liveblog
NOS VoetbalAangepast

Transferblog: Haller gepresenteerd bij Dortmund • Openda vertrekt naar RC Lens

  • Welkom bij het transferblog van woensdag 6 juli. In dit blog houden we je op de hoogte van alle transferperikelen in binnen- en buitenland.
  • Bekijk hier het transferblog van dinsdag.
  • Updates ontvangen op je smartphone? Druk dan op het belletje.
liveblog gesloten

Mandanda na meer dan 600 wedstrijden weg bij Marseille

De 37-jarige Franse keeper Steve Mandanda ruilt Olympique Marseille in voor Stade Rennes. Mandanda speelde maar liefst 613 wedstrijden voor Olympique.

Mandanda maakte onderdeel uit van de WK-selectie van Frankrijk die in 2018 wereldkampioen werd. Afgelopen seizoen speelde hij nog met zijn club tegen Feyenoord in de halve finale van de Conference League.

Hij heeft voor twee seizoenen getekend bij Rennes.

Openda vertrekt naar RC Lens

Loïs Openda, die de afgelopen twee seizoenen op huurbasis bij Vitesse speelde, wordt door zijn werkgever Club Brugge verkocht aan het Franse RC Lens.

De 22-jarige Openda, die afgelopen seizoen topscorer was van de Arnhemmers, maakte aan het einde van het afgelopen seizoen zijn debuut voor het nationale team van België.

Witsel naar Atletico Madrid

De Belgische middenvelder Axel Witsel speelt komend seizoen bij Atletico Madrid. De 124-voudig international van België speelde de afgelopen jaren in Duitsland, voor Borussia Dortmund.

De 33-jarige middenvelder, die transfervrij wordt overgenomen, tekent voor één seizoen.

Haller gepresenteerd bij Dortmund

Borussia Dortmund heeft de komst van spits Sébastien Haller bekendgemaakt. Hij heeft getekend voor vier seizoenen. De transfer van Ajax naar de Duitse club was al enige tijd beklonken, maar de presentatie liet nog even op zich wachten.

Ajax ontvangt 31 miljoen euro voor de Frans-Ivoriaanse spits. Dit bedrag kan via bonussen oplopen tot 35 miljoen euro. Haller werd afgelopen seizoen topscorer van de eredivisie met 21 doelpunten.

Zweedse aanvaller voor sc Heerenveen

Alex Timossi heet de nieuwste aanwinst van sc Heerenveen. De 21-jarige Zweed komt over van Bayern München en heeft in Heerenveen een contract tot de zomer van 2026 getekend.

Technisch manager Ferry de Haan van de Friezen is bijzonder in zijn nopjes met de komst van de aanvaller. "Alex is een snelle speler en heeft veel diepgang, zowel met als zonder de bal. En ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al ruim honderd wedstrijden in het betaald voetbal gespeeld."

Dat deed Timossi overigens niet in het eerste van Bayern München. Hij debuteerde op 16-jarige leeftijd voor Helsingborg en maakte in de zomer van 2018 de overstap naar de Duitse Rekordmeister, waar hij in het Onder 19-elftal terechtkwam. Een jaar later keerde hij op huurbasis voor een jaar terug naar Helsingborg, waarna Bayern hem voor twee seizoenen verhuurde aan het Oostenrijkse SK Austria Klagenfurt.

Vitesse-speler vertrekt vanwege dienstplicht

Vitesse verhuurt Dominik Oroz aan Sturm Graz. De club uit Oostenrijk heeft een optie om de verdediger in de winter definitief over te nemen.

Vitesse kon de rest van dit jaar waarschijnlijk niet beschikken over de 21-jarige Oroz omdat hij in z'n geboorteland Oostenrijk moet verblijven vanwege dienstplichtregels.

"Hiermee komt er, voor nu, een einde aan een slepende en vervelende situatie. Als Vitesse zijnde hebben wij meermaals geprobeerd om Dominik terug te halen naar Nederland, maar dat is helaas niet gelukt. Als club hebben wij hier geen enkele invloed op kunnen uitoefenen. Dat is uiteraard frustrerend, ook met het oog op de bezetting in de achterhoede", aldus technisch directeur Schmedes.

Dominik Oroz

Heylen keert terug bij FC Emmen

Verdediger Michaël Heylen keert terug bij FC Emmen. De 28-jarige Belg heeft een contract voor twee seizoenen getekend bij de club die komend seizoen weer actief is in de eredivisie.

Heylen speelde de afgelopen twee seizoenen voor Sparta en kwam tot 47 wedstrijden voor de Rotterdammers.

NEC strikt jeugdinternational uit IJsland

Andri Baldursson (20) moet komende seizoenen de balans bewaken op het middenveld bij NEC. De IJslander wordt gehuurd van Bologna, met een optie tot koop.

"Een technisch en tactisch geschoolde speler, die ook zonder bal hard werkt", introduceert technisch directeur Ted van Leeuwen de jeugdinternational. "Vorig jaar hadden we hem al op de korrel, maar door de nacompetitie waren we toen net te laat."

Bokila keert na lange reis terug in Nederland

Jeremy Bokila (33) keert na een lange voetbalreis terug op de Nederlandse velden. De aanvaller speelt komend seizoen voor Willem II, waar hij al even op proef was.

Ooit maakte Bokila zijn doelpunten voor AGOVV en Sparta Rotterdam. Ook deed hij met Congo twee keer mee aan de Afrika Cup. En gaat er nog steeds geen belletje rinkelen bij zijn naam? Geeft niet, daar wil Bokila juist verandering in brengen. "Ik wil me laten zien aan de mensen die mij vergeten zijn of zelfs niet eens kennen."

Bergwijn ondergaat medische keuring bij Ajax

Alleen een medische keuring kan Steven Bergwijn nog van een transfer van Tottenham Hotspur naar Ajax weerhouden. De clubs zijn akkoord over een transfersom van ruim dertig miljoen euro en ook de Oranje-international zelf is eruit met de Amsterdammers.

Volgens De Telegraaf en Voetbal International kan de deal woensdag beklonken zijn, als de laatste formaliteiten zijn afgehandeld.

Steven Bergwijn

Zlatan jaar langer bij Milan

Zlatan Ibrahimovic gaat zijn contract bij AC Milan met een jaar verlengen. De spits (40) revalideert de komende maanden nog van een zware knieblessure en is akkoord met een lager salaris.

Sinds de Zweed begin 2020 neerstreek in de modestad, vond AC Milan geleidelijk weer de weg omhoog. Afgelopen seizoen werden de Milanezen voor het eerst sinds 2011 weer kampioen van Italië.

Zlatan Ibrahimovic

Williams van Spanje naar Ghana (en het WK)

Iñaki Williams is al zijn hele voetballeven trouw aan Athletic Club, maar nu maakt hij toch een soort van transfer. De Spaans international (28) gaat voortaan voor Ghana voetballen, zodat hij ook hoopt te kunnen schitteren op het WK.

De ouders van Williams komen uit Ghana, maar verhuisden lange tijd geleden naar Spanje. Williams doorliep de Spaanse jeugdselecties en speelde één keer met de A-ploeg mee in een vriendschappelijk duel met Bosnië-Herzegovina. Bij Ghana, dat op het wereldkampioenschap in Qatar in een groep is ingedeeld met Portugal, Uruguay en Zuid-Korea, ziet hij meer speelkansen.

Iñaki Williams in het shirt van Spanje tegen Bosnië-Herzegovina

Nederlandse clubs bedrijvig dit jaar

Vaak werden er op de laatste dag van de transferperiode nog flink wat spelers gekocht of verkocht. Maar dit jaar lijkt alles anders in de eredivisie.

Er zijn nog acht weken om de selecties op orde te krijgen, maar de Nederlandse clubs lijken last van haast te hebben.

Ajax, PSV en Feyenoord roeren zich aardig op de transfermarkt

Wat gaat deze transferdag opleveren?

Updates ontvangen van dit blog op je smartphone? Vink dan het belletje aan.

Wat gebeurde er allemaal op dinsdag 5 juli? Lees hier het blog van gisteren terug.