liveblog
NOS VoetbalAangepast

Vitesse-fans vieren thuiszege op AZ in Europese play-offs

  • Finale Europese play-offs
  • Eindstand: Vitesse - AZ 2-1
  • Zondag de return in Alkmaar
liveblog gesloten

VIT-AZ | Tot zondag!

Hiermee sluiten we het liveblog af voor vandaag. Zondag zijn we weer terug met de return in Alkmaar en de strijd om promotie tussen ADO Den Haag en Excelsior. Bedankt voor het volgen en graag tot dan!

VIT-AZ | Thuispubliek viert feest

Er moeten natuurlijk nog negentig minuten gespeeld worden in Alkmaar, maar de supporters van Vitesse vieren toch alvast een klein feestje. Het was een zege op het tandvlees vanavond voor de Arnhemmers.

VIT-AZ | 90+4' Afgelopen

Nog een keer ramt Doekhi de bal hoog en ver weg en daarna fluit Van Boekel af. In zijn laatste thuiswedstrijd voor Vitesse heeft Club Brugge-huurling Loïs Openda een mogelijk cruciaal doelpunt gemaakt.

Eindstand: Vitesse - AZ 2-1

VIT-AZ | 90' Vier minuten erbij

Het feest is de GelreDome is al losgebarsten. Vitesse-supporters zingen en springen, maar er komen nog wel vier minuten blessuretijd bij.

VIT-AZ | 86' GOAL Vitesse!

En weer gaat het mis voor AZ in de slotfase. Na een lange aanval van Vitesse komt Loïs Openda in balbezit. Met een verdekt schot van randje zestien weet hij Vindahl te verrassen in de korte hoek.

Vitesse - AZ 2-1

VIT-AZ | 81' Wissels AZ

Ook twee invallers bij AZ. Aboukhlal en Witry komen voor Evjen en Kerkez. Kunnen de nieuwelingen nog iets forceren?

Vitesse - AZ 1-1

VIT-AZ | 78' Mispeer Openda

Na een slim passje van Manhoef krijgt Openda een goede kans, maar de topscorer van Vitesse maait over de bal heen.

VIT-AZ | 76' Verse krachten

Vitesse kan wel wat nieuwe energie gebruiken en daarom brengt Letsch drie nieuwelingen

  • Uit: Vroegh, Yapi en Buitink
  • In: De Regt, Jonathans, Huisman. De invallers zijn 18, 18 en 19 jaar oud.

VIT-AZ | 75' Kans Vitesse

Na gepruts in de opbouw bij AZ krijgt Vitesse plots een grote kans. Bero kan schieten, maar raakt de bal maar half.

Vitesse - AZ 1-1

VIT-AZ | 68' Status quo

Na de gelijkmaker gebeurt er even niet zoveel. Vitesse lijkt na een zwaar seizoen op zijn laatste benen te lopen en kan niet echt meer. AZ twijfelt een beetje of het genoegen neemt met 1-1, of dat het op jacht gaat naar de winst in Arnhem.

Vitesse - AZ 1-1

VIT-AZ | 59' Goal AZ!

Uit de hoekschop die volgt valt de gelijkmaker. De bal wordt nog weggekopt door Bazoer, maar valt voor de voeten van Clasie. De harde inzet van de middenvelder wordt van richting veranderd door Hajek, waardoor keeper Houwen kansloos is. Een mazzeltje kortom, maar onverdiend is het natuurlijk niet aangezien AZ al de paal en de lat trof.

Vitesse - AZ 1-1

VIT-AZ | 58' Pegel Reijders

Invaller Reijnders begon met enkele onzeker acties, maar laat zich nu in aanvallend opzicht wel goed zien. Zijn pegel gaat via de vingertoppen van Houwen over.

VIT-AZ | 50' Gevaar voor beide doelen

Vitesse is gevaarlijk met afstandsschoten van Yapi en Trondstad. De Noor schiet van heel ver maar net over de kruising. Aan de overkant schiet Kerkez in de counter maar net naast.

Vitesse - AZ 1-0

VIT-AZ | 48' Hajek hanteert de schoffel

Diverse spelers solliciteerden er al naar, maar eindelijk is daar de eerste gele kaart van de wedstrijd. Invaller Hajek schoffelt op de middenlijn van achteren Pavlidis onderuit. Uit de vrije trap die volgt krijgt Karlsson een aardige kans, maar hij mist.

Vitesse - AZ 1-0

VIT-AZ | 46' Begin tweede helft

De spelers komen weer het veld op en Openda is er toch nog bij. Wel een andere wissel bij de thuisploeg: verdediger Hajek vervangt middenvelder Domgjoni.

Vitesse - AZ 1-0

VIT-AZ | 45+2' Kans Vitesse

Openda is Martins Indi te snel af en kan schieten vanuit een lastige hoek, maar hij weet Vindahl niet te passeren. Even later schoffelt de verdediger van AZ de spits van Vitesse stevig onderuit. Van Boekel fluit vervolgens voor rust, zodat de medische staf van de thuisploeg een kwartier de tijd krijgt om de clubtopscorer op te lappen.

Ruststand Vitesse - AZ 1-0

VIT-AZ | 44' Paal!

Voor de tweede keer raakt AZ het aluminium. Jesper Karlsson doet eigenlijk alles goed: hij kapt Manhoef uit, legt de bal klaar voor zijn linker en haalt hard uit, maar net niet zuiver genoeg.

Vitesse - AZ 1-0

VIT-AZ | 42' Op en neer

Het spel golft op en neer in deze fase, maar beide ploegen zijn slordig rondom het vijandelijke strafschopgebied. Scheidsrechter Van Boekel laat bij veel felle duels doorspelen, wat de wedstrijd ten goede komt.

Vitesse - AZ 1-0

VIT-AZ | 36' Pavlidis schiet opnieuw

Een nieuwe schietkans voor AZ-spits Pavlidis, maar de Griek is ditmaal minder dreigend. Zijn schuiver wordt klemvast gepakt door Vitesse-keeper Houwen.

Vitesse-AZ 1-0

VIT-AZ | 29' Wedstrijd wordt leuker

Deze wedstrijd moest even op gang komen, maar na de openingstreffer wordt het steeds leuker in Arnhem. Het tempo is omhoog gegaan en voor beide doelen zijn er dreigende momenten te zien.

Vitesse - AZ 1-0

VIT-AZ | 23' GOAL Vitesse!

AZ'ers Reijnders en Karlsson lopen elkaar in de weg, waarna Vitesse er razendsnel uitkomt. Openda geeft voor vanaf rechts en Buitink schiet binnen.

Vitesse-AZ 1-0

Vitesse-spits Buitink juicht na zijn openingstreffer tegen AZ

VIT-AZ | 20' Lat!

Bijna is daar de 1-0 van AZ. Vangelis Pavlidis verrast de complete defensie van Vitesse inclusief doelman Houwen met een gevoelig stiftje, maar de bal gaat op de dwarsligger.

Vitesse - AZ 0-0

VIT-AZ | 18' Reijnders zorgt voor paniek

Tijjani Reijnders begint met een wel erg harde terugspeelbal op doelman Vindahl. Ondanks het opjagen van Openda lost de Deense keeper het heel kalm op. Invaller Reijnders krijgt wel wat verwijtende blikken van zijn teamgenoten.

VIT-AZ | 16' Vroege wissel AZ

Fredrik Midtsjø kan niet verder spelen, zonder bal in de buurt is de Noorse middenvelder van AZ geblesseerd geraakt. Tijjani Reijnders komt erin als vervanger.

VIT-AZ | 13' Schot Karlsson geblokt

Na balverlies van Tronstad wordt AZ voor het eerst gevaarlijk. Karlsson kan van een meter of zeventien uithalen, maar zijn poging wordt geblokt door een Vitessenaar.

Vitesse - AZ 0-0

VIT-AZ | 8' Nog geen kansen

Vitesse heeft het meeste balbezit in de openingsfase, maar beide ploegen weten nog geen kansen te creëren. Het meest dreigende moment van de thuisploeg strandt door een aanvallende overtreding van Buitink.

Vitesse - AZ 0-0

VIT-AZ | 1' Aftrap in Arnhem

Scheidsrechter Van Boekel fluit voor de eerste keer. We zijn begonnen in Arnhem.

Vitesse - AZ 0-0

Afscheid van kwartet

Kort voor de aftrap neemt Vitesse afscheid van een viertal spelers. Lois Openda, Riechedly Bazoer, Danilho Doekhi en Eric Verstappen zullen volgend seizoen niet meer terugkeren in Arnhem.

Klaar voor de aftrap

De reserves van AZ doen nog een rondo, terwijl de basisspelers zich klaar maken voor de aftrap. Nog een paar minuten, dan gaan we beginnen in Arnhem.

Man(hoef) in vorm

Million Manhoef is de man in vorm bij Vitesse. De 20-jarige vleugelspeler was in de laatste vier duels telkens betrokken bij een goal (twee doelpunten en twee assists).

Kerkez mag op training geen slidings maken

Het zwakke punt in het spel van Milos Kerkez is dat hij nogal snel een sliding maakt. AZ-coach Pascal Jansen heeft daarom een opvallende regel ingesteld op de training, zo vertelt hij tegen ESPN. De 18-jarige Hongaar mag geen slidings maken en moet op zijn benen blijven staan, op straffe van een vrije trap tegen.

Karlsson heeft er zin in

Jesper Karlsson wist de laatste zes duels van AZ niet te scoren. Toch lijkt de Zweedse aanvaller goed in zijn vel te zitten, zo zien we als hij de nu nog lege GelreDome betreedt.

Selectie Feyenoord onthaald in Rotterdam

Zingen, springen en de polonaise bij aankomst Feyenoord in Rotterdam

Het had vandaag groot feest in Rotterdam kunnen zijn, maar daar stak AS Roma zoals we weten gisteravond een stokje voor. De selectie van Feyenoord kreeg bij terugkomst in Nederland nog wel een onthaal van een kleine groep supporters.

Van Bommel tekent bij club Overmars

Het hing al weken in de lucht, maar vandaag is het officieel. Trainer Mark van Bommel tekent voor twee jaar bij Royal Antwerp, de club van technisch directeur Marc Overmars.

Opstelling AZ

Geen wijzingen bij AZ ten opzichte van de 2-0 zege op Heerenveen van zondag. De ploeg moet het opnieuw zonder aanvoerder Owen Wijndal stellen. De 18-jarige Hongaar Milos Kerkez vervangt hem wederom.

Opstelling Vitesse

Romaric Yapi is de meest opvallende naam in de opstelling van Vitesse. De 21-jarige Fransman is de vervanger van Eli Dasa. Riechedly Bazoer en Matus Bero waren nog een vraagteken, maar staan gewoon aan de aftrap.

Vitesse won play-offs driemaal

Vitesse nam zeven keer eerder deel aan de play-offs en greep in 2012, 2015 en 2018 het Europese ticket.

AZ deed vier keer eerder mee aan de play-offs, maar nog nooit met succes.

Tweede finale tussen Vitesse en AZ

Het is de tweede keer ooit dat Vitesse en AZ in een finale tegenover elkaar staan. De eerste keer was in 2017, toen de Arnhemmers de finale van de KNVB-beker wonnen (2-0) dankzij twee treffers van Ricky van Wolfswinkel.

Vijf jaar later zijn er welgeteld twee spelers over die toen ook op het wedstrijdformulier stonden: Vitesse-doelman Jeroen Houwen en AZ-verdediger Pantelis Hatzidiakos.

Vitesse versloeg AZ in de finale van de KNVB-beker in 2017

Dasa niet in GelreDome, maar op eigen bruiloft

Vitesse heeft een hele waslijst aan afwezigen vanavond. Het gemis van Eli Dasa viel niet bepaald in goede aarde bij veel supporters. De Israëliër heeft zijn bruiloft gepland in de voor Vitesse belangrijkste week van het jaar en zit momenteel in Israël.

Hoe zit het ook al weer precies?

Vitesse en AZ spelen vandaag het heenduel en zondag staat de return in Alkmaar op het programma. De winnaar plaatst zich voor de tweede voorronde van de Conference League.

Zo zijn de overige Europese tickets verdeeld:

Ajax: groepsfase Champions League
PSV: 3de voorronde Champions League
Feyenoord: groepsfase Europa League
FC Twente: 3de voorronde Conference League

'Transfer Gravenberch naar Bayern rond'

We beginnen dit liveblog nog even met een transfernieuwtje. Volgens Duitse media is de transfer van Ryan Gravenberch naar Bayern München in kannen en kruiken. Volgens Kicker betaalt de Duitse kampioen 18.5 miljoen euro aan Ajax, waar het contract van de 20-jarige middenvelder nog een jaar doorliep.

Gravenberch zou volgende week medisch gekeurd worden, waarna de deal wereldkundig wordt gemaakt door de clubs. Hij tekent in München tot medio 2027 en wordt ploeggenoot van Noussair Mazraoui, die transfervrij van Amsterdam naar München ging.

Ryan Gravenberch tijdens de eredivisiewedstrijd tegen Sparta in april

Welkom!

Vanavond staat het eerste duel in de finale van de play-offs om Europees voetbal op het programma. Vitesse is in het GelreDome vanaf 20.00 uur gastheer voor AZ.

De winnaar van de tweestrijd mag deelnemen aan de tweede voorronde van de Conference League. Dat is ook de ronde waarin het lange Europese avontuur van Feyenoord dit seizoen begon.

Ryan Gravenberch tijdens de eredivisiewedstrijd tegen Sparta in april