liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Onverstandig als je toch Vierdaagse loopt' • 16.000 mensen geëvacueerd nabij Bordeaux

 • Welkom in het liveblog van maandag 18 juli over de hitte
 • Burgemeester Bruls vindt het onverstandig als mensen morgen toch de Vierdaagse lopen
 • Meer dan 16.000 mensen zijn vandaag geëvacueerd vanwege natuurbranden in Frankrijk
 • Morgen code oranje in het midden en zuiden van Nederland, vandaag code geel
 • In een week tijd zijn in Spanje 510 mensen gedood door de hitte
liveblog gesloten

Sluiting liveblog

Dit liveblog wordt gesloten. Morgen, op de dag dat er extreme hitte wordt verwacht in heel Nederland, wordt er weer een nieuw blog opgestart.

Ruim 16.000 mensen geëvacueerd ten zuiden van Bordeaux

Meer dan 16.000 mensen zijn vandaag geëvacueerd vanwege natuurbranden in Frankrijk, die woeden ten zuiden van Bordeaux in de prefectuur Gironde. Daarmee komt het totale aantal geëvacueerde mensen op 32.300, meldt de Franse krant Le Parisien.

In totaal is er al 15.500 hectare natuur in vlammen opgegaan. Ook het merendeel van de campings in het gebied is verwoest door de vlammenzee. Vanmiddag waren er in het gebied veel explosies te horen omdat gasflessen, die mensen achterlieten, ontploften.

Er wordt met man en macht geprobeerd het vuur te bestrijden. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zei vandaag de brandweer te zullen versterken met drie extra vliegtuigen. 200 brandweermannen zijn op de grond bezig om de branden te blussen.

Le Parisien meldt verder dat er een man is aangehouden in het onderzoek naar een van de branden, die sinds vorige week ruim 10.000 hectare natuur heeft verwoest in Gironde.

Hitte in Europa vastgelegd

In Nederland was het vandaag tropisch warm, maar in andere Europese landen liep de temperatuur nog veel verder op. In Londen zochten mensen verkoeling bij fonteinen en in Parijs maakten zogeheten mistmachines het enigszins dragelijk.

In Spanje vluchtten mensen voor natuurbranden en in zuidwest-Frankrijk, waar ook branden woeden, deed de brandweer er alles aan om het vuur te stoppen.

 • Reuters
  Een vrouw zoekt verkoeling bij een 'mistmachine' in Parijs
 • Reuters
  Een Spaanse rent weg van een brand in een tarweveld in de gemeente Tábara
 • Reuters
  In het Londense Green Park tappen mensen water. In Londen werd het zo'n 37 graden
 • Reuters
  Een lid van de Queens Guard krijgt water
 • Reuters
  Een Engelse boer oogst tarwe op zijn droge land in Shrewsbury
 • Reuters
  Een Franse brandweerman steekt bosjes in brand om verspreiding van de natuurbranden tegen te gaan

In beeld: de eerste tropische dag van het jaar

Op dagen zoals vandaag dat hitterecords dreigen te sneuvelen, met alle problemen en zorgen van dien, wordt er ook volop genoten van het warme weer.

Hieronder een impressie van een tropische dag in Nederland, met onder meer een foto die we binnenkregen via NOS Ooggetuige. Alle foto's kun je vinden via deze link.

 • ANP
  Fonteinen werden overal in Nederland opgezocht voor verfrissing, zoals in Eindhoven
 • ANP
  Ook op het strand van Scheveningen werd volop genoten van de zon en het water...
 • Marjan den Boer | NOS Ooggetuige
  Al in de vroege ochtend was het te zien: er wacht een zonnige en warme dag
 • ANP
  Op dit water bij Roermond werd gevaren en gesupt

Bruls: onverstandig als mensen morgen toch Vierdaagse lopen

De Nijmeegse burgemeester Bruls vindt het "onverstandig" als mensen morgen toch besluiten het traject van dag 1 van de Nijmeegse Vierdaagse te lopen terwijl de eerste dag van de marsroute vanwege de verwachte hitte is geschrapt. Eerder werd al bekend dat sommige wandelaars toch de volledige Vierdaagse willen lopen.

Het baart Bruls zorgen. "Ik zou het buitengewoon betreuren als er toch mensen moeten worden opgenomen, omdat ze in deze omstandigheden naar buiten gaan. De menselijke geest gaat vaak ten onder aan overschatting van zichzelf."

Deelnemers halen hun bandje op, voorafgaand aan de 104e editie van de Nijmeegse Vierdaagse.

Zout op wegen gestrooid om asfalt te koelen

In verschillende delen van Nederland wordt vandaag en morgen zout op de wegen gestrooid om te voorkomen dat het wegdek beschadigd raakt. Zout onttrekt vocht aan het asfalt en de lucht, waardoor het wegdek afkoelt. In Flevoland rijden dinsdag drie wagens rond om te strooien op de rotondes.

Vooral vrachtwagens kunnen door hun gewicht voor problemen zorgen, zegt een woordvoerder van de provincie tegen Omroep Flevoland. Asfalt wordt zachter door het warme weer en op rotondes gaat verkeer langzaam over het wegdek heen. Daardoor kan er juist op die plekken snel schade aan het wegdek ontstaan.

In de gemeente Epe en Zwartewaterland wordt ook gestrooid, meld De Stentor.

510 mensen in Spanje overleden door hitte

In een week tijd zijn in Spanje 510 mensen overleden aan de gevolgen van de tweede langdurige hittegolf in het land. Dat meldt het Spaanse ministerie voor Volksgezondheid.

De meeste doden vielen afgelopen vrijdag en zaterdag. Op die twee dagen overleden 273 mensen als gevolg van de hitte. De meeste slachtoffers waren mensen van 85 jaar en ouder.

De Spaanse premier Sánchez waarschuwde vandaag voor de gevolgen van de langdurige droogte en hitte. "We zien ook de grote bosbranden. De klimaatverandering doodt, dat is wat we momenteel ervaren."

RIVM: morgen smogalarm vanwege zeer slechte luchtkwaliteit

Het RIVM heeft voor morgen een smogalarm afgegeven vanwege "zeer slechte luchtkwaliteit". Dat betekent dat mensen in het hele land last kunnen krijgen van hoesten en benauwdheid, maar ook van rode ogen en andere gezondheidsklachten.

Mensen met klachten krijgen het advies binnen te blijven. Ook wordt zware lichamelijk inspanning afgeraden. De waarschuwing geldt vooral voor de namiddag en de vooravond.

Overmorgen is er opnieuw kans op smog, maar het waarschuwingsniveau is dan wel lager. Er geldt dan een zogeheten smogwaarschuwing, die alleen geldt voor mensen die gevoelig zijn voor luchtverontreiniging.

Hitte in Nederland: 'Katten krijgen zwembadjes'

In de Dierenopvang Amsterdam krijgen de katten kleine zwembadjes en de honden worden vroeg naar buiten gelaten. Verzorgers proberen het op die manier zo comfortabel mogelijk te maken voor de dieren tijdens de eerste tropische dag van het jaar.

Hitte in Nederland: 'Katten krijgen zwembadjes'

Experts: woningen warmen te veel op

Woningen moeten niet alleen goed verwarmd kunnen worden, ze moeten ook koel blijven als het buiten opwarmt. En daar is in ons land van doorzonwoningen te weinig aandacht voor, zeggen deskundigen in de week dat het Nationale Hitteplan van kracht is.

Zeer hoge temperaturen zullen steeds vaker voorkomen en huizen waarin de hitte blijft hangen vormen een gevaar voor de gezondheid. Het kan zorgen voor hoofdpijn, slapeloosheid en andere klachten.

Dit waren de hoogste temperaturen vandaag

De hoogste temperatuur is vandaag gemeten in Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen: 35,4 graden. Het 'koelst' was het op Terschelling met 26,5 graden. Officieel was sprake van een tropische dag, omdat het in De Bilt (bij Utrecht) ook boven de 30 graden werd.

Taxibanen Schiphol gekoeld met water

De taxibanen van Schiphol worden besproeid met water om te voorkomen dat het asfalt smelt vanwege de hitte. Morgen wordt daarmee doorgegaan omdat het dan nog heter wordt.

Schiphol houdt de temperatuur van het asfalt altijd in de gaten en koelt met water als het te warm wordt. Vooral op plekken waar vliegtuigen bochten maken kan het asfalt dan beschadigen, zegt een woordvoerder van de luchthaven tegen het ANP. Waar vliegtuigen rechtdoor rijden en op de start- en landingsbanen is dat gevaar er niet.

Hitte in huis: 'Het is hier nu 29 graden en morgen misschien wel 38'

Willy en Klaas wonen in een huis waar het ontzettend warm wordt. De temperatuur binnen kan oplopen tot ver boven de dertig graden.

Hitte in huis leidt tot hoofdpijn, slaapgebrek en andere klachten. En daar wordt te weinig aandacht aan besteed, zeggen deskundigen.

Hitte in huis: 'Het is hier nu 29 graden en morgen misschien wel 38'

Ook Luton Airport annuleert vluchten vanwege hitte

De vluchten op Luton Airport zijn geannuleerd omdat de start- en landingsbaan is beschadigd door de hitte, zegt een woordvoerder van de luchthaven bij Londen tegen Sky News.

Volgens hem wordt er hard gewerkt om de schade te repareren. "We willen ons verontschuldigen voor het ongemak", aldus de woordvoerder.

Eerder vandaag werd bekenddat er geen vliegtuigen meer mogen opstijgen en landen op de Engelse luchtmachtbasis Royal Air Force Brize Norton. Door de hitte is het asfalt daar gesmolten.

Video: natuurbrand Brunssummerheide

Bij de brand was veel rookontwikkeling, die van grote afstand te zien was. Rond 16.00 was het vuur geblust.

Brand uitgebroken op Brunssummerheide

Asfalt landingsbaan luchtmachtbasis Engeland gesmolten

Op de start- en landingsbaan van de grootste luchtmachtbasis in het Verenigd Koninkrijk mogen geen vliegtuigen meer landen of opstijgen. Door de hitte smelt het asfalt op Royal Air Force Brize Norton, meldt Sky News op basis van een militaire bron.

Het is onveilig voor vliegtuigen om te vertrekken of te landen als het asfalt zacht wordt. Er zijn maatregelen genomen om te garanderen dat militaire operaties geen last hebben van de sluiting.

Een Boeing C-17A Globemaster III landt op de RAF Brize Norton luchtmachtbasis, archieffoto

Brand op Brunssummerheide

In natuurgebied de Brunssummerheide in Limburg is vanmiddag brand uitgebroken. Dat meldt de veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Omdat het risico op grote natuurbranden erg hoog is vanwege de droogte kwam de brandweer met zwaar materieel op de melding af. Het vuur was snel onder controle, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

De oorzaak van de brand is niet bekend.

Kinderopvanglocaties op veel plekken dicht

Honderden kinderopvanglocaties sluiten vanmiddag en morgen eerder hun deuren vanwege de extreme warmte. Ouders zijn dit weekend over de maatregel geïnformeerd. In een aantal gevallen gebeurde dat pas gisteravond laat. Dat leidde tot spanningen, omdat er werkende ouders zijn die nu op stel en sprong opvang moeten regelen of vrij moeten nemen.

Overzicht: zo warm is het nu

Een overzicht van Weerplaza, met de temperaturen die om 15.20 uur zijn gemeten. Alleen op de Wadden was het toen nog onder de 25 graden. Het warmst was het in Zeeuws-Vlaanderen.

Eerste officiële tropische dag van het jaar

Vandaag is het officieel de eerste tropische dag van het jaar, meldt het KNMI. In de Bilt is de temperatuur opgelopen tot 30 graden. Ook op andere plekken werd de 30 graden bereikt. De hoogste temperatuur tot nu toe werd gemeten in Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen. Daar werd het 33,6 graden.

De eerste tropische dag van het jaar valt later dan gebruikelijk. Gemiddeld genomen wordt de 30 graden op 29 juni bereikt. Vorig jaar was het op 17 juni voor het eerst tropisch en het jaar ervoor op de 26e.

Brandweer: steek geen vuur aan in natuur

De brandweer roept op om geen vuur aan te steken in de natuur. "Dat betekent niet barbecueën en geen vuurkorf of kampvuur aansteken. Geen vuur in of nabij de natuur", meldt de brandweer.

Door de aanhoudende droogte en warmte neemt de kans op natuurbranden toe. De brandweer roept daarom op om extra alert te zijn. "Zie je een natuurbrand? Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand, indien mogelijk naar de openbare weg. Help andere mensen en kinderen om op een veilige plek te komen en bel 112 om de locatie door te geven."

Enkeling loopt eerste dag Vierdaagse tóch

Hoewel de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse officieel geschrapt is vanwege de hitte, zijn er toch wandelaars die morgen gaan lopen. De Vierdaagse is niet compleet als je een van de vier dagen niet loopt, vinden ze. "Dan verdien je ook je kruisje niet."

Maatregelen in ov morgen: neem water mee

Ov-bedrijven hebben voorzorgsmaatregelen genomen vanwege de hitte die morgen wordt verwacht. Zo mogen reizigers bij verschillende vervoerders water drinken in de voertuigen. Ook zijn airco's extra gecontroleerd en hebben calamiteitenteams van vervoerders water bij zich, voor het geval er iets mis gaat. Vervoerders roepen reizigers met klem op water mee te nemen voor morgen. Op veel stations is bijvoorbeeld een gratis watertappunt.

Spoorbeheerder ProRail zegt storingen niet te kunnen uitsluiten, omdat de temperaturen van trein- en spoorsystemen flink oplopen. Onderdelen van treinen kunnen bijvoorbeeld te warm worden, zoals airco's en de elektrische aandrijving van een trein. Bij RET in Rotterdam wordt de infrastructuur extra in de gaten gehouden. De bruggen die de Rotterdamse stadsvervoerder gebruikt worden gekoeld. Ook zijn de airco's nog eens extra gecontroleerd.

Een woordvoerder van het GVB in Amsterdam zegt dat de metro's, trams en bussen in principe prima tegen de hitte kunnen. Maar het kan in de voertuigen wel warm worden. "We hebben korte stukjes die we afleggen en dan gaan de deuren open en dicht. Het is dan heel moeilijk om de juiste temperatuur te behouden, hoe goed de airco ook is." In veel GVB-voertuigen is overigens wel airco aanwezig.

Vervoerder Arriva, die onder meer het treinverkeer in delen van Noord-Nederland verzorgt, laat weten dat alle voertuigen zijn uitgerust met een klimaatbeheersingssysteem. "Dit systeem is vooraf en standaard ingesteld", meldt een woordvoerder. "Dat kan een machinist of chauffeur niet handmatig doen. De temperatuur in het voertuig is zo'n 5 tot 8 graden koeler dan de buitentemperatuur."

Pretpark morgen dicht omdat toestellen te heet worden

Familiepark Nienoord in Leek in Groningen houdt de deuren morgen dicht. Een woordvoerder zegt tegen RTV Noord dat de speeltoestellen te heet worden, waardoor kinderen brandwonden kunnen oplopen.

Het park heeft sinds 2019 een eigen hitteprotocol. "Daarin staat dat 35 graden de grens is", zegt de woordvoerder. "Het is voor bezoekers en medewerkers niet veilig bij deze temperaturen."

Bezoekers die toegangskaarten voor morgen hadden gekocht, kunnen die op een andere dag gebruiken.

Drinken toegestaan in ov Amsterdam

Vandaag en morgen mogen reizigers drinken in Amsterdamse bussen en trams. Normaal gesproken is dat niet toegestaan. Vanwege de hitte maakt vervoersbedrijf GVB een uitzondering.

Het nuttigen van alcohol is wel verboden, En het vervoersbedrijf raadt reizigers aan om flesjes te gebruiken die afgesloten kunnen worden zodat die kunnen worden opgeborgen.

Eindhoven Airport deelt waaiers uit

Mensen die in de rij staan voor het inchecken op Eindhoven Airport krijgen vandaag en morgen waaiers van medewerkers van het vliegveld, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP.

Eerder plaatste de luchthaven al een lange rij overkappingen, zodat de wachtenden in de schaduw kunnen staan. Ook is er een waterpunt waar mensen water kunnen halen, zegt de woordvoerder.

Vierdaagsefeesten gaan vooralsnog door

De Vierdaagsefeesten in Nijmegen gaan vandaag en morgen vooralsnog door, zegt de organisatie tegen persbureau ANP. Wel worden bezoekers via lichtkranten, de app en schermen voortdurend gewaarschuwd om op zichzelf en anderen te letten. Ook worden eerder maatregelen genomen als het op een van de vele feestlocaties te druk wordt. Ondernemers hebben extra instructies gekregen om hittecalamiteiten te voorkomen, zegt een woordvoerder.

De festiviteiten rondom de Vierdaagse zijn zaterdag van start gegaan. Honderdduizenden bezoekers zijn al naar het centrum van Nijmegen getrokken. Jaarlijks komen er ongeveer 1,6 miljoen mensen op de feestweek af. "De feesten beginnen elke dag rond het middaguur, maar het zwaartepunt ligt in de avond, als het weer afkoelt. We hebben bovendien heel veel overkappingen en watertappunten in de stad", aldus de organisatie.

Gemaal opengezet tegen extreme droogte

Voor de vierde keer in twintig jaar tijd is het gemaal gemaal De Aanvoerder bij De Meern opengezet. Dit is een van de maatregelen tegen de extreme droogte die Nederland en de rest van Europa teistert. De verwachting was ooit dat het openzetten van het gemaal eens in de tien jaar zou gebeuren.

Als gevolg van het regentekort stroomt er via de Rijn momenteel zo'n 900 kuub water per seconde Nederland binnen. Normaal voor deze tijd van het jaar is 1200 kuub.