liveblog
NOS WielrennenAangepast

Tranen vloeien bij Ciccone na derde ritzege in Giro • Bouwman kan vissen in blauwe bergtrui

  • Giulio Ciccone (Trek) wint de 15de etappe in de Giro d'Italia, een bergrit van 177 km van Rivarolo Canavese naar Cogne.
  • Hij is de sterkste in een grote kopgroep met liefst acht (!) Nederlanders.
  • Martijn Tusveld (5de) is uiteindelijk de beste landgenoot.
  • Ondanks rugproblemen heeft Koen Bouwman de blauwe bergtrui weer om de schouders.
  • Richard Carapaz blijft in het roze.
liveblog gesloten

A martedi!

We besluiten dit liveblog met de samenvatting van de 15de etappe in de Giro d'Italia. Het was wederom een Nederlandse dag in deze 'Giro Olandesi', maar uiteindelijk moest iedereen zijn meerdere erkennen in Giulio Ciccone.

Bedankt voor het volgen en graag tot dinsdag!

Nederlanders kleuren eerste Alpenrit in Giro, maar Ciccone lacht het laatst

Dinsdag: loodzware bergrit met de Mortirolo

Maandag genieten de renners van een welverdiende rustdag. Want op dinsdag begint de loodzware slotweek met meteen de vermaarde Passo del Mortirolo. In de 16de etappe krijgen de renners 202 kilometer van Salò naar Aprica voor de wielen, met liefst drie beklimmingen van eerste categorie.

Vanaf de start loopt het al lichtjes omhoog, maar na 30 kilometer begint de eerste klim naar de top van de Goletto di Cadino. Daarna volgt de gevreesde Mortirolo (12,6 km à 7,6 procent met uitschieters naar 16 procent). Voor de echte slotklim naar Aprica krijgen de renners ook nog de steile Teglio (5,6 km à 8,2 procent met uitschieters naar 16 procent) te verduren. Na een korte afdaling is het klimmen naar de top van de Santa Cristina (13,5 km à 8 procent, met uitschieters naar 13 procent).

Het zou best kunnen dat de beslissing valt in de korte afdaling naar Aprica, waar de finish ligt na twee kilometer vals plat omhoog.

Het profiel van de zestiende etappe van de Giro

Bus is binnen, ruim binnen tijdslimiet

Zojuist is ook de bus binnengekomen op de top van de slotklim van Cogne. Julius van den Berg, Jos van Emden, Ramon Sinkeldam, Oscar Riesebeek en Wesley Kreder deden er 38.31 langer over dan winnaar Ciccone.

Arensman, Oomen en Kelderman in groep favorieten

Thymen Arensman, Sam Oomen en Wilco Kelderman zijn binnengekomen in de groep met favorieten op 7.48 van Ciccone. Van der Poel en Bouwman kwamen binnen in een groepje op 19.58.

Koen 'Blauwman' wil bergtrui verdedigen

Koen Bouwman ging solo over de top van de eerste klim van de dag en verzekerde zich zo van de blauwe bergtrui. Ook op de tweede klim had hij de volle buit willen pakken, maar dat zat er niet in. "Ik wilde ook voor de punten gaan op de tweede klim, maar in de afdaling kreeg ik last van mijn rug. Vanaf dat moment heb ik gas terug genomen en me proberen te sparen voor de komende week. Want dan zijn nog heel veel punten te verdelen. Maar ik ga proberen de bergtrui te behouden."

Dat zal niet eenvoudig worden: Giulio Ciccone (al bergkoning in 2019) zal weleens een zware dobber kunnen blijken. En ook klassementsklimmers Hindley en Almeida zijn nog niet ver weg.

  • NOS
    Koen Bouwman is terug in de blauwe bergtrui na de 15de etappe in de Giro.
  • NOS
    Het bergklassement na de 15de etappe in de Giro.

Over dat sprintje van de favorieten

De sprinters in de groep met favorieten waren Fabio Felline en Lennard Kämna. Dat klinkt al een stuk logischer dan Nibali en Hindley....

Let ook op het sprintje van Carapaz erachter. Levert hem dat nog een seconde op?

De groep met favorieten komt binnen in de 15de etappe van de Giro.

Algemeen klassement

Guillaume Martin is inderdaad de nieuwe nummer tien in het algemeen klassement op ruim 8 minuten van leider Richard Carapaz. Die mag morgen op de rustdag plannen gaan smeden hoe hij zijn minieme voorsprong op Hindley en Almeida gaat verdedigen.

De toptien van het algemeen klassement na de 15de etappe in de Giro.

Toptien etappe 15

De toptien van de 15de etappe in de Giro.

Tranen bij de winnaar: 'Mooiste zege in loopbaan, door de afgelopen jaren'

De tranen vloeiden na afloop bij Giulio Ciccone. "Dit is mijn mooiste overwinning in mijn loopbaan, vooral door de afgelopen anderhalf jaar", aldus de Italiaan. "Het was heel zwaar met covid en tegenslag. En ook pech, want vorig jaar was ik ook al goed in de Giro."

Tranen bij Giulio Ciccone na zijn ritzege in de 15de etappe van de Giro.

FINISH | Peloton op 7.52

Het peloton is binnen op 7.52. En daar zagen we nog een vermakelijk sprintje tussen Hindley en Nibali (die eigenlijk naar de namen Kämna en Felline luisteren, red.), maar veel haalt het niet uit. Guillaume Martin pakt dus 1.46 terug.

De groep met favorieten komt binnen in de 15de etappe van de Giro.

FINISH | Martin binnen op 6.07

Guillaume Martin komt binnen op 6.06 en gaat waarschijnlijk over Valverde heen naar de tiende plaats in het klassement.

Guillaume Martin pakt bijna twee minuten terug en keert terug in de toptien van het klassement.

FINISH | Tusveld knap vijfde, ook Mollema en Leemreize binnen

Daar is Martijn Tusveld! Hij wordt vijfde op 4.36 na een schitterende koers!

Ook Mollema en Leemreize zijn binnen op 5.26.

  • NOS
    Martijn Tusveld komt na een knappe rit als vijfde binnen in de 15de etappe van de Giro
  • NOS
    Bauke Mollema en Gijs Leemreize komen in het spoor van Natnael Tesfatsion boven.

FINISH | Een voor een binnen

Buitrago is op 1.35 als tweede boven, Pedrero is derde op 2.23 en Carthy wordt vierde op 3.10.

FINISH | Ciccone wint!

Giulio Ciccone wint de 15de etappe in de Giro.

1 km | Laatste kilometer voor Ciccone

Een kilometer voor de streep viert Ciccone zijn overwinning al!

Giulio Ciccone viert zijn zege in de 15de etappe van de Giro al.

2 km | Ciccone is boven in Cogne: 'Vai Giulio!'

Gedragen door het uitzinnige Italiaanse publiek is Ciccone inmiddels door het dorp Cogne gekomen, waar ook nog een tussensprint was neergelegd. Hij moet nog een klein stukje verder naar de finish.

Ciccone geniet van de aanmoedigingen in Cogne.

Bouwman krijgt blauwe trui

Het is duidelijk dat Ciccone behalve de dagzege ook de bergpunten zal pakken op deze slotklim. Omdat het een klim van tweede categorie betreft houdt hij aan vandaag dus 58 punten over.

Dat is bij lange niet zoveel als Koen Bouwman, die dus de rustdag ingaat als leider in het bergklassement. Op die rustdag gaat Bouwman - een fanatiek sportvisser - trouwens een hengeltje uitwerpen in het Gardameer. Genieten...

Virtueel klassement:
1. Bouwman 109 pnt
2. Rosa 92 pnt
3. Hindley 62 pnt
4. Ciccone 58 pnt

8 km | Ciccone op het buitenblad

Ciccone stampt hard door op zijn buitenblad langs een frisse bergstroom. Zijn voorsprong op Buitrago is 1.17 en dat is eigenlijk heel knap van de jonge Colombiaan. De anderen liggen al veel verder achter.

Giulio Ciccone op het buitenblad op de slotklim.

12 km | Buitrago lost Carthy

De Colombiaan Buitrago lost Carthy en gaat op weg naar de tweede plaats in deze etappe.

In de achtergrond zien we ook Pedrera nog rijden, die zou Carthy ook nog weleens kunnen inlopen. En Tusveld?

Koploper: Ciccone (Trek)
Buitrago +1.01
Carthy en Pedrera +1.10

G.Martin +5.23
Peloton +6.55

Ondertussen in Burgos: Vollering wint slotrit

Demi Vollering heeft zondagmiddag de slotetappe in de Ronde van Burgos gewonnen. De renster van SD Worx kwam solo over de meet. De Française Juliette Labous volgde op 17 seconden en kaapte de eindoverwinning voor de neus van de Spaanse Mavi García weg.

15 km | Ciccone heeft al bijna een minuut

Ciccone heeft al 0.52 op Carthy en Buitrago die samen zijn gekomen. Daarachter volgt Tusveld en nog heel wat andere Nederlanders, maar hoe die situatie precies zit is moeilijk te zeggen.

En hoe is het eigenlijk met Guillaume Martin? Die rijdt nog altijd 1.30 voor het peloton op 5.00 van Ciccone. In het peloton zien we een lange trein van Ineos rond roze trui Carapaz, Daar zal niet veel meer gebeuren.

Guillaume Martin probeert wat minuten te winnen voor zijn klassement.

18 km | Daar gaat Ciccone!

En daar gaat Ciccone alsnog. De Italiaan demarreert weg bij Hugh Carthy en gaat op weg naar zijn derde ritzege in de Giro. Hij won eerder al in 2016 en 2019, het jaar waarin hij ook bergkoning werd.

Giulio Ciccone demarreert bij Hugh Carthy op de slotklim van de 15de etappe.

Lang, maar niet steil

Als je kijkt naar al die aanvallen in de eerste kilometers zou je zeggen dat de koplopers haast hebben. Maar ze moeten nog 19 kilometer klimmen! Niet al te steil, dat moet gezegd. Overigens, de eerste kilometers zijn het steilst, dus zo gek is het ook weer niet dat ze zo hard gaan in het begin.

De slotklim naar Cogne is liefst 22,4 kilometer lang, maar met gemiddeld 4,3 procent niet steil.

19 km | Buitrago nadert, Ciccone demarreert

Ciccone ziet dat Buitrago ook weer nadert en dus demarreert hij weer. De Italiaan, die door het ijs zakte op de Blockhaus (de berg in zijn eigen streek) is hypernerveus als altijd. Maar hij lijkt wel de sterkste.

20 km | En nu gaat Carthy

En nu is het Hugh Carthy die de aanval inzet. Na twee demarrages moet Buitrago passen. Ciccone springt naar het wiel en gaat erop en erover, maar Carthy bijt zich vast.

21 km | Aanval Ciccone aan voet slotklim

De koplopers zijn begonnen aan de slotklim naar Cogne en meteen zet Ciccone zijn aanval in. Buitrago en Carthy kunnen volgen, Tusveld en Pedrera moeten passen.

24 km | Tusveld daalt fantastisch en komt bij koplopers

Martijn Tusveld heeft een fantastische afdaling gereden en is met Rui Costa bij de vier koplopers gekomen! Dat is ontzettend knap van de DSM-renner uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn.

Zeker als je bedenkt dat hij in 2019 een groot deel van het seizoen miste na een zware val in Parijs-Nice, waarbij hij onder meer zijn kaak brak. En dan nu zonder angst afdalen, petje af!

Kopgroep (5): Tusveld (DSM), Ciccone (Trek), Buitrago (Bahrain), Pedrero (Movistar) en Carthy (EF)

Martijn Tusveld is teruggekomen bij de koplopers

De puntenverdeling op de top van Vergogne (eerste categorie)

De verdeling van de bergpunten op de Vergogne. Ciccone pakte de volle buit, maar had nog geen punten. En dat betekent dat Koen Bouwman straks het blauw weer mag aantrekken, als hij tenminste finisht. We zien trouwens ook dat Leemreize en Mollema als 7de en 8ste boven waren.

Zij zitten dus helemaal niet zo ver achter de koplopers.

De bergpunten op de Vergogne (eerste categorie)

39 km | Inhaalrace Martin: groeten voor Mathieu

We zien ook Guillaume Martin met een knappe inspanning. Hij stuift nu langs de geloste Mathieu van der Poel en komt ook bij Thymen Arensman. De Fransman van Cofidis heeft een minuut op het peloton.

Guillaume Martin passeert Mathieu van der Poel op de klim naar Verrogne en gaat op weg naar Thymen Arensman.

40 km | Carthy bij koplopers op top

Vlak onder de top weet Hugh Carthy zowaar aan te sluiten bij de drie koplopers! Dat is sterk,

Ook Rui Costa zit er niet ver achter.

42 km | Aanval Guillaume Martin in peloton

In het peloton zien we opeens een aanval Guillaume Martin. De Fransman hoopt wat tijd goed te maken.

Guillaume Martin ontsnapt uit het peloton.

43 km | Tusveld ingehaald door Carthy en Costa

Martijn Tusveld is bijgehaald door Hugh Carthy en Rui Costa. Hun achterstand op de drie koplopers is niet eens heel groot trouwens.

  • NOS
    Martijn Tusveld wordt bijgehaald door Rui Costa en Hugh Carthy.
  • NOS
    Carthy, Costa en Tusveld in de achtervolging.

47 km | Ook over voor Van der Poel, Tusveld handhaaft zich nog even

Ook voor Van der Poel kan een streep door de aspiraties vandaag. Als Ciccone langs komt stuiven, geeft hij het op. Tusveld kan nog wel mee met de pure klimmers Ciccone, Buitrago en Pedrera. Maar niet lang. Op 45 kilometer gaat ook Tusveld eraf.

We hebben nog drie koplopers. In het peloton zien we intussen UAE op kop met de witte trui van João Almeida. Heeft de Portugees snode plannen vandaag?

Kopgroep (3): Ciccone (Trek), Buitrago (Bahrain) en Pedrero (Movistar)

Tusveld +0.16
Costa +0.31
Carthy +0.40
Achtervolgers (11) met o.a Oomen, Arensman, Bouwman, Mollema + 1.00
Peloton +5.16

Van der Poel moet passen op de klim naar Vergogne.

48 km | Ciccone, Buitrago en Pedrera komen bij koplopers, Bouwman lost

De drie sterksten van de achtervolgers zijn bijna bij de drie Nederlandse koplopers. Het gaat om Giulio Ciccone (Trek), Santiago Buitrago (Bahrain) en Antonio Pedrero.

En dan zien we opeens het lichtje uitgaan bij Koen Bouwman, hij is helemaal op. Tusveld en Van der Poel gaan door!

50 km | Mollema, Leemreize en Arensman lossen

Bij de achtervolgers zijn De la Cruz en Kudus gaan achtervolgen en daardoor moeten veel renners lossen.

Dat geldt helaas ook voor Mollema, Leemreize en Arensman. Sam Oomen ziet er nog wel sterk uit.

  • NOS
    Merhawi Kudus maakt tempo...
  • NOS
    ...en Arensman, Mollema en Leemreize moeten lossen.

53 km | Drie koplopers beginnen aan klim naar Verrogne

De klim naar Verrogne is de zwaarste van de drie vandaag (eerste categorie, 13,8 km à 7,1 procent). Vooral het grillige begin is zwaar, met stukken van 14 procent. Bouwman, Van der Poel en Tusveld zijn eraan begonnen.

En achter de drie is het even stilgevallen, waardoor de voorsprong van de drie zelfs al 1.34 is! Het peloton rijdt op 5.34.

Koploper: Bouwman (Jumbo-Visma), Van der Poel (Alpecin-Fenix) en Tusveld (DSM)

Achtervolgers (26) +1.34: Leemreize, Oomen (Jumbo-Visma), Arensman, Denz (DSM), Kudus, Hugh Carthy, Van den Berg (EF), De Bondt (Alpecin-Fenix), De La Cruz, Tejada (Astana), Pedrero, Sosa (Movistar), Ciccone, Mollema (Trek), Cherel, Prodhomme (AG2R), Rui Costa, Formolo (UAE), Buitrago (Bahrain Victorious), Rochas (Cofidis), Covili (Bardiani), Tesfatsion (Drone Hopper)
Peloton +5.33

Op 40 kilometer van de finish passeren de renners de top van de Verrogne (eerste categorie) na bijna 14 kilometer klimwerk.

58 km | Tusveld en Van der Poel bij Bouwman

In het dal zijn Mathieu van der Poel en Martijn Tusveld bij Koen Bouwman gekomen. Ze hebben 1.00 voorsprong op de rest.

Drie Nederlanders op kop in deze zware bergrit! Zometeen de klim naar Vergogne (eerste categorie).

Koen Bouwman, Martijn Tusveld en Mathieu van der Poel op kop in de 15de etappe van de Giro.

Doorkomst Pila-Les Fleurs (eerste categorie)

De puntenverdeling op de top van Pila-Les Fleurs.

Virtueel klassement:
1. Bouwman 109 pnt
2. Rosa 92 pnt
3. Hindley 62 pnt

De doorkomst op de klim naar Pila-Les Fleurs.

66 km | Bouwman eet, drinkt, praat en rijdt door

In de afdaling heeft Koen Bouwman even de tijd om te praten met de ploegleiders en wat te eten en drinken. Maar echt inhouden doet hij ook niet. Wellicht wil hij ook solo beginnen een de tweede klim van eerste categorie, want die volgt bijna meteen als ze beneden zijn.

Bij de achtervolgers zien we Mathieu van der Poel als een pijl naar beneden gaan. Het lijkt erop dat hij een gaatje heeft met een man in zijn wiel, Martijn Tusveld!

Mathieu van der Poel en Martijn Tusveld dalen als snelste van de achtervolgers op Koen Bouwman.

ABANDON CONTI

Achterin de koers heeft Valerio Conti de remmen dichtgeknepen. De klimmer van Astana droeg in 2019 nog zes dagen de roze leiderstrui in de Giro. Deze Giro zal hij snel willen vergeten.

72 km | Bouwman is boven!

Koen Bouwman is boven en pakt 40 punten in het bergklassement! Hij heeft hard doorgereden, want de rest van de kopgroep volgt op 53 seconden. Het peloton rijdt op een kleine vijf minuten.

Koploper: Koen Bouwman

Achtervolgers (26) +0.53: Leemreize, Oomen (Jumbo-Visma), Arensman, Denz, Tusveld (DSM), Kudus, Hugh Carthy, Van den Berg (EF), Van der Poel, De Bondt (Alpecin-Fenix), De La Cruz, Tejada (Astana), Pedrero, Sosa (Movistar), Ciccone, Mollema (Trek), Cherel, Prodhomme (AG2R), Rui Costa, Formolo (UAE), Buitrago (Bahrain Victorious), Rochas (Cofidis), Covili (Bardiani), Tesfatsion (Drone Hopper)
Peloton +4.57

75 km | Bouwman gaat voor bergtrui

Het is nog vier kilometer tot de top van de Pila-Les Fleurs, maar Koen Bouwman neemt het zekere voor het onzekere voor zijn bergtrui. Hij gaat er alleen vandoor om zo 40 punten bij te mogen tellen in het bergklassement. En daarmee zou hij virtueel leider zijn in het bergklassement.

Koen Bouwman gaat solo op de Pila-Les Fleurs voor de bergpunten.

79 km | Sprinters lossen in peloton

In het peloton zwaaien we intussen de sprinters gedag. Mark Cavendish, Arnaud Démare en de anderen gaan een 'bus' vormen om op tijd binnen te komen. Dat zou normaal gesproken geen probleem moeten zijn vandaag.

Mark Cavendish moet lossen op de eerste klim van de vijftiende etappe.

Uitslag tussensprint

Aan de voet van de eerste klim van eerste categorie zijn de renners ook de tussensprint gepasseerd.

Dries De Bondt was als eerste over de streep. Voor wat het waard is.

De uitslag van de tussensprint aan de voet van de eerste grote klim in de 15de etappe van de Giro.

81 km | Vier minuten voor de 'Nederlandse' kopgroep

De kopgroep is bezig aan de eerste beklimming van eerste categorie naar Pila-Les Fleurs, met eigenlijk alleen maar Nederlanders op kop. Eerst zagen Mathieu van der Poel en nu is het Koen Bouwman die de forcing voert.

In het peloton zien we Ineos op kop. Hun achterstand is inmiddels 4.05.

Kopgroep (27): Kopgroep (27): Bouwman, Leemreize, Oomen (Jumbo-Visma), Arensman, Denz, Tusveld (DSM), Kudus, Hugh Carthy, Van den Berg (EF), Van der Poel, De Bondt (Alpecin-Fenix), De La Cruz, Tejada (Astana), Pedrero, Sosa (Movistar), Ciccone, Mollema (Trek), Cherel, Prodhomme (AG2R), Rui Costa, Formolo (UAE), Buitrago (Bahrain Victorious), Rochas (Cofidis), Covili (Bardiani), Tesfatsion (Drone Hopper)
Peloton +4.05

  • NOS
    Koen Bouwman leidt de dans op de eerste berg van de 15de etappe voor Julius van den Berg en Sam Oomen.
  • Giroditalia
    De klim naar Pila-Les Fleurs (eerste categorie) is een klim van bijn 12 kilometer met de top op 73 kilometer van de finish.
  • NOS
    Vier Nederlanders leiden de dans in de kopgroep van de vijftiende etappe in de Giro.

Arensman kan sprong maken in klassement

Deze kopgroep biedt heel veel perspectief voor de Nederlanders! Zo kan Thymen Arensman weer een sprong maken richting de toptien van het klassement, kan Koen Bouwman een gooi doen naar de bergtrui. En samen met Oomen, Leemreize en natuurlijk Mollema zullen ze ook hun pijlen gericht hebben op de dagzege.

We zeiden het al: wat een weelde deze Giro!

Arensman, Mollema en Oomen zijn de bestgeklasseerden in de kopgroep.

91 km | Peloton valt stil achter kopgroep

Dit is 'm hoor, de vlucht van de dag! Achter de kopgroep valt het peloton helemaal stil. Vincenzo Nibali heeft trouwens pech gehad en moest even achtervolgen. De haai is terug en zal het niet erg vinden dat het even stilvalt voor er echt geklommen gaat worden.

Kopgroep (27): Koen Bouwman, Gijs Leemreize, Sam Oomen (Jumbo-Visma), Thymen Arensman, Nico Denz, Martijn Tusveld (DSM), Merhawi Kudus, Hugh Carthy, Julius van den Berg (EF), Mathieu van der Poel, Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), David De La Cruz, Harold Tejada (Astana Qazaqstan), Antonio Pedrero, Ivan Sosa (Movistar), Giulio Ciccone, Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Mikaël Cherel, Nicolas Prodhomme (AG2R Citroën), Rui Costa, Davide Formolo (UAE), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Remy Rochas (Cofidis), Lucas Covili (Bardiani), Natnael Tesfatsion (Drone Hopper)

Achtervolger +1.01: Rojas (Movistar)
Peloton +3.04

Vincenzo Nibali moest even van de fiets in de 15de etappe.

95 km | Vlucht is gemaakt, veel Nederlanders

Een tweede groep sluit aan bij de groep van Arensman en ook daarbij veel Nederlanders! We herkennen zeker Van der Poel, Leemreize, Bouwman, Tusveld, Mollema, Oomen, Van den Berg en dus Arensman!

Wat een weelde!

101 km | Arensman forceert en heeft succes!

Thymen Arensman is sterk en wil vandaag per se mee in de aanval. En dus forceert hij nu een breuk in het peloton. Een man of vier kan mee met de man uit Deil.

102 km | Bergkoning Rosa moet lossen

Bergkoning Diego Rosa moet lossen, terwijl de gecategoriseerde klimmen nog moeten komen.

Dat biedt kansen voor mannen als Bouwman.

Bergkoning Diego Rosa moet vroeg in de 15de etappe lossen.

103 km | Kudus muist eronderuit

Nu zien we opeens de Eritreeeër Merhawi Kudus alleen op kop. Na het succes van zijn landgenoot Girmay wil de klimmer van EF zich ook laten zien. Misschien heeft hij zich ook wel laten inspireren door zijn broertje, die vorige week een wedstrijd won in eigen land.

112 km | Wachten op de eerste echte klim

Het lijkt wel een kermiskoers. De aanvallen zijn bijna niet te tellen, maar ze worden ook allemaal weer geneutraliseerd. Het lijkt erop dat we moeten wachten op de eerste klim van eerste categorie voor een kopgroep wegrijdt. Alleen duurt het nog wel een kilometer of twintig voor we daaraan beginnen.

Mathieu van der Poel laat zich ook even zien vooraan.

Vader doet zijn verhaal na zware crash: 'Vraag was of ik het überhaupt ging overleven'

Hij keek in de spiegel en zag geen schim van zichzelf. Hij woog nog maar 55 kilo. Het ging al wel beter, hij kon alweer lopen sinds zijn zware val in Spanje begin april, maar na die blik in de spiegel wist Milan Vader: nog even geen interview op camera.

Twee weken later, half mei, ziet de wereld er voor de mountainbiker en wegwielrenner alweer een beetje anders uit. Zijn herstel gaat met de dag vooruit. Voor het eerst kan hij zijn volledige wieleroutfit weer aan. En ook de camera is nu welkom.

"Elke dag is er wel een euforisch momentje. Dat zijn stomme dingen hoor. Van de week heb ik voor het eerst weer op mijn buik gelegen in bed."

Lees het verhaal en bekijk de reportage hieronder.

Vader herstelt langzaam van vreselijke crash: 'Vraag was of ik het überhaupt ging overleven'

116 km | Alle aanvallers ingelopen

Oomen heeft de oversteek kunnen maken, maar het is allemaal voor niets. Op de ongecategoriseerde klim van Saint-Vincent worden alle aanvallers weer ingelopen. We kunnen helemaal opnieuw beginnen.

Niemand krijgt de ruimte in de aanloop van de 15de etappe van de Giro.

119 km | Oomen in aantocht

Edoardo Affini probeert Sam Oomen naar een groep met onder anderen Magnus Cort Nielsen, Davide Formolo en Thymen Arensman te brengen. Dat lijkt verstandig, want als zij de aansluiting weten te maken vooraan, dan kon het weleens stilvallen in het peloton. Nu is dat trouwens nog niet het geval.

Edoardo Affini brengt Sam Oomen naar een groepje achtervolgers.

125 km | Veel renners proberen de oversteek te maken

Het valt absoluut niet stil achter de koplopers en we zien veel renners die de oversteek naar de kopgroep willen maken. Achter de vijf rijden nu drie Italianen van behoorlijke naam en faam: Alessandro De Marchi (Israel), Davide Ballerini (QuickStep) en Alessandro Covi (UAE).

Ook bergkoning Diego Rosa (Eolo) probeert de oversteek te maken, maar dat wordt lastig in zijn eentje.

Kopgroep (5): Kämna (Bora), Vendrame (AG2R), Pérez (Cofidis), Moniquet (Lotto-Soudal), Tonelli (Bardiani)
Achtervolgers (3) +0.18: De Marchi (Israel), Ballerini (QuickStep), Covi (UAE)

Peloton +0.28

133 km | Met Kämna in de kopgroep is het oppassen geblazen

We hebben na een onstuimige start nu toch een kopgroep van vijf man, met Lennard Kämna als grootste naam. De winnaar van de rit naar de Etna is meegeslopen met de Belg Moniquet, de Fransman Pérez en de Italianen Vendrame en Tonelli.

Kopgroep (5): Kämna (Bora), Vendrame (AG2R), Pérez (Cofidis), Moniquet (Lotto-Soudal), Tonelli (Bardiani)
Peloton +0.15

De kopgroep van vijf met Lennard Kämna in de 15de etappe.

152 km | Krijgt grote kopgroep de ruimte...nee

Kijk, nu lijkt een hele grote groep er bijna ongemerkt vandoor te gaan. We zien Magnus Cort, Dries De Bondt, Dario Cataldo en Chris Hamilton, maar ze krijgen geen ruimte. Het peloton heeft het gat alweer gedicht.

158 km | Gruppo compatto

De drie koplopers zijn inmiddels ingelopen door het peloton. We zien opvallend veel geel in de voorste linie, met de onvermoeibare Pascal Eenkhoorn, Koen Bouwman en Gijs Leemreize.

165 km | Carapaz terug in peloton, Arensman in tegenaanval

Carapaz is inmiddels terug in het peloton en lijkt ongeschonden, maar dit was wel even schrikken. Nog altijd rijden Vanhoucke, Covi en Davy op kop. Maar in de tegenaanval zien we o.a. Kämna én Thymen Arensman!

Kopgroep (3): Vanhoucke (Lotto-Soudal), Covi (UAE), Davy (Groupama)
Peloton +0.07

Thymen Arensman in de tegenaanval aan het begin van de 15de etappe van de Giro.

172 km | Werden de renners afgeleid door deze paarden?

Vlak voor de valpartij passeert het peloton roze uitgedoste paarden.

172 km | Valpartij Carapaz

Valpartij in het peloton! En roze trui Carapaz ligt erbij!

Hij kan wel weer verder. Ook zien we onder anderen Yates, Landa, Gaviria en Guillaume Martin in het gras liggen.

De valpartij van Richard Carapaz, op het oog zonder grote gevolgen.

173 km | Vanhoucke, Covi en Davy

Harm Vanhoucke (Lotto-Soudal) en Alessandro Covi (UAE) zijn de eerste renners die een gaatje weten te slaan met het peloton. En ook een renner van Groupama weet nog aan te sluiten, zo te zien Clément Davy. Drie man aan kop dus.

Alessandro Covi, Harm Vanhoucke en Clément Davy op kop in de vijftiende etappe.

176 km | Rosa valt meteen aan, met...Démare

De eerste aanval is van Matthew Holmes van Lotto-Soudal, maar hij wordt meteen gevolgd door Rosa en Arnaud Démare! Démare vraag je je af? De eerste tussensprint ligt aan de voet van de eerste beklimming en die wil de Fransman waarschijnlijk graag meepikken.

177 km | PARTENZA!

De groene vlag is gezwaaid, de 15de etappe van deze Giro is officieel begonnen! En we zien Koen Bouwman meteen op de voorste rij, net als Diego Rosa. Dit is een belangrijke dag voor het bergklassement.

Neutralisatie

Onder grote publieke belangstellling zijn de renners inmiddels bezig aan de geneutraliseerde kilometers van de 15de etappe.

De renners zijn begonnen aan de geneutraliseerde kilometers van de 15de etappe in de Giro.

Profiel van de drie beklimmingen

De lange slotklim is niet steil genoeg voor de klassementsmannen om echt een verschil te maken, zo is de verwachting. En dus makend de avonturiers vandaag een goede kans op de dagzege. Wilco Kelderman verwacht niet dat hij de ruimte krijgt. Thymen Arensman hoopt wel mee te kunnen, hij staat na gisteren op 11.47 van de roze trui.

En ook verwachten we Wout Poels, Gijs Leemreize, Sam Oomen en Koen Bouwman misschien wel in de aanval.

De klim naar Pila-Les Fleurs (eerste categorie) is een klim van bijna 12 kilometer met de top op 73 kilometer van de finish.
Op 40 kilometer van de finish passeren de renners de top van de Vergogne (eerste categorie) na bijna 14 kilometer klimwerk.
De slotklim naar Cogne is liefst 22,4 kilometer lang, maar met gemiddeld 4,3 procent niet steil.

López vocht met concurrenten en... een bij!

Juan Pedro López vocht voor wat hij waard was in Turijn, maar moet na tien dagen in het roze afstand doen van de leiderstrui. Achteraf bleek dat hij niet alleen de aanvallen van zijn concurrenten moest trotseren, maar ook die van een bij. En toch staat de 24-jarige Andalusiër nog altijd in de toptien: hij is negende op 4.04 van Richard Carapaz.

Onderweg zagen naar Turijn zagen we López opeens wild zwaaien met zijn etenszakje. Vond hij het eten niet lekker? Nee, het was wat anders.

Geschiedenis herhaalt zich: Carapaz weer na rit 14 in het roze

In 2019 pakte Richard Carapaz het roze in de 14de etappe, die hij won na een solo van 28 kilometer naar Courmayeur in de regio waar we vandaag ook fietsen voor Simon Yates en Vincenzo Nibali. Toen stond hij het leiderstricot niet meer af.

Ook nu heeft Carapaz na de veertiende rit het roze om de schouders. Herhaalt de geschiedenis zich? Zijn missie begint vandaag.

  • AFP
    Richard Carapaz straalt op het podium in de roze trui naar de veertiende etappe van de Giro van 2022..
  • AFP
    Richard Carapaz in 2019 toen hij na de veertiende etappe voor het eerst het roze om de schouders kreeg.

Geen tijd om op adem te komen

Met een heel peloton op apegapen moeten de renners morgen aan de bak in het hooggebergte. In de Valle d'Aosta, in het noordoostelijke puntje van Italië bij de Franse en Zwitserse grens, krijgen de renners in de laatste 80 kilometer drie Alpenreuzen te verstouwen.

Vooral de klim naar Pila-Les Fleurs (eerste categorie, 12,3 km à 6,9 procent met uitschieters naar 15 procent) en die naar Vergogne (eerste categorie, 13,8 km à 7,1 procent) zullen pijn doen. De slotklim naar finishplaats Cogne (tweede categorie, 22,4 km à 4,3 procent) is weliswaar lang, maar niet enorm steil.

Het verschil zal dus op de eerste twee klimmen gemaakt moeten worden vermoedelijk. En de winnaar zal waarschijnlijk uit een sterke kopgroep komen. Als Koen Bouwman nog aspiraties heeft voor de blauwe bergtrui, dan moet hij morgen meezitten. En dan in het blauw de hengel uitwerpen in het Gardameer op de rustdag.

Het profiel van de vijftiende etappe van de Giro

Even terugkijken: Dumoulin stapt af, putsch van Bora en Yates wint

Bijltjesdag in de Giro: Dumoulin stapt af, Kelderman rijdt peloton kapot en Yates wint

Benvenuto!

Na het slagveld van Turijn gisteren is het peloton neergestreken in de Valle d'Aosta voor de eerste van een reeks zware bergritten in de slotweek van de Giro.

Dat is slecht nieuws voor alle renners die gisteren een jasje uitgedaan hebben. Zo zwaar was het gisteren...

  • AFP
    Pello Bilbao en Mikel Landa staat het huilen nader dan het lachen na de loodzware etappe rond Turijn.
  • AFP
    João Almeida kwam meer dood dan levend over de streep, maar staat nog altijd uitstekend in het klassement.
  • AFP
    Juan Pedro López knokte voor wat hij waard was, maar raakte zijn roze trui toch kwijt.