liveblog

Leemreize komt er in de sprint niet meer aan te pas, Oldani wint in Genua

  • Lees hier het wedstrijdverslag
  • Debutant Leemreize komt dichtbij, maar wordt derde
  • Sprinter Caleb Ewan is niet meer opgestapt
  • Pushberichten ontvangen van dit blog? Klik op het belletje!
liveblog gesloten

Wat brengt de etappe van morgen?

Het profiel van de dertiende etappe van de Giro

Vrijdag begint de etappe in Sanremo. Jawel, de kustplaats aan de Italiaanse bloemenrivièra bekend van Milaan-Sanremo. Voor de verandering nu dus eens geen finishstad, maar plaats van handeling van de start van een koers.

150 kilometer later eindigt de etappe in Cuneo, een heel stuk landinwaarts. Onderweg komen de renners één beklimming van de derde categorie tegen.

Wordt het sprinten, wordt het weer een dag voor de aanvallers? We gaan het meemaken. Aangezien er vijftig kilometer minder worden afgewerkt dan vandaag, begint de etappe ook een stuk later. Het vertrek is om 13.20 uur, de finish wordt tegen 17.15 uur verwacht.

A domani!

Kelderman van 23 naar 13 in het algemeen klassement

Voor wat het waard is: Wilco Kelderman heeft een sprong gemaakt in het algemeen klassement. Zijn avontuur in de aanval brengt hem van de 23ste naar de 13de plek. De achterstand op Juan Pedro López is teruggelopen van 11.02 minuten naar 2.51 minuten.

Kelderman geeft iets meer dan twintig seconden toe op de nummer twaalf, DSM-renner Thymen Arensman, de beste Nederlander in het klassement.

Geen veranderingen in toptien

In de toptien van het klassement is niks veranderd. López heeft nog altijd 12 tellen op Richard Carapaz en João Almeida en veertien seconden op Romain Bardet.

De toptien van het algemeen klassement

Winnaar Oldani over de rol van Van der Poel in de kopgroep

Iedereen keek naar Van der Poel, zijn aanwezigheid was cruciaal.

Stefano Oldani

Favorieten ook binnen in Genua

Iets meer dan negen minuten na Oldani komt het peloton over de streep in Genua. We zijn benieuwd naar de stand in het algemeen klassement, waar is Wilco Kelderman beland na een dagje in de aanval?

De verwachting is niet dat Kelderman zijn klassementsambities zal oppakken, op de rustdag gaf hij aan dat zijn vorm simpelweg niet goed genoeg is om een rol te spelen in de strijd om het roze.

Kelderman begon met de gevolgen van een hersenschudding en knieklachten aan de Giro, alles behalve een ideale voorbereiding. Zondag, in de etappe naar de Blockhaus, had hij daarnaast ook wat last van zijn rug.

Tweede zege voor Alpecin-Fenix

Stefano Oldani

Stefano Oldani bezorgt Alpecin-Fenix de tweede ritzege in deze Giro. De andere winnaar is natuurlijk Mathieu van der Poel, die op de openingsdag zegevierde in Hongarije en het roze veroverde.

Mathieu van der Poel na zijn zege in de openingsrit van vrijdag

De toptien van de etappe

De toptien in Genua

Mollema wordt vierde, Kelderman zesde

Bauke Mollema wint het sprintje van de achtervolgende groep, maar wat koop je ervoor? Geen ritzege in de Giro vooralsnog voor de Trek-renner, die al wel wist te winnen in de Tour en de Vuelta.

Wilco Kelderman wordt zesde vandaag en gaat stijgen in het algemeen klassement. Als de favorieten binnen zijn, weten we waar Kelderman terechtkomt.

Leemreize derde, Oldani pakt de winst

Hij gaat als eerste aan, maar komt er niet aan te pas. Stefano Oldani wint de etappe voor Lorenzo Rota en Gijs Leemreize.

1 km - Leemreize komt niet weg

Leemreize versnelt, dat is heel vroeg. Wat is zijn tactiek?

Hij komt niet weg, ze zijn weer met drie.

1 km - Daar is de rode vod

Ze zijn begonnen aan de slotkilometer. Pakt Gijs Leemreize bij zijn debuut in de Giro meteen een etappe of wordt het een van de Italianen?

3 km - Spanning aan de haven van Genua

Leemreize, Rota en Oldani rijden langs de Middellandse Zee en slaan zometeen linksaf de stad in. Daarna volgt nog één bocht naar links en dan de lichtjes oplopende slotkilometer in Genua.

5 km - Aanbeland in Genua

Leemreize, Oldani en Rota rijden de straten van Genua binnen met veertig seconden voorsprong op de eerste achtervolgers. Dat moet genoeg zijn om vooruit te blijven.

Wat is het plan van Leemreize om de twee Italianen te verschalken?

7 km - Kelderman gaat weer klimmen in het klassement

Wilco Kelderman

Een verhaaltje in de marge van de finale van deze etappe, maar toch leuk: Wilco Kelderman zal een sprong gaan maken in het algemeen klassement.

Hij staat daarin 23ste op meer dan elf minuten van het roze, maar rijdt in de eerste achtervolgende groep achter Leemreize, ongeveer acht minuten voor de andere klassementsrenners.

9 km - Hoe ziet de finale eruit?

Twee kilometer voor het einde slaan de renners in de straten Genua scherp linksaf en op precies één kilometer voor meet volgt nog een scherpe bocht naar links. In de laatste kilometer gaat het alleen nog maar rechtdoor. De weg loopt in die slotkilometer lichtjes omhoog.

Het is moeilijk te voorspellen hoe het sprintje gaat verlopen, want vaak komen de drie niet in de buurt van een overwinning. Geen van hen wist al eens te winnen bij de profs.

12 km - Sprinten met drie

Het ziet er goed uit voor Gijs Leemreize (22), Stefano Oldani (24) en Lorenzo Rota (26). De drie zijn op weg naar de finish in Genua met een voorsprong van een minuut op vier achtervolgers.

16 km - Leemreize, debutant in een grote ronde

Gijs Leemreize

Gijs Leemreize kwam in 2020 bij de hoofdmacht van Jumbo-Visma en debuteert deze Giro in een grote ronde.

Met Oldani en Rota rijdt hij intussen al vijftig seconden voor de vier achtervolgers. Je zou dus zeggen: een kans van één op drie dat Leemreize de etappe gaat winnen.

19 km - Voorsprong loopt wat op

De 22-jarige Leemreize loopt met Oldani en Rota wat uit op de vier achtervolgers. De marge slonk even tot 38 seconden maar is alweer tot 47 seconden gegroeid.

21 km - Voltooit Mollema zijn trilogie, wint Kelderman voor het eerst in de World Tour?

De drie koplopers (Leemreize, Oldani en Rota) wonnen nog nooit een profkoers. De teller van Bauke Mollema staat op 17 zeges, hij kan de trilogie voltooien en na de Tour en Vuelta ook in de Giro een etappe winnen.

Wilco Kelderman kan op zijn beurt voor het eerst een zege boeken op WorldTour-niveau.

Maar zover is het allemaal nog lang niet, want Mollema en Kelderman verliezen terrein op de drie leiders.

24 km - Veertig seconden voor de drie op kop

Rota, Oldani en Leemreize werken goed samen, maar het is nog maar de vraag of ze met z'n drieën vooruit kunnen blijven.

De achtervolgers (Mollema, Kelderman, Buitrago en Hamilton) volgen op veertig seconden. De vraag is wie er nog achter die vier achtervolgers rijden. Misschien ziet Mathieu van der Poel wel kans terug te keren.

28 km - Rota als eerste boven

Lorenzo Rota komt als eerste boven op de laatste klim, hij begint met Oldani en Leemreize aan de afdaling. Die duurt een kilometer of tien, daarna volgen nog twintig glooiende kilometers tot de streep in Genua.

31 km - De situatie in de koers

Drie koplopers: Gijs Leemreize (Jumbo-Visma), Lorenzo Rota (Intermarché) en Stefano Oldani (Alpecin-Fenix).

Vier achtervolgers: Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Wilco Kelderman (Bora-Hansgrohe), Lucas Hamilton (Bike-Exchange) en Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious).

Het verschil tussen beide groepen: 50 seconden, een kilometer onder de top van de laatste heuvel van de dag.

Mollema en Kelderman in de achtervolging

31 km - Van der Poel in moeilijkheden, Mollema en Kelderman wel mee

Op de laatste klim kan Van der Poel het tempo in de achtervolgende groep niet volgen.

Van der Poel moet eraf

Bauke Mollema en Wilco Kelderman kunnen wel mee, net als Santiago Buitrago en Lucas Hamilton. Ze geven een minuutje toe op de leiders.

33 km - Minuut voor Leemreize, Oldani en Rota

Het profiel van de twaalfde etappe van de Giro

Op de laatste klim van de dag, Valico di Trensasco (4,3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8) hebben de drie koplopers een minuut voorsprong op de groep met achtervolgers.

Oscar Riesebeek probeerde de oversteek nog te maken, maar slaagde daar niet in. Stefano Buitrago is de volgende die een poging doet.

37 km - Een wonderlijk beeld: Van der Poel leidt achtervolging op ploeggenoot

Mathieu van der Poel probeert met Cort naar de voorste drie te rijden, ondanks de aanwezigheid van zijn ploeggenoot Oldani aan kop van de wedstrijd.

Tussen de drie leiders en de groep-Van der Poel rijdt nog een Italiaan: Davide Ballerini van Quick-Step, vorig jaar winnaar van Omloop Het Nieuwsblad.

41 km - De drie leiders: Rota, Oldani en Leemreize

Rota, Oldani en Leemreize

De drie koplopers hebben een halve minuut voorsprong op de eerste achtervolgers.

Leemreize is een debutant in de Giro, Oldani doet voor de derde keer mee en Rota voor de vierde keer. Alle drie wisten ze nog nooit een zege te boeken bij de profs.

43 km - Bergpuntjes voor Rota

Rota was als eerste boven op La Colletta en verdient daarmee negen punten voor het bergklassement. Daarin speelt hij overigens geen rol van betekenis.

50 km - Leemreize, Oldani en Rota samen op kop

Lorenzo Rota (Intermarché) heeft gezelschap gekregen van Jumbo-Visma-renner Gijs Leemreize. Ook een ploeggenoot van Mathieu van der Poel, de Italiaan Stefano Oldani, rijdt op kop van de koers.

Dat zijn de drie koplopers, ze hebben een kleine halve minuut op de grote groep aanvallers.

54 km - Italiaan Rota valt aan

Lorenzo Rota

Op de tweede klim van de dag, La Colletta (derde categorie), versnelt de Italiaan Lorenzo Rota uit de grote kopgroep.

56 km - De namen van de 25 aanvallers

Zes Nederlanders: Mathieu van der Poel, Wilco Kelderman, Pascal Eenkhoorn, Gijs Leemreize, Oscar Riesebeek en Bauke Mollema.

En verder: Andrea Vendrame, Stefano Oldani, Valerio Conti, Lorenzo Rota, Santiago Buitrago, Jasha Sütterlin, Vincenzo Albanese, Magnus Cort, Rein Taaramäe, Michael Schwarzmann, Davide Ballerini, Matteo Sobrero, Vincenzo Consonni, Nico Denz, Davide Gabburo, Luca Covili en Edoardo Zardini, Lucas Hamilton en Will Barta.

62 km - Cort en Mollema jagen op trilogie

In de kopgroep dromen ze al stiekem van de ritzege in deze twaalfde etappe in de Giro. Voor twee renners staat er nog iets groters op het spel: het voltooien van een trilogie.

Bauke Mollema (Trek) en de Deen Magnus Cort (EF) wonnen beiden al ritten in de Tour de France en de Vuelta. Cort won zes ritten in de Ronde van Spanje en eentje in de Ronde van Frankrijk. Mollema pakte twee ritzeges in de Tour en één in de Vuelta. Een ritzege in de Giro ontbreekt nog...

70 km - Tweede klim op komst

Met nog zeventig kilometer voor de wielen kreeg de kopgroep een tussensprintje te verwerken (waar niemand energie verspeelde) en beginnen ze zo direct aan de tweede klim van de dag.

Vlak hiervoor aten de renners wat, zwaaiden een beetje naar het publiek en nu blijft het gat met het peloton hangen rond de vijf minuten.

Het lijkt even rustig aan te gaan in de koers.

80 km - Trek houdt gat op zo'n 5 minuten

De Trek-ploeg is inmiddels op kop van het peloton gaan rijden. Rozetruidrager Juan Pedro López wil zo voorkomen dat zijn trui in gevaar komt. Trek controleert dus. De voorsprong van de 25 koplopers komt niet boven (of niet ver boven) de 5 minuten.

100 km - WW108

De renners zijn bezig met de afdaling van de Passo del Bocco. De gedachten van gaan dan direct terug naar de Giro van 2011. In de afdaling van de Passo del Bocco kwam destijds de Belgische sprinter Wouter Weylandt om het leven. De Giro keert elf jaar later voor het eerst terug naar de plek waar Weylandt door het noodlot getroffen werd.

Voor de passage legde Giro-baas Mauro Vegni een bloemenkrans bij het gedenkteken voor Weylandt in de afdaling van de Passo del Bocco.

Mauro Vegni legt een krans voor Weylandt in de afdaling van de Passo del Bocco

107 km - Mollema als eerste boven Passo del Bocco

Bauke Mollema komt als eerste over de top van de Passo del Bocco. De Trek-renner heeft nu 29 punten voor het bergklassement en is daarmee geen bedreiging voor het blauw van berggeit Diego Rosa, die leidt met 83 punten.

De voorsprong van de 25 koplopers is inmiddels opgelopen naar bijna 5 minuten.

111 km - Eerste klim van de dag

De renners zijn begonnen aan de eerste klim van de dag, de Passo del Bocco. Een klim van de derde categorie van 6km á 4%.

De drie achtervolgende Italianen zijn inmiddels aangesloten bij de kopgroep, wat maakt dat er nu 25 renners voorop rijden.

120 km - Drie Italianen in niemandsland

Drie dappere Italianen wagen de oversteek uit het peloton naar de kopgroep. Davide Gabburo, Luca Covili en Edoardo Zardini moeten nog een minuut goedmaken op de 22 koplopers.

Drie Italianen in de achtervolging

126 km - Zes Nederlanders op ruim twee minuten

De grote kopgroep - waarin maar liefst zes (!) Nederlanders zitten - breidt het geslagen gaatje gestaag uit en rijdt inmiddels ruim twee minuten voor het peloton.

Ga er even voor zitten. We zetten alle namen van de 22 vluchters op een rij:

Mathieu van der Poel, Wilco Kelderman, Pascal Eenkhoorn, Gijs Leemreize, Oscar Riesebeek, Bauke Mollema, Andrea Vendrame, Stefano Oldani, Valerio Conti, Lorenzo Rota, Santiago Buitrago, Jasha Sütterlin, Vincenzo Albanese, Magnus Cort, Rein Taaramäe, Michael Schwarzmann, Davide Ballerini, Matteo Sobrero, Vincenzo Consonni, Nico Denz, Lucas Hamilton en Will Barta.

Van der Poel voert de vluchtgroep aan

137 km - Halve minuut voor de grote kopgroep

De omvangrijke kopgroep heeft intussen een voorsprong van een halve minuut op het peloton. Daartussenin rijden nog twee renners die de oversteek ook willen maken: Dries De Bondt en Alessandro De Marchi.

140 km - De namen van de aanvallers

Deze renners zitten sowieso in de eerste groep nu: Mathieu van der Poel, Wilco Kelderman, Pascal Eenkhoorn, Gijs Leemreize, Oscar Riesebeek, Bauke Mollema, Andrea Vendrame, Lorenzo Rota, Santiago Buitrago, Jasha Sütterlin, Vincenzo Albanese, Magnus Cort, Rein Taaramäe, Michael Schwarzmann, Davide Ballerini en Matteo Sobrero.

142 km - 20, 25 renners nu ten aanval getrokken

Opeens is er een heel grote groep weg, met daarin aardig wat Nederlanders. Onder anderen Kelderman, Van der Poel, Riesebeek, Mollema en Eenkhoorn.

We gaan de namen eens bij elkaar sprokkelen en hopen dat deze groep wél de ruimte van het peloton krijgt. Anders is al dat gesprokkel voor niks geweest.

144 km - Volop Nederlandse aanvallen

Mathieu van der Poel, Pascal Eenkhoorn en Wilco Kelderman laten zich veelvuldig zien, zij hebben wel trek in een plekje in de kopgroep. Maar ze zijn bij lange na niet de enigen.

145 km - Démare wint de tussensprint

Démare wint eerste tussensprint

Arnaud Démare wint de eerste tussensprint van de dag en heeft de paarse puntentrui daarmee nog steviger om de schouders. En de tweevoudig ritwinnaar had al een straatlengte voorsprong.

146 km - Bijna 55 kilometer per uur

Het eerste koersuur is voorbij gevlogen. Het ging in maar liefst 54,8 kilometer per uur.

150 km - Demarreren maar en nog een keer, en nog een keer

Het gevecht om een plekje in de kopgroep duurt voort. Vijf renners, onder wie eentje van Jumbo-Visma, slaan een klein gaatje, maar het peloton geeft zich nog niet gewonnen.

156 km - Passo del Bocco met de gedachten bij Wouter Weylandt

2010: Weylandt wint de Giro-etappe naar Middelburg, de mooiste zege van zijn loopbaan

Bij de eerste klim van de etappe straks, de Passo del Bocco, gaan de gedachten van menig wielerliefhebber terug naar 2011. In de afdaling kwam destijds de Belgische sprinter Wouter Weylandt om het leven. De Giro keert twaalf jaar later voor het eerst terug naar de plek waar Weylandt door het noodlot getroffen werd.

De Giro is Weylandt door de jaren heen zeker niet vergeten. Ook vorig jaar, tien jaar na dato, was er een eerbetoon. En zijn rugnummer in het fatale jaar, 108, wordt sinds 2012 al niet meer gebruikt.

Afgelopen jaar werd Weylandt herdacht in de Giro, tien jaar na zijn overlijden

De collega's van Sporza maakten een rondje langs een aantal renners om herinneringen aan Weylandt op te halen. "Ik krijg opnieuw rillingen nu we erover praten", zegt Jos van Emden.

"Het was verschrikkelijk. Ik reed die dag helemaal achteraan, ik heb Wouter daar zien liggen. Ik kan dat wellicht bestempelen als het dieptepunt van mijn carrière."

'Herinnering levend houden'

"Het zal speciaal zijn om over de Passo del Bocco te rijden, net zoals het eerder deze week speciaal was om door de streek van Michele Scarponi te rijden", aldus Vincenzo Nibali. "De Giro zal opnieuw voor een knap eerbetoon zorgen, dat is belangrijk. Op die manier houden we de herinnering aan Wouter Weylandt in leven."

2011: Tyler Farrar wint een etappe in de Tour en maakt een gebaar voor zijn vriend Wouter Weylandt: W W

Ook voor Mark Cavendish wordt het een vreemde dag. "Het beste zou zijn dat we een minuut krijgen om er even bij stil te staan. Mijn gedachten zijn sowieso bij hem en zijn familie."

"Wouter was altijd aan het lachen en plezier aan het maken. We waren rivalen, maar ook vrienden."

Kijktip: Het Scheldepeloton

Tot slot kunnen we de documentaire Het Scheldepeloton aanraden. Een aangrijpende zesdelige serie over vijf Belgische wielrenners. Vijf vrienden, die graag samen trainden langs de Schelde: Wouter Weylandt, Iljo Keisse, Dimitri De Fauw, Kurt Hovelijnck en Bert De Backer.

Vandaag zijn ze nog met drie.

Naast Weylandt kwam ook De Fauw om het leven. Een ook de anderen bleef weinig leed bespaard. Kortom: een wielerdocumentaire die niet per se over wielrennen gaat. Een kijktip-deluxe.

160 km - Veertig kilometer koers, nog geen kopgroep

Van der Poel, Eenkhoorn, De Marchi, Craddock, De la Cruz, Arcas en Sobrero.

Zomaar wat namen van renners die, in verschillende samenstellingen, geprobeerd hebben een kopgroep te vormen met een x aantal renners. Soms met z'n drieën, soms waren ze met vijf.

Maar na veertig kilometer is er nog altijd geen kopgroep in de twaalfde etappe van de Giro.

175 km - Kwartet met Eenkhoorn weer ingerekend

Het peloton heeft het groepje met Pascal Eenkhoorn teruggepakt.

De groep-Eenkhoorn

180 km - Vier koplopers nu, onder wie één Nederlander

Vier renners hebben een gaatje geslagen: Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Pieter Serry (Quick-Step), Matteo Sobrero (Bike-Exchange) en Oier Lazkano (Movistar).

Maar meer dan vijftien seconden voorsprong hebben ze nog niet.

182 km - De strijd is nog niet gestreden

Aanval na aanval, maar een kopgroep is er nog niet na een kleine twintig kilometer koers.

191 km - Groep-Van der Poel teruggepakt

De groep met Mathieu van der Poel heeft het niet gered, alle renners zijn weer bij elkaar.

Van der Poel was even in de aanval

195 km - Van der Poel in een kopgroep, maar hij komt nog niet weg

Mathieu van der Poel zit in een kopgroepje van vijf, met onder anderen zijn ploeggenoot Stefano Oldani, maar hij komt nog niet echt weg met zijn kompanen.

Drie renners rijden nog tussen die kopgroep en het peloton, dus wellicht krijgen we een kopgroep van acht. Dat zou dan wel een kansrijke groep zijn voor de komende uren.

199 km - Eerste aanvalletjes

Onder anderen sprinter Fernando Gaviria en rasaanvaller Thomas De Gendt proberen weg te komen. Poging één is nog niet succesvol, kijken wat poging twee zometeen brengt.

201 km - De vlag valt, we zijn nu echt begonnen

Kilometer nul, zoals dat heet. Dat betekent dat de etappe nu écht begint. En daarmee ook de strijd om een plekje in de kopgroep.

Met het oog op het profiel van de etappe kan het zomaar een dag worden waarop de kopgroep mag gaan strijden om de winst.

Het profiel van de twaalfde etappe van de Giro

Nog even alles netjes maken

Gefrunnik aan het shirt van Démare

De koers wordt ietsje later vrijgegeven dan gepland omdat de rugnummers van Arnaud Démare nog niet helemaal zitten zoals het hoort. Na wat gefrunnik keert de Fransman terug in het peloton en kan de strijd losbarsten.

Renners zijn onderweg, de neutralisatie in Parma

Het peloton in de straten van Parma

Nog even wat handtekeningen

Mathieu van der Poel deelt nog wat handtekeningen uit, maar hij zal zijn fiets snel gaan opzoeken. Over een paar minuten begint de etappe.

De stand in het algemeen klassement

De top van het algemeen klassement na de elfde etappe

Juan Pedro López gaat nog altijd aan de leiding in het algemeen klassement, de roze trui zit al voor de achtste dag om zijn schouders.

Gisteren, nota bene in een etappe zonder wat voor heuvel dan ook, klom Richard Carapaz nog wel van de vierde naar de tweede plaats. Dat heeft hij te danken aan drie bonificatieseconden bij een tussensprint.

Ewan stapt niet meer op

Caleb Ewan

De Ronde van Italië gaat verder zonder Caleb Ewan. De sprinter van Lotto-Soudal was al niet van plan tot de laatste dag in Verona door te rijden en heeft nu besloten er de brui aan te geven.

Met veel bergetappes in aankomst en weinig kansen voor de sprinters, kiest Ewan ervoor zich voor te bereiden op de Tour de France.

Geen gelukkige Giro

Ewan won de afgelopen jaren drie etappes in de Giro, maar had het geluk niet aan zijn zijde de afgelopen weken. Al in de eerste etappe ging hij in volle finale lelijk onderuit, nadat hij het achterwiel van Biniam Girmay had aangetikt. Vorig jaar viel Ewan ook al in de eerste massasprint van de Tour, toen moest hij zelfs afstappen.

Ewan viel in de eerste etappe

In de derde etappe eindige Ewan als achtste in de sprint, drie dagen later kwam hij wel heel dicht bij de ritzege. Het verschil met winnaar Arnaud Démare was niet meer dan een paar millimeter.

De laatste dagen was al te zien dat de topvorm ver te zoeken was bij de Australiër. Dinsdag werd hij al heel vroeg op een niet al te zwaar klimmetje gelost gisteren werd hij vijfde in de door Alberto Dainese gewonnen sprint.

Ewan moest de zege in de zesde etappe nipt aan Démare laten

Drie beklimmingen, drie keer derde categorie

De etappe kent drie beklimmingen, allemaal van de derde categorie. Op al die klimmetjes krijgen de eerste vier renners punten: 9, 4, 2 en 1 punt.

Op het rol staan de Passo del Bocco (106 kilometer voor de finish), La Colletta (52 kilometer voor de finish) en Valico di Trensasco (30 kilometer voor de finish).

De laatste klim is 4,3 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8. Het steilste stuk, vlak voor de renners halverwege de klim zijn, kent een stijgingspercentage van 12.

Hoe ziet de finale eruit?

Na de laatste klim volgt een afdaling van een kleine tien kilometer, waarna de laatste twintig kilometer aardig glooiend zijn.

Twee kilometer voor het einde slaan de renners in de straten Genua scherp linksaf en op precies één kilometer voor meet volgt nog een scherpe bocht naar links. In de laatste kilometer gaat het alleen nog maar rechtdoor. De weg loopt in die slotkilometer lichtjes omhoog.

Het profiel van de twaalfde etappe

Het profiel van de twaalfde etappe van de Giro

Buongiorno!

Goedemorgen en welkom bij het liveblog van de twaalfde etappe van de Ronde van Italië. Op geen enkele dag in de 105de editie moeten er zoveel kilometers worden verteerd als vandaag: 204.

De start van de etappe van donderdag lag nog vrij dicht bij de Adriatische zee. Vandaag finishen de renners in Genua aan de Middellandse Zee. Ze zijn dus het vasteland van oost naar west overgestoken.

De renners starten om 11.50 uur in Parma om tussen 17 uur en 17.30 uur te finishen. Vanzelfsprekend zijn alle ontwikkelingen in de Giro van begin tot eind te volgen in dit blog.