liveblog
EK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Kwartfinale eindstation voor voetbalsters Oranje (1-0)

Updates ontvangen van dit liveblog op je smartphone? Vink dan het belletje aan.

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Slaap lekker.

De reacties van Oranje

Wedstrijdverslag: Van Domselaar buigt alleen voor Franse strafschop, Oranjevrouwen uitgeschakeld

Ève Périsset benut de strafschop

Lang hielden de Oranjevrouwen stand in Rotherham, vooral dankzij uitblinkster Daphne van Domselaar, maar in de verlenging was het Frankrijk dat scoorde via een strafschop: 1-0. Daarmee plaatsten de Françaises zich voor de halve finales van het EK en moet titelverdediger Nederland naar huis.

118' Wat kan Oranje nog?

Van der Gragt staat inmiddels voorin om lange ballen door te koppen, maar veel heeft het nog niet opgeleverd. Nederland heeft nog een paar minuten om een gelijkmaker te forceren.

105' Rust in Engeland

De eerste helft van de verlenging zit erop. Romée Leuchter komt in het veld voor Sherida Spitse. Leuchter brak de ban in het duel tegen Zwitserland, hopelijk kan ze dat nu ook weer.

De strafschop van Frankrijk in beeld

Périsset schiet Frankrijk op voorsprong tegen Nederland

Janssen geschorst

Mocht Oranje doorgaan naar de halve finales, is Dominique Janssen er in ieder geval niet bij. Zij krijgt geel voor haar overtreding, haar tweede dit toernooi, en is daardoor geschorst voor de volgende wedstrijd.

102' DOELPUNT FRANKRIJK!

Na een ongelukkige actie van Janssen gaat de bal op de stip. Périsset schiet vervolgens de strafschop binnen.

90' Eerste helft verlenging

De eerste helft van de verlenging is inmiddels begonnen.

In Beverwijk, de geboortestad van Daphne van Domselaar, mogen ze alvast wat stoeptegels uit de straat gaan wippen om een standbeeld voor de keeper neer te kunnen zetten. Van Domselaar heeft haar ploeg hoogstpersoonlijk de verlenging in gesleept. Nu hopen dat er aan de andere kant van het veld wat vuurwerk kan komen van de aanvallers van Oranje.

90+3' Afgelopen, verlengen

Na weer een geweldige kans voor Frankrijk en een dito redding van Van Domselaar, blijft het nog altijd 0-0 in Rotherham. We gaan verlengen!

87' Geweldige kans Frankrijk!

Geyoro kan van enkele meters vrij inkoppen, maar haar inzet gaat net naast. Daar komt Oranje heel goed weg.

82' Slotfase breekt aan

De wedstrijd kabbelt naar het einde, waarbij beide ploegen kleine speldenprikjes uitdelen, maar grote kansen uitblijven.

66' Weer wat kansen voor Frankrijk

Ondanks de sterke periode van Oranje blijft Frankrijk nog altijd gevaarlijk. Gelukkig heeft Nederland de uitmuntend keepende Van Domselaar op doel die tot twee keer toe knap haar doel schoon houdt.

58' Oranje doet meer mee

Frankrijk heeft nog wel een overwicht, maar langzamerhand komt Nederland beter in de wedstrijd. Oranje is steeds vaker op de helft van de tegenstander te vinden en de kansen beginnen ook te komen. Na de kans van Miedema is het Van der Gragt die op doel kan koppen.

56' Mogelijkheid voor Nederland

Daar was de eerste mogelijkheid voor Nederland deze wedstrijd. Een hoekschop komt voor de voeten van Miedema, die de bal vervolgens hoog over werkt.

55' Zelfde spelbeeld

Ondanks het inbrengen van Roord is er weinig aan het spelbeeld veranderd in de tweede helft. Frankrijk is de bovenliggende partij, Oranje houdt tegen.

De kansen van Frankrijk op een rij

Nederland ontsnapt in eerste helft tegen Frankrijk

46' Tweede helft begonnen, Roord valt in

Bondscoach Mark Parsons grijpt in en brengt Jill Roord binnen de lijnen. De maakster van het eerste doelpunt van Nederland op dit toernooi komt in het veld voor Lineth Beerensteyn.

45' Rust in Engeland

Met hangen en wurgen heeft Nederland het doel schoon weten te houden in de eerste helft. Het mag de paal en Stefanie van der Gragt danken dat alles nog open ligt in de tweede helft. Aanvallend gezien wist Oranje geen vuist te maken en afgezien van wat dode spelmomenten is de ploeg van Parsons geen moment gevaarlijk geweest.

Maar als Nederland in de tweede helft het doel wederom schoon houdt, hoeft dat dan ook maar een keer...

41' Weer Van der Gragt!

Weer komt Frankrijk bijna op voorsprong en weer is het Van der Gragt die erger voorkomt. Dit keer blokt ze een schot van Geyoro.

36' Van der Gragt redt Oranje!

Daar leek Frankrijk op voorsprong te komen. Malard met het harde schot voor open doel, maar Van der Gragt weet met haar knieën een doelpunt te voorkomen. Nog altijd 0-0 in Rotherham.

27' Cascarino op de paal!

Weer een grote kans voor Frankrijk. De bal wordt slecht weggewerkt door Oranje na een Franse hoekschop, waarna Cascarino niet nadenkt en meteen uithaalt. De bal komt op de paal en rolt weer het veld in. Daar was Frankrijk heel dicht bij de openingstreffer.

21' Frankrijk dringt aan

Weer een puike redding van Van Domselaar, maar Oranje moet oppassen dat het niet wordt overrompeld door de tegenstander. Dit keer is het Cascarino die iets te veel ruimte krijgt en hard uit kan halen. Even later is het Toletti die hard kan uithalen van dichtbij, maar hoog over schiet.

15' Oranje even in de problemen

Kadidiatou Diani komt gevaarlijk door over rechts en levert een slap schotje af. Dat was even schrikken voor Nederland, dat beducht moet zijn op de snelheid van de Franse buitenspeler.

Even daarna een hachelijk moment voor het doel, waar Dominique Janssen bijna in eigen doel schiet en Van Domselaar alert moet zijn op een hard afstandsschot.

6' Eerste speldenprikje Oranje

Frankrijk had de eerste minuten de bal, nu is Nederland de bovenliggende partij. Een voorzet vanaf links van Casparij levert gevaar op voor het doel van de Fransen, maar verdediger Karchaoui kopt de bal terug op haar keeper.

1' Aftrap!

Frankrijk heeft afgetrapt. De bal rolt in Rotherham.

Ook Van de Sanden is erbij

Shanice van de Sanden en Sari van Veenendaal

Frankrijk-Nederland: wat feitjes op een rij

  • Franrijk kwam op het EK nog nooit verder dan de kwartfinales. De Franse ploeg is al sinds 1997 bij iedere editie aanwezig. In 2011 werden de Franse vrouwen wel vierde op het WK, een jaar later werden de vierde bij de Olympische Spelen.
  • Frankrijk kwam als groepswinnaar bovendrijven in groep D. Na winst op Italië (5-1) en België (2-1), werd het gelijk tegen IJsland (1-1).
  • Oranje heeft net op tijd Vivianne Miedema terug, maar Frankrijk mist juist z'n doelpuntenmaker. Marie-Antoinette Katoto scoorde nog wel tegen Italië, maar tegen België viel ze uit met een knieblessure.
  • In februari van dit jaar stonden beide landen voor het laatst tegenover elkaar, op het Tournoi de France. In Le Havre ging Nederland met 3-1 onderuit. In totaal stonden beide landen 30 keer tegenover elkaar. Oranje won 12 keer, Frankrijk 11 keer.
  • De laatste keer dat Nederland won van Frankrijk was in 2015. Het werd toen in Frankrijk 2-1 voor Oranje.
  • Beide ploegen stonden in 2009 ook al tegenover elkaar in de kwartfinales van het EK. Toen moesten strafschoppen de beslissing brengen, waarbij Anouk Hoogendijk uiteindelijk de beslissende strafschop raak schoot.

Jackie Groenen is er klaar voor; 'Ontzettend veel zin in kwartfinale tegen Frankrijk'

Groenen heeft 'ontzettend veel zin' in kwartfinale tegen Frankrijk

Franse spelersbus bekogeld

De Franse sportkrant L'Equipe meldt dat de spelersbus van Frankrijk op weg naar het stadion is bekogeld door een projectiel. Een van de ruiten is daarbij gesneuveld, niemand raakte verder gewond.

Parsons blikt vooruit en legt keuzes uit

Parsons: 'We hebben het geloof dat we Frankrijk dwars kunnen zitten'

Vooruitblik: Terug naar de roots van Oranjetroef Brugts: 'Was een openbaring als zij speelde'

Esmee Brugts en Xavi Preesman als kinderen bij SV Heinenoord

Deze oude foto is van Xavi Preesman. Inderdaad, vernoemd naar de toenmalige voetballer en huidige trainer van FC Barcelona. Gehuld in het shirt van zijn droomclub, toen hij als kind bij SV Heinenoord zijn eerste stappen op een voetbalveld zette.

Maar hier gaat het over het meisje tegen wie hij speelt.

Dat meisje heet Esmee Brugts. Zoals gebruikelijk op jonge leeftijd mocht ze als kind met de jongens meedoen. Maar dat bleef ze daarna nog jaren doen, tot voor kort eigenlijk.

Vooruitblik: Strijdplan Oranje voor kwartfinale EK: 'Zolang wij aanvallen, kunnen zij niks'

Vrijdagavond blikte bondscoach Mark Parsons vooruit op het duel met Frankrijk, de nummer drie op de FIFA-wereldranglijst. Nederland, zelf vierde op die lijst, moet volgens de Engelsman vooral aan aanvallen denken.

"Zolang wij aanvallen, kunnen zij ons niet bedreigen", zei hij op de persconferentie gisteren.

Natuurlijk is hij bewust van wie hij tegenover zich heeft en ook weet hij nog precies hoe het zijn ploeg afgelopen februari verging. Op het vierlandentoernooi in Frankrijk was het gastland met 3-1 duidelijk nog een maatje te groot voor Oranje.

Van Veenendaal ook van de partij

Keepster Sari van Veenendaal viel in het eerste groepsduel met Zweden uit met een schouderblessure. Haar EK is voorbij, maar vandaag zit ze toch op de tribune om haar ploeggenoten te ondersteunen.

Van Veenendaal voor kwartfinale tegen Frankrijk terug bij Oranje

Nu op NPO 1 en NOS.nl, de voorbeschouwing

Schakel nu in op NPO 1 of op NOS.nl voor de voorbeschouwing van het duel tegen Frankrijk.

Leonne Stentler, Kelly Zeeman en Gert van 't Hof

De Oranjemars rolt door de straten van Rotherham

Sfeer zit er goed in bij Oranjefans voor kwartfinale tegen Frankrijk

Opstelling Frankrijk

Opstelling Frankrijk

Geen Roord, geen Nouwen

Een paar wijzigingen in het elftal van Parsons vanavond ten opzichte van het laatste groepsduel tegen Zwitserland. Victoria Pelova vervangt de geblesseerde Lieke Martens en de terugkeer van Miedema gaat ten koste van Jill Roord. In de achterhoede verhuist Dominique Janssen van linksachter naar het centrum, waar Aniek Nouwen haar plaats verliest. Kerstin Casparij is de nieuwe linksback vanavond.

Vooruitblik Op het Veld: 'Oranje weet wat het moet doen tegen Frankrijk'

Op het Veld: 'Oranje weet wat het moet doen tegen Frankrijk'

De volledige opstelling van Oranje

Opstelling Nederland

Opstelling Oranje: Miedema keert terug

Vivianne Miedema miste de groepswedstrijden tegen Portugal en Zwitserland omdat ze kampte met corona, maar ze is net op tijd hersteld om er vanavond bij te zijn. Jill Roord en Aniek Nouwen zijn gepasseerd.

Verder ontbreekt Lieke Martens, die deze week Oranje verliet wegens een voetblessure.

Welkom!

Het Nederlands elftal staat vanavond in de kwartfinale van het EK in Engeland. Om 21.00 trappen de speelsters van bondscoach Mark Parsons af tegen Frankrijk in het New York stadion in Rotherham. De winnaar van het duel treft woensdagavond om 21.00 uur Duitsland in de halve finales.

Vanaf 20.00 uur kun je op NPO 1 en NOS.nl kijken naar de voorbeschouwing op dit duel.