefinisht op La Planche des Belles Filles.

Van Vleuten straalt in het geel

Annemiek van Vleuten verdedigt op de slotdag van de Tour de France een flinke voorsprong, maar durft nog niet te denken dat ze er al is. "Dit is echt nog wel een lastig etappe."

Ze is in elk geval wel hersteld van de zware inspanning van gisteren en straalt in haar gele tenue. "Ik hoef vandaag geen gekke dingen te doen, hoef niet heel veel mensen in de gaten te houden."

Van Vleuten waakt voor te vroeg juichen: 'Ik wil m'n kop erbij houden'

Wiebes legt uit waarom ze gisteren afstapte

Lorena Wiebes moest in de zevende etappe van de Tour de France afstappen. De verwondingen aan haar ellebogen en buik belemmerden haar te veel. "M'n hele lichaam zei op een gegeven moment nee. Ik werd gelost uit het peloton en door de pijn werd ik ook wat misselijk. Dat was het teken om te stoppen."

"Ik heb last van mijn ellebogen en m'n buik wordt blauw", legt Wiebes uit. "Het was een aardige klap, maar ik heb gelukkig niks gebroken."

Wiebes een dag na opgave in Tour de France: 'Lichaam zei nee'

Van der Breggen hoopt dat Vollering hersteld is

Demi Vollering, de kopvrouw van SD Worx, had het in de zevende etappe van de Tour de France zwaar. Ploegleider Anna van der Breggen vond dat niet gek. "Als je kijkt naar de drie cols en hoe de koers is verlopen, is dat volledig te begrijpen. Ze heeft het fantastisch gedaan."

Voor de slotetappe hoopt Van der Breggen dat Vollering haar tweede plaats in het klassement kan behouden. "In het ideale scenario zou een etappeoverwinning fantastisch zijn, maar dat wordt heel lastig."

Ploegleider Van der Breggen over Vollering: 'Proberen tweede plek te behouden'

Hoe ziet de slotetappe eruit?

In tegenstelling tot de Tour de France voor mannen, zal de slotdag bij de vrouweneditie niet uitdraaien op een sprint. Niet de Champs-Élysées is namelijk het terrein waar de rensters onthaald worden, maar de Alpenreus La Planche des Belles Filles.

De mannen reden deze slotklim ruim drie weken geleden nog op. Dat zorgde nog niet voor de beslissing in de Tour, Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard bleven tot de eindstreep bij elkaar. Bij de vrouwen finisht de Tour na acht etappes op deze berg in de Alpen, waardoor er ongetwijfeld aanvallen gaan komen van klassementsrensters.

Die rensters moeten dan wel een flink slat gaan met Annemiek van Vleuten. De geletruidraagster heeft namelijk een voorsprong van ruim drie minuten op nummer twee Demi Vollering. Nummer drie Katarzyna Niewiadoma volgt op ruim vier minuten.

De etappe is 123 kilometer lang en finisht naar verwachting rond 17.35 uur. Dan weten we wie gehuldigd gaat worden als winnares van de Tour de France.

Profiel van etappe 8

Stand van zaken in het algemeen klassement

Even terug naar gisteren

Samenvatting etappe 7: Van Vleuten soeverein naar het geel, voorschot op Tourzege

Bienvenue de Lure

Welkom vanuit Lure, waar rond 13.55 uur de achtste en laatste etappe van de Tour de France van start gaat.

Vanaf 15.20 is de etappe live te zien via deze livestream en NPO 1. Met dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van alle ontwikkelingen.