liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax in pot 1 door CL-winst Real Madrid • Weergaloze Courtois te sterk voor Liverpool

In het Stade de France in Parijs was zaterdagavond dé wedstrijd van het seizoen: de Champions League-finale, tussen Liverpool en Real Madrid.

  • Eindstand: Liverpool - Real Madrid 0-1
  • Aftrap zou zijn om 21.00 uur, maar werd wegens chaos buiten het stadion uitgesteld naar 21.36 uur
  • Door de winst van Real Madrid schuift Ajax door naar pot 1 voor de CL-loting van volgend seizoen
liveblog gesloten

Real Madrid verslaat Liverpool in vertraagde finale Champions League

Op een lange avond die begon met chaos buiten het stadion was het uiteindelijk Real Madrid dat de Champions League pakte. In de finale in het Stade de France versloeg de Koninklijke Liverpool met 1-0 door een doelpunt van Vinícius Júnior.

Marcelo tilt de Champions League-beker op

Ajax in pot 1 dankzij winst Real

Ajax mag Real Madrid bedanken. Door de overwinning op Liverpool in de finale zit Ajax bij de loting voor de groepsfase van de Champions League van volgend seizoen in pot 1. Dat zit zo:

In pot 1 zitten de kampioenen van de nummer 1 t/m 6 van de coëfficiëntenlijst UEFA, maar ook de winnaars van de Europa League en de Champions League. Real Madrid zit in pot 1 omdat het kampioen is van Spanje. Ajax, kampioen van Nederland, zit in pot 2 omdat Nederland zevende staat op de coëfficiëntenlijst. Maar door de Champions League-winst van Madrid neemt Real in pot 1 de plek in als CL-winnaar. Daardoor geeft het zijn plek als kampioen van Spanje door aan de kampioen van het land op plek zeven van de lijst: Ajax.

Even Modric knuffelen

  • Reuters
    Rodrygo knuffelt Modric
  • Reuters
    Feest bij Real-spelers
  • AFP
    Carlo Ancelotti
  • AFP
    Casemiro viert feest met Vinicius

Hier hoeven we niets bij te zeggen...

  • Reuters
  • Reuters
    Kroos geeft Van Dijk een handje
  • Reuters
    Fabinho treurt

90' REAL MADRID WINT!

Real Madrid wint de Champions League in 2022! Daarvoor moet het Vinicius bedanken, want hij scoorde de enige goal. Maar de grote man van de avond is de Belgische doelman Thibaut Courtois.

Een hartje van Courtois

LIV-REA | 90' 5 minuten extra tijd

Real Madrid moet nog heel even volhouden. Liverpool heeft nog maar 5 minuten om de gelijkmaker te scoren.

LIV-REA | 83' Courtois weergaloos

Liverpool moet er moedeloos van worden: Courtois pakt alles. En dan is er ook nog het gevaar van een snelle counter. Het is dat Real het matig uitspeelt, anders was de wedstrijd beslist.

Liverpool-Real Madrid: 0-1

LIV-REA | 77' Klopp wisselt aanvallend

Klopp haalt Thiago en Henderson eraf en brengt Firmino en Keita in. Middenvelder eraf dus, aanvaller erbij. Liverpool voert de druk op de goal van Courtois meer en meer op. Hoe lang houdt Real dit vol? Valt Courtois wel te passeren vanavond?

LIV-REA | 69' Salah vs Courtois

Het duel Salah-Courtois staat inmiddels zowat 0-5. De Belg weet tegen iedere Liverpool-inzet een been, voet, arm of hand te zetten.

Liverpool-Real Madrid: 0-1

  • Reuters
    Showduik van Courtois
  • Reuters
    Courtois redt op Salah

LIV-REA | 63' Weer Courtois

Salah trekt op z'n Salahs naar binnen, naar zijn linkerbeen en wil 'm om Courtois heen krullen. Maar de boomlange Belg strekt zich uit - dan is hij zo'n 2,5 meter lang - en tikt de bal uit de hoek.

LIV-REA | 59' GOAL REAL MADRID!

Nee, Vinicius staat net geen buitenspel en tikt de 1-0 binnen na het schot - of was het een voorzet - van Valverde. Helemaal verdiend is het niet, want Liverpool voerde de druk langzaam op vanaf de rust, maar daar hebben de Reds niets aan. Madrid op voorsprong!

LIV-REA | 46' Tweede helft begonnen

De bal rolt weer! De tweede helft is begonnen zonder wissels aan beide kanten. Kijken of Liverpool net zo gevaarlijk is als de eerste 45 minuten - en of Courtois nog zo scherp is.

Witte rook over de buitenspelgoal?

Benzema schiet, maar de goal telt niet

Was het nou wel of geen buitenspel? Het afkeuren van de goal lijkt terecht. Zolang Fabinho de bal niet bewust terugspeelde nadat hij hem op zijn been kreeg via een inzet van Valverde is het geen buitenspel. Het gaat er hier om of Fabinho doorhad wat hij deed en dat bewust deed.

Beelden van onrust buiten Stade de France

Onrustig rondom stadion voor aanvang Champions League-finale

LIVE-REA | 45' Rust in Parijs

Zo chaotisch als het was voor de finale en zo onrustig als de wedstrijd begon, eindigt de eerste helft. Benzema blijkt buitenspel te staan, maar waar en op welke manier blijft onduidelijk.

Liverpool-Real Madrid: 0-0

LIVE-REA | 43' Buitenspelgoal Benzema

Real Madrid komt op 1-0! O nee, toch niet. De VAR keurt de goal af. Het was moeilijk te zien, want Benzema - die in buitenspelpositie stond - kreeg de bal via de knie van Fabinho. Maar werd-ie aangeschoten door de inglijdende Valverde?

Misschien gaat het om de eerste dieptepass richting de Franse spits. Zeg het maar...

Buitenspel?

LIVE-REA | 30' Real durft meer

Half uur gespeeld in Stade de France en na een serieus openingsbod van de Engelsen kruipt nu Real Madrid meer en meer uit haar schulp. Tot een schot op doel kwam het nog niet.

Nog steeds fans buiten het stadion

Op beelden op sociale media is te zien dat er nog steeds Liverpool-fans buiten het stadion staan. Ze konden de clubgenoten al horen schreeuwen toen Mané op de paal schoot.

LIVE-REA | 21' Mané paal!

Mané haalt uit en raakt de paal! Wat blijkt: Courtois zit er nog met een vinger aan. Hoeveel reddingen maakte de Belg al? Hij houdt Real op de been.

Courtois redt op de inzet van Salah

LIVE-REA | 15' Reddingen Courtois

De eerste serieuze kans van de wedstrijd is voor Liverpool: Courtois redt knap met een gestrekte arm op een inzet van Mo Salah.

De onrustige en chaotische sfeer van voor de wedstrijd wordt door de spelers op het veld doorgezet. Het spel van beide ploegen is in de beginfase bij vlagen slordig.

Liverpool heeft iets meer de bal, een wordt steeds gevaarlijker. Salah krijgt kort na zijn eerste kans al zijn tweede, maar schiet ongevaarlijk in. Liverpool is beter aan het worden, dominanter vooral.

LIVE-REA | 1' Finale begonnen!

Met een half uur vertraging wegens chaos buiten het stadion is de finale van de Champions League 2022 dan toch begonnen.

Spelers in tunnel, we gaan beginnen!

Geloof het of niet, de spelers van Liverpool en Real Madrid staan in de tunnel. De cup met de grote oren wordt het veld op gedragen. We gaan beginnen!

Binnen zingt Camilla Cabello, buiten is er pepperspray

Op het veld van Stade de France is zangeres Camilla Cabello begonnen met de openingsshow, maar intussen duiken er berichten op dat er buiten het stadion pepperspray is ingezet door de politie om controle te krijgen over de mensen die het stadion nog proberen binnen te komen.

Ooggetuigeverslag van buiten het stadion: 'Complete chaos'

Het wordt 21.36 uur...

Pak nog maar wat te drinken of maak een snelle wc-stop: de aftrap is wéér uitgesteld. Om 21.36 uur gaan we spelen, is nu de boodschap.

Aftrap uitgesteld tot 21.30, teams weer even op het veld

Toen bekend werd dat de aftrap is uitgesteld tot 21.30 uur kwamen Liverpool en Real Madrid weer even het veld op om niet helemaal af te koelen na de warming-up.

Aftrap kwartier uitgesteld, fans klimmen over stadionhek

De aftrap van de Champions League-finale tussen Liverpool en Real Madrid is een kwartier uitgesteld. Volgens de directie van het Stade de France is de maatregel genomen om veiligheidsredenen.

Vermoedelijk is de organisatie bezorgd, omdat veel fans door grote drukte het stadion niet op tijd hebben kunnen bereiken. Buiten het stadion staan nog lange rijen fans, die naar binnen willen komen. Vooral Liverpool-fans. De Engelsen zijn in grote getalen afgereisd naar Parijs.

Op sociale media duiken beelden op van fans die over het hek buiten het stadion klimmen en naar binnen rennen. Veiligheidspersoneel lijkt niet in staat die supporters tegen te houden. Of het daadwerkelijk Liverpool-fans zijn is niet duidelijk, buiten het stadion zouden ook veel lokale fans staan.

Warming-up

  • EPA
  • EPA
  • EPA
  • EPA
  • EPA
  • EPA

'Cup met grote oren komt naar huis'

Feestende Liverpool-fans in Parijs: 'Cup met grote oren komt naar huis'

Live luisteren?

Niks spannender dan live radioverslag! Op Radio 1 Langs de Lijn geven Arno Vermeulen en Jeroen Grueter commentaar bij de finale, de voorbeschouwing is nu aan de gang.

Nu nog een wit én rood lintje om de oren...

De Champions League-beker

Opstelling Real Madrid

Luka Modric, Toni Kroos, David Alaba en natuurlijk Karim Benzema. Geen grote verrassingen in de basiself van Ancelotti. Of toch wel? De held van de halve finale tegen Manchester City, Rodrygo, begint op de bank. Federico Valverde begint in de basis. Het lijkt erop dat Real voor een ietwat defensievere benadering kiest.

Opstelling van Real Madrid

Opstelling Liverpool!

Dat is lekker voor de neutrale fans: uiteraard begint Virgil van Dijk in de basis, maar ook Thiago en Fabinho starten. De twee middenvelders waren twijfelgevallen wegens blessures in de afgelopen weken.

Opstelling van Liverpool

John Achterberg: van nachtsortering bij PTT naar drie Champions League-finales

Tuurlijk, Virgil van Dijk geeft een Nederlands tintje aan finalist Liverpool. Maar in de staf van de Reds zit ook een Nederlander: keeperstrainer John Achterberg.

In Nederland was Achterberg nog een semiprof in de eerste divisie. Op zijn hoogtepunt keepte hij bij NAC en FC Eindhoven, om daarnaast nog diensten te draaien op het postkantoor. "Op het sorteercentrum van de PTT. Dat waren nog eens lange dagen."

Na inmiddels bijna een half leven in Groot-Brittannië voelt Achterberg (50) zich behoorlijk verengelst. Twee van zijn drie kinderen zijn er geboren. Als gewaardeerd keeperstrainer van Liverpool heeft hij bijna het hoogst haalbare afgedwongen, realiseert hij zich. Hij hoeft er nooit meer weg.

Liverpool-Real Madrid wordt alweer zijn derde Champions League-finale. Het begint bijna gewoon te worden. "Ik geniet hier elke dag."

John Achterberg, keeperstrainer van Liverpool

Gezelligheid in Liverpool-fanzone: 'Allez, allez, allez!'

Het geheim van Reals succes: Ancelotti, Benzema of toch gewoon geluk?

Alles wees erop dat het een tussenjaar zou worden voor Real, met een uitgebluste, verzadigde selectie vol dertigers, nauwelijks geld om te investeren en een coach die als noodoplossing werd gehaald. En dan toch Paris Saint-Germain, Chelsea en Manchester City uitschakelen en in de finale tegen Liverpool staan.

Wat is het geheim van het succes van Real Madrid? Topscorer Karim Benzema, de excellerende doelman Thibaut Courtois of toch de hand van de gelouterde coach Carlo Ancelotti?

"Hier in Madrid heeft iedereen het over het wonder van Real en de magie van Bernabéu"

Carlo Ancelotti viert feest met Real Madrid na het behalen van de landstitel

Feestende fans in Parijs

  • EPA
  • EPA
  • EPA
  • EPA
  • EPA

Salah en Klopp blikken vooruit op finale: 'Wil Henderson die beker zien optillen'

Salah en Klopp blikken vooruit op finale: 'Wil Henderson die beker zien optillen'

Road to the final: Real Madrid

De weg van Real Madrid naar Parijs verliep op zijn zachtst gezegd hobbelig. De ploeg van Carlo Ancelotti verloor iedere ronde wel wedstrijd, balanceerde meerdere keren op de rand van uitschakeling. Maar kijk alleen naar de clubs die werden uitgeschakeld en je denkt: Real is de favoriet vanavond.

Welke clubs schakelde Real Madrid uit?

Achtste finales: Paris Saint-Germain (1-0 verlies en 3-1 winst)

Kwartfinales: Chelsea (3-1 winst en 3-2 verlies)

Halve finales: Manchester City (4-3 verlies en 3-1 winst)

Road to the final: Liverpool

Liverpool stelde aan het begin van het seizoen als doel: vier prijzen pakken. De League Cup en de FA Cup werden gewonnen maar vorig weekend liep het de landstitel mis. Dan moet de Champions League maar de echte hoofdrpijs van het seizoen worden. Maar de aanloop naar de finale was niet vlekkeloos.

Welke clubs schakelde Liverpool uit?

Achtste finale: Internazionale (2-0 winst en 1-0 verlies)

Kwartfinale: Benfica (3-1 winst en 3-3 gelijkspel)

Halve finale: Villarreal (2-0 winst en 3-2 winst)

Welkom!

Nog anderhalf uur tot de aftrap! Liverpool en Real Madrid beginnen om 21.00 uur in het Stade de France in Parijs aan de grootste wedstrijd van het seizoen: de Champions League-finale.

In Parijs vieren fans al de hele dag feest in de fanzones die zijn opgebouwd voor meegereisde supporters. De Franse politie is met 6.000 agenten extra op de been om de naar verwachting 40.000 Engelse fans die geen ticket hebben enigszins in bedwang te houden. Van beide ploegen mogen zo'n 20.000 fans het stadion in.

Wie gaat er winnen vanavond? Alleen een echte waaghals legt er geld op. Real Madrid won dertien van de zestien Champions League-finales die het speelde. De laatste die verloren ging was in 1981 tegen... Liverpool. De ploeg van trainer Jurgen Klopp greep vorig weekend naast de landstitel, is dus gebrand nog een prijs te pakken en aast daarnaast op revanche voor de verloren finale van 2018. Madrid was toen met 3-1 te sterk.