NOS Wielrennen Aangepast

Leemreize komt er in de sprint niet meer aan te pas, Oldani wint in Genua

 • Lees hier het wedstrijdverslag
 • Debutant Leemreize komt dichtbij, maar wordt derde
 • Sprinter Caleb Ewan is niet meer opgestapt
 • Pushberichten ontvangen van dit blog? Klik op het belletje!
Liveblog gesloten
 • Wat brengt de etappe van morgen?

  Het profiel van de dertiende etappe van de Giro RCS

  Vrijdag begint de etappe in Sanremo. Jawel, de kustplaats aan de Italiaanse bloemenrivièra bekend van Milaan-Sanremo. Voor de verandering nu dus eens geen finishstad, maar plaats van handeling van de start van een koers.

  150 kilometer later eindigt de etappe in Cuneo, een heel stuk landinwaarts. Onderweg komen de renners één beklimming van de derde categorie tegen.

  Wordt het sprinten, wordt het weer een dag voor de aanvallers? We gaan het meemaken. Aangezien er vijftig kilometer minder worden afgewerkt dan vandaag, begint de etappe ook een stuk later. Het vertrek is om 13.20 uur, de finish wordt tegen 17.15 uur verwacht.

  A domani!

 • Fraaie plaatjes, daar in Genua

 • Kelderman van 23 naar 13 in het algemeen klassement

  Voor wat het waard is: Wilco Kelderman heeft een sprong gemaakt in het algemeen klassement. Zijn avontuur in de aanval brengt hem van de 23ste naar de 13de plek. De achterstand op Juan Pedro López is teruggelopen van 11.02 minuten naar 2.51 minuten.

  Kelderman geeft iets meer dan twintig seconden toe op de nummer twaalf, DSM-renner Thymen Arensman, de beste Nederlander in het klassement.

  Geen veranderingen in toptien

  In de toptien van het klassement is niks veranderd. López heeft nog altijd 12 tellen op Richard Carapaz en João Almeida en veertien seconden op Romain Bardet.

  De toptien van het algemeen klassement RCS
 • Winnaar Oldani over de rol van Van der Poel in de kopgroep

  Iedereen keek naar Van der Poel, zijn aanwezigheid was cruciaal.

  Stefano Oldani
 • Favorieten ook binnen in Genua

  Iets meer dan negen minuten na Oldani komt het peloton over de streep in Genua. We zijn benieuwd naar de stand in het algemeen klassement, waar is Wilco Kelderman beland na een dagje in de aanval?

  De verwachting is niet dat Kelderman zijn klassementsambities zal oppakken, op de rustdag gaf hij aan dat zijn vorm simpelweg niet goed genoeg is om een rol te spelen in de strijd om het roze.

  Kelderman begon met de gevolgen van een hersenschudding en knieklachten aan de Giro, alles behalve een ideale voorbereiding. Zondag, in de etappe naar de Blockhaus, had hij daarnaast ook wat last van zijn rug.

 • Tweede zege voor Alpecin-Fenix

  Stefano Oldani Reuters

  Stefano Oldani bezorgt Alpecin-Fenix de tweede ritzege in deze Giro. De andere winnaar is natuurlijk Mathieu van der Poel, die op de openingsdag zegevierde in Hongarije en het roze veroverde.

  Mathieu van der Poel na zijn zege in de openingsrit van vrijdag AFP
 • De toptien van de etappe

  De toptien in Genua RCS
 • Mollema wordt vierde, Kelderman zesde

  Bauke Mollema wint het sprintje van de achtervolgende groep, maar wat koop je ervoor? Geen ritzege in de Giro vooralsnog voor de Trek-renner, die al wel wist te winnen in de Tour en de Vuelta.

  Wilco Kelderman wordt zesde vandaag en gaat stijgen in het algemeen klassement. Als de favorieten binnen zijn, weten we waar Kelderman terechtkomt.

 • Leemreize derde, Oldani pakt de winst

  Hij gaat als eerste aan, maar komt er niet aan te pas. Stefano Oldani wint de etappe voor Lorenzo Rota en Gijs Leemreize.

 • 1 km - Leemreize komt niet weg

  Leemreize versnelt, dat is heel vroeg. Wat is zijn tactiek?

  Hij komt niet weg, ze zijn weer met drie.

 • 1 km - Daar is de rode vod

  Ze zijn begonnen aan de slotkilometer. Pakt Gijs Leemreize bij zijn debuut in de Giro meteen een etappe of wordt het een van de Italianen?

 • 3 km - Spanning aan de haven van Genua

  Leemreize, Rota en Oldani rijden langs de Middellandse Zee en slaan zometeen linksaf de stad in. Daarna volgt nog één bocht naar links en dan de lichtjes oplopende slotkilometer in Genua.

 • 5 km - Aanbeland in Genua

  Leemreize, Oldani en Rota rijden de straten van Genua binnen met veertig seconden voorsprong op de eerste achtervolgers. Dat moet genoeg zijn om vooruit te blijven.

  Wat is het plan van Leemreize om de twee Italianen te verschalken?

 • 7 km - Kelderman gaat weer klimmen in het klassement

  Wilco Kelderman Orange Pictures

  Een verhaaltje in de marge van de finale van deze etappe, maar toch leuk: Wilco Kelderman zal een sprong gaan maken in het algemeen klassement.

  Hij staat daarin 23ste op meer dan elf minuten van het roze, maar rijdt in de eerste achtervolgende groep achter Leemreize, ongeveer acht minuten voor de andere klassementsrenners.

 • 9 km - Hoe ziet de finale eruit?

  Twee kilometer voor het einde slaan de renners in de straten Genua scherp linksaf en op precies één kilometer voor meet volgt nog een scherpe bocht naar links. In de laatste kilometer gaat het alleen nog maar rechtdoor. De weg loopt in die slotkilometer lichtjes omhoog.

  Het is moeilijk te voorspellen hoe het sprintje gaat verlopen, want vaak komen de drie niet in de buurt van een overwinning. Geen van hen wist al eens te winnen bij de profs.