NOS Wielrennen Aangepast

Démare pakt derde zege deze Giro, Eenkhoorn en Van den Berg stranden op 700 meter

 • De 13de etappe van de Giro d'Italia is een rit van 150 km van Sanremo naar Cuneo.
 • Pascal Eenkhoorn en Julius van den Berg rijden de hele dag in de aanval en worden pas op 700 meter van de streep ingerekend.
 • Arnaud Démare sprint zo naar zijn derde ritzege in deze Giro.
 • Juan Pedro López blijft in de roze trui.
 • Giro-favoriet Romain Bardet (DSM) stapt ziek uit de Giro.
Liveblog gesloten
 • A domani!

  We besluiten dit liveblog et de samenvatting van de etappe, de derde van Arnaud Démare in deze editie. Morgen zijn we terug voor de 14de etappe. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Démare sprint naar nipte overwinning in oranje gekleurde etappe in Giro
 • Etappe van morgen: knallen op Superga

  De 14de etappe belooft een korte en spectaculaire rit te worden! Om 13.00 uur renners stappen in Santena, de plek waar een van de vaders van het moderne Italië graaf Cavour, op de fiets voor een rit van 147 kilometer naar Turijn. Normaal is dat een ritje van 20 kilometer, maar nu wordt het een moordend rondje met daarin twee keer de beklimming naar de basiliek van Superga.

  Superga ken je wellicht van de vliegramp van 1949, waarbij de volledige selectie van voetbalclub Torino om het leven kwam. Maar je kent de klim wellicht ook van Milaan-Turijn, die de laatste jaren meestal eindigde na een spectaculaire klim naar het heiligdom.

  Dit jaar was dat overigens niet het geval: om de voorbereiding op Millaan-Sanremo niet te verstoren koos de organisatie voor een vlakke sprinterseditie, gewonnen door Mark Cavendish. Ook al is de finish morgen ook na een afdaling, winnen zal Cavendish zeker niet morgen.

  Het profiel van de veertiende etappe van de Giro RCS
 • Ploegleider White over afstappen Bardet: 'Arensman? Kijken hoe het dit weekend gaat'

  Het was een dag met twee gezichten voor de Franse wielerliefhebbers. Aan de ene kant de blijdschap na de derde ritzege van Démare. Maar ook het verdriet na de opgave van Romain Bardet. De Franse favoriet voor de eindzege stapte aan het begin van de rit al ziek in de auto, nadat hij zelfs nog even had overgegeven.

  Ook ploegleider Matt Winston sprak na afloop met Eurosport: "Gisteren begon hij zich na een kilometer of tien zich ziek te voelen. We hebben hem de hele rit proberen te verzorgen en te koelen. Maar gisteravond in de bus heeft hij alleen maar geslapen en geen hap door zijn keel gekregen. De kans dat hij deze rit zou uitrijden was klein, maar Romain is een vechter. Hij wilde het proberen, maar hij was al ziek in de geneutraliseerde zone. Het was onmogelijk om door te gaan."

  Zonder Bardet zijn de ogen gericht op de Giro-debutant Thymen Arensman, de nummer elf van het klassement. Gaan ze nu voor zijn klassement? "We laten een beetje open en kijken wel hoe het dit weekend gaat. We kunnen ook voor de sprints gaan. Na het weekend hakken we die knoop wel door."

  Romain Bardet in de ploegleidersauto van Team DSM in de 13de etappe van de Giro. NOS
 • Sinkeldam straalt weer: 'Op een gegeven moment zag ik het niet meer zitten'

  Arnaud Démare wint weer en dus zien we ook weer een stralende Ramon Sinkeldam. "Op een gegeven moment zag ik het niet meer zitten", vertelt Sinkeldam bij Eurosport. "En dan heb ik het nog makkelijk, want ik hoefde alleen maar te volgen. Maar, oh, wat hebben die jongens moeten rijden. Ze hebben het heel slim gespeeld, maar uiteindelijk kwamen ze net tekort."

  Terwijl Sinkeldam zijn verhaal doet, komt Démare langs voor een knuffel. "Sterk manneke", horen we de Franse kopman zeggen in het Nederlands.

  Sinkeldam zorgde uiteindelijk voor een enorme leadout van1.100 meter tot 500 meter en lanceerde zo Jacopo Guarnieri en kopman Démare. "Ik heb het geluk dat ik in mijn carrière vaak in een grote ronde heb gezeten, waarin veel gewonnen werd. Maar het is echt iets unieks en dat moet je wel blijven beseffen. De puntentrui was niet echt een doel voor ons, nu wel natuurlijk. Maar wij gingen voor dagzeges."

  Arnaud Démare knuffelt met zijn Litouwse ploegmaat Ignatas Konovalovas na zijn derde zege deze Giro. AFP
 • Eenkhoorn over vriend Van den Berg: 'Was een heel goede metgezel'

  Voor de tweede dag op rij kleurde Pascal Eenkhoorn de etappe. Hij was de motor van de kopgroep, dreef het peloton tot het uiterste, maar bleef uiteindelijk met lege handen achter. "Toen we voorop kwamen met zijn vijven zei ik meteen dat we volle bak moesten gaan op die klim, want ik ging ervan uit dat de sprintersploegen het rustig aan zouden doen", analyseerde Eenkhoorn bij Eurosport. "Daarna was het heel lang bergaf, windje mee. Als wij daar 60 rijden, dan gaan zijn niet zomaar 65. We hielden ook heel goed stand. Dan is het jammer dat het in de laatste kilometer stukloopt. Ik heb continu gedacht dat we het konden redden."

  Met Julius van den Berg had hij een vriend in de kopgroep, maar wel een van een andere ploeg. En zo kon het gebeuren dat Eenkhoorn een aanval van Van den Berg in de laatste twee kilometer neutraliseerde. "Ik ken Julius heel goed, hij is een vriend van mij. Ik zei: op de klim moet jij je wagonnetje aanhaken. Daarna op het vlakke was hij een heel goede metgezel, want dat kan hij ook gewoon heel goed."

  Het peloton zit Eenkhoorn, Van den Berg en Maestri op de hielen. NOS
 • Algemeen klassement

  In het algemeen klassement verandert niets. Juanpe López rijdt ook morgen in de zware rit over de Superga in Turijn in het roze.

  Het algemeen klassement na de 13de rit in de Giro. NOS
 • Toptien

  De uitslag van de 13de etappe in de Giro d'Italia. NOS
 • FINISH | Démare wint!

  Démare wint zijn derde etappe deze Giro. Bauhaus kwam heel dichtbij, maar redt het net niet. Cavendish is derde, Gaviria vierde.

  Arnaud Démare wint de 13de etappe in de Giro d'Italia. NOS
 • 500 m | Ingerekend

  Van den Berg valt aan, maar Eenkhoorn rijdt het gat dicht. En dan zien ze het peloton ook. Ze worden op 700 meter ingerekend.

  1/3 Julius van den Berg valt op 1,3 kilometer van de streep aan... NOS
  2/3 ...maar Pascal Eenkhoorn rijdt het gat dicht. NOS
  3/3 De koplopers worden op 700 meter voor de streep ingelopen door het peloton. NOS
 • 1,5 km | Stijgende lijn

  De weg loopt nu echt wel omhoog en dan zien we Eenkhoorn weer op kop rijden. Het peloton zit er nu heel dicht achter: 0.10

 • 2,5 km | Eenkhoorn zet aan

  Eenkhoorn zet nog een keer aan na een rotonde, De voorsprong is nog altijd 0.22.

 • 4 km | Peloton komt eraan: 0.26 nog maar

  De vier blijven goed samenwerken. En dat moet ook, want het peloton komt er al aan op de achtergrond!

 • 5 km | Nog 0.41 voorsprong

  De koplopers hebben de laatste vijf kilometer 25 seconden verloren. Maar met nog vijf kilometer te gaan is de voorsprong nog 0.41. Gaat het lukken?

 • Laatste kilometer loopt licht op

  Hoe ziet de laatste kilometer er eigenlijk uit? Nou, het gaat vals plat omhoog (zo'n 2 procent) met nog een gevaarlijke haakse bocht op een rotonde.

 • 9 km | Voorsprong onder de minuut

  We zitten binnen de tien kilometer, maar ook binnen de minuut als het gaat om de voorsprong van de vier koplopers. Dit wordt echt kantje boord.

  Kopgroep (4): Van den Berg (EF), Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Maestri (Eolo) en Prodhomme (AG2R)
  Peloton +0.59