liveblog

Démare pakt derde zege deze Giro, Eenkhoorn en Van den Berg stranden op 700 meter

  • De 13de etappe van de Giro d'Italia is een rit van 150 km van Sanremo naar Cuneo.
  • Pascal Eenkhoorn en Julius van den Berg rijden de hele dag in de aanval en worden pas op 700 meter van de streep ingerekend.
  • Arnaud Démare sprint zo naar zijn derde ritzege in deze Giro.
  • Juan Pedro López blijft in de roze trui.
  • Giro-favoriet Romain Bardet (DSM) stapt ziek uit de Giro.
liveblog gesloten

A domani!

We besluiten dit liveblog et de samenvatting van de etappe, de derde van Arnaud Démare in deze editie. Morgen zijn we terug voor de 14de etappe. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Démare sprint naar nipte overwinning in oranje gekleurde etappe in Giro

Etappe van morgen: knallen op Superga

De 14de etappe belooft een korte en spectaculaire rit te worden! Om 13.00 uur renners stappen in Santena, de plek waar een van de vaders van het moderne Italië graaf Cavour, op de fiets voor een rit van 147 kilometer naar Turijn. Normaal is dat een ritje van 20 kilometer, maar nu wordt het een moordend rondje met daarin twee keer de beklimming naar de basiliek van Superga.

Superga ken je wellicht van de vliegramp van 1949, waarbij de volledige selectie van voetbalclub Torino om het leven kwam. Maar je kent de klim wellicht ook van Milaan-Turijn, die de laatste jaren meestal eindigde na een spectaculaire klim naar het heiligdom.

Dit jaar was dat overigens niet het geval: om de voorbereiding op Millaan-Sanremo niet te verstoren koos de organisatie voor een vlakke sprinterseditie, gewonnen door Mark Cavendish. Ook al is de finish morgen ook na een afdaling, winnen zal Cavendish zeker niet morgen.

Het profiel van de veertiende etappe van de Giro

Ploegleider White over afstappen Bardet: 'Arensman? Kijken hoe het dit weekend gaat'

Het was een dag met twee gezichten voor de Franse wielerliefhebbers. Aan de ene kant de blijdschap na de derde ritzege van Démare. Maar ook het verdriet na de opgave van Romain Bardet. De Franse favoriet voor de eindzege stapte aan het begin van de rit al ziek in de auto, nadat hij zelfs nog even had overgegeven.

Ook ploegleider Matt Winston sprak na afloop met Eurosport: "Gisteren begon hij zich na een kilometer of tien zich ziek te voelen. We hebben hem de hele rit proberen te verzorgen en te koelen. Maar gisteravond in de bus heeft hij alleen maar geslapen en geen hap door zijn keel gekregen. De kans dat hij deze rit zou uitrijden was klein, maar Romain is een vechter. Hij wilde het proberen, maar hij was al ziek in de geneutraliseerde zone. Het was onmogelijk om door te gaan."

Zonder Bardet zijn de ogen gericht op de Giro-debutant Thymen Arensman, de nummer elf van het klassement. Gaan ze nu voor zijn klassement? "We laten een beetje open en kijken wel hoe het dit weekend gaat. We kunnen ook voor de sprints gaan. Na het weekend hakken we die knoop wel door."

Romain Bardet in de ploegleidersauto van Team DSM in de 13de etappe van de Giro.

Sinkeldam straalt weer: 'Op een gegeven moment zag ik het niet meer zitten'

Arnaud Démare wint weer en dus zien we ook weer een stralende Ramon Sinkeldam. "Op een gegeven moment zag ik het niet meer zitten", vertelt Sinkeldam bij Eurosport. "En dan heb ik het nog makkelijk, want ik hoefde alleen maar te volgen. Maar, oh, wat hebben die jongens moeten rijden. Ze hebben het heel slim gespeeld, maar uiteindelijk kwamen ze net tekort."

Terwijl Sinkeldam zijn verhaal doet, komt Démare langs voor een knuffel. "Sterk manneke", horen we de Franse kopman zeggen in het Nederlands.

Sinkeldam zorgde uiteindelijk voor een enorme leadout van1.100 meter tot 500 meter en lanceerde zo Jacopo Guarnieri en kopman Démare. "Ik heb het geluk dat ik in mijn carrière vaak in een grote ronde heb gezeten, waarin veel gewonnen werd. Maar het is echt iets unieks en dat moet je wel blijven beseffen. De puntentrui was niet echt een doel voor ons, nu wel natuurlijk. Maar wij gingen voor dagzeges."

Arnaud Démare knuffelt met zijn Litouwse ploegmaat Ignatas Konovalovas na zijn derde zege deze Giro.

Eenkhoorn over vriend Van den Berg: 'Was een heel goede metgezel'

Voor de tweede dag op rij kleurde Pascal Eenkhoorn de etappe. Hij was de motor van de kopgroep, dreef het peloton tot het uiterste, maar bleef uiteindelijk met lege handen achter. "Toen we voorop kwamen met zijn vijven zei ik meteen dat we volle bak moesten gaan op die klim, want ik ging ervan uit dat de sprintersploegen het rustig aan zouden doen", analyseerde Eenkhoorn bij Eurosport. "Daarna was het heel lang bergaf, windje mee. Als wij daar 60 rijden, dan gaan zijn niet zomaar 65. We hielden ook heel goed stand. Dan is het jammer dat het in de laatste kilometer stukloopt. Ik heb continu gedacht dat we het konden redden."

Met Julius van den Berg had hij een vriend in de kopgroep, maar wel een van een andere ploeg. En zo kon het gebeuren dat Eenkhoorn een aanval van Van den Berg in de laatste twee kilometer neutraliseerde. "Ik ken Julius heel goed, hij is een vriend van mij. Ik zei: op de klim moet jij je wagonnetje aanhaken. Daarna op het vlakke was hij een heel goede metgezel, want dat kan hij ook gewoon heel goed."

Het peloton zit Eenkhoorn, Van den Berg en Maestri op de hielen.

Algemeen klassement

In het algemeen klassement verandert niets. Juanpe López rijdt ook morgen in de zware rit over de Superga in Turijn in het roze.

Het algemeen klassement na de 13de rit in de Giro.

Toptien

De uitslag van de 13de etappe in de Giro d'Italia.

FINISH | Démare wint!

Démare wint zijn derde etappe deze Giro. Bauhaus kwam heel dichtbij, maar redt het net niet. Cavendish is derde, Gaviria vierde.

Arnaud Démare wint de 13de etappe in de Giro d'Italia.

500 m | Ingerekend

Van den Berg valt aan, maar Eenkhoorn rijdt het gat dicht. En dan zien ze het peloton ook. Ze worden op 700 meter ingerekend.

  • NOS
    Julius van den Berg valt op 1,3 kilometer van de streep aan...
  • NOS
    ...maar Pascal Eenkhoorn rijdt het gat dicht.
  • NOS
    De koplopers worden op 700 meter voor de streep ingelopen door het peloton.

1,5 km | Stijgende lijn

De weg loopt nu echt wel omhoog en dan zien we Eenkhoorn weer op kop rijden. Het peloton zit er nu heel dicht achter: 0.10

2,5 km | Eenkhoorn zet aan

Eenkhoorn zet nog een keer aan na een rotonde, De voorsprong is nog altijd 0.22.

4 km | Peloton komt eraan: 0.26 nog maar

De vier blijven goed samenwerken. En dat moet ook, want het peloton komt er al aan op de achtergrond!

5 km | Nog 0.41 voorsprong

De koplopers hebben de laatste vijf kilometer 25 seconden verloren. Maar met nog vijf kilometer te gaan is de voorsprong nog 0.41. Gaat het lukken?

Laatste kilometer loopt licht op

Hoe ziet de laatste kilometer er eigenlijk uit? Nou, het gaat vals plat omhoog (zo'n 2 procent) met nog een gevaarlijke haakse bocht op een rotonde.

9 km | Voorsprong onder de minuut

We zitten binnen de tien kilometer, maar ook binnen de minuut als het gaat om de voorsprong van de vier koplopers. Dit wordt echt kantje boord.

Kopgroep (4): Van den Berg (EF), Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Maestri (Eolo) en Prodhomme (AG2R)
Peloton +0.59

12 km | Voorsprong daalt

Je zou het peloton wel willen afremmen, maar daar heeft de sterke Litouwer Ignatas Konovalovas geen boodschap aan. Hij rijdt snoeihard aan kop in dienst van zijn kopman Démare. En dan zakt de voorsprong terug naar 1.19.

Kopgroep (4): Van den Berg (EF), Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Maestri (Eolo) en Prodhomme (AG2R)
Peloton +1.16

Ignatas Kolovalovas op kop van het peloton.

15 km | Zenuwslopend

Wat een spanning! Nog 15 km te gaan en het verschil van de vier koplopers met het peloton is nog 1.43. Dit is echt een kans voor Eenkhoorn of Van den Berg, maar dan moeten ze niet gaan pokeren.

Kopgroep (4): Van den Berg (EF), Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Maestri (Eolo) en Prodhomme (AG2R)
Peloton +1.43

20 km | Etappezege lonkt nu toch voor kopgroep

Geloof het of niet, maar de twijfel begint toe te slaan in het peloton! De vier vooraan blijven ijzersterk doorbeuken en het peloton komt niet snel genoeg dichterbij. Het verschil is nog 2.23.

En van de vier koplopers maken de Nederlanders de sterkste indruk! Komt vandaag de derde Nederlandse ritzege deze Giro?

Kopgroep (4): Van den Berg (EF), Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Maestri (Eolo) en Prodhomme (AG2R)
Peloton +2.23

Tussensprint 2: Van den Berg pakt punten en bonificatie

Even geleden alweer hebben we ook de tweede tussensprint gehad in San Michele di Mondoví. Julius van den Berg kwam daar als eerste door, voor Eenkhoorn en Maestri. Zij krijgen ook de 3, 2 en 1 bonificatieseconden.

Niet dat Van den Berg die 3 seconden nodig heeft. Vanochtend was hij namelijk 158ste van de 164 renners in de Giro op2 uur 39 minuten en 4 seconden.

26 km | Peloton in stukken

Waaiers kun je het niet noemen, maar toch zien we het peloton opeens in stukken scheuren. In de tweede groep zien we veel mannen van Alepcin op kop en dus zal Mathieu van der Poel waarschijnlijk de slag gemist hebben.

De vier koplopers stampen ondertussen hard door en hebben nog altijd 2.47 voorsprong op het voorste deel van het peloton. Het zal toch niet....

Kopgroep (4): Van den Berg (EF), Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Maestri (Eolo) en Prodhomme (AG2R)
Peloton +2.47

Julius van den Berg, boezemvriend van Jakobsen

Julius van den Berg koos een andere route. Via de opleidingsploeg SEG begon hij in 2018 als stagiair bij EF Education. Inmiddels is hij bezig aan zijn vierde van vijf contractjaren bij de ploeg van Jonathan Vaughters. Wellicht ken je Van den Berg ook als boezemvriend van Fabio Jakobsen.

Van den Berg was ook aanwezig in de Ronde van Polen, toen zijn vriend Jakobsen zijn vreselijke valpartij onderging. Hoe Jakobsen en Van den Berg die dag hebben beleefd is prachtig gedocumenteerd door auteur Menno Haanstra. Zijn boek over de wielervrienden ligt dit najaar in de winkels.

Een jaar later boekte Van den Berg zijn eerste en voorlopig enige profzege in de slotrit van diezelfde Ronde van Polen. Krijgt dat eerbetoon vandaag een vervolg?

Eenkhoorn, immer vrolijke aanvaller

Julius van den Berg en Pascal Eenkhoorn zijn beiden 25 jaar oud en kennen elkaar dus al vanaf de jeugdkoersen. Als prof reden ze nooit samen: Eenkhoorn werd in 2018 prof bij toen nog Lotto-Jumbo en schreef in de tussentijd vier wedstrijden op zijn naam, waaronder twee ritten in de Settimana Coppi e Bartali.

Dat Eenkhoorn wel van een lolletje houdt bleek deze Giro al. Vooral met partner-in-crime Mathieu van der Poel liet hij zich regelmatig van zijn vrolijkste kant zien. In het verleden ging hij ook weleens te ver. In zijn eerste jaar werd hij door zijn ploeg geschorst, omdat hij samen met Antwan Tolhoek tijdens een trainingskamp slaapmedicatie ("voor recreatief gebruik") had gebruikt. De Spanjaard Juan-José Lobato werd gezien als aanstichter en ontslagen.

Deze Giro bleek dat Eenkhoorn ook een aanvallende en vooral steengoede renner is.

Julius van den Berg en Pascal Eenkhoorn in de kopgroep in de 13de etappe van de Giro.

49 km | Peloton komt dichterbij

Het gaat enorm hard sinds de top van de Colle di Nava en dus zijn we al in de laatste 50 kilometer. Maar nu komen de vier koplopers in een fase waarin het weer wat meer op en af gaat en dan is het moeilijk om het ziedende peloton voor te blijven.

Eenkhoorn, Van den Berg, Prodhomme en Maestri hebben nog 4.30.

Kopgroep (4): Van den Berg (EF), Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Maestri (Eolo) en Prodhomme (AG2R)
Peloton +4.30

Fotofinish in de Ronde van Burgos: Buijsman komt millimeters te kort

De Italiaanse Matilde Vitillo houdt een paar millimeter over om Nina Buijsman van de zege te houden.

De tweede etappe van de Ronde van Burgos heeft een bloedstollende ontknoping gekregen. Een kopgroep van rensters kreeg liefst zeven minuten van het peloton, maar in de laatste kilometer waren daar nog maar 10 seconden van over.

Dat bleek genoeg om te sprinten voor de zege. De Italiaanse Matilde Vitillo ging de sprint vroeg aan, maar werd op de streep nog bijna geklopt door de Nederlandse Nina Buijsman. Uiteindelijk maakte een paar millimeters het verschil.

De Colombiaanse Jenifer Ducuara, lid van de kopgroep, nam de leiderstrui over van Lotte Kopecky.

76 km | Zou het peloton al nerveus worden?

Met nog 76 kilometer te gaan hebben Eenkhoorn, Van den Berg, Prodhomme en Maestri een kleine minuut verloren. De vier hebben nog 5.56 over, maar dat wordt toch wel een lastig verhaal. In het peloton zitten alle sprinters nog en dus zien we een coalitie van Groupama (Démare), UAE (Gaviria), Israël Premier Tech (Nizzolo) en QuickStep (Cavendish) inmiddels hard op kop rijden.

Daar is niet tegen te vechten. Toch...?

Kopgroep (4): Van den Berg (EF), Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Maestri (Eolo) en Prodhomme (AG2R)
Peloton +5.45

Vier sprintersploegen op kop van het peloton in achtervolging op de kopgroep.

De twee liefdes van rozetruidrager Juanpe López

Eerder deze Giro maakten we al melding van de voorliefde van rozetruidrager voor voetbalclub Real Betis. De club uit Sevilla haakte daarop in door een fraaie groen-roze gestreepte leiderstrui te photoshoppen. Dan kan de wielerploeg niet achterblijven, zullen ze gedacht hebben.

Aan jou om te bepalen welke het beste gelukt is.

87 km | Peloton komt boven op 6.41

Ook het peloton is boven op de Colle di Nava met een achterstand van 6.41. Dat is dus het gat dat de mannen van Groupama voor Démare moet dichtrijden. Ze hebben nog een kleine 90 kilometer daarvoor.

Kopgroep (5): Van den Berg (EF), Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Maestri (Eolo), Tagliani (Eolo) en Prodhomme (AG2R)
Peloton +6.41

94 km | Eenkhoorn als eerste boven

Pascal Eenkhoorn is als eerste boven op de Colle di Nava na zo'n beetje de hele klim op kop te hebben gereden en pakt zo negenbergpuntjes. Prodhomme, Maestri en Van den Berg volgen in zijn wiel. Vanaf nu gaat het heel lang in dalende lijn richting de tweede tussensprint in San Michele di Mondoví.

Colle di Nava (derde categorie):

1. Eenkhoorn (Jumbo-Visma) 9 pnt
2. Prodhomme (AG2R) 4 pnt
3. Maestri (Eolo) 2 pnt
4. Van den Berg (EF) 1 pnt

Pascal Eenkhoorn passeert als eerste de top van de Colle di Nava, Julius van den Berg is ook nog mee in de kopgroep van vier.

99 km | Eenkhoorn rijdt Tagliani eraf

Pascal Eenkhoorn sleurt door aan kop van de kopgroep en dat kost Tagliani de kop. De Drone Hopper, die we deze Giro al zo vaak in de vlucht zagen, moet lossen.

Eenkhoorn heeft het peloton nog een minuut extra aangesmeerd trouwens: 5.40 is het al!

Kopgroep (5): Van den Berg (EF), Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Maestri (Eolo), Tagliani (Eolo) en Prodhomme (AG2R)
Peloton +5.40

101 km | Uitslag tussensprint

In het peloton zien we de helpers van Démare op kop en dus is het logisch dat het niet heel hard gaat. Démare hoefde zich bij de tussensprint van zojuist trouwens niet in te spannen om nog drie puntjes voor het puntenklassement te pakken.

Met het uitvallen van Biniam Girmay lijkt die maglia ciclamino steviger dan ooit om zijn schouders te zitten.

Tussensprint 1 (Pieve dit Teco):

1. Tagliani (Drone Hopper) 8 pnt
2. Van den Berg (EF) 7 pnt
3. Eenkhoorn (Jumbo-Visma) 6 pnt
4. Prodhomme (AG2R) 5 pnt
5. Maestri (Eolo) 4 pnt
6. Démare (Groupama) 3 pnt
7. Serry (QuickStep) 2 pnt
8. Davy (Groupama) 1 pnt

105 km | Eenkhoorn sleurt aan kop

De kopgroep heeft intussen de eerste tussensprint gehad en is begonnen aan de Colle di Nava. De vijf koplopers begonnen met 3.32 voorsprong aan de klim van zo'n 10 kilometer á 7 procent.

We zien vooral Pascal Eenkhoorn op kop trouwens. Is hij zo sterk of smijt hij met zijn krachten? Het werkt wel, want dankzij de inspanningen van de vrolijke Genemuider is de voorsprong nu al 4.39.

Kopgroep (5): Van den Berg (EF), Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Maestri (Eolo), Tagliani (Eolo) en Prodhomme (AG2R)
Peloton +4.35

Pascal Eenkhoorn leidt de kopgroep aan de voet van de Colle di Nava.

107 km | Even bijkomen

Goh, wat een tegenvaller zeg in deze Giro. Bardet was nog wel ijzersterk bezig: op Blockhaus was hij misschien wel de sterkste bergop en twee dagen geleden was hij nog sterk genoeg om de winnende sprint voor ploeggenoot Alberto Dainese aan te trekken.

Zijn uitvallen betekent wel dat Thymen Arensman nu het speerpunt voor het klassement wordt, waarschijnlijk. Arensman stond 12de voor deze etappe op slechts 1.27 van rozetruidrager López.

Bekijk hieronder de samenvatting van de eerste zware bergrit naar de top van Blockhaus.

Hindley sterkste op machtige Blockhaus, volop spanning in Giro na zware bergrit

112 km | ABANDON BARDET

Totaal onverwacht zien we Romain Bardet opeens in de ploegleidersauto van DSM. De nummer vier van het klassement is uit de Giro.

Romain Bardet in de ploegleidersauto van Team DSM in de 13de etappe van de Giro.

Leemreize over de dag van gisteren: Tevreden, had niet veel anders kunnen doen'

Gijs Leemreize

Ook gisteren was Pascal Eenkhoorn mee in de vlucht van de dag. De kans dat hij vandaag ook kan meespelen in de finale is niet zo groot. Gisteren lukte dat wel: Eenkhoorn was namelijk degene die ploeggenoot Gijs Leemreize influisterde om in de aanval te gaan.

Met succes. Leemreize, die pas een paar dagen voor de Giro hoorde dat hij zijn eerste grote ronde mocht rijden, mocht met Oldani en Rota sprinten om de zege in Genua. Maar hoe doe je dat, als je de miste sprinter van de drie bent. We belden de 22-jarige Achterhoeker gisteravond in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken.

Wil je trouwens meer weten over Leemreize, hoe hij aan zijn eerste fiets kwam, waarom Robert Gesink ooit bij hem oppaste en hoe hij King of the Mountain op de Côte de la Redoute werd, lees dan onderstaande artikel nog maar eens.

138 km | Van den Berg en Eenkhoorn in kopgroep van vijf

De kopgroep in deze 13de etappe is een feit en weer zien we veel Oranje van voren! Julius van den Berg (EF) en Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma) vergezellen Maestri (Eolo), Tagliani (Eolo) en Prodhomme (AG2R) in de kopgroep.

De vijf krijgen de zegen van het peloton: de voorsprong is nu al boven de 2 minuten.

Kopgroep (5): Van den Berg (EF), Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Maestri (Eolo), Tagliani (Eolo) en Prodhomme (AG2R)
Peloton +2.23

De kopgroep van vijf in de 13de etappe van de Giro met Pascal Eenkhoorn op kop en Julius van den Berg als derde.

141 km | Vierde aanval de juiste voor Van den Berg?

Wat is Van den Berg sterk deze eerste kilometers. Hij probeert het gewoon voor de vierde keer en nu lijkt hij wel een gaatje te hebben. Hij heeft Tagliani en Maestri mee. En in de achtergrond komt nog een renner van Jumbo-Visma met iemand van AG2R. Is het opnieuw Eenkhoorn?

142 km | Van den Berg geeft niet op

Julius van den Berg geeft niet op en gaat nog een keer, met twee man in zijn wiel. Ook Pascal Eenkhoorn springt naar het voorste groepje toe, maar die is nog niet aangesloten of het peloton is terug bij de voorsten.

143 km | Groupama rijdt gat dicht

Arnaud Démare vindt de zeven koplopers toch te gevaarlijk en dus rijdt Groupama-FDJ het gat dicht. Jammer voor Bouwman en Van den Berg.

145 km | Zeven koplopers met Bouwman en Van den Berg

We hebben een kleine kopgroep met Julius van den Berg en Koen Bouwman!

Bouwman staat nog altijd goed in het bergklassement en dus is blauwetruidrager Diego Rosa ook mee.

De zeven koplopers hebben een kleine voorsprong op het peloton.

148 km | Julius van den Berg heeft plannen!

We hebben hem nog amper gezien deze Giro, maar daar is Julius van den Berg op kop! Hij probeert het, maar krijgt niet veel ruimte.

Julius van den Berg in de aanval in de eerste kilometers van de 13de etappe van de Giro.

150 km | PARTENZE

De vlag is gezwaaid in de 13de etappe van de Giro en zoals zo vaak is Samuele Rivi de eerste aanvaller.

We zien sowieso veel blauwe truitjes van Eolo-Kometa vooraan, maar voorlopig maakt nog niemand zich los.

Daar is de Poggio

Daar is de Poggio, dé scherprechter in Milaan-Sanremo. Maar dit keer passeren de renners alleen de voet en rijden over de golvende kustweg verder. Geneutraliseerd, dat ook nog.

De renners passeren de Poggio in de geneutraliseerde kilometers van de 13de etappe van de Giro.

NEUTRALISATIE

De renners zijn vertrokken voor de eerste geneutraliseerde kilometers in Sanremo. De officiële start is rond 13.35 uur.

Rozetruidrager Juan Pedro López slaat nog even een kruisje voor de start van de dertiende etappe in de Giro.

Uitslag en klassement

Behalve Leemreize eindigden ook Bauke Mollema (4de) en Wilco Kelderman (6de) gisteren in de toptien. Kelderman pakte zo ruim 8 minuten terug in het algemeen klassement en is dertiende op 2.51 van leider López.

De toptien deze Giro is dus opeens weer mogelijk, al gelooft Kelderman daar zelf niet in. We zullen zien.

  • RCS
    De toptien in Genua
  • RCS
    De toptien van het algemeen klassement

Even terug naar gisteren...

De kans bestaat ook dat op de lange klim opnieuw een sterke kopgroep ontstaat, net zoals gisteren. Een kopgroep met zoveel Nederlanders als gisteren is onwaarschijnlijk. Met Wilco Kelderman, Bauke Mollema, Mathieu van der Poel, Oscar Riesebeek, Pascal Eenkhoorn en Gijs Leemreize zaten liefst zes landgenoten in de kopgroep.

Leemreize streed zelfs met mededebutanten Stefano Oldani en Lorenzo Rota om de overwinning, maar in de straten van Genua moest hij zijn meerdere erkennen in Oldani.

Oldani troeft in de straten van Genua medevluchters Rota en Leemreize af

Waarheen leidt de weg?

In de eerste 20 kilometer rijden de renners langs de kust in omgekeerde richting van de finale van Milaan-Sanremo (zonder Poggio en Cipressa). Vanaf het plaatsje Imperia gaat het noordwaarts en moet er meteen behoorlijk geklommen worden. Na de tussensprint in Pieve di Teco op 43 kilometer begint de Colle di Nava, die door de organisatie als derde categorie wordt aangemerkt, maar met zijn 10 kilometer à 7 procent stijging ook gerust in de eerste categorie zou kunnen vallen.

Veel sprinters zullen op die klim moeten passen, maar met nog bijna 100 kilometer te gaan tot de finish zal iemand als Arnaud Démare hoop koesteren om terug te keren. De vraag is of de sterkere rittenkapers dat zullen laten gebeuren.

Het profiel van de dertiende etappe van de Giro

Benvenuto de Sanremo!

Sanremo. Een plek vol wielerhistorie. Maar vandaag is de mondaine kustplaats aan de Italiaanse rivièra niet de plek waar de winnaar van een wielermonument de gladiolen in ontvangst neemt. In de dertiende etappe van de Giro d'Italia is het de startplaats voor een korte rit van 150 kilometer naar Cuneo.

Normaal gezien is dit weer een kans voor sterke sprinters, maar met de lange en zware Colle di Nava onderweg zou het ook zomaar weer een dag voor de aanvallers kunnen worden. Welkom bij het liveblog!