Zittingsdag eindigt met strafeis • Moordzaak De Vries volgende week verder
- Welkom in het liveblog over de rechtszaak tegen de verdachten van de moord op Peter R. de Vries.
- Rechtbank citeert uit berichten verdachten: 'Ik doe hem solo bro'.
- Beide verdachten hebben een strafblad.
- Het onderzoek naar de opdrachtgevers loopt nog.
- 'Delano, ik kijk naar jou', de kinderen van De Vries namen vandaag het woord.
Liveblog gesloten
We sluiten het liveblog over de rechtszaak tegen de twee verdachten van de moord op Peter R. de Vries. Het Openbaar Ministerie wil dat zij levenslang de cel in gaan.
Lees hieronder meer over de strafeis:
Geen reactie bij verdachten
De verdachten horen de eis van levenslang ogenschijnlijk emotieloos aan. Vrijwel meteen sluit de rechtbank de zitting en worden de verdachten afgevoerd. De zaak gaat volgende week verder, onder andere met de pleidooien van hun advocaten.
OM eist levenslang
Het Openbaar Ministerie eist levenslang tegen de verdachten van de moord op Peter R. de Vries. Het OM acht voor zowel Delano G. als Kamil E. het medeplegen van de moord bewezen.
De officier van justitie zegt dat er lang getwijfeld is tussen het eisen van de maximale straf van 30 jaar cel of een levenslange gevangenisstraf, maar koos uiteindelijk voor het laatste. "Die afweging is gemaakt in het licht van de eerdere moorden die zijn gepleegd, op de broer van de kroongetuige en zijn advocaat. Er is een opwaartse trend bij het opleggen van straffen in dit soort zaken." De moordenaar van de broer van de kroongetuige kreeg 28 jaar cel, de moordenaars van advocaat Derk Wiersum kregen 30 jaar.
"De impact op onze samenleving wordt groter en groter", zei de officier van justitie. "Er lijkt een cruciaal moment aangebroken te zijn. Namelijk dat forse, tijdelijke gevangenisstraffen geen kentering teweeg hebben gebracht."
Volgens het OM moet een "glashelder signaal" worden afgegeven dat moorden om angst en terreur te zaaien niet worden getolereerd. "Als een verdachte bereid is deze stap te zetten, dit zo gewetenloos doet, dan moet de maatschappij daartegen worden beschermd en heeft hij zijn recht op vrijheid verspeeld."
'Moord past in rijtje'
De officier van justitie benoemt nog eens de drie moorden die rond het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi zijn gepleegd: de moord op de broer van de kroongetuige, op zijn advocaat Derk Wiersum en op zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries.
"Hoe groot is de kans dat deze opsomming uit louter toeval bestaat? Hoe kan dit niet met elkaar te maken hebben?" vroeg de officier zich af. Hij somde meerdere strafverzwarende elementen op, zoals de schok die de moord op De Vries teweeg heeft gebracht en de proceshouding van de verdachten. Zij waren volgens het OM ook volledig toerekeningsvatbaar.
'Ze wisten precies wie er doodgeschoten moest worden'
Het Openbaar Ministerie is begonnen aan het laatste deel van het requisitoir. De officier van justitie zet uiteen hoe Delano G. en Kamil E. nauw samenwerkten om de liquidatie uit te voeren. Ze zijn dan ook allebei even verantwoordelijk, vindt de officier van justitie. "Ze wisten precies wie er doodgeschoten moest worden."
Volgens het OM blijkt uit de voorverkenningen en het berichtenverkeer duidelijk dat er sprake was van een vooropgezet plan en dus van moord. De verdachten zouden daar flink voor betaald krijgen.
Terugkijken: Kelly de Vries spreekt tegen verdachten
Kelly de Vries, de dochter van Peter R. de Vries, maakte gebruik van haar spreekrecht. Zij richtte zich daarbij rechtstreeks tot de verdachten. "Jouw zoon, Delano, jouw kinderen, Kamil. Kinderen die geconfronteerd gaan worden met wat jullie hebben gedaan. Ook dat hebben jullie op je geweten. Mijn vader zal voor altijd de geschiedenisboeken ingaan, net als jullie. Maar over mijn vader zullen ze schrijven dat hij een held was."
Zoon Peter R. deelt betoog op Twitter
Via Twitter heeft de zoon van Peter R. de Vries, Royce, de tekst gedeeld die hij eerder vandaag in de rechtbank uitsprak. Hij richtte zich daarbij vooral tot de rechters, in tegenstelling tot zijn zus Kelly. Zij maakte van haar spreekrecht gebruik om de verdachten direct te adresseren.
De zaak is tot 16.45 uur geschorst.
Simkaart opeten
Volgens het OM stuurde Delano G. ook berichten aan zijn onbekende contactpersoon, toen de politie hem en Kamil E. op de hielen zat. "We zitten op snelweg. Politie zit achter ons. Ze rijden vlak achter ons", schreef hij.
De onbekende contactpersoon: "Zeg die Pool zijn tel kapot te maken. Breek zijn tel. Maak die tel van die Pool kapot en simkaart opeten." Ook kreeg hij het advies "die grote" te laden, waarmee vermoedelijk de pistoolmitrailleur in de auto werd bedoeld.
Om onduidelijke redenen hebben de verdachten geen van deze opdrachten uitgevoerd.
'Er komt een Pool uit de lucht vallen'
Het Openbaar Ministerie noemt de verklaring van Kamil E. dat er nog een derde persoon mee was naar Amsterdam "totale flauwekul". Vanochtend zei E. tegen de rechtbank dat er nóg een Poolse man in de auto zat, in plaats van alleen hij en Delano G.
"Ik moest een verklaring vinden voor die berichten", zei Kamil E. vanochtend. De officier van justitie denkt dat hij zich hier versprak en inderdaad iets heeft verzonnen. Zo probeert hij ontsleutelde berichten te verklaren die deels in het Pools zijn, zei de officier. "En dus komt er opeens een Pool uit de lucht vallen."
Vijf schoten te horen
In een filmpje met bewakingsbeelden laat het OM zien hoe Peter R. de Vries op 6 juli naar de studio van RTL Boulevard loopt, terwijl de verdachten even later in de buurt hun auto parkeren.
Ze lopen langs de studio in de Lange Leidsedwarsstraat en kijken allebei naar de achterdeur. Ook lopen ze langs de parkeergarage waar De Vries zijn auto heeft staan. Allebei kijken ze naar de entree.
Terug bij de auto doet Delano G. een schoudertasje om en keert hij terug naar de Lange Leidsedwarsstraat, waar hij volgens het OM op een trapje gaat zitten wachten. Kamil E. rijdt intussen rondjes door de buurt.
Om 19.26 uur komt Peter R. de Vries de studio uit. In grijs pak wandelt hij over straat. Op beelden is te zien hoe Delano G. twee minuten later achter hem langs loopt. Dan zijn vijf schoten te horen en zakt De Vries in elkaar.
De Renault rijdt kort daarna de stad uit.
Verdachten snel aangehouden
Verschillende mensen waren getuige van het neerschieten van De Vries. Ze hoorden schoten, zagen de misdaadjournalist op straat vallen en vervolgens iemand wegrennen.
Getuigen zagen ook een grijze Renault rondjes rijden in de buurt. Zij gaven een deel van het kenteken door. Een alerte motoragent zag de auto nog geen drie kwartier later rijden op de A4, waarna de verdachten konden worden opgepakt.
Ze droegen dezelfde kleding als de mannen die op camerabeelden bij de plaats delict te zien zijn. Er lagen wapens in de auto, waaronder het moordwapen, een omgebouwd alarmpistool met de inscriptie 'Glock'.
Op de wapens zat dna van de verdachten en Delano G. had schotresten op zijn handen. Hij zegt al in het eerste verhoor dat hij "niets te melden" heeft. Volgens het OM is duidelijk dat hij de schutter was.
Onderzoek naar opdrachtgever loopt nog
De rechtszaak gaat verder. De officieren van justitie krijgen het woord en blikken terug op het neerschieten van Peter R. de Vries, op 6 juli 2021 in het centrum van Amsterdam. Zij noemen zijn dood, ruim een week later, "een buitengewoon verlies". "Nederland was geschokt en in diepe rouw gewenteld."
De huidige zaak richt zich alleen op de twee vermoedelijke uitvoerders, benadrukt het OM. "Het onderzoek naar de opdrachtgevers of andere betrokkenen is nog bezig en wordt door een ander team gedaan." Volgens het OM is nog niet duidelijk wie de persoon is met wie de verdachten communiceerden over de liquidatie.
De officier zei dat de strafzaak tegen Ridouan Taghi vermoedelijk aanleiding is geweest voor de moord. "Het heeft er alle schijn van dat Peter R. de Vries zijn rol als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het Marengo-proces met de dood heeft moeten bekopen."
Zitting weer onderbroken
De nabestaanden en vriendin van Peter R. de Vries eisen in totaal een kleine 400.000 euro schadevergoeding van de verdachten.
De zitting wordt opnieuw onderbroken. Om 14.45 uur begint het Openbaar Ministerie aan het requisitoir, dat naar verwachting drie uur in beslag neemt en zal eindigen met een strafeis tegen de twee verdachten.
Kelly de Vries: 'Jullie kinderen moeten leven met jullie daden'
Dochter Kelly de Vries richt zich wel expliciet tot de twee verdachten. "Delano, ik kijk naar jou. Zoals jij niet naar mijn vader durfde te kijken toen je hem van achteren neerschoot. Ik kijk naar jou Kamil, ondanks de woorden in je berichten."
De twee verdachten keken uitdrukkingsloos terug. "Ook al heb ik een hekel aan jullie, toch kan ik jullie menselijk behandelen", zei ze. "Omdat ik ben opgevoed door twee geweldige ouders die op durfden te staan tegen onrecht. Jullie hebben mij een van mijn ouders ontnomen. En waarom? Omdat jullie het niet met hem eens waren? Omdat iemand jullie geld bood?"
Ze zei de twee verdachten een gedachte mee te willen geven waar zij "de komende tientallen jaren over kunnen nadenken", namelijk dat een moord altijd meerdere levens kost. "Ook die van ons, van onze kinderen, van onze familie. Maar ook van jullie dierbaren, jullie partners en jullie kinderen. Ook van jouw zoon, Delano. Jouw kinderen, Kamil. Zij moeten de rest van hun leven loskomen van jullie daden. Ook dat hebben jullie op je geweten. Peter Rudolf de Vries zal voor altijd de geschiedenisboeken in gaan, net als jullie. Maar over mijn vader zullen ze vertellen dat hij een held was."
Royce de Vries: 'Mijn vader zou de verdachten hulp hebben geboden'
De kinderen van Peter R. de Vries, Royce en Kelly, geven aan dat ze graag willen dat de verdachten hen aankijken tijdens het spreekrecht. "Ik wilde me tot de verdachten richten om een snaar te raken, maar inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen dat dit zinloos is", zei Royce de Vries. "De verdachten hebben zo'n ongeëvenaard disrespect voor het leven, dat het geen zin heeft. Daarom richt ik me tot de rechtbank en vertel ik wie mijn vader was."
Royce de Vries schetste hoe hij als kind door zijn vader naar voetbal werd gebracht, hoe zijn vader brieven stuurde naar zijn zus toen ze in het buitenland woonde en hoe hij zijn moeder rozen stuurde. "Hij was een vader, een echtgenoot en opa die altijd voor ons klaarstond. Met advies of met zijn gereedschapskist. Hij was er altijd voor ons. Hij was onze rots in de branding. Zoals hij dat ook was voor nabestaanden en voor iedereen die in de verdrukking zat."
De Vries ging in op de avond van de moord. "Ik ben ervan overtuigd dat als deze verdachten die avond hulp aan mijn vader hadden gevraagd, hij hun hulp zou hebben gegeven. In plaats daarvan haalden ze de trekker over."
Volgens Royce de Vries liet zijn vader een brief achter voor als hij er opeens niet meer zou zijn. "Daarin schrijft hij dat hij onvoorwaardelijk van ons heeft gehouden en dat is wat wij altijd hebben ervaren. Wij houden van hem tot in de eeuwigheid."
Verzoek afgewezen
De zaak gaat weer verder. De rechtbank wijst het verzoek van de vriendin van Peter R. de Vries af om haar verzoek tot schadevergoeding achter gesloten deuren toe te lichten.
Chatberichten over moord op Peter R. de Vries: 'Deze hond moet je hebben'
De rechter las eerder vandaag voor uit berichtenverkeer over de moord op Peter R. de Vries. Deze komen van een telefoon die is gevonden in de auto van de verdachten.
Spreekrecht na de pauze
De volgende stap in het proces is het spreekrecht van nabestaanden. Zoon Royce de Vries en dochter Kelly de Vries zullen straks, na een pauze, aan het woord komen.
Tahmina Akefi, de vriendin van Peter R. de Vries, maakt volgende week gebruik van haar spreekrecht. Ook dat is openbaar. Haar vordering tot schadevergoeding wil ze graag achter gesloten deuren toelichten, omdat dit een te grote inbreuk zou zijn op haar persoonlijke levenssfeer.
De advocaten van de verdachten wijzen erop dat ze recent haar verhaal heeft gedaan in een tv-documentaire en vinden privacy daarom geen argument. De rechtbank zal er later over beslissen.
De zitting wordt drie kwartier geschorst.
De thuissituatie van de verdachten
De rechtbank bespreekt de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. Kamil E. komt uit Polen en woonde met zijn vriendin en haar twee kinderen in Maurik. Samen kregen ze vorig jaar een baby. Hij is opgeleid als elektricien en werkte jarenlang in de bouw. In Maurik was hij een eigen montagebedrijf begonnen.
Eerder had Kamil E. forse gokschulden, maar de laatste tijd niet meer, zegt hij. In het verleden is hij veroordeeld tot bijna vijf jaar cel voor een gewelddadige diefstal in Polen. In Nederland had hij geen strafblad.
Delano G. komt uit Tiel en groeide op bij zijn moeder en stiefvader. Zijn school maakte hij niet af. Als minderjarige is hij veroordeeld voor enkele inbraken en straatroven. Hij heeft een zoontje en werkte vorig jaar kort bij een boodschappenservice. Daarnaast had hij een eigen muziekbedrijfje. Ook Delano G. gokte wel eens, blijkt uit betalingen. Maar hij wil niets over zichzelf vertellen: "Dat houd ik liever voor mezelf."
Verhoor levert niets op
Het verhoor levert niets op. Kamil E. wil geen enkele vraag van de verdediging van Delano G. beantwoorden. Niet of hij wapens in de auto heeft gezien, niet of hij de telefoon heeft gezien waarmee berichten over de schietpartij zijn gestuurd, niet wie de onbekende persoon is met wie werd gecommuniceerd.
Deze onbekende schreef: "Ik moet dit doen omdat ik anders onder de groene zoden zal liggen." Kamil E. wil ook geen antwoord geven op de vraag wat daarmee bedoeld zou kunnen worden.
Zitting hervat
De zitting wordt hervat. De advocaten van Delano G. willen medeverdachte Kamil E. ondervragen. De rechtbank stemt daarmee in.
Rechter stelt de hamvraag: 'Bent u degene geweest die heeft geschoten?'
Rechtbank last pauze in
De zaak wordt geschorst tot 11.45 uur.
Filmpje van pistoolmitrailleur
Er wordt een filmpje getoond waarop een pistoolmitrailleur getest wordt, vermoedelijk in het Amsterdamse havengebied. Vanuit een autoraam probeert iemand ermee te schieten, maar het wapen weigert dienst. Op de achtergrond klinkt een vrolijk deuntje uit de autoradio.
"Bent u dit?", vraagt de rechtbankvoorzitter.
"Ja", antwoordt Kamil E., die ontkent dat hij wapens heeft gezien op de dag van de moord. In zijn auto lag behalve het moordwapen ook een pistoolmitrailleur met zijn dna erop. "Die Pool had mij gevraagd of ik het wapen wilde uitproberen. Dat lukte me niet en daarom heb ik het teruggegeven."
Hij wil niet zeggen waarom hij het wapen moest testen. Delano G. of de onbekende Poolse passagier moeten de pistoolmitrailleur en het andere wapen op de dag van de moord in de auto hebben gelegd, is zijn verklaring.
'Ik ben erin geluisd door het OM'
De rechters hebben nog wat losse vragen aan de verdachten. Zoals of Delano G. het slachtoffer Peter R. de Vries kende. "Ik beroep me op mijn zwijgrecht."
De officier van justitie wil weten waar de jas is gebleven die Kamil E. zou hebben gedragen op een foto uit Warschau. Maar E. wil geen vragen beantwoorden van het OM. "Ik ben er door hen in geluisd", zei hij eerder vanochtend. Als de rechtbankvoorzitter dezelfde vraag stelt, wil hij wel antwoord geven. De jas zou vier jaar geleden zijn achtergebleven in Spanje.
'Hij is kk dood'
Een paar minuten na het neerschieten van De Vries gaan opnieuw berichten heen en weer tussen de gevonden telefoon en een onbekende. "Hij is dood. Kk dood", staat in de berichten. "Die kogel ging dwars door zn hoofd. Alles spoot. Kk mooi. Iedereen gillen."
De onbekende wil weten hoe vaak er is geschoten. Het antwoord, vijftien seconden later: "Vier, vijf keer."
De verdachten zitten er onbewogen bij. Delano G. gekleed in een spijkerbroek met zwarte trui, de breedgeschouderde Kamil E. met een hoofdtelefoon om de vertaling van de Poolse tolk te kunnen horen.
In hun auto vond de politie een pistool in een Louis Vuitton-tasje. Op de handen van Delano G. zaten kruitresten. De rechter wil weten of hij daar een verklaring voor heeft. "Nee", antwoordt G. rustig. Verder doet hij er weer het zwijgen toe. Kamil E. zegt dat hij niemand heeft vermoord en ook geen berichten heeft gestuurd.
Beelden moment van schieten, dochter De Vries verlaat zaal
Delano G. wil niet reageren op het chatgesprek, dat door hem zou zijn gevoerd. Er worden opnieuw beelden vertoond, waarop te zien zou zijn hoe hij door de Lange Leidsedwarsstraat loopt. Ook hier wil hij niet op reageren.
De rechtbank gaat verder met beelden van het moment dat Peter R. de Vries wordt neergeschoten. De Vries loopt over straat, waarna in de verte enige beweging te zien is. Zijn dochter Kelly de Vries verlaat even de zaal, omdat ze het beeld niet wil zien.
Berichten over liquidatie: 'Knal op zijn hoofd'
De rechtbank citeert uit berichten die zijn gevonden op een Google Pixel-telefoon. Dit toestel lag bij de arrestatie van Delano G. en Kamil E. in hun auto. Er wordt gechat met een onbekend persoon.
"Hij laat je zien zo waar hij gaat wachten en van waar die man komt", zegt de onbekende, een kleine twee uur voor de moord. "Daar moet je hem doen. Leeg die ding op hem."
Antwoord: "Komt goes [goed, red.], geen stress."
Twee minuten later: "Je gaat met die Glock doen toch?"
Antwoord: "Ja man."
Dan worden er twee foto's van Peter R. de Vries gestuurd. "Deze hond moet je hebben. Knal op zijn hoofd."
Antwoord: "Ja man. Kkk hard." En even later: "Ik doe hem solo bro. Ik finish dit."
De onbekende: "Doe je werk goed. Aub verpest niet. Helemaal leeg."
Antwoord: "Bro. Ik schiet die kk ding helemaal door ze kk hoofd. I love this."
Rondje lopen
Op bewakingsbeelden is te zien hoe Kamil E., samen met een ander, vanaf de geparkeerde auto een rondje loopt langs de studio van RTL Boulevard en de parkeergarage waar Peter R. de Vries zijn auto had geparkeerd. Die ander zou Delano G. zijn, maar die wil er niets over zeggen.
Volgens E. moest hij zijn medepassagier laten zien waar de McDonald's zat, maar de rechtbank vraagt zich af waarom hij dan niet direct terugliep naar zijn auto.
Gestolen auto
De rechtbank wil het hebben over 6 juli, de dag dat Peter R. de Vries werd neergeschoten. Kamil E. reed die dag naar Amsterdam in een Renault Kadjar. Hij had die gekregen van "een kennis", maar wil niet zeggen van wie precies. "Ik wist niet dat de auto gestolen was."
E. zegt dat hij die dag een adres in Rotterdam kreeg, waar hij twee mensen op moest pikken om naar Amsterdam te brengen voor een gesprek. Hij wil niet zeggen van wie hij die opdracht kreeg.
Een van de twee mannen in de auto was volgens de verdachte ook Pools. Het is onduidelijk waar die is gebleven. De ander was Delano G., die op de Prinsengracht in Amsterdam uitstapte. "Ik beroep me op mijn zwijgrecht", reageert G. op deze bewering van zijn medeverdachte.
Vergelijkbare jas op beelden
Opnieuw laat de rechtbank beelden zien, nu van 28 juni. Ook toen zou Kamil E. een voorverkenning hebben gedaan, op het moment dat Peter R. de Vries naar zijn auto liep. E. heeft eerder verklaard dat hij niet degene is op de beelden, omdat hij thuis bij zijn moeder was. Dit houdt hij vol.
De jas van de man op de beelden lijkt hetzelfde als op de beelden van 23 juni. E. had zo'n soort jas, blijkt uit een foto van hem uit Warschau. "Dat was vier jaar geleden", reageert de verdachte, die ook zegt dat zijn jas net anders was. "De tatoeages in de nek van deze persoon zijn ook anders dan bij mij."
Beelden van twee weken voor de moord
De rechtbank wil weten wat Kamil E. in Amsterdam deed op 23 juni, twee weken voor de moord. Die dag deed de Poolse verdachte een voorverkenning, zegt het Openbaar Ministerie. Kamil E. wil niet zeggen waarom hij in het centrum van Amsterdam was. "Dat zijn privézaken."
De rechtbank laat beelden zien waarop hij over straat loopt. Kamil E. bevestigt dat hij het is. Hij draagt een specifieke trui, die ook in de auto is gevonden waarin E. op de dag van de moord werd aangehouden.
Mogelijk was hij die avond ook meerdere keren te zien op beelden uit de omgeving van de studio van RTL Boulevard, rond het tijdstip dat Peter R. de Vries daar vertrok. De rechtbank laat deze beelden zien. Maar nu ontkent Kamil E. dat hij het is. Ook ontkent hij dat hij toekeek hoe De Vries een parkeergarage in liep.
Verdachten zwijgen of ontkennen
Delano G. kondigt aan dat hij vandaag zal zwijgen. Kamil E. herhaalt nog eens wat hij eerder heeft gezegd: dat hij alleen maar heeft gereden en niets weet van een moord. Ook ontkent hij de berichten te hebben geschreven die op zijn telefoon zijn gevonden.
Rechtszaak begonnen
De zitting is begonnen. Verdachten Delano G. (22) en Kamil E. (36) zijn de zaal binnen gebracht en zitten ieder met twee advocaten in de zaal. Ook aanwezig zijn de nabestaanden van Peter R. de Vries. De publieke tribune in de zaal zit vol en er is veel pers.
De rechtbank spreekt van een "beladen dag" voor de nabestaanden en waarschuwt dat er beelden getoond zullen worden die schokkend en confronterend kunnen zijn.
Alles over de aanslag op Peter R. de Vries op NOS.nl
Voor al het laatste nieuws en de achtergronden over de aanslag op De Vries kun je terecht in deze collectie.
'Vermoord door hulp aan kroongetuige'
De Vries liep op 6 juli vorig jaar van de studio van RTL Boulevard in het centrum van Amsterdam naar zijn auto, toen hij van dichtbij werd neergeschoten. Hij overleed ruim een week later aan zijn verwondingen.
Volgens het OM lijkt het erop dat De Vries is vermoord omdat hij de kroongetuige hielp in het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi. De twee verdachten zwijgen over hun opdrachtgever.
De advocaten van Delano G. en Kamil E. komen volgende week aan het woord. De rechtbank doet uitspraak op 14 juli.
OM komt met strafeis, overvloed aan bewijs tegen verdachten
Het Openbaar Ministerie komt vandaag met een strafeis voor de moord op Peter R. de Vries. In Amsterdam worden eerst de feiten rond de moord besproken. De 22-jarige Delano G. uit Tiel was volgens het OM de schutter. De uit Polen afkomstige Kamil E. (36) zou de schutter hebben gebracht en gehaald. Ook zou hij De Vries voor de moord in de gaten hebben gehouden.
De verdachten werden drie kwartier na de moord gearresteerd op de snelweg. Ze hadden het moordwapen in de auto liggen. Het OM ziet een overvloed aan bewijs dat de twee de moord hebben uitgevoerd. Er zijn veel ooggetuigen, camerabeelden en forensische sporen.
Vanmiddag komen de nabestaanden van Peter R. de Vries aan het woord. Zijn zoon Royce en dochter Kelly maken gebruik van hun spreekrecht.
Ook het requisitoir van het Openbaar Ministerie staat voor vandaag gepland. De officieren van justitie maken dan bekend welke straf zij eisen. Het OM is ook van plan om beelden te laten zien van de verdachten, onder meer van 'proefschieten' met een wapen.
Welkom
Vandaag begint de rechtszaak tegen de twee verdachten van de moord op Peter R. de Vries. Bijna een jaar geleden werd de misdaadjournalist in het centrum van Amsterdam neergeschoten. Hij overleed negen dagen later. In Amsterdam wordt de zaak tegen de twee verdachten inhoudelijk behandeld. Volg in dit liveblog de ontwikkelingen in het proces.