liveblog
NOS VoetbalAangepast

Depay naast Huntelaar op topscorerslijst Oranje • Nederland stevig aan kop in Nations League

Updates ontvangen van dit blog op je smartphone? Vink dan het belletje aan.

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Slaap lekker!

Reacties Van Gaal, Lang, Depay en Gakpo

Deze landen gaan naar het WK in Qatar

NED-WAL | De reactie van Janssen

Janssen: 'Ik hield nog niet voor één procent rekening met plek bij Oranje'

Wat verder gebeurde in de Nations League

Met Duitsland, Italië en Engeland mag Groep 3 van de Nations League de 'poule des doods' genoemd worden. Maar na vier groepswedstrijden is het doodleuk Hongarije dat bovenaan staat.

De Hongaren boekten in Wolverhampton een zege met ongelooflijke cijfers (0-4) op Engeland, dat zijn grootste thuisnederlaag sinds 1928 (1-5 op Wembley tegen Schotland) leed. Tegelijkertijd waren de Duitsers in Mönchengladbach veel te sterk voor de Italianen: 5-2.

NED-WAL | Wedstrijdverslag

Oranje heeft het vierde duel in de Nations League met 3-2 gewonnen van Wales. Een kleine domper leek in de maak door een late gelijkmaker, maar de reeks Nations League-wedstrijden eindigt toch met een overwinning door een winnende goal van Memphis Depay.

NED-WAL | De Ligt reageert

Aanvoerder De Ligt na zege op Wales: 'Fijne manier om op vakantie te gaan'

NED-WAL | En die van Depay, kijk en geniet

Depay maakt diep in blessuretijd winnende treffer tegen Wales in Nations League

NED-WAL | De goal van Bale

Bale maakt via strafschop gelijkmaker tegen Nederland

Depay naast Huntelaar op topscorerslijst Oranje

Top-5 topscorerslijst Oranje

Speler Interlands Doelpunten
Robin van Persie 102 50
Klaas-Jan Huntelaar 76 42
Memphis Depay 80 42
Patrick Kluivert 79 40
Arjen Robben 96 37

NED-WAL | Stand groep 4 divisie A

Stand groep 4 divisie A Nations League

NED-WAL | 90+4' Afgelopen

Einde wedstrijd in Rotterdam. Depay brengt Oranje in de laatste minuut de zege.

NED-WAL | 90+3' DOELPUNT NEDERLAND!

Net als in Wales komt Oranje vlak na de goal van Wales op voorsprong. Depay schiet hem binnen voor de 3-2.

NED-WAL | 90+1' DOELPUNT WALES!

De bal gaat op de stip na een botsing tussen Malacia en zijn tegenstander. Bale schiet de strafschop binnen voor de gelijkmaker. 2-2 in Rotterdam.

NED-WAL | 88' Slotfase breekt aan

Wales probeert er nog een gelijkmaker uit te slepen. Vorige week lukte dat in blessuretijd, maar zorgde Wout Weghorst ervoor dat Oranje alsnog won met 2-1. Nog een paar minuten te gaan in Rotterdam.

NED-WAL | 71' Wales brengt Bale, Van Gaal wisselt ook

Aan de kant van de bezoekers komt vedette Gareth Bale binnen de lijnen. Bij Oranje komen Memphis Depay en Steven Bergwijn in het veld voor Vincent Janssen en Noa Lang.

NED-WAL | 66' Nog altijd 2-1

Het is zeker niet saai in De Kuip, al blijven de grote kansen vooralsnog uit. Wales, waar zojuist Aaron Ramsey in het veld is gekomen, komt wel wat beter voor de dag en maakt er meer en meer een wedstrijd van.

Costa Rica grijpt ten koste van Nieuw-Zeeland 32ste en laatste WK-ticket

Costa Rica heeft zich als 32ste en laatste land geplaatst voor het WK in Qatar. De Midden-Amerikaanse ploeg was in de intercontinentale play-off met 1-0 te sterk voor Nieuw-Zeeland, dat ruim 20 minuten met tien man speelde.

Costa Rica komt op het WK in groep E terecht, waar het achtereenvolgens Spanje, Japan en Duitsland treft. Eerder deze maand wisten Wales en Australië al het 30ste en 31ste WK-ticket te bemachtigen.

NED-WAL | Tweede helft

Twee wissels bij Oranje voor de tweede helft. Stefan de Vrij vervangt Jordan Teze en Denzel Dumfries komt in het veld voor Hans Hateboer. Bij Wales is Connor Roberts in het veld gekomen voor Wesley Burns.

NED-WAL | 45' Rust

Het is rust in De Kuip. Vincent Janssen is ijverig, maar heeft nog geen onuitwisbare indruk achtergelaten in de eerste 45 minuten. Verder is Oranje, zonder al te veel kansen te creeren, verreweg de bovenliggende partij, maar een moment van onachtzaamheid heeft er wel voor gezorgd dat de bezoekers maar een goal achterstand hebben.

NED-WAL | Het doelpunt van Wales

Johnson brengt Wales terug in de wedstrijd tegen Oranje: 2-1

NED-WAL | Hier nog de goal van Gakpo

Gakpo maakt de 2-0 in Nations League-wedstrijd tegen Wales

NED-WAL | 26' DOELPUNT WALES!

De bezoekers doen wat terug en komen op 2-1. Johnson schuift de bal in de verre hoek na slordig balverlies van Teze, die op het middenveld de bal verspeelt.

NED-WAL | De goal van Lang

Lang schiet Oranje op 1-0 voorsprong in Nations League-duel met Wales

NED-WAL | 22' DOELPUNT NEDERLAND!

Gakpo ziet zijn schot gekeerd worden, maar daarna schiet hij de bal koeltjes in de verre hoek. Oranje op 2-0 in De Kuip.

POL-BEL | 16' DOELPUNT BELGIË!

In Polen komen de Belgen op voorsprong. Batshuayi tekent op aangeven van Tielemans voor de 0-1.

NED-WAL | 17' DOELPUNT NEDERLAND!

Oranje op voorsprong in De Kuip! Noa Lang heeft twee verdedigers in zijn nek, maar kapt ze beiden uit en schiet uit de draai knap raak voor de 1-0.

Noa Lang maakt de 1-0 tegen Wales

NED-WAL | '10 Rustig begin

Een klein overwicht voor Oranje in de beginfase en dat heeft een paar mogelijkheden opgeleverd. Lang zag een schot richting de verre hoek geblokkeerd worden, De Jong stak Janssen weg, maar de Wales-verdediging kwam er net tussen en zojuist zag Malacia zijn harde voorzet gekeerd worden.

NED-WAL | 1' Aftrap

Nederland en Wales zijn begonnen in De Kuip!

En natuurlijk ook te luisteren op NPO Radio 1

Janssen pas vierde 'niet-Europeaan' in Oranje

Vincent Janssen is pas de vierde speler die voor Oranje gaat spelen en daarbij niet onder contract staat bij een Europese club. Ruud Krol (Vancouver Whitecaps, 1980), Johan Neeskens (New York Cosmos, 1981) en Wesley Sneijder (Al-Gharafa SC, 2018) gingen hem voor.

Van de Kerkhof veilt zijn zilveren WK-medailles van 1974 en 1978

Willy van de Kerkhof in 1978

Oud-voetbalinternational Willy van de Kerkhof laat veel van zijn voetbalrelikwieën veilen. Onder meer de zilveren medailles die hij met Oranje behaalde op de WK's van 1974 en 1978 gaan onder de hamer.

Heritage Auctions Europe in IJsselstein zal de veiling uitvoeren. Het veilinghuis schat de opbrengst van de medailles op minimaal 10.000 per stuk.

Nu live op NPO 3

Kijk live naar de voorbeschouwing op de Nations League-wedstrijd Nederland-Wales. Nu op NPO 3, de site of de NOS-app.

Van Gaal blij met espresso

Louis van Gaal verscheen zojuist voor de camera van Jeroen Stekelenburg om de wedstrijd voor te beschouwen en liet daarbij een bijzonder briefje zien. Na zijn kritiek op het stadion, stond er een espressomachine in de kleedkamer vandaag met onderstaande tekst.

Beste meneer Van Gaal,

We hopen dat deze koffie u beter zal smaken. Veel plezier en succes vandaag.

Met vriendelijke groeten, Team Stadion Feyenoord.

van Gaal vooraf Nederland - Wales

De Jong in de basis

Van Gaal kiest ervoor om Frenkie de Jong in de basis te posteren. Vorige week speelde Jerdy Schouten op die plek naast Teun Koopmeiners en dat kwam het spel van Oranje niet ten goede, volgens de bondscoach werd er te veel balverlies geleden. Pas toen De Jong, samen met Steven Bergwijn, in de tweede helft in het veld kwam, ging het beter lopen bij Oranje. Om wat meer vastigheid te creëren speelt De Jong nu vanaf het begin.

Opstelling Wales

Opstelling Wales

Opstelling Oranje

Daar is de opstelling van Oranje. Zoals verwacht bijna dezelfde namen als in de eerste wedstrijd tegen Wales. Cillessen speelt in de plaats van Mark Flekken, Martins Indi voor De Vrij, Frenkie de Jong voor Jerdy Schouten en Vincent Janssen voor Wout Weghorst.

Opstelling Nederlands elftal

Vooruitblik: Van Gaal haalt penaltygoeroe 'Professor Tim' aan, maar wie bedoelt hij daarmee?

Huiswerk voor de spelers van het Nederlands elftal. Ze moeten bij hun clubs strafschoppen gaan oefenen. En dat niet alleen. Ze moeten dat doen volgens een bepaalde methode, zo vertelde bondscoach Louis van Gaal tegen de NOS.

"Ze moeten de visie volgen die wij hebben aangegeven", zei Van Gaal. "Dat is niet mijn visie, maar het is de visie van wetenschappers. Professor Tim zit achter dat plaatje en Frans Hoek (keeperstrainer, red.) en ik voeren dat uit. Het wordt minder een loterij dan."

Tom Egbers blikt vooruit

Egbers: 'Alles in De Kuip is geweldig, qua voetbal'

Ondertussen in Engeland....

Jon Dahl Tomasson gaat aan de slag in het Championship, het op één na hoogste niveau in Engeland. De 45-jarige Deen wordt trainer bij Blackburn Rovers en komt over van de Zweedse club Malmö FF. Tomasson ondertekent een contract voor drie seizoenen.

Vincent Kompany is de nieuwe trainer van Burnley. De uit de Premier League gedegradeerde club meldde de komst van de 36-jarige Belg dinsdag op Twitter.

Kompany komt over van Anderlecht. Met de club uit Brussel eindigde hij als trainer als derde en verloor hij de bekerfinale. Felice Mazzù van Union volgt Kompany op bij Anderlecht.

Opstelling nog niet bekend, maar Aké en Timber sowieso niet van de partij

Van Gaal verwijst Timber en Aké naar tribune, De Ligt aanvoerder

Bondscoach Louis van Gaal zal in de vierde Nations League-wedstrijd, vanavond om 20.45 uur tegen Wales, geen beroep doen op Jurriën Timber en Nathan Aké. Beide verdedigers zullen plaatsnemen op de tribune.

Van Gaal wilde maandag zo min mogelijk prijsgeven over de opstelling, maar verklapte al wel een paar basisspelers. Doelman Jasper Cillessen, spits Vincent Janssen en centrumverdediger Matthijs de Ligt spelen vanaf het begin. De Ligt krijgt de aanvoerdersband om.

Daarmee kiest Van Gaal voor de vierde keer op een rij voor een andere aanvoerder. Tegen België was dat Virgil van Dijk, tegen Wales Stefan de Vrij en tegen Polen Memphis Depay.

Weer tegen Wales

Nederland speelde zes dagen geleden ook al tegen Wales, toen won het B-team van bondscoach Louis van Gaal met 2-1 in Cardiff dankzij een late treffer van Wout Weghorst. Bekijk hieronder hoe dat ging.

Bekijk hier de samenvatting Wales - Nederland

Welkom!

Oranje speelt vanavond in de Rotterdamse Kuip z'n vierde Nations League-wedstrijd in elf dagen. Wales is vanaf 20.45 uur de tegenstander.

Stand en programma Nations League