liveblog

Verstappen wint in Spanje en is leider in het WK

  • Race 6 van 22 is de Grand Prix van Spanje
  • Vanaf 15.00 uur: lichten uit in Barcelona
  • Max Verstappen startte vanaf P2, poleposition voor Leclerc
  • Updates ontvangen van dit liveblog op je smartphone? Vink dan het belletje aan
liveblog gesloten

GP Spanje | Einde blog, check nu de samenvatting op NPO 1 en NOS.nl

Dit was het voor vandaag. Op NPO 1 en NOS.nl kun je nu kijken naar een samenvatting en analyse van de race van vandaag.

Volgende week zijn we terug met de Grand Prix van Monaco. Fijne dag!

GP Spanje | Wedstrijdverslag

Max Verstappen viert zijn zege in BarcelonA

Verstappen grijpt leiding in WK-stand na sterk staaltje bandenstrategie in Barcelona

Max Verstappen heeft voor de tweede keer in zijn Formule 1-loopbaan de Grand Prix van Spanje gewonnen. De Red Bull-coureur nam door de winst ook de leiding in het WK-klassement over van Charles Leclerc, die in de 27ste ronde de race moest staken vanwege motorproblemen.

De winst van Verstappen was mede het werk van een ijzersterke bandenstrategie, waardoor hij zich naar voren kon manoeuvreren.

GP Spanje | Stand in het WK

Stand in het WK

GP Spanje | Verstappen reageert

De eerste reactie van Verstappen gaat natuurlijk over zijn problemen met de DRS. "Dat maakte het erg moeilijk, maar met een andere strategie kwam het alsnog goed."

GP Spanje | 66/66: Uitslag

Top-10

# Coureur
1. Max Verstappen (Red Bull)
2. Sergio Perez (Red Bull)
3. George Russell (Mercedes)
4. Carlos Sainz (Ferrari)
5. Lewis Hamilton (Mercedes)
6. Valtteri Bottas (Alfa Romeo)
7. Esteban Ocon (Alpine)
8. Lando Norris (McLaren)
9. Fernando Alonso (Alpine)
10. Yuki Tsunoda (AlphaTauri)

GP Spanje | 66/66: Verstappen wint en pakt leiding in het WK

Een lastige race voor de Nederlander, maar hij wint alsnog in Spanje. Verstappen heeft nu zes punten voorsprong op Charles Leclerc in de strijd om het WK.

GP Spanje | 65/66: Probleem voor Hamilton

De Brit moet zijn vierde plek helaas opgeven vanwege problemen met zijn auto. De beide Mercedessen zijn te warm geworden en dat is koren op de molen van Carlos Sainz, die de vierde plek simpel weer terugpakt.

GP Spanje | 61/66: Hamilton naar P4

Stand top-6

# Coureur
1. Max Verstappen (Red Bull)
2. Sergio Perez (Red Bull)
3. George Russell (Mercedes)
4. Lewis Hamilton (Mercedes)
5. Carlos Sainz (Ferrari)
6. Valtteri Bottas (Alfa Romeo)

GP Spanje | 55/66: Hamilton naar P5

De Brit baalde nadat hij in het begin van de wedstrijd van de baan was geschoten en wilde eigenlijk al opgeven. Inmiddels rijdt hij rond op de vijfde plek en kan hij de aanval inzetten op de vierde plek van Carlos Sainz.

GP Spanje | 55/66: Perez gaat voor snelste ronde en extra WK-punt

GP Spanje | 49/66: Weer geen DRS, maar wel er voorbij

Verstappen zit aan de start van Perez, kan er niet voorbij wegens een niet werkende DRS, maar de Mexicaan gaat een bocht later zelf aan de kant. Verstappen weer aan de leiding.

GP Spanje | 45/66: Verstappen naar binnen

De banden van de Nederlander zijn op en hij moet naar binnen. Perez gaat hem voorbij, maar verstappen komt wel voor George Russell de baan.

GP Spanje | 43/66: Stand van zaken

Top-6

# Coureur
1. Max Verstappen (Red Bull)
2. Sergio Perez (Red Bull)
3. George Russell (Mercedes)
4. Valtteri Bottas (Alfa Romeo)
5. Carlos Sainz (Ferrari)
6. Lewis Hamilton (Mercedes)

GP Spanje | 36/66: Verstappen weer aan de staart van Russell

Dit keer geen gevecht voor Verstappen met Russell want de Brit gaat naar binnen voor gele banden. Omdat Perez ook naar binnen is gegaan gaat Verstappen inmiddels aan de leiding.

GP Spanje | 31/66: Perez aan de leiding

Waar Verstappen zonder zijn goed werkende DRS rondenlang achter Russell bleef zitten, is zijn ploeggenoot Sergio Perez snel voorbij de Brit gestoken. Met een wel werkende DRS haalt de Mexicaan de Mercedes-coureur op het rechte stuk in.

GP Spanje | 27/66: Verstappen naar binnen

De Nederlander is ondertussen naar binnen gekomen en kan nu even zonder iemand direct voor hem doorrijden.

GP Spanje | 27/66: Leclerc valt ui!

De leider in de wedstrijd moet naar binnen, zegt dat hij vermogen verliest. Einde wedstrijd voor de Monegask.

GP Spanje | 25/66: Daar was Verstappen bijna!

De DRS werkte eindelijk weer even en meteen is Verstappen bijna voorbij aan de Brit. Maar Russell verdedigt goed en Verstappen is er niet voorbij.

GP Spanje | 22/66: Leclerc naar binnen, Verstappen nog vast achter Russell

De leider in de wedstrijd is inmiddels naar binnen gekomen voor zijn eerste pitstop. Ondertussen zit Verstappen nog altijd achter Russell. Soms werkt de DRS wel en soms niet. Ondertussen lopen de frustraties steeds hoger op bij de Nederlander.

GP Spanje | 16/66: Toch niet!

Vlak achter Russell wil de DRS weer niet open gaan, Verstappen uit zijn frustraties via de boordradio, maar er kan voorlopig niks aan gedaan worden.

GP Spanje | 15/66: DRS werkt weer

De Nederlander krijgt te horen dat zijn DRS de afgelopen ronde wel weer werkte.

GP Spanje | 12/66: Verstappen jaagt op Russsell

Perez heeft Verstappen voor laten gaan waarna de Nederlander op jacht kan gaan naar de tweede plek die hij net nog zo stevig in handen had. Russell heeft inmiddels problemen met de temperatuur in zijn auto.

Ondertussen krijgt de Nederlander over de boordradio te horen dat zijn DRS niet werkte vorige ronde. Hopelijk zijn dit niet dezelfde problemen als gisteren tijdens de kwalificatie.

GP Spanje | 11/66: Stand van zaken

Top-6

# Coureur
1. Charles Leclerc (Ferrari)
2. George Russell (Mercedes)
3. Max Verstappen (Red Bull)
4. Sergio Perez (Red Bull)
5. Valtteri Bottas (Alfa Romeo)
6. Esteban Ocon (Alpine)

GP Spanje | 10/66: Ook verstappen ernaast!

De Nederlander gaat op dezelfde plek als Sainz naast de baan. Een windvlaag in bocht vier lijkt de boosdoener. De Nederlander komt als vierde terug op de baan.

GP Spanje | 7/66: Sainz van de baan!

Carlos Sainz kende een dramatische start, viel van P3 terug meteen een paar plekken terug en nu schiet hij van de baan. na een korte tour door de grindbak komt hij als 11de terug op de baan.

GP Spanje | 5/66: Hamilton gooit de handdoek

Lewis Hamilton heeft weinig geloof over een goede afloop. "Het lijkt mij beter de motor te sparen, sorry", laat hij horen over de boordradio. "We kunnen nog punten halen", reageert zijn engineer.

GP Spanje | 1/66: We zijn los!

Een sterke start voor Verstappen en Leclerc, die de Nederlander maar net voor blijft. Ook George Russel is goed weg en klimt naar plek 3. Lewis Hamilton komt in aanraking met Magnussen en ziet het hele veld voorbij komen. De Brit moet naar binnen met schade en Magnussen schiet even de grindbak in.

GP Spanje | Hitte bepalend

Het is op dit moment 36 graden in Barcelona en de temperatuur van het asfalt is 50 graden. Dat gaat veel betekenen voor de bandenslijtage. De verwachting is dat De Ferrarri's het lastig gaan krijgen en dat de Mercedessen van Lewis Hamilton en George Russel goed voor de dag kunnen komen.

Wellicht dat Lewis Hamilton, die de afgelopen vijf keer won in Spanje en als enige van het veld op de gele band start, optimaal kan profiteren.

GP Spanje | Problemen Verstappen verholpen?

De problemen die Max Verstappen zaterdag had tijdens de kwalificatie kwamen door een haperende DRS. Dat euvel heeft het team verholpen, maar de monteurs zijn er nog steeds wel een beetje mee bezig.

GP Spanje | Dit was ook het weekend van: Nyck de Vries

Nyck de Vries

Nyck de Vries heeft de gunfactor: 'Hij is altijd vrolijk, positief en energiek'

28 rondjes op het circuit van Barcelona in een krap uurtje trainingstijd. Dat is de oogst van het officiële debuut van Nyck de Vries in een Formule 1-weekend. De Fries, die in 2020 en 2021 al F1-testdagen afwerkte bij zijn werkgever Mercedes, nam bij achterhoedeteam Williams plaats in de cockpit van Alexander Albon. Vooralsnog eenmalig, maar zeker niet onverdienstelijk: hij noteerde de achttiende tijd en was een fractie sneller dan de andere Williams-piloot: Nicholas Latifi.

GP Spanje | Terug naar 2016, de eerste zege van Verstappen

Max Verstappen na zijn GP-winst in Barcelona in 2016

Horner: 'Max kwam in Barcelona, stapte in, zag, greep de leiding en won'

Ruim zes jaar geleden schreef Max Verstappen autosporthistorie op de plek waar vandaag de zesde Formule 1-race van het seizoen plaatsvindt. Op het Circuit de Catalunya won hij in zijn eerste race voor Red Bull Racing meteen de Grand Prix van Spanje. Achttien jaar was hij pas destijds, de jongste grand prix-winnaar ooit.

Verstappens teambaas Christian Horner wist niet wat hem overkwam op 15 mei 2016. Een terugblik.

GP Spanje | Zo ging de kwalificatie

Leclerc pakt pole ondanks spin, Verstappen kwalificeert zich als tweede

Charles Leclerc heeft Max Verstappen afgetroefd in de strijd om poleposition in de Grand Prix van Spanje. De twee concurrenten in de WK-stand konden om uiteenlopende redenen slechts één snelle ronde afleggen in het laatste deel van de kwalificatie.

Leclerc spinde aan het einde van zijn eerste snelle ronde, omdat hij te veel risico nam. De Ferrari-coureur herstelde zich met een superronde, waarin hij ruim 0,3 seconde sneller was dan Verstappen. De Limburger moest juist zijn laatste snelle ronde afbreken met een technisch probleem.

Startopstelling, Alonso achteraan

Startopstelling GP Spanje

Fernando Alonso moet bij de grand prix in zijn thuisland helemaal achteraan starten, hij begint in de pits. De Spanjaard van Alpine kwam op zaterdag tot zijn eigen teleurstelling al niet voorbij de eerste kwalificatiesessie en zette de 17de tijd neer. Omdat hij zijn motor heeft vervangen krijgt hij een gridstraf. Een coureur mag per seizoen maar maximaal drie keer motoronderdelen vervangen. Voor Alonso was het de vierde keer.

Stand van zaken in het kampioenschap

Bekijk hier de WK-stand

Welkom!

Vandaag staat de zesde grand prix van het seizoen op het programma. Max Verstappen zal vanaf de tweede plek op jacht gaan naar zijn derde GP-zege op rij. Charles Leclerc start van poleposition.

De rijders gaan om 15.00 uur beginnen aan de formatieronde.