liveblog
NOS WielrennenAangepast

Hindley zet de Giro naar zijn hand als Carapaz moet passen, Covi wint de etappe

  • Lees hier het wedstrijdverslag
  • Hindley rijdt Carapaz uit het roze
  • De Australiër heeft een voorsprong van 1.25 op Carapaz
  • Zondag volgt nog een tijdrit van 17 kilometer
liveblog gesloten

Zondag: de tijdrit in Verona

De Giro is eigenlijk al wel beslist, maar morgen volgt er natuurlijk nog de tijdrit door Verona. Zeventien kilometer lang met halverwege een klimmetje van de vierde categorie.

Het is een kopie van de slottijdrit van de Giro van 2019, die werd gewonnen door Richard Carapaz. De man die vanmiddag in een paar steile kilometer zijn tweede Giro-zege door zijn vingers ziet glippen.

Het profiel van de eenentwintigste etappe van de Giro

De eerste renner (rodelantaarndrager Roger Kluge) start zondagmiddag om 13.55 uur, rozetruidrager Hindley zal tegen 17.10 uur finishen.

Wie weet kan Mathieu van der Poel nog iets moois. Hij werd knap tweede in de eerste tijdrit van de Giro. Wilco Kelderman is ook een erkend tijdrijder en ook Thymen Arensman hoopt op een goede klassering.

Kortom, er is genoeg om de tijdrit voor te volgen. We zijn er vanzelfsprekend van start tot finish bij met dit liveblog. A domani!

Hopen voor Hindley dat de geschiedenis zich niet herhaalt

Net als twee jaar geleden verovert Jai Hindley in de laatste bergetappe van de Giro de roze leiderstrui. Destijds, in de corona-Giro 2020, reed hij zijn ploeggenoot Wilco Kelderman uit het roze.

Maar de eindzege liep hij mis. Hindley begon toen met exact dezelfde tijd als Tao Geoghegan Hart aan de slottijdrit, die de eindzege voor zich opeiste.

De marge van nu, 1.25 op Carapaz, moet toch genoeg zijn, zou je zeggen. De twee ontlopen elkaar niet veel in tijdritten door de jaren heen. "Het is een ongelofelijk gevoel het roze na twee jaar weer te dragen. Ik heb zo hard gewerkt en het is niet de makkelijkste weg geweest. Maar het gevoel is geweldig."

Leider Hindley: 'Ongelofelijk gevoel het roze na twee jaar weer te dragen'

De inzinking van Carapaz kwam voor de Bora-renner als een verrassing. "Hij oogde sterk en had een goede pokerface. Maar wij hadden het plan de laatste klim volle bak op te rijden. Als ik tijd goed wilde maken, moest het daar gebeuren. En dat is gelukt."

"1.25 is een veel betere buffer dan twee jaar geleden, maar de strijd is nog niet gestreden. Het is niet voorbij totdat ik over de finish ben."

Bouwman heeft ook laatste bergrit overleefd: 'Kijk uit naar podium in Verona'

Uitrijden is alles wat hij moet doen. Koen Bouwman is de laatste bergetappe van de Ronde van Italië letterlijk zonder kleerscheuren doorgekomen. "Nu komt ie wel heel dichtbij."

Als Bouwman ook in de tijdrit geen fratsen uithaalt en gewoon finisht, wint hij de bergtrui. "Vandaag had er nog iets geks kunnen gebeuren, in die nattigheid in het begin van de etappe heb ik wel wat rustiger gereden, met de trui in het achterhoofd. Nu kan ik lekker in de blauwe trui naar Verona."

Bouwman heeft ook laatste bergrit overleefd: 'Kijk uit naar podium in Verona'

Als hij zich echt goed had gevoeld, had de ritwinnaar van vrijdag nog wel willen aanvallen. "Maar ik had niet de benen van gisteren."

De voorpret is van de ogen van Bouwman af te lezen. "Ik kijk ernaar uit met vier man op het eindpodium te staan in Verona. Twee etappes, de bergtui, iemand die dat van tevoren voorspeld had, had ik voor gek verklaard. Dit pakken ze me nooit meer af."

Roze Hindley

Jai Hindley in de roze trui

Leemreize behaalde zijn doel en zat in de kopgroep: 'Maar ik had zware benen'

Giro-debutant Gijs Leemreize wilde in de laatste bergetappe nog één keer alles uit de kast halen. "Dat is gelukt", lacht de Jumbo-Visma renner na de zware bergetappe waarin hij beklimming na beklimming in de aanval reed.

"Het was vechten voor je plekje, maar ik wilde meezitten. Toen de groep wegreed, ben ik ernaartoe gesprongen. Richting de eerste klim draaide het lekker rond, maar ik had wel zware benen op de eerste klim. Ik had niet het gevoel dat ik weer toptien zou kunnen rijden."

Leemreize: 'Blij dat ik deze Giro heb ontdekt dat ik goed ben in de derde week'

"Maar ook al deed alles pijn, ik probeerde om te blijven duwen. Mijn kracht is dat, als ik mezelf niet over de kop rijd, ik tempo kan blijven houden. Dat is met drie zware cols wel belangrijk."

De organisatie in de achtervolging op Covi liep niet, waardoor de Italiaan weg kon blijven. "Iedereen zat erdoorheen, daardoor draaide het niet."

Maar over het algemeen is Leemreize een tevreden debutant. "Het belooft iets moois voor de toekomst. Ik ben er blij mee dat ik deze Giro heb ontdekt dat ik goed ben in de derde week van een grote ronde."

Arensman knap vijfde, maar had niet in de kopgroep willen zitten

Thymen Arensman werd vijfde in de etappe, maar is toch verre van blij. "Ik ben vrij teleurgesteld. Ik wilde me vandaag sparen, deed een leadout om Martijn (Tusveld, red.) en Chris (Hamilton, red.) in de kopgroep te laten belanden, maar ze konden niet volgen. Zo belandde ik erin en dat was niet de bedoeling."

"Ik zat met mijn hoofd bij morgen en had ook niet de commitment om er vol voor te gaan. Er werd veel naar me gekeken, daarom liep Covi ook zo ver weg."

Arensman baalt: 'Ik belandde in de kopgroep maar dat was niet de bedoeling'

"Het is wat het is, maar ik ben een beetje bang dat ik nu morgen niks meer ben. Maar dat is wielrennen en daar leer je van."

Of Arensman nog in staat is in de tijdrit in Verona hoge ogen te gooien? "Geen idee, dat zien we morgen."

De verschillen in het algemeen klassement

Dit is nu de top van het algemeen klassement. Jai Hindley gaat aan de leiding met 1.25 minuut voorsprong op Richard Carapaz.

Hindley: 'Zal roze tot de dood verdedigen'

Jai Hindley straalt van oor tot oor als hij zijn eerste reactie geeft. "Ik wist dat het een cruciale etappe zou worden met een brute finish. Wie hier de benen had, kon het verschil maken. Lennard Kämna (red.) zat in de ontsnapping en had geen beter moment kunnen kiezen om zich terug te laten zakken om mij te helpen. We konden alles geven. Dit was een epische etappe."

Het verschil tussen rozetruidrager Carapaz en Hindley was de laatste week steevast kein. "We bleven geduldig en hielden ons kruit droog tot vandaag."

Met een voorsprong van 1.25 gaat Hindley morgen de tijdrit in. Hoe het gaat verlopen? "Geen idee, we gaan zien hoe het morgen loopt. Het is altijd lastig te voorspellen hoe een tijdrit gaat na drie weken, maar ik zal het roze tot aan de dood verdedigen."

De toptien van de etappe

De toptien van de etappe

Alessandro Covi wint de etappe, Thymen Arensman wordt knapt vijfde. Maar we kijken vooral naar de man op de zesde plaats: Jai Hindley. Hij is de nieuwe rozetruidrager, Richard Carapaz verliest veel tijd en staat niet eens op deze kaart.

In elkaar gestort

Poeh, Richard Carapaz verliest in de laatste kilometers bijna anderhalve minuut op Jai Hindley. Hij verliest de roze trui en vermoedelijk ook de Giro. Want Carapaz zal de tijdrit met ongeveer 1.30 achterstand op Hindley gaan beginnen.

Richard Carapaz

Hindley over de meet

Jai Hindley is binnen en dan wachten we op Richard Carapaz. De Australiër is hoe dan ook de nieuwe rozetruidrager. En hij is heel dicht bij de eindzege.

Wat doet Hindley, wat kan Carapaz?

Dan gaan we kijken wat het verschil tussen Hindley en Carapaz gaat worden. Morgen volgt nog een tijdrit van 17 kilometer, maar als Carapaz de Australiër te ver laat wegrijden is de spanning er misschien al af.

Covi wint de etappe!

Alessandro Covi wint de twintigste etappe van de Ronde van Italië, een loodzware rit die de renners over drie beklimmingen voerde. Voor de 23-jarige van UAE-Emirates is het de eerste zege in een grote ronde, en dat na een hele dag in de aanval. Petje af!

0,5 km - Covi gaat de rit winnen

Alessandro Covi gaat de mooiste zege van zijn carrière boeken op de Passo Fedaia.

En Richard Carapaz moet alles op alles zetten om het verschil met Hindley niet te ver op te laten lopen.

1 km - Twintig tellen voor Hindley

Hindley heeft iets meer dan twintig seconden voorsprong te pakken op Carapaz. Gaat de Ecuadoriaan hier de Giro verliezen? Morgen volgt nog een tijdrit.

1 km - Covi lijkt stand te houden

Koploper Alessandro Covi lijkt stand te houden, want zijn voorsprong is nog altijd een halve minuut.

1,5 km - Carapaz in de problemen

Oef, nu moet rozetruidrager Carapaz zijn belager Jai Hindley laten gaan. Het verschil tussen beiden in het klassement is maar drie seconden.

2 km - Wie wint de etappe, Covi of Novak?

Het verschil tussen leider Covi en achtervolger Novak is niet meer dan een halve minuut.

2 km - Hindley in de aanval, Landa past

Ein-de-lijk actie in de favorietengroep. Jai Hindley versnelt en krijgt meteen steun van aanvaller Lennard Kämna.

Richard Carapaz kan mee en zit in het wiel van Hindley, Mikel Landa moet passen.

3 km - Situatie in de koers

De Italiaan Alessandro Covi is de koploper met een voorsprong van één minuut op Domen Novak uit Slovenië.

Iets meer dan anderhalve minuut achter Covi rijden Arensman, Ciccone en Pedrero.

De favorietengroep volgt op vijf minuten van Covi. Die groep wordt kleiner en kleiner, maar de topdrie (Carapaz, Hindley en Landa) zijn nog van de partij.

3 km - Ineos neemt de kop over

Geen Bahrain-mannen meer, maar renners van Ineos nu op kop van de favorietengroep. In derde positie rijdt Richard Carapaz, voor Jai Hindley en Mikel Landa.

De favorietengroep

4 km - Novak rijdt weg bij Arensman en co

De Sloveen Domen Novak versnelt en gaat in z'n eentje op pad naar Covi. Hij heeft een achterstand van 1.21 op de leider in de etappe.

In de favorietengroep zien we nog altijd geen aanvallen tussen de favorieten voor de eindzege.

5 km - Martin valt aan vanuit favorietengroep

De nummer veertien in het algemeen klassement gaat ervandoor, Guillaume Martin. Wat is de Fransman van plan? En komen er nog meer aanvallen in die favorietengroep?

7 km - Een witte en een zwarte schoen

Covi met een witte en een zwarte schoen

Hij rijdt indrukwekkend, die Alessandro Covi, maar we vragen ons toch af waarom hij met één witte en één zwarte schoen rijdt. In modeland Italië een nog vreemder gezicht dan Mathieu van der Poel die pasta met ketchup eet.

Het wonderlijke is bovendien dat de linkerschoen niet altijd zwart is, hij wisselt per voet ook nog weleens van kleur.

Achtervolgers komen eraan

Zijn voorsprong slinkt intussen, van 2.25 minuut. naar minder dan twee minuten op de drie overgebleven achtervolgers.

Dat zijn Thymen Arensman, Domen Novak en Giulio Ciccone.

10 km - Oomen moet achtervolgers laten gaan

Sam Oomen kan het tempo in de achtervolgende groep niet meer volgen, Thymen Arensman en Gijs Leemreize zitten er nog wel bij.

De zeven achtervolgers geven nog altijd 2.15 toe op Covi.

In de favorietengroep zit het werk van Wout Poels erop en ook bergkoning Koen Bouwman moet eraf.

Bouwman moet lossen

11 km - Historie op de Fedaia

De Passo Fedaia zit voor de vijftiende keer in het parcours van de Ronde van Italië. Vorig jaar werd de pas vanwege sneeuw uit het parcours gehaald, waardoor de laatste passage in de Giro alweer van elf jaar geleden dateert.

De Fedaia was in 2011 de voorlaatste klim van de elfde etappe, die werd gewonnen door Mikel Nieve, voor Stefano Garzelli en Alberto Contador.

Slechts één keer eerder finishte een Giro-etappe op de top. Dat was in 2008, de winst ging naar de Italiaan Emanuele Sella.

2008: Emanuele Sella wint op de Passo Fedaia

Hij zegevierde met een voorsprong van meer dan twee minuten op Domenico Pozzovivo, die we ook deze Giro, veertien jaar na dato, meermaals vooraan gezien hebben.

In de toptien van die etappe trouwens meer opvallende namen. Wat te denken van Ricardo Riccò (derde), Danilo di Luca (vierde), Alberto Contador (zesde), Denis Mentsjov (zevende) en Jurgen van den Broeck (achtste).

2008: Contador in het roze na de Fedaia

12 km - De verschillen in de etappe

Onderaan de slotklim heeft Covi een voorsprong van 2.20 op zijn acht achtervolgers.

Dat zijn: Thymen Arensman, Gijs Leemreize, Sam Oomen, Lennard Kämna, Giulio Ciccone, Davide Formolo, Domen Novak en Antonio Pedrero.

De favorietengroep, aangevoerd door Wout Poels, volgt op zes minuten.

13 km - Covi aan het klimmen

De Passo Fedaia, de slotklim van de etappe

Alessandro Covi gaat beginnen aan de slotklim van de laatste bergetappe: de Passo Fedaia. Een klim van de eerste categorie, 14 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6. Met in het tweede deel de steilste stroken.

17 km - Poels op kop, Covi loopt alleen maar verder uit

Wout Poels nog steeds op kop

Het aangezicht van de favorietengroep is al een tijdje hetzelfde. De cameraman op de motor voor de groep ziet Wout Poels al heel wat kilometers op kop rijden.

In die periode is de voorsprong van koploper Alessandro Covi aardig opgelopen, de Italiaan rijdt richting de voet van de slotklim meer dan zes minuten voor de klassementsmannen.

Daartussen in de acht achtervolgers, 2.20 achter Covi.

20 km - Van der Poel terug in het peloton

Mathieu van der Poel wordt ingerekend door het peloton

Hij reed voor de zesde keer deze Giro in de aanval, maar zo'n zware Dolomieten-etappe is simpelweg te veel van het goede voor Mathieu van der Poel. Hij valt met Andrea Vendrame terug in het peloton en zal zonder zich bovenmatig in te spannen naar de finish rijden.

Van der Poel is een van de kanshebbers op de ritzege in de tijdrit van zondag. In de eerste tijdrit, op dag twee van deze Giro, werd hij immers tweede.

26 km - Twee minuten voorsprong voor de eenzame fietser

Het is indrukwekkend wat Alessandro Covi laat zijn. Hij snijdt de bochten in de afdaling van de Passo Pordoi prachtig aan en ziet zijn voorsprong oplopen tot meer dan twee minuten.

De eerste achtervolgende groep bestaat nog altijd uit acht renners: Thymen Arensman, Gijs Leemreize, Sam Oomen, Lennard Kämna, Giulio Ciccone, Davide Formolo, Domen Novak en Antonio Pedrero.

Covi in de afdaling

30 km - Covi loopt uit in de afdaling

De 23-jarige Alessandro Covi (UAE-Emirates) breidt zijn voorsprong in de afdaling van de Passo Pordoi alleen maar uit. De marge is al gegroeid naar 1.50.

33 km - Op naar de slotklim, de Passo Fedaia

De twintigste etappe van de Giro wordt afgesloten met de Passo Fedaia (14 km à 7,6%), een klim van de eerste categorie.

In de laatste kilometers zitten stukken met een stijgingspercentage van achttien. En dat op grote hoogte, want de finish ligt op 2.057 meter.

De Passo Fedaia, de slotklim van de etappe

In de favorietengroep is er nog niets noemenswaardigs gebeurd in de eerste uren. Carapaz, Hindley en Landa hebben elkaar nog niet aangevallen.

36 km - Hoe was het ook alweer? Dit is de toptien in het klassement

40 km - Stand van zaken aan kop van de wedstrijd

De koploper: Alessandro Covi.

De achtervolgers, met 1.30 minuut achterstand: Thymen Arensman, Gijs Leemreize, Sam Oomen, Lennard Kämna, Giulio Ciccone, Davide Formolo, Domen Novak en Antonio Pedrero.

Het peloton, dat wordt aangevoerd door Wout Poels in dienst van Mikel Landa, geeft 5.40 minuut toe.

De afdaling van de Passo Pordoi

43 km - Poels blijft kopwerk doen

Alessandro Covi is boven op de Passo Pordoi. Hoog boven, op 2.239 meter boven zeeniveau. Na de top is het nog dertig kilometer naar de voet van de slotklim, oftewel 44 kilometer tot de finishstreep.

Wout Poels voert de favorietengroep nog altijd aan. De Bahrain-Victorious-renner doet het meeste kopwerk op de Pordoi.

45 km - Covi is bijna boven

Hij moet nog minder dan een kilometer klimmen, Alessandro Covi. En dan is hij boven op het hoogste punt van deze Giro. De Cima Coppi, 2.239 meter boven zeeniveau.

De achtervolgers geven bijna anderhalve minuut toe. In die groep van acht rijden drie Nederlanders: Arensman, Oomen en Leemreize.

De slotkilometer van de Pordoi

46 km - Covi heeft er flink de sokken in

Alessandro Covi rijdt een straf tempo. Hij heeft al een minuut voorsprong bij elkaar gefietst op de achtervolgende groep met Thymen Arensman.

De zes renners in die groep werken niet al te best samen, waardoor Sam Oomen en Gijs Leemreize terug hebben kunnen keren.

48 km - Even de geschiedenisboeken in

2017: Dumoulin op de Passo Pordoi

De Passo Pordoi werd voor het laatst bedwongen in 2017, in de door Tom Dumoulin gewonnen Giro.

Vorig jaar zou de Pordoi ook in de Giro zitten. Maar door extreem winterweer werd de Pordoi, net als de Passo Fedaia overigens, op het laatste moment uit het parcours gehaald.

Ullrich aan de cola

Deze fraaie foto vonden we ook nog in het archief: Jan Ullrich op de Passo Pordoi in 2001.

2001: Jan Ullrich drink een colaatje op de Pordoi

Wonderlijk genoeg was de Pordoi ook ooit een aankomstlocatie in de Ronde van Polen. In 2013 won de Franse klimmer Christophe Riblon op de pas in de Dolomieten.

De Ronde van Polen begon dat jaar met twee ritten op Italiaans grondgebied, waarna het peloton zich na een rustdag naar Polen verplaatste.

50 km - Stand van zaken op de Passo Pordoi

Al in de eerste kilometers van de Passo Pordoi is de kopgroep van vijftien in rap tempo uit elkaar gevallen. De situatie is nu als volgt:

-Alessandro Covi rijdt alleen op kop. Hij heeft 5.40 minuut op het peloton.

-Op twintig tellen volgen Thymen Arensman, Lennard Kämna, Giulio Ciccone, Davide Formolo, Domen Novak en Antonio Pedrero.

-Gijs Leemreize en Sam Oomen vormen samen de derde groep in koers, op een halve minuut van leider Covi.

-Mathieu van der Poel is al eerder gelost en rijdt op een grotere achterstand.

De Passo Pordoi, de tweede klim van de etappe

51 km - Poels is er nog gewoon voor Landa

Wout Poels, gewoon in het peloton

Het leek even geleden nog alsof Wout Poels al vroeg moest lossen, maar Mikel Landa kan nog gewoon over de diensten van de Limburger beschikken.

53 km - Van der Poel moet de koplopers laten gaan

Van der Poel moet lossen

Ook Mathieu van der Poel moet eraf. Morgen heeft hij in de tijdrit van zeventien kilometer nog wel een kans zijn klasse te laten zien.

Hij is overigens niet de enige, want ook Davide Ballerini en Mauri Vansevenant moeten lossen en ook Gijs Leemreize heeft het moeilijk.

We zien aan de voorkant wat aanvalletjes, van onder anderen Alessandro Covi en Edoardo Zardini.

54 km - Van vijftien naar veertien aanvallers

Andrea Vendrame is de eerste die de kopgroep moet laten gaan, al in de eerste kilometer van de Passo Pordoi wordt het hem te veel.

Zo zijn ze vooraan nog met veertien, onder wie Van der Poel, Arensman, Leemreize en Oomen.

Vendrame moet eraf

56 km - Kopgroep begint bijna aan de Pordoi

De kopgroep van vijftien gaat zo beginnen aan de klim die ze naar het hoogste punt van de 105de Ronde van Italië brengt: de Passo Pordoi.

Het verschil met het peloton bedraagt 5.20 minuut.

66 km - Wat is het plan van Bahrain-Victorious?

De helpers van Mikel Landa (derde op 1.05 van het roze van Carapaz) hebben zich op kop van het peloton genesteld. Wat zou Landa's plan zijn om die minuut goed te maken?

Het zal hoe dan ook zonder Wout Poels moeten gebeuren, die moet lossen uit het peloton.

Wout Poels

70 km - Nog vijftien kilometer en dan weer klimmen

De Passo San Pellegrino heeft geen slachtoffers gemaakt in de kopgroep. Van der Poel, Oomen, Arensman, Leemreize en de elf anderen rijden nog bij elkaar in de afdaling. Over zo'n vijftien kilometer begint de volgende klim: de Passo Pordoi.

79 km - In de afdaling, hoe gaat het dan verder?

De Passo Pordoi, de tweede klim van de etappe

Na een afdaling van dik tien kilometer en een stukje licht bergop volgt voor de renners straks de Passo Pordoi (11,8 km à 6,6%). De top ligt op 2.239 meter boven zeeniveau.

Het is de Cima Coppi, het hoogste punt van deze Giro.

Na de top is het nog dertig kilometer naar de voet van de slotklim, oftewel 44 kilometer tot de finishstreep.

86 km - Formolo als eerste boven, voor de vorm

Davide Formolo komt als eerste boven op de Passo San Pellegrino voor zijn ploeggenoot Giulio Ciccone. Maar het echt schouderklopje is voor Davide Ballerini, die zo'n beetje de hele klim het kopwerk gedaan heeft.

Voor de stand in het bergklassement maakt het sprintje van Formolo natuurlijk niet veel meer uit, de blauwe trui kan Koen Bouwman (mits hij finisht) niet meer worden ontnomen.

Koen Bouwman

87 km - Aan de rekker bij stroken van achttien procent

Astana-renner David de la Cruz heeft op de Passo San Pellegrino in de remmen geknepen, de Spanjaard houdt het voor gezien.

In de kopgroep bepaalt sprinter Davide Ballerini nog altijd het tempo, voor zijn ploeggenoot Mauri Vansevenant. Mathieu van der Poel rijdt er niet ver achter.

De kopgroep van vijftien rijdt 5.30 voor het peloton, waar steeds meer renners aan de rekker hangen. Wat wil je met stroken van achttien procent?

91 km - Nog tien kilometer klimmen op de Passo San Pellegrino

De kopgroep heeft het eerste deel van de Passo San Pellegrino bijna achter de rug. Dat betekent niet dat het makkelijker wordt, want er volgen nog een paar kilometer met stroken van vijftien procent.

De kopgroep, aangevoerd door QuickStep-renners Vansevenant en Ballerini, heeft een voorsprong van 5.30 op het peloton.

97 km - Stukje geschiedenis van de Passo San Pellgrino

2006: Ivan Basso in het roze voert de groep aan

De Passo San Pellgrino werd in 2014 voor het laatst beklommen in de Giro. De achttiende etappe werd toen gewonnen door de Colombiaan Julián David Arredondo. De beste Nederlander? Wilco Kelderman, in dienst van Belkin, op de achttiende plek.

Alleen in 2006 was de klim finishlocatie van een etappe van de Giro. Juan Manuel Garate, die later voor Rabobank zou rijden en zelfs een Touretappe op de Mont Ventoux zou winnen, won destijds de rit.

2006: Juan Manuel Garate juicht

101 km - Koplopers zijn begonnen aan de Passo San Pellegrino

De Passo San Pellegrino, de eerste klim van de etappe

De kopgroep van vijftien is begonnen aan de eerste klim van de dag, de Passo San Pellegrino (18,5 km à 6,2%). Het is een klim van de eerste categorie.

105 km - Nog altijd zes minuten op een grijze dag

Het is een grijze dag in de Dolomieten met zo af en toe wat regen die de renners teistert.

De voorsprong van de koplopers is stabiel en bedraagt richting de eerste klim van de dag ruim zes minuten.

114 km - Zes minuten voor de aanvallers, die geen gevaar vormen

De klassementsmannen hebben niets te vrezen van de vijftien aanvallers. Met bijna drie kwartier achterstand heeft Lennard Kämna de beste papieren, maar het zijn geen papieren waar Carapaz, Hindley en Landa van schrikken.

Bekijk hieronder de toptien van het algemeen klassement:

119 km - Tussen de vijf en zes minuten voorsprong

Oomen en Van der Poel

De voorsprong van de grote kopgroep blijft hangen op zo'n 5.30 minuut, terwijl de helpers van Mikel Landa het kopwerk in het peloton voor hun rekening nemen.

127 km - De namen van de vijftien aanvallers

In de kopgroep rijden vier Nederlanders: Mathieu van der Poel, Gijs Leemreize, Sam Oomen en Thymen Arensman.

De anderen: Lennard Kämna, Mauri Vansevenant, Davide Formolo, Giulio Ciccone, Sylvain Moniquet, Andrea Vendrame, Edoardo Zardini, Alessandro Covi, Antonio Pedrero, Domen Novak en Davide Ballerini.

De groep rijdt intussen al bijna vijf minuten voor het peloton.

132 km - De kopgroep krijgt de ruimte

Het peloton geeft het op, de kopgroep van twaalf man krijgt de ruimte. De voorsprong loopt al snel op tot twee minuten.

Vier Nederlanders in de kopgroep: Van der Poel, Leemreize, Oomen en Arensman.

138 km - Vier Nederlanders mee vooraan

Het is geen verrassing meer, ook in deze etappe zien we veel Nederlanders in de aanval.

We zien Mathieu van der Poel, Sam Oomen, Thymen Arensman en Gijs Leemreize in de kopgroep van zo'n vijftien renners.

141 km - Van der Poel en Oomen doen mee

142 km - Een echte kopgroep is nog niet ontstaan, maar onder anderen Mathieu van der Poel en Sam Oomen bemoeien zich wel met de strijd. Ze rijden op kop in een groep van ongeveer vijftien renners.

143 km - Bauke Mollema blikt terug én vooruit

Je zou zeggen dat Bauke Mollema vandaag de laatste kans krijgt om zijn trilogie deze Giro te voltooien. Hij won al ritten in de Tour en de Vuelta, maar nog nooit in de Ronde van Italië. "Ik denk dat ik morgen eigenlijk meer kans heb op een mooi resultaat dan vandaag", grapt Mollema met het oog op de tijdrit. "Bergop zijn er wel heel veel mannen sterker op het moment."

"Het zal vandaag tussen de favorieten gaan. Bora (de ploeg van Hindley, red.) en Bahrein (Landa, red.) zullen er een heel zware koers van maken, dan verwacht ik mezelf niet bij de eersten."

Mollema genoot van de Giro: 'Maar de derde week is nooit mijn beste week geweest'

"Het was wel een mooie Giro voor mij en voor de ploeg was het speciaal tien dagen het roze te hebben en een etappe te winnen met Ciccone", vervolgt Mollema. "Ik ben wel redelijk tevreden met mijn niveau in de eerste twee weken."

"De laatste week in een grote ronde is nooit echt mijn beste week geweest. En ik ben gevallen in de rit naar Turijn (vorige week zaterdag, red.), dat helpt ook nooit mee."

145 km - Kopgroep van vijf met kleine voorsprong

Sam Oomen maakt onderdeel uit van een bescheiden kopgroep, maar de verschillen zijn nog heel klein.

146 km - Bouwman op zijn blauwe wolk

"De buit is binnen, op papier, want ik moet nog wel finishen." Als Koen Bouwman morgen na de tijdrit van zeventien kilometer finisht in Verona, is hij helemaal zeker van de blauwe bergtrui. In het klassement kan niemand hem sowieso meer iets maken.

"Als er geen gekke dingen gebeuren, moet het wel goedkomen. Je kan zeggen: geen onnodig risico nemen, maar als je met negentig kilometer per uur naar beneden gaat, zit er altijd wel een risico in."

Vijf keer ging Bouwman al in de aanval, een zesde keer sluit hij niet uit. "Als de kans er is, dan zeker. Ik heb wel weinig geslapen vannacht, maar het zal voor de benen niet veel uitmaken. Het wordt nog één dagje op mentale kracht alles geven."

Blauwe Bouwman straalt: 'Superspeciaal, dit had ik nooit durven dromen'

Bouwman leeft hoe dan ook op een roze wolk. "Je hebt twee etappes gewonnen en de bergtrui, dat is superspeciaal. Voor deze Giro had ik nooit durven dromen dat het zo zou zijn. Hier staat een blije Koen en dit pakken ze me nooit meer af."

Hij prijst de veerkracht van zijn ploeg, Jumbo-Visma. "Ik zit in een van de beste ploegen van de wereld met een van de beste kopmannen. We kwamen voor een klassement, maar dat we ons zo hebben herpakt zegt veel over onze jongens en hoe we zijn."

"Ik ben in de ploeg om de jongens te ondersteunen en dat zal mijn taak blijven. Maar ik heb twee etappes gewonnen en ook Gijs Leemreize rijdt goed rond. Misschien opent het de ogen bij de ploeg. Maar als je hier met jongens als Primoz Roglic en Jonas Vingegaard bent, is het zo anders. Het ondersteunen bevalt me heel goed."

148 km - Nat wegdek, nog geen kopgroep

153 km - Leemreize kent uitstekend Giro-debuut en wil nog één keer aanvallen

Hoe is het met debutant Gijs Leemreize, die onder meer vorige week donderdag in Genua nog zo dicht bij de ritzege was? "Natuurlijk ben ik moe, maar ik voel me nog wel relatief goed ten opzichte van de rest. Ik ga in ieder geval proberen mee te zitten. Het is toch de laatste dag. Sparen hoeft niet meer, alles uit de kast."

"Ik verwacht dat het voor de ritzege tussen de klassementsmannen zal gaan, maar aangezien het de laatste bergetappe is, wil toch kijken hoe ver ik kom."

'Nooit durven dromen'

Leemreize kent een uitstekend debuut in een grote ronde en dat realiseert hij zich. "Ik had van tevoren niet gedacht dat ik twee keer zo dicht bij een ritzege zou zijn. Vier keer in de toptien (van een etappe, red.), dat had ik nooit durven dromen."

Debutant Leemreize wil weer mee in de aanval: 'Sparen hoeft toch niet meer'

En hoe nu verder voor de 22-jarige? "Ik ben er nu achter dat een grote ronde me wel ligt, ik herstel goed. Het is een goed teken dat ik me in de derde week nog steeds goed voel."

"Waar ik van droom? Een keer een etappe winnen zou heel mooi zijn. En misschien in de toekomst voor een klassement rijden, maar we moeten kijken hoe het gaat. Dit is goed voor mijn vertrouwen, door omstandigheden kreeg ik eigen kansen en dat pakte goed uit."

155 km - Af en toe een aanval

Zo nu en dan proberen er wat renners weg te springen, maar een echte kopgroep heeft zich in de eerste tien kilometer van de etappe nog niet gevormd.

166 km - We zijn begonnen

De koers wordt vrijgegeven en Roger Kluge, de rodelantaarndager in het algemeen klassement, gaat er als eerste vandoor. Bergop hoeven we niet veel te verwachten van de Duitser, dus het zal voor de statistieken zijn.

Neutralisatie - de renners zijn onderweg

Teleurstelling, ontzetting, ontlading

Een goede wielerfoto is een kunstwerk. Neem deze prachtplaat van de overwinning van Koen Bouwman van gistermiddag.

Klik op de tweet om de foto goed te bekijken:

Hoe ging het gisteren?

Voor de vijfde keer in de aanval, voor de tweede keer als winnaar over de streep. En zeker van de bergtrui, al voor de laatste bergetappe.

We nemen onze hoed af voor Koen Bouwman.

Bekijk hieronder de samenvatting van de etappe van vrijdag:

Bergkoning Bouwman pakt tweede Giro-zege en is zeker van blauwe bergtrui

Zo zien de drie beklimmingen eruit

De eerste beklimming van de dag is de Passo San Pellegrino (9,6 km à 8%) van de eerste categorie.

De top wordt bereikt na ruim tachtig kilometer, er moet daarna nog 86 kilometer worden gereden.

De Passo San Pellegrino, de eerste klim van de etappe

Na een afdaling van dik tien kilometer en een stukje licht bergop volgt de Passo Pordoi (11,8 km à 6,6%). De top ligt op 2.239 meter boven zeeniveau.

Het is de Cima Coppi, het hoogste punt van deze Giro.

Na de top is het nog dertig kilometer naar de voet van de slotklim, oftewel 44 kilometer tot de finishstreep.

De Passo Pordoi, de tweede klim van de etappe

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, wordt de rit afgesloten met de Passo Fedaia (14 km à 7,6%), ook een klim van de eerste categorie.

In de laatste kilometers zitten stukken met een stijgingspercentage van achttien. En dat op grote hoogte, want de finish ligt op 2.057 meter.

De Passo Fedaia, de slotklim van de etappe

Dit is de stand in het algemeen klassement

Richard Carapaz rijdt al een week in het roze, maar zijn voorsprong op Jai Hindley is vergeleken met vorige week zaterdag nauwelijks veranderd.

Was het verschil na de etappe van precies een week geleden zeven seconden, de Ecuadoriaan gaat nu aan de leiding met drie tellen voorsprong op de Australiër Hindley.

Vlak ook Mikel Landa niet uit, al staat de Spanjaard intussen toch 1.05 minuut achter Carapaz. Achter Landa loopt het verschil wel hard op, nummer vier Vincenzo Nibali geeft al 5.53 toe op het roze.

Wie we morgen in Verona op het podium zien, lijkt wel zeker. Maar in welke samenstelling, dat valt nog te bezien.

En de Nederlanders dan? Wilco Kelderman is op de zeventiende plaats de hoogstgeklasseerde, met ruim 36 minuten achterstand op Carapaz.

Drie beklimmingen, drie keer loodzwaar

De etappe voert de renners over 167 kilometer van Belluno naar de top van de Passo Fedaia.

De eerste beklimming van de dag is de Passo San Pellegrino (18,5 km à 6,2%), gevolgd door de Passo Pordoi (11,8 km à 6,6%), het hoogste punt van de Giro met 2.239 meter boven zeeniveau. Het dak van de Giro, de Cima Coppi.

Daarna volgt de slotklim, Passo Fedaia (14 km à 7,6%), waarvan de top toch ook nog altijd 2.057 meter boven zeeniveau ligt.

Het profiel van de etappe van vandaag

Het profiel van de twintigste etappe van de Giro

Buongiorno!

De 105de Ronde van Italië zit er alweer bijna op - het lijkt wel gisteren dat het peloton zich verzamelde op het Heldenplein van Boedapest voor de eerste etappe.

Maar niets is minder waar, 19 van de 21 etappes zijn al verreden. Koen Bouwman is zeker van de bergtrui en Arnaud Démare zal de paarse puntentrui mee naar huis nemen. Maar wie verovert het roze?

Koen Bouwman gaat juichend over de finish in de negentiende etappe

Het verschil in het algemeen klassement is minimaal met nog één schitterende bergetappe (vandaag) en een tijdrit (morgen) voor de boeg.

Kortom: de Giro krijgt zonder twijfel een prachtig slotweekeinde. Welkom bij ons liveblog!