liveblog
NOS VoetbalAangepast

Vitesse en AZ finalisten Europese play-offs • Zeges in heenduels niet genoeg voor Utrecht en Heerenveen

liveblog gesloten

Tot besluit

Bedankt voor het volgen van ons liveblog. De blik gaat op woensdag, op de Conference League-finale tussen AS Roma en Feyenoord in Tirana, Albanië. Een land zonder grote voetbalclubs, zonder grote voetbalhistorie en ook zonder grote voetbalstadions. Kijk hieronder wat de finale betekent voor het land. Tot de volgende keer!

Conference League-finale historisch voor Feyenoord, maar ook voor Albanië

Het afscheid van Willem Janssen: 'Was een mooie reis'

Het afscheid van Willem Janssen: 'Was een mooie reis'

Vitesse-aanvoerder Doekhi: 'Dat we afgeschreven waren, gaf ons motivatie'

Vitesse-aanvoerder Doekhi: 'Dat we afgeschreven waren, gaf ons motivatie'

Bekijk de samenvatting van Vitesse - FC Utrecht

Bekijk de samenvatting van Vitesse - FC Utrecht

VIT-UTR | Klaar in Arnhem

Vitesse wint na verlenging met 3-0 van FC Utrecht en plaatst zich na de 3-1 nederlaag in Utrecht voor de finale van de Europese play-offs.

Vitesse-fans vieren de plaatsing voor de finale

VIT-UTR | 120+3' Rood Baden Frederiksen

Een domme tweede gele kaart voor Baden Frederiksen. Vitesse moet in de blessuretijd van de verlenging met tien man verder.

Vitesse - FC Utrecht 3-0 (eerste wedstrijd 1-3)

VIT-UTR | Lat!

Nikolai Baden Frederiksen kan de wedstrijd beslissen. Oog-in-oog met doelman Oelschlägel schiet hij op de lat! Even later mist Bero ook nog een enorme kans. Het blijft nog even spannend in Arnhem.

Vitesse - FC Utrecht 3-0 (eerste wedstrijd 1-3)

VIT-UTR | 115' Nog niet gedaan

Het is nog niet gedaan. Daar is zowaar een kans voor FC Utrecht. Een doorkopbal van Van Overeem gaat richting het doel. Vitesse-doelman Jeroen Houwen maakt er een corner van.

Vitesse - FC Utrecht 3-0 (eerste wedstrijd 1-3)

VIT-UTR | 110' Zwak Utrecht

FC Utrecht komt in de verlenging maar niet tot kansen. De Domstedelingen proberen het wel, maar blijven zwak spelen. Niet lukt. Vitesse lijkt zo op weg naar de finale.

Vitesse - FC Utrecht 3-0 (eerste wedstrijd 1-3)

VIT-UTR | 93' DOELPUNT VITESSE!

Vroeg in de verlenging scoort invaller Nikolai Baden Frederiksen na een pass van Bero. Vitesse met deze stand naar de finale.

Vitesse - FC Utrecht 3-0 (eerste wedstrijd 1-3)

Nikolai Baden Frederiksen juicht na zijn doelpunt

Milan kampioen!

Het is klaar in Italië. Internazionale wint met 3-0 van Sampdoria, maar door een 3-0 overwinning bij Sassuolo kroont Milan zich voor het eerst sinds 2011 tot kampioen van Italië.

VIT-UTR | Verlenging

We gaan verlengen bij Vitesse - FC Utrecht in de strijd om een plaats in de finale van de Europese play-offs. Na de 3-1 in Utrecht wint Vitesse in de reguliere speeltijd in Arnhem met 2-0.

Vitesse heeft haast na de 2-0

VIT-UTR | 86' Vitesse blijft drukken

Tronstad is dicht bij zijn tweede goal en de 3-0 voor Vitesse. Oelschlägel redt knap. De doelman houdt FC Utrecht niet voor de eerste keer in de wedstrijd. Met deze stand gaan we straks verder met een verlenging.

Vitesse - FC Utrecht 2-0 (eerste wedstrijd 1-3)

Samenvatting: Oranje onder 17 verslaat Frankrijk op EK

Oranje onder 17 wordt groepswinnaar op EK na overwinning op Frankrijk

78' Milan-fans vieren al feest

De duizenden meegereisde fans van AC Milan vieren met de veilige 3-0 voorsprong bij Sassuolo al feest. Invaller Zlatan Ibrahimovic denkt met een harde kopbal de 0-4 te maken, maar zijn goal wordt vanwege buitenspel afgekeurd.

Internazionale - Sampdoria 3-0

Sassuolo - AC Milan 0-3

VIT-UTR | 68' Vitesse jaagt op derde goal

Vitesse heeft kansen op 3-0 te komen. Eerst is het Manhoef, dan Bero en ook Openda is dichtbij. Utrecht-doelman Oelschlägel is alert en voorkomt ene derde tegengoal. Aan de andere kant zijn er mogelijkheden voor Mike van der Hoorn en Pontus Almqvist.

Vitesse - FC Utrecht 2-0 (eerste wedstrijd 1-3)

Feest op het veld bij City

Zoals recent vaker te zien op de voetbalvelden volgt er in Manchester een pitch invasion op het landskampioenschap van City. De doelen overleven het feest niet, zoveel is duidelijk.

  • Reuters
    .
  • Reuters
    .
  • Reuters
    .

VIT-UTR | 52' DOELPUNT VITESSE!

Sondre Tronstad knalt prachtig raak en daarmee is het 2-0. Met deze stand volgt een verlenging.

Vitesse - FC Utrecht 2-0 (eerste wedstrijd 1-3)

Sondre Tronstad viert de 2-0

VIT-UTR | Tweede helft

We gaan verder met de tweede helft in Arnhem. Vitesse heeft een tweede goal nodig om een verlenging af te dwingen.

Vitesse - FC Utrecht 1-0 (eerste wedstrijd 1-3)

Oranje verslaat ook Frankrijk op EK onder 17

Oranje onder 17 heeft ook de laatste groepswedstrijd op het EK gewonnen. Dankzij een slotoffensief won de titelverdediger met 3-1 van Frankrijk.

Fabiano Rust

Weghorst degradeert met Burnley uit Premier League

Wout Weghorst is met Burnley gedegradeerd uit de Premier League. Burnley verloor de laatste wedstrijd in de Engelse competitie met 2-1 van Newcastle en zakte naar de achttiende plek, dat betekende degradatie. Norwich City en Watford waren al gedegradeerd.

Leeds United, dat de speelronde begon als de nummer 18, won met 2-1 bij Brentford en profiteerde. De ploeg van verdediger Pascal Struijk eindigde met 38 punten als zeventiende en speelt ook volgend jaar op het hoogste niveau.

De eindstand in de Premier League

City kampioen!

Het laatste fluitsignaal klinkt in het Etihad Stadium. Manchester City verslaat Aston Villa met 3-2 en is kampioen van Engeland. Liverpool wint met 3-1 van Wolverhampton Wanderers en wordt met één punt achterstand tweede.

Rust in Italië: Milan stevent op landstitel af

Zo spannend als in Engeland is het in Italië niet. Door twee goals van Olivier Giroud en één van Franck Kessié leidt koploper AC Milan bij rust met 3-0 bij Sassuolo. Nummer twee Inter heeft nog niet gescoord tegen Sampdoria. Bij deze standen is Milan kampioen in de Serie A.

Internazionale - Sampdoria 0-0

Sassuolo - AC Milan 0-3

Olivier Giroud viert de openingsgoal

VIT-UTR | Rust

Door een goal van Million Manhoef leidt Vitesse met 1-0 tegen FC Utrecht. De Arnhemmers hebben nog een goal nodig om een verlenging af te dwingen.

Ruststand: Vitesse - FC Utrecht 1-0 (eerste wedstrijd 1-3)

Million Manhoef viert zijn goal

84' Liverpool op voorsprong

Via invaller Mohamed Salah komt Liverpool dan toch op voorsprong tegen Wolverhampton Wanderers. Daarmee gaan de Reds City niet voorbij, maar houden ze wel druk op de koploper. Bij een goal van Villa wordt alles weer anders.

Liverpool - Wolverhampton Wanderers 2-1

Manchester City - Aston Villa 3-2

81' Comeback City compleet

Het was behoorlijk schrikken voor City, maar met goals van Ilkay Gündogan (76'), Rodri (78') en weer Gündogan (81') buigt City de achterstand tegen Aston Villa in enkele minuten om in een voorsprong. De titel is nu dichtbij.

Liverpool - Wolverhampton Wanderers 1-1

Manchester City - Aston Villa 3-2

Feest bij Manchester City

VIT-UTR | 39' DOELPUNT VITESSE!

Million Manhoef scoort fraai. Hij neemt aan met het dijbeen en haalt met links uit.

Vitesse - FC Utrecht 1-0

Million Manhoef haalt uit

76' Gündogan verkleint marge

Invaller Ilkay Gündogan scoort voor Manchester City en verkleint daarmee de achterstand. De Duitser kopt bij de tweede paal binnen en rent daarna met de bal terug naar de stip. City is weliswaar virtueel kampioen, maar één goal van Liverpool op Anfield en Liverpool staat virtueel bovenaan.

Liverpool - Wolverhampton Wanderers 1-1

Manchester City - Aston Villa 1-2

69' City verder in problemen

De problemen voor City worden nog groter. Philippe Coutinho maakt er 0-2 van voor Villa. De ex-Liverpool-speler kapt van links naar binnen en schiet binnen. Omdat Liverpool nog gelijk staat, is City virtueel nog steeds kampioen, maar donkere wolken pakken zich samen boven het Etihad Stadium.

Liverpool - Wolverhampton Wanderers 1-1

Manchester City - Aston Villa 0-2

Pep Guardiola

17' Milan op voorsprong

Op aangeven van Leão schiet Olivier Giroud door de benen van een Sassuolo-verdediger en doelman Andrea Consigli binnen. Met deze voorsprong is Milan virtueel kampioen van Italië.

Internazionale - Sampdoria 0-0

Sassuolo - AC Milan 0-1

VIT-UTR | 21' Doelpunt Openda afgekeurd

Openda kopt binnen voor Vitesse, maar de treffer wordt afgekeurd vanwege een duwfout.

Vitesse - FC Utrecht 0-0

55' Spanning neemt toe in Engeland

Mané scoort, maar zijn treffer wordt afgekeurd vanwege buitenspel. Als de goal had geteld, was Liverpool virtueel kampioen geweest. In Manchester mist Aston Villa-aanvaller Ollie Watkins een enorme kans op de 0-2. City op doelsaldo nog steeds virtueel kampioen.

Liverpool - Wolverhampton Wanderers 1-1

Manchester City - Aston Villa 0-1

VIT-UTR | 13' Knappe redding Ter Avest

Dit is wel een kans voor Buitink, maar de aanvaller van Vitesse slaagt er niet in de bal te raken, mede door een knappe sliding van Ter Avest. Aan de andere kant schiet Utrecht-aanvaller Boussaid op de vuisten van Houwen.

Vitesse - FC Utrecht 0-0

VIT-UTR | 10' Geen kansen in Arnhem

Het spel golft op en neer in de openingsfase, maar kansen zijn er nog niet.

Vitesse - FC Utrecht 0-0

VIT-UTR | Aftrap

De bal rolt bij Vitesse - FC Utrecht (eerste wedstrijd 1-3). Wie plaatst zich in navolging van AZ voor de finale van de play-offs om Europees voetbal?

Donny van de Beek scoort voor Everton

Donny van de Beek valt na afwezigheid van twee maanden vanwege een blessure in bij Everton en vindt uit bij Arsenal vlak voor rust meteen het net. Everton staat in Londen met 2-1 achter.

Titelstrijd in Italië brandt ook los

Ook in Italië valt zo de beslissing in de titelstrijd. Koploper AC Milan (83 punten) gaat op bezoek bij Sassuolo en nummer Internazionale (81 punten) ontvangt Sampdoria.

Milan pakt de eerste titel sinds 2011 bij A) een overwinning B) een gelijkspel of C) een nederlaag EN Internazionale wint niet van Sampdoria.

Rafael Leão van AC Milan

37' City op achterstand!

Sensatie in het Etihad Stadium in Manchester. Matthew Cash kopt Villa op voorsprong. Met deze standen is City op doelsaldo nog wel kampioen, maar in punten is het gelijk.

Liverpool - Wolverhampton Wanderers 1-1

Manchester City - Aston Villa 0-1

24' Mané maakt gelijk op Anfield

Sadio Mané wordt via een fraaie hakbal van Thiago vrij gespeeld en schiet via doelman José Sá met links binnen. Met deze standen is City met één punt voorsprong kampioen.

Liverpool - Wolverhampton Wanderers 1-1

Manchester City - Aston Villa 0-0

Jürgen Klopp viert de gelijkmaker

3' Liverpool vroeg op achterstand

Een zware tegenvaller voor Liverpool. Pedro Neto zet de Wolves op aangeven van Raúl Jiménez op voorsprong op Anfield. Bij Manchester City - Aston Villa 0-0 is nog niet gescoord.

Liverpool - Wolverhampton Wanderers 0-1

Manchester City - Aston Villa 0-0

Wolverhampton Wanderers viert de 0-1 van Pedro Neto

Opstelling FC Utrecht: geen wijzigingen

Trainer Rick Kruys kiest in Arnhem voor dezelfde 11 bij FC Utrecht als in de heenwedstrijd tegen Vitesse (3-1 winst).

Opstelling FC Utrecht

Opstelling Vitesse: basisplaats voor Vroegh

Vergeleken met de heenwedstrijd nemen Patrick Vroegh en Toni Domgjoni de plaatsen in van Enzo Cornelisse (niet fit) en Nikolai Baden Frederiksen (bank). Vroegh maakte in Utrecht als invaller de late Arnhemse eretreffer (3-1).

Opstelling Vitesse

Ontknoping in Engeland: Liverpool zonder Van Dijk

Op de laatste speeldag van de Premier League wordt de strijd om het kampioenschap beslist. Om 17.00 uur begint het. Nummer twee Liverpool speelt op Anfield tegen Wolverhampton Wanderers en begint met een punt achterstand op op koploper Manchester City, dat thuis aantreedt tegen Aston Villa. Virgil van Dijk en Mohamed Salah zijn niet fit genoeg en starten op de bank.

Het uitgangspunt: Liverpool kan nog kampioen worden bij A) een overwinning EN Man City wint niet of B) een gelijkspel EN Man City verliest met 7+ doelpunten verschil. Als City wint, is het kampioen.

Virgil van Dijk is ontevreden

AZ-HEE | 90+6' AZ naar de finale!

Dankzij een late treffer van Zakaria Aboukhlal trekt AZ aan het langste eind tegen Heerenveen. Lang leek het duel af te stevenen op een verlenging, maar die hebben de Alkmaarders dus niet nodig.

Aboukhlal viert zijn treffer tegen Heerenveen

AZ-HEE | 89' DOELPUNT AZ!

Is dit de beslissing? Invaller Zakaria Aboukhlal scoort voor AZ en zet zijn ploeg op 2-0. Met die stand gaat AZ naar de finale.

Aboukhlal ontvangt de bal van Jordy Clasie, die ook de assist op Dani de Wit verzorgde, neemt met de borst aan en schiet koeltjes binnen.

AZ - Heerenveen 2-0

AZ-HEE | 81' Grote kans Beukema

Bijna is het raak voor AZ, als Sam Beukema vrij in kan koppen na een voorzet. De verdediger raakt de bal niet goed en mikt over.

AZ - Heerenveen 1-0

AZ-HEE | 79' Verlenging komt dichterbij

Vangelis Pavlidis baalt

AZ en Heerenveen hebben nog een kwartier de tijd om een verlenging te voorkomen. Beide ploegen creëren zo nu en dan een mogelijkheid, maar veel zijn het er niet.

Het is nu voor beide teams ook een kwestie van geen fouten maken, want nu een tegengoal krijgen is dodelijk.

AZ - Heerenveen 1-0

AZ-HEE | 66' Heerenveen laat zich gelden

Amin Sarr komt naar binnen en schiet hard richting verre hoek. Peter Vindahl Jensen moet zich strekken om de 1-1 te voorkomen.

Het wordt steeds spannender in Alkmaar met nog iets meer dan twintig minuten op de klok.

AZ - Heerenveen 1-0

AZ- HEE | 56' AZ dringt (een beetje) aan

Grote kansen levert het nog niet op, maar de afgelopen minuten heeft AZ de touwtjes stevig in handen.

Jesper Karlsson werd het gevaarlijkst, maar zijn inzet vanaf de rand van het zestienmetergebied ging naast.

AZ - Heerenveen 1-0

AZ-HEE | 46' Wedstrijd hervat

De bal rolt weer in het AFAS Stadion.

AZ - Heerenveen 1-0

Onderin nog spannend in Italië: moet coach Nicola aan de wandel?

Davide Nicola, trainer van Salernitana, is niet vies van een eindje wandelen

De trainer van Salernitana, Davide Nicola, mag bij handhaving van zijn ploeg flink aan de wandel. Hij heeft beloofd om dan van Salerno, waar Salernitana speelt, naar Rome te lopen om de paus te zien.

Dat is een kleine 280 kilometer in totaal. Het is niet de eerste keer dat Nicola zo'n belofte doet. In 2017 heeft hij een 1300 kilometer gefietst nadat hij zich met Crotone wist te handhaven in de Serie A.

Voordat Nicola aan zijn voetreis gaat beginnen moet Salernitana eerst Cagliari achter zien te houden. Om 21.00 uur komen beide teams in actie.

Salernitana speelt thuis tegen Udinese en Cagliari gaat op bezoek bij het al gedegradeerde Venezia.

AZ-HEE | 45+3' Rust bij AZ - Heerenveen

De eerste helft in Alkmaar is afgelopen. Na de 1-0 van Dani de Wit is alles weer in balans: over twee duels staat het nu 3-3.

AZ - Heerenveen 1-0

AZ-HEE | 36' Impasse in Alkmaar

Er is niet veel meer gebeurd, na die vroege openingstreffer van De Wit. AZ is iets sterker, maar koppelt het lichte overwicht niet aan bijster veel kansen.

Heerenveen loert vooral op foutjes bij de Alkmaarders, om er vervolgens snel uit te komen. Overigens wordt het bij deze stand verlengen, omdat uitdoelpunten niet meer dubbel tellen.

Maar dat is van later zorg.

AZ - Heerenveen 1-0

Later vandaag: beslissingen in de Premier League

Er staat vandaag een hoop te gebeuren in Engeland. Nadat Everton zich donderdag al veilig speelde, wordt straks duidelijk of Leeds of Burnley degradeert.

Ook de strijd om Champions League-plaatsing is nog niet beslist. Arsenal en Tottenham Hotspur vechten om het laatste beschikbare ticket.

Manchester United vecht met West Ham om een plek in de Europa League. Alle duels in de Premier League beginnen om 17.00 uur.

Blijdschap bij AZ

Jesper Karlsson bejubelt Dani de Wit, de maker van de 1-0

AZ-HEE | 13' Sarr mist grote kans

Amin Sarr krijgt een goede mogelijkheid voor Heerenveen, maar schiet van dichtbij een stuk over.

De Friezen werden in de eerste minuten overrompeld, maar tonen nu een eerste teken van leven.

AZ - Heerenveen 1-0

AZ-HEE | 5' DOELPUNT AZ!

Dani de Wit opent de score in Alkmaar! De middenvelder ontvangt een fraaie pass van Jordy Clasie en schiet met de buitenkant van zijn voet raak.

Over twee wedstrijden is de stand nu gelijk (3-3).

AZ - Heerenveen 1-0

AZ-HEE | 1' Wedstrijd van start

AZ - Heerenveen is begonnen. De thuisploeg gaat op zoek naar doelpunten om de 3-2 nederlaag van donderdag mee weg te poetsen.

Alkmaarse comeback in april

Reijnders maakte de winnende goal tegen Heerenveen

AZ kan zich in de zoektocht naar een comeback straks vasthouden aan het duel met Heerenveen van 23 april.

In het AFAS Stadion kwamen de Friezen vroeg op voorsprong via Amin Sarr. AZ herstelde zich in de tweede helft en pakte via Jesper Karlsson en Tijjani Reijnders toch de winst.

Het was een van de zeven keren dit seizoen dat AZ wist te winnen nadat het op achterstand was gekomen.

De opstelling van sc Heerenveen

Net als AZ start Heerenveen met dezelfde elf als donderdag. Voorin vormen Amin Sarr en Sidney van Hooijdonk een spitsenduo.

De opstelling van Heerenveen

De opstelling van AZ

AZ begint met dezelfde elf tegen Heerenveen als afgelopen donderdag. De geblesseerde Owen Wijndal is er niet bij, Milos Kerkez is zijn vervanger.

De opstelling van AZ

Gaat recordhouder play-offs FC Utrecht weer Europa in?

FC Utrecht is de traditionele uitblinker in de play-offs om Europees voetbal. Geen club won de play-offs vaker dan de Domstedelingen.

Utrecht was vier keer de sterkste. In 2010, 2013, 2017 en 2019 mocht de club doorstromen naar Europa.

Vitesse was ook behoorlijk succesvol in de play-offs om Europees voetbal en won die vier keer. Dat gebeurde voor het laatst in 2018.

Wijndal onzeker bij AZ, weer een basisplek voor Kerkez?

Milos Kerkez

Owen Wijndal, aanvoerder van AZ, ontbrak donderdag in de selectie voor de wedstrijd tegen Heerenveen omdat hij klachten had in zijn liesstreek.

Of Wijndal straks wel mee kan doen is onzeker. Zijn vervanger was donderdag de 18-jarige Hongaar Milos Kerkez, die het volgens zijn trainer Pascal Jansen naar behoren deed.

"Ik ben enorm trots op zijn prestatie", zei Jansen op de website van AZ. "Zeker als je met deze lading je debuut moet maken in een uitwedstrijd in Heerenveen. Hij traint natuurlijk al geruime tijd bij ons mee en ik heb wel een stijgende lijn geconstateerd bij hem."

Nieuwe scudetto lonkt voor Zlatans AC Milan

Zlatan Ibrahimovic won in 2011 de scudetto met Milan

Meer dan tien jaar wacht AC Milan op de scudetto. De laatste keer dat de Milanezen kampioen van Italië werden was in het seizoen 2010/2011.

Zlatan Ibrahimovic stond dat jaar in de spits, nadat hij op huurbasis over was gekomen van FC Barcelona. Hij scoorde dat seizoen veertien keer.

Vanavond hoeft Milan - waar Ibrahimovic waarschijnlijk aan zijn laatste seizoen bezig is - alleen nog maar te winnen op bezoek bij Sassuolo en de titel is binnen.

De enige overgebleven concurrent in de strijd om het kampioenschap is Internazionale, dat vanavond thuis tegen Sampdoria speelt. Beide duels beginnen om 18.00 uur.

Chaos in Zagreb na Dinamo - Hajduk Split

Fans van Hajduk Split liggend in de berm

In Kroatië zijn grote rellen uitgebroken tussen hooligans en de politie. Dat gebeurde na de wedstrijd Dinamo Zagbreb - Hajduk Split. De clubs zijn aartsrivalen van elkaar.

Na de wedstrijd, die gespeeld werd in Zagreb, werden de supporters van Split onder politiebegeleiding teruggereden naar de kustplaats.

De colonne werd op de snelweg tegengehouden door Hajduk-supporters, waarna de supporters zich tegen de politie keerden. De politie begon te schieten. Er raakten twee mensen gewond. Ze zijn buiten levensgevaar.

FC Utrecht nog niet klaar door tegengoal Vroegh

Janssen wil niet te vroeg juichen: 'Beetje ziek van die onnodige tegengoal'

Met een 3-0 overwinning van FC Utrecht op Vitesse was de halve finale van de play-offs na één duel al wel gespeeld gespeeld. Daarom balen de Utrechters van de late tegengoal van Patrick Vroegh.

Want met een 3-1 eindstand is de strijd nog niet gestreden, besefte ook aanvoerder Willem Janssen. "We hebben een goede eerste stap gezet, maar we hebben nog niks. We zijn ziek van de tegengoal, die was heel onnodig en dom.

Mbappé blijft, maar Leonardo zit op het vinkentouw

Leonardo, technisch directeur van Paris Saint-Germain, is volgens verschillende Franse media ontslagen. Ook de doorgaans goed ingevoerde journalist Fabrizio Romano is daarvan overtuigd.

De Braziliaan wordt verantwoordelijk gehouden voor de tegenvallende resultaten van PSG in de Champions League. Daarin werden de Parijzenaars in de achtste finale uitgeschakeld door Real Madrid.

Het nieuws komt naar buiten een dag nadat bekend is geworden dat sterspeler Kylian Mbappé zijn contract heeft verlengd bij de club. Luis Campos, eerder in een technische rol actief bij AS Monaco en Lille, wordt genoemd als opvolger van Leonardo.

Drama in Almelo: Heracles degradeert

Rob Toussaint, algemeen directeur van Heracles, zag zijn club na een tweede nederlaag tegen Excelsior na zeventien jaar in de eredivisie degraderen. "Het is een drama voor de hele club", zei hij kort na het duel. "We hebben de afgelopen dagen alles uit de kast gehaald om de kentering nog te krijgen. Dat is niet gelukt."

De Almeloërs kenden een naar seizoen, met grote tegenslagen op en buiten het veld. "De gifbeker moest blijkbaar helemaal leeg", aldus Toussaint. "We moeten weer door naar komend seizoen en deze prachtig mooie club terugbrengen naar het niveau waar die hoort."

AZ moet aan de bak tegen Heerenveen

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen-AZ

AZ gaf dinsdag op bezoek bij Heerenveen in de slotfase een 2-1 voorsprong weg. De Alkmaarders gaan zodoende vanuit een lastige uitgangspositie de return in.

Na de wedstrijd baalde AZ-middenvelder van de twee late tegentreffers. "We geven te veel ruimte weg. Daardoor roepen we het over onszelf af."

Welkom!

Welkom in dit liveblog, waar we je op de hoogte houden van alle ontwikkelingen rond de play-offs om Europees voetbal.

Om 14.30 uur beginnen we met AZ - sc Heerenveen, waar de thuisploeg na een 3-2 nederlaag in Friesland voor een laatste kans knokt.

FC Utrecht verdedigt vanaf 18.00 uur een 3-1 voorsprong op bezoek bij Vitesse.