liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rusland levert Belarus ballistische raketten • Koning staat stil bij oorlog op Veteranendag

  • Welkom in het liveblog van zaterdag 25 juni over de oorlog in Oekraïne.
  • Russen hebben heel Severodonetsk in handen.
  • Koning staat stil bij oorlog in Oekraïne op Veteranendag.
  • Johnson vreest voor 'slechte vredesdeal' Oekraïne.
liveblog gesloten

Russen hebben heel Severodonetsk nu in handen

Oekraïne heeft de stad Severodonetsk opgegeven. De gevluchte burgemeester Strjoek zegt dat de stad volledig in handen is van de Russen en het Oekraïense leger bevestigt dat het zich volledig uit de stad heeft teruggetrokken.

Het hoofd van de militaire inlichtingendienst zegt dat de troepen zich hebben teruggetrokken naar Lysytsjansk, aan de andere oever van de Donets-rivier. "Rusland gebruikt de tactiek die ook in Marioepol is gebruikt", zegt hij over Severodonetsk. "De stad wordt van de kaart geveegd."

Oekraïens stel uit Alkmaar opent restaurant om landgenoten te helpen

Een broodjeszaak in Alkmaar is veranderd in een restaurant waar Oekraïense lekkernijen worden geserveerd. Yuliia en Alex besloten het restaurant te openen om hun landgenoten aan werk te helpen.

Oekraïens stel opent restaurant om landgenoten aan werk te helpen

Besluit judofederatie over Rusland leidt tot ophef op toernooi Mongolië

Van de internationale judofederatie IJF mogen Russische judoka's onder de vlag van de federatie meedoen aan internationale toernooien. Toen duidelijk werd dat de Russen dit weekend in de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar van de partij zouden zijn, besloot de Oekraïense ploeg zich terug te trekken.

Daarop deelde de IJF mee dat als een judoka zich solidair verklaart met Oekraïne en ook niet deelneemt in Mongolië, direct zijn of haar hele land zou worden gediskwalificeerd. Dat leidde tot veel ophef, onder meer bij de Nederlandse ploeg.

Lees er meer over in dit artikel:

Burgemeester Severodonetsk: Oekraïense militairen bijna weg

De burgemeester van Severodonetsk bevestigt na eerdere berichten vanochtend dat Oekraïense troepen "helaas" bijna zijn stad hebben verlaten.

Eerder vandaag werd al gemeld dat de Oekraïners waren begonnen aan de terugtrekking uit de stad waar al weken zwaar om wordt gevochten. Burgemeester Oleksandr Strjoek wilde die terugtrekking op de Oekraïense televisie overigens niet bevestigen.

Verder zei Strjoek dat burgers die schuilen in de Azot-chemiefabriek daar tot het einde van de gevechten om de stad zullen blijven.

Koning staat stil bij oorlog in Oekraïne op Veteranendag

Koning Willem-Alexander heeft op de Veteranendag in Den Haag aandacht besteed aan de oorlog in Oekraïne. De koning legde in zijn speech de nadruk op "hoe waardevol en kwetsbaar vrijheid is" nu de Oekraïners "haard en huis" moeten verdedigen. "Nu de vrede in Europa op het spel staat, realiseren we ons hoe sterk we onze krijgsmacht nodig hebben", zei hij tegenover de veteranen.

"U komt namens ons in actie", zei de koning verder, waarbij hij benadrukte dat er "meer dan in andere jaren" het besef is dat er dankbaarheid moet zijn richting de krijgsmacht.

Koning Willem-Alexander tijdens de vaandelceremonie op de Veteranendag

Ook Russische raketten op plekken in noorden Oekraïne

Naast de raketaanval eerder vandaag in het westen van Oekraïne op een militaire basis nabij de Poolse grens melden nu ook noordelijke Oekraïense regio's Russische aanvallen. Zo zouden in de regio Zjytomyr, nabij de stad met dezelfde maan, bijna dertig raketten zijn afgevuurd op een militair doelwit. Zo'n tien raketten werden onderschept en er kwam zeker een militair om het leven bij de aanval, zei de gouverneur van Zjytomyr.

De gouverneur van het noordelijke Tsjernihiv meldde een "massale" raketaanval op het dorp Desna. Er vielen daarbij geen slachtoffers. De gouverneur deelde verder geen details over wat er onder vuur was genomen. Hij sprak enkel van "infrastructurele schade".

Burgemeester van Berlijn sprak met nep-Klitjsko

De burgemeester van Berlijn is om de tuin geleid door iemand die zich in een videogesprek voordeed als Vitali Klitsjko, de burgemeester van Kiev. Het kantoor van burgemeester Franziska Giffey meldde gisteren zelf het bevreemdende onderhoud, dat voortijdig werd afgebroken toen ze in de gaten kreeg dat er iets geks aan de hand was.

Een woordvoerder van Giffey zegt tegen dagblad Der Tagesspiegel dat de nep-Klitsjko onder meer vragen stelde over Oekraïense vluchtelingen die hem "verdacht" maakten. Dat wekte wantrouwen en de Oekraïense ambassadeur in Duitsland bevestigde vervolgens dat Giffey niet met Klitsjko had gesproken. Haar kantoor twitterde dat het "blijkbaar" ging om een deepfake, oftewel een door de computer gegeneerde video die echt lijkt.

Het kantoor van Giffey plaatste op Twitter een foto van het gesprek met de nep-Klitsjko:

Via Bild liet de echte Klitsjko weten alsnog graag in gesprek te gaan met Giffey. "Ik heb ook geen vertaler nodig", zei hij, doelend op het verzoek van de man die hem voordeed of er in het Russisch gesproken kon worden. Giffey zei op Twitter graag op zijn aanbod in te gaan. De Duitse veiligheidsdiensten onderzoeken inmiddels het onderhoud. Vorig jaar werden Nederlandse Kamerleden op een soortgelijke wijze in de val gelokt. Ze dachten toen met de stafchef van de Russische oppositieleider Navalny te spreken. Achteraf bleek dat niet het geval. Er werd toen ook eerst gedacht aan een deepfake, maar de man bleek uiteindelijk een acteur te zijn.

Johnson vreest voor 'slechte vredesdeal' Oekraïne

De Britse premier Johnson vreest dat Oekraïne onder druk van de economische gevolgen van de oorlog gedwongen wordt te tekenen voor "een slecht vredesverdrag" met Rusland. "Te veel landen zeggen dat dit een onnodige Europese oorlog is", zei Johnson op een top van het Gemenebest van Naties in de Rwandese hoofdstad Kigali. "En daarmee groeit de druk om Oekraïne te bewegen, of te dwingen, tot een slechte deal."

Volgens Johnson is dat een gevaarlijke ontwikkeling. Als de Russische president Poetin krijgt wat hij wil in Oekraïne, is dat volgens de premier een gevaar voor de mondiale veiligheid en "een economische ramp voor de lange termijn".

Johnson in Rwanda met de Rwandese president Kagama, secretaris-generaal van het Gemenebest Scotland en prins Charles (vrnl)

Rusland bestookt militair complex nabij Poolse grens

Rusland heeft een Oekraïense militaire basis nabij de Poolse grens bestookt met raketten. Volgens Maxim Kozitsky, het hoofd van het regionale militaire bestuur van Lviv, zijn er bij de aanval op het militaire complex bij Javoriv vier gewonden gevallen. Het Kremlin zegt dat er tachtig "Poolse strijders" bij de aanval zijn gedood. Beide claims zijn niet door onafhankelijke partijen bevestigd.

Twee van de zes raketten die werden afgevuurd vanuit de Zwarte Zee konden nog worden onderschept. De andere vier kwamen neer op de basis, zei Kozitsky in een videoboodschap. In maart vielen bij een Russische aanval op dezelfde basis nog 35 doden. Het complex in Javoriv ligt hemelsbreed op zo'n achttien kilometer van de Poolse grens.

Oekraïners 'binnen paar dagen' weg uit Severodonetsk

Oekraïense troepen hebben zich binnen "een paar dagen" volledig teruggetrokken uit de stad Severodonetsk. Dat staat in het laatste rapport van het Institute for the Study of War (ISW). Het ISW baseert zich op de lokale militaire functionaris van Oekraïne in de stad, waar al weken zwaar om wordt gevochten. Severodonetsk is een van de laatste steden in Donbas-regio Loegansk die nog niet volledig in handen is van de Russen.

De militaire denktank schrijft op basis van Pentagon-bronnen dat de Oekraïners met de terugtrekking hopen andere plekken in de Donbas beter te kunnen verdedigen, om zo de Russische troepen verder uit te putten. De strijd om Severodonetsk zou veel van beide kanten hebben gevraagd. Gisteren pleitte de gouverneur van de regio Loegansk, Serhi Hajdaj, bijvoorbeeld al voor het opgeven van Severodonetsk. "Want in dezelfde posities blijven, alleen maar om maandenlang aan gort geschoten te worden, slaat nergens op", zei hij.

De Oekraïners nemen nu stelling in en rond het nabij Severodonetsk gelegen Lysytsjansk, schrijft ISW, waar ze het strategische voordeel hebben vanaf hoger gelegen terrein te vechten. Zou zouden ze Russische troepen lang kunnen tegenhouden als ze erin slagen niet omcirkeld te worden.

Een foto, genomen vanuit Lysytsjansk, toont een rookpluim in de richting van Severodonetsk

De loopgraven rond Charkov

Gepensioneerd militair 'Tor' - zijn oorlogsnaam - vecht sinds de eerste dag van de oorlog mee in het Oekraïense leger. Hij is commandant van het 226e bataljon van de territoriale verdediging van de stad Charkov.

Verslaggever David Jan Godfroid maakte een reportage vanuit de loopgraven waarvandaan 'Tor' opereert. "Zolang de oorlog doorgaat hebben we geen verlof", zegt hij:

Oekraïense commandant: 'Ik wil snel winnen, want ik wil mijn kleinkinderen zien'

Goedemorgen!

Goedemorgen en welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne van zaterdag 25 juni. Het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.