liveblog

Transferblog: 'Ajax en AZ akkoord over Wijndal' • Braziliaan Savinho bijna van PSV

Welkom bij het transferblog van donderdag 30 juni. In dit blog houden we je op de hoogte van alle transferperikelen in het binnen- en buitenland.

  • Transferblog 30 juni

Updates ontvangen van dit blog op je smartphone? Vink dan het belletje aan.

liveblog gesloten

Braziliaan Savinho is bijna van PSV

Het Braziliaanse Atlético Mineiro heeft Savinho, of Sávio Moreira de Oliveira, voor een bedrag dat kan oplopen tot 12,5 miljoen euro verkocht aan het Franse Troyes, onderdeel van de City Group, en dat is goed nieuws voor PSV. De Eindhovenaren kunnen de aanvaller nu namelijk weer op huurbasis overnemen, zo is de verwachting van onder anderen transfergoeroe Fabrizio Romano.

'Voormalig Heerenveen-aanvaller Ejuke op huurbasis naar Hertha BSC'

Chidera Ejuke verruilde twee jaar terug sc Heerenveen voor CSKA Moskou. De Friezen ontvingen zo'n 11,5 miljoen euro voor de Nigeriaanse aanvaller.

Het lijkt er nu op dat Ejuke zijn loopbaan in Duitsland gaat vervolgen, want volgens BILD wordt hij verhuurd aan Hertha BSC.

'Ajax en AZ akkoord over Wijndal'

Ajax en AZ zijn akkoord over de transfer van Owen Wijndal naar Amsterdam, zo meldt De Telegraaf op basis van bronnen bij Ajax. De transfersom bedraagt naar verluidt tien miljoen euro en de 22-jarige linksback kan een vijfjarig contract tekenen.

Wijndal doorliep de jeugdopleiding van AZ en groeide uit tot aanvoerder van het eerste. Hij speelde 11 interlands. Wijndal is mogelijk de eerste van een drietal grote aankopen van Ajax de komende periode. Brian Brobbey (RB Leipzig) en Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur) zijn de andere doelwitten.

Een onderonsje tussen Jurriën Timber en Owen Wijndal

Publiekslieveling Luuk de Jong neemt afscheid van fans Barcelona

Luuk de Jong heeft vandaag, op de laatste dag van zijn huurcontract, afscheid genomen van de fans van FC Barcelona. "Wat een speciale tijd was het", verwoordde hij op sociale media zijn gevoel. "Ik wens jullie allen het beste in de toekomst." De nabije toekomst van De Jong is ongewis. Hij heeft een contract tot medio 2023 bij Sevilla.

Op Deadline Day van de transferzomer van vorig jaar verhuisde De Jong op voorspraak van Ronald Koeman op huurbasis naar FC Barcelona. De Jong slaagde erin de scepsis over zijn komst weg te nemen en maakte met name onder Koemans opvolger Xavi begin dit jaar enkele belangrijke goals.

Bovendien stal De Jong met zijn inzet de harten van de fans. Zo blijkt ook uit de reacties onder zijn afscheidsboodschap. "We houden van je en zullen je nooit vergeten", valt er bijvoorbeeld te lezen. En: "Je was een voorbeeld."

Voormalig Ajax-spits Cassierra tekent bij FC Zenit

Mateo Cassierra stapt in Rusland over van FC Sotsji naar kampioen FC Zenit. De voormalige speler van FC Groningen en Ajax tekent voor drie jaar, met een optie op nog een seizoen.

Ajax betaalde in 2016 bijna 6 miljoen euro voor de Colombiaan, die in Amsterdam nooit kon overtuigen. Na verhuurperiodes bij FC Groningen en Racing Club streek Cassierra in 2019 neer bij het Portugese Belenenses.

Een jaar geleden haalde Sotsji de spits naar Rusland. Daar werd Cassierra clubtopscorer met 14 goals en trok hij de aandacht van FC Zenit.

RKC verkoopt tweede verdediger op een dag: Touba naar Turkije

RKC ziet na Melle Meulensteen, die naar Vitesse gaat, de tweede verdediger van de dag vertrekken. Istanbul Başakşehir heeft Ahmed Touba losgeweekt.

De Algerijns international speelde in twee seizoenen 62 wedstrijden voor de Brabanders. Hij was een belangrijke schakel in het team dat zich twee seizoenen achter elkaar knap wist te handhaven in de eredivisie.

Touba tekent bij de Turkse kampioen van 2020 voor drie jaar, met een optie op een vierde.

Feyenoord lijkt Gnonto te kunnen vergeten

Wilfried Gnonto lijkt voorlopig niet naar Feyenoord te vertrekken. De Rotterdammers proberen de Italiaans international voor ongeveer vier miljoen euro los te weken bij FC Zürich, maar Ancillo Canepa, de voorzitter van de Zwitserse club, noemt dat bedrag 'een lachertje'. Hij verlangt een bedrag van tien miljoen voor de aanvaller, zegt Canepa in gesprek met Blick.

Wilfried Gnonto

Jeugdinternational Leliendal naar FC Utrecht

Yannick Leliendal verruilt VVV-Venlo transfervrij voor FC Utrecht. De linkervleugelverdediger (20) heeft een contract getekend voor één seizoen, met een optie voor nog een extra jaar.

Leliendal is jeugdinternational van Oranje en sluit aan bij Jong FC Utrecht. Afgelopen seizoen speelde hij op huurbasis voor TOP Oss.

Valverde terug bij Athletic Club

Ernesto Valverde en Athletic Club kunnen geen genoeg van elkaar krijgen. De 58-jarige Spanjaard keert terug naar Bilbao voor een derde periode als trainer.

Valverde zat in zijn eerste twee periodes 306 wedstrijden in de dug-out, een clubrecord. Hij leidde Athletic Club in 2015 naar winst van de Spaanse beker en wist met de Basken in het seizoen 2013/2014 Champions League-voetbal af te dwingen.

Ook als speler verdedigde Valverde het rood en wit van de trots van Bilbao.

Valverde zat zonder club sinds zijn vertrek bij Barcelona in januari 2020.

Vitesse koopt Meulensteen van RKC

Vitesse voegt Melle Meulensteen toe aan de selectie. De 22-jarige verdediger komt volgens Voetbal International voor ongeveer 1 miljoen euro over van RKC Waalwijk, waar hij aanvoerder was en viereneenhalf seizoen speelde.

De Arnhemmers hebben zodoende hun tweede defensieve versterking te pakken, nadat eerder de Haïtiaanse rechtsachter Carlens Arcus al was aangetrokken.

Bazoer (even) terug bij FC Utrecht

Een opvallende speler op de training bij Jong FC Utrecht: Riechedly Bazoer. De zesvoudig Oranje-international heeft ondanks zijn transfervrije status nog steeds niet de club gevonden waarbij hij het goede gevoel heeft, dus houdt hij zijn conditie tot die tijd op peil bij de club uit zijn geboortestad.

Om de FC Utrecht-supporters geen valse hoop te geven: zijn management laat weten dat het vooralsnog niet de bedoeling is dat Bazoer komend seizoen weer in de eredivisie te bewonderen is. Na drie sterke seizoenen bij Vitesse hoopt de 25-jarige middenvelder op een mooi avontuur in het buitenland.

Richarlison dicht bij overstap naar Tottenham

Richarlison is volgens journalist en transferexpert Fabrizio Romano bijna speler van Tottenham Hotspur. De Braziliaanse aanvaller komt voor zo'n 60 miljoen euro over van Everton.

Met die club wist Richarlison degradatie afgelopen seizoen ternauwernood af te wenden. Bij Tottenham komt hij in aanmerking voor de voorste drie posities, die meestal door Son Heung-Min, Harry Kane en Dejan Kulusevski werden ingevuld.

Richarlison was ooit op een haar na rond met Ajax, maar koos op het laatste moment voor een overgang naar Watford, dat hem later aan Everton verkocht.

'Dost op weg naar FC Utrecht'

FC Utrecht heeft Bas Dost zo goed als binnen, melden Voetbal International en De Telegraaf.

De Domstedelingen nemen de kopsterke aanvaller over van Club Brugge, waar hij deze zomer uit zijn contract liep. De 33-jarige Dost speelde tien jaar in het buitenland, bij Wolfsburg, Sporting Portugal, Eintracht Frankfurt en daarna dus bij Brugge. Hij kwam achttien keer uit voor het Nederlands elftal, tot hij in 2018 zelf voor de eer bedankte.

Dost zou voor de ploeg van trainer Henk Fraser de tweede aanvallende versterking zijn, eerder al werd Daishawn Redan gehuurd van Hertha BSC. Met de komst van Dost lijkt winteraankoop Henk Veerman nu al overbodig in Utrecht, een ontwikkeling die weer met bovenmatige interesse zou worden gevolgd door de club uit zijn geboortedorp: FC Volendam.

Wat gaat deze transferdag opleveren?

Nog één nachtje slapen voordat de transferwindow opent, maar de carrousel draait al op volle toeren.

Romelu Lukaku verkaste (terug) naar Internazionale, Manchester United en Barcelona naderen een akkoord over Frenkie de Jong en RB Leipzig zou zijn oog hebben laten vallen op Orkun Kökcü.

Dat was de transferdinsdag, zoals hier terug te lezen valt. Wat brengt de dag van vandaag?