liveblog

Yates pakt tweede ritzege in slagveld van Turijn, roze voor Carapaz • Dumoulin uit Giro

liveblog gesloten

A domani!

We besluiten dit liveblog met de samenvatting van deze memorabele etappe in de Giro d'Italia. Morgen zijn we weer terug voor de vijftiende etappe, een bergrit van Rivarolo Canavese naar Cogne. De officiële start is om 12.25 uur.

Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Bijltjesdag in de Giro: Dumoulin stapt af, Kelderman rijdt peloton kapot en Yates wint

Sssssttt, nog even stilhouden: ook morgen gaat het pijn doen

Met een heel peloton op apegapen moeten de renners morgen aan de bak in het hooggebergte. In de Valle d'Aosta, in het noordoostelijke puntje van Italië bij de Franse en Zwitserse grens, krijgen de renners in de laatste 80 kilometer drie Alpenreuzen te verstouwen.

Vooral de klim naar Pila-Les Fleurs (eerste categorie, 12,3 km à 6,9 procent met uitschieters naar 15 procent) en die naar Vergogne (eerste categorie, 13,8 km à 7,1 procent) zullen pijn doen. De slotklim naar finishplaats Cogne (tweede categorie, 22,4 km à 4,3 procent) is weliswaar lang, maar niet enorm steil.

Het verschil zal dus op de eerste twee klimmen gemaakt moeten worden vermoedelijk. En de winnaar zal waarschijnlijk uit een sterke kopgroep komen. Als Koen Bouwman nog aspiraties heeft voor de blauwe bergtrui, dan moet hij morgen meezitten. En dan in het blauw de hengel uitwerpen in het Gardameer op de rustdag.

Het profiel van de vijftiende etappe van de Giro

García grijpt de macht in Ronde van Burgos: ritzege en leiderstrui

Mavi García heeft de macht gegrepen in de Ronde van Burgos. De Spaanse renster van ADQ kwam na 113,4 kilometer solo aan op de Ojo Guarena en nam de leiding over van Jennifer Ducuara uit Colombia.

Overleven in het slagveld van Turijn: klassering Nederlanders

Veel renners hadden het vandaag over een van de zwaarste dagen op de fiets. En dat blijkt ook wel uit de gigantische tijdsverschillen. Thymen Arensman verloor bijvoorbeeld ruim tien minuten en zakt vier plekjes in het algemeen klassement naar plek 15. Bauke Mollema is nu 18de, Sam Oomen 19de.

Maar de beste Nederlander in het klassement is nu Wilco Kelderman op de 13de plaats. Zijn achterstand op Richard Carapaz: 10.34.

Groenewegen is de koning van Veenendaal-Veenendaal

Ook in eigen land is vandaag gekoerst en ook daar was de champagne voor het Australische BikeExchange. Dylan Groenewegen heeft voor namelijk voor de vierde keer de eendagskoers Veenendaal-Veenendaal op zijn naam geschreven. Hij troefde in de massasprint de Belgen Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty) en Arnaud de Lie (Lotto) af.

De Nederlandse sprinter ging op zo'n 200 meter voor de streep de sprint aan en zag niemand meer passeren.

Carapaz ontvangt roze trui van olympisch kampioen 100 meter

Richard Carapaz is de nieuewe leider in het algemeen klassement. Hij heeft zijn roze trui in ontvangst genomen uit hande van Marcell Jacobs, de Italiaanse olympisch kampioen op de 100 meter sprint.

Richard Carapaz krijgt de roze trui van olympisch kampioen 100 meter Marcell Jacobs.

Kelderman straalt na slagveld van Turijn: 'Alles kapot gereden

Hij eindigde als veertiende op meer dan 8 minuten van de winnaar, maar toch was Wilco Kelderman vandaag een van de uitblinkers. Hij reed bijna 40 kilometer op kop en reed zo het hele peloton aan flarden.

"Ik had deze rit verkend, dus wist dat het lastig zou worden. We wisten dat we iets konden forceren, maar dit had ik ook niet verwacht. Ik zou eigenlijk de eerste keer op Superga doortrekken om te kijken wat er gebeurt. Uiteindelijk hebben we alles kapotgereden.

Pas op de tweede beklimming van Superga liet Kelderman lopen. "En toen duurde het nog eindeloos lang voor iemand achterop kwam, toen besefte ik wel wat we hadden aangericht." Zijn kopman Jai Hindley is nu tweede in het klassement met een minieme achterstand op Richard Carapaz. Kan hij de Giro winnen. "Ik denk het wel. Zeker in de bergen, dat is echt zijn sterke punt na drie weken."

Kan deze slopende rit nog gevolgen krijgen, als morgen het hooggebergte op het menu staat? Kelderman denkt het wel. "Ik denk veel invloed. Ik denk niet dat iemand nog fris zit." Lachend: "Maar morgen is weer morgen.

Kelderman straalt na slagveld in Turijn: 'We hebben alles kapot gereden'

Hindley: 'We kwamen met een plan, ploeg was belachelijk sterk'

Jai Hindley won niet vandaag, maar lijkt wel de voornaamste kandidaat om met Richard Carapaz te gaan strijden om de eindzege deze Giro. "We kwamen naar deze etappe met een plan om het vuurtje al vroeg aan te steken. Mijn ploeg was echt belachelijk sterk. Het was een idiote dag, het leek wel een klassieker. Ik ben enorm trots om bij dit team te horen."

Yates stoïcijns: 'Ik had al vijf ritzeges, dit is mijn zesde'

Winnaar Simon Yates was opvallend stoïcijns na deze toch wel bijzondere overwinning in de Giro. "Ik ben gekomen voor het klassement", vertelde de Brit, die in de rit naar Blockhaus zijn kansen op een Giro-zege zag vervliegen. Toen gaf hij aan dat hij last had van zijn knie én van de warmte.

Vandaag was het nóg warmer in Turijn, maar dat deerde hem niet. Toch haalde Yates zijn schouders erover op: "Ik had al vijf ritzeges in de Giro, dit is mijn zesde."

Simon Yates wordt geknuffeld door een verzorger na zijn zege in Turijn.

Algemeen klassement

Het algemeen klassement in de Giro na de 14de etappe.

Kelderman als 14de binnen

Ook Wilco Kelderman is binnen in een groepje met Alejandro Valverde en Lucas Hamilton. De Nederlander heeft een dijk van een etappe gereden in dienst van zijn ploeg en wordt keurig 14de.

Zijn achterstand: 8.04. Er wordt vandaag echt ongekend met minuten gesmeten!

Toptien

De toptien van de 14de etappe van de Giro d'Italia.

Roze trui binnen op 4.25

Het was een geweldig avontuur voor Juan Pedro López, maar vandaag staat hij zijn roze trui af aan Richard Carapaz. López komt in zijn eentje binnen op 4.25. En daarmee is hij tiende! Wat een slagveld...

Juan Pedro López verliest zijn roze trui in de veertiende etappe van de Giro.

FINISH | Hindley sprint naar tweede plek

Jai Hindley sprint naar de tweede plaats, voor Richard Carapaz en Vincenzo Nibali. Carapaz is de nieuwe rozetruidrager.

Jai Hindley verslaat Richard Carapaz in de sprint voor de tweede plaats, Vincenzo Nibali wordt derde.

FINISH | YATES WINT

Een week geleden verloor Simon Yates 10 minuten op Blockhaus. Nu pakt hij na de tijdrit in Boedapest zijn tweede ritzege deze Giro.

Simon Yates

2 km | Nibali geeft niet op, maar het is al 0.20

Simon Yates heeft 20 seconden voorsprong en dat moet genoeg zijn, ook al gaat Nibali all-in in de afdaling.

4 km | Aanval Yates!

Na Nibali is het de beurt aan Yates om aan te vallen. En daar zit meer venijn achter. De Brit, die geen rol meer speelt in het klassement, heeft een mooi gaatje en hoeft alleen nog maar te dalen naar de finish.

5 km | Pozzovivo rijdt weg bij Almeida

De 39-jarige Pozzovivo, die in februari nog werkloos was tot hij werd opgepikt door Intermarché, is aan het wegrijden bij Almeida en volgt op slechts 10 seconden van de koplopers. Daar zien we een aanval van Nibali. Maar de rest volgt meteen.

6 km | In ziedende vaart naar Parco del Nobile

De vier koplopers beginnen aan de laatste klim, naar Parco del Nobile. Pozzovivo volgt op 13 seconden, met Almeida daar iets achter. De Portugees lijkt wat voorzichtiger.

11 km | Boven op Maddalena, Almeida niet ver weg

De vier zijn boven op de Maddalena en gaan nu naar beneden naar het laatste klimmetje. Almeida en Pozzovivo volgen op 0.15.

Maar wat gebeurt vooraan? Krijgen we een aanval van Nibali in de afdaling?

De vier koplopers vlak onder de top van de Maddalena.

13 km | Hindley bij Carapaz

Hindley is bij Carapaz gekomen en ook Nibali sluit weer aan! En ook Simon Yates weet weer aan te sluiten. Wat een koers!!!

Nibali keert terug bij Carapaz en Hindley.

14 km | Nibali ziet Carapaz in de rug

Ja hoor, Nibali ziet Carapaz al in de rug. Het verschil is nog maar 9 seconden. Maar dan versnelt Hindley en hij slaat een gat met de Italiaan. Gaat Hindley dan voor zijn tweede ritzege deze Giro? Zover is het nog lang niet...

Ondertussen is rozetruidrager Juanpe López bezig aan zijn zwanenzang.

Juan Pedro López heeft het moeilijk aan de staart van de groep met favorieten.

16 km | Carapaz krijgt Nibali achter zich aan

Carapaz begint met 24 seconden voorsprong aan loeisteile eerste kilometers van de Maddalena. Bij de achtervolgers is het Nibali die aanvalt, met Hindley in het wiel. De rest moet lossen.

Vincenzo Nibali en Jai Hindley in tegenaanval op de Maddalena.

17 km | Carapaz ontketent, maar rijdt niet ver weg

Richard Carapaz is ontketend in de afdaling naar de Colle della Maddalena. Maar de achtervolgers zitten er niet heel ver achter: 0.27. Hij heeft zijn oortje trouwens uitgetrokken...

Koploper: Carapaz (Ineos)
Achtervolgers (9) +0.26: Buchmann, Hindley (Bora), Landa, Bilbao (Bahrain), Pozzovivo (Intermarché), Yates (BikeExchange), Nibali (Astana), Almeida (UAE)
López +1.40

28 km | Daar gaat Carapaz!

Daar gaat Richard Carapaz weer! En dit keer kan niemand de Giro-winnaar van 2019 volgen! Bij de achtervolgers moet Juanpe López nu ook echt lossen. Die gaat zijn roze trui kwijtraken.

Carapaz is ook als eerste boven, de rest volgt op 0.20.

Richard Carapaz in de aanval op Superga.

29 km | Buchmann gaat

Als de kopgroep weer samenklontert, demarreert Emanuel Buchmann. Maar Landa springt in zijn wiel en ook de anderen keren terug. Eigenlijk missen we alleen Kelderman en Hirt in de voorste groep nu, twee helpers.

Kopgroep (11): Buchmann, Hindley (Bora), Carapaz (Ineos), Landa, Bilbao (Bahrain), Pozzovivo (Intermarché), Yates (BikeExchange), Ciccone en López (Trek), Nibali (Astana), Almeida (UAE)
Achtervolgers (o.a. Martin en Arensman) +4.03
Groep-Valverde +5.05

30 km | López waggelt achterin de groep, maar weigert op te geven

López waggelt achterin de groep, maar weigert op te geven. En in de achtergrond zien we Almeida gewoon weer terugkeren. Dat hadden we kunnen weten natuurlijk. Maar ook de anderen keren terug.

31 km | Nog vier man over

Het is oorlog op de Superga nu! Onder impuls van Buchmann moeten Bilbao, Almeida, Pozzovivo en Hirt al lossen. En als Carapaz dan gaat blijven er nog vier man over: Carapaz, Nibali, Hindley en de verrassend sterke rozetruidrager López!

Landa knokt zich ook nog terug, de rest zit op een gaatje.

36 km | Kelderman als eerste over de streep

De bel klinkt voor de kopgroep, waar Wilco Kelderman nog altijd het tempo aanvoert. Arensman is intussen teug bij de groep van Martin, maar dat is wel op 3.26 van de voorsten.

Aan de voet van de Superga zit het werk erop voor Kelderman, hij laat zich lossen.

Gedesillusioneerde Dumoulin weet het ook niet meer: 'Kom gewoon niet vooruit'

Gedesillusioneerde Dumoulin weet het ook niet meer: 'Probeer mezelf elke dag op te peppen'

41 km | Pech voor Arensman in achtervolging

Dat is zuur zeg. Net als Thymen Arensman weet aan te sluiten bij de groep van Guillaume Martin, krijgt hij pech en moet van de fiets. Dat wordt weer achtervolgen dus. Zijn achterstand op de groep favorieten is zo'n 2.30.

Kopgroep (13): Kelderman, Buchmann, Hindley (Bora), Carapaz (Ineos), Landa, Bilbao (Bahrain), Hirt, Pozzovivo (Intermarché), Yates (BikeExchange), Ciccone en López (Trek), Nibali (Astana), Almeida (UAE)
Achtervolgers (o.a. Martin en Arensman) +2.41
Groep-Valverde +4.00

Pech voor Thymen Arensman in de achtervolging.

42 km | Arensman op 2.00, Mollema gevallen

Even een update over de Nederlanders. Thymen Arensman zou niet ver achter Guillaume Martin op 2.00 van de voorsten rijden. Bauke Mollema rijdt wat verder achterop, maar dat komt vooral door een valpartij in de afdaling nog voor de eerste passage van de Superga.

Sterker, we zien zelfs dat hij de aansluiting heeft gevonden bij het groepje-Martin.

46 km | Kelderman leidt favorieten over de top

Net als op de Superga is het Wilco Kelderman die als eerste boven is op de Colle della Maddalena. Dat betekent ook dat hij twee keer 18 punten pakt in het bergklassement, maar daar zal het hem niet om gaan.

Kopgroep (13): Kelderman, Buchmann, Hindley (Bora), Carapaz (Ineos), Landa, Bilbao (Bahrain), Hirt, Pozzovivo (Intermarché), Yates (BikeExchange), Ciccone en López (Trek), Nibali (Astana), Almeida (UAE)
Achtervolgers (o.a. Martin) +1.56
Groep-Valverde +3.32

Wilco Kelderman leidt de groep met favorieten op de eerste passage van de Colle della Maddalena.

51 km | Kelderman leidt de dans op Colle della Maddalena

Met Kelderman nog altijd op kop beginnen de favorieten aan de Colle della Maddalena. En dat is een vreselijk steile berg, met heel veel publiek aan de kant.

Kopgroep (13): Kelderman, Buchmann, Hindley (Bora), Carapaz (Ineos), Landa, Bilbao (Bahrain), Hirt, Pozzovivo (Intermarché), Yates (BikeExchange), Ciccone en López (Trek), Nibali (Astana), Almeida (UAE)
Achtervolgers (o.a. Martin) +1.18
Groep-Valverde +3.24

Het profiel van de Colle della Maddalena.

Dumoulin stapt gedesillusioneerd in de teambus

Troostende woorden voor gedesillusioneerde Dumoulin na verlaten Giro

65 km | Almeida zwoegt en steunt, maar sluit toch aan

Wat een karakter heeft João Almeida toch. Wel drie keer leek hij te breken, maar toch sluit hij weer aan bij de groep met favorieten. En daarin weet Juan Pedro López zich ook nog te handhaven, superknap!

Alle koplopers zijn inmiddels ingelopen, dus dit wordt echt een strijd tussen de klassementsmannen.

Kopgroep (13): Kelderman, Buchmann, Hindley (Bora), Carapaz (Ineos), Landa, Bilbao (Bahrain), Hirt, Pozzovivo (Intermarché), Yates (BikeExchange), Ciccone en López (Trek), Nibali (Astana), Almeida (UAE)
Achtervolgers (o.a. Martin) +0.30
Groep-Valverde +2.00

João Almeida moest lossen op Superga, maar knokte zich toch terug naar de groep met favorieten.

65 km | Kelderman sleurt op kop

Op de steile Superga zien we Wilco Kelderman op kop in de voorste groep en zo kan Almeida met Martin in het wiel niet terugkeren. De Portugees bijt op zijn tanden, maar lijkt te kraken. Valverde zit nog verder. En ook Thymen Arensman hebben we niet gezien, trouwens.

Wilco Kelderman op kop van de groep met favorieten.

68 km | Almeida en Valverde hebben slag gemist

Ook Ben Zwiehoff laat zich uitzakken naar de achtervolgende groep, waar we zo dus zes mannen van Bora zien! Die groep is wel iets groter geworden, met Pozzovivo, Landa en Bilbao.

Wie missen we? Alejandro Valverde en João Almeida. En dat betekent dat Covi zich ook laat terugzakken om zijn Portugese kopman te helpen.

Voor Alejandro Valverde gaat het te snel in de flitsende etappe rond Turijn.

72 km | De putsch van Bora

Wat een koers is dit zeg! Bij de eerste passage zien we de kopgroep van twaalf, met daarachter maar 7 renners: vijf man van Bora (waaronder Kelderman), Carapaz en Yates.

76 km | Bora heeft snode plannen

Bora-hansgrohe heeft snode plannen vandaag. Ze rijden zo hard de klim naar Parco del Nobile op dat er nog maar een groepje van een man of dertig overblijft.

Vandaag gaan sommige klassementsmannen hun ambities kunnen opbergen... Dat Mathieu van der Poel dit tempo niet kan volgen is geen verrassing.

Kopgroep (12): Peters (AG2R), Riesebeek (Alpecin), Dombrowski (Astana), Zana (Bardiani), Zwiehoff (Bora), Camargo (EF), Rosa (Eolo), Konovalovas (Groupama), Moniquet (Lotto-Soudal), Sosa (Movistar), Knox (QuickStep) en Covi (UAE)
Peloton +0.44

  • NOS
    Bora-hansgrohe rijdt het peloton aan flarden op de Parco del Nobile in Turijn.
  • NOS
    Mathieu van der Poel moet lossen op de plaatselijke omloop in Turijn.

Superga, bekend van de zwartste dag van Il Grande Torino

De klim naar de basiliek van Superga is natuurlijk vooral bekend vanwege de vliegramp met de selectie van Il grande Torino in 1949. Torino had een oefenwedstrijd gespeeld tegen Benfica en was op weg terug naar Italië toen het noodlot toesloeg.

De omgekomen selectie van Torino staat te boek als één van de beste Italiaanse teams ooit. In de jaren 40 won dat team maar liefst vijf keer achter elkaar de landstitel. Hoewel de Europa Cup nog niet bestond, gold Torino als een van de toonaangevende clubs in Europa.

De vliegramp veranderde alles, met name in de stad Turijn. Terwijl Torino met veel pijn en moeite een compleet nieuw team trachtte op te bouwen, leefde stadsrivaal Juventus op om vervolgens binnen enkele jaren uit te groeien tot de absolute topclub van Italië. Sinds de jaren 60 mag Juventus zich tot de Europese elite rekenen en in eigen land is de club inmiddels alleenheerser, getuige de achtste titel op rij.

Gedenkteken voor de vliegramp op Superga in 1949, waarbij de complete selectie van Il grande Torino om het leven kwam.

81 km | Op de plaatselijke ronde

De kopgroep zit inmiddels op de plaatselijke ronde van 36 kilometer in Turijn. Zometeen rijden ze voor het eerst de klim naar Parco del Nobile op en dan passeren ze voor het eerst de finish.

In de twee plaatselijke ronden beklimmen ze dus de steile Superga (5 km à 8,6 procent met uitschieters naar 14 procent) en de Colle della Maddalena (3,5 km à 8,1 procent met uitschieters naar 20 procent) en de Parco del Nobile.

Oscar Riesebeek leidt de dans in de kopgroep in de rit naar Turijn.

84 km | Stilte voor de storm

Het is even stilte voor de storm nu. De kopgroep van 12 renners krijgt de ruimte en heeft nu 2.30 voorsprong.

In het peloton zien we de mannen van Bora op kop, hoewel Zwiehoff in de kopgroep zit. Maar met Kämna, Kelderman en klassementsrenners Buchmann en Hindley heeft de Duitse grotere ambities.

Kopgroep (12): Peters (AG2R), Riesebeek (Alpecin), Dombrowski (Astana), Zana (Bardiani), Zwiehoff (Bora), Camargo (EF), Rosa (Eolo), Konovalovas (Groupama), Moniquet (Lotto-Soudal), Sosa (Movistar), Knox (QuickStep) en Covi (UAE)
Peloton +2.30

90 km | Nieuwe kopgroep

Vooraan is trouwens een nieuwe kopgroep ontstaan met renners, die toch wel een beetje tot de tweede signatuur gerekend mogen worden. Hoewel, dat kun je van Ivan Ramiro Sosa en Alessandro Covi niet zeggen.

James Knox, Nans Peters en Sylvain Moniquet sluiten ook nog aan. Oscar Riesebeek voorlopig nog niet. Maar even later wel!

Kopgroep (12): Peters (AG2R), Riesebeek (Alpecin), Dombrowski (Astana), Zana (Bardiani), Zwiehoff (Bora), Camargo (EF), Rosa (Eolo), Konovalovas (Groupama), Moniquet (Lotto-Soudal), Sosa (Movistar), Knox (QuickStep) en Covi (UAE)
Peloton +0.50

100 km | DUMOULIN AFGESTAPT

Tom Dumoulin is uit de Giro. Hij is na een kilometer of honderd in de auto gestapt. Dumoulin was nog met veel ambitie opgestapt vanochtend, maar eigenlijk vanaf de eerste oplopende meters kon hij het tempo niet volgen.

104 km | Rosa pakt bergpunten, Bouwman doet niet mee

Het moet niet gekker worden. Dat Joe Dombrowski in de aanval gaat bergop is geen verrassing, maar dat Ignatas Konovalovas zich bij hem voegt is dat wel. De Litouwse kampioen was gisteren de grootste motor in de achtervolging op de kopgroep voor Démare. Zowel Dombrowski als Konovalovas wonnen al eens een rit in de Giro trouwens.

Vlak onder de top worden ze bijgebeend door Diego Rosa die met een sprintje de negen bergpunten pakt. Van Koen Bouwman geen spoor, dus Rosa doet goede zaken.

Bergpunten Il Pilonetto (derde):

1. Rosa 9 pnt
2. Konovalovas 4 pnt
3. Dombrowski 2 pnt
4. Gabburo 1 pnt

Tussenstand bergklassement:

1. Rosa 92 pnt
2. Bouwman 69 pnt
3. Kämna 43 pnt

105 km | Kopgroep ingelopen

En de vijf koplopers zijn weer ingelopen... Achteraan is het een slagveld aan het worden, met Dumoulin, Jos van Emden en Arnaud Démare bij de gelosten. Zij zijn zeker niet de enigen. En er komt nog zoveel!

106 km | Opletten: kopgroep met Yates, Cort en Kämna

Dat lijkt op een serieuze kopgroep! Onder impuls van Simon Yates is een kopgroep van vijf ontstaan, met grote namen: Kämna, Tejada, Yates, Cort en Moniquet.

107 km | Yates en Cort willen door, Dumoulin laat lopen

Yates en Cort willen door en rijden een klein stukje voor de grote groep uit. Achter dat peloton is een groep gevormd met jongens die het vandaag niet zullen gaan maken. En helaas, daarbij Dumoulin.

108 km | Yates dicht gaatje in zijn eentje

Kijk nou, Simon Yates springt in zijn eentje naar de kopgroep toe! Maar aan de voet van Il Pilonetto worden ze weer ingelopen door het peloton.

110 km | Riesebeek in kopgroep

Tien man hebben nu een klein gaatje, waaronder blauwetruidrager Diego Rosa. Dat vindt Jumbo-Visma geen goed plan, want ook Koen Bouwman staat goed in het bergklassement. En dus gaat Eenkhoorn maar weer op kop rijden, maar dicht krijgt hij het niet.

Met Oscar Riesebeek is er wel een landgenoot vooraan.

Kopgroep (10): Riesebeek Felline, Cort, Rota, Rosa, Vansevenant, Hamilton, Moniquet, Prodhomme, Tejada

113 km | Dumoulin in achterste groep

Tom Dumoulin had grote plannen vandaag, maar hij zit nu in een van de achterste groepen. Dat is geen goed teken.

Tom Dumoulin op achterstand in de 14de rit van de Giro.

116 km | Een ravage in het peloton

Het is aanvallen en terugvallen en aanvallen en... We zien weer Mathieu van der Poel voorin, met onder anderen Magnus Cort.

Maar het peloton (in brokken) zit er vlak achter. Over 5 kilometer komt de eerste gecategoriseerde klim, Il Pilonetto (3de).

Het profiel van de veertiende etappe van de Giro

122 km | Ewan-helper Kluge gaat zware dag tegemoet

Achterin het peloton zien we Roger Kluge al lossen, terwijl het echt serieuze klimwerk nog moet beginnen. Dit gaat een zware dag worden voor de adjudant van Ewan, die na het afstappen van zijn sprinter doelloos rondrijdt.

Roger Kluge moet in het begin van de 14de etappe al lossen.

125 km | Groepje van vijf...nee hoor

Vijf renners hebben een klein gaatje geslagen: we zien onder anderen Vansevenant, Taaramäe en De la Cruz. Maar nee hoor, ook dit gaat niet door.

127 km | Vanaf nu is het klimmen en dalen

Inmiddels zitten de eerste relatief vlakke kilometers erop en vanaf nu is het alleen nog maar klimmen en dalen tot aan de streep in Turijn. Het gaat snoeihard en de ene na de andere aanvaller probeert het, maar voorlopig komt niemand weg.

Een paar opvallende namen, die popelen om in de vlucht te komen: Oscar Riesebeek, Pascal Eenkhoorn, Mauri Vansevenant, Giulio Ciccone en klassementsrenner Hugh Carthy.

131 km | Weer pech voor DSM: Duitser Denz onderuit

Nico Denz van DSM gaat in een bocht onderuit en heeft zich duidelijk pijn gedaan. Maar na even puffen, steunen en rekken stapt hij toch weer op.

Nico Denz is gevallen en moet even bijkomen.

134 km | Van der Poel ingerekend

Mathieu van der Poel ziet in dat in zijn eentje doorrijden zinloos is en hij wordt na 13 kilometer in de vlucht weer ingerekend. Hoewel, Rein Taaramäe springt als eerste naar zijn wiel en dan wil Van der Poel ook nog wel even door. Maar het lijkt erop dat we moeten wachten op de eerste klimmetjes, voor er echt een schifting komt.

En dat duurt niet lang meer.

Mathieu van der Poel gaat nog even mee in het wiel van Rein Taaramäe, maar wordt snel ingelopen.

139 km | Tegenaanval Eenkhoorn en Sepulveda

Goed nieuws voor Van der Poel, want een van zijn maatjes deze Giro is in aantocht. De onvermoeibare Pascal Eenkhoorn is in de tegenaanval met de Argentijnse klimmer Eduardo Sepúlveda. Ze rijden nog 15 seconden achter Van der Poel, maar het peloton zit er ook vlak achter.

Pascal Eenkhoorn en Eduardo Sepulveda in de tegenaanval.

Van der Poel mist ploegmaat Krieger

Dit lijkt een beetje op de rit naar Napels, toen Van der Poel ook vanuit de start alleen weg reed en na een tijdje gezelschap kreeg voor de vlucht van de dag. Maar toen Van der Poel om zich heen keek, zag hij geen teamgenoten. "Daar hebben we wel even over gesproken", zei Van der Poel voor de start.

op een ploegmaat kan MvdP vandaag niet rekenen. Alexander Krieger is namelijk niet meer opgestapt.

147 km | Van der Poel meteen in de aanval

De officiële start is gegeven en meteen zien we aanvallers. Een man slaagt erin om echt een gat te slaan. Je hebt misschien weleens van hem gehoord: Mathieu van der Poel!

Mathieu van der Poel gaat meteen in de aanval in de 14de etappe van de Giro.

Een échte Mollema-etappe: 'Ga het zeker proberen'

Mollema heeft Turijn-etappe dik omcirkelt: 'Dacht ik ook, maar ben nu minder zeker van'

Smoorheet en hoge vochtigheid

Niet alleen het slopende parcours, maar zeker ook de hitte (boven de 30 graden) maken van de etappe naar Turijn een loodzware opgave

NEUTRALISATIE

De renners zijn begonnen aan de neutralisatie voor de 14de etappe van de Giro van Santena naar Turijn. Slaat Juanpe López vandaag voor het laatst een kruisje als drager van de roze trui? We gaan het zien!

Juan Pedro López slaat nog een kruis voor de 14de etappe in de Giro.

Van der Poel geniet van ploegenspel en wil Giro uitrijden: 'Vandaag voor Oldani'

Van der Poel geniet van ploegenspel in Giro: "Als er niks gebeurt zal ik er zijn tot in Verona"

Eenkhoorn met rode rugnummers

Pascal Eenkhoorn greep net naast de dagzege gisteren, maar hield wel de rode rugnummers als meest strijdlustige renner over aan zijn lange vlucht. Dik verdiend.

Dumoulin wil vandaag vlammen: 'Wordt een van de zwaarste dagen deze Giro'

Dumoulin wil meezitten op Superga: 'Wordt een van de zwaarste dagen deze Giro'

Arensman weet nog niet of hij voor toptien gaat: 'Eerst dit weekend overleven'

Na het afstappen van de zieke kopman Romain Bardet wordt gekeken naar Thymen Arensman voor het klassement. "Heel teleurstellend dat Romain naar huis is, maar hij was echt te ziek. We hebben gisteren de koppen bij elkaar gestoken en nieuwe plannen gemaakt."

Of Arensman voor een plek in de toptien gaat is de vraag. "Ik vind het hartstikke leuk om voor etappes te gaan. Maar dit weekend wordt zwaar genoeg, dus we kijken eerst hoe ik dat overleef. En dan kijken we op de rustdag wel verder. Ik kan alleen maar mijn best doen."

Arensman twijfelt over klassementsambities na vertrek Bardet: 'Eerst dit weekend overleven'

Kelderman: 'Liefst verlies ik wat tijd om ruimte te krijgen komende week'

Vlak voor de voet van de Blockhaus tikte de pechduivel weer eens op de schouder van Wilco Kelderman, die na dubbel technisch malheur een goed klassement op zijn buik kon schrijven. Maar toen glipte hij opeens mee in de Oranjegekleurde vlucht op weg naar Genua en stond hij opeens weer twaalfde op 1.28 van de toptien.

Dat zorgt voor dilemma's. "Liefst verlies ik wat tijd om wat meer ruimte te krijgen in de komende week", vertelt Kelderman. "Natuurlijk ging ik hier met een ander doel naartoe. "Ik had pech op een slecht moment en ik had de benen niet. Zonder Ik heb niet het topniveau, daarvoor was de voorbereiding niet goed genoeg. Dat explosieve heb ik altijd wel goed gekund, maar op die lange klimmen kom ik tekort tegen die mannen van 60 kilo. Maar ik geniet ook van de Giro. Beetje aanvallen, de benen zijn goed.

De etappe van vandaag zou hem moeten liggen. "Dit is echt een klassieke etappe, met van die steile klimmen. Ik heb deze etappe zelfs verkend. Maar of ik ruimte krijg, we zullen zien."

De dilemma's van Kelderman, toptien of dagzege: 'Eigenlijk moet ik wat tijd verliezen'

Tappa di Rosorgimento

We zijn trouwens in Santena, waar een van de hoofdrolspelers van de Risorgimento, het proces van Italiaanse eenwording in de 19de eeuw begraven ligt. Camillo Benso, graaf van Cavour was namelijk het politieke brein van de eenwording en in 1861 ook de eerste premier van het Koninkrijk Italië. Dat bleef hij overigens slechts twee maanden, want op 6 juni overleed de staatsman.

Zo maakte hij niet mee dat ook Rome aan het koninkrijk werd toegevoegd, waarmee de eenwording compleet was. Die eerste koning was trouwens Vittorio Emmanuele II, die geboren werd in Turijn en daar zijn thuisbasis had. Deze etappe is dus ook een eerbetoon aan de Risorgimento en de Italiaanse eenwording.

Fun fact: het fraaie routeboek van de Giro wordt ook wel Il Garibaldi genoemd, een verwijzing naar Giuseppe Garibaldi de legeraanvoerder die op het slagveld de eenwording mogelijk maakte.

Demonstranten in Turijn met een portret van Cavour, ze demonstreerden in 2018 voor een directe spoorlijn van Turijn naar Lyon.

Hoe denken de Nederlanders over deze etappe?

Verslaggever Han Kock is na een weekje weer terug in de Giro. En dat betekent dat je weer een paar hoofdrolspelers aan het woord zult zien voor de start vandaag, om te beginnen met Wilco Kelderman.

Nizzolo geeft de pijp aan Maarten

Een van de ploegen die tot het uiterste ging om de vluchters terug te halen was Israël Premier Tech voor sprinter Giacomo Nizzolo. De Italiaan kwam uiteindelijk niet verder dan plek acht en vanochtend maakte hij een einde aan een voor hem teleurstellende Giro.

Of heeft Nizzolo geen zin om oude koeien uit de sloot te moeten halen in Turijn? Dat is namelijk de stad waar hij dacht zijn eerste ritzege in de Giro te pakken. In de slotrit van de Giro van 2016 was hij iedereen te snel af en kon zijn geluk niet op. Tot hij gedeclasseerd werd wegens het afwijken van zijn lijn.

Vorig jaar kwam het alsnog goed, toen hij in Verona na elf tweede plaatste eindelijk een keer de beste was.

Arndt wint in Turijn na diskwalificatie Nizzolo

Even terug naar gisteren: net niet Eenkhoorn en Van den Berg

Ze kwamen zo dichtbij.... Pascal Eenkhoorn en Julius van den Berg reden gisteren in de 13de etappe de hele dag in de kopgroep van eerst vijf en daarna vier en maakten het de sprintersploegen knap lastig. Maar 700 meter voor de streep werden ze toch nog in de kraag gegrepen.

En zo kon Arnaud Démare zijn derde ritzege deze Giro bijschrijven.

Démare sprint naar nipte overwinning in oranje gekleurde etappe in Giro

Klassement

Het algemeen klassement na de 13de rit in de Giro.

Waarheen leidt de weg?

Hemelsbreed is Santena slechts 20 kilometer verwijderd van Turijn, maar vandaag doen de renners er 147 kilometer met liefst 3.170 hoogtemeters! Halverwege passeren de renners voor het eerst de streep in Turijn om daarna nog twee lussen af te werken met daarin de Superga (5 km à 8,6 procent, met stukken van 14 procent) en de Colle della Maddalena (3,5 km à 8,1 procent).

Wint vandaag een sterke aanvallers als Lennard Kämna of Bauke Mollema? Kan Mathieu van der Poel dit zware rondje aan? Of wordt vandaag een dag voor de top van het klassement? Goede dalers zijn vandaag in het voordeel, want de finish ligt na een afdaling in Turijn. Uitkijken naar mannen als Vincenzo Nibali of Pello Bilbao dus.

Het profiel van de veertiende etappe van de Giro

Benvenuto!

Zonder favoriet Romain Bardet gaat de Giro verder met een korte, explosieve rit in en rond Turijn. Een bergetappe kun je het niet noemen, maar met twee keer de Superga en twee keer de Colle della Maddalena moeten de klassementsmannen wel hun kaarten op tafel leggen.

Juanpe López mag voor de tiende dag op rij starten in het roze. Eindigt zijn roze droom vandaag in Turijn? Zijn voorsprong op Richard Carapaz en João Almeida is maar 12 seconden.

Juan Pedro López in zijn roze trui in de Giro.