NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Gouverneur: Russen vernietigen Sjevjerodonetsk • NAVO-baas: gesprekken met Turkije gaan door

Liveblog gesloten
 • Pussy Riot in Amsterdam: 'Ons lied moet overal luid te horen zijn'

  De Russische punkband Pussy Riot speelde vanavond in Amsterdam. Afgelopen week ontvluchtte zangeres en activiste Maria Aljochina Rusland op bijzondere wijze. Aan het Nederlandse publiek heeft ze nu een duidelijke boodschap. Verslaggever Joris van Poppel sprak Aljochina kort voor de show:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ontsnapte Pussy Riot-activist in Amsterdam: 'Staan achter Oekraïne'
 • Gouverneur: Russen vernietigen Sjevjerodonetsk

  De Russen bombarderen Sjevjerodonetsk, een stad in Loegansk, dag en nacht, zegt gouverneur Serhij Hajdaj van de regio op Telegram. Op dit moment vinden er op de grond ook gevechten plaats aan de grenzen van de stad. Het Russische leger probeert de stad te omsingelen, aldus de gouverneur. Oekraïense troepen zouden elf aanvallen hebben afgeslagen en daarbij acht tanks hebben vernietigd.

  De correspondent van de BBC zegt dat Russische troepen in de regio bezig zijn aan een opmars. Nu het beleg van Marioepol tot een einde is gekomen, zijn troepen die daar gestationeerd waren naar de Donbas getrokken.

  Rookwolken boven Sjevjerodonetsk, vanmiddag EPA

  Een deel van het Russische offensief richt zich op Sjevjerodonetsk en Lysytsjansk, aan weerszijden van de rivier de Severski Donets. De steden liggen in het deel van de regio Loegansk dat voor de oorlog nog niet onder controle stond van pro-Russische separatisten.

  Afgelopen week meldde de gouverneur zeker tien burgerdoden in Sjevjerodonetsk door Russische aanvallen. Vandaag zijn er 57 burgers geëvacueerd uit Sjevjerodonetsk, Lysytsjansk en Bilohorivka, meldt Hajdaj.

 • Ook Stoltenberg spreekt met Erdogan

  De Turkse president Erdogan heeft naast gesprekken met de leiders van Finland en Zweden ook gebeld met secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO. In een verklaring zegt Erdogan dat hij het opendeurenbeleid van de NAVO steunt, waarbij geen enkel Europees land van tevoren wordt uitgesloten van lidmaatschap.

  Tegen Stoltenberg benadrukte Erdogan opnieuw dat Zweden en Finland moeten samenwerken "op het gebied van terrorisme". Daarmee doelt Erdogan op de aanwezigheid van PKK-leden en Gülenaanhangers in Zweden, die hij als terroristen beschouwt.

  In een tweet reageert Stoltenberg op het gesprek met Erdogan: "We zijn het erover eens dat de veiligheidszorgen van alle bondgenoten moeten worden meegewogen en de gesprekken moeten verder gaan om een oplossing te vinden."

 • Finse en Zweedse leiders bellen met Erdogan

  De Turkse president Erdogan heeft gebeld met president Niinisto van Finland over een mogelijk NAVO-lidmaatschap van het noordelijke land. Volgens Niinistö was het een "open en direct gesprek". Erdogan belde vandaag ook met de Zweedse premier Andersson.

  Turkije is vooralsnog geen voorstander van een toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. De twee landen waren ten tijde van de Koude Oorlog neutraal maar hebben recent aangegeven lid te willen worden van het militaire bondgenootschap, met het oog op een mogelijke Russische dreiging.

  Een van de belangrijkste bezwaren is dat Finland en Zweden volgens Erdogan asiel bieden aan mensen die in de ogen van Turkije terroristen zijn. Het gaat dan om leden van de Koerdische terreurorganisatie PKK en aanhangers van de geestelijke Gülen. Erdogan heeft Andersson duidelijk gemaakt dat hij van Zweden "stappen verwacht" tegen terroristische organisaties, bericht een Turks persbureau.

  Eerder had Erdogan gezegd dat Zweedse en Finse diplomaten niet de moeite hoeven nemen om naar Ankara te komen en dat Turkije voor een lidmaatschap van beide landen zou gaan liggen. Een nieuw lid moet de instemming krijgen van alle bestaande NAVO-leden.

  Niinisto schrijft dat Finland als NAVO-lid ook bij zal dragen aan de veiligheid van Turkije en dat de gesprekken doorgaan.

 • Portugese premier Costa bezoekt Kiev

  De Portugese premier Costa heeft vandaag een bezoek gebracht aan Kiev, op uitnodiging van president Zelensky. Costa benadrukte daar dat de wapenleveranties aan Oekraïne door zullen gaan. Ook beloofde hij te helpen bij de wederopbouw van scholen, "om ervoor te zorgen dat de nieuwe Oekraïense generatie een toekomst heeft in hun eigen land".

  Ook benadrukte Costa dat Portugal een eventueel EU-lidmaatschap van Oekraïne toejuicht. In het kader daarvan brengt een stafchef van Zelensky volgende maand een bezoek aan Portugal, meldt de Portugese krant Público.

  De Portugese premier Costa EPA
 • Zelensky en zijn vrouw hebben 'een date op tv'

  Samen een interview geven betekent voor president Zelensky en zijn vrouw Olena meteen ook quality time. Door de oorlog zien ze elkaar nog maar amper.

  "Ik ben heel blij met deze uitnodiging, want zo kunnen we elkaar weer even zien", zegt Olena lachend. "Een date op tv dus", voegt haar man daar aan toe:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zelensky en zijn vrouw hebben 'een date op tv'
 • Rusland: Amerikaanse president Biden en minister Blinken mogen land niet in

  Rusland heeft naar nu bekend is geworden bijna duizend Amerikanen de toegang tot het land ontzegd. Onder hen zijn de Amerikaanse president Biden, minister Blinken van Buitenlandse Zaken en CIA-chef Burns.

  Volgens persbureau Reuters heeft de maatregel alleen symbolische waarde, omdat de Amerikanen sowieso al niet van plan waren naar Rusland te reizen. Toch is het een teken dat de relatie tussen beide landen steeds verder bekoelt, sinds de Russische inval in Oekraïne.

  Vorige maand werd al bekend dat onder meer de Amerikaanse vice-president Harris een 'travel ban' is opgelegd door het Kremlin.

 • 'Concertbezoekers Sint-Petersburg spreken zich uit tegen invasie'

  Een medewerker van de Russische oppositieleider Navalny heeft een video getwitterd van een concert in Sint-Petersburg, waarin te horen is hoe bezoekers "fuck de oorlog" roepen. Het is niet duidelijk om welk concert het gaat en wanneer de beelden zijn gemaakt, maar volgens de Navalny-medewerker onderstreept het dat niet alle Russen achter president Poetin staan.

 • Biden zet in Azië handtekening onder megasteunpakket

  De Amerikaanse president Biden heeft tijdens een Azië-reis tussen de bedrijven door zijn handtekening gezet onder het megasteunpakket van bijna 38 miljard euro (40 miljard dollar) voor Oekraïne. Het document dat Biden ondertekende werd door een Witte Huis-medewerker meegenomen op een lijnvlucht naar Zuid-Korea, waar de president op dit moment op bezoek is.

  De manier van handelen onderstreept volgens persbureau AP de urgentie die Biden heeft gegeven aan de oorlog in Oekraïne. De helft van het pakket is bedoeld voor militaire steun. Donderdag gaf de Senaat in grote meerderheid (86 stemmen voor, 11 tegen) groen licht voor het steunpakket.

  Biden in de Zuid-Koreaanse hoofstad Seoul EPA

  Op Twitter dankt de Oekraïense president Zelensky de VS voor het steunpakket. De hulp is volgens hem "meer nodig dan ooit".

 • Onderminister deelt beelden van 'gedwongen evacuaties' Marioepol

  De Oekraïense onderminister van Buitenlandse Zaken Dzheppar heeft op Twitter beelden gedeeld waarop volgens haar te zien is hoe Oekraïense burgers in Marioepol onder dwang worden geëvacueerd naar gebied dat onder Russisch gezag valt.

  De 'evacuaties' werden volgens Dzheppar uitgevoerd "onder lopen van machinegeweren". De wachtende mensen mogen van de Russische militairen onder meer het verzamelpunt en de bussen niet verlaten, schrijft ze.

 • Hoe Poetin een coup tegen hem haast onmogelijk heeft gemaakt

  Sinds het begin van de invasie in Oekraïne gaat er bijna geen dag voorbij, of er verschijnt wel ergens een bewering over de Russische president Poetin. Dat loopt uiteen van speculaties over zijn gezondheidstoestand tot berichten over een op handen zijnde coup. Maar hoe geloofwaardig zijn die berichten eigenlijk en hoe groot is de kans op een coup in Rusland? "Als Kiev echt denkt dat er een coup aanstaande is, dan zou het juist in hun belang zijn te zwijgen."

 • Rusland claimt vernietiging van westerse wapenlevering

  Rusland zegt een levering van westerse wapens te hebben vernietigd in de regio Zjytomyr, gelegen ten westen van Kiev. De levering zou zijn aangevallen met Kalibr-kruisraketten die vanaf zee werden afgevuurd. Ze kwamen neer op een treinstation in de stad Malyn.

  De wapens waren volgens het Russische ministerie van Defensie bedoeld voor de Oekraïense troepen die op dit moment in de Donbas vechten. Staatspersbureau Ria Novosti schrijft verder dat er ook een brandstofopslag bij de stad Odessa onder vuur is genomen.

  Oekraïne heeft nog niet gereageerd op de Russische claims. Wel werd door Oekraïense bestuurders op Telegram gisteren melding gemaakt van een aanval op het treinstation in Malyn.

  Archiefbeeld van de lancering van een Kalibr-kruisraket die zou zijn gebruikt bij de aanval op de wapenlevering EPA

  Nieuwsuur zocht uit hoe de wapenindustrie profiteert van de oorlog in Oekraïne:

 • Landen verlaten zaal bij bijdrage Rusland op top van handelsverbond

  Vertegenwoordigers van de VS, Canada, Nieuw-Zeeland, Japan en Australië zijn weggelopen bij een vergadering op de top van handelsverbond APEC in de Thaise hoofdstad Bangkok. De diplomaten verlieten de bijeenkomst na de eerste woorden van de Russische minister van Economie Resjetnikov de zaal. Na de bijdrage van Resjetnikov keerden de landen terug.

  Een diplomaat zegt tegen persbureau Reuters dat het weglopen een statement was "tegen de illegale oorlog in Oekraïne en de economische impact hiervan op de APEC-regio".

  In de APEC zijn de landen rond de Stille Oceaan verenigd. Het verbond werd in 1989 opgericht.

 • Britten willen wapens sturen naar Moldavië

  Het Verenigd Koninkrijk wil wapens sturen naar Moldavië, om het land zo weerbaarder te maken bij een eventuele invasie van Rusland. Dat zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Truss in gesprek met de krant The Telegraph. De Russische president Poetin is nog altijd van plan een "groter Rusland" te creëren, stelt Truss, ook al verloopt de invasie van Oekraïne minder voorspoedig dan Poetin in eerste instantie had gehoopt.

  "Dat zijn pogingen om Kiev te veroveren niet succesvol waren, betekent niet dat hij geen ambities meer heeft", zegt Truss. Tegelijk is door de oorlog in Oekraïne de spanning toegenomen in buurland Moldavië, dat met Transnistrië een pro-Russische afvallige regio binnen de grenzen heeft.

  Als het aan Truss ligt, wordt Moldavië voorzien van de "NAVO-standaard" als het gaat om wapens. Veel van de militaire infrastructuur in Moldavië stamt uit de Sovjettijd. De wapens zouden dan vervangen moeten worden door moderne exemplaren, waarvoor Moldavische militairen trainingen moeten krijgen. Truss zegt over haar plan in gesprek te zijn met NAVO-bondgenoten.

 • Russische claim met beelden van overgave laatste Azovstal-militairen

  Het Russische ministerie van Defensie claimt dat ook de laatste Oekraïense militairen in de Azovstal-fabriek in Marioepol zich gisteren hebben overgegeven. Dit zouden daar beelden van zijn:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rusland: dit zijn beelden van de laatste Azovstal-militairen