liveblog

Hirt houdt Arensman van zege in bergrit • Bouwman stevig in blauw • Hindley nadert roze

  • De 16de etappe is een zware bergrit van 202 km van Saló naar Aprica.
  • Opnieuw zagen we veel Nederlanders in de aanval, met uiteindelijk Poels, Kelderman, Bouwman, Eenkhoorn en Arensman in de vlucht van de dag.
  • Koen Bouwman pakt punten op de Goletto di Cadino en de Mortirolo en verstevigt zijn blauwe bergtrui
  • Jai Hindley wint een millimetersprint van Richard Carapaz, pakt 4 bonificatieseconden en nadert het roze tot op 0.03.
  • Automatische updates ontvangen op je smartphone? Klik dan op het belletje hierboven.
liveblog gesloten

Tot morgen!

We besluiten dit liveblog met een duimpje van Richard Carapaz. Toch zal de Ecudoriaan zich niet op zijn gemak voelen, met Hindley slechts drie seconden van zich verwijderd. Dat gaan nog vijf heel spannende dagen worden!

Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot morgen!

Richard Carapaz is blij en opgelucht dat hij na de 16de rit nog in het roze staat.

Morgen klimmen vanuit de start

Morgen staat opnieuw een zware bergrit op het programma, van 168 kilometer van Ponte di Legno naar Lavarone. En het slechte nieuws voor de niet-klimmers in het peloton: vanuit de start gaat het meteen bergop. Dat wordt opwarmen op de rollers!

Het profiel van de zeventiende etappe van de Giro

Bouwman: 'Als eerste boven op de Mortirolo, dat is perfect'

Koen Bouwman vertelde zijn verhaal voor de camera van de Giro-organisatie. "Het was lastig om in de ontsnapping te komen. Ik probeerde het een paar keer en moest uiteindelijk het gaatje zelf dichtrijden. Op de eerste klim werd ik nog verrast door Ciccone en was ik behoorlijk boos op mezelf. Maar in de vallei was het perfect voor mij, toen ik weg kon rijden met een groepje. En dat ik op de Mortirolo alle punten kon pakken, tussen al die mensen, dat was echt perfect!"

Voor de slotklim moest Bouwman liet Bouwman zich terugzakken uit de kopgroep. "Ik had nog wel iets over, maar wist dat ik niet voor de dagzege mee zou doen. Dus toen dacht ik dat ik beter wat energie kon sparen."

Koen Bouwman verstevigde zijn blauwe trui in de loodzware rit over de Mortirolo.

Arensman teleurgesteld: 'Had willen winnen voor Romain en het team'

Thymen Arensman rijdt een ijzersterke eerste Giro en bekroonde dat bijna met een dagzege. "Eerst probeerde ik hem te kraken door vol over mijn limiet te gaan. Maar toen liep ik op zijn counter en moest ik als een tijdrijder mijn eigen tempo zoeken. Ik wist dat Hirt niet de beste daler was en toen het ook nog een beetje begon te regenen, dacht ik dat er nog een kans was. Ik heb nooit opgegeven, maar helaas was het net niet genoeg."

"Ik ben toch wel erg teleurgesteld, want ik had heel graag willen winnen voor Romain en de ploeg", verwees Arensman naar zijn ziek uitgevallen kopman. "Ik heb geen klassementsambities, dus ze hoeven niet bang voor me te zijn. Laat me maar lekker aanvallen."

Missie geslaagd: Bouwman steviger in het blauw

Op de eerste beklimming verloor hij de sprint nog van Giulio Ciccone, maar toen de Italiaan brak in aanloop naar de Mortirolo wist Bouwman dat zijn missie zou slagen. De Ulftenaar breidt zijn voorsprong in het bergklassement uit.

Het bergklassement na de 16de etappe in de Giro.

Hirt: 'Als ik rit zou winnen in de Giro, kan ik stoppen. Maar ik wil nog niet stoppen'

Drie jaar geleden werd hij tweede in de Giro-rit over de Mortirolo. Nu waren de bloemen wel voor Jan Hirt. En dus kon de 31-jarige Tsjech zijn geluk niet op. "Ik zei altijd dat ik kon stoppen als ik ooit een rit in een grote ronde zou winnen. Dat is nu gelukt. Maar ik wil helemaal niet stoppen!"

Jan Hirt met de champagne op het podium van de Giro.

FINISH | Almeida verliest 14 seconden

João Almeida komt 14 seconden na zijn concurrenten binnen en houdt de schade dus weer binnen de perken. Nibali is 9de op 2.06.

De toptien van de 16de etappe in de Giro d'Italia.

FINISH | Hindley wint en komt op 0.03 van roze

Volgens de officieuze uitslag is het Hindley die het sprintje gewonnen heeft. De Australiër zou dankzij de vier bonificatieseconden nu op drie seconden van het roze komen. Een duur sprintje dus!

De toptien van het algemeen klassement na etappe 16 in de Giro.

FINISH | Fotofinish tussen Carapaz en Hindley?

Richard Carapaz en Jai Hindley sprinten om de derde plaats én de vier resterende bonificatieseconden! Wie wint? We durven het niet te zeggen. Valverde is vijfde, Landa zesde.

De sprint tussen Jai Hindley en Richard Carapaz om de laatste vier bonificatieseconden. Hindley wint en nadert het roze tot op 0.03.

FINISH | Hirt wint, Arensman tweede

Jan Hirt wint de 16de etappe in de Giro, misschien wel de koninginnenrit.

Arensman komt 7 seconden tekort voor de zege.

Maar wat een fantastische koers heeft hij gereden.

Jan Hirt wint de 16de etappe in de Giro.

1 km | Hirt gaat het halen

Hirt is onder de rode vod door. Het lijkt erop dat hij het gaat halen. Arensman ziet hem rijden, maar het gat is te groot.

2 km | Wat een spanning in natte afdaling!

Het regent trouwens in Aprica en dat maakt het dalen niet makkelijker.

De laatste 1,5 kilometer lopen weer licht omhoog. Kan Arensman erop en erover?

3 km | Kom op Arensman!

Hirt maakt een klein foutje in de afdaling en meteen zien we dat Arensman dichterbij komt.

Het verschil is nog maar 0.10! Het kan nog!

5 km | Dalen geblazen!

Hirt en Arensman zijn bezig aan de afdaling naar Aprica. Op 1.15 komen Carapaz, Landa en Hindley boven. Hindley heeft trouwens Kämna als helper bij zich. Almeida rijdt er 0.12 achter.

Wie is Jan Hirt?

Jan Hirt is een 31-jarige Tsjech, die vier profzeges heeft, maar nog nooit won in de WorldTour. Twee van die zeges kwamen dit jaar in de Ronde van Oman (etappe en eindzege).

Fun fact: Hirt was zo goed in Oman dankzij een trainingsstage in Colombia. Inderdaad, dezelfde als Dumoulin, Bouwman en ploegmaat Taco van der Hoorn.

Taco van der Hoorn in Colombia met ploeggenoot Jan Hirt.

7 km | Hirt kraakt Arensman

Nu is het Hirt die aanvalt en hij kraakt Arensman. Het verschil is niet groot, maar is er wel. Nog een kilometer klimmen en dan moet er even gedaald worden. Het verschil is 0.13.

Jan Hirt kraakt Thymen Arensman in de finale van de 16de etappe.

8 km | Arensman valt aan, Kämna gezien!

Thymen Arensman! Hij valt aan en meteen moet Kämna lossen. Hirt bijt zich nog net vast in het wiel. Het is man tegen man nu voor de dagzege!

Arensman valt aan in de 16de etappe.

9 km | Alleen Carapaz en Hindley kunnen Landa volgen

De aanval van Landa heeft grote gevolgen. Alleen Carapaz en Hindley kunnen de Bask volgen. Intussen komen Hirt en Arensman bijna bij Kämna!

9 km | Aanval Landa!

Hirt is bij Arensman gekomen en samen komen ze dichter bij Kämna. Dat gat is nog maar 0.19. Maar het grootste gevaar komt nu wellicht van de favorieten.

Want Poels heeft Landa op gang getrokken en die valt aan!

10 km | Bilbao valt

Wat is dat nu? Opeens ligt Pello Bilbao op de grond in de zwaarste kilometers van de Santa Cristina. Hij maakt een rare manoeuvre en klapt tegen de rotswand. Zonder erg zo te zien, want hij keert terug in de kleine groep favorieten.

Pello Bilbao valt op de klim Santa Cristina.

11 km | Zeven slopende kilometers

Het kaarsje gaat langzaam uit bij de 42-jarige Alejandro Valverde. Hij ziet ook Carthy nog bij hem wegrijden op de slopende kilometers boven de tien procent gemiddeld.

Arensman is intussen al dichter bij Kämna gekomen: nog maar 0.25.

11 km | Hirt ook in achtervolging, Buchmann. López en Pozzovivo lossen

Ook Jan Hirt rijdt weg bij Valverde en Carthy. Het is man tegen man bij de koplopers.

In het peloton hebben we intussen Buchmann, López en nu ook Pozzovivo zien lossen onder impuls van Bahrain. Met Poels, nota bene!

13 km | Daar gaat Arensman!

Daar gaat Arensman! De 22-jarige Betuwenaar rijdt weg bij de achtervolgers en gaatr op zoek naar Kämna. Hij moet wel een gat van zo'n 40 seconden dichtrijden.

Thymen Arensman

14 km | Arensman doet het werk, maar Kämna loopt uit

Bij de achtervolgers is het Arensman die het meeste werk doet, maar voorlopig loopt Kämna alleen maar uit. Het verschil is 0.51.

Lennard Kämna op de Santa Cristina.

17 km | Poels gaat Landa helpen

Wout Poels praat even in de communicatie en laat zich dan terugzakken om zijn kopman Landa te gaan helpen. Arensman, Carthy, Valverde en Hirt moeten nu met zijn vieren het gat naar Kämna zien te dichten. Maar dat is al 0.49 . En de groep met favorieten rijdt op 3.27 van Kämna.

18 km | Kämna begin met 30 seconden voorsprong aan Santa Cristina

Lennard Kämna, al winnaar op de Etna, is met 30 seconden voorsprong begonnen aan de Santa Cristina. In het begin valt het mee, maar in de laatste zes kilometer duikt het stijgingspercentage niet meer onder de 10 procent! En op de klim loopt hij alleen maar verder uit.

De slotklim Santa Cristina (1ste categorie) in aanloop naar finishplaats Aprica.

19 km | Kämna op kop

Lennard Kämna is in de afdaling bij zijn medekoplopers weggereden en gaat zo alleen beginnen aan de Santa Cristina.

Hij heeft 15 seconden op Arensman, Valverde, Hirt, Carthy en Poels.

Lennard Kämna is in de afdaling van de klim naar Teglio weggereden bij de koplopers.

28 km | Wordt het de dag van het Landismo?

Discipelen van het Landismo, zo noemen de fans van Mikel Landa zich ook wel. En hun hart begint sneller te kloppen, want we zien veel Bahrain op kop van de groep met favorieten. Landa heeft nog Bilbao, Novak, Buitrago. En ook Poels natuurlijk, die nog in de kopgroep rijdt. Zei Landa niet tijdens de rustdag: "Mijn Giro begint morgen?".

Het verschil loopt nu toch snel terug: nog 3.13.

  • NOS
    Koen Bouwman valt terug in de groep met favorieten.
  • NOS
    Heeft Mikel Landa grote plannen in de 16de etappe van de Giro?

29 km | Kämna pakt drie bonificatieseconden

Geen bergpunten dus, maar wel een tussensprint met 3, 2 en 1 bonificatieseconden. Kämna pakt drie seconden, Valverde twee. In de groep met favorieten zakt de ingelopen Guillaume Martin er trouwens meteen doorheen. De nummer tien van het klassement gaat vandaag veel tijd verliezen.

30 km | Kelderman en co ingelopen

Intussen is de groep met favorieten onder impuls van de Kazachstaanse Nibali-helper Vadim Pronskiy een minuut dichterbij gekomen. Ze komen zelfs bij Kelderman, Yates en Martin en hebben nog 4.00 achterstand op de kopgroep. Gaat het toch nog spannend worden om de dagzege?

Kopgroep (6): Arensman (DSM), Valverde (Movistar), Kämna (Bora), Poels (Bahrain), Hirt (Intermarché), Carthy (EF)
Favorieten +3.53

32 km | Bouwman laat lopen

Koen Bouwman laat de kopgroep gaan! Zijn missie voor vandaag is al geslaagd, vanavond staat hij nog steviger in de blauwe bergtrui. Ook Poels heeft het moeilijk met het tempo van Carthy en...Arensman.

  • NOS
    Koen Bouwman laat lopen in de kopgroep.
  • NOS
    Koen Bouwman lost bij de kopgroep.
  • NOS
    Thymen Arensman voert het tempo aan in de kopgroep.

33 km | Kruip door, sluip door

Het is kruip door, sluip door tussen de wijnranken op de klim naar Teglio. En het is ontzettend steil. Wat opvalt: Arensman is vaak vooraan te vinden.

Kruip door sluip door op de klim naar Teglio.

34 km | Blik op de achtervolgers

De kopgroep is begonnen aan de klim. Dat geldt nog niet voor de achtervolgers met Kelderman, Yates en Ciccone. Die hebben inmiddels 4.00 achterstand. De groep-roze trui volgt op 5.13.

De achtervolgende groep met Yates, Ciccone en Kelderman.

36 km | Bijna weer klimmen

De kopgroep is bijna bij de voet van de klim naar Teglio en vergis je niet, dat is echt een steile muur. In de groep met favorieten zijn trouwens flink wat helpers teruggekeerd. Vooral leider Carapaz weet zich weer goed omringt door ploegmaten.

De groep met favorieten op weg naar de laatste beklimmingen in de 16de etappe van de Giro.

45 km | Kopgroep gaat strijden om de dagzege

De voorsprong van de zeven koplopers op Kelderman, Yates en co is 2.33 en op het peloton is 5.24.

Arensman, Bouwman en Poels gaan strijden om de ritzege. Maar dan moeten ze wel afrekenen met Hirt, Carthy. En wat te denken van Kämna en Valverde?

Lastig, maar niet onmogelijk.

50 km | Nog twee zware beklimmingen

Op 35 kilometer voor de finish gaan we weer klimmen. Althans, de klim naar Teglio is door de organisatie niet geclassificeerd voor het bergklassement. Merkwaardig, want deze 5,6 km à 8,2 procent is een echte kuitenbijter en misschien wel een mooie springplank voor de aanvallers.

Maar vlak na die klim naar Teglio volgt de zware slotklim Santa Cristina (13,5 km à 8 procent).

  • NOS
    De ongeclassificeerde beklimming naar Teglio in de 16de etappe van de Giro.
  • NOS
    De slotklim Santa Cristina (1ste categorie) in aanloop naar finishplaats Aprica.

59 km | Almeida zit erbij, López en Pozzovivo ontbreken

Almeida zit gewoon bij zijn concurrenten om de eindzege in de Giro, die weer aansluiten bij Nibali. We missen alleen voormalig rozetruidrager López en de ongelukkige Pozzovivo.

Overigens zijn de zeven koplopers inmiddels beneden. Ze hebben bijna niets verloren in de afdaling. Ciccone wordt ingelopen door de groep-Kelderman.

Kopgroep (7): Arensman (DSM), Bouwman (Jumbo-Visma), Valverde (Movistar), Kämna (Bora), Poels (Bahrain), Hirt (Intermarché), Carthy (EF)
Achtervolgers +1.28: Kelderman (Bora), Ciccone (Trek), Martin (Cofidis), Yates (BikeExchange), Hamilton (DSM ), Vansevenant (QuickStep) en Fortunato (Eolo)
Favorieten +4.34

62 km | Nibali rijdt weg bij favorieten

Nibali heeft het gat geslagen, maar rijdt niet vol door in de wetenschap dat er ook nog een stuk in het dal volgt. Carapaz, Hindley en Landa zijn bij de pinken. Maar waar is Almeida? Op papier is de Portugees de zwakste daler.

67 km | Carthy lost in afdaling, Pozzovivo onderuit

Hoe moeilijk deze afdaling is blijkt wel met Hugh Carthy. De Brit kan het hoge tempo in de kopgroep niet volgen. Maar in het peloton, waar Nibali inderdaad als een meesterdaler naar beneden gaat en gewoon wegstuurt bij de rest, gaat het helemaal mis met Domenico Pozzovivo.

De 39-jarige Italiaan van Intermarché, vijfde in het klassement, gaat onderuit. Gelukkig kan hij al snel zijn weg vervolgen.

Domenico Pozzovivo onderuit in de afdaling van de Mortirolo.

68 km | Nibali ruikt bloed in afdaling

Vlak onder de top heeft Nibali de aanval geopend en duikt als eerste van een klein groepje de afdaling in. Die afdaling is trouwens niet veel breder dan een geitenpad. Roxe trui Carapaz ziet het gevaar en duikt meteen in het wiel.

De achterstand op de koplopers is 4.28.

Bouwman als eerste boven op Mortirolo

Koen Bouwman doet het! De Nederlander pakt 40 bergpunten en blijft dus ook na vandaag in de blauwe bergtrui!

Koen Bouwman is als eerste boven op de Mortirolo en verstevigt zijn eerste plaats in het bergklassement.

73 km | Bouwman voert tempo op

Het werk van Hamilton zit erop, hij laat zich afzakken en s;luit aan in het wiel van Ciccone. En nu is Bouwman op kop en gaat het meteen een stuk harder. Ook Arensman oogt heel sterk.

Koen Bouwman op kop van de kopgroep op de Mortirolo.

76 km | Stand van zaken

Carthy en Hirt zijn bij de kopgroep met Poels, Bouwman en Arensman. Bij Ciccone is het op, hij rijdt al op 0.48. En ook het peloton komt geen centimeter dichterbij: 5.10.

Kopgroep (7): Arensman, Hamilton (DSM), Bouwman (Jumbo-Visma), Valverde (Movistar), Kämna (Bora), Poels (Bahrain), Hirt (Intermarché), Carthy (EF)
Achtervolgers +0.30: Ciccone (Trek),
Achtervolgers 2 +0.51: Kelderman (Bora), Martin (Cofidis), Yates (BikeExchange) en Fortunato (Eolo)
Peloton +5.10

78 km | Hamilton rijdt zich leeg voor Arensman

In die kopgroep zien we trouwens dat Chris Hamilton al de hele klim op kop rijdt. Dat betekent dat alle kaarten vandaag op Thymen Arensman gericht zijn. Intussen zien Carthy, Hirt en Ciccone de koplopers in de rug.

Maar Ciccone moet wel een gaatje laten, die lijkt minder sterk dan zondag! Fun fact: toen Ciccone in 2019 als eerste boven kwam op de Mortirolo en uiteindelijk de etappe won in de Giro versloeg hij Jan Hirt. Maar nu moet hij de Tsjech toch echt laten gaan! En dat is uitstekend nieuws voor Koen Bouwman!

Ciccone kraakt vlak voor de aansluiting bij de kopgroep.

78 km | Zij kunnen sprong maken in klassement

Hoog tijd om eens te kijken naar de verschillen van de koplopers in het algemeen klassement:

10de Guillaume Martin +8'02"
11de Alejandro Valverde +9'06"
12de Jan Hirt +9'16"
13de Wilco Kelderman +10'34"
15de Thymen Arensman +11'47"
16de Giulio Ciccone +15'33"
18de Hugh Carthy +16'39"
19de Lorenzo Fortunato +16'46"
21de Simon Yates +18'44"

Met het peloton op 5.17 kunnen deze mannen dus ook een slagje slaan in het algemeen klassement. Voorlopig geldt dat vooral voor Alejandro Valverde en Thymen Arensman, trouwens. Want die zitten in de kopgroep van zes.

80 km | Nibali op oorlogspad!

Tot nu toe zagen we Ineos rustig op kop rijden van het peloton. Maar nu zien we opeens de blauwe brigade van Astana in dienst van Vincenzo Nibali! Bovendien is het lichtjes gaan regenen, dus wellicht ruikt de Haai van Messina bloed!

Vincenzo Nibali heeft zijn ploeg op kop gezet op de Mortirolo.

82 km | Achtervolgende groep spat uiteen

Ciccone heeft het gevaar ingezien en zet een tussensprint in richting de zes koplopers. Hij krijgt Carthy en Hirt mee. Martin en Kelderman volgen op een meter of tien. En Yates zit daar weer achter met Fortunato.

Ondertussen hebben we dus een kopgroep van zes man, met drie Nederlanders!

Kopgroep (6): Arensman, Hamilton (DSM), Bouwman (Jumbo-Visma), Valverde (Movistar), Kämna (Bora), Poels (Bahrain)
Achtervolgers +0.41: Ciccone (Trek), Hirt (Intermarché), Carthy (EF)
Achtervolgers 2 +0.51: Kelderman (Bora) en Martin (Cofidis)
Achtervolgers 3 +1.00: Yates (BikeExchange) en Fortunato (Eolo)

Peloton +5.15

83 km | De Mortirolo!

De renners zijn bezig aan de Mortirolo. De voorsprong van de koplopers was op een gegeven moment 1.00, maar lopot nu terug tot 0.46.

Cataldo heeft zich laten afzakken om Ciccone te helpen, maar moet nu ook passen bij de achtervolgers. Ook Rota is weg vooraan.

90 km | TUSSENSPRINT

De doorkomst van de tussensprint in Malonno (voor de statistieken....)

1. Bouwman
2. Valverde
3. Hamilton
4. Arensman
5. Poels

Belangrijker, de 8 koplopers hebben 0.50 op de achtervolgers aan de voet van de Mortirolo!

96 km | Drie Nederlanders bij acht koplopers

Simon Yates probeerde de oversteek te maken, maar redde het niet. Intussen rijdt de kopgroep al ruim 0.30 weg bij de achtervolgers. Acht koplopers, drie Nederlanders.

Kopgroep (8): Arensman, Hamilton (DSM), Bouwman (Jumbo-Visma), Valverde (Movistar), Kämna (Bora), Rota (Intermarché), Poels (Bahrain), Cataldo (Trek).
Achtervolgers +0.33
Peloton +3.09

Thymen Arensman op kop in aanloop naar de Mortirolo

99 km | Demarrages in kopgroep: Bouwman, Poels en Arensman mee

De Mortirolo is nog niet begonnen maar de weg loopt al flink omhoog.

En ineens zien we een nieuwe kopgroep die is weggereden bij de rest.

Zónder Ciccone, mét Bouwman. En ook Arensman zit in die voorste groep!

106 km | Kelderman is terug!

Wilco Kelderman heeft in het dal zowaar die minuut achterstand dichtgereden. Met Bais in het wiel keert hij terug in de kopgroep. Ontzettend knap, maar heeft dit niet te veel energie gekost?

Wilco Kelderman keert terug in de kopgroep na zijn lekke band.

108 km | Even kijken naar de Mortirolo

Over een kilometer of tien zijn de koplopers aan de voet van de Mortirolo, waar Bouwman en Ciccone weer om de bergpunten willen strijden. Nu wil ik je niet nerveus maken, maar Ciccone zal zich daar allicht op verheugen. In 2019 kwam hij namelijk in de stromende regen als eerste boven op de gevreesde berg in zijn blauwe bergtrui en won uiteindelijk ook de etappe.

Maar toen werd de Mortirolo wel van de zwaarste kant bedwongen. Al is deze klim ook niet voor de poes. Liefst 12,6 kilometer met een gemiddelde van 7,6 procent. De zwaarste kilometers liggen kort onder de top met uitschieters tot 16 procent.

Het profiel van de Passo del Mortirolo in de 16de etappe van de Giro.

114 km | Etenstijd in de kopgroep

Het is etenstijd in de kopgroep nu ze een tijdje in het dal moeten rijden richting de Passo del Mortirolo. De echte klim begint in Malonno, waar ook nog een tussensprint is gelegd. Maar dat zal de renners in deze kopgroep gestolen kunnen worden.

Thymen Arensman en Koen Bouwman beginnen aan de lunch in de 16de etappe.

120 km | Kelderman tussen wal en schip

De renners zijn beneden en het ziet er somber uit voor Kelderman, die tussen wal en schip lijkt te vallen.

Samen met Bais moet hij 1.12 goedmaken op de koplopers. Of is het verstandiger om te wachten op zijn kopmannen in het peloton? Dat rijdt 1.30 achter de twee.

Kopgroep (18): Poels (Bahrain), Zana (Bardiani), Kämna (Bora), Martin (Cofidis), Carthy (EF), Fortunato (Eolo), Hirt en Rota (Intermarché), Bouwman (Jumbo-Visma), Moniquet (Lotto-Soudal), Valverde (Movistar), Vansevenant (QuickStep), Yates (BikeExchange), Arensman en Hamilton (DSM), Ciccone en Cataldo (Trek), Formolo (UAE).

Achtervolgers (2) +1.00: Kelderman (Bora) en Bais (Drone Hopper)

Peloton +2.36

Pechvogels Wilco Kelderman en Mattia Bais in de achtervolging op de kopgroep.

128 km | Kelderman al minuut achter kopgroep

Wat een pech weer voor Wilco Kelderman. Door die lekke band rijdt hij inmiddels 1.00 achter de kopgroep. Hij is wel in gezelschap van die andere pechvogel, Mattia Bais. Het peloton rijdt trouwens op 2.25.

130 km | Lekke band Kelderman in afdaling

Wilco Kelderman heeft een lekke band in de afdaling van de Goletto di Cadino.

140 km | Bais bijna in het ravijn

We gaan nu 20 kilometer dalen van 1.938 meter hoogte naar Breno dat op 334 meter hoogte ligt. De renners die op de klim moesten lossen proberen nu tijd goed te maken, maar soms gaat dat met wat te veel risico gepaard. Zoals Mattia Bais, die net bijna het ravijn inreed. Gelukkig weet hij zijn fiets net op tijd tot staan te brengen.

  • NOS
    Mattia Bais rijdt bijna in het ravijn in de afdaling van de Galetto di Cadino.
  • NOS
    Gelukkig niet in het ravijn, maar Bais ging wel onderuit in de afdaling.

142 km | Ciccone klopt Bouwman in bergsprint

Giulio Ciccone klopt Koen Bouwman in de eerste bergsprint van de 16de etappe.

Het is Ciccone die als eerste aangaat en Bouwman kan er niet meer overkomen.

Doorkomst Galetto di Cadino (1ste categorie):
1. Ciccone 40 pnt
2. Bouwman 18 pnt
3. Kämna 12 pnt
4. Arensman 9 pnt
5. Kelderman 6 pnt
6. Valverde 4 pnt
7. Formolo 2 pnt
9. C. Hamilton 1 pnt

Tussenstand bergklassement:
1. Bouwman 127 pnt
2. Ciccone 98 pnt
3. Rosa 92 pnt

144 km | Sprint voor de bergpunten komt eraan

De sprint om de bergpunten komt eraan. En opeens zien we Davide Formolo even alleen vooruit, maar dat laat Bouwman niet gebeuren. Hij rijdt ernaartoe, maar heeft Ciccone in zijn wiel. En daarachter nog een man of twaalf met Kelderman en Arensman.

148 km | Bouwman in wiel van Ciccone

Koen Bouwman heeft zich al in het wiel van Giulio Ciccone genesteld, want nog een paar kilometer klimmen en dan ligt daar de streep voor de bergpunten. Het verschil tussen de nummer een en twee op de top van de Goletto di Cadino (19 km à 6,2 procent) is ook fors. De winnaar krijgt 40 punten, de nummer twee 'slechts 18'.

Hieronder nog een keer de tussenstand in het bergklassement.

Het bergklassement na de 15de etappe in de Giro.

149 km | Abandon Tesfatsion

We moeten de opgave melden van Natnael Tesfatsion. De Eritreeër van Drone Hopper, tevens boezemvriend en huisgenoot in San Marino van Biniam Girmay, heeft de Giro verlaten. Jonathan Caicedo, ooit nog winnaar op de Etna, is vanochtend niet van start gegaan.

153 km | Vijf Nederlanders in de kopgroep

Er wordt een beetje gekeken naar elkaar in de kopgroep. Bouwman houdt Ciccone in de gaten. En ook heb je een paar jongens die nog goed staat in het klassement, zoals Guillaume Martin, Valverde, Hirt, Arensman en Kelderman.

Kopgroep (22): Poels (Bahrain), Zana (Bardiani), Kelderman en Kämna (Bora), Martin (Cofidis), Bais (Drone Hopper), Carthy (EF), Fortunato (Eolo), Hirt en Rota (Intermarché), Bouwman en Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Moniquet (Lotto-Soudal), Valverde (Movistar), Vansevenant (QuickStep), Yates en Juul-Jensen (BikeExchange), Arensman en Hamilton (DSM), Ciccone en Cataldo (Trek), Formolo (UAE), Peters (AG2R).

Peloton +1.22

De kopgroep met Koen Bouwman op de voorste rij.

155 km | Tusveld redt het niet

Helaas, Tusveld redt het niet. Hij valt terug in de groep met favorieten. De kopgroep is intussen ook flink aan het uitdunnen. Toch zullen we zo even alle namen geven van de mannen die voor de groep met favorieten rijden.

Tusveld valt terug in de groep met favorieten.

157 km | Ook Tusveld in aantocht!

We zien Thymen Arensman veel vooraan achter Juul-Jensen, die het tempo hoog houdt voor Simon Yates. De jonge Nederlander lijkt sterk. Ook ploegmaat Martijn Tusveld probeert de oversteek te maken vanuit het peloton, dat slechts 0.40 achterstand heeft.

zondag reed Tusveld een dijk van een rit, waarin hij vijfde werd in al het klimgeweld. De bedoeling toen was om Arensman te lanceren, maar die was toen niet sterk genoeg. Als Arensman dat vandaag wel is, dan kan hij in de afdalingen veel hebben aan meesterdaler Tusveld.

Martijn Tusveld onderweg naar de kopgroep.

159 km | Daar komt Bouwman toch!

Daar is Bouwman toch! Hij ziet het gevaar van Ciccone voor zijn bergtrui en rijdt in zijn eentje naar de kopgroep. Dat moet ook, want wie vandaag drie keer als eerste boven is is leider in het klassement. Hij passeert Van der Poel en De Gendt die laten lopen.

Koen Bouwman passeert Mathieu van der Poel en Thomas De Gendt op weg naar de kopgroep.

161 km | Kelderman mee, Bouwman redt het niet

Ai, dat is jammer! Koen Bouwman heeft ondanks de hulp van Sam Oomen de oversteek niet kunnen maken. Hirt en Taaramäe (Intermarché) en Formolo (UAE) zijn daar wel in geslaagd. En, belangrijker, ook Simon Yates, Wilco Kelderman en Wout Poels zijn overgestoken!

163 km | Kopgroep groeit, strijd op alle fronten

Wat een spektakel alweer in aanloop van die eerste echte klim. De achtervolgers zijn bij de kopgroep gekomen, waar Cavendish uiteraard uit is verdwenen. Veertien man aan kop dus, met Arensman, Eenkhoorn en Van der Poel.

Achter de kopgroep zien we een groepje met Oomen, Bouwman, Martin, Taaramäe, Howson en Formolo.

Kopgroep (14): Van der Poel (Alpecin), Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Juul-Jensen (BikeExchange), De Gendt (Lotto-Soudal), Peters (AGR) Vansevenant (QuickStep), Cataldo, Ciccone (Trek), Kämna (Bora), Carthy (Ef), Arensman (DSM), Valverde (Movistar), Fortunato (Eolo), Rota (Intermarché).

165 km | Achtervolgers zien kopgroep

De achtervolgende groep ziet de kopgroep nu in de rug. En dat is een heel aardig groepje, hoor.

Kopgroep (6): Van der Poel (Alpecin), Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Juul-Jensen (BikeExchange), De Gendt (Lotto-Soudal), Peters (AGR) en Cavendish (QuickStep).

Achtervolgers (9): Cataldo, Ciccone (Trek), Kämna (Bora), Carthy (Ef), Arensman (DSM), Vansevenant (QuickStep), Valverde (Movistar), Fortunato (Eolo), Rota (Intermarché).

De achtervolgers zien de kopgroep in de rug.

168 km | Poel en Vanhoucke terug, Ciccone gaat

Wout Poels en Harm Vanhoucke in de tegenaanval, maar inmiddels zijn ze al weer teruggewapperd.

Vooraan het peloton gaan de beter klimmers nu ook aan, met Ciccone, Carthy en Kämna. En dan moet Bouwman dus ook mee, maar hij zit er niet. Thymen Arensman wel.

Er wordt dus al stevig geklommen, maar de echte klim begint pas over 12 kilometer.

172 km | Aan de voet van de Goletto di Cadino

We zijn al aan de voet van de Goletto di Cadino, de eerste klim van eerste categorie deze etappe en dan zien we Wout Poels en Harm Vanhoucke die de oversteek proberen te maken.

Dat Poels vooruit wil rijden zou weleens te maken kunnen hebben met een plannetje van kopman Mikel Landa. Nooit eerder stond Landa aan het begin van de slotweel zo dicht bij de leider in het klassement en in het hooggebergte voelt hij zich als een vis in het water. "Mijn Giro begint morgen", zei Landa dan ook op de rustdag.

Wout Poels met Harm Vanhoucke in de tegenaanval op de eerste klim van de zestiende etappe.

173 km | Kijk, koeien!

Het blijft onrustig aan kop van het peloton, waar Julius van den Berg probeert het gat met de zes koplopers kleiner te maken. Dat lukt niet echt, al lopen Van der Poel, Eenkhoorn en hun vluchtmaten ook niet echt ver weg. Het verschil is 1.00.

Koeien langs de route van de 16de etappe in de Giro.

185 km | Ciccone bij de dokter

Er gaat natuurlijk nog heel veel gebeuren deze etappe, maar het lijkt erop dat de zes koplopers met vijf erkende hardrijders, een Franse puncheur en een topsprinter van het eiland Man voorlopig nog wel even voorop zullen rijden. Koen Bouwman heeft een ploegmaat voorin, die wellicht kan helpen op de eerste klim die over een kilometer of 10 al gaat beginnen.

Een van Bouwmans grootste concurrenten voor de bergtrui is trouwens aan het begin van deze rit bij de dokter geweest. Giulio Ciccone, glorieus winnaar van de 15de etappe, heeft last van zijn hand of pols en krijgt een tape aangemeten. Toch merkwaardig dat hij dat niet voor de start heeft laten doen.

Giulio Ciccone bij de koersdokter aan het begin van de 16de etappe.

191 km | De zes lijken weg

Mathieu van der Poel, Pascal Eenkhoorn, Chris Juul-Jensen, Thomas De Gendt, Nans Peters en Mark Cavendish hebben een voorsprong van zo'n 40 seconden op de rest.

Daar proberen nog heel wat mensen de sprong te maken, waaronder Poels en Yates, maar voorlopig lukt dat niet.

Kopgroep (6): Mathieu van der Poel (Alpecin), Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Chris Juul-Jensen (BikeExchange), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Nans Peters (AGR) en Mark Cavendish (QuickStep).
Peloton +0.40

Jasha Sütterlin probeert ploegmaat Wout Poels naar de kopgroep te rijden, maar slaagt daar niet in.

199 km | Kopgroep met Van der Poel, Eenkhoorn en... Cavendish!

Het is nu al een zeer vermakelijk begin, want we hebben een kopgroepje van zes.

Mathieu van der Poel, Pascal Eenhoorn, Chris Juul-Jensen, Thomas De Gendt, Nans Peters en...Mark Cavendish!

Je leest het goed!

Pascal Eenkhoorn en Mathieu van der Poel hebben elkaar weer gevonden in de kopgroep van de 16de etappe.

202 km | PARTENZA

PARTENZA | Het officiële startsein is gegeven en wie zien we als eerste serieuze aanvaller? Mathieu van der Poel!

NEUTRALISATIE | Colbrelli!

Het peloton staat voor de officiële start nog even stil bij Sonny Colbrelli.

De winnaar van Parijs-Roubaix mag voorlopig niet meer fietsen in Italië na plaatsing van zijn defibrillator. Maar als de Giro in zijn streek komt, is hij erbij.

  • NOS
    Sonny Colbrelli praat met ploeggenoot Wout Poels voor de officiële start van de 16de etappe.
  • NOS
    En via de radioverbinding van Poel spreekt Colbrelli hij ook de rest van de ploeg even toe.

MvdP op de eerste rij

Mathieu van der Poel op de eerste rij tijdens de neutralisatie

Slechte nacht voor Sinkeldam en co

We zien Arnaud Démare in zijn paarse puntentrui op de eerste rij van het peloton. Het is de vraag of hij echt uitgerust is. Zondagavond werd Groupama namelijk ondergebracht in een hotel zonder airconditioning en andere belangrijke omstandigheden. Volgens Ramon Sinkeldam hebben de renners geen oog dicht gedaan en zijn sommigen middenin de nacht zelfs onder een koude douche gaan staan.

Op de rustdag zijn de renners van de Franse ploeg overigens verkast naar een ander onderkomen, dus de afgelopen nacht zal vast goed geslapen zijn.

Goed nieuws over de wereldkampioen

Het herstel van Julian Alaphilippe na zijn vreselijke val in Luik-Bastenaken-Luik verloopt voorspoedig. De wereldkampioen zit weer op de fiets en voegt zich zelfs bij het trainingskamp van zijn ploeg in de Sierre Nevada.

Neutralisatie

De renners zitten inmiddels al even op de fiets tijdens de neutralisatie. De officiële start zit er aan te komen!

Abandon Jumbo-teambus

Vervoer is toch een beetje een dingetje binnen de Jumbo-gelederen, trouwens. Zondag is de teambus door een naar, hoog drempeltje namelijk gestrand op een steenworp van het teamhotel. En dat heeft tot gevolg, dat de renners vandaag zich vandaag ouderwets in de kofferbak van de auto's hebben moeten klaar maken.

Geen panne bij Bora-hansgrohe, waar de bus gewoon gebruikt kon worden om opnieuw snode plannen te smeden.

Ken je die mop van die bergkoning die ging vissen...?

Koen Bouwman in zijn blauwe trui

Voor Koen Bouwman wordt vandaag een heel belangrijke dag. Zondag heroverde hij de bergtrui en die blauwe trui wil hij heel graag naar Verona brengen. Hij leidt het klassement met 109 punten, maar met drie beklimmingen van eerste categorie (goed voor elk 40 punten) kan dat vandaag heel anders zijn.

Op de rustdag had fervent sportvisser Bouwman trouwens een afspraak met Hidde van Warmerdam van de AD-podcast In het Wiel om te vissen in het Gardameer. Helemaal bepakt en bezakt zat Van Warmerdam aan de waterkant, maar...geen Bouwman. Gezien zijn ambities in de slotweek leek het hem toch niet zo slim om twee keer 40 minuten in de auto te zitten op de rustdag,

Die afspraak staat dus nog.

Het bergklassement na de 15de etappe in de Giro.

Matje en zijn maatje

Mathieu van der Poel en Pascal Eenkhoorn hebben elkaar weer gevonden voor de start in Saló.

Mathieu van der Poel en Pascal Eenkhoorn voor de start in Saló.

Spanning in het klassement

Richard Carapaz nam zaterdag in de 14de rit naar Turijn de roze trui over van Juanpe López. Drie jaar geleden deed hij dat ook in de 14de rit, om de leiding niet meer af te staan. Maar dit jaar zijn de verschillen in de top uiterst klein, met Jai Hindley, João Almeida, Mikel Landa en Domenico Pozzovivo binnen 1.01.

In de onderstaande uitslag tussenstand staat Hindley op negen seconden van Carapaz, maar dat is in de officiële uitslag herroepen. In de slotmeters van de etappe van zondag sprintte Carapaz namelijk nog even weg van zijn concurrentie, maar bij nader inzien besloot de jury dat het verschil net niet groot genoeg was om twee seconden tijdsverschil toe te kennen.

Van alle achterstanden mag je dus 0.02 aftrekken.

De toptien van het algemeen klassement na de 15de etappe in de Giro.

Waarheen leidt de weg?

Na de rustdag begint de loodzware slotweek van deze Giro met meteen de vermaarde Passo del Mortirolo. In de 16de etappe krijgen de renners 202 kilometer van Salò naar Aprica voor de wielen, met liefst drie beklimmingen van eerste categorie.

Vanaf de start loopt het al lichtjes omhoog, maar na 30 kilometer begint de eerste klim naar de top van de Goletto di Cadino. Daarna volgt de gevreesde Mortirolo (12,6 km à 7,6 procent met uitschieters naar 16 procent), die niet van de zwaarste kant wordt beklommen, maar nog altijd loodzwaar is. Voor de echte slotklim naar Aprica krijgen de renners ook nog de steile Teglio (5,6 km à 8,2 procent met uitschieters naar 16 procent) te verduren. Na een korte afdaling is het klimmen naar de top van de Santa Cristina (13,5 km à 8 procent, met uitschieters naar 13 procent).

Het zou best kunnen dat de beslissing valt in de korte afdaling naar Aprica, waar de finish ligt na twee kilometer vals plat omhoog.

Het profiel van de zestiende etappe van de Giro

Benvenuto!

Welkom vanuit Saló, een lieflijk plaatsje aan het Gardameer met een duistere geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog was dit namelijk anderhalf jaar lang de residentie van 'Il Duce' Benito Mussolini, die hier onder de paraplu van nazi-Duitsland de fascistische Republiek van Saló uitriep.

Dat zat zo: nadat de geallieerden hun opmars waren begonnen in Sicilië en Zuid-Italië, werd Mussolini afgezet als leider van het Koninkrijk Italië en gevangengezet. Il Duce werd echter bevrijd door de Duitsers, die zelf de strijd aangingen met de geallieerden. In plaats van inlijving, besloten de Duitsers echter Mussolini weer op het pluche te helpen als leider van de Italiaanse Sociale Republiek (al snel bekend als de Republiek van Saló).

Op 25 april 1945 vluchtte Mussolini voor de naderende geallieerden en drie dagen later werd hij door Italiaanse partizanen vermoord. Mussolini's marionettenbewind markeerde zich als extreem racistisch en gewelddadig, wat de de links-anarchistische filmaker Pier Paolo Masolini inspireerde tot 'Saló of de 120 dagen van Sodom' uit 1975.

Zo erg zal het voor de renners vandaag niet worden. Maar dat de bergrit van vandaag sommige renners angst inboezemt, dat is duidelijk.

Benito Mussolini in 1940 op bezoek bij Adolf Hitler in München.