liveblog
NOS WielrennenAangepast

Dolgelukkige Bouwman pakt bergtrui én tweede etappe na curieuze sprint

  • Etappe 19 van de Giro d'Italia: van Marano Lagunare naar Castelmonte over 178 km
  • Onderweg: vier gecategoriseerde beklimmingen
  • Bouwman wint tweede etappe en blauwe trui
  • Carapaz behoudt de roze trui, Hindley volgt op 3 seconden
liveblog gesloten

Ci vediamo domani!

Morgen wacht het peloton de laatste bergrit van deze Giro. Een rit over 168 kilometer met 4.490 hoogtemeters van Belluno naar Passo Fedaia.

De eerste 65 kilometer zijn nog te overzien, daarna gaat het los met drie loodzware beklimmingen. De laatste vijf kilometer van de slotklim gaan met gemiddeld ruim 11 procent omhoog, dus vuurwerk lijkt verzekerd.

Over de blauwe trui hoeven we ons geen zorgen meer te maken (mits Bouwman Verona haalt natuurlijk), maar de strijd om de roze trui ligt nog volledig open. De start is om 12.15 uur. Tot morgen!

Het profiel van de twintigste etappe van de Giro

Bouwman kan het niet geloven: 'Ik ben sprakeloos'

De 28-jarige Koen Bouwman is na Joop Zoetemelk (1971), Steven Rooks (1988) en Gert-Jan Theunisse (1989) de vierde Nederlander die het bergklassement in een grote ronde wint. Bouwman won de rit ook, zijn etappezege deze ronde.

Bergkoning Bouwman wint klimklassement Giro: 'Kan het niet geloven'

Het algemeen klassement

In de top van het algemeen klassement is niet veel veranderd na de negentiende Giro-etappe. Wel is de achterstand van de renners vanaf de vierde plek met enkele secondes opgelopen.

Schmid ontstemd: sprint Bouwman was niet eerlijk

Mauro Schmid, die tweede werd, toont zich na afloop ontstemd over de eindsprint. De Zwitser spreekt van een oneerlijke sprint, omdat hij in de laatste bocht vol in de remmen moest om Bouwman voor te laten gaan.

Maar we zien inmiddels Koen Bouwman het erepodium betreden voor de huldiging. Niks aan de hand dus voor de Nederlander.

De top-10 van de negentiende etappe

Met op de eerste plek: Koen Bouwman!

Geen schade voor Carapaz

De klassementsrenners komen nu ook over de finish: Carapaz wint de sprint van Hindley en Landa. In de top van het klassement verandert er dus niets.

BOUWMAN WINT DE NEGENTIENDE ETAPPE

Bouwman demarreert vanuit vierde positie en boekt zijn tweede etappezege!

Het was een curieuze sprint vanwege de verraderlijke bocht op 70 meter van de finish, waar Vendrame en Valter rechtdoor rijden en meteen kansloos zijn.

Schmid wordt uiteindelijk tweede, Tonelli is de nummer drie.

Bouwman wint de negentiende etappe van de Giro

1 km - Wie o wie?

Iedereen kijkt en wacht in de kopgroep, de spanning is om te snijden. We zijn er bijna.

In het peloton demarreert ondertussen de roze trui van Carapaz! Zijn rivalen Hindley en Landa springen in zijn wiel.

2 km - Onrust in de kopgroep

De een na de ander probeert nu weg te komen uit de kopgroep, maar het lukt nog niemand. Wie gaat deze etappe winnen? Bouwman, Schmid, Valter, Tonelli of Vendrame.

Vendrame en Schmid zijn normaal gesproken het snelst in de sprint.

3 km - Bouwman probeert het

Tonelli lijkt even weg te willen rijden, maar de rest van de kopgroep reageert alert. En dan probeert Bouwman het! Maar hij redt het niet.

Het valt weer even stil in de kopgroep. Nog één keer de namen: Bouwman, Schmid, Valter, Tonelli en Vendrame.

5 km - Stilte voor de storm

Het is een stilte voor de storm in de kopgroep met Bouwman. De laatste 2 kilometer van de slotklim zijn het zwaarst, met gemiddeld ruim 10 procent.

Pakt Bouwman na de blauwe trui ook nog de ritzege? We gaan het straks zien.

6 km - De spanning loopt op

Bouwman, Schmid, Valter, Tonelli en Vendrame gaan straks uitmaken wie de negentiende etappe wint. Hun voorsprong op het peloton is ruim 8,5 minuut.

De vraag is ook: gaat er nog wat gebeuren met Carapaz en Hindley?

Toch nog ananas voor Van der Poel

De hele week is er al op opschudding in de Giro nadat Mathieu van der Poel op de foto was gegaan terwijl hij een pizza met ananas at. Een doodzonde in Italië.

19 km - Terug in Italië

De kopgroep heeft Slovenië verlaten en is weer terug in Italië. Straks volgt nog de slotklim naar het heiligdom van Castelmonte, 7,1 kilometer à 7,8 procent.

De kopgroep met Bouwman heeft 6,5 minuut voorsprong op het peloton. Dus de kans dat de winnaar uit de groep met Bouwman, Schmid, Valter, Tonelli en Vendrame komt, is groot.

En misschien gaat er ook nog wel wat gebeuren met de klassementsrenners? Bora, de ploeg van nummer twee Hindley, blijft maar aan het peloton sleuren.

Het profiel van de negentiende etappe van de Giro

35 km - Daar is Vendrame weer

In de afdaling van de Kolovrat komt Vendrame terug bij de kopgroep, en gaat er met een vlammende demarrage ook meteen vandoor. Maar Bouwman, Schmid, Valter en Tonelli kunnen volgen. Het peloton rijdt op ruim 7 minuten.

42 km - Bouwman vierde Nederlander met bergtrui

Koen Bouwman is pas de vierde Nederlander uit de geschiedenis die de bergtrui in een grote ronde verovert.

Gert-Jan Theunisse (1989) en Steven Rooks (1988) gingen hem voor in de Tour, Joop Zoetemelk deed het in 1971 in de Vuelta.

43 km - Bouwman is zeker van de bergtrui!

Koen Bouwman is als eerste boven op de Kolovrat! De Nederlander is nu zeker van de blauwe bergtrui. Mits hij zondag de finish in Verona haalt.

De voorsprong van Bouwman op de nummer twee Ciccone is niet meer in te halen, ook niet in de bergetappe van morgen.

47 km - We naderen de top

Bouwman en zijn medekoplopers naderen de top van de Kolovrat.

Uit het peloton is ondertussen Dronehopper-renner Zardini weggesprongen. Hij pakt een halve minuut op het peloton, dat een kleine 9 minuten achterstand op de groep-Bouwman heeft.

Uit de kopgroep is Tonelli ondertussen weggevallen. Blijven over: Bouwman, Schmid en Valter. Dit gezegd hebbende komt Tonelli er weer bij.

51 km - Vier man over op kop

Tijdens de zware beklimming van de Kolovrat valt de kopgroep helemaal uit elkaar. Vier man blijven over op kop: Bouwman, Schmid, Valter en Tonelli.

Het peloton rijdt op ruim 9 minuten. Met nog altijd Bora dat het kopwerk doet. Wat is het masterplan van Hindley, die 3 seconden achterstaat op de roze trui van Carapaz?

Het is al eerder gezegd: is Bouwman straks als eerste boven, dan is hij zeker van de blauwe bergtrui. Mits hij Verona haalt.

53 km - Op naar de Kolovrat

De kopgroep is begonnen aan de beklimming van de Kolovrat: 10,2 kilometer à 9,2 procent. Een flinke klus.

Uit de kopgroep zijn Theuns, Gaviria en Affini meteen al gelost. En ook Bayer en Davy haken af. Bouwman is er nog wel.

Het peloton rijdt op ruim 9 minuten.

Het profiel van de negentiende etappe van de Giro

75 km - Welkom in Slovenië, Porte stapt af

We zijn in Slovenië! De renners zijn zonder problemen tijdens de afdaling de grens gepasseerd. De situatie is nog hetzelfde: de groep-Bouwman heeft ruim 8 minuten voorsprong op het peloton.

Richie Porte is afgestapt. De Australiër van Ineos had het al een tijdje moeilijk, is ziek en geeft er nu de brui aan.

83 km - Bouwman weer als eerste boven

Bouwman blijft vandaag uitstekende zaken doen voor de bergtrui. Hij is ook als eerste boven op de Passo di Tanamea en pakt opnieuw 9 punten. Zijn voorsprong op Ciccone in het bergklassement is opgelopen tot 133 punten. Gaat hij de blauwe trui vandaag inderdaad veiligstellen?

Als hij straks als eerste boven is op de volgende klim, de Kolovrat, is hij zeker van de blauwe trui. Mits hij de Giro natuurlijk nog wel even uitrijdt.

Het peloton volgt ondertussen op ruim 8 minuten van de kopgroep van twaalf.

De kopgroep: Koen Bouwman, Magnus Cort Nielsen, Fernando Gaviria, Dylan Theuns, Tobias Bayer, Alessandro Tonelli, Edoardo Affini, Attila Valter, Davide Ballerini, Mauro Schmid, Andrea Vendrame en Clément Davy.

86 km - Pozzovivo is blij

Goed nieuws voor de fans van Pozzovivo: de Italiaanse nummer acht van het algemeen klassement is teruggebracht in het peloton.

89 km - Groep met Pozzovivo lost

Tijdens de tweede beklimming raakt een groep op achterstand van het peloton. In die groep: Pozzovivo, de nummer acht van het algemeen klassement. Het gat is ruim een halve minuut.

De groep-Bouwman rijdt 8,5 minuut voor het peloton. De kopgroep wordt omhooggetrokken door Affini, de ploeggenoot bij Jumbo-Visma van blauwetruidrager Bouwman.

91 km - De tweede klim van de dag

We zijn toe aan de tweede klim: de Passo di Tanamea, 9 kilometer à 5,4 procent, van de derde categorie.

Pakt Bouwman weer de bergpuntjes? We zullen zien. Voorsprong op het peloton: een kleine 9 minuten.

De kopgroep: Koen Bouwman, Magnus Cort Nielsen, Fernando Gaviria, Dylan Theuns, Tobias Bayer, Alessandro Tonelli, Edoardo Affini, Attila Valter, Davide Ballerini, Mauro Schmid, Andrea Vendrame en Clément Davy.

Het profiel van de negentiende etappe van de Giro

103 km - Bouwman pakt de bergpunten!

Koen Bouwman is als eerste boven op de Villanova Grotte en pakt 9 punten voor de blauwe trui. Niemand viel hem verder ook lastig bij zijn poging om als eerste over de streep te rijden.

De Nederlander bouwt zijn voorsprong op Ciccone in het bergklassement uit tot 124 punten. De bergtrui zat al stevig om de schouders van Bouwman en zit nu nog ietsje krapper.

De voorsprong op het peloton is nu een kleine 9 minuten. Een opvallend beeld aan de achterkant van het peloton: Richie Porte, een belangrijke ploegmaat van Carapaz, heeft gelost.

106 km - Klimmen geblazen

De kopgroep met Bouwman is begonnen aan de eerste klim van de dag: de Villanova Grotte, 3,5 kilometer à 8,7 procent, van de derde categorie. De voorsprong op het peloton: 9,5 minuut.

De kopgroep: Koen Bouwman, Magnus Cort Nielsen, Fernando Gaviria, Dylan Theuns, Tobias Bayer, Alessandro Tonelli, Edoardo Affini, Attila Valter, Davide Ballerini, Mauro Schmid, Andrea Vendrame en Clément Davy.

Het profiel van de negentiende etappe van de Giro

110 km - De Marchi begroet zijn zoontje

In Buja rijdt Alessandro De Marchi ineens weg uit het peloton. De reden: De Marchi woont in Buja en maakt er high fives-uitdelend een zegetocht van door zijn woonplaats.

De Marchi, bijgenaamd Il Rosso di Buja, besluit het bezoek met een knuffel van zijn zoontje, die ook aanspraak mag maken op de bijnaam Il Rosso.

Alessandro De Marchi begroet zijn zoontje langs de route

122 km - Tussensprint in Buja

De tussensprint in Buja is zoals verwacht een prooi voor Gaviria, die daarmee 12 punten pakt. Theuns wordt tweede (8 punten), Ballerini derde (6 punten) en Bouwman pakt ook nog 5 punten mee.

In het puntenklassement staat de Colombiaanse sprinter op de derde plek, vlak achter Cavendish en ruim achter Démare.

127 km - Elf minuten het maximum?

De voorsprong van de twaalf koplopers is opgelopen tot ruim 11 minuten.

Dat lijkt ook wel meteen het maximum te zijn geweest. In het peloton gaan de mannen van Bora op de pedalen staan en er worden al snel wat secondes afgesnoept. De ploeg van Hindley, de nummer twee in het klassement, is blijkbaar iets van plan.

De kopgroep, met Magnus Cort Nielsen op kop en Koen Bouwman in het blauw daarachter

136 km - Voorsprong wordt ruimer en ruimer

De kopgroep met Bouwman, Cort Nielsen, Gaviria, Theuns, Bayer, Tonelli, Affini, Valter, Ballerini, Schmid, Vendrame en Davy krijgt alle ruimte van het peloton. Een kleine 8 minuten is de voorsprong al.

Voorlopig is de route nog vlak, na 50 kilometer volgt een tussensprint, en daarna begint het eerste klimwerk van deze dag.

144 km - Voorsprong loopt op

En inmiddels is de voorsprong al opgelopen tot een kleine 5 minuten. De concurrenten van Bouwman in de strijd om de blauwe trui zitten er niet bij. Dat ziet er dus goed uit voor de Nederlander.

De kopgroep: Koen Bouwman, Magnus Cort Nielsen, Fernando Gaviria, Dylan Theuns, Tobias Bayer, Alessandro Tonelli, Edoardo Affini, Attila Valter, Davide Ballerini, Mauro Schmid, Andrea Vendrame en Clément Davy.

149 km - Peloton geeft het op

Het peloton geeft het op, de voorsprong van de twaalf koplopers loopt nu snel op. Ruim twee minuten nu voor de kopgroep met Koen Bouwman.

153 km - Twaalf man in totaal

De twaalf man in de kopgroep hebben nu 40 seconden voorsprong op het peloton. Het is nog niet veel, maar het kan nog wat worden.

De kopgroep: Koen Bouwman, Magnus Cort Nielsen, Fernando Gaviria, Dylan Theuns, Tobias Bayer, Alessandro Tonelli, Edoardo Affini, Attila Valter, Davide Ballerini, Mauro Schmid, Andrea Vendrame en Clément Davy.

162 km - Bouwman in de kopgroep

Er heeft zich een kopgroep van een man of tien gevormd, maar het valt nog niet stil in het peloton. De voorsprong is een kleine 20 seconden. In de kopgroep zien we, zoals beloofd, de blauwe trui van Bouwman.

178 km - Start!

Er is met de vlag gewapperd! De negentiende etappe van de Giro is officieel begonnen.

Het tempo gaat meteen flink omhoog, maar in de eerste meter komt er nog niemand weg.

Overigens is er één renner in het hotel achtergebleven: Jefferson Cepeda (Drone Hopper) is ziek.

Officieuze start

De renners zijn bezig met de opwarmkilometers door Marano Lagunare. Straks zal er met de vlag worden gewapperd en zullen we zien wie de vlucht van de dag proberen te vormen.

Komt er vandaag een serieuze strijd om de roze en blauwe trui?

Richard Carapaz en Koen Bouwman voor de start

Bouwman kan blauwe bergtrui veiligstellen

Koen Bouwman kan vandaag zijn blauwe droom doen uitkomen. De Nederlander van Jumbo-Visma leidt het bergklassement met 218 punten. Zijn naaste rivaal Giulio Ciccone staat tweede met 103 punten. Als Bouwman de Italiaan een flinke tik kan geven in de heuvelrit van vandaag, is hij zeker van de blauwe trui in Verona. Morgen volgt er ook nog een fikse bergrit, zondag een tijdrit in en rond Verona.

Gisteren verklapte Bouwman zijn plannen al: "Ik ga ervoor vechten en ik ga proberen in de ontsnapping te zitten. Ik ga vrijdag all in. Het is wel een vlakke start, dat ligt me niet echt. Maar daar heb ik gelukkig sterke ploeggenoten voor."

Waarheen leidt de weg?

De klimmers en klassementsrenners mogen vandaag, als ze zin hebben, vol aan de bak. In de 178 kilometer lange etappe van Marano Lagunare naar Castelmonte liggen vier gecategoriseerde beklimmingen.

Na de tweede beklimming maken we even een uitstapje naar Slovenië. De zwaarste klim ligt op 56 kilometer voor de finish en als de top bereikt is moeten de renners nog ongeveer 44 kilometer tot de finish. En ook de weg naar de eindstreep is zeker niet vlak. De finish ligt namelijk bergop, na een beklimming van de tweede categorie.

Het profiel van de negentiende etappe van de Giro

De stand van zaken in het klassement

Het verschil tussen de nummers 1 en 2 in de Giro, Carapaz en Hindley, is nog altijd maar een luttele drie seconden. Dat is ongeveer de tijd die het duurt om deze twee zinnen in het liveblog te lezen. Dus het moet in de laatste drie dagen van de Giro toch nog wel een keertje razendspannend worden.

João Almeida was gisterochtend nog de nummer vier, maar de Portugees moest de Giro verlaten vanwege een coronabesmetting.

Wat gebeurde er gisteren in de Giro?

De Belg Dries De Bondt won gisteren de achttiende etappe van de Giro. De ploeggenoot van Mathieu van der Poel bij Alpecin-Fenix was de snelste van een kopgroep van vier, die uit de klauwen van het peloton wist te blijven.

De roze leiderstrui van Richard Carapaz werd geen moment bedreigd. De Ecuadoraan van Ineos leek zelfs nog even tijd te pakken op zijn voornaamste concurrent Jai Hindley. De Australiër had materiaalpech gekregen in de laatste drie kilometer, maar werd wel in dezelfde tijd als Carapaz geklasseerd. Het verschil blijft daardoor drie seconden.

Giro-peloton misrekent zich: vluchter De Bondt sprint naar ritwinst

Benvenuto!

Welkom vanuit Marano Lagunare, een prachtig plaatsje in Udine, in de knieholte van het laarsvormige Italië. Hier gaat om 12.10 uur de negentiende etappe van de Giro d'Italia van start, een heuvelachtige rit over 178 kilometer naar Castelmonte, met onderweg een leuk uitstapje naar Slovenië.

De finish wordt verwacht rond 17.15 uur. Met dit liveblog zijn we er weer de hele dag bij. Buona giornata a tutti!